2008. február 18., hétfő

Evangélium

2008. február 18. - Hétfő

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: "Legyetek irgalmasok,
amint mennyei Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s
akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket
sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és
akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek
öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek
is."
Lk 6,36-38

Elmélkedés:

Emberként oly sokszor vagyunk szűkkeblűek vagy késlekedünk, amikor arról
van szó, hogy másoknak meg kellene bocsátanunk. Ezzel szemben Isten
végtelenül irgalmas, nem méricskél és nem késik megbocsátani. A tékozló
fiú történetében az egyik legmegindítóbb pillanat az, amikor az irgamas és
megbocsátó atya fia felé szalad. Így közeledik hozzánk is határtalan
megbocsátásával Isten, s nekünk így kellene embertársaink felé
kifejeznünk, hogy készek vagyunk elfelejteni mindent, amivel megbántottak.
Miként lelki örömet érzünk az isteni irgalmasságot megtapasztalván,
ugyanúgy embertestvéreink is örvendeznek, ha irgalmasan fordulunk feléjük.
A megbocsátás a lelki nyugalom mellett a lélek örömét is eredményezi.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Krisztus-keresés
Kiknek osztatik ki égi malaszt étke?
Lesd szavam, tanuld meg! Nem a tunya népre!
Nem kik városokban, mint a zsinagógán,
Nagy világi rangban pompáznak palotán.
Arra, Krisztus után ki jár pusztaságba!
Föl nem fuvalkodó lel majd Krisztusára!
Ilyenekhez Isten Igéje tisztán szól,
nem világról, kincsről: hanem Mennyországról.
Szent Ambrus



------------------------------

______________________________
Elhunyt Lantos Tamás,
az amerikai Kongresszus magyarja
"Elnézik nekem a választóim, hogy magyarországi vagy erdélyi problémákkal sok időt töltök, mert szerintük rendesen végzem a dolgomat, és annyi mindent teszek az érdekükben, hogy úgy gondolják, ezt megengedhetem magamnak. Az én körzetemben -- ahol hatszázezer ember él --, első megválasztásom után talán tízen sem tudták, hol van Erdély. A legtöbb választót persze most sem érdekli Magyarország meg Transsylvania, de elfogadják, hogy nekem sokat jelentenek."
Lantos Tamás

Lantos Tamás
1928-2008
Pótolhatatlan veszteség érte az amerikai, a határon túli és a világmagyarságot 2008. február 11-én, amikor 80 éves korában elhunyt Lantos Tamás Péter -- Tom Lantos -- magyar származású amerikai kongresszusi képviselő.

Közel három évtizedes politikai pályafutása során a budapesti születésű Lantos nyíltan felvállalta a magyarság számára fontos ügyeket, és számtalan alkalommal vonta kérdőre a határon túli magyarságot ért jogsértések ügyében azokat az államfőket, miniszterelnököket, akikkel Közép-Kelet Európa szakértőként rendszeres kapcsolatban állt. Lantos képviselő emelte hivatalos politikai szintre a washingtoni képviselőházban az emberi jogok kérdését, amikor 1983-ban társalapítóként létrehozta a Kongresszus Emberjogi Érdekcsoportját (Congressional Human Rights Caucus).

Az egy hónapja nyelőcsőrákkal diagnosztizált Lantos hirtelen halálával a Kongresszus legmagasabb pozíciójába jutott amerikai magyar távozott az élők sorából. A Külügyi Bizottság elnökének személyében a 32 éves múltra visszatekintő Magyar Emberi Jogok Alapítvány talán legjelentősebb szövetségesét veszítette el. Lantos és a HHRF már tevékenységük hajnalán egymásra találtak, kölcsönösen erősítve egymást a magyarság érdekében kifejtett munkában: az itt látható fénykép a New York-i Four Seasons vendéglőben készült 1982-ben a HHRF által rendezett fogadáson. Felejthetetlenek maradnak számunkra azok a pillanatok, amikor a vasfüggöny lehullta után, 1990-ben a kolozsvári Állami Magyar Színház zsúfolásig telt termében könnyes szemmel "ölelte magához" az erdélyi magyarságot, amely érdekében éveken át küzdött Ceausescu román diktátor propaganda-gépezetével. Ugyancsak Lantos Tamás érdeme, hogy a washingtoni Capitolium épületének Rotundájában 1990. március 15-én Tőkés László jelenlétében leleplezték Kossuth Lajos mellszobrát.

Az erdélyi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai magyar közösségek hátrányos megkülönböztetését saját személyét ért jogsértésként élte meg. Hivatalos és nem-hivatalos látogatások tucatjain győződhettek meg mély magyarság- és igazságszeretetéről azok a román, szlovák, szerb és ukrán politikusok, akik jól dokumentált keresztkérdéseire voltak kénytelen választ adni. A kisebbségi magyarság védelmében készített számtalan kongresszusi határozat neki köszönheti megszavazását; idejét és energiáját nem sajnálva vetette be teljes kapcsolatrendszerét a siker érdekében.

A Kongresszus külügyi bizottságának rangidős tagjaként, majd elnökeként nem csak Amerika, de a világ teljes közvéleménye figyelt véleményére. Határozott fellépésével 2004-ben elsőként irányította rá a nemzetközi figyelmet a vajdasági magyarokat ért erőszak aggasztó fokozódására.

Elkötelezettségére jellemző, hogy még végzetes betegségével küszködve is a külhoni magyar közösség helyzetének jobbításán fáradozott: 2007 októberében kemény hangú levélben követelt magyarázatot Robert Fico szlovák miniszterelnöktől a felvidéki magyarok ellen irányuló intézkedésekre.

Mindannyiunk érdekében kifejtett áldozatos, hatékony munkája pótolhatatlan. Személyes jó barátunk, özvegye, Annette, két lánya, tizenhét unokája és két dédunokája fájdalmában osztozunk.

Köszönjük, Tamás!

A színeváltozás imádságos esemény

A színeváltozás imádságos esemény
február 17. 17:23

A vasárnapi Úrangyala-imádság előtt Libanonért fohászkodott a pápa, majd az evangéliumról elmélkedve kiemelte: a színeváltozás az Isten-közelség, a feltámadás előképe, ami elválaszthatatlan a szenvedéstől.

Az egyhetes nagyböjti lelkigyakorlat utáni első nyilvános beszéde alkalmával XVI. Benedek pápa aggodalmát fejezte ki a feszült libanoni helyzettel kapcsolatban, és arra kérte a libanoni politikusokat, hogy válasszák meg az ország vezetőjét. Libanonban a Szíria-barát pártok és a Hezbollah síita szervezet szembenállása és a számos merénylet miatt tavaly november óta nem történhetett meg az elnökválasztás. A Szentatya a Szűzanyához fohászkodott, hogy vezesse a politikusokat a kiengesztelődés, az őszinte párbeszéd és a békés egymás mellett élés útján – tudósít az AsiaNews.

A pápa ezután Jézus színeváltozásáról beszélt a Szent Péter téren összegyűlt 30 000 zarándoknak. „A Tábor hegy, akárcsak a Sínai-hegy, az imádság, az Isten-közelség helye” – mondta. „A színeváltozás imádságos esemény: Jézus az imádság által egészen Istenbe merül, lelke mélyéig egyesül vele, és emberi akaratával átkarolja az Atya szerető akaratát.”

„A színeváltozás a feltámadás előképe, ez viszont elválaszthatatlan a haláltól. Jézus azért nyilvánítja ki dicsőségét az apostoloknak, hogy legyen erejük elfogadni a kereszt botrányát, s hogy megértsék: az Isten országához vezető út nagyon viszontagságos. Ha el akarunk jutni az örök életre, hallgassunk Jézusra, kövessük őt a keresztúton, és hordozzuk szívünkben a feltámadás reményét” – zárta elmélkedését a Szentatya.

A több nyelven elhangzott köszöntések után XVI. Benedek együttérzéséről és imáiról biztosította a január 4-i venezuelai repülőgép-szerencsétlenségben eltűnt olaszok családtagjait.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger