2008. február 22., péntek

Elindult az új weblap!
HírekKedves régi és új látogatóink!

A mai nappal örömmel átadom az új weblapunkat!
Bő egy évvel azután, hogy a londoni magyar lelkészségnek először weblapja lett, most egy picit megváltozott arculattal, tartalommal jelentkezünk újra. Aki látta, használta a régi oldalt, az tudja, hogy egy inkább tájékoztató jellegű, megelhetősen statikus, és igen, néha ritkán frissített website volt. Egy éves működése alatt a visszajelzésekből, és persze saját tapasztalatainkból is láttuk, ahol egy élő közösséget formálunk, ott egy élő és közösségi weboldal bizony nem volna hátrány.

Ezért úgy döntöttünk, ennek az igénynek mentén alakítjuk át ezt, a mi oldalunkat. Portál lett tehát a magyarkatolikusok.co.uk, egy portál, ami arra készült, hogy interaktív legyen. Most már csak rajtunk, rajtatok, önökön múlik, hogy valóban élő lesz-e.

A lényeg, hogy ezentúl nem csak a webmester privilégiuma az oldal szerkesztése, hanem most már mindenki hozzáteheti, amit tud. Csupán regisztrálni kell, ami után már cikkeket, híreket lehet írni, képeket lehet feltölteni, linkeket ajánlani, témákat felvetni és megbeszélni a fórumban.

Tehát kérek mondenkit, hogy mielőbb regisztráljon, és aki a weboldal szerkesztésében is szívesen résztvenne, az kattintson a "Részletek" gombra, ahol erről is írok!

Üdvözlettel:

Szabó Tamás
weblapszerkesztő
www.magyarkatolikusok.co.uk



<$BlogItemTitle$>


Megújult a londoni magyar katolikus lelkészség honlapja
február 22. 9:53

Megújult az angliai római katolikus magyarok londoni központjának, a Magyarok Nagyasszonya Főlelkészségnek a honlapja.

A honlapon folyamatosan megtalálhatók az angliai magyar katolikus közösségek programjai, azokról beszámolók, a magyar nyelvű szentmisék helyszínei és időpontjai és ezentúl – regisztrációt követően – lehetőség van a hírek vagy fényképek beküldésére.

A lelkészség honlapja itt érhető el.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
A klímaváltozásért a kapitalizmus a felelős
február 22. 13:17

Az Egyházak Ökumenikus Tanácsa az egyoldalúan nyereségorientált gazdasági életet teszi az éghajlatváltozás fő felelősévé.


Az Egyházak Ökumenikus Tanácsa álta szervezett, február 20-án befejeződött konferenciáján a klímaváltozás okaként a kapitalizmus által gerjesztett mértéktelen fogyasztási szokásokat, a vállalatok és országok közötti kíméletlen versenyt jelölte meg. Ezek a tényezők a teremtés rendjének megszentségtelenítéséhez vezetnek – hangsúlyozták a konferencia résztvevői.

A klímaváltozásért valóban felelős országok közül ráadásul többen hitelezői a déli félteke fejlődő országainak, amelyeket közben – jogellenesen – vádolnak a környezetszennyezés miatt. Ezek az országok kétszeresen szenvednek a jelenlegi gazdasági szisztéma miatt – áll az Ökumenikus Tanács elemzésében.

Az Egyházak Ökumenikus Tanácsának 110 ország 349 protestáns egyháza illetve egyéb egyházi társulása tartozik, ezek összesen mintegy 560 millió keresztényt képviselnek.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
A Biblia és a politikus – bemutatták Johannes Rau könyvét
február 22. 8:06

A Biblia éve alkalmából került sor február 21-én, csütörtökön Johannes Rau volt német államfő könyvének bemutatására a Magyarországi Református Egyház Zsinatának székházában. Az eseményen részt vett Christina Rau, a 2006-ban elhunyt politikus özvegye is.

Szintén jelen volt Matthias Schreiber, Johannes Rau egykori személyi titkára, Christian Drägert, a Rajnai Tartományi Egyház alelnöke, hazai és határon túli református egyházi vezetők, illetve D. Szebik Imre és Ittzés János evangélikus püspökök, valamint Paskai László bíboros és Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. Részt vett az eseményen Balog Zoltán, a Parlament Emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának elnöke is.

Külön köszöntötték Tóth Károly nyugalmazott református püspököt, aki fordítója volt a Johannes Rau elmélkedéseiből, prédikációiból és beszédeiből összeállított 150 oldalas könyvnek.

Johannes Rau, aki 1999 és 2004 között volt a Német Szövetségi Köztársaság elnöke, gyakran járt Magyarországon. Jó viszonyt alakított ki az egyházakkal, különösen a Magyarországi Református Egyházzal. A Budapesti Református Teológiai Akadémia 1985-ben díszdoktori címet adományozott neki. A könyv magyarországi megjelentetésével egy olyan nagyformátumú politikusnak kívántak emléket állítani, aki a magyar egyházak és az ország jó ismerője, barátja volt – fogalmazott köszöntőjében Bölcskei Gusztáv református püspök, a Zsinat lelkész-elnöke.

„Amikor kezünkbe vesszük ezt a könyvet, amely két világról – a Bibliáról és a politikusról, a világról és az egyházról –, de mégis inkább egyetlen mércéről szól, akkor egy olyan keresztény szociáldemokratának a gondolatait olvassuk, aki számára ez az egy mérce mindig reményt és derűt adott. (…) Európában, Magyarországon szükségünk van olyan példákra, olyan politikusokra, akik számára ez az egy mérce együtt láttatja az egyházat és a világot, együtt láttatja Isten magasztalását és az ember emberségének a megőrzését” – fogalmazott Bölcskei Gusztáv.

Christina Rau beszédében elmondta, mennyire nagy benyomást tett férjére a Magyarországi Református Egyház bátorsága, hogy még a vasfüggöny leomlása előtt, 1985-ben a Református Teológiai Akadémia díszdoktorává avatta őt, és nagyra tartotta a kitüntetést. Rau asszony felidézte Johannes Rau baráti kapcsolatát a magyarországi egyházakkal, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik a könyv megjelenését támogatták.

Ezután beszédet mondott Matthias Schreiber, Rau egykori személyi titkára, a könyv német kiadásának gondozója, és a magyar kiadás nagylelkű támogatója, majd Christian Drägert is, a Rajnai Tartományi Egyház alelnöke. Végül Tóth Károly püspök elmondta: a könyv fordításának nagy ösztönzést adott, hogy a 2008-as esztendő a Biblia éve lesz, ezért is kapott nagy hangsúlyt a Biblia a könyv címének megválasztásában (A Biblia és a politikus), amely így nem szószerinti fordítása az eredeti címnek (kb. Aki remél, az tud cselekedni). A magyar címmel a fordító és a kiadó azt a meggyőződését akarta kifejezni , hogy „egy magas állású politikus lehet őszintén, szívből hívő keresztyén ember.” A püspök úgy fogalmazott: azt szeretné, hogy aki belelapoz ebbe könyvbe, érezze, hogy itt egy Jézus Krisztusban vetett hitből élő ember tanúbizonyságáról van szó.

Végezetül Johannes Rau egy 2005-ös beszédéből származó idézet a könyvből: „Az egyházak nem politikai pártok, de mégis 'pártosan' foglalnak állást, még akkor is, ha nem 'pártoskodnak', mert saját értékrendjük pártján állnak. Az egyházak nem politizálnak – vagy legalábbis ellen kell állniuk ennek a kísértésnek –, de olyan irányjelzők lehetnek, amelyek tájékozódási pontot képeznek a politika számára. Az ilyen hitvallásuk nem csak a keresztények számára hasznos, mert ebben az értelemben közéleti 'beavatkozásuk' az egész társadalom javát szolgálja.”

Horánszky Anna/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
A hősöknek állniuk kell, a szentek ülhetnek – 2008. február 22.
február 22. 0:08

Az apostolok közül Péternek kiemelt szerepe volt a többi apostol között: Jézus őrá alapozza az egyházat. A mai ünnep, amelynek a Szent Péter apostol székfoglalása nevet adták, arra utal, hogy Péternek és hivatali utódainak ajándékul adatott a tévedhetetlen tanítás képessége. Ennek nem emberi erő az alapja, hanem az isteni kiválasztottság.

Aki ül, annak stabilabb helyzete van, mint annak, aki áll. Akik nekifeszülnek az élet és az eszmék viharainak, azok nem ülhetnek le, mert állva kell dacolniuk. A szentek nem dacolnak, hanem a kegyelem erejéből leülhetnek. Szép dolog hősnek lenni, de még szebb szentnek lenni. A hősöket tisztelik, a szenteket meg követik. Isten értékel minden hőst, akik őszintén valamilyen eszméért adják életüket, de többre vagyunk meghívva, mint az eszmék követése. Jézus nem eszmét ad, hanem a saját életét. Az eszme személytelen, az ember viszont személyes.

Szent énekünk egyik sora: Legyünk tiszták, hősök, szentek! Ha valaki tiszta és hős, még nem biztos, hogy szent. A szenteknek viszont van erejük ahhoz, hogy mindig talpra álljanak, ha egy helyzetben nem sikerült tisztának vagy hősnek maradniuk.

Sánta János


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Pusztából kiáltó szó – Michel Sabbah könyve
február 22. 10:25

Michel Sabbah, Jeruzsálem latin szertartású pátriárkája mutatta be a napokban megjelent könyvét február 21-én Velencében. A kötetet, amelynek címe „Pusztából kiáltó szó”, a paulinusok gondozták.



A Nandino Capovilla velencei pap által szerkesztett könyv időrendi sorrendben foglalja össze a jeruzsálemi pátriárka mintegy 10 fontos elmélkedését, amelyek a következő témákkal foglalkoznak: a szentföldi keresztények élete, Jeruzsálem városa, a Közel-Kelet sorsa, a háború és az erőszak drámája, a béke építéséről, a térség népei és vallásai közötti szívélyes együttélésről való gondolatok.

A könyvhöz Carlo Maria Martini bíboros írt előszót. Ebben a volt milánói érsek tisztelettel adózik egy olyan főpásztor előtt, aki több mint 20 éven át, nagyon nehéz időszakban szolgálta a jeruzsálemi helyi egyházat. A pátriárka odaadással végezte feladatát, hogy tanúságot tegyen Isten kegyelméről, hirdesse az evangéliumot és az Atya irgalmasságát egy nehézségektől szétzúzott és megosztott környezetben.

Michel Sabbah 1933-ban született Názáretben. 1955-ben szentelték pappá. Ő az első palesztin származású jeruzsálemi latin szertartású pátriárka. Márciusban tölti be 75. életévét, amikor befejezi főpásztori szolgálatát.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Sajtóhiba – MAKÚSZ tanulmányi nap a helyes sajtónyelvért
február 22. 12:02

Február 23-án Sajtóhiba – Helyes magyar köz- és sajtónyelv címmel szervez tanulmányi napot a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ).

A tanulmányi napot 10 és 13 óra között a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánián (Budapest, XI., Himfy u. 9.) rendezik meg.A rendezvény célja, hogy csökkenjen a magyartalan szavak, kifejezések, szófordulatok, valamint a hibás szórendek, passzív mondatok aránya a magyar sajtóban. A konferencián neves előadók segítségével keresik a hétköznapi beszédből átvett helytelen fogalmazási formákat és megkísérlik megtalálni a kigyomlálandó germanizmusokat és zsurnalizmusokat. Gyűjteményt készül majd az olyan helytelen nyelvi formákról, amelyek az utcáról a szerkesztőségekbe kerültek, onnan pedig példaként jutottak vissza köznyelvbe.

Program:

• A színész felelőssége Bánffy György színművész, a Magyar Versmondásért Alapítvány elnöke
• Kiérdemesült? Nyugalmazott? Anakronizmusok és következetlenségek az egyházi média szóhasználatában és helyesírásábanNeumayer Katalin újságíró, Magyar Kurír és Kipke Tamás író, újságíró, Új Ember
• Magyar? Sajtó – A hunglish értelmiségCzakó Gábor író
• Helyes írás, helyes beszédLipovecz Iván újságíró, a HVG volt főszerkesztője
• Az áljelzős szerkezet eluralkodása avagy „Az aluralkodó áljelzős szerkezet”Maleczki József nyelvész
• Az igaz szép – Egy rádiós újságíró tapasztalatai – Kondor Katalin szerkesztő, Magyar Rádió

A tanulmányi nap moderátora Bordy András Kazinczy-díjas bemondó, Lánchíd Rádió

MAKÚSZ/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Pápai kinevezések
február 22. 17:21

XVI. Benedek pápa február 22-én új nunciust nevezett ki Írországba és Bolíviába.

A Szentatya kinevezte Giuseppe Leanza c. érseket Írország új apostoli nunciusává. A főpásztor idáig Bulgáriában végzett hasonló szolgálatot.
Kinevezte továbbá Luciano Suriani prelátust, az olaszországi apostoli nunciatúra tanácsosát Bolívia apostoli nunciusává és egyben érseki rangra emelte.
Noel Treanor prelátust, az EU tagországok Püspöki Konferenciái Bizottságának (COMECE) főtitkárát pedig az írországi Down és Connor Egyházmegye püspökévé nevezte ki.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Áthelyezett ünnepek húsvét idején
február 22. 16:30

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció határozata értelmében Szent József ünnepét március 19-ről (nagyszerda) március 15-re helyezték át, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét pedig március 25-ről (húsvét nyolcadából) március 31-re. A változások csak 2008-ra érvényesek.
A liturgikus év általános szabályai értelmében a nagyhét és húsvét nyolcada elsőbbséget élvez más ünnepekkel és emléknapokkal szemben. Amennyiben Szent József ünnepét nem helyezték volna át, úgy ez a liturgikus emléknap elmaradt volna 2008-ban, csakúgy mint Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Vatikáni teret neveztek el Világosító Szent Gergelyről
február 22. 16:57

A Vatikán területén található egyik tér a jövőben az örmény nemzeti egyház alapítójának, Grigor Narekacinak (Világosító Szent Gergely) nevét fogja viselni.

Kis ünnepség keretében avatta fel XVI. Benedek pápa a Szent Péter székesegyháztól északra található udvart a harmadik századi hithirdető emlékére. Ezen a helyen már található a szentnek egy bazilikán kívüli szobra, amelyet II. János Pál pápa röviddel halála előtt áldott meg.

Az ünnepélyes névadásra meghívták a kilikiai örmény katolikus pátriárkát, XIX. Nerszesz Bedroszt is, aki a három évvel ezelőtti eseményen is jelen volt. Benedek pápa Szent Gergelyt, mint a világon elsőként államvallássá lett örmény kereszténység megalapozóját méltatta. Ez az esemény a további tizenhét évszázadban is meghatározta az örmény nép nemzeti identitását. Már 2000-ben az 1700. évforduló kapcsán átadta a Vatikán az egyházatya egy relikviáját az örményeknek. Korábban egy nápolyi kolostorban őrizték a maradványokat.

Világosító Szent Gergely (240 körül – kb. 332) az örmény hagyomány szerint Kappadókiában ismerkedett meg a kereszténységgel. A kezdeti sikertelenségei után eljutott Örményországba, ahol megtérítette Trdat királyt, s az uralkodó államvallássá tette a keresztény hitet. Gergelyt 314-ben püspökké szentelték Caesareában, és így vált az örmény egyház első vezetőjévé.

Magyar Kurír

Kép: armlet1600.sci.am


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Kihalás fenyegeti a közel-keleti keresztényeket
február 22. 17:54

Február 20-án, szerdán a római Sant’Egidio közösség szervezésében konferenciát tartottak „Keresztények a Közel-Keleten a jövő, a hagyomány és az iszlám összefüggésében” címmel.

Az összejövetelen Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa felhívást intézett a résztvevőkhöz: ismertessék meg a közvéleménnyel a térség keresztényeinek szenvedését és vértanúságát, indítsanak újra zarándoklatokat a szent helyekre.

Pierbattista Pizzaballa szentföldi ferences kusztos arra mutatott rá, hogy a Közel-Keleten a keresztényeket a kihalás veszélye fenyegeti. Hasonlóan nyilatkoztak a Libanonból, Szíriából és Irakból érkezett főpásztorok is.

A találkozó résztvevői arra szólították fel a Nyugatot, hogy tudatosítsák azt a gazdagságot, amelyet a keresztények jelentenek a Közel-Keleten. Támogassák őket, mert jelenlétük alapvető a térségben.

A konferencián felszólalt még többek között Jean-Benjamin Sleiman, Bagdad latin-szertartású érseke, Antoine Audo, a szíriai Aleppo káld püspöke, Andrea Riccardi olasz történész, a Sant’Egidio közösség alapítója is.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
« Kubai átmenet – Bertone bíboros máris a helyszínen

2008. február 22., péntek

» A Szentszék és Koszovó
6:59 | Diplomácia | vatikanifigyelo | 0 komment

A Pápa a felek megegyezését sürgeti, a kiegyezést és a kölcsönös tiszteletet Koszovóban. Egyelőre nem sieti el a függetlenségét kikiáltó tartomány elismerését, ám vélhetőleg megfelelő garanciákat kapott a koszovói elnöktől a katolikusok jogainak vonatkozásában.

A Szentszék a nemzetközi kapcsolatokban határozott erkölcsi értékeket képvisel. Ez némi szabadságot ad neki, hogy ne kelljen igazodnia a nagyhatalmak, vagy a többség álláspontjához. Ugyanakkor mindig is megfigyelhető volt a szentszéki diplomáciai gyakorlatban bizonyos reálpolitika is. Különösen amikor nem egyértelmű helyzetekben kellett lépéseket tenni. Ilyen most Koszovó elismerésének kérdése is.

Az új államok elismerésével a Szentszék hagyományosan kivár addig, amíg a helyzet rendeződik, tisztázódik ki az alkotmányos hatalom letéteményese. Ez alól talán csak Horvátország és Szlovénia függetlenségének gyors elismerése jelentett kivételt az 1990-es évek elején (bírálták is miatta a Pápát).

Koszovóval kapcsolatos álláspontját a Pápa az idei újévi diplomáciai kihallgatáson hozta nyilvánosságra. Eszerint Koszovó végleges státusának 1) számolnia kell a jelenlevő felek legitim követeléseivel; 2) garantálnia kell minden ottani lakos biztonságát; 3) tiszteletben kell tartania minden ottani lakos jogait; 4) el kell hárítania egy újabb erőszakhullám kitörését; 5) erősítenie kell az európai stabilitást.

A „mindazok, akik azt a földet lakják” megfogalmazás megkerüli azt a vitás és kényes pontot, hogy állást kelljen foglalnia a kisebbségek vagy kisebbséghez tartozó személyek, azaz a kollektív vagy egyéni jogok között. A legitim követelések elismerésének igénye pedig mind a koszovói albánok, mind az ottani szerbek, sőt, Belgrád igényeinek elismerését is jelzi. Minthogy azonban ezek összeegyeztethetetlennek bizonyultak az elmúlt évek tárgyalásai során, minden felet kiegyezésre, egy igazságos és békés megoldás megtalálására buzdít.

Ezt tartalmazta az a szentszéki közlemény is, amelyet Fatmir Sejdiu koszovói elnök február 2-i vatikáni látogatását követően adtak ki. A Szentatyának ezen alkalommal lehetősége nyílt – éppen a legkritikusabb időszakban – közvetlen információkhoz jutnia a tartomány helyzetéről. És minden bizonnyal megfelelő garanciákat is kapott a mintegy 65 ezres katolikus közösség számára (akik többszörösen kisebbségben vannak ortodoxok és muzulmánok között).

A közlemény egyben azt is érzékeltette, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltását követően a vonatkozó politikája kialakításakor a Szentszék 1) figyelemmel kíséri a helyi fejleményeket; 2) figyelembe veszi a nemzetközi közösség reagálását.

Az új állam elismerése kapcsán a Szentszék persze mérlegelni fogja a Szerbiával, és különösen a szerb ortodox egyházzal meglevő jó kapcsolatai mellett Oroszország, illetve a Moszkvai Pátriárkátus reakcióit is, amellyel a kapcsolatok javítását tűzte ki célul. A koszovói katolikus közösség méretei, illetve a Sejdiunak adott kihallgatáson minden bizonnyal megszerzett jóindulat és esetleges garanciák birtokában nem valószínű, hogy a Pápának sietne kellene Koszovó függetlenségének elismerésével.

Erre engednek következtetni XVI. Benedek azon szavai is, amiket a minap az új szerb nagykövethez intézett. Beszédében „jelenlegi koszovói válságot” emlegetett, s a függetlenségre való bármilyen utalás nélkül megismételte álláspontját, felszólítva az érintett feleket, hogy „bölcsességgel és önmérséklettel” cselekedjenek, és olyan megoldásokat keressenek, amelyek „elősegítik a kölcsönös tiszteletet és megbékélést”.

Evangélium

2008. február 22. - Péntek

Abban az időben amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte
tanítványaitól: "Kinek tartják az emberek az Emberfiát?" Ezt válaszolták:
"Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy
valamelyik prófétának". Ő tovább kérdezte őket: "Hát ti, kinek tartotok
engem?" Simon Péter válaszolt: "Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia".
Erre Jézus azt mondta neki: "Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a
test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám.
Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem
Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek
országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is,
és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is."
Mt 16,13-19

Elmélkedés:

Az apostoloknak egykor feltett kérdés ma nekünk szól: kinek tartjuk
Jézust? Mi pedig személyesen Jézushoz fordulunk: Ki vagy te, Urunk? Jézus
pedig a mai nagyböjti pénteken szenvedő arcát mutatja nekünk, letekintvén
a keresztről. Arca, amely máskor mosolyogva tekintett a gyermekekre, most
fájdalomtól gyötört. Arca, amely szánalommal tekintett a szenvedőkre, most
eltorzul a szenvedéstől. Arca, amely mindig irgalmasságot és megbocsátást
sugárzott a bűnösök felé, most értetlenséget tükröz az emberek
részvétlensége miatt. Jézus nem rejti el, nem takarja el senki elől
szenvedő arcát, mert csak ezt a szenvedő arcot szemlélve érthetem meg,
hogy ő a megváltóm.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Megfeszített és föltámadt Urunk! Taníts meg minket arra, hogyan küzdjük
meg a mindennapi élet harcait, és így teljesebbé váljon életünk. Te
türelmesen és alázatosan viseled az emberi élet terheit, miként
kereszthalálod és szenvedésed kínjait.
Segíts, hogy napi fájdalmainkat és konfliktusainkat, mint növekedésre
kapott lehetőségeket fogadjuk, és így egyre hasonlóbbá váljunk Hozzád.
Add, hogy türelmesen és bátran viseljük a szenvedéseket, bízva abban, hogy
Te támogatsz.

AddThis Social Bookmark Button







Ferkó Zoltán előadása



A Zarándoklat a moldvai magyar miséért c. könyv moldvai csángómagyar testvéreink magyar nyelvű vallásgyakorlásáért indított zarándoklat krónikája, amely útleírás, imádságos könyv és történetírás egyszerre, ugyanakkor helyt ad több, eltérő véleménynek is.

A moldvai magyar oktatási program, amely jelenleg 18 faluban működik és mintegy 1800 gyermekhez és fiatalhoz jut el, önmagában nem elegendő a moldvai csángómagyarok teljes és végleges asszimilációjának megállításához, ahhoz ugyanis a mélyen hívő, hitüket napi rendszerességgel gyakorló csángómagyarok hitéletének nyelvét is szükséges volna legalább részben magyarra váltani.

Ennek érdekében Ferkó Zoltán egy Budapestről induló, a Vatikánt útbaejtő, majd Moldvában végződő kerékpáros zarándokutat tett, melyhez több mint ezren csatlakoztak.

A közben eltelt 45 nap alatt megtett két keréken 4000 km-t, áthaladt 8 ország mintegy 370 településén, találkozott öt magyarországi püspökkel, a Vatikánban fogadta a katolikus világ harmadik emberének számító msgr. Pietro Parolin, a Szentszék külügyminisztere.

Sikerrel hívták fel a figyelmet arra a Szentírásnak, Románia alkotmányának, az Európai Tanács ajánlásainak, a keresztény felebaráti szeretetnek és az emberi igazságérzetnek egyaránt ellentmondó állapotra, hogy az európai uniós Romániában élő csángómagyar testvéreink nem vehetnek részt egyházi szertartásokon anyanyelvükön.

A kerékpározás véget ért, de a moldvai magyar miséért folytatott küzdelem tovább tart. Szeretnék, ha minél több ember kezébe vehetné a Zarándoklat a moldvai magyar miséért című könyvet. Ennek érdekében olvasó-író találkozókat szerveznek országszerte és a határon túl. E találkozók alkalmával zarándokként tömören összefoglalja céljaikat, a zarándoklat főbb eseményeit és eddig elért eredményeit.

Majd eredeti moldvai magyar zenét játszó barátaira kerül a sor, akiknek legtöbbször sikerül táncra bírniuk a nagyérdeműt. Táncosuk kiváló fotós is egyben, akinek a zarándoklat során készült képeiből alkalmi kiállítás is nyílik. Eközben a könyv névre szólóan dedikálva megvásárolható. A könyv árából származó bevételt a moldvai magyar egyházi program céljaira fordítjuk.

A moldvai magyar miséért indított zarándoklat most Székelyudvarhelyre érkezett, az előadásra a Polgármesteri Hivatal Szent István Dísztermében kerül sor, 2008. február 24.-én, déli 12.30 órától.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!



Molnár Miklós

Polgármesteri Hivatal

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger