2008. március 1., szombat

Lelkigyakorlat Csíksomlyón
február 29. 8:24

Március 14. és 16. között lelkigyakorlat lesz Csíksomlyón a Dévai Szent Ferenc Alapítvány barátai és segítői számára

A szervezők a lelkigyakorlat során nemcsak a gyermekek életét ismertetik meg a résztvevőkkel, hanem tanúságot kívánnak tenni a nevelésüket átható lelkiségről.

A lelkigyakorlat péntek délutántól vasárnap ebédig tart. Az önköltségi ár 100 lej, mintegy 7500 forint. A szentmisékre a csíksomlyói kegytemplomban kerül sor.

További információ: www.magnificat.ro

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Vallás és erkölcs, abortusz és eutanázia
február 29. 11:56

Ebben a témában tartott előadást Barsi Balázs teológus, ferences szerzetes és Jobbágyi Gábor egyetemi tanár a Civil Akadémia előadássorozatának keretében február 28-án a Polgárok Házában.

Barsi Balázs OFM előadása arra a központi gondolatra épült, hogy a vallásnak és az erkölcsnek egyetlen közös gyökere az ember személyi volta, valamint azon képességei amelyekkel csak ő rendelkezik: képes más személyekkel való kapcsolatteremtésre, tud hinni, remélni, felmerül benne a hallhatatlanság eszméje, szabad, döntést tud hozni, lelkiismerettel rendelkezik, és képes ennek hangjára hallgatni. Az ember e képességei, vonásai alkotják a személyekkel és az Istennel való kapcsolatának gyökereit.

A lelkiismeretre hallgatás az erkölcs és a vallás közös alapja, lelkiismeretünk hangja felül áll bármilyen európai vagy nemzeti parlamenti döntésen, pártfegyelmen – mutatott rá Barsi Balázs. A mai európai és amerikai ember „képessége" lecsökkent, kevéssé veszi észre az őt körülvevő szépséget, elfut a szenvedés elől, a lelkiismeret hangját gyakran különböző ürügyekkel lehalkítja vagy elhallgattatja és mindez megnyilvánul az erkölcs hanyatlásában.

Jobbágyi Gábor, a PPKE Jogi Karának Tanszékvezető egyetemi tanára, a Pacem in Utero Egyesület (Békét az anyaméhben!) elnöke az élet védelméről beszélt, melynek sürgető fontosságát demográfiai adatokkal támasztotta alá. Elmondta, hogy 1956 és 2001 között Magyarországon 5,3 millió legális abortuszt végeztek, jelenleg évente mintegy 55 ezret hajtanak végre, amely annyit jelent, hogy minden munkanap 200 vagy akár 800 magzat hal meg.

Az 1981-ben kezdődött népességcsökkenés mai mutatója: évente 35 ezer fővel csökken az ország lakossága. Az előadó részletesen kitért a halálozások és születések arányára, a termékenységi mutatóra, és az ebből fakadó előrelátható következményekre. Jogi vonatkozásban megemlítette, hogy az ókortól a XX. századig minden jogrendszer védte a magzati életet valamennyi kultúrában, azaz nem volt legális abortusz. A muzulmán országokban ez ma sem létezik, ennek eredményeképpen ezek az országok háromszorosára növelték népességüket.

Ha az ország vezetésének társadalompolitikáját nem az élet támogatása jellemzi, miben bízhatunk? – tette fel a kérdést Jobbágyi Gábor. Az egyénekben, a személyes példaadásban, abban, hogy a világ és a környezetünk olyan és olyan lesz, amilyenre mi alakítjuk.

* * *

Az előadások több alkalommal láthatók az ECHO TV műsorában. Barsi Balázsé március 2-án vasárnap, március 4-én kedden és 8-án szombaton. Jobbágyi Gábor előadása március 9-én vasárnap, 11-én kedden és 15-én szombaton tekinthető meg.

Lisztovszki Tünde/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Ige és szentség kapcsolata az ökumené és a Biblia éve tükrében
február 29. 9:45

Dolhai Lajos, az egri teológiai főiskola tanára az Ut Unum Sint Ökumenikus Intézetben tartott február 28-án előadást a „verbum" és a „sacramentum", Isten szavának és a szentségek kiszolgáltatásának kapcsolatáról, mely egyszerre érinti a katolikus, az ortodox és a protestáns egyházakat is.

Dolhai Lajos előadásának első részében a két üdveszköz viszonyának történetét elemezte, majd a másodikban arról szólt, hogy a reformációt követő kontroverz teológia következménye lett az Ige és a szentségek szembeállítása.

A reformátorok az Ige felől értelmezték a szentségeket – tette hozzá az előadó –, mivel azok szerintük csak Isten Igéjének látható, érzékelhető formái. A katolikus megközelítésben, megfelelő Ige-teológia híján, csak a II. Vatikáni Zsinat adott választ arra a kérdésre, hogy mi a többlet a szentségekben Isten Igéjéhez képest.

Az elmúlt évtizedekben egyre több szó esik a protestáns egyházakban is a szentségek szükségességéről, a katolikus teológiában pedig a szentségek igei jellegéről – erősítették meg a résztvevők hozzászólásaikban.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Szabadságot a gyermekeknek – jótékonysági gálaest
február 29. 14:45

Az Angyalfa Alapítvány jótékonysági gálaestet szervez április 17-én börtönben lévő szülők gyermekeinek támogatására.

Az esten neves művészek – Palya Bea, Csernus Mariann, Jordán Tamás, a Kaláka és a Muzsikás együttesek, a Vujicsics Együttes és a Fonó zenekar – működnek közre.

A jótékonysági est bevételét egy olyan ingatlan vásárlására kívánják fordítani, ahol a börtönben lévő szülők gyermekei tavasszal, ősszel és nyáron együtt üdülhetnek, elfeledve az otthoni nehézségeket.

Helyszín: Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház
Időpont: 2008. április 17., 19.00–22.00

Jegyek a Jegymester hálózatán keresztül (www.jegymester.hu) valamint a helyszínen vásárolhatók.
A jegy ára: 10.000 Ft, ami a gálaműsor utáni állófogadást is magában foglalja.

Magyar Kurír

© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Irj egy e-mailt

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger