2008. március 11., kedd

A megismerkedéstől a családalapításig

A megismerkedéstől a családalapításig
február 21. 9:36

Jelenits István előadásával folytatódott az idei tanév második félévében A megismerkedéstől a családalapításig című előadássorozat a budapesti Sapientia Főiskolán.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), az Országos Lelkipásztori Intézet (OLI) és a Katolikus Családtervezési Tanácsadó által szervezett előadás- és beszélgetéssorozat szempontokat ad a párválasztáshoz, és a családi élet főbb kérdéseit ismerteti.

Az előadásokra szerda esténként 19-től 21 óráig várják a házasságkötésre készülő fiatalokat a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán (Budapest V. ker., Piarista köz) az alábbi időpontokban.

Jegyesség és esküvőfebruár 27.
Előadók: Ecseri Miklós és Zsófia

Hit és megtartó szeretet a családbanmárcius 12.
Előadók: Komáromi János és Mária

Testi-lelki szerelem a házasság előtt és a házasságbanmárcius 26.
Előadók: Egri László és Katalin

A család helyzete a mai világbanáprilis 9.
Előadó: Bíró László püspök

Családtervezés, a gyermekek elfogadásaáprilis 23.
Előadó: Pál Bernadett

Holtomiglan-holtodiglan…és a szürke hétköznapok – május 7.
Előadók: Radó Péter és Erzsébet

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Csíksomlyói passiójáték a XVIII. századból
március 5. 13:28

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatóiból álló Boldog Özséb Színtársulat előadásában nagyböjtben három különböző helyszínen is látható egy XVIII. századi csíksomlyói passiójáték.

Az egyes alkalmak:

2008. március 9. vasárnap, az este 6 órai szentmise után: Budapest, Terézváros, Szent Család Plébániatemplom (Szondi utca—Bajza utca sarok)
2008. március 11. kedd, este 6 óra: Piliscsaba, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Stephaneum
2008. április 19. szombat, este 6 óra: a kakucsi Szent Kereszt Plébániatemplom

A misztériumdráma szövegét kéziratban lévő, eddig kiadatlan, ismeretlen csíksomlyói drámaszövegekből állította össze a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója, Medgyesy-Schmikli Norbert.

A darab szövege teljes egészében az eredeti XVIII. századi, még kéziratban lévő csíksomlyói passiójátékokból származik. A csíksomlyói ferences gimnázium diákjai 1721 és 1784 között minden esztendő nagypéntekén kivételes szépségű passiójátékot mutattak be Jézus Krisztus szenvedéséről. A színdarabok nemcsak a szó szoros értelemben vett bibliai passiót dolgozták fel, hanem Biblián kívüli, az egyházi és a népi hagyományban élő motívumokat, jeleneteket is színre vittek.

Magyar Kurír

A kép illusztráció, forrása: www.bp18.hu

© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Az EU rekordösszegű élelmezési segélyprogramot indít
2008. március 10. 15:04

Eddigi legnagyobb szabású segélyprogramja keretében az Európai Unió 160 millió eurót biztosít az élelmezési problémák enyhítésére a világ legszegényebb országaiban.
Ezt Louis Michel, az EU fejlesztésért és humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa március 4-én jelentette be Brüsszelben. A segély összege tovább nőhet, amennyiben az élelmiszerárak közelmúltban kezdődött drasztikus emelkedése tovább folytatódik.

A segély legnagyobb része olyan „prioritást élvező területeknek” jut majd, mint Szudán, Csád, Kenya, Etiópia, Uganda, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Tanzánia, Burundi, a Száhel-övezet országai, Libéria, Zimbabwe, Afganisztán, Nepál, Srí Lanka, Kolumbia és a Palesztin Területek – olvasható az Európai Unió honlapján.

A Bizottság becslései szerint a program mintegy 19 millió embernek nyújt konkrét segítséget: leginkább gyermekek és fiatal anyák, menekültek, és menekülteket befogadó országok lakossága. A projekt ugyanakkor nemcsak a természeti katasztrófák, járványok vagy fegyveres konfliktusok sújtotta térségekben élők élelmezésének közvetlen támogatását tűzi ki célul, hanem magában foglal olyan hosszú távú intézkedéseket is, mint a vetőmagok, mezőgazdasági gépek biztosítása vagy a műtrágya használatának terjesztése.

A Bizottság egy olyan krízisalap létrehozását is szeretné elérni, amely lehetővé tenné a segélyek reálértékének megőrzését az élelmiszerárak emelkedése esetén is. Az élelmiszerek árszintjének közelmúltban bekövetkezett gyors növekedése a magas olajárakkal, a kínai és indiai lakosság fogyasztásának megugrásával, valamint a tavalyi rossz terméssel magyarázható.

A SIR közlése szerint az anyagi támogatás az ENSZ tevékenységével összhangban és az EU hivatalainak közvetlen felügyelete alatt, az adott országokban működő nem kormányzati szervezeteken és a Nemzetközi Vöröskereszten keresztül jut el a rászorulókhoz.

Magyar Kurír

© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Az interneten: http://www.magyarkurir.hu/hirek/?20913/

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger