2008. március 15., szombat

Evangélium

2008. március 15. - Szombat, Szent József, a Boldogságos Szűz Mária
jegyese

Dávid utódai közül Jákobtól született József, aki jegyese volt Máriának,
Jézus Krisztus szülőanyjának. Jézus Krisztus születése pedig így történt:
Anyja, Mária jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna,
Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. Férje, József igaz ember
volt, nem akarta őt megszégyeníteni. Ezért úgy határozott, hogy titokban
bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és
így szólt: "József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát,
mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fiad születik majd, akit
Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől!" Amikor József
felébredt álmából, úgy cselekedett, amint az Úr angyala megparancsolta
neki.
Mt 1,16.18-21.24a

Elmélkedés:

"József igaz ember volt" - olvassuk a tömör megállapítást a mai
evangéliumban Szűz Mária jegyeséről, Jézus nevelőapjáról, Szent Józsefről.
A biblia nyelvezete szerint az az ember igaz, aki istenfélő, hűséges
Istenhez, megbízható. Az igaz ember nem a vallásosság látszatára
törekszik, hanem az Isten melletti elköteleződés az alapmagatartása.
Mindenben igyekszik keresni és teljesíteni Isten szándékait, s ez
vonatkozik az életnek a nehéz helyzeteire is, amikor megoldást Istentől
vár. József is nehéz döntés előtt állt, amikor kitudódott, hogy jegyese,
Mária gyermeket vár, de ebben a helyzetben sem cselekedett hirtelen
felindulásból, hanem megvárta az isteni útmutatást. Az elhamarkodott
emberi megoldások helyett mi is válasszuk mindig az Isten által számunkra
kijelölt utat.



Imádság:

Szent József, téged e napon dicsérünk,
boldogan zengvén életed erényét:
e napon lettél méltó bevonulni
ég örömébe.

Ó, nagyon boldog, nagyon is szerencsés,
végső órádon teveled virrasztóit
édes arcával kezed a kezükben
Mária s Jézus.

Mert igaz voltál, szabadulva testtől
édes álomban lebeg immár lelked
a boldog hajlék örömébe; áldva
fénykoszorúval.

Kérjük hát együtt a Király kegyelmét:
álljon mellettünk, bűneink lemossa,
s adja meg nekünk örök égi béke
drága jutalmát.

Áldás, dicséret neked és imádás,
Hármas-egy Isten, ki uralkodó vagy,
s hűséges szolgád égi koronával,
áldod örökké. Ámen.


______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Gyermekáldásért kér imát Anikó a maga, István pedig lánya számára,
valamint egy nagymama szintén lánya számára.
Annamária egy súlyos tüdőgyulladás kapott, öt gyermekes édesanyáért,
Ritáért kér imát.
Anna imát kér Szilvia, Júlia, Ágnes és Erzsébet gyógyulásáért, akik
daganatos betegek.
Erzsébet imát kér fia, Mihály sikeres érettségijéért.
Rita imát kér fiáért, hogy szerető, megértő társra találjon.
Zsuzsa imát kér Elzáért és férjéért, aki az alkohol rabja, valamint három
gyermekükért.
Károly imát kér fiáért, Csabáért.
Mihály imát kér keresztfia, István látásának visszanyeréséért.
Zita imát kér családjáért, szüleiért és nagyszüleiért.
Eszter kéri, hogy imádkozzunk érte, mivel keresztelkedés és házasságkötés
előtt áll.
Anna imát kér, hogy megoldódjon lakásproblémája.
Mária imát kér szülei egészségéért.
Zsófia imát kér gyermekáldásért.
Kata imát kér házasságáért és családjáért, valamint Gergő lelki
gyógyuláséért.
Réka imát kér vőlegényéért, valamint Sarolta számára sikeres
szakvizsgáért.
Köszönöm a fenti szándékokra mondott imáitokat!
István atya


------------------------------

_______________________________________________
Evangelium mailing list
Evangelium@communio.hu
http://www.communio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium


Vége: Evangelium digest, 45 kötet, 15 szám
******************************************

Teréz anya

Teréz anya – a szegények szolgálója I-II.
Az Etalon Film Kft kiadványaiból

március 15. 12:52

Fabrizio Costa filmje a különböző idősíkok váltogatásával kisgyermekkorától kezdve mutatja be az albán származású Agnes Gonxha Bojanxhiu, vagy ahogy az egész világ ismeri és tiszteli, Kalkuttai Teréz anya életét, akit II. János Pál pápa 2003-ban boldoggá avatott.


A film hűségesen követi Teréz anya életrajzát. A loretói rend apácájaként konszolidált körülmények között élő, középosztálybeli leányokat tanít földrajzra egy jónevű kalkuttai gimnáziumban. Szereti a hivatását, tanítványai rajonganak érte, de őt egyre jobban nyomasztja az utcán magatehetetlenül heverő nyomorultak látványa, a szegénynegyedekben élők kilátástalan sorsa, akikben felfedezi a szenvedő Krisztus arcát. Lelkében vívódik, s felteszi a kérdést: „Miért vagyok más apáca?” Teréz anya számára az a legfontosabb, hogy teljesítse Krisztus akaratát, s egyre inkább megerősödik benne a hit, amelynek hatására döntő fordulat következik be az életében: „Jézus most valami mást kér tőlem, és én nem tudok nem hallgatni rá. Itt a helyem a szegények között. Jézus vezeti a kezem és én nem engedem el.”

Hitelesen és életszerűen ábrázolja a film azt a konfliktusoktól egyáltalán nem mentes folyamatot, amelynek során a kezdetben teljesen egyedül lévő Teréz anya Krisztusba vetett rendíthetetlen hitével és szívós kitartásával létrehozza a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet, legyőzve az egyházi, a világi és vallási ellenállást. Küzdelmében többen segítik. A személyéből sugárzó szeretet, közvetlenség sokakat megindít. Egykori tanítványai közül többen is csatlakoznak hozzá. Egyszerű, hétköznapi emberek támogatják küldetésében, élelemmel, ruhával, pénzbeli adományokkal. Külön kategóriát képvisel a filmben két papi személy, Serrano atya és Van Exem atya.

Serrano Rómából utazik Kalkuttába, a Vatikán megbízásából, hogy megvizsgálja, indokolt-e új szerzetesrendet alapítani. Prekoncepcióval érkezik, véleménye szerint nincs szükség új szerzetesrendre. Alig várja, hogy elvégezze a feladatát, s visszautazhasson a Vatikánba. Kiderül azonban, hogy a hivatalnoki póz mögött valódi istenhit rejtőzik a lelkében. Amikor Teréz anya felfedi előtte féltve őrzött titkát, hogy a küldetését magától Krisztustól kapta, Krisztus az, aki szól hozzá, egész lelkében megrendül, s így reagál: „Akkor ön kiválasztott…”– „Dehogy… Csak egy toll vagyok Isten kezében. De ő az, aki ír vele” – válaszolja Teréz anya. Serrano ekkor meghajol az Úr előtt: – „Hogyan is foghatnám le Isten kezét?” – kérdi, s ettől kezdve az egyik legfőbb támasza lesz Teréz anyának, Istentől kapott küldetésnek tartva, hogy mindenben segítse.

A másik egyházi személy, aki kezdetektől fogva Teréz anya mellett áll, és támogatja, az a lelkiatyja, Van Exem. A hitét mélyen megélő Van Exem atya megvalósítja azt, amit Jézus így fogalmazott meg tanítványainak az utolsó vacsorán: „Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mintha valaki életét adja barátaiért” (Jn 15,13) Amikor a már idős Teréz anyát megműtik a szívével, Van Exem atya először megáldja, majd így imádkozik: „Uram, ha úgy megfelel, engem vigy helyette. Végy el, végy engem el.” Isten elfogadja az áldozatát. A sikeres operációt követően a nővérek közlik a lábadozó Teréz anyával, hogy Van Exem elhunyt. Teréz anya arca elkomorul, majd térdre borul és Istenhez fohászkodik: „A Te akaratod mindennél fontosabb. Most tudom csak, hogy sosem hagytál el.”

Teréz anya halála óta kiderült, hogy leveleiben többször írt lelkének szárazságáról, sötétségéről, magányáról, időnként komolyan kételkedett saját hitében. Egyik levelében így fogalmaz: „Ha egyszer a szentek sorába kerülnék, csakis a sötétség szentje lehetnék. Sosem láthatom majd a Mennyországot.” Teréz anya szerint nevetése csak álarc, „kabát, amely mindent elfed.” Raniero Cantalamessa, a vatikáni lelkigyakorlatok vezetője szerint a levelek egytől egyig azt igazolják, hogy Teréz anya szent volt. „Éppen a szenvedésre, az ürességre, Isten távollétére való utalás az, amely azt jelzi: mennyire pozitív jelenségről van szó. Isten jelen volt, ám ő ezt nem érezte. Igazi lelki mártíromságról beszélhetünk.”

A film két esetben is utal a fentiekre. Az egyik jelenetben Teréz anya fizikailag és lelkileg is fáradtnak látszik, mint akinek fogytán az ereje. Egyedül rója Kalkutta utcáit. Megpillant egy földön fekvő, beteg öregembert. Odamegy hozzá, vizet ad neki. Ő megkérdezi tőle: „Kit keresel?” – „Az Urat, érte dolgozom, nem tudom, elégedett-e a munkámmal? Azért keresem az Urat, mert úgy érzem, elvesztettem őt.” Az öregember szelíd válasza: „Menj békével, ha jól dolgozol, nem felejt el a munkaadód.” Mintha maga Krisztus jelent volna meg ebben a beteg, magatehetetlen aggastyánban, hogy lelkileg megerősítse a neki vizet adó, elgyengült szolgáját: „Mert éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, beteg voltam és meglátogattatok, fogságban voltam és eljöttetek hozzám… Bizony mondom nektek: amikor megtettétek ezt egynek e legkisebb testvéreim közül, nekem tettétek” (Mt 25,35-36;40)

A másik jelenet előzménye, hogy a Szeretet Misszionáriusainak gyermek gondozottjai közül egy kisfiú fáramászás közben lezuhan, s olyan súlyosan beveri a fejét, hogy belehal. Teréz anya ott van a halálos ágyánál, imádkozik érte, majd összecsomagolja a gyermek játékait, beleteszi egy kis kartondobozba, kiviszi a folyópartra, s a vízre bocsátja. Leül a partra, s összegubózva, lelkében összetörve, hosszasan mereng maga elé. Kis idő múltán megjelenik Van Exem atya, hófehér köntösben, mintha maga Jézus érkezne. Régóta kereste, érzi, hogy Teréz anyának szüksége van rá. Teréz anya mintha gyónást végezne, bevallja: „Amikor a szeretetről beszélek, hogy a szegények között van az Úr, a hangom bátor, mosolygok. De a szívem mélyén nincs ott ez a mosoly, csak a sötétség.” Van Exem atya válasza: „Jézus szavait érzem a szavaiban. Egyszer mindenkit elérhet a sötétség. Az ön tetteiben szeretet van.”

Ez a Teréz anyából áradó szeretet és Krisztusba vetett hite győzi le a tengernyi ellenállást, és indítja meg a szíveket. A film szerint Teréz anya a gyakorlatban is megvalósította Jézus ellenségre vonatkozó parancsát. (Mt 5,43-48) Amikor fel akar építeni az utcán tengődő nyomorultaknak egy menhelyet egy volt hindu templomban, a szélsőséges fanatikusok el akarják kergetni őt és nővértársait. A legjobban egy szakállas, idős férfi acsarkodik rájuk. Néhány jelenettel később ez a férfi magatehetetlenül fekszik a földön. Elkapta a leprát. Teréz anya odamegy két nővérrel, felkarolják, beviszik a házba. A férfi azt mondja, mindenki elhagyta. Teréz anya és nővérei befogadják, ápolják, gondozzák, az irgalmas szamaritánus példáját követve. (Lk 10,25-37) Közben a szélsőséges fanatikusok által felhergelt tömeg üvöltve követeli, hogy Teréz anyáék hagyják el a házat. A gyűlölet szítója bemegy, hogy érvényt szerezzen a tüntetők akaratának, szemében égő indulat. Megpillantja a földön fekvő férfit, körülöttük a sebeit kötöző nővéreket. Megtorpan, az arcán döbbenet, nem akar hinni a szemének. Megfordul, kimegy a házból, s így inti le a háborgó tömeget: „Csak akkor küldöm el őket, ha anyátok, vagy húgotok is megteszi azt, amit ő. Ez a nő a Kegyelem Istennőjével testvér.”

A filmben ábrázolt Teréz anya megvalósítja mindazt, amit a valóságban is, mindvégig a békességre törekedve, végtelen szeretettel segíti a haldoklókat és betegeket, a mindenkitől kitaszítottakat, a szegények közül is legszegényebbeket, földi nyomorúságuk elviselésében. Sok más mellett elhangzik a két híres, szállóigévé lett mondata: „Uram, tégy a béke eszközévé, hogy szeretetet hozzak a gyűlölet helyébe, megbocsátást az ellenségeskedésbe.” S a másik: Amit mi teszünk, csepp a tengerben. De ha nem tesszük, az a csepp hiányozni fog.”

Teréz anya – A szegények szolgálója I-II. (olasz film, 177 perc)
Rendezte: Fabrizio Costa
Forgatókönyv: Fabrizio Costa, Massimo Cerofolini, Francesco Scardamaglia
Főbb szereplők:
Teréz anya: Olivia Hussey
Serrano atya: Sebastiano Somma
Van Exem atya: Michael Mundl
Forgalmazza az Etalon Film Kft.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Kiállítás

Corvin kárpitok című kiállítás
március 15. 15:45

2008. március 18-án, kedden 18 órakor nyitják meg a Corvin kárpitok című kiállítást a Vízivárosi Galériában (1027 Budapest, Kapás utca 55.).


A megnyitót Monok István művelődéstörténész, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója tartja.

A kiállítás megtekinthető: március 14. és április 9. között hétköznap, hétfő kivételével 13-tól 18 óráig,
szombaton 10-től 14 óráig.

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozat keretében kerül megrendezésre.

További információk:
Tel.: 201-6925
vizivarosigal@gmail.com
www.marczi.hu

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Dekrétum

Tizenhét dekrétumot hagyott jóvá a Szentatya
március 15. 16:38

Március 15-én, szombaton délben XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta José Saraiva Martíns bíborost, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusát.


A kihallgatás során a Szentatya jóváhagyta 17 dekrétum kihirdetését. Ezek közül három egy-egy csodára vonatkozik, amelyeket egy boldog, illetve két tiszteletreméltó Isten Szolgája közbenjárásának tulajdonítanak.

A többi 14 dekrétum egy-egy Isten Szolgájáról elismeri, hogy az illető személy hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Miről olvashatnak a Keresztény Élet legújabb számában?
március 15. 13:29

Ajánló a lap március 16-i számából

A püspöki kar ülése
Püspökeink ad limina-látogatást tesznek májusban a Vatikánban.

Múltból a jelenbe
A Berettyó-parti Margittán a katolikusok 60 %-a gyakorolja vallását.

A nyugati szerzetesség atyja
Másfél évezrede igazodnak Nursiai Szent Benedek regulájához követői.

Irigykedni jó?
Az irigység legyőzése nyitottá, nagylelkűvé és szeretetreméltóvá tesz.

Miért volt mindez, miért?
Tízezer forintot kapott többéves internálásáért Németh Endre kántor-tanító.

A jogerő legyen veled!
Izgalmas jogi kérdésekről mesél Lévai Anikó jogász.

Szegesdi Béni csákója
Móra Ferenc elbeszélése.

Galilei-szobor a Vatikánban
Nem messze a helytől, ahol raboskodott, szobrot emelnek a természettudósnak

Rádióműsor
A katolikus rádiók heti részletes műsora.

Keresztény Élet/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Házasságtörés

Hogyan előzzük meg a házasságtörést?
március 15. 9:27

Nem az a baj, ha házasként vonzónak találunk valakit, hanem az, ami utána következik. A házasságtöréshez vezető út négy szakaszra osztható.

„Tudom, mit jelent ez, mert magam is végigjártam ezt az utat. Elhagytam a férjemet egy kollégámért. Tudom, hogyan hazudtam magamnak, mennyi szenvedést okoztam a férjemnek önzésemmel, mennyi bűnt követtem el. De azt is tudom, hogyan gyógyultam meg, amikor szakítottam, és a gyónás után a férjem és Isten is megbocsátott nekem. Immár 25 éve történt, de vannak máig fájó sebek. Imádkozom, hogy mindazok okuljanak a hibámból, akik átgondolják, milyen szakaszokon át vezet az út a házasságtörésig” – vallja Nancy Anderson a házastársi hűségről és hűtlenségről szóló könyvében. A házasságtöréshez vezető út négy szakaszát a CBN összefoglalója alapján ismertetjük.

1. Őrizetlen gondolatok

A „mi lenne, ha…” szakaszban elszabadulnak a gondolatok. „Vajon tetszem neki?”, „Mellém ül-e?” – és hasonló gondolatok járnak a fejünkben. Talán úgy alakítjuk a tennivalóinkat, hogy több alkalom legyen a találkozásra. Még semmi rossz nem történt, de már felmerül a lehetőség. Ha engedjük, hogy ez folytatódjék, felerősödnek az érzelmek és megélénkül a képzelet; romantikus vagy érzéki szituációkban képzeljük magunk elé az illetőt.

Megoldás: Űzzük el az ilyen gondolatokat! Eleve kerüljük a kísértésre alkalmas helyzeteket! Kövessük a Példabeszédek könyve 6,25 tanácsát: „Ne vágyódj szívedben a szépségére, ne hagyd, hogy megfogjon a tekintete!”

2. Őrizetlen érzelmek

Ebben a szakaszban elszabadulnak az érzelmek, és hazudni kezdünk magunknak, pl. „Megérdemlem, hogy boldog legyek.” Érzelmi kapcsolatot építünk a másikkal, és indokokat gyártunk, miért is kell vele találkoznunk. Igyekszünk kedvére tenni. Pl. ha megemlíti, hogy szereti a piros színt, akkor piros ruhát veszünk fel; vagy a kedvenc virágával kedveskedünk neki.

Megoldás: Kérjük az Urat, hogy tisztítsa meg a szívünket, és segítsen kordában tartani az érzelmeinket. „Közeledjetek az Istenhez, s majd ő is közeledik hozzátok. Mossátok tisztára kezeteket, bűnösök, és tisztítsátok meg szíveteket, megosztott lelkűek” (Jakab 4,8). Gondoljuk meg, mennyi rossz származhat abból, ha folytatódik a flört: fájdalmat okozunk házastársunknak, elveszítjük gyermekeink, barátaink, rokonaink megbecsülését, s emellett anyagi veszteségekkel is számolhatunk. Jó lenne beszélni a kísértésről házastársunknak vagy egy jó barátnak; a sötét titkok, ha napvilágra kerülnek, már nem is olyan erősek.

3. Őrizetlen szavak

Ebben a szakaszban a kapcsolat, amely eddig a képzelet szintjén mozgott, a szavak által valóságossá válik. Talán csak egy kedves bókkal kezdődik: „Olyan jól kiegészítjük egymást”; „Amikor együtt vagyunk, mintha megszűnne minden, ami eddig volt”. A bók olyan, mint a mágnes. Ily módon erősítjük a vonzódást, mígnem kialakul a suttogásokból, becézésekből, csak kettőnk számára érthető, titkos szavakból álló meghitt nyelvezet. Ez érzelmes/érzéki e-mailek, sms-ek formájában is megjelenhet.
A következő lépésben ki is mondjuk a „mi lenne, ha…”-kat, pl.: „Ha nem lennék házas, te lennél a lelki társam”; „Bárcsak az esküvőm előtt találkoztunk volna”. „Hová mennénk, ha együtt elmehetnénk nagyon messzire?”.
A házastársra vonatkozó negatív megjegyzések is előkerülnek:
„A férjem háztartási alkalmazottnak tekint, nincs hozzám egy kedves szava”; „A feleségem pénzautomatának tekint, egyébként sem találok már semmi vonzót benne”; „Nincs már köztünk semmi, igazából csak a gyerekek miatt vagyunk együtt”.

Megoldás: Figyeljünk arra ami jó a házasságunkban, és próbáljuk meg minél többször szóvá is tenni! Ha szégyenkeznénk, ha lelkiatyánk vagy a családból valaki elolvasná egyik-másik e-mailünket, sms-ünket, akkor ne írjuk meg azokat! „Semmiféle rossz szó ne hagyja el ajkatokat!” (vagy levelezőprogramotokat) (Ef 4,29).

4. Őrizetlen test

Ebben a szakaszban válik fizikaivá az érzelmi házasságtörés. Nem igaz, hogy csak a testi egyesülés jelent házasságtörést. Ha meghitt, érzéki kapcsolatba kerülünk mással, mint a házastársunkkal, megszegjük házastársi ígéretünket. Kérdezzük meg magunktól: ha bizonyos pillanatokban lefényképeznének, házasságtörőnek ítélnének-e?

Megoldás: Ha átléptük a testi kapcsolat küszöbét, teljesen szakítsuk meg a kapcsolatot a másikkal, gyónjuk meg az elkövetett bűnt, kérjük Isten bocsánatát, és kövessük a Római levél 12,1 tanácsát: „Adjátok testeteket élő, szent, Istennek tetsző áldozatul.” Azután tegyük magunkévá a 2Kor 7,1-et: „Minthogy ilyen ígéreteink vannak, kedveseim, őrizkedjünk a test és lélek minden szennyétől, így teljessé tesszük megszentelődésünket Isten félelmében.”


„Tudom, milyen izgalmas a tiltott csók, és milyen izgató a lopott, szenvedélyes simogatás, de azt is tudom, mekkora árat kell értük fizetni, mert én majdnem elveszítettem mindent, a házasságomat is. Elszakadtam Krisztustól, és önző szívemet követtem, amely bűnre vitt. De észre tértem, mint a tékozló fiú, és visszatértem az Úrhoz, aki visszafogadott otthonába. Bocsánatot kértem a férjemtől, minden kapcsolatot megszakítottam a kollégámmal, és újjáépítettem a házasságomat. Most férjemmel együtt segítünk más házaspároknak meglátni, hogy nincs olyan házasság, amit Isten meg ne tudna gyógyítani.”

Uram, tisztítsd meg elmémet, szívemet, ajkamat és testemet. Szeretnék tiszta edényed lenni, hogy bármikor, bármire használhass. Szabadíts meg a gonosztól! Kitárt karjaidba menekülök a kísértés elől. Szeretnék szent lenni, szeretném, Uram, neked adni magam. Erősíts meg, kérlek. Jézus hatalmas neve által, ámen.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Végső búcsú Chiara Lubichtól

Végső búcsú Chiara Lubichtól
március 15. 11:30

Március 18-án, kedden 15 órakor vesznek végső búcsút Chiara Lubichtól Rómában, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában. A szertartást Tarcisio Bertone bíboros államtitkár vezeti. Interneten és műholdakon keresztül egyenes adásban is követhető lesz az egész világon.

Március 14-én reggeltől kezdve folyamatosan érkeznek a legkülönbözőbb emberek, hogy leróják tiszteletüket Chiara Lubich előtt a Fokoláre Mozgalom Nemzetközi Központjában, Rocca di Papában. Eltemetni is e központ kápolnájában fogják.

Chiara szülővárosában, Trentóban Alberto Pacher polgármester városi gyászt hirdetett.

Fokoláre Mozgalom/Magyar Kurír

Kép: www.digilander.libero.it



© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

nyomtatási nézet

Nemzet és ünnep

Nemzet és ünnep – 2008. március 15.
március 15. 0:08

Annyiféle oldalról elemzik manapság, hogy mennyire lehetünk nemzetiek, és mennyire kell európainak lennünk. A mai naphoz sokféle emlék, és sokféle várakozás kötődik. Kiemelten gondolunk ma Magyarországra.

Úgy tűnik, hogy kellünk a világnak. Ha nem így lenne, már régen eltűntünk volna a történelem süllyesztőjében. Szellemi termékenységet adunk a többi népnek, pedig a saját házunk táján sokat békétlenkedünk. Ez a szellemi termékenység nem tölthet el büszkeséggel, nem vagyunk különbek másoknál, de nem vagyunk másodrangúak sem.

Mindenki valamilyen nép fiaként, lányaként látja meg a napvilágot, valamilyen kultúrába, nyelvi környezetbe születik bele. Bár korunkban egyre többször beszélnek világpolgárról is. Az igazi világpolgár a keresztény ember, mert Krisztus mindenkit megváltott. Ezért előbbre való kérdés az, hogy keresztények vagyunk-e, mint hogy melyik nép soraiba tartozunk.

Őrizzük nemzeti identitásunkat, sorsdöntő kérdés ez, a határon túli magyarok részére kiemelkedő módon, de az még sorsdöntőbb, hogy krisztusiak vagyunk-e és így látjuk-e nemzeti hovatartozásunkat. A népek így tartoznak össze a mennyország várományosainak nagy családjában.

Sánta János


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
Egy a lélek, egy a szív
március 15. 6:00

Bizony mondom, hogy győz most a magyar,
Habár ég s föld ellenkezőt akar!
Azért nem győzött eddig is e hon,
Mert sohasem volt egy akaraton;
Most egy a lélek, egy a szív, a kar...
Mikor győznél, ha most sem, oh magyar?


Petőfi Sándor: Bizony mondom, hogy győz most a magyar... (részlet)
© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Stációs nagyböjti szentmise a Santo Stefano Rotondo-bazilikában

Stációs nagyböjti szentmise a Santo Stefano Rotondo-bazilikában
március 15. 8:27

Rómában minden évben a virágvasárnap előtti pénteki napon kerül sor a Santo Stefano Rotondo-bazilikára a stációs misék rendjében. 2008-ban ezt a szentmisét március 14-én, 17 órakor tarották, a régi hagyományt folytatva, a nemrég felújított bazilikában, amely egykor Isten szolgája, Mindszenty József bíboros római címtemploma volt.

A mindenszentek litánájának éneklése alatt vonult be a papság a ministránsokkal, majd Franz Meures a Collegium Germanicum et Hungaricum rektora, aki egyben a templom rektora is, szeretettel köszöntötte a római híveket, a Német-Magyar Kollégium, és a Pápai Magyar Intézet papjait és növendékeit, a résztvevők között pedig Erdődy Gábor szentszéki és Merényi Miklós quiririnalis melletti nagyköveteket.

Az olasz nyelvű szentmisén a koncelebrációt a Santo Stefano Rotondo baráti társaságának elnöke vezette. A templom rektora köszöntőjében külön kiemelte, hogy a Baráti Társaság az elmúlt negyven évben igen sokat tett a templom helyreállításáért. A papnövendékek kórusának vezetésével felcsendülő szép gregorián ének is segítette a résztvevő híveket abban, hogy lélekben készüljenek húsvét misztériumának a megünnneplésére.

Németh László, PMI/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Szentatya üzenete Chiara Lubich halála alkalmából

A Szentatya üzenete Chiara Lubich halála alkalmából
március 15. 10:25

Mély megrendüléssel vettem hírét Chiara halálának hosszú és termékeny élete végén, melyet az elhagyott Jézus iránti fáradhatatlan szeretete jellemzett.”

E szavakkal kezdődik XVI. Benedek pápa 14-én reggel érkezett távirata. „Az elválás fájdalmas pillanatában” a Szentatya „szeretettel” biztosítja lelki közelségéről „a családtagokat és egész Mária Művét, a Fokoláre Mozgalmat, amely Chiarától indult, és mindazokat, akik nagyra becsülték a közösség iránti odaadását az Egyházban, az ökumenikus párbeszéd terén és az összes nép közötti testvériségért”.

A Szentatya hálát ad az Úrnak, hogy Chiara élete „tanúságtétel volt arról, hogy az Egyházhoz és a pápához való teljes hűségben mindig hallgatott korunk emberének igényeire”. Jókívánságát fejezi ki, hogy „akik megismerték és találkoztak vele, Isten Chiara tüzes missziós lelkülete által véghezvitt csodáit szemlélve, nyomában járjanak és élőn tartsák a karizmáját”. A Szentatya azzal fejezi be, hogy Mária anyai közbenjárását kéri és apostoli áldását küldi „mindenkinek”.

Magyar Kurír

Kép: CPP


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Pápai mise virágvasárnap

Pápai mise virágvasárnap
március 15. 16:38

Amint korábban hírt adtunk róla, a Szentatya március 16-án, virágvasárnap délelőtt ½ 10-kor a Szent Péter téren szentmisét mutat be.

A szentmisét körmenet és a pálmaágak megáldása előzi meg.

Magyar Kurír

Kép: www.eurogarden.net

Szent József

Szent József, a Boldogságos Szűz Mária Jegyese ünnepe
Nem tartozik a manapság, divatos erények közé a hűség. Nemcsak a házasságban, hanem a papságban és a szerzetesi életben is nehezen kötelezik el magukat az emberek egy életen át. Ki tudja, hogy érzek majd holnap? Lesz-e erőm kitartani a nehézségek idején? – teszik fel a kérdést önmaguknak egyre többen. Szívesen kipróbálják a házasságot, a szerzetesi életet egy rövid időre, talán néhány évre is, de nem merik egy életen át, nagylelkűen, osztatlanul a szeretett személynek vagy Istennek szentelni a szívüket. Segítse őket és mindannyiunkat József, az igaz ember, a hűséges és okos szolga, hogy ne csak pillanatnyi fellángolás legyen életünkben a hit, hanem mindhalálig, örömmel és szeretettel fogadjuk be lelkünk hajlékába Jézust és Máriát. (Adoremus 2006.)

Evangélium

2008. március 14. - Péntek

Egy alkalommal a zsidók köveket ragadtak, hogy megkövezzék Jézust. Erre ő
megkérdezte tőlük: "Sok jótettet vittem végbe köztetek Atyám nevében.
Melyik jócselekedetért akartok megkövezni engem?" A zsidók ezt
válaszolták: "Nem a jócselekedetért, hanem a káromkodás miatt akarunk
megkövezni, mert ember létedre Istenné teszed magadat." Jézus ezt felelte:
"A Szentírásban nemde ez áll: Én mondottam: istenek vagytok? Ha már azokat
is isteneknek mondja az írás, akikhez Isten igéje szólt - és az írás nem
veszítheti érvényét -, hogyan mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt
és a világba küldött: Káromkodol! - mert azt mondtam, hogy Isten Fia
vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem! De ha azokat
cselekszem, és nekem nem akartok hinni, higgyetek a tetteknek, hogy végre
lássátok és elismerjétek: az Atya énbennem van és én az Atyában." Erre
ismét el akarták fogni őt, de kiszabadította magát kezükből. Ezután Jézus
újra a Jordánon túlra ment, arra a helyre, ahol János először keresztelt,
és ott is maradt. Sokan keresték fel, mert így vélekedtek: "János ugyan
egyetlen csodát sem tett, de amit Jézusról mondott, az igaznak bizonyult."
És sokan hittek Jézusban.
Jn 10,31-42

Elmélkedés:

Jézus látja, hogy mennyire fokozódik a szembenállás amiatt, hogy Isten
Fiának nevezi magát. A zsidók ezt vallási felfogásuk szerint káromkodásnak
tartják, hiszen így Jézus Istennek tartja magát. Annyi biztos, hogy
kijelentései alapján nem hisznek neki. De vajon miért nem hisznek a tettei
alapján? Hiszen cselekedetei arról tanúskodnak, hogy olyan rendkívüli
hatalommal cselekszik, amelyre ember nem képes. Vajon miért nem hisznek
neki, hiszen ők is láthatták azokat a jócselekedeteket, amelyekkel a
betegeket segítette. A jócselekedeteket egyébként a zsidók is elismerik,
de gondolkodásukba nem fér bele az, hogy mindezt maga Isten teszi. Jézus
legnagyobb jócselekedete az, hogy meghal értünk a kereszten. Hiszem-e,
hogy ezt megváltó tettek maga Isten hajtja végre?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Megfeszített és föltámadt Urunk! Taníts meg minket arra, hogyan küzdjük
meg a mindennapi élet harcait, és így teljesebbé váljon életünk. Te
türelmesen és alázatosan viseled az emberi élet terheit, miként
kereszthalálod és szenvedésed kínjait.
Segíts, hogy napi fájdalmainkat és konfliktusainkat, mint növekedésre
kapott lehetőségeket fogadjuk, és így egyre hasonlóbbá váljunk Hozzád.
Add, hogy türelmesen és bátran viseljük a szenvedéseket, bízva abban, hogy
Te támogatsz.



------------------------------

______________________________
_________________
Evangelium mailing list
Evangelium@communio.hu
http://www.communio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium


Vége: Evangelium digest, 45 kötet, 14 szám
******************************************

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger