2008. március 29., szombat

„Boldog, aki imádkozik”

„Boldog, aki imádkozik” – Hangoskönyv Erdő Péter bíborostól
március 19. 10:59

Boldog, aki imádkozik” címmel megjelent Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hangoskönyve.

A lemez két részből áll: az első részben a főpásztor osztja meg gondolatait a hallgatókkal, a második részben pedig Erdő Péter gondolatai, érzelmei mindenki számára közérthető formában jelennek meg egy beszélgetés formájában.

A kiadvány abban a reményben készült, hogy a Biblia évében a hangzó szó ereje sokakat megérint és közelebb visz a hit öröméhez. Egyaránt szól hívőkhöz és nem hívőkhöz, de elsősorban a szenvedő és kiutat kereső emberekhez.

A felvétel a Magyar Katolikus Rádió stúdiójában készült és a Rebeka és Panni Könyvkiadóval közös kiadásban jelenik meg. A CD március 18-tól kapható a könyvesboltokban és a bevásárlóközpontokban.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Az Egyház apostoli arca

Az Egyház apostoli arca
XVI. Benedek pápa katekézisei az apostolokról magyar nyelven

március 29. 8:54

XVI. Benedek pápa az apostolokról szóló katekéziseiben felrajzolja azoknak a kiváló személyeknek a portréját, akiket apostolokként ismerünk

Aki a mai egyházra tekint, az képviselőiben elsősorban azoknak az arcát látja tükröződni, akik meghatározó egyéniségei voltak és maradtak az egyház születésének, kibontakozásának és fennmaradásának. Jézus az apostolokat személyesen választotta ki, testületként szervezte meg, majd élére Pétert helyezte. Őket küldte el az evangélium hirdetésére már földi élete során, feltámadása után pedig nekik adta át hatalmát, hogy minden népet tanítványává tegyenek.

XVI. Benedek pápa az apostolokról szóló katekéziseiben – miután az egyház alapításáról, a tizenkettő kiválasztásáról, a közösségről és a hagyományról, majd az apostoli utódlásról szólt – felrajzolja azoknak a kiváló személyeknek a portréját, akiket apostolokként ismerünk: akár úgy, mint a Jézus által hívottakat, vagy olyanokat, akik az evangélium első hirdetése során, mint Krisztus küldöttei, meghatározó apostoli feladatot láttak el. A szentatya külön is hangsúlyozza a nők jelenlétét az evangélium szolgálatában, akik az egyház kezdeteinél fontos szerepet játszottak.

Az apostolokról szóló pápai tanítás jól használható a katekézisben, a keresztségre és a bérmálkozásra készülők esetében és a hittanórákon, ahol a hitoktató meglátása szerint mutathatja be az egyes apostolokat rövidebb vagy a szentírási utalásokkal kibővített formában.
A Biblia Éve különleges alkalmat jelent, hogy ifjúsági hittanórákon vagy lelkigyakorlatokon a szentatya gondolatainak segítségével ismerjük meg az apostolokat, az Egyház oszlopait.


A Szent István Társulatnál megjelent könyv 1400 Ft-os áron kapható a társulat könyvesboltjaiban.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Világkongresszus az Isteni Irgalmasságról

Világkongresszus az Isteni Irgalmasságról
március 29. 10:11

2008. április 2-6-ig Rómában tartják az Isteni Irgalmasság első Világkongresszusát, amelyen 25 fős magyar zarándokcsoport is részt vesz Katona István egri segédpüspök kíséretében.

Április 3-án, csütörtökön délután nemzeti műhelyekre kerül sor. A magyar hívek a Santo Stefano Rotondo bazilikában kiállítják a Krakkói Szentek Közössége kápolna mozaikjainak másolatát, felére kicsinyített méretben. Délután fél négykor kezdődik az irgalmasság imádság és rózsafüzér, majd Racs Csaba atya tart előadást az Isteni Irgalmasság bibliai alapjairól, tekintettel a Biblia évére.

Katona István egri segédpüspök ismerteti a Krakkói Szentek Közössége Magyar Kápolna mozaikjait, Puskás László görög-katolikus pap és felesége alkotását. Kovács Attila világi hívő tanúságtétele után egy rózsafüzér tizedbe szőve felhangzanak majd Szent István Intelmei.

Az isteni irgalmasság ünnepéről, Faustina Kowalskáról és az Isteni Irgalmasság első Világkongresszusáról Kránitz Mihály teológus professzort kérdezte szerkesztőségünk. A beszélgetés a Megkérdeztük... rovatban olvasható.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Aki hisz Jézusban, gyógyítani tud

Aki hisz Jézusban, gyógyítani tud – 2008. március 29.
március 29. 0:08

Péter és János apostol Húsvét óta tud gyógyítani. Orvosok fölötti orvosok lettek. Fontos a hippokratészi eskü is, bárcsak minél több elkötelezett orvos lenne, de az orvos is csak akkor teljesíti be feladatát, ha az emberben személyes örök életre nyitott létezőt lát.

Ma, amikor a beteg embert addig utaztatják, amíg meg nem hal, nagy üzenet ez: Mit látunk az emberben? A profit tárgyát, vagy Isten képét? Ma, amikor már az orvostársadalmat is környékezi a sok számjegyű mérgezés, jusson minden illetékesnek eszébe, hogy az ember több mint illetékfizető.

Ha az embert nem cincálják túlzottan, úgyis megadja mindenkinek az őt illetőt. Péter és János apostol azt mondják, hogy azt adják tovább, amit ők is kaptak, Jézus csodatevő hatalmát. Milyen lelkületet kaptunk, és milyet adunk tovább? Gyógyít-e ez a lelkület, növeli-e az életet, vagy a meglevőt is sorvasztja. Az élet győz a halál fölött, és nem lehet zsebbe gyömöszölni.

Sánta János


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Három nap a Szentírással

Három nap a Szentírással
március 29. 10:53

Három nap a Szentírással címmel programsorozat kezdődik április 3-án délután az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat szervezésében


A konferenciát Beer Miklós megyéspüspök nyitja meg. Az előadők a teológia, a néprajztudomány, a természettudomány és a hitoktatás művelőiként szólnak a Szentírásról.

A programsorozat részeként sor kerül a Jézus szenvedéstörténetéról szóló színpadi feldolgozás bemutatására. Az adaptáció Johann Sebastian Bach János passiója, János evangéliumának 18. és 19. fejezete, valamint Erdős Balázs színész írása alapján készült, rendezte: Paál Gergely. A színpadi előadás helyszínea váci székesegyház.

Magyar Kurír


* * *

Részletes program

Ápr. 03., csütörtök

14.30 Megnyitó: Beer Miklós megyéspüspök

A Biblia szerepe lelki formálódásunkban Tarjányi Béla biblikus professzor, a Bibliatársulat vezetője

16.00 Szünet

16.15-17.45 Pilinszky és a Biblia Kuklay Antal plébános

Ápr. 04., péntek

9.00 A Parasztbibliáról Nagy Ilona PhD tudományos főmunkatárs

10.30 Szünet

10.45 Növények a Bibliában Kereszty Zoltán biológiai tudományok kandidátusa,az MTA ÖBKI ny. főmunkatársa, az MTA ÖBKI Vácrátóti Botanikus Kert ny. igazgatója


12.15-14.30 Ebédszünet

14.30 Kinderbibel - Interaktív Biblia-CD bemutatása Vágvölgyi Éva a Szt. Jeromos Kat. Bibliatársulat főtitkára:


16.00 Szünet

16.15 Integratív módszer alkalmazása a csoportos szentírásolvasásban Vágvölgyi Éva a Szt. Jeromos Kat. Bibliatársulat főtitkára

18.00 da Capo al Fine, Szenvedéstörténet most

Jézus szenvedéstörténetének színpadi feldolgozása J. S. Bach János Passiója,
János evangéliumnak 18. és 19. fejezete, valamint Erdős Balázs színész írása
alapján.
Rendezte: Paál Gergely.
A színpadi előadás helyszíne: Vác, Székesegyház.

Ápr. 05., szombat

09.00-12.30 A közösségi szentírásolvasás módszerei:

Gelley Anna a Szt. Jeromos Kat. Bibliatársulat munkatársa:
Biblikus figurák a szentírási jelenetek feldolgozásában

Bánó Georgina a Szt. Jeromos Kat. Bibliatársulat munkatársa:
Házi bibliakörök módszere


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Pápai jelvények (3)

Pápai jelvények (3)
március 29. 8:20



Kereszt, gyűrű, pallium és trónszék


Pápai kereszt

Körmenetekben és egyéb ünnepélyes liturgikus alkalmakkor közvetlenül a pápa előtt a már az V. századtól fogva keresztet vittek. A pápai keresztvivő eleinte az egyik római diakónus, majd a Rota Romana legfiatalabb ügyhallgatója volt. Ma is megfigyelhető a használata ünnepélyes bevonulásokkor, például amikor a pápa az Urbi et Orbi áldáskor kilép a Szent Péter bazilika erkélyére. Ő maga azonban csak meghatározott alkalmakkor veszi kezébe, kiváltképpen a szentkapu megnyitásakor (legutóbb, a 2000. évi Jubileum megnyitásakor azonban II. János Pál a saját feruláját fogta).

A kereszt jogát kiváltságként megkapták előbb a legátusok, majd a XIII. század elején a pátriárkák és a prímások, a XIV. században pedig az érsekek is. A püspökök csupán a címerpajzsuk mögé helyezhették. A pátriárkák a XV. századtól, a prímások és az érsekek pedig a XVII-től megkülönböztetésül kettőskeresztet kezdtek használni a címerpajzsuk mögött. (Magyarország prímása is mindmáig kettőskeresztet vitet maga előtt ünnepi alkalmakkor.) A pápai címernek ellenben sosem volt tartozéka a kereszt.
A közhiedelemmel ellentétben a pápa nem használt hármaskeresztet, az csupán művészi ábrázolásokon fordul elő. Egyedül a XIX. században készült ilyen pápai kereszt előbb XVI. Gergely, majd XIII. Leó számára. Ez utoljára akkor volt használatban, amikor II. János Pál megnyitotta az 1983-as szentévet.

Ferula

A pápa nem kampós végű pásztorbotot használ, mint a püspökök. Saját pásztorbotja, az ún. ferula egy embermagas bot végére tűzött egyenlő szárú kereszt. Eredetileg csak bizonyos szertartásokon volt használatos, mint például püspökszentelésnél, vagy az ünnepi misén a be- és kivonulásnál.
A XVII. században elhagyták, és csak VI. Pál újította fel használatát, amikor lemondott számos addigi pápai jelvényről. Több változata is volt, a jól ismert, enyhén előrehajló ezüstfeszületet formázó ferulát végül Lello Scorzelli készítette az 1970-es évek elején. Ezt használta I. János Pál, és II. János Pál is, immár a püspöki pásztorbotéval teljesen megegyező módon.
2008 nagyheti szertartásain XVI. Benedek ezt egy aranyozott keresztre cserélte, ami a II. Vatikáni Zsinat előtt pápai keresztként volt használatos.



Gyűrű

A pápa jelvényei közé tartozik az a domborműves aranygyűrű, amely Szent Péter apostolt ábrázolja, amint eredeti foglalkozását, a halászatot gyakorolja. Innét származik elnevezése: halászgyűrű, ami Péter apostol meghívásának evangéliumi jelenetére utal („emberek halászává teszlek” – Mk 1,17).
Első alkalommal a XIII. században említik a pápa halászgyűrűjét, amit eredetileg személyes leveleinek lepecsételésére, majd a hivatalos iratok közül az ún. brévék hitelesítésére használt. Koronázásakor, illetve manapság péteri szolgálatának megkezdésekor a camerlengo bíboros húzza az új pápa ujjára. Halálakor pedig szintén a camerlengo az, aki a visszaélések megelőzése végett gondoskodik annak megsemmisítéséről, mégpedig egy prés segítségével. Ez utóbbi XXIII. János halála óta kiment a szokásból.

Pallium

A pallium szintén a pápa saját liturgikus viselete a IV. század óta. Legfőbb pásztori küldetését és kormányzati hatalmát jelképezi. A VI. század óta a metropoliták is megkapják az Apostoli Székkel való szorosabb közösségük és egyházkormányzati hatalmuk különleges jeleként. A középkori pallium a bal vállon átvetett hosszú gyapjústóla volt, amit három drágakövekkel díszített tű rögzített. A miseruha formájának változásával a pallium is átalakult, és a XVII. századra nyerte el ma ismert klasszikus alakját: 4-6 centiméter széles, hat kis fekete selyemkereszttel díszített, elöl és hátul 15-20 centiméteres pántban végződő stólaszerű gyapjúszalag. 1999 karácsonyán II. János Pál egyszeri alkalommal felelevenítette a pallium régi alakját, ami azóta állandósulni látszik XVI. Benedeknél is.

Trón

A pápa kétféle alkalommal használ trónszéket. Az őt Róma püspökeként megillető liturgikus szék, a katedra saját székesegyházában, azaz a Lateráni Szent János bazilikában áll mind a mai napig. A másutt végzett szertartások alkalmával mozdítható trónt használ. Ezt többnyire a pápai oltár előtt, vagy mögötte helyezik el, de XVI. Benedek az utóbbi időben felelevenített egy régi gyakorlatot, miszerint oldalt állítják fel egy külön hétlépcsős emelvényen.


A kihallgatásokon használt trón változó lehet az alkalom és a helyszín függvényében: az egyszerű karosszéktől a pápai palotában álló márványtrónuson át a lépcsős emelvényen elhelyezett trónszékig. Az egészen I. János Pál idejéig használatos hordszék szintén a pápai trón egyik változata volt.

Érszegi Márk Aurél/Magyar Kurír


Képek:


• Pápai-kereszt.jpg: XVI. Benedek a bazilika erkélyén megválasztása után: jobboldalt látható a pápai kereszt.
• Hármaskereszt.jpg: II. János Pál az 1983-as szentév megnyitásakor XIII. Leó hármakeresztjét használta.
• Ferula-régi.jpg: A VI. Pál-féle ferula XVI. Benedek kezében
• Ferula-új.jpg: XVI. Benedek 2008 húsvétján másik ferulát használt
• Ferula-új-régen.jpg: A XVI. Benedek által újabban használt ferula XII. Piusz kezében az 1950-es szentév megnyitásakor, illetve XXIII. Jánosnál egy Urbi et Orbi áldás alkalmával.
• Halászgyürü.jpg: XVI. Benedek halászgyűrűje.
• Trón-1: Pápai trón kihallgatás alkalmával
• Trón-2: Pápai trón szertartás alkalmával
• Gestatoria: Pápai hordszék – utoljára I. János Pál használta




© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Április első napjaiban érkezik meg az Egyesült Államokba a pápamobil

Április első napjaiban érkezik meg az Egyesült Államokba a pápamobil
március 29. 17:48

Húsvét után hagyta el a Vatikánt a 2002-es Mercedes-Benz típusú fehér pápamobil, amelyet a Szentatya április 15-20-ig tartó amerikai látogatása során használ majd – nyilatkozta Alberto Gasbarri, a Vatikáni Rádió adminisztrációs igazgatója és a pápai utak főszervezője.



Jelenleg a Vatikán három pápamobillal rendelkezik. Az egyik egy új, nyitott Mercedes sportautó, amelyet kizárólag a Szent Péter téren használnak. A másik kettő zárt, golyóálló ablaküvegű Mercedes, amelyben magasított ülést alakítottak ki, hogy a pápa jól látható legyen. Ezek közül használják az egyik modellt majd az amerikai látogatás során.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Evangélium

2008. március 29. - Szombat

Miután húsvétvasárnap reggel Jézus feltámadt, először Mária Magdolnának
jelent meg, akiből (annak idején) hét ördögöt űzött ki. Magdolna elment,
és elvitte a hírt a gyászoló és szomorkodó tanítványoknak. Amikor a
tanítványok meghallották, hogy Jézus él, és hogy Magdolna látta őt, nem
hitték el neki. Ezután Jézus más alakban megjelent két tanítványnak
útközben, amikor vidékre mentek. Ezek visszatértek, és közölték a hírt a
többiekkel, de ők nekik sem hittek. Végül megjelent Jézus a tizenegy
(apostolnak), amikor éppen asztalnál ültek. Szemükre vetette
hitetlenségüket és keményszívűségüket, hogy nem hittek azoknak, akik
látták őt feltámadása után. Azután így szólt hozzájuk: "Menjetek el az
egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!"
Mk 16,9-15

Elmélkedés:

A húsvéti időszak evangéliumai abban szeretnének minket segíteni, hogy mi
is eljussunk a hitre. A mai rész viszont inkább a hitetlenségről és a
kételkedésről szól. Mária Magdolnának nem hisznek az apostolok, s továbbra
is szomorúak mesterük halála miatt. A két emmauszi tanítvány
tanúságtételének sem hisznek, pedig itt már nem egyetlen személy esetleges
képzelődéséről van szó, hanem ketten állítják ugyanazt, tudniillik, hogy
felismerték az Urat. Hitetlenségükből egyedül a feltámadt Jézussal való
személyes találkozás képes kimozdítani őket, amikor is azt a küldetést
kapják, hogy az egész világon hirdessék a feltámadásról szóló örömhírt.
A hitetlenséget Jézus rajtam is számon kéri. A vele találkozás ébrsszen
bennem is hitet!
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Add Uram, hogy lelkem szüntelenül Krisztus békéjének örvendjen;
hogy mindig nyugodtan és tiszta tekintettel nézhessek az emberek szemébe;
hogy számból csak tiszta beszéd, bátorító szó hangozzék;
hogy lépéseim biztosak, útjaim mindig egyenesek, határozottak legyenek;
hogy kezemet mindig szívesen nyújtsam, ha adni, segíteni kell;
hogy szívem kitáruljon, s az emberek szükségét megérezzem;
hogy értelmem éber és friss legyen az igazság - csak az igazság -
befogadására;
hogy akaratom mindig afelé vezesse gondolataimat, szavaimat, tetteimet,
ami fölemel!



------------------------------

______________________________

Elmélkedés

Húsvéti idő, 1. hét Szombat
A szöveg összefüggéséből kiolvasható, hogy ezt a részt befejezésnek illesztették Márk könyvéhez. A Feltámadott itt felsorolt megjelenései utalások a többi evangéliumban meglevőkre. Mária Magdolnát János evangéliuma említi. Ő az, akiről Jézus azt mondta: sokat megbocsátanak neki, mert nagyon szeretett. A húsvéti örömének szavai is eszünkbe jutnak: ó, szerencsés vétek, mely ilyen Megváltót érdemelt. Az emmauszi tanítványokról Lukács ír, akárcsak a többi apostol előtti megjelenésről. Az evangélium hirdetése is a feltámadás bizonyítéka. Erre kaptak kegyelmi megerősítést és küldetést az apostolok. Amit ők tettek, az nem származhatott egy holt ember emlékéből, hanem csak az élő Messiástól. (Adoremus 2006.)

Hírek

Hírek
Március 30-án nyári időszámítás!
[ 2008. március 25., 07:33 ]

Március 30-án hajnali két óráról három órára kell az órákat állítani, ekkor veszi ugyanis kezdetét a nyári időszámítás. Az óraátállítás ma már inkább megszokás, egy nemrégiben készült tanulmány szerint az azzal megtakarítható energiamennyiség ma már elhanyagolható.

A nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. 2008-ban március 30-ától, október 26-ig.

radio.hu


Édes-Erdély versek

Édes-Erdély versek
Visky András
Miatyánk '95


ha elhagy szó emlékezet
az égből hulljon ékezet
miatyánk ki vagy

országod jöjjön el ha van
vendég legyen a hontalan
miatyánk ki vagy

de integet az égi más
ne itt legyen feltámadás
miatyánk ki vagy

a kétkedő ha arra jár
legyen egy égi kolozsvár
miatyánk ki vagy

*

HA ERRE JÁRSZ, URAM, HA ERRE JÖNNÉL,
E KŐHALOM VOLT EGYKORON MONOSTOR...
HOGY ELLENSÉG? UGYAN, FIAM, MON OSTOR
CSAPOTT LE RÁ, - S KISEBB A VÍZÖZÖNNÉL.

FELISMERSZ KÖNNYEDÉN, EGY GÖDRÖT ÁSOK,
MAJD RAJTAM LESZ A KEZDETEM S A VÉGEM.
SOKAN VAGYUNK, DE MEGTALÁLSZ, MINT RÉGEN,
MERT ŐK IS ÉN VAGYOK, S NEM LESZNEK MÁSOK,

HA ERRE JÁRSZ, URAM, HA ERRE JÖNNÉL.

*

az árnyékom még követ-e
zuhan az isten köpenye
miatyánk ki vagy

hó hull a mennyég felhőtlen
fogadj el végleg felnőttem
miatyánk ki vagy

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger