2008. április 5., szombat

Mária Rádió szülinap

Közös születésnap volt

Immáron két éve, hogy az 1983-ban Olaszországban létrejött Mária Rádió az erdélyi hallgatók számára is az otthonok falai közé hozza az evangélium üzenetét. Ez alkalomból ünnepelte második születésnapját Csíkszeredában a nagyváradi székhelyű adó.

A programsorozat első felvonása a csíksomlyói kegytemplomban zajlott. A délelőtti szentmise előtt dr. Jakubinyi György érsek és Tamás József püspök köszöntötte a nagy számban jelenlevőket, ezenkívül Selymes József atya, a Mária Rádió műsorigazgatója is szólt az egybegyűltekhez. Az ünnepi program a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium dísztermében folytatódott. Itt beszédek hangzottak el, ugyanakkor az ünnepre érkezők csoportfoglalkozáson is részt vehettek a műsorszerkesztőkkel. Mindezek mellett bemutatkoztak a rádióadó munkatársai és önkéntesei, majd a magyarországi Gável testvérek varázsoltak jó hangulatot zenéjükkel. „Ugyanahhoz ragaszkodunk, ami az alapfelállás volt Olaszországban, miszerint rengeteg beteg, magára maradt egyedül élő ember van otthon, és az evangélium örömhírét, valamint a szentmiséket, az imákat szeretnénk egy kicsit becsempészni a lakásba” – nyilatkozta lapunknak Csorba Mihály, a rádió koordinátora. Elmondása szerint nagyon sok olyan emberrel találkozott, akik elmondták neki, hogy ha nem lenne a rádió, már rég meghaltak volna, hiszen csak ezen keresztül tudnak részesülni azokban a kegyelmekben, amelyeket az evangélium tud sugározni. „Ez az, ami éltet bennünket, és telefonon keresztül vagy akár levélben naponta számtalanszor elmondják nekünk. Ezek az imák, amik fenntartanak minket és az adományok, amiket ők adnak” – említette Csorba, aki többször is hangsúlyozta, közös születésnap volt ez a rendezvény. Nem az állandó munkatársaké, hanem a somlyói templomot, illetve a gimnázium dísztermét zsúfolásig megtöltő hallgatóké, illetve azoké, akik a rádió hullámhosszán keresztül követték az eseményeket.

Rédai Botond

Csíki Hírlap, 2008. április 2.

Evangélium

2008. április 5. - Szombat

A kenyérszaporítás napján, amikor beesteledett, Jézus tanítványai lementek
a tóra. Beszálltak a bárkába és elindultak a tavon át Kafarnaum felé. Már
rájuk sötétedett de Jézus még mindig nem volt velük. Erős szél fújt, és a
tó háborgott. Huszonöt-harminc stádiumnyit (mintegy öt kilométert) eveztek
már, amikor látták, hogy Jézus a vízen járva közeledik a bárkához. Nagyon
megijedtek. De Jézus bátorította őket: "Én vagyok, ne féljetek!" Fel
akarták venni a bárkába, de a bárka abban a pillanatban partot ért, éppen
ott, ahová tartottak.
Jn 6,16-21

Elmélkedés:

A feltámadt Jézus elsőként békét hoz az apostoloknak és tanítványoknak,
majd pedig örömmel tölti el a szívüket. Jézus megjelenése eloszlatja
félelmüket. Feltámadása után ugyanazokkal a szavakkal bátorítja őket, mint
amelyeket akkor mondott, amikor a vizen járva közeledett hozzájuk:
Békesség nektek. A háborgó tavon az okozta félelmüket, hogy egyedül vannak
és nincs velünk mesterük, s Jézus kereszthalála után is az okozza
csalódottságukat, hogy Jézus eltávozott körülből. Az Úr újbóli jelenléte
egyúttal istenségét is bizonyítja, hiszen nem vonatkoznak rá a természet
törvényei.
Jézus közelében nincs okunk félelemre, hiszen a mi szívünket is örömmel,
bátorsággal tölti el.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Add Uram, hogy jó lehessek,
Soha se gyűlöljek, csak szeressek,
Virágot lássak télben, hóban,
Ne higgyek a rosszban, csak a jóban.

A kenyérnek falatját megbecsüljem,
A szenvedők könnyét töröljem.
A holnaptól sose féljek,
Az embereknek jobb jövőt reméljek.

Uram, ki fönt vagy a Mennyekben,
Úgy tudjak hinni rendületlen.
Hogy mindig jó lehessek,
Soha se gyűlöljek, csak szeressek.



------------------------------

______________________________
_________________
Evangelium mailing list
Evangelium@communio.hu
http://www.communio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium


Vége: Evangelium digest, 46 kötet, 3 szám
*****************************************

Pap szentelés

Krisztus tanúinak sorába álltak

Hozzátartozók, ismerősök, egyházi méltóságok és paptársak által zsúfolásig megtöltött templomban tették le hétvégén szent fogadalmukat Fecheta Jenő és Nagy Károly ferences diakónusok. A csíksomlyói kegytemplomban szombaton tartott szertartáson dr. Jakubinyi György érsek avatta pappá a jelölteket, mondván, Isten azokat hívja meg szolgálatára, akik be tudják fogadni a Szentlelket és a feltámadást. A felszentelési szertartást megelőző prédikációjában az érsek hangsúlyozta, a múlt hetet húsvét örömében töltöttük, fehér vasárnap előtti napon pedig újabb örömünnep tanúi lehetünk: két új taggal bővül a Szent István királyról elnevezett ferences rendtartomány. „Az Úrjézus nem azokat hívja meg, akik magukat bölcsnek tartják, hanem azokat, akik egyszerűek, akiket nem köt a tudomány és a foggal-körömmel ragaszkodás a megkövesedett dolgokhoz, hanem be tudják fogadni a Szentlelket és a megváltást” – hangoztatta az egyházi méltóság. Elmondta, az apostolokat hajdanán idiótáknak nevezték, ez a szó abban az időben azt jelentette, hogy magánember, akinek nincsen a társadalomba, a közügyekbe beleszólása, és nem is ért hozzá. „Ha őszintén tekintünk a dolgokba, így van a mai napig: aki vállalja a papságot, sokan úgy néznek rá, mintha idióta lenne. (…) Ma is vannak emberek, és lesznek mindig, akik együgyűnek, tanulatlannak, hozzá nem értőnek tekintik azt, aki vállalja a papságot” – jelentette ki az érsek. Prédikációjában az is elhangzott, hogy manapság értelmetlenül tekintenek azokra, akik vállalják a papságot.


A hármas fogadalom: a szegénység, engedelmesség és a nőtlenség, azaz a tisztaság, ez a hármas fogadalom a Krisztus tanúinak sorába helyezi az erre az útra térőket. „Azt kívánjuk két testvérünknek, hogy vigyék az örömhírt, és a szegénység, tisztaság és engedelmesség hármas tanúságával bizonyítsák a világ előtt: Krisztus valóban feltámadt, van Isten és van mennyország, és ezért a földi családról is érdemes lemondani” – adta útravalóul az egyházfő. Ezt követően, a hagyományos szertartás alapján szentelték pappá a két ferences testvért.

Rédai Botond

Csíki Hírlap, 2008. április 2.

Az irgalmasság


„Az irgalmasság evangéliuma emeli fel a bűnös embert és gyógyítja be a sebeket” – mondta XVI. Benedek pápa az „Olaj a sebekre” nemzetközi kongresszus résztvevőinek


Szombaton délelőtt 11 órakor a szentatya kihallgatáson fogadta a II. János Pál Házasság és Család Pápai Intézet és a Kolumbusz lovagok közös szervezésében rendezett összejövetel 300 résztvevőjét. Beszédében megállapította, hogy ...»

„Az irgalmasság az igazságtalanságok ellenszere”

„Az irgalmasság az igazságtalanságok ellenszere”
Bíborosok megnyilatkozásaiból az Isteni Irgalmasságról tartott Világkongresszuson

április 5. 10:32

Híreinkben korábban olvashattak arról, hogy 2008. április 2. és 6. között tartják Rómában az Isteni Irgalmasság első Világkongresszusát.

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek arra mutatott rá, hogy az irgalmasság a világban lévő igazságtalanságok ellenszere, az az eszköz, amely révén az igazságtalanság ragyogó igazsággá alakul át. II. János Pál pápa 2002-ben, utolsó lengyelországi látogatása során ebből az etikai és spirituális alapelvből kiindulva jelölte meg az egyház küldetését: a hívek legyenek az irgalmasság tanúságtevői. Az irgalmasság magva csak akkor ereszt gyökeret, ha az igazság fénye világítja meg. A bécsi érsek szerint nevén kell neveznünk a bűnöket, ily módon elismerjük kudarcainkat és tévedéseinket. Az eutanázia – mondta – gyilkosság, amelyet az irgalmasság leple alá kívánnak elrejteni. Minden ember szíve megváltozhat azonban, ha megtapasztalja Isten szeretetét, mint ahogy erről a jobb lator esete is tanúskodik.

„Az irgalmasság a történelem tevékeny és dinamikus ereje” – mondta Camillo Ruini bíboros. A pápa római helynöke a Lateráni Szent János-székesegyházban beszédében kiemelte az egyház feladatát: tanúságot tenni Krisztusról az emberek üdvössége érdekében, tudva azt, hogy csak az irgalmasság révén juthatunk el a kiengesztelődésre.

„Isten szeretete az embert az üdvösségre vezeti el, ez a szeretet leszáll nyomorúságunkba – Francis Arinze bíboros. Isten nem hagyta magára az emberiséget Ádám bűnbeesése után, hanem megígérte a Megváltó eljövetelét. Elküldte egyetlen Fiát, aki magára vette emberi természetünket” – mutatott rá Arinze bíboros.

Ezután az irgalmasság és az igazságosság kapcsolatáról beszélt. Isten igazságos, ugyanakkor irgalmas. Ártatlan Fia bűneinkért vállalja az áldozatot, a büntetést, értünk szenved. Isten igazságosságát teljesíti. Mivel Krisztus emberi természettel is rendelkezik, emberként szenved. Isten tehát 100%-osan igazságos és 100%-osan irgalmas. Olyan misztérium ez, amelyet az ember nem találhatott volna ki: Isten jósága mérhetetlen – tette hozzá.

Audrys Backis litván bíboros, vilniusi érsek abból a városból érkezett a világkongresszusra, ahol Szent Fausztina nővér sokáig élt. Ezt nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak: „Amikor Vilniusba érkeztem, felfedeztem az Isteni Irgalmasságot. Isten Anyja fogadott be, amikor megérkeztem. Fausztina nővér boldoggá avatása után felfedeztem minden nyomát annak a történetnek, amely éppen Vilniushoz kapcsolja az Isteni Irgalmasság lelkülete terjesztésének kezdetét. Lelkipásztori kötelességemnek érzem, hogy tegyek valamit azért, hogy ez a tisztelet, főleg az Isteni Irgalmasság misztériumának megértése egyre jobban megvalósuljon az egyházban”.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép:cpp


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Az irgalmasság

„Az irgalmasság evangéliuma emeli fel a bűnös embert és gyógyítja be a sebeket”
XVI. Benedek pápa beszéde az „Olaj a sebekre” nemzetközi kongresszus résztvevőihez

április 5. 17:19

Szombaton, április 5-én délelőtt 11 órakor a szentatya kihallgatáson fogadta a II. János Pál Házasság és Család Pápai Intézet és a Kolumbusz lovagok közös szervezésében rendezett összejövetel 300 résztvevőjét és beszédet intézett hozzájuk.



A válás és az abortusz melletti döntés sokszor nehéz és drámai körülmények eredménye, amelyek gyakran nagy szenvedést jelentenek azoknak, akik ezekre a lépésekre szánják el magukat. Döntésükkel ártatlanokat is sújtanak, mint a még meg nem született életet, vagy a családi kötelékek felbontásában érdekelt gyermekeket. Mindenkiben mély sebeket hagynak, amelyek egész életükben végigkísérik őket.

Az egyház tanítása a válást és a terhesség megszakítást illetően világos és mindenki számára ismert – szögezte le beszédében a Szentatya. Súlyos bűnökről van szó, amelyek különböző mértékben sértik a személy méltóságát, és magát Istent sértik meg. Isten ugyanis a házastársi kötelék biztosítója és az élet szerzője. Az egyház azonban, az Isteni Mester példáját követve, mindig a konkrét személyt nézi, különösen a gyengéket és ártatlanokat, akik igazságtalanság és bűnök áldozatai. Azokra is gondol, akik ezekkel a vétkekkel beszennyezték magukat és magukban hordozzák a sebeket, de keresik lelkük békéjét és a lehetséges újrakezdést.

Az egyház elsődleges kötelessége, hogy szeretettel és gyengédséggel forduljon ezek felé az emberek felé, és hirdesse számukra Isten irgalmas közelségét Jézus Krisztusban. A szeretet és az élet evangéliuma egyben az irgalmasság evangéliuma – mondta Benedek pápa.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger