2008. április 20., vasárnap

Boldogít-e a darwinizmus?

Boldogít-e a darwinizmus?

Pálhegyi Ferenc-interjú a Vigiliában

>>

Nem az a fontos, hogy igaz-e Darwin elméletének az ember származásával kapcsolatos feltételezése, hanem az elméletben rejlő emberkép. Ez pedig így fogalmazható meg: az ember fejlett állat.

071216-dr-Palhegyi-Ferenc.jpg Ahhoz, hogy igazán ki tudjam bontakoztatni a személyiségemet, hogy olyanná váljak, amilyennek Isten elgondolt engem, terheket kell vállalnom. A mai kor fogyasztói életszemléletében az emberi önzés mintegy polgárjogot nyer, s ezért nagyban felelős a darwini evolúcióelmélet. Ebből a szempontból nem az a fontos, hogy igaz-e Darwin elméletének az ember származásával kapcsolatos feltételezése, hanem az elméletben rejlő emberkép. Ez pedig így fogalmazható meg: az ember fejlett állat. Az, hogy állat, következményeiben azt jelenti, hogy ösztönlény, vagyis vannak alapvető biológiai szükségletei, amiket valamiképpen - mindenáron - ki kell elégítenie. Ha én ösztönlény vagyok, akkor a másik ember vagy ösztöntárgy, vagy rivális. Ha ösztöntárgy, akkor arra való, hogy kielégítse szexuális éhségemet és más szükségleteimet. Ha éhes vagyok, akkor ennivalót keresek, ha szexuális éhségem van, akkor megfelelő partnert, aki kielégít, ehhez nem kell megnősülni, vannak lehetőségek. Ahhoz viszont, hogy érett személyiséggé váljak, az önzésemről le kell mondani. Ha valaki nem jut el idáig, soha nem tapasztalja meg, hogy mi a boldogság.

(?)

Amit Jézus a Nyolc boldogságban felsorol, az egyáltalán nem fér bele semmilyen módon abba a boldogság-fogalomba, amit a legtöbb ember elgondol, amikor boldogságról van szó. A világ szerint, akiket Jézus itt felsorol, nem boldogok. A komfortérzéssel nem fér össze a lelki szegénység. Mit jelent az, hogy lelki szegény? Semmi esetre sem szellemi szegény, mert az az értelmi fogyatékos, hanem az a lelki szegény, aki tudja, hogy rászorul Isten kincseire.

(Bodnár Dánielnek a Pálhegyi Ferenccel készített teljes interjúja a Vigilia 2008. áprilisi számában olvasható.)

Add tovább!

Add tovább!
április 20. 6:00

Ha van valamid, ami jó,
Ami barátaiddal megosztható,
Legyen bár csak egy apróság:
Hozhatja Isten áldását.
Add tovább!




Lehet, hogy csak egy dal, mely vidám,
De segít megharcolni egy-egy csatát.
Lehet, hogy egy könyv, mely érdekes,
Egy kép vagy pillantás, mely kellemes.
Add tovább!


Ne feledd a másik fájdalmát!
Te kell, hogy segítsd az úton tovább.
Egy kedves szó vagy egy mosoly
Áldás lehet a másikon.
Add tovább!

Ha tudsz egy kedves történetet,
Vagy hallottál az utcán jó híreket,
Vagy jó könyvet rejt a szobád,
Mely segít elűzni a másik bánatát,
Add tovább!


Ne légy önző a szívedben,
De viselkedj a legnemesebben.
Tedd a közösbe kenyered,
Hogy társaid is egyenek.
Add tovább!

Ha Isten meghallgatta imád,
S az égből áldást küldött le rád,
Ne tartsd meg csak magadnak,
Míg mások sírnak, jajgatnak.
Add tovább!

E. Isenhour: Add tovább!

Képek: Horánszky Anna


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Thaiföldi ingatlanok

Thaiföldi ingatlanok – 2008. április 20.
április 20. 0:08

Van rájuk igény, különben nem reklámoznák őket. Vajon kik mennek olyan messzire? És miért nem jó nekik Magyarország? Megunták? Vagy annyi a pénzük, hogy az év bizonyos szakait ott tölthetik saját ingatlanjukban?

Vagy annyira unalmas Európa, hogy a Távol-Kelettől több bizsergést várnak? Ha Krisztus nélkül vándorolnak, ott sem lesz nyugtuk. Ha Krisztussal, akkor bárhol a földön tudnak otthont találni.

Összement a földünk. Egyre többen vannak, akik egymáson keresztül-kasul átnyúlva akarják az egészet uralni. Olyan az információ áramlás, hogy gyakorlatilag bármelyikünk bármiről tud néhány másodperc alatt. Kinőttük a tér-időt. Mi jöhet ezután.

Nyilván, valamiféle továbblépés. Lehet, hogy száz év múlva a Holdon vagy a Marson is elérhetők lesznek akciós ingatlanok. Nem baj, sőt egészen bibliai eredetű dolog, hogy uralmunk alá hajthatjuk a földet, de ne feledjük, bárhová is költözünk a világegyetemben, eljön a pillanat, amikor nyíltan színt kell vallani, akarunk-e Isten országának lakói lenni. Ez nem fenyegetés, hanem a dolgok Krisztus által történő helyrebillentése, amire az idők végezetekor kerül sor.

Sánta János


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Elhunyt Alfonso López Trujillo bíboros

Elhunyt Alfonso López Trujillo bíboros
április 20. 8:05

Április 19-én, szombat délután elhunyt Alfonso López Trujillo bíboros, a Család Pápai Tanácsának elnöke.

A 72 éves Trujillo bíborost közel négy hete ápolták kórházban a cukorbetegése által okozott egészségügyi problémák miatt – adta hírül a CNA.

Trujillo bíboros 1935-ben született Kolumbiában. Szemináriumi tanulmányait Rómában végezte, 1960-ban szentelték pappá. Visszatérve Kolumbiába, Bogotában filozófiát tanított a helyi szemináriumban négy évig. 1971 februárjában VI. Pál pápa kinevezte Bogota segédpüspökévé. 1972-ben a Latin-amerikai Püspöki Konferencia (CELAM) titkárává választották, 1978-ban Medellin segédpüspöke, majd 1979-ben érseke lett.

1979 és 1983 között a CELAM, 1987 és 1990 között pedig a Kolumbiai Püspöki Konferencia elnöke volt. Számos püspöki szinóduson vett részt a Vatikánban. Trujillo érseket 1983-ban nevezte ki II. János Pál pápa bíborossá, majd 1991-ben Medellín örökös érseke lett.

Trujillo bíboros tagja volt a Hittani Kongregációnak, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának, a Püspöki Kongregációnak, a Népek Evangelizációja Kongergációjának, valamint a Latin-amerikai Pápai Tanácsnak. 1990-től haláláig a Család Pápai Tanácsának elnöke volt.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Ma ti vagytok Jézus tanítványai!

Ma ti vagytok Jézus tanítványai!
április 20. 13:25

Szombaton délután a Szentatya szeminaristákkal és fiatalokkal, köztük 50 fogyatékkal élő fiatallal találkozott a Szent József Szemináriumban.

A szemináriumban Edward Egan bíboros, New York érseke köszöntötte Benedek pápát, hangsúlyozva, hogy látogatása ösztönzően hat a fiatalokra, akiknek nincs könnyű helyzete napjainkban. „Korunk 'látványosságai' – a mozi, televízió, magazinok, az internet –, amelyek folyamatosan próbálják eltávolítani őket mindentől, ami szent és üdvös, komoly kihívást jelentve mindannyiunk számára. Ennél fogva szükségük van Krisztus földi helytartójának hangjára, aki az igazságra, könyörületességre, erényességre, a szív tisztaságára és imádságra hívja és ösztönzi őket” – mondta köszöntőjében Ewan bíboros.

Benedek pápa Péter apostol leveléből vett idézettel köszöntötte a jelenlévő fiatalokat: „Urunkat, Krisztust szentül tiszteljétek szívetekben, legyetek mindig készen rá, hogy mindenkinek megfeleljetek, aki csak kérdezi, mi az alapja reményeteknek.” (1Pét 3,15), majd külön köszöntötte Walsh püspököt, a szeminárium rektorát.

Ezt követően a pápa örömét fejezte ki, hogy szólhat a fiatalokhoz, és kérte, adják át üdvözletét családtagjaiknak, rokonaiknak, tanáraiknak, a különböző intézmények munkatársainak, kollégáknak és egyetemistáknak egyaránt, akik keményen dolgoztak, hogy ez a találkozó létrejöhessen.

A Szentatya ezután hat egyszerű, átlagos ember példáját említette a fiataloknak, akik felnőve különleges életet éltek, válaszolva Isten hívó szavára szolgálták őt New York utcáin és külvárosaiban. Meglepő, hogy milyen különböző emberek csoportjáról van szó, van köztük gazdag és szegény, világi és egyházi személy, bevándorló és indián, rabszolga és értelmiségi.

Seton Szent Erzsébet Anna, Cabrini Szent Ferenc Xavér, Szent John Neumann, Boldog Kateri Tekakwitha, Tiszteletreméltó Pierre Toussaint és Felix Valera atya. Teljesen különböző emberek, mégis, ha jobban megnézzük őket, találunk közös vonásokat, mondta a pápa, mindannyiukat átjárta a Jézus iránti szeretet, és életük a remény utazásává vált. Voltak, akik számára ez otthonuk elhagyását és több ezer mérföldes zarándoklatot jelentett, de mindannyian feladtak valamit abban a biztos tudatban, hogy minden út végső célja Istenhez vezet.

Vajon ma ki tesz tanúságot Jézus örömhíre mellett New York utcáin? Azokon a helyeken, ahol fiatalok keresik azt, akiben bízhatnak. „Isten a kiindulási pontunk és végcélunk, és Jézus a hozzá vezető út. Az út, csakúgy mint szentjeink korában, mindennapi örömök és megpróbáltatások közt kanyarog családunkban, iskolánkban, plébániai közösségeinkben. Mindezen helyek magukon viselik azt a kultúrát, amelyben élünk. Mint fiatal amerikaiaknak, sok lehetőségetek van a személyes fejlődésre, és nagylelkű, szolgálatkész és becsületes környezetben nevelkedtek. Nincs szükségetek arra, hogy elmondjam nektek, hogy nehézségek is vannak körülöttetek, olyan tevékenységek és gondolkodásmódok, amelyek kioltják a reményt, ösvények, amelyek látszólag a boldogságba vezetnek, valójában viszont csupán felforduláshoz és félelemhez.”

A Szentatya említést tett saját fiatalkoráról, amelyet tönkretett egy rendszer, amely elűzte Istent, és ezáltal minden igazra és jóra érzéketlenné vált. Sok fiatal nagyszülei, dédszülei menekültek Amerikába e pusztító rendszer elől. „Adjunk hálát Istennek, hogy ma sokan a korosztályotokból élvezik a szabadságot, amely a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásából született. Adjunk hálát Istennek mindazokért, akik lehetővé tették, hogy olyan környezetben nevelkedjetek fel, amely gondozza mindazt, ami szép, jó és igaz: szüleitekért, nagyszüleitekért, tanáraitokért és papjaitokért, azokért a világi vezetőkért, akik a jót és igazat keresik. (...) A pusztítás ma is köztünk él, de nem győzedelmeskedik, hanem elbukik. Ez a keresztény remény lényege, amely bennünket meghatároz.”

Ezt követően a pápa arról beszélt, hogy ha az ember, különösen a sebezhetők elnyomással, manipulációval találkoznak – a drogok, az otthontalanság, a szegénység, a rasszizmus, az erőszak és a nők lealacsonyítása – , tagadva az Istentől eredő emberi méltóságot, tárgyakká válnak. Ha a szabadság figyelmen kívül hagyja az abszolút igazságot, száműzi az egyén magánszférájából, a relativizmus uralkodik el – mondta a pápa. Az igazság nem teher és nem egyszerűen szabályok rendszere. A valós igazság maga Jézus Krisztus.

A szentek különféle háttere és küldetése a keresztény tanítványság lehetőségeit és sokszínűségét illusztrálja. Sokszor úgy tekintenek ránk, mint olyanokra, akik csak tiltásokról beszélnek. „Semmi sem állhat ennél messzebb az igazságtól” – hangsúlyozta a Szentatya. A szentek példája arra ösztönöz minket, felfrissítsék társadalmi megmozdulásaikat az igazságtalanság ellen, mint például a környezeti károk, amelyek a fogyasztói mohóság és a felelőtlen kizsákmányolás súlya alatt szenvednek.

Az összegyűlt szeminaristákat arra buzdította a Szentatya, hogy utasítsák el a kérkedés, a karrierizmus és önteltség kísértését. Törekedjenek olyan életet élni, amelyet a Krisztushoz hasonló irgalmasság, tisztaság és alázatosság határoz meg.

Beszéde végén a Szentatya ismét buzdította a fiatalokat, hogy kövessék a szentek példáját, akik Jézus Krisztus önzetlen szeretetéről tesznek tanúbizonyságot. Mint Krisztus tanítványai, különleges utazásuk a reményben, vagyis az egyház közösségében bontakozott ki. „Ma ti vagytok Krisztus tanítványai! Találjátok meg világosságát ebben a nagyszerű városban és körülötte. Beszéljetek másoknak arról az igazságról, amely szabaddá tesz titeket.”

A találkozó során a fiatalok köszöntötték Benedek pápát születésnapja alkalmából, aki az ajándékok között kenyeret, rizst és kukoricát is kapott, a jelenlévő fiatalok különböző kultúrájának szimbólumaiként. A mintegy 25 000 fiatal nevében Ebi Ogbu, igazságügyi pszichológus szakos hallgató köszöntötte a Szentatyát. Ezt követően fiatal énekesek adtak rövid műsort, majd az összegyűltek német nyelven énekeltek születésnapi köszöntőt Benedek pápának.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Csendes ima a Ground Zérón

Csendes ima a Ground Zérón
április 20. 16:47

Hat napos amerikai látogatásának legmegrázóbb állomásaként Benedek pápa ellátogatott a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban megsemmisült World Trade Center iker tornyainak helyszínére, a Ground Zéróra. A Szentatya hosszú percekig csendben térdelve imádkozott az áldozatokért és családjaikért.

A megemlékezés helyszínén egy gyertya, egy darab föld és egy kis tó emlékeztetett a tragédiára. A csendes imádságot követően Benedek pápa nyilvánosan is könyörgött az áldozatokért, családjaikért, és mindazokért akik túlélték a három terrortámadást szeptember 11-én.

„Szeretet, könyörületesség és gyógyítás Istene, nézz ránk, különböző vallású és hagyományú emberekre, akik összegyűltünk ma ezen a helyen, a felfoghatatlan erőszak és fájdalom helyszínén.

Kérjük jóságodat, hogy adj örök világosságot és békét mindazoknak, akik itt hunytak el, akik hősiesen részt vettek a mentésben: a tűzoltóknak, a rendőröknek, a mentőalakulatoknak, a kikötői hatóságmunkatársainak, s velük együtt minden ártatlan férfinak és nőnek, akik e tragédia áldozatai lettek, pusztán azért, mert munkájuk és szolgálatuk idevezette őket 2001. szeptember 11-én.

Könyörületességedben bízva kérünk, hozz gyógyulást mindazoknak, akik sérülésektől, betegségektől szenvednek azóta. Gyógyulást, azoknak is, akik családtaguk elvesztése miatt szomorkodnak és mindazoknak, akik szeretteiket vesztették el e tragédiában. Adj nekik erőt, hogy bátorsággal és reménnyel folytassák életüket.”

A Szentatya a békéért is imádkozott: békéért minden ember szívében és békéért a világ nemzetei között, majd könyörgött mindazok megtéréséért, akik szívét a gyűlölet emészti.

„Vigasztalj minket, erősítsd meg reményünket és adj nekünk bölcsességet és bátorságot, hogy fáradhatatlanul munkálkodjunk egy világért, amelyben az igaz béke és szeretet uralkodik a nemzetek között és a szívekben egyaránt” – zárta imádságát a Szentatya.

Ezt követően apostoli áldását adta a jelenlévőkre, majd személyesen is vigasztaló szavakkal köszöntötte az áldozatok családtagjai, a túlélők és a mentésben résztvevők nevében megjelent 24 személyt.

A Szentatya ma délután szentmisét mutat be a Yankee stadionban, majd amerikai idő szerint 20 órakor fejezi be pápasága nyolcadik külföldi apostoli látogatását és visszatér a Vatikánba.

Magyar Kurír

Képek: CNA Live


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók

Evangélium

2008. április 20. - Húsvét 5. vasárnapja

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: "Ne nyugtalankodjék a
szívetek! Higgyetek az Istenben, és bennem is higgyetek. Atyám házában sok
hely van. Ha nem így lenne, mondtam volna-e: Elmegyek és helyet készítek
nektek? Ha majd elmegyek és helyet készítek nektek, ismét eljövök, és
magammal viszlek titeket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok. Hiszen
ismeritek az utat oda, ahova én megyek!" Ekkor Tamás így szólt: "Uram, mi
nem tudjuk, hogy hova mégy; hogyan ismerhetnénk hát az utat?" Jézus ezt
felelte: "Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem juthat el az
Atyához, csak általam. Ha engem ismernétek, Atyámat is ismernétek. De
mostantól fogva ismeritek őt, és látjátok." Fülöp megjegyezte: "Uram,
mutasd meg nekünk az Atyát, és ez elég nekünk!" Jézus így válaszolt: "Már
olyan régóta veletek vagyok, és nem ismersz engem, Fülöp? Aki engem lát,
az látja az Atyát is. Hogyan mondhatod hát: Mutasd meg nekünk az Atyát?
Nem hiszed talán, hogy én az Atyában vagyok s az Atya énbennem? A
szavakat, amelyeket hozzátok intézek, nem magamtól mondom, és a tetteket
is Atyám cselekszi, aki bennem van. Higgyétek el, hogy én az Atyában
vagyok, és az Atya énbennem. Ha másért nem, legalább a tetteimért
higgyétek! Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a
tetteket fogja végbevinni, amelyeket én cselekszem, sőt még nagyobbakat is
tehet azoknál, mert én az Atyához megyek."
Jn 14,1-12

Elmélkedés:

Válaszúton
Az elmúlt napokban gyakran szerepelt a híradásokban az olimpiai láng
viszontagságos útja Kína felé, amely ország házigazdája lesz a négyévente
megrendezésre kerülő sporteseménynek. A korábbi olimpiákat megelőzően is
körbejárta a láng a világot, de akkor nyugodtabb körülmények között. Most
viszont a tibeti lakosságot erőszakkal elnyomó kínai államhatalom ellen
tiltakozók minden eszközzel meg akarják akadályozni, hogy láng célba
érjen. Önmagában nagyon szép gondolat, hogy Görögországból elindulva sok
ezer sportoló futva, egymásnak átadva viszi a lángot a rendezvény
helyszínére, idén viszont a sportolóknál is több rendőrnek kellett
biztosítania a lángot a jogsértésekért tiltakozók miatt. Bár a fáklyát
többször is eloltották majd újragyújtották és többször lerövidítették
útját, azért reméljük, hogy végül mégiscsak célba ér a maga útján.

A mai evangéliumban Jézus arról beszél, hogy mi az ember életének a célja.
Világosan megmondja, hogy milyen irányba kell haladnunk. Végső célunk az,
hogy földi életünk után eljussunk a mennyei Atya által nekünk készített
örök életre. Ha eljutunk az örök életre, akkor elmondhatjuk, hogy célba
értünk. Jézus nem csak a célbaérkezésben segít minket, hanem mindvégig a
helyes úton haladásban is. Ezért állítja magáról, hogy Ő az út és egyedül
általa juthatunk el az Atyához.

Jézus egy nagyszerű ajánlatot tesz nekünk: "Atyám házában sok hely van.
Elmegyek és helyet készítek neketek. Olyan ez, mint amikor egy
újsághirdetésben megvásárlásra kínálnak nekünk egy lakást egy újonnan
épült házban vagy egy lakóparkban. A tapasztalt ember persze jól tudja,
hogy az ilyen hirdetésekben érdemes elolvasni az apró betűs szöveget is,
nehogy később kelemetlen meglepetés érjen minket. Jézus ajánlatában
nincsenek apró betűs ravaszságok. Világossá teszi számunkra, hogy egyedül
ővele juthatunk a mennybe. Ha az Ő útjain járunk, célba fogunk érni. A
menny felé vezető utunkon vannak nehézségek, hiszen a gonosz meg akarja
akadályozni, hogy elérjük célunkat. Érdemes kitartanunk Jézus mellett!

Ezekben a napokban nem csak az olimpiai láng útjára figyelünk, hanem XVI.
Benedek pápa lelkipásztori útjára is az Amerikai Egyesült Államokban.
Krisztus földi helytartójának ez az útnak indulása azt jelképezi, hogy
Jézus ma is útnak indul az emberek felé. Jézus ma is utat keres a mi
szívünkhöz, hogy találkozzon velünk és mi útnak induljunk vele.
Elinduljunk azon az úton, amely az Atyához vezet. Nagyon érdekes, hogy a
Szentatya csütörtökön, a washingtoni stadionban 45 ezer hívő előtt
bamutatott szentmiséjén arról beszélt, hogy a közelmúlt súlyos botrányai
után az amerikai egyház és az egész amerikai társadalom válaszút előtt
áll. Beszédében a pápa nem véletlenül sürgette a missziót, az evangélium
terjesztését, hiszen ezzel a krisztusi utat ajánlja az embereknek. A
krisztusi utat, amely a szeretet útja, a megbocsátás útja, a
kiengesztelődés útja, a remény útja, az élet útja. Ez minden ember igazi
útja.

Azt gondolom, hogy mi, magyar katolikusok is válaszút előtt állunk és mi
számunkra sincs más út, mint Krisztus útja. Ha tudjuk, hogy Isten és az
örök élet a mi életünk végső célja, akkor nem kell új célt keresnünk, de
arra talán szükség van, hogy új utakat keressünk és új utakat mutassunk
azoknak, akik letévedtek a jézusi útról. Mindannyiunknak meg kell
találnunk Krisztust, mert ő az örök élet felé vezető út és csak általa
juthatunk el mennyei Atyánkhoz.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Követünk téged, Úr Jézus,
de hogy követhessünk,
ragadj meg bennünket,
mert tenélküled senki sem
képes felemelkedni.

Hiszen te vagy az út, az igazság, az élet,
a képesség, a hit, a jutalom.
Végy fel bennünket mint út,
erősíts mint igazság,
éltess mint élet.
Szent Ambrus

_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@communio.hu
http://www.communio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger