2008. május 3., szombat

Szerzetesek az Aids-betegekért és családjaikért


Szerzetesek az Aids-betegekért és családjaikért
május 3. 10:17

Nemzetközi konferencia kezdődik május 3-án, szombaton Rómában, férfi és női szerzetesrendek részvételével. A május 5-ig tartó tanácskozáson azzal a kérdéssel foglalkoznak, hogy hogyan tudnak a szerzetesrendek a HIV-pozitív betegeken és családjaikon összehangolt munkával segíteni.

A tanácskozáson megvitatják annak a tanulmánynak a tapasztalatait, amely a férfi és női szerzeteselőljárók szövetsége, az AIDS-elleni küzdelem nemzetközi szervezte, és a Georgetown Egyetem együttműködésével készült.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Frank Monks, kamilliánis szerzetes hangsúlyozta: a cél az, hogy segítsenek a betegeken és családjaikon, függetlenül attól, hogy milyen nemzethez, valláshoz, vagy kultúrához tartoznak. Szeretnének továbbá javaslatokat tenni az egyes rendek, valamint a kormányok kezdeményezéseinek összehangolására, hogy eredményesebb legyen a betegség elleni küzdelem.

A világon csaknem 40 millió HIV-vírussal fertőzött beteg van, kétharmaduk Afrikában él. Az egyházak már eddig is részt vettek a betegség elleni küzdelemben, anyagi és emberi erőikkel egyaránt, de ezt az elkötelezettséget szeretnék tovább erősíteni.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Május a Szűzanya hónapja


Május a Szűzanya hónapja – 2008. május 3.
május 3. 0:08

Szombat az egyházi hagyomány szerint a Szűzanya napja, május pedig a Szűzanya hónapja. Ma májusi szombat van, fontos tehát égi édesanyánkra is gondolni.

A Mária-tiszteletet könnyen összetévesztjük valamiféle vallási érzelemmel. Persze, ez is fontos. Nagy baj lenne, ha örömünket és szomorúságunkat nem osztanánk meg Istennel. De a Szűzanya tisztelete mégis több ennél. A máriás lelkület azt jelenti, hogy Mária szemével nézünk Jézusra.

S nemcsak akkor, amikor örülünk, vagy szomorkodunk, hanem mindig, a legközönségesebb hétköznapon, és a legátlagosabb teendőimben is. Mert ha Mária tekintetével nézünk Jézusra, akkor elfogadjuk, hogy Isten nem mindig úgy válaszol, ahogy várjuk. És nem is feltétlenül akkor, amikor várjuk.

Máriának bőven volt része meglepetésekben szent Fia részéről. A Szentírás szól egy néhány alkalomról, de a valóságban biztos, hogy sokkal több volt. Jézuson keresztülcsillogott Isten nagysága, és ez fejlesztette Mária hitét. A bűn nélküli fejlődés, amelyben követnünk kell a Szűzanyát.

Sánta János


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Püspöki Konferencia ad limina látogatása


A Püspöki Konferencia ad limina látogatása
május 3. 8:45

A magyar püspökök ad limina látogatást tesznek a Vatikánban május 4-10. között. Kihallgatáson fogadja őket XVI. Benedek pápa, és tájékoztatják a Szentszék illetékes hivatalait a magyar egyházmegyék helyzetéről.



A püspökök az ad limina látogatás során május 4-10 között az alábbi szentmisék alkalmával találkoznak a római magyar kolónia tagjaival:

– május 6-án, kedden 8 órakor szentmisét mutatnak be a Szent Péter bazilika Magyarok Nagyasszonya kápolnájában, amelyen csak az előre igényelt jeggyel lehet résztvenni.

– május 7-én, szerdán 18 órakor szentmisét mutatnak be Isten szolgája, Mindszenty József bíborosért, a Santa Balbina-bazilikában, Erdı Péter bíboros címtemplomában. A szentmisén a Pécsi Bazilika Mozart kórusa és a Szent Mór Iskolaközpont nagykórusa énekel. Utána találkozási alkalom lesz a püspökökkel.

– május 8-án, csütörtökön 16 órakor vesperást mondanak a püspökök a falakon kivüli Szent Pál bazilikában, amelyre szintén mindenkit szeretettel várnak.

Az ad limina látogatásról bővebben Háttér rovatunkban olvashatnak.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Az ad limina látogatás


Az ad limina látogatás
május 3. 8:42

A legősibb egyházi intézmények közé sorolhatók azok a rendszeres látogatások, amelyek során az egyes részegyházakat vezető főpásztorok felkeresik Péter Utódát, hogy elé tárják a rájuk bízottak ügyes-bajos dolgait, erőt merítsenek otthoni feladataikhoz, továbbá megerősödjenek hitükben és a pápa iránti hűségükben.


Az első ilyen látogatásnak azt szokták tekinteni, amiről a Galata levél tesz említést: Szent Pál felment Jeruzsálembe, hogy meglátogassa Kéfást, azaz Péter apostolt (Gal 1,18; 2,1-2). A VIII. századi források már régi gyakorlatként említik, hogy a pápa szuffragáneusai, tehát nagyjából az itáliai egyházmegyék püspökei évente részt vesznek a Szent Péter és Pál ünnepén megtartott római szinóduson. Maga az elnevezés is innen ered, hiszen a „limina Apostolorum” az V. század óta az apostolfejedelmek sírjait jelöli. A távolabbi püspökök pedig levélben számoltak egyházmegyéjük állapotáról.

Ez a gyakorlat a századok során fokozatosan intézményesült. VII. Gergely pápa a püspöki eskübe is belevette, a XIII-XIV. század folyamán pedig – amikor a pápa gyakran nem Rómában tartózkodott – tisztázódott, hogy az ad limina elsősorban a Péter utódával való találkozásra, a vele való közösség erősítésére irányul. V. Sixtus 1585-ben minden püspök számára kötelezően előírta mind a látogatást, mind a beszámolót. Az ad limina látogatást jelenleg az Egyházi Törvénykönyv (399-400. kán.), a Római Kúriáról szóló Pastor Bonus apostoli rendelkezés (28-32. cikk), és annak a látogatás pasztorális jelentőségéről szóló I. melléklete, valamint a Püspöki Kongregáció 1988-ban kiadott direktóriuma szabályozza.

A megyéspüspökök ötévente kötelesek jelentést készíteni a pápa számára a rájuk bízott egyházmegye állapotáról (ha két éven belül nevezték ki őket, akkor nem kötelező, de megtehetik). Majd abban az évben, amikor be kell terjeszteniük a jelentést, Rómába kell utazniuk, hogy elzarándokoljanak Szent Péter és Szent Pál sírjaihoz, illetve a Szentatya elé járuljanak. A segédpüspökökre nem vonatkozik a szabály, ám a gyakorlatban ők is részt vesznek az ad liminán, éppen az adminisztratív kötelezettségen túlmutató természete miatt.

Az ad limina látogatás ugyanis hozzájárul a püspökökben az apostolutódi felelősség tudatosításához és a Péter utódával való közösség (az ún. hierarchikus kommúnió) erősítéséhez. Ugyanakkor általa az egyes püspökök is tudatosíthatják magukban az egyetemes egyházat érintő kérdéseket. De egyben a Szentatya péteri funkciója gyakorlásának egyik fontos momentuma is, az egyetemes egyház és a részegyházak jelképes találkozása. Hiszen a megyéspüspök személyében valamiképpen a rábízott hívek is a Szentatya elé járulnak, aki megismerheti örömeiket, nehézségeiket, és konkrét útmutatással szolgálhat számukra. Másfelől a pápának az egyetemes egyház kormányzásához ugyancsak szüksége van hiteles és megbízható értesülésekre a helyi egyházak életéről. Aminek – a közvetlen levelezés, vagy a pápai követek jelentései, illetve az apostoli látogatások mellett – ez egy pótolhatatlan forrását képezi.

A látogatás lebonyolításának vatikáni felelőse szervezési szempontból a Pápai Ház Prefektúrája, tartalmi szempontból pedig a Püspöki Kongregáció (az általuk felügyelt egyházmegyék vonatkozásában a Keleti Egyházak Kongregációja, illetve a Népek Evangelizálása Kongregáció). A Római Kúria és a püspöki konferencia, illetve az egyes püspökök között az adott országért felelős pápai követ (nuncius vagy delegátus) tartja a kapcsolatot. Az ő közvetítésével állapítják meg a látogatás időpontját, és neki kell sürgetnie a püspöki jelentések időben történő elküldését. A pápai követet a Római Kúria hivatalai is megkérdezik az illetékességi területén található részegyházak tekintetében.

A megyéspüspököknek a látogatás előtt hat hónappal kell eljuttatniuk az egyházmegyéjük állapotáról szóló beszámolót a Püspöki Kongregációhoz. Itt külön munkacsoport dolgozza fel azokat, és az egyes szakkérdések vonatkozásában véleményezésre megküldi a többi érintett dikasztériumnak is, végül összefoglalja a beérkező észrevételeket. A Szentatya asztalára minden egyes egyházmegyéről egy jól előkészített összefoglaló anyag kerül.

Az ad limina látogatást általában az azonos püspöki konferenciához tartozó főpásztorok egyszerre végzik, és három fő mozzanatból áll. Az elsődleges, ahonnan az intézmény neve is származik, a zarándoklat az apostolfejedelmek sírjaihoz a vatikáni Szent Péter-bazilikában, illetve a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában.

A második rész adminisztratív jellegű. A püspökök felkeresik a Római Kúria hivatalait, hogy megvitassák az azok illetékességi körébe tartozó kérdéseket és elintézzék az esedékes konkrét ügyeket. Minden püspöki konferencián belül létezik munkamegosztás, melynek értelmében a helyi egyházat érintő egyes feladatoknak (hitoktatás, ifjúság, hittani kérdések, liturgia stb) külön felelőse van. Elsősorban ezek a püspökök keresik fel ilyenkor az ő területükkel foglalkozó dikasztériumot. A pápa munkatársai, az információcserén túl, tanácsokat adnak és javaslatokkal élnek a helyi egyházak javára és fejlődésére nézve, valamint szükség szerint sürgetik az általános egyházfegyelmi rendelkezések megtartását.

A látogatás csúcspontját jelenti a találkozó a Szentatyával. A pápa külön elbeszélget minden megyéspüspökkel és segédpüspökökével a helyi egyház javát érintő kérdésekről és a püspök lelkipásztori funkciójáról. Végül a püspököket együttesen is fogadja különkihallgatás keretében, amikoris nyilvános beszédében összegzi benyomásait, értékeli helyzetüket, észrevételeket tesz tevékenységükkel kapcsolatban, s megfogalmazza a következő időszakra szóló fontosabb teendőket.

Érszegi Márk AurélTMagyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Kubai püspökök ad limina látogatáson


Kubai püspökök ad limina látogatáson a Vatikánban
május 3. 11:25

Míg a magyar egyházi vezetők küldöttsége május 4-én érkezik Rómába, a kubai főpapokat már május 2-án fogadta XVI. Benedek pápa.

A Szentatya azt mondta a reggeli audiencia résztvevőinek, hogy nagylelkűen és bátran nyújtsák Krisztus reménységét a kubai népnek. A Radio Vaticana tudósítása szerint a katolikus egyház vezetője és a karibi küldöttség találkozója a jövőbe vetett bizalom jegyében zajlott. Arra biztatta a kubai egyházat, hogy fordítsanak nagy gondot a fiatalok nevelésére, a világi hívek képzésére, hogy ezáltal tudatosítsák a házasság és a család értékeit. Ezen túl felhívta a figyelmét a kubai egyháznak, hogy helyezzenek nagy hangsúlyt a tömegtájékoztatási eszközökben a katolikus témákra, illetve létesítsenek további istentiszteleti helyeket, a katolikus egyház lelkipásztori szükségleteinek megfelelő mértékben. A szigetország küldöttségét Camagüey érseke, Juan García Rodríguez, a Kubai Püspöki Konferencia elnöke vezeti.

Magyar Kurír

Kép: cubainfo.de


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Élelmezési válság fenyegeti a világot

Élelmezési válság fenyegeti a világot
május 3. 11:54

Federico Lombardi, a Radio Vaticana igazgatója kommentárjában rámutatott, hogy a fejlődéssel párhuzamosan nő a félelem a világ lakosságában az élelmezési válság hatásaitól. Milliókat érint közvetlenül az élelmiszerhiány, s ők tényleges intézkedéseket várnak az iparilag fejlett országoktól gondjaik enyhítésére.

2000 a jubileum ünnepélyes éve volt. Ekkor született meg a világ vezető államfőinek „Millenniumi nyilatkozata”, mely megjelölte az emberiség legsürgetőbb problémáit, és azok megoldását a következő 15 évben. Ezek közül az első volt, hogy a 2015-ig terjedő időszakban legalább felére kell csökkenteni a kirívó szegénység és az éhezés mértékét. Nyolc esztendő telt el azóta, de az utóbbi hónapokban egy sok országot érintő élelmezési válság van kibontakozóban. A szemes termények ára drámaian megnőtt, csakúgy mint az éhezők és alultápláltak száma, amely vészesen közelít az egymilliárdhoz.

Az okok közül három jelentős tényezőt említenek meg a szakértők: a gazdag országok saját mezőgazdaságuk piai helyzetét a támogatásokkal a többiek számára hátrányosan módosítják. A másik gond a bioüzemenyagok megnövekvő termelése. Végül súlyos kérdés még, miként lehet a világ két legnépesebb országának, Kínának és Indiának az élelmezését megoldani, mivel ezek elsődlegesen a gabonafélékre alapozzák ételeiket. Manapság nem a termelékenység fizikai korlátai jelentik a fő gondot, hanem a legfőbb probléma megoldásának halogatása: hogy a legszegényebbek élelemhez jussanak. Minden más területen fejlődés tapasztalható, így például a fegyverkezési kiadások terén is. Jóllehet a „Millenniumi nyilatkozat” helyesen jelölte ki a tennivalókat, más érdekek mozgatják a világgazdaságot. Júniusban ezért az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO egy új nyilatkozatot tesz közzé a legfontosabb kérdésről, hiszen az idő sürget, s a szegények tömeges éhínsége várható.

Magyar Kurír

Kép: fao.org


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A közjó


A közjó kérdése a Pápai Társadalomtudományi Akadémia ülésén
május 3. 12:14

Május 2-án a Szentszéki sajtóirodán jelentették be a Pápai Társadalomtudományi Akadémia 16. plenáris ülésének kezdetét.

Az esemény május 2. és 6. között zajlik a Vatikánban, s témája „A közjó nyomában: miként működhet együtt a szolidaritás és a szubszidiaritás”. Az ülésre a világ minden földrészéről várnak tudósokat. A Radio Vaticana tudósítása szerint az előzetes sajtótájékoztatón jelen volt Marcelo Sánchez Sorondo püspök, az Akadémia kancellárja, illetve Margaret Archer, az angol Warwick University és Pierpaolo Donati, a Bolognai Egyetem professzorai.


Magyar Kurír

Kép: sciforum.hu


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Békés–Dalos-féle Újszövetség


Ismét megjelent a Békés–Dalos-féle Újszövetség-fordítás
május 3. 12:23

Újszövetségi Szentírásnak ez immár a 18. kiadása, melyet a Szentírás Éve alkalmából 2008 tavaszán jelentetett meg a Pannonhalmi Főapátság.

Ez a fordítás régóta fogalommá vált a bibliaolvasók körében, s talán a legnépszerűbb katolikus Újszövetség-fordítás, amely először Rómában jelent meg 1951-ben, és hosszú évtizedeken át Nyugat-Európából jutott el a világ különböző pontjain élő magyarokhoz. Mind a fordítás nyelve, mind a könyv külső megjelenése azt szolgálta, hogy minél többen olvashassák, vihessék magukkal az Újszövetséget. Az új kiadás – az első kiadást idéző vászonkötésben (három színben), megújított térképekkel – jut el az olvasókhoz.


Magyar Kurír

Kép: laudate.hu


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Zarándoklat


Zarándoklat Mindszenty József sírjához
május 3. 13:17

Május 3-án, szombaton került sor a hagyományos zarándoklatra és ünnepi szentmisére a bíboros-hercegprímás földi maradványait őrző esztergomi bazilikában. A zarándoklatot – az egyéni szándékok mellett – minden évben Magyarországért, a magyar nemzetért ajánlják fel.




Zsúfolásig megtelt zarándokokkal a Magyar Katolikus Egyház főtemploma Esztergomban. A szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás arra kérte a megjelenteket, hogy imádkozzanak a néhai hercegprímás és Meszlényi Zoltán káptalani helynök boldoggáavatásáért.
Szentbeszédében Székely János segédpüspök, helynök, az esztergomi Hittudományi Főiskola tanára és rektora az Úr felkiáltójeleként említette a sokat szenvedett Mindszentyről. Új adalékként hangsúlyozta, hogy nemcsak a szegények és a rászorulók mellett állt ki. A vészterhes időkben nem tagadta meg a többi felekezethez tartozókat sem: szolgálati helyén rendszeresen együtt mutatkozott a település rabbijával.

A 10 óra 30 perckor kezdődött ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros mutatta be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival és az egyházmegye papságával.

Magyar Kurír

Képek: Mudrák Attila


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Evangélium


2008. május 3. - Szombat, Szent Fülöp és Szent Jakab apostolok

Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: "Én vagyok az út, az
igazság és az élet. Senki sem juthat el az Atyához, csak általam. Ha
ismernétek engem, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek őt,
és látjátok." Fülöp megjegyezte: "Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és ez
elég nekünk." Jézus így válaszolt: "Már olyan régóta veletek vagyok, és
nem ismersz engem, Fülöp? Aki engem lát, az látja az Atyát is. Hogyan
mondhatod hát: Mutasd meg nekünk az Atyát? Nem hiszed talán, hogy én az
Atyában vagyok, és az Atya énbennem? A szavakat, amelyeket hozzátok
intézek, nem magamtól mondom, és a tetteket is Atyám cselekszi, aki bennem
van. Higgyétek el, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem! Ha
másért nem, legalább a tetteimért higgyétek! Bizony, bizony, mondom
nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket fogja végbevinni,
amelyeket én cselekszem, sőt még nagyobbakat is tehet azoknál, mert én az
Atyához megyek. Bármit kértek majd nevemben az Atyától, megteszem nektek,
hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban, Ha pedig tőlem kértek valamit a
nevemben, azt is teljesítem."
Jn 14,6-14

Elmélkedés:

Mindent látni szeretnénk. Ez a vágy indít sokakat, hogy látnivalókban
bővelkedő világunkban útnak induljanak messzi tájakra. Nem elégszünk meg
azzal, hogy mindent láthatunk, ami körülvesz minket, hanem
mikroszkópjainkkal a szabad szemmel nem látható apró részleteket is
láthatóvá tesszük, s távcsöveinkkel az igen távoli dolgokat is látható
közelsége próbáljuk hozni. A látható világban élő ember szeretne
bepillantást nyerni a láthatatlan világba, Isten világába. Ezt jelzi a mai
ünnepelt Fülöp apostol kérése, aki azzal fordul Jézushoz, hogy mutassa meg
neki és a többi apostolnak az Atyát. Jézus pedig saját magát mutatja meg,
hiszen személyében a láthatatlan Isten látható emberi testet vett fel.
Vajon meglátom-e benne Isten Fiát?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Örvendeztél, ó, Szent Fülöp,
hogy Jézus téged meghívott,
s mint Pétert, legfőbb társadat,
őhozzá buzgó szív csatolt.

Mert Jézus bensőségesen
osztotta Lelke zálogát,
közölte Atyja titkait,
s önnönmagáét bízta rád.

És szívedben is, Szent Jakab,
Krisztus szerelme lángra kap,
rokon, mintegy testvére vagy,
és Egyházának oszlopa.

Első lettél Sión hegyén,
ki nyáját híven őrized,
s az üdvösségnek útjait
számunkra is meghirdeted.

Ó, boldogok, ti Jézusért
ontjátok tiszta véretek;
ha minket ily nagy példa vonz,
bizton nyerünk el mennyeket.

Ha megtaláljuk otthonunk,
nyugszunk Atyánknak szent ölén,
és együtt zengjük boldogan
a Hármas-Egy dicséretét. Ámen.


______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Katalin és Attila imát kérnek gyermekáldásért.
Andrea imát kért egy súlyos beteg fiúért, a 15 éves Flóriánért, aki
időközben, hétfőn megtért az Úrhoz. Imádkozzunk családjáért!
Mónika és Melinda imát kérnek egy 80 éves asszony gyógyulásáért, aki
súlyos műtéten esett át.
Klára imát kér, hogy munkájához becsületes segítő társat találjon.
Erika imát kér férjéért és családjáért.
Judit imát kér rosszindulatú agydaganatos barátja, József gyógyulásáért,
illetve életesélyeinek javulásáért.
Köszönöm imáitokat!
István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@communio.hu
http://www.communio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger