2008. május 8., csütörtök

A Szentatya felhívása Mianmar népéért

A Szentatya felhívása Mianmar népéért
május 8. 9:52

A május 7-i általános kihallgatáson a Szentatya minden jóakaratú embertől azt kérte, hogy nyissa meg szívét a természeti katasztrófa sújtotta ázsiai nemzet előtt.

A két nappal ezelőtt küldött részvéttávirata után a pápa ismét kifejezte szolidaritását és lelki közelségét azok iránt, akiket bármilyen módon érintett a Nargis nevű ciklon pusztítása.

Mindenkit arra hívott, hogy nyissa meg szívét és legyen nagylelkű, hogy mindazoknak köszönhetően, akiknek lehetőségük van és szeretnének segíteni, enyhíteni tudjunk e tragikus esemény okozta szenvedéseken – olvashatók XVI. Benedek szavai a Radio Vaticana honlapján.

A hivatalos adatok szerint a Nargis ciklon okozta katasztrófában 23 ezren haltak meg, 41 ezer eltűntet tartanak számon. Más hírek szerint azonban nem kizárt, hogy a halálos áldozatok száma eléri a százezret is.

Magyar Kurír

Kép: www.seattletimes.nwsource.com


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Mindszenty bíborosra emlékeztek

Mindszenty bíborosra emlékeztek a magyar püspökök Rómában
május 8. 14:56

Május 7-én, kedden délután az ad limina látogatáson Rómában tartózkodó magyar püspökök az ott élő papokkal, szerzetesekkel együtt szentmisét mutattak be Mindszenty József bíboros, hercegprímás emlékére Erdő Péter bíboros címtemplomában, a Santa Balbina-bazilikában.

A szentmisén közreműködött a pécsi bazilika Mozart kórusa, valamint a pécsi Szent Mór Iskolaközpont nagykórusa. A szentbeszédet Erdő Péter bíboros mondta. A beszéd teljes terjedelmében a Vatikáni Rádió honlapján olvasható.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Katolikus televízió indult Szlovákiában

Katolikus televízió indult Szlovákiában
május 8. 15:32

Ezen a héten megkezdte sugárzását a Lux televízió.

Stanislav Zvolenský érsek a megnyitás alkalmából a pozsonyi jezsuita templomban szentmisét mutatott be, amelyen részt vett Ján Figel EU-biztos is. Szentbeszédben Zvolenský arra buzdította a televízió munkatársait, hogy az „isteni béke terjesztői” legyenek.

Marek Polacek igazgató úgy nyilatkozott: a 150 éve működő katolikus újság, a Katolícke noviny, majd az 1989-ben létrehozott Lumen Rádió után eljött az idő, hogy egy katolikus televízió is elinduljon. A Szlovákiában élő embereknek szükségük van egy olyan családi csatornára, amely elé a szülők nyugodtan odaengedhetik gyermekeiket – fogalmazott.

A Lux TV reggel 7.30-tól éjfélig sugároz. Az adó a Lux Communication stúdió, a Don Bosco Szaléziak és a Szlovák Püspöki Konferencia közös vállalkozása. Székhelye Pozsonyban van, de Besztercebányán is működik egy stúdió. Az adást a Thor 3 műholdon keresztül sugározzák.

A Lux TV honlapja: www.tvlux.sk

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Püspökeink Rómában

Püspökeink Rómában – 2008. május 8.
május 8. 0:08

Anyaszentegyházunk minden püspöke időnként elzarándokol Péter utódához, hogy találkozzon vele, végigjárja a szent helyeket és a vatikáni hivatalokat. A magyar püspökök ezen a héten Rómában vannak.

Róma mindenkori püspökei, akiket pápáknak nevezünk, a hagyomány szerint sose hirdettek eretnekséget, ezért lett belőlük viszonyítási pont a keresztény hit helyes megélése terén. Rómát az is kiemelte a többi város közül, hogy az egyetlen hely, ahol két apostol lett vértanú, Péter és Pál. Nem árt rácsodálkoznunk arra, hogy Isten mekkora mozgásteret enged az embernek, hogy miként és hol hirdeti a hitet.

Protestáns testvéreinknek igazuk van abban, hogy Jézus sose beszélt Rómáról. Nem jelölt ki hívő népe számára földrajzi központot. De nem is tiltotta, hogy legyen. Csak annyit mondott, hogy menjetek a föld határáig, és hirdessétek az örömhírt. Végül is eljöhet az az idő, amikor nem Rómában, hanem másutt lesz az egyház látható központja. Ezt sem lehet kizárni. Isten országa nem az előnyös geopolitikai fekvés függvénye, hanem hogy engedjük belülről átitatni magunkat a Szentlélekkel, akinek ünnepe néhány nap múlva lesz.

Sánta János

© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Keskeny Út fesztiválmissziós csapat bemutatkozása

A Keskeny Út fesztiválmissziós csapat bemutatkozása Sepsiszentgyörgyön és a Bodi tónál
május 8. 10:29

Május 1. és 4. között a Keskeny Út ökumenikus fesztiválmissziós csapat két, egymástól majdnem ötszáz kilométerre lévő rendezvényen vett részt.

Sepsiszentgyörgyön a Szent György-napokra, Felsőbánya mellett, a Bodi tónál pedig az „OXEN fest" Multikulturális Ifjúsági Fesztiválra került sor. Mindkét helyszínen első alkalommal szerepelt a Keskeny Út. Noha az esős idő miatt a vártnál kevesebb résztvevő merészkedett a sátrak közelébe, a csapat reggeli áhítattal, láthatatlan színházzal, gitárszóval, dalolással, játékkal várta a látogatókat. A Bodi tói rendezvényen a sátor annyira elázott, hogy a fiatalok egy szállodai szobában rendezkedtek be, és ott várták a vendégeket – áll Bardócz Csaba és Zsigmond Júlia beszámolójában.

A láthatatlan színház a fesztivál magyar résztvevőinek nagy részét megmozgatta. A „Csatold le az órád, nincs idő" című darab arra hívta fel a figyelmet, hogy rengeteg tennivalónk között alig gondolunk arra, hogy Jézus is találkozni akar velünk. Márpedig ha Ő szólít, azonnal indulnunk kell, otthagyva mindent, mint Péter, András, Jakab és János. A vasárnapi Láthatatlan Színház témája az volt, hogy Istennek mindannyiunkkal pontos terve van, de mi gyakran letérünk a kijelölt útról, mert hagyományokat követünk, embereket utánzunk, jeleket értünk félre, s magunk sem tudjuk, mit akarunk és mit akar velünk Isten. Nem könnyű meghallani, amikor az Úr nevünkön szólít, visszahív az igazi helyünkre; nem könnyű engedelmeskedni, az övé lenni, elfogadni az áldást és a próbatételt is.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Pünkösdi Búcsúra Készülőknek

Pünkösdi Búcsúra Készülőknek


Hasznos információk a Pünködi búcsúra készülőknek a Hargita Népéből: A búcsú napján reggel hat órától gyónási és áldozási lehetőség a kolostor négy szögletű udvarán, valamint a kegytemplom előtt, az udvaron levő kápolna mellett. A Szűzanya szobrához az oltár jobb oldaláról lehet fölmenni.... A kegytemplomba való be- és kivonulás rendje is hasonló: a templomhajó jobb oldalán vonulhatnak be az újonnan érkezett búcsúsok, és a bal oldalon mennek ki. >>>>>> tovább

A pünkösdi búcsúra készülőknek

2008. május 7. szerda, XX. évfolyam 102. szám

A pünkösdi búcsúra készülőknek

A csíksomlyói búcsú előtt a ferences atyák idén is megszerkesztették a búcsú programját, az ünnepi szentmise rendjét, énekeit, valamint a szervezési és magatartási útmutatót tartalmazó kiadványukat. Arra kértük Ft. Tímár Asztrik atyát, akinek már komoly tapasztalata van a búcsú szervezésében, hogy mondja el olvasóinknak a legfontosabb tudnivalókat, mire figyeljenek a hét végén Mária lábához érkezők.

Akár gyalogosan, akár autóbusszal, szervezetten vagy szervezetlenül érkeznek a zarándokok a búcsúra, arra kérjük őket, idejében induljanak el – figyelmeztet Asztrik atya. Különösen vonatkozik ez a járművekkel érkezőkre, hiszen idén a városon kívül, Somlyótól még távolabb kell hagyniuk az autóbuszokat, személygépkocsikat. Somlyóra érkezve pedig figyeljenek a rendezők utasításaira, és fogadják el azokat, aszerint vonuljanak fel a két Somlyó közötti nyeregbe. Nem légből kapott ötlet alapján kérnek esetleg egy-egy keresztalját, hogy a megszokottól eltérő útvonalat válasszák: a torlódás elkerüléséért kénytelenek a legésszerűbb megoldást megtalálni a szervezők.

A búcsú napján reggel hat órától gyónási és áldozási lehetőséget biztosítanak a kolostor négyszögletű udvarán, valamint a kegytemplom előtt, az udvaron levő kápolna mellett. A Szűzanya szobrához az oltár jobb oldaláról lehet fölmenni, a zarándokoktól itt is fegyelmet, csendet kérnek. A kegytemplomba való be- és kivonulás rendje is hasonló: a templomhajó jobb oldalán vonulhatnak be az újonnan érkezett búcsúsok, és a bal oldalon mennek ki.

A búcsús körmenetben megkülönböztetett helye van a kordonnak. Székely ruhás diákok tartják azt a kötélkeretet, amelyen belül a kisbazilika jelvénye, a Labarum és a liturgikus ruhába öltözött papság vonul fel. A kordon a kegytemplom elől háromnegyed 11-kor indul a Kissomlyó hegyére. A Salvator-kápolnánál a diákok kórusa énekli az Egészen szép vagy, Mária kezdetű éneket, majd főpapi áldás következik. Ez után vonul a kordon a Hármashalom oltárhoz.

A két Somlyó közötti nyeregben a vöröskeresztes sátrakban folyamodhatnak segítségért a rászorulók.

Tímár Asztrik atya külön felhívja a zarándokok figyelmét arra, hogy a búcsúra ne hozzák magukkal értéktárgyaikat, bankkártyáikat. Ha pedig mégis zsebükben marad, vigyázzanak rá.

A csíksomlyói kegytemplom igazgatója külön hangsúlyozta: a pünkösdi búcsúra egyetlen személyt hívtak meg: az ünnepi szónokot. Bár választási kampány van, a búcsút nem lehet politikai célokra kihasználni, itt nincsenek politikusok, fontos személyiségek, Somlyóra mindenki zarándokként érkezik, hogy imádkozzon, vállalva az út fáradalmait, és azokat felajánlva valamilyen nemes célért.

Takács Éva

KÖRKÉP

Áramkiesés

Magasfeszültségi meghibásodás miatt egy órán keresztül szünetelt az áramszolgáltatás a csíkszeredai Tudor és Kalász negyedekben tegnap kora este.

Mentésügyi konferencia

A székelyudvarhelyi Ambach Alapítvány, a Hargita Megyei Mentőszolgálat, a Hargita Megyei Orvosi Kollégium, illetve az Asszisztensek Rendje szervezésében május 8–10. között Mentésügyi Konferenciát tartanak Székelyudvarhelyen.
A konferenciát megelőzően, ma gyakorlati képzésen vehetnek részt a szakmában dolgozók: fantombábukon, valamint kisállatokon végzik a különböző elsősegélynyújtási technikákat. A szakmai előadásokra holnap 14 órától, a művelődési házban kerül sor, ahol egyebek mellett a csecsemő- és gyermek-újjáélesztésről, a traumatológiáról, illetve az idegsebészetről értekeznek a meghívottak.
A tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő konferencia előadásain bárki részt vehet, a rendezvény szakmai része péntek délután, köteles-mentés bemutatóval zárul.

Szász Emese

A betegek küldözgetése miatt

Büntethetik az orvosokat

Évek óta téma, hogy kinek kell felírnia receptre a beteg számára az ártámogatott gyógyszereket: a kezelést beállító szakorvosnak, vagy az ő ajánlása alapján a családorvosnak. A kérdést már rég megválaszolták az illetékesek, ám ezt a választ nem minden érintett vette tudomásul. Ezután viszont büntethetik mind a szakorvosokat, mind a családorvosokat, ha nem tartják be a szabályokat.

Jól bevett szokás egyes szakorvosoknál, hogy a hozzájuk forduló beteg számára nem írnak receptet, hanem egy ajánlással visszaküldik őt a családorvosához, hogy ez utóbbi írja fel neki a szakorvos által javasolt gyógyszereket. A családorvosok pedig erre többnyire nem hajlandók, ugyanis ez nem az ő feladatuk, emiatt többször alakul ki konfliktus az orvos és a beteg között, a konfliktusok helyszíne pedig legtöbbször a családorvosi rendelő – nyilatkozta a Hargita Népének dr. Vargyas Lehel, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár szerződésekért felelős igazgatója. Elmondta: a törvény szerint a szakorvosok kötelessége az ártámogatott gyógyszereket felírni a hozzájuk fordulóknak, és ez érvényes a kórházból kibocsátott betegek esetében is. Ha krónikus betegről van szó, maximum 30 napra írhat gyógyszert, ezután – a szakorvos javaslata alapján – a családorvosnak kell megírnia a receptet. Ez a szabály már három éve érvényes, idéntől viszont büntetésre számíthatnak a szakorvosok, ha ezt nem tartják be, de a családorvosok is, ha átírják ártámogatott receptre a szakorvos által javasolt gyógyszereket.

Vargyas szerint, ha egy szakorvos nem írja fel a betegnek a gyógyszert, hanem visszaküldi receptért családorvosához, első alkalommal havi jövedelmének 10 százalékát kell büntetésként kifizetnie, második alkalommal ez 15, harmadik alkalommal pedig 20 százalék. Sőt, többszöri kihágás esetén az illető orvosnak a biztosítóval kötött szerződése felbontását is lehetővé teszi a törvény.

Vargyas Lehel elmondta: a biztosító leggyakrabban a betegek sétáltatása miatt kialakult konfliktusok kapcsán panaszkodó családorvosoktól szerez tudomást az ilyen esetekről, de jó néven vennék, ha a betegek is írásban jeleznék ez irányú panaszukat a biztosítónál. Azt viszont még fontos tudni, hogy ezek a törvényes előírások kizárólag a biztosítópénztárral szerződéses viszonyban álló szakorvosokra vonatkoznak. Azok a betegek tehát, akik magánrendelőben dolgozó orvoshoz fordulnak, a vizsgálatért nyugta ellenében fizetnek, nem várhatják el, hogy az illető szakorvos ártámogatott gyógyszerekre receptet írjon számukra, vagy a javaslata alapján a családorvos ártámogatott gyógyszereket, illetve laboratóriumi kivizsgálásokat írjon fel.

Forró-Erős Gyöngyi

Szűrővizsgálatok

Erdély több településén végeznek ingyenes szűrővizsgálatokat a napokban a Gyermekmentő Szolgálat önkéntesei – tájékoztatta a szervezet tegnap az MTI-t.

A csoport az idén először jár Erdélyben, a május 11-ig tartó egyhetes körúton Csíkszentdomokos, Csíkszentmárton, Gyimesbükk és Székelyudvarhely településen végeznek ingyenes szűrővizsgálatokat. Az orvoscsoportban ezúttal több gyermekgyógyász – neurológus, fül-orr-gégész, szemész, ortopéd szakorvos, audiológus –, valamint szülész-nőgyógyász vesz részt. A szolgálat tájékoztatása szerint a szűrővizsgálatok mellett megtartják a hagyományos csíkszentdomokosi gyermek labdarúgókupa mérkőzéseit, amelyeket az aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat sportbizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezet.

Korondi fazekasok pünkösdi vására

Pünkösd első és másodnapján Korondra invitál mindenkit az Életfa Korondi Fazekasok Szövetsége. A nemrég felavatott új művelődési ház előtti téren tartják a II. pünkösdi fazekasvásárt – tudtuk meg Páll Ágoston fazekasmestertől, szervezőtől. Vasárnap 12 órakor 22 helyi mester munkáiból nyílik meg a kiállítás, ahol Katona Mihály polgármester és Páll Ágoston fazekas mond megnyitóbeszédet.

Ezt követően a korondi tánccsoport műsorát tekinthetik meg, majd a gyermek-fúvószenekar lép fel. A vásár estig tart, másnap, 12-én 10 órakor nyit újból, és egészen estig lehet nézelődni, alkudni a korondi portékára.

P. Buzogány Árpád

Holttenger

A mezőségi szórványmagyarság életét és kultúráját – zenében, táncban, prózában és vetített képekben – bemutató Holttenger című műsorral a Jánosi Együttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint a közreműködők ma és holnap 20 órától várják a közönséget a csíkszeredai Városi Művelődési Házba

Korondi fazekasok pünkösdi vására

Pünkösd első és másodnapján Korondra invitál mindenkit az Életfa Korondi Fazekasok Szövetsége. A nemrég felavatott új művelődési ház előtti téren tartják a II. pünkösdi fazekasvásárt – tudtuk meg Páll Ágoston fazekasmestertől, szervezőtől. Vasárnap 12 órakor 22 helyi mester munkáiból nyílik meg a kiállítás, ahol Katona Mihály polgármester és Páll Ágoston fazekas mond megnyitóbeszédet.

Ezt követően a korondi tánccsoport műsorát tekinthetik meg, majd a gyermek-fúvószenekar lép fel. A vásár estig tart, másnap, 12-én 10 órakor nyit újból, és egészen estig lehet nézelődni, alkudni a korondi portékára.

P. Buzogány Árpád

Tűz Csíkszépvízen

Istálló és csűr kapott lángra Szépvízen hétfőn délután 4 óra körül. A tűzoltók helyszínre érkezésekor égett az épület tetőszerkezete, az épületben lévő takarmány, illetve faanyag. Este hét órára sikerült megfékezni a lángokat, amelyek felégették az épület tetőszerkezetének több mint felét, elégett két köbméter deszka és két tonna takarmány. Mint kiderült, a tüzet gyufával játszó gyerekek okozták.

A foci EB-re utazóknak javallott az oltás

2006 novemberétől Svájcban kanyarójárvány van. A járvány kitörésétől 2008. március közepéig mintegy 1800 esetet jegyeztek, ebből több mint 600 esetet idén. A betegség azokat is megtámadhatja, akik a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseire utaznak az országba, ezért elővigyázatosságra intenek a szakemberek.

Mivel nehéz lenne előre megmondani a járvány alakulásának irányát, a román Egészségügyi Minisztérium, a svájci és osztrák hatóságok javaslatainak megfelelően, a következőket ajánlja mindazoknak, akik szeretnének részt venni a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzésein:

1. Minden résztvevő ellenőrizze családorvosánál az oltási státusát.

2. A 12 hónapnál nagyobb gyerekek legyenek beoltva a kanyaró–rubeola–mumpsz elleni oltással, nem ajánlatos erre az eseményre elvinni a 12 hónapnál kisebb gyerekeket.

3. A felnőtteknek, akiknek nincs kanyaró elleni védettségük (nincs legalább 2 kanyaró-oltásuk, vagy nem estek át a betegségen), javasolt a kanyaró elleni oltás.

4. Ha Ausztriában bármilyen szabadtéri tevékenységen kíván részt venni valaki, javasolt a kullancsenkefalitisz elleni oltás.

Mindazok számára, akik tervezik a bajnokságra való kiutazást, ajánlott felkeresni családorvosukat a szükséges oltások beadatása céljából.

Televíziók az új kórháznak

Négy új televíziókészüléket adományozott a gyergyószentmiklósi új kórháznak Kercsó Attila vállalkozó. A tegnapi átadáskor elmondta, e kórházban műtötték, ápolták januárban, akkor megígérte, hozzájárul a komfortteremtéshez. Dr. Bíró Csaba sebész főorvos elmondta, az állam óriási összeget áldozott arra, hogy e kórház felépüljön. A felszerelések korszerűek, nemsokára a szakemberhiány is megoldódik. A kényelemre kívánnak most hangsúlyt fektetni, szeretnék, ha minden kórteremben hűtőszekrény és televíziókészülék lenne. Köszönik Kercsó Attila adományát, és a kórház 16-i, hivatalos átadását követően felkeresik a város üzletembereit, támogatásukat kérve.

Balázs Katalin

A Születés Napja Gyergyóban

A Magyarországon nagy hagyománnyal rendelkező Születés Hetének rövidített, egynapos kistestvére van születőben Gyergyószentmiklóson. Május 7-én délután 5 órától a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében kerül sor a Boldog Születés-Napok előadássorozatra. Az előadások központi témája a gyermekvállalás és a szülés, születés, többféle megközelítésben, – lélektani, orvosi és szociológiai szemszögből egyaránt –, segítséget nyújtva ezáltal a családtervező fiataloknak.

A programban több előadás szerepel: A gyermekvállaláshoz kapcsolódó érzelmeink (Pálffy Zsuzsa, szociális munkás); Anya születik, apa születik (dr. Kerekes Izabella, gyermekorvos); Tisztázó kérdések az anyagi juttatásokról és törvényekről (Papuk Mária, Elekes Pál); Szexualitás a várandósság alatt és szülés után; Az anya-magzat kapcsolat és a szülés (Szabó Erzsébet, pszichológus).

Édesanyákat, édesapákat egyaránt várnak a szervezők, mi több, a szülők kisgyerekeiket is magukkal vihetik.

Balázs Katalin

Zavarosban halászók büntetése

Nem kegyelmeznek többé az ívás miatt letiltott vizekben pecázóknak, hálózóknak, aggatóknak, kezelőknek – döntötte el a gyergyói Vadász- és Sporthorgász Egyesület, mely a csendőrséggel, rendőrséggel közösen ellenőrzéseket szervez a gyergyói síkvizeken.

A közelmúltban két ellenőrzésre került sor – számolt be Zöld Imre horgászelnök. Első alkalommal a remetei rendőrséggel közösen csíptek nyakon öt rendszegőt, akik ellen adminisztratív eljárás indult. Három személyt 60 lej pénzbírsággal sújtottak, egynek három, egynek pedig hat hónapra függesztették fel horgászengedélyét. Az utóbbiak „visszaeső bűnösök", az ügyükben hozott intézkedést az egyesület vezetői közölték a többi horgászegyesülettel is. Elvileg sehol nem válthatnak engedélyt, de amennyiben kijátszanák ezt, és újra gyergyói vízre merészkednek a felfüggesztésük ideje alatt, tettük bűnténynek minősül.

A második, borzonti ellenőrzés során kilenc személyt értek tetten, ívó paducokra horgászva. Közülük kettőt sikerült elcsípni, felszerelésüket elkobozták, büntetésük szintén 60 lej. A többiek elszaladtak, az ellenőrzésben részt vevő csendőrök sem tudták elfogni. Az ügyet az alfalvi rendőrségnek jelentették az ellenőrzők.

A síkvízi tilalmat sértők mindegyike kifizette a pénzbírságot, ám Zöld Imre felhívja mindenki figyelmét, hogy az új törvény értelmében még drasztikusabbak a büntetések. Rendszeresen lesznek ellenőrzések, és nem kegyelmeznek. Kinek élete a horgászat, amint az egyik elkövető fogalmazott, az vigyázzon az ilyenfajta életre – nyilatkozta Zöld Imre.

Balázs Katalin

Megyei önkormányzati visszapillantó – sajtódokumentumokban

Hamarosan befejeződik az önkormányzatok négyéves megbízatása. 2004 júniusától sok víz folyt le az Olton (a Küküllőkön, a Homoródon stb.), Hargita Megye Tanácsa is az elszámolásra készül. Az elmúlt négy év fontosabb önkormányzati eseményeit, intézkedéseit, vitáit és tisztázásait a megyei sajtó közleményei nyomán összeállított dokumentumsorozat kívánja bemutatni. A rendszeresen jelentkező rovatban, mint visszapillantó tükörben, újraélhető és -gondolható lesz a közelmúltunk. A memóriafrissítés választási döntéseinket segítheti.

19. Újabb művelődési intézmény a láthatáron

2007. január 12. Rendkívüli ülésre ült össze Hargita Megye Tanácsa. Napirenden többek között a településeknek a megyei önkormányzat által visszaosztandó összegek szerepeltek. A demokrácia csorbulásának minősítette Bunta Levente elnök az idei költségvetési törvény azon előírását, miszerint a helységeknek járó költségvetési pénzek 80 százalékának leosztását idéntől a közpénzügyi vezérigazgatóságok végzik, nem pedig a megyei választott testület. Ez utóbbira a településeknek járó összegek 20 százalékának leosztása hárul, ám ez a 20 százalék is tud fejtörést okozni, vitát szülni. Ugyanis az önkormányzat apparátusa elkészített egy leosztási határozattervezetet, amelyet a csíki tanácsosok nem tartottak jónak, ezért módosító javaslatot nyújtottak be. Az eredeti határozattervezet alapján Csíktól és Gyergyótól 2,5 milliárd régi lejt vinne el Udvarhelyszék, és ez – lévén, hogy összesen 71 milliárd régi lej elosztásáról van szó – nagy összegnek számít. A vita végére a szavazás tett pontot, a tanácsosok többsége az eredeti, az önkormányzat apparátusa által elkészített leosztást fogadta el.

2007. január 18. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont megnyitójával vette kezdetét a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett négynapos programsorozat Székelyudvarhelyen. Az udvarhelyszéki kultúra szempontjából rendkívül fontos esemény, hiszen nagy szükség van erre az intézményre – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Bunta Levente, Hargita Megye Tanácsának elnöke. – Úgy álmodtuk meg ezt az intézményt, hogy hosszú távon fenn tudjon maradni, hiszen nemcsak a létjogosultsága, hanem az anyagi keret, minden adott ahhoz, hogy tizenöt-húsz ember, a következőkben az udvarhelyszéki kultúrát szolgálja. Az újonnan felavatott, megyei rangú intézmény terveiről dr. Hermann Gusztáv Mihály igazgató számolt be a jelenlévőknek.

2007. január 19. Ádám Gyula fotóművész Arcpoétika című albumbemutatójával, majd a csíkkarcfalvi fotótáborban készült képek kiállításmegnyitójával vette kezdetét Csíkszeredában a Magyar Kultúra Napjára szervezett rendezvénysorozat. A megnyitón Karda Emese, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója hangsúlyozta, azért, hogy nem csupán vendégként van jelen városunkban a kultúra, köszönet jár a kultúrabarát önkormányzatnak, amelynek nevében Bunta Levente megyei tanácselnök bátorította további munkára a kultúraápolókat és -építőket.

2007. január 25. Hargita Megye Tanácsának elnöksége és a kistérségi társulások menedzserei munkamegbeszélést tartottak a megyeházán. Napirenden a kistérségek tavalyi beszámolója, a Leader- térségek és a térségi fejlesztési társulások kialakítása, valamint Hargita Megye Tanácsának a 2007-es évre tervezett fejlesztési programjainak bemutatása szerepelt.

2007. február 2.

* A megyei önkormányzat saját költségvetését tekintve, idén 22 százalékos növekedéssel számolhatunk 2006-hoz képest – jelentette be Bunta Levente elnök Hargita Megye Tanácsának soros ülésén. Az idei költségvetés kidolgozásánál igyekeztek figyelembe venni az igényeket, de nem tévesztették szem elől azon vállalásukat sem, miszerint fejlesztő önkormányzatként kívánnak tevékenykedni. Ennek alátámasztásaként a már megkezdett beruházások befejezésére is hangsúlyt fektettek, de az elnök a legfontosabbnak az infrastruktúra fejlesztését minősítette, hiszen szerinte ezáltal lehet vonzóbbá tenni a térséget a befektetők számára. A költségvetésben prioritást élvez az úthálózat fejlesztése, de tavalyhoz képest idén 37 százalékkal növelték a fejlesztési programokra elkülönített összeget is. Ugyanakkor több új program is helyet kapott, tervbe vették a megye turisztikai stratégiájának kidolgozását, hangsúlyt fektetnek a kistérségekre, bővíteni kívánják a Hargita Hálót stb.

* Első alkalommal került sor az új évben a Csíki Teleházak Találkozójára, amelyet a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) és Hargita Megye Tanácsa szervezett. Négy év telt el azóta, hogy a CSTIT elindította teleház-programját – mondta Korodi Attila államtitkár, a Hargita Háló program egyik kezdeményezője –, a települések fejlődésében már érződik a teleházak munkájának hatása. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának alelnöke szerint: – Ezentúl csak azokon a településeken érdemes teleházat működtetni, ahol az képes olyan szolgáltatásokat, illetve programokat kínálni, amelyek által helyi forrásokból fenntarthatóvá válnak.

2007. február 8.

* Hargita Megye Tanácsa az idei költségvetés véglegesítése mellett napirendre tűzte a csíki és a gyergyói kulturális központok működési szabályzatát is. Idéntől ugyanis három egyenlő rangú és egymással partnerségi viszonyban álló intézmény látja el a kultúrszervezői feladatokat. A csíkszeredai Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK), a székelyudvarhelyi Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont és a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ együttműködési megállapodást írt alá általános és sajátos feladataik összehangolásáról. Ennek értelmében bizonyos átfogó kulturális folyamatok nem csupán megyei, de olykor azon túli, akár nemzetközi fölvállalása mindhárom központ tevékenységében megszabja a különbözőségeket.

* Közel ötven százalékkal nőtt ebben az évben a Hargita Megye Önkormányzata által különböző programok lebonyolítására vagy pályázati támogatására fordítandó összeg. A megyeházán tartott sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, az intézmény kiemelten fontosnak tekinti a civil szféra erősítését: „A magyarországi támogatások csökkenésének jegyében a román kormányra, valamint az önkormányzatokra hárul a civilszervezetek működésének segítése". Erre azért van szükség, mert ezek a szervezetek képesek hatékonyan és rugalmasan reagálni az egyes közösségekben felmerülő problémákra.

(Folytatjuk)

VÁLASZTÁSOK

Határtalanná tették

Székelyföldön belül nincsenek határok. E kijelentés jegyében tegnap Borboly Csaba Hargita megyei, valamint Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnökjelöltek jelképesen letakarták a Tusnádfürdő és Sepsibükszád közti megyehatárt jelző táblákat. A sajtóeseményen a két jelölt elsősorban a székelyföldi régiók összetartozását hangsúlyozta. A két megye közigazgatási együttműködése a Székelyföld felemelkedését, megerősödését szolgálhatja. „Miért ne lehetne Háromszék büszke a csíki megvalósításokra, és fordítva? – hangzott el a kérdés a táblák letakarását követően.

Bemutatta programját a gyergyói MPP

Tegnap mutatta be a sajtónak programját a Magyar Polgári Párt gyergyószentmiklósi szervezete. Az új lehetőség címmel ellátott program 12 pontot tartalmaz, melyek szerint a cél olyan városvezetés biztosítása, amelynek segítségével Gyergyószentmiklós a cselekvő közösség, egészséges, jókedvű emberek, emberközpontú hivatal, gyarapodó gazdák és középosztály hazája lesz, művelt, összefogásra kész, rendezett, fejlődő, magyar jövőt biztosítva mindenki számára.

Mezei János polgármesterjelölt egyenként is beszélt a tizenkét programpontról, elmondva, az első lépés a polgármesteri hivatal átszervezése kell legyen, ahol az alkalmazottak szaktudásuk szerinti beosztásba kerülnek, munkájuk összefogása révén pedig egyszerre kell minden szálon dolgozni a város jobblétéért.

Nem lesz különbségtétel nációk között – ígéri a Magyar Polgári Párt gyergyószentmiklósi csapata –, törvénytisztelők és rendbontók szerint lehet csak osztályozni a lakosságot, s mivel a törvényszegőknek nem elég az ejnye-bejnye, drasztikus eljárásokhoz folyamodnak, mert csak így lehet az értékek megóvását, lehetőségek teremtését biztosítani.

Balázs Katalin

ORSZÁG – VILÁG

Már 22 ezer fölé nőtt a halottak száma

Hivatalosan 22 ezer fölé emelkedett a Mianmaron átsöprő ciklon halálos áldozatainak száma a legfrissebb tegnapi helyzetjelentés szerint.

Az állami rádió és televízió közölte, hogy jelenleg mintegy 22 500 halottat és 41 ezer eltűntet tartanak nyilván. A mentési munkálatokat megnehezíti, hogy a hétvégi szélvihar és árvíz tönkretette az utakat az Iravádi folyó deltájában, amely a Nargis nevű ciklon fő útvonalába esett. Az ENSZ élelmezési világprogramja szerint a hajléktalanná vált emberek száma elérheti az egymilliót is. Az első külföldi segély tegnap, a szomszédos Thaiföldről érkezett az egykori Burmába. A világtól elzárkózó mianmari katonai kormány beleegyezett az anyagi segítség elfogadásába, de a segélyszervezetek munkatársai nehezen kapnak vízumot.

A segítség úton van – közölte Genfben egy ENSZ-szóvivő, aki eleve jó jelnek minősítette, hogy a kormány elfogadja a sátrakat, szúnyoghálókat, vízfertőtlenítő tablettákat és más eszközöket. A ciklon tengeri árhullámot is okozott, amely a szárazföldre benyomulva, 3,5 méter magasságban elárasztotta a mélyen fekvő deltavidéket. Az embereknek nem volt hova menekülniük előle. Az áradás elmosta vagy törmelékkel terítette be az utakat, ledöntötte az áram- és telefonvezetékeket. Egyes települések csak helikopteren érhetőek el – számolt be a genfi ENSZ-szóvivő. A segélyszervezetek azzal számolnak, hogy a pusztulás nyomán járványok törnek ki: főként hasmenéses fertőzések, így kolera léphet föl az ivóvíz szennyezettsége miatt.

Az indiai meteorológiai szolgálat közölte kedden, hogy a ciklon megérkezése előtt 48 órával figyelmeztette a szomszédos Mianmar ügynökségeit a vihar behatolási pontjáról, az erejéről és minden más kérdésről. Elegendő idő lett volna a megelőző intézkedésekre – mondta el az indiai szolgálat szóvivője.

46 százalékkal nőtt a turisták száma

Az idei év első negyedében 46 százalékkal nőtt a Romániába érkező turisták száma a tavalyi első negyedhez viszonyítva –közölte tegnap a statisztikai hivatal. A szálláshelyeken 6,2 százalékkal nőtt a megkezdett tartózkodások száma, az egy évvel korábbihoz képest. Március hónapban 600 ezer látogató kereste fel Romániát, ez a szám 26,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az amerikai függetlenek demokrata pártiak

Egyre inkább demokrata pártinak bizonyultak az Egyesült Államokban az utóbbi másfél évtizedben a független választók, akiknek idén is döntő szavuk lesz az elnökválasztás kimenetelének eldöntésében – írta Gary Andres, a Dutko Worldwide politikai elemző cég alelnöke a tegnapi The Washington Timesban.
Az 1970-es és 1990-es évek között a függetlenek meghatározó többsége még republikánus jelöltre szavazott az elnökválasztásokon, 1992 óta viszont megfordult a helyzet. Az utóbbi négy választáson a demokrata szavazók kerültek többségbe soraikban. Ez a fejlemény mindkét nagy párt számára új lehetőségekhez és kihívásokhoz vezetett, és nem utolsósorban megnehezítette a választás eredményének előrejelzését.
A szakértő szerint nem elhanyagolható az a tényező, hogy az utóbbi évek népszerűtlen iraki háborúja sok függetlent a demokraták oldalára sodort: a függetlenek jelentős hányada nem támogatja az aktív külpolitikát, egyfajta izolacionista álláspont hívei.

Drágult az üzemanyag

A Petrom 0,12 lejjel drágította tegnap a saját töltőállomásain forgalmazott üzemanyag literét. Az áremelést követően az ECO Premium 95 benzin litere 3,87 lej lesz, az ólommentes Premium 95-ös benzin pedig 3,84 lej. A gázolaj szintén megdrágult. A Top Euro Diesel 4 literenkénti ára 4,12 lejről 4,24 lejre emelkedett, az OMV Sprint Diesel gázolaj literéért pedig 4,16 lejt kell fizetni. A Petromnak körülbelül 450 töltőállomása van Romániában.

RIPORT

Szokványos történet bizalomról és hivatali packázásról

Azzal rontották el a dolgot, hogy választ vártak beadványukra. Mint később kiderült, ez végzetes hiba volt. De nem az utolsó.

A történet mondhatni szokványos. Valakinek volt valamije, építgette, gondozgatta, az állam pedig elvette. Egy darabig úgy bánt vele, mintha mindig is az övé lett volna. Majd amikor megunta, lebontotta, lerombolta az egészet. Elszaladt néhány évtized, majd váratlanul, némi lövöldözést követően átalakult az államforma, vagy mi. A lassú derengést követően helyenként felmerült, ejsze jó volna, ha az állam visszaadná azt, amit elvett. Ám a gondolattól a tettig igencsak hosszú az út.

A Csíkszeredai Közbirtokosság 2000-ben alakult újra. Egyik első dolga volt visszaigényelni egykori területeit. Az erdőket, legelőket sikerült is visszaküzdeni, ám a városközponti telek ügyében nem történt előrelépés.

Hatvan éve államosították a 2500 négyzetméteres telket, a Kossuth és a Rózsa utca között. Az előbbi visszakapta a nevét, az utóbbi momentán Eminescu nevét viseli. A telek északi részén, a Kossuth utcára nézett a Bika-palota. Ez volt a közbirtokosság székháza. A diktatúra alatt lebontották, a helyén most tömbház áll, annak alsó szintjén bankfiókok működnek. A telken más épületek is álltak. Természetesen ezeket is tömbházak váltották fel a színen, kivéve a terület déli sarkát, ahol egy emeletes ház szorong a betonblokkok között. Ebben székel az RMDSZ területi szervezete. Ez a kisebbik baj. A gond az, hogy a város és a közbirtokosság véleménye eltér abban, hogy az épületet mikor emelték. A város szerint ’68-ban. A közbirtokosság szerint az épület már ’48-ban is állt, ’68-ban csak emeletet húztak rá. Ebben a mai napig sem sikerült megállapodni. Ez azonban egyáltalán nem zavarta a város vezetőit abban, hogy az épület egy részét alkalmanként odaígérjék. De ez csak részletkérdés, térjünk vissza az előzményekhez.

A közbirtokosság 2000-ben benyújtotta az ellentételezési és kárpótlási igényének ügycsomóját a polgármesteri hivatalba, majd kitartóan várta a fejleményeket. Mély csend. Írtak hát egy átiratot a hivatalnak, nézzétek már meg fiúk, beadtuk ezt meg ezt, esetleg ha nem volna túlságosan nagy erőfeszítés belelapozni, igazán értékelnénk a jóindulatot. Semmi. Elmentek kihallgatásra a városvezetőkhöz, onnan megnyugodva és ígéretekkel felpakolva tértek vissza. Az ügy sínen van, dolgozunk rajta, megoldjuk – mondták nekik. Az ígéretek egyike szerint hamarosan megkapják az RMDSZ-székház valamelyik szintjét.

Hirtelen elröppent három év, és nem történt semmi. Ismét átiratokat küldtek, fiúk, nem azért, hogy tolakodjunk, de izé, mi a szösz van? A hivatal – megszakítva gyakorlatát –, egyszer csak írásban válaszolt. Valami olyasmit, hogy gyerekek, a helyzet az, hogy nem az xy-számú, hanem az yx-számú törvény alapján kellett volna kárpótlást kérnetek, kár, hogy nem így tettétek, már csak azért is, mert lejárt a kitudjamelyik dokumentum benyújtásának határideje, az ügynek tehát lőttek. A közbirtokosságnál ma is őrzik ezt az átiratot. Amikor megkapták, majdnem hanyatt estek tőle. De hát akkor miért hülyítettek azzal, hogy megoldják, miért nem szóltak, hogy nem jól kértük, miért, miért, miért? Kérdések, amelyekre ma sincs válasz. De az ígéret ugyanaz maradt: egy szint az RMDSZ-székházból.

Pert indítottak. Elvesztették.

2005-ben a közbirtokosság vezetői erőt vettek magukon és ismét beadták az igénylést, most egy másik törvény alapján. Mellékeltek hozzá minden szükséges vagy annak látszó dokumentumot. A hivatal erre szokatlanul operatív módon, alig 20 hónap múlva válaszolt: „a helyi bizottság ez ügyben még nem döntött, a határozat meghozatala után majd értesítjük önöket". Ez még semmi. A tavaly decemberben a közbirtokosság emlékeztette a hivatalt, hogy a legutóbbi, a helyzet rendezésére vonatkozó ígéretet októberben kapták, kezd avasodni. Se kép, se hang. A közbirtokosságiak utolsó levelüket – a sorban a huszonhatodikat vagy talán huszonhetediket – januárban küldték a hivatal úrnak. Azt javasolták, üljünk le, beszéljünk, hozzunk tanúkat is, akik állítják, hogy az épület már ’48-ban is állt. Ezek a tanúk ugyanis ott laktak a szomszédban. A hivatal sebességbe kapcsolt, és nagyon gyorsan, már februárban válaszolt. Ettől szakadt el a cérna a közbirtokosságnál. Mert a város azt találta átiratozni, hogy az ügycsomó jelenleg tanulmányozási fázisban van. A maga nemében érthető, hogy idegesek lettek a kézhezvételt követően. Pedig a levélnek pozitív olvasata is van. Éspedig: a hivatalban valaki nyolc év alatt eljutott odáig, hogy a vaskos ügycsomó fedelét felnyissa. Már csak az a kérdés, hogy a közbirtokosságiak megérik-e azt, hogy valaki el is olvassa az egész anyagot. A kérdés annál is kézenfekvőbb, mert valamelyik kihallgatás során egyikük rákérdezett az egyik hivatalosságra: tessék mondani, megérjük mi a kárpótlást? Mire a biztató válasz: nem valószínű.

Hogy kerek legyen a történet: március elején az egész történetet papírra vetették, és az összes aktával együtt elküldték a prefektúrának. Azt ugye mondani sem kell, hogy választ nem kaptak.

Nos, ennyi a történet, amelyben az is vita tárgyává vált, hogy az épület volt-e előbb vagy az államosítás, hogy a polgár van-e a hivatalért, vagy fordítva és sok más hasonló, de ugyancsak érthetetlen részlet. Tulajdonképpen az történt, hogy a közbirtokosság vezetői belesétáltak önnön naivságuk csapdájába. Azt hitték, az úgy működik, hogy benyújtjuk a papírokat, aztán hanyatt dőlve lehet nézni, amint a hivatal dolgozik. Nyolc évre volt szükség ahhoz, hogy megértsék, ez nem így megy. Próbálkozásaikat a „rendszer" a túlkomplikált jogszabályok és a hivatali arrogancia mögé bújva rázta le. Mindenekelőtt egy agresszív ügyvédre lett volna szükségük.

A közbirtokosság április közepén közgyűlést tartott. A több mint 180 fős tagság felszólította az elnököt, hogy kérjen engedélyt tiltakozó megmozdulásra. Elég volt.

Szüszer-Nagy Róbert

Tornyok Európája (17.)

Bécs, a szolid elegancia megtestesítője

Nyugat keletjeként szokták emlegetni – olykor negatív felhanggal – Ausztriát. Többnyire a tőle nyugatabbra fekvő országok lakói illetik ezzel a megnevezéssel, mintegy jelezve, hogy az első világháborút követően azért vörös hatalom rendezkedett be a Hofburgban, a szociáldemokratákat azonosították a keleti tömb országaiban regnáló kommunistákkal. Legalábbis a szalonpolitizálás szintjén. Sőt, még azt is „elszalonpolitizálták" az echte osztrákok, hogy a vörös veszedelmet a Bécsben szép számban élő csehek hozták a nyakukra – ugye, milyen ismerős: ami rossz, az mind az idegenek műve, nem ritkán hallani, hogy a kommunizmust Magyarországra a zsidók zúdították, Romániára pedig a zsidók és a magyarok, netán a magyar-zsidók.

Az egészből annyi lehet igaz, hogy a politikai hatalomból kiszorult csoportok – így az etnikai és vallási kisebbségek – tagjai az adott korban haladónak hitt eszmék mellé csatlakoztak, remélve, hogy ezáltal biztosított lesz részvételük a politikai hatalomban is. Ezért sodródtak Magyarországon zsidók, Romániában magyarok és zsidók az új eszmék mellé, ezért vállaltak szerepet az újonnan berendezkedett hatalmi struktúrákban. Aztán ki is koptak onnan rendesen, kiderült, hogy egyik hatalom sem szereti az „idegeneket".

Valószínű, hasonló okokból kerültek a politika sodrásába a bécsi csehek, sokan közülük magas állami méltóságokat is viseltek, s ezáltal a már említett indíttatású xenofób megnyilvánulások középpontjába kerültek.

Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy az első világháború után a győztes hatalmak megszűntették az Osztrák–Magyar Monarchiát, feldarabolták a birodalmat, és elrendelték a Habsburgok trónfosztását. Mi maradt a nyolcszáz éves birodalomból: egy tenyérnyi ország, a háború által tönkretett gazdasággal és egy fél kontinensnyi ország ügyeinek igazgatására méretezett hivatalnokgárdával. Nem csoda, hogy a peremvidékeken népszavazásokat kezdeményeztek az új államocskától való leszakadásért: a soproni népszavazás sikerrel járt, így Sopron visszatért Magyarországhoz, Salzburg és Tirol azonban Ausztriának maradt.

A két világháború között megerősödött a nemzeti kurzus, mint ahogy történt az a térség többi államában is. Egyre jelentősebb szerephez jutottak a Németországgal való egyesülést sürgetők. Ezerkilencszázharmincnyolcban Hitler annektálta Ausztriát, Ostmark néven német tartománnyá alakítva a hajdani birodalom magját, a hajdani birodalmi fővárosból pedig vidéki metropolis lett Kelet-Hamburgia néven.

A második világháborút követően a szövetségesek megszállták az országot, négy megszállási övezetet alakítva ki. Ausztria ezerkilencszázötvenötben nyerte vissza államiságát, az idegen csapatok kivonulása után semlegességét alkotmányban rögzítette.

Az orosz megszállás emlékét a szovjet hősök emlékműve őrzi – többek között. Bécset ezerkilencszáznegyvenötben „szabadította fel" a szovjet hadsereg, négy hónappal megelőzve a nyugati szövetségesek bevonulását. A szovjetek tizennyolcezer katonát áldoztak fel Bécsért, hatalmas emlékművet emeltek hőseik tiszteletére a Sztálin névre átkeresztelt Schwarzenberg téren. Azóta többször próbálták lebontani a húszméteres talapzaton álló, tizenkét méter magas, szovjet katonát ábrázoló bronzszobrot, illetve a háttérben álló huszonhat oszlopból épített balusztrádot – tizenöt tonna bronzot és háromszáz köbméter márványt használtak fel az emlékmű építésére – mindannyiszor sikertelenül. Az oroszok szigorú és határozott nemet mondtak minden próbálkozásra.

Az emlékmű azóta is ott áll, ma már rendőrök sem őrzik. Elvan magában a Schwarzenberg és a Belvedere paloták szomszédságában, két letűnt korszak impozáns emlékeiként.

Maradjunk a Schwarzenberg névnél, az azonos nevű palotánál. Ma az egyik Schwarzenberg herceg, a tizenkettedik a család hercegi ágának sorában, cseh nevén Karel, német nevén Karl VII. Johann Csehország külügyminisztere. Csehország déli részéből származik a család, számos államférfit, katonát, főpapot adott a birodalomnak. Bécsben csehnek tartják, Csehországban azonban nemrégiben, vezető politikai körökben, éppen a cseh államhoz való ragaszkodását, lojalitását kérdőjelezték meg. Jellegzetesen kelet-európai sors a Schwarzenberg család sorsa: államok, hatalmak, társadalmi berendezkedések váltották egymást sűrű egymásutánban a fejük fölött, kultúrák és politikai berendezkedések ütközőzónájában, két malomkő között őrlődtek.

Vagy ott van a kertszomszéd, Savoyai Jenő herceg esete. Az egyik legnagyobb osztrák hadvezér volt, noha franciának született, eredeti neve Eugene de Savoie-Carignan volt. A magyar történelemhez is kötődik, az általa vezetett hadak szabadították fel Temesvárt a török uralom alól. Német–római birodalmi tábornokként a franciák ellen is vezetett hadjáratot, legyőzve XIV. Lajos csapatait. Hadvezéri zsenialitásának elismertségét jelzi az a tény, hogy négy különböző országban neveztek el róla hadihajót: az első világháborúban a brit HMS Prince Eugene monitor és az osztrák–magyar SMS Prinz Eugen csatahajó szelte a vizeket egyazon időben, a második világháborúban a KM Prinz Eugen német nehézcirkáló és az olasz Eugenio di Savoia könnyűcirkáló viselte a nevét.

A katonai pályafutása során hatalmas vagyonra szert tett Savoyai Jenő herceg pompás palotát építtetett magának Bécsben a kor egyik legdivatosabb építészével, Johann Lucas von Hildebrandt-tal, ugyanazzal, aki a szomszédos Schwarzenberg kastélyt építette. Az építést azonban nagy riválisa, Johann Bernhard Fischer von Erlach kezdte meg. A Belvedere barokk kastély Bécs egyik legszebb épülete, parkja üde oázis a nagyváros forgatagában. Olyan látványosság, amit nem szabad kihagyni egyetlen bécsi séta során sem. Az arányok tökéletesek, az összhatás lenyűgöző. S akkor még nem szóltunk egy szót sem a kastélyban berendezett múzeumról, a látogatható gyűjteményekről...

Kastély, park, neves építészek munkái. Ezek sorában az egyik legimpozánsabb építmény a Habsburgok nyári rezidenciája, a schönbrunni kastély. Nagyjából azonos időszakban épült, mint Savoyai Jenő rezidenciája, Johann Bernhard Fischer von Erlach tervei alapján. A név, ugye, a salzburgi építmények kapcsán merült fel, ő tervezte többek között az egyetemi templomot, vetélytársa, Hildebrandt pedig a Mirabell kastélyt.

Az idők során több ízben bővített kastély ezernégyszáznegyvenegy helyiségből áll, ebből csupán negyvenöt látogatható. Ezek között van Ferencz József császár szolid eleganciájú, ugyanakkor puritán egyszerűségű lakó- és dolgozószobája, vagy a pompás tükörterem. A nagy galériában manapság alkalmanként állami fogadásokat tartanak.

A kastély parkjában magasodik a Gloriette, a csodálatos kilátó, ahonnan nem csak a kastélyt és parkját, hanem a fél várost belátni, a láthatárt a Szent István-dóm tornya uralja. A gondozott parkban állatkert, pálmaház, sivatagi ház, no meg labirintus látogatható. A hatalmas kiterjedésű park csendjével, tiszta levegőjével vonzza nemcsak a turistákat, hanem a kikapcsolódni, kocogni, pihenni vágyó bécsieket is.

S ha már Bécsben lötyög az ember, nem hagyhatja ki a Duna-sziget szomszédságát, a Prátert sem. Óriáskereke messziről látszik, kíváncsivá téve a látogatókat. Érdekes az élmény: balkáni forgatag, zsibvásár hangulata ötvöződik a történelmi hangulattal, az ember nem tudja eldönteni, hogy vidámparkban sétál-e, vagy a korzón. Bár csábítóan elrettentőek a gyomorpróbáló, úgynevezett szórakoztató alkalmatosságok, sokan nem azért járnak a Práterre, hogy kipróbálják a hánytató óriáskütyüket, hanem egyszerűen csak a séta, a kikapcsolódás kedvéért.

Itt aztán van minden náció, osztrákok és idegenek. Olyanok, akik látszólag csehül állnak egymással, de ugyanannak a hajdani birodalmi fővárosnak a levegőjét szívják, s valamennyien otthon érzik magukat.

Talán ebben rejlik Bécs titka.

(Folytatjuk)

Sarány István

LEVELBONTÁS

A szórvány példája

A Szemfüles gyermekmagazin meghívására április 18–20. között Déván tölthettem a hétvégét hetven gimnazista és harminc pedagógus társaságában Erdély különböző iskoláiból.

Érkezésünkkor a vonat ablakából megpillantott magas Déva vára láttán iskoláskori balladaélményeim jutottak eszembe. Az állomásról a Téglás Gábor Szakközépiskolához vezetett utunk. Dévára a tavasz sokkal korábban köszöntött be, mint Csíkba. Virágzó fák, zöldellő parkok, tiszta utcák megnyugtató látványa fogadott. A dévai magyarok fellegvárának is tekinthető, nem kis áldozatok árán, jelentős összefogással felépített iskola kis magyar sziget a városban. 2003-ban fejezték be az építését, tavaly ballagott az első évfolyam. Közel hatszáz diák tanul itt Déváról vagy a környező településekről, de találkoztam háromszéki diákkal is, aki nyomdászatot tanulni jött az iskolába. Az iskolának modern bentlakása, étkezdéje van, és még a portás is magyar.

Szombaton az eddig csak képről ismert Vajdahunyad várát csodálhattuk meg. A felújítás alatt levő várban alig találkozni magyar nyelvű tájékoztatóval, de tudtuk, az évszázados falak elsősorban magyar történelemről mesélnek.

Számomra élmény volt a dévai Corvin Kiadóban és a GraphoTipex nyomdában tett látogatás.

Szombat délután került sor a résztvevő gyerekeknek szervezett Szemfüles-játszónap programjaira, melyek során a játékosok ügyességi és műveltségi próbák során szerzett Corvin-cent, -fitying és -pengőnyereményeiket a Corvin Kiadó által felajánlott értékes könyvcsomagokra válthatták.

Vasárnap, hazautazás előtt még felkapaszkodtunk az ugyancsak felújítás alatt levő Déva várához, hogy a magasból is megcsodálhassuk a napfényben fürdő várost, amely mellett úgy kanyarog a lusta Maros, mint valami óriás ezüstkígyó.

Bár vendéglátó barátaink nem mondták, de érezni lehetett, jó dolog Déván magyarnak lenni, talán éppen olyan jó, mint Székelyföldön. És látva a mostanában felénk tapasztalható értelmetlen versengést és széthúzást, talán egy kicsit jobb is.

Petres Zsuzsanna,
Csíkmadaras

Anyák napja

Az édesanyákat köszöntötték a gyermekek vasárnap a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban

Isten kezében

A Segítő Mária Gimnázium iskolanapi rendezvényeinek egyik kiemelkedő eseményeként, április 23-án került sor a középiskolák közötti, istenes versek versmondó vetélkedőjére Isten kezében címmel. A szavalóverseny témája a hit, az istenkeresés, az Isten utáni vágy, kétely és bizonyosság megjelenése a XX. századi magyar költészetben. A versenyt osztály- és iskolaszintű megmérettetés előzte meg, ezáltal is emelve a rendezvény színvonalát. A városi döntőn azok versengtek, akik saját középiskolájukban már bizonyították, hogy hitelesen képesek tolmácsolni a költők gondolatait. A rendezvény alapvető célja a magyar vallásos költészet mélyebb megismerése, megértése. Ebben volt nagy segítségünkre Ft. Sárközi Sándor piarista atya, magyartanár, aki indító gondolatokkal igyekezett ráhangolni a rendezvényre. Mint mondotta, az istenes versek a költészet különleges darabjai, talán a legtöbb vívódás által született művek. Az elbírálásban részt vett Sárközi atya, a zsűri elnökeként, Bogács Nóra magyartanárnő és Dáné Szilárd magyar szakos tanfelügyelő.

A versmondásban aktívan részt vállaltak a környék középiskolás diákjai is, hiszen 26 diák jelentkezett, akik – a zsűri szerint is – nagy igyekezettel próbálták megszólaltatni a költők érzéseit, gondolatvilágát. Így valóban igazi, értékközvetítő versünnepben volt részünk.

Az előadás során rájöhettünk arra, hogy ezek a művek a mindannyiunkra jellemző kérdések, érzések, gondolatok megszólaltatói. Megérezhettük, mennyire fontos, hogy tudjuk, hogyan lehet minél mélyebb, minél élőbb és állandóbb kapcsolatot teremteni Istennel. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az iskola igazgatóságának, a felkészítő tanároknak, valamint a szervezésben részt vállaló tanároknak, diákoknak és a támogatóinknak.

Bálint Réka, XII.-es tanuló,
Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda

Drámapedagógiai napok

Városunk és a környék pedagógusai drámapedagógiai továbbképzőn vettek részt április 28–30-án Csíkszeredában. Én is rész vehettem három csodálatos, de feszített tempójú napon a Gyermekek Házában.
A meghívott drámapedagógusok magával ragadó előadásukkal fantasztikus játékvilágba vezettek, ahol rengeteg jókedvet, tudást, ötletet, önbizalmat, játékot sugároztak felénk. Itt mindenki annyit szedegethetett ebből a sok jóból, amennyit csak elbírt a „kíváncsiság-zsákja". Úgy érzem, hogy rengeteg új módszert, eljárást ismerhettem meg és raktározhattam el. Máris megindult bennem egy folyamat, éspedig az, hogy hol, hogyan, mikor, menynyit használok fel ebből a sok újból, hasznosból az óvodában, a családomban, egyáltalán az életemben.
Ez a háromnapos csoda nem jöhetett volna létre a fáradhatatlan szervezők nélkül – Zakariás Magdolna, Borsos Edit, Jakab Judit –, akik hangya módra cipekedtek, ha kellett, szerveztek, szaladgáltak, biztosították a jókedvet, és csak ők tudják, hogy a háttérben még mi mindenről kellett gondoskodniuk.
Nagyon hálás vagyok, hogy meghívtak, elfogadtak, és csak gratulálni tudok azért, hogy ilyen élménydús három napot szerveztek számunkra.

Miklós Adél óvónő,
Csíkcsicsó

Nézünk tévét, ha engedik

A rendszerváltás, ha egyebet nem is, de elhozta számunkra, hogy ne este 8-tól 10-ig nézhessük a tévét, hanem akkor, amikor akarjuk, és azt, amit akarunk. Ezért vezette be majdnem mindenki a kábeltévét. Sajnos, az öröm ürömmel jár. Fizetni rendesen kell – és fizetünk is –, de a kábelszolgáltatás nem a legmegfelelőbb. Amikor bevezették, akkor volt egy karbantartó és egy kasszás. Most egy héten egyszer lehet fizetni, de karbantartó nincs. Április 9-én egy 5 perces áramkiesés miatt kikapcsolt a relé, amit egy perc alatt be lehet kapcsolni, ha van, aki. Először Bukarestet kell értesíteni, ha valami baj van, és amikor ott méltóztatnak meghallgatni és utasítást adni a javításra, akkor esetleg nézünk tévét, de lehet, hogy két-három napig nem. Nagyon felháborító, hogy Hargita megye mindent kiad a kezéből, és nincs, akihez panasszal fordulni. Meddig tart ez a helyzet, hogy Bákó, Brassó, Bukarest irányít mindent?

Más megoldásunk a tévére nincs, mint bevezetni a Digi tévét. Ez dupla költség, mert amikor a kábelt bevezették, elég jól megfizettük. De nem akarjuk, hogy a UPC potyára szedje ki a pénzt a zsebünkből.

Kacsó Éva,
Tusnádfürdő

Mik legyünk?

A minap nézegettem az RMDSZ által kulcspozíciókba juttatott „demnitarok" önéletrajzait, és feltűnt egy remélhetőleg tévesen értelmezett jelenség: két államtitkár (hölgy) az igazságügyi minisztériumból önéletrajzában a „nemzetiség" címszó mellé lelkesen odakanyarította a „román" választ. Ugyanez a két államtitkár hölgy a „beszélt nyelvek"-nél anyanyelvként a „magyart" jelölte be. Kérdem én: a következő népszámláláskor az RMDSZ mit fog javasolni a magyarságnak, mit jelöljön meg nemzetiségként? A románt, és ezáltal felszámoljuk önmagunkat, mint kisebbség? Emlékszem, a legutóbbi népszámláláskor az volt a felhívás az RMDSZ részéről, hogy legyünk magyarok és ne székelyek! Melyik a jobb, ha románt vagy ha székelyt jelentünk?

Kelemen Attila,
Csíkszereda

Idősek napja Csíkrákoson

Április 20-án szerveztük meg tizenegyedik alkalommal Csíkrákos–Göröcsfalva 160 hetven éven felüli nyugdíjasának az Idősek napját.

Az ünnepély szentmisével kezdődött, amelyet ünnepi műsor követett a göröcsfalvi kultúrotthonban. A dédszülőket, nagyszülőket a családtagok köszöntötték virágcsokrokkal, s az unokák és dédunokák szép székely táncokkal és énekekkel szórakoztatták az ünnepelteket.

Köszönjük Borboly Csabának, Becze Istvánnak, Pálosi Veronkának és Császár Attilának köszöntő szavaikat, és hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényünket. Szintén ezúton mondunk köszönetet Fodor Csaba táncmesternek, aki fáradhatatlan munkával foglalkozott a község gyermekeivel és betanította a táncokat. Köszönjük a helyi RMDSZ-nek, Fodor Kosz Zoltánnak, Péter Lászlónak az anyagi támogatást, valamint a Caritas kirendeltségének a hozzájárulását. Segítségükkel minden idősnek csomagot tudtunk biztosítani. Köszönjük Császár Zsófiának, aki minden jelen lévő időst megajándékozott egy szál szegfűvel.

Ezen a szép árpilisi délután mindenki jól érezte magát, örvendtünk, hogy örömet tudtunk szerezni. Ezúton is minden idősnek erőt, egészséget, és az idős emberek nehézségeinek leküzdését kívánjuk az elkövetkező időkben.

A szervezők, Antal Mária
és Máté Sándor, Csíkrákos

Egységben az erő

Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy a több hónapja elindult Őrangyal programunk, amely helyet biztosít minden sérült gyereknek, fiatalnak kísérőjével együtt, egyre színvonalasabb. Úgy érzem, állandó támogatóink mellett (Caritas, Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság) külön köszönetet kell mondjunk Mihály István úrnak, aki az Európai Unió államai feltérképezésének és megrajzolásának ötletével jött. Mindenki igyekezett földrajztudását felidézni. Számomra nagyon ötletes volt ez a program. Nem bánnám, ha a jövőben is folytatódnának ezek az „agyfárasztó" együttlétek. Jó volt megtapasztalni, hogy egyszerű, játékos módon mennyire sikerült minden résztvevő figyelmét lekötni.

Ghergheluca Ildikó,
Csíkszereda

Ünnep Szilágyi Domokossal

„Emeletről emeletre bukdácsolaz ember,s megpihen egy-egy lépcsőfordulón.Sóhaja vers, indulata magasság, sóhaja mélység, indulataköltemény." (Szilágyi Domokos)

Irodalom, Költészet napja, szavak, sorok, rímek…
Szerettünk volna méltón és meghitten ünnepelni. Ezért szerveztünk április 15-én a Márton Áron Gimnázium tükörtermében irodalmi felolvasást a Magyar Költészet napja alkalmából. A 70 éve született Szilágyi Domokos életművéből válogattunk, hogy összeállítsunk egy hatórányi felolvasásra szánt anyagot verseiből.
Tükör, gyertyaláng, halk zene, biztos és bizonytalan hangok, mély tekintetek, kötetek, címek… Sajtóértekezlet, Kis szerelmes himnuszok, Napforduló, Kényszerleszállás, Szerelmek tánca, Haláltánc-szvit, A láz enciklopédiája, Takarjátok be nagyapát, Magyarok…
Óránként átlagban 60 ember nyerhetett betekintést Szilágyi Domokos költészetébe. Úgy érezzük, hogy sikerült értékes pillanatokat teremtenünk, és átélhettük az ünnep igazi lényegét Szilágyi Domokos versein keresztül.

Antal Karola, Kovács Tímea, Lőrincz Zsuzsánna,
Pap Szilárd, Portik Gabriella,
Sipos Noémi (XII. B), Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda

NAPRÓL NAPRA

EZ VAN MA
Szerda
Az év 128. napja, hátralevő napok száma 238. Napnyugta ma 20.27-kor, napkelte holnap 5.48-kor.

Isten éltesse
Gizella és Bendegúz nevű olvasóinkat, valamint mindazokat, akik ma ünneplik születésnapjukat.

Névmagyarázat
A germán eredetű Gizella női túszt, illetve női kezest jelent, a hun–magyar eredetű Bendegúz pedig Attila hun uralkodó atyjának nevéből származik.
Május 7-én történt
n 1821. Angliában bevezették a pénz aranyalap-rendszerét.
n 1849. Kossuth kormányzóelnök Görgey Artúr tábornokot hadügyminiszterré nevezte ki.
* 1915. A New Yorkból Liverpoolba tartó brit Lusitania személyszállító hajót megtorpedózta egy német tengeralattjáró. A katasztrófában 1195 ember vesztette életét.
* 1954. Vietnamban a franciák ellen 1946-tól folyó felszabadító háborúban Dien Bien Phu erődjénél a vietnami hadsereg döntő vereséget mért a francia gyarmati hatalomra.

Május 7-én született
* 1776. Berzsenyi Dániel költő
* 1833. Johannes Brahms német zongoraművész, zeneszerző, karmester
* 1848. Kauser József építész
* 1871. gróf Károlyi Gyula politikus, miniszterelnök
* 1893. Rávnay Tamás bőrgyógyász, egyetemi tanár
* 1901. Gary Cooper kétszeres Oscar-díjas amerikai színész
* 1908. Max Grundig német műszerész, a Grundig cég alapítója
* 1932. Szemes Mari Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész
* 1953. Hegedűs D. Géza Jászai-díjas színész, érdemes művész

Május 7-én halt meg
* 1938. Octavian Goga román költő, újságíró, politikus
* 1963. Kármán Tódor magyar születésű amerikai gépészmérnök, fizikus
* 1963. Baktay Ervin író, orientalista, művészettörténész
* 1983. Romhányi József író, költő, érdemes művész
* 1988. Kollányi Ágoston Kossuth-díjas filmrendező, kiváló művész
* 1998. id. Hasznos István olimpiai bajnok vízilabdázó, úszó, edző
* 1998. Allan Macleod Cormack Nobel-díjas amerikai fizikus
* 2000. Douglas Jr. Fairbanks amerikai filmszínész, producer

Új pumpa, régi gond

A csíkszeredai Brassói úton, a töltőállomással szemben lévő vasúti aluljáróban álló víz témája visszatérő motívum lapunk hasábjain. Már hónapok óta állt a víz az átjáróban, mikor tavaly ősszel először írtunk róla. Akkor az illetékesek rögtön léptek, és elmondták, hogy hamarosan megoldják a problémát. Néhány hónap elteltével aztán boldogan közöltük a fényképpel is alátámasztott hírt: beszerelték az új esővíz-átemelő pumpát, tehát az átjárót immár kerékpárosok is használhatják, az ott áthaladó autósok sem kapnak ingyenes alvázmosást. Sőt, az akkori hír szerint egy második pumpát is beszerelnek, hogy ha netán az elsővel valami gond lesz, a víz ne törhessen ismét a felszínre.

Ebben a boldog hitben haladtam nemrégiben az illető átjáró felé, és igencsak meglepődtem, mert a víz ugyanúgy állt az átjáróban, mint egykor. Pár nap múlva éppen száraz volt, mikor áthaladtam, de újabb néhány esős nap után visszatért minden a régi kerékvágásba. Azaz, vízről lévén szó: mederbe. Szóval, a beszereléssel együtt 130 ezer lejbe kerülő – igaz, még ki nem fizetett – berendezés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Állítólag az automatikája mondta fel a szolgálatot, és erről már értesítették is a berendezést leszállító bukaresti céget, annak szakemberei jönnek majd, és helyrehozzák a hibát. Kíváncsian várom. És drukkolok.

Forró-Erős Gyöngyi

Növényvédelmi előrejelzés

A gyümölcsösökben döntő fontosságú az alma és körte varasodása, valamint az almafa lisztharmata elleni védekezés. A permetezést virágzás után kell végezni, amikor a sziromlevelek 10–15%-a lehullott, a következő gombaölő szerek egyikével: Goldazim 500 SC 0,07%–os töménységben, Shavit F 72 WP 0,2%–os töménységben, Topsin 70 PU 0,1%–os töménységben, Score 250 EC 0,01%–os töménységben. Ugyanakkor védekezhetünk a kártevők ellen is, ha a kezeléseket társítjuk a Carbetox 37 CE 0,4%-os, illetve a Fyfanon 50 CE 0,3%-os oldatával.

Ingyenes szakrendelés

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosai csütörtökön és pénteken, 8 és 15 óra között ingyenes szakrendelést tartanak a csíkszeredai megyei kórházban gyermekek és nők számára.

Zárva tart a konzulátus

Pünkösd hétfőn, május 12-én zárva tart a szebeni Német Konzulátus.

SZABADIDŐ

VIII. Hargitai Megyenapok programja ma és holnap

Csíkszereda

Ma a Szabadság téren 10 órától Kézműves- és könyvvásárt tartanak. A Szakszervezetek Művelődési Házának földszinti kiállítótermében 11 órától kerül sor a Mátyás király krónikása című rajzpályázat eredményhirdetésére és a gyermekrajz-kiállítás megnyitójára. Szintén a Szakszervezetek Művelődési Házában 12 órától Gryllus Vilmos gyerekkoncertet tart Maszkabál és más dalok címmel. A Szabadság téren 13 órakor kezdődik Bartha Tóni utcai bábszínháza. A Megyeháza Galériában 14 órától a Szárny-vonal című Képzőművészeti Diákpályázat díjkiosztó tárlatnyitóján vehetnek részt az érdeklődők. A Szakszervezetek Művelődési Házában 19 órától Franz Schubert: Asszonyháború egyfelvonásos daljátékát láthatja a csíkszeredai közönség a Kolozsvári Magyar Opera előadásában.
Holnap 10 órától folytatódik a Kézműves- és könyvvásár. 11 órától ünnepi tanácsülést tartanak, átadják a Hargita Megyéért díjakat, ugyanakkor díjazzák a legtisztább települést. A Szabadság téren 12 órától kezdődik Bartha Tóni utcai bábszínháza. A Kriterion Galériában 17 órakor megnyitják a Megyei Képzőművészeti Tárlatot. A Szakszervezetek Művelődési Házában 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera előadásában Giuseppe Verdi: Rigoletto című operáját láthatja a közönség.

Gyergyószentmiklós

Ma a Városi Könyvtárban 16 órától Rajz- és festészeti kiállítást nyitnak meg. A Kós Károly Iskola dísztermében 17 órától Hangszerparádét hallhatnak az érdeklődők a Hargita Megyei Művészeti Népiskola előadásában.
Holnap a Pro Art Galériában 18 órától Mi voltunk címmel plakátkiállítást rendeznek.

Maroshévíz

Ma a központi parkban Pe plaiurile Varvigiului címmel folyatatják az országos néptánc-, népdalvetélkedőt.

Székelyudvarhely

Ma a sportcsarnokban Fenyő Miklós koncertezik. Holnap a Művelődési Házban 17 órától bemutatják az Udvarhelyszéki Olvasókönyvet.

Székelykeresztúr

Holnap a Molnár István Múzeumban 17 órától Nagy Béla fotóművész képeiből rendeznek kiállítást.
Csíkszentimrén ma 18 órától a csíkszentimrei népiskolások előadását láthatják.

Gyimesfelsőlok

A Lépések Színekben és Formákban Alapítvány épületében holnap 18 órától Rajz- és festészeti kiállítást nyitnak meg.

IFI Hetek 2008 programja

Ma a csíkszeredai Petőfi utcában 14 órakor megnyitják A város arca címmel meghirdetett rajzversenyre beérkező pályamunkák kiállítását. A Sapientia Egyetemen 18 órától a Szelektív hulladékgyűjtésről tartanak előadást. Az Extasy Clubban 21 órától Retro buli várja a fiatalokat. Holnap az Ami Clubban 21 órától Rock estet szerveznek.

Árpád-házi Szent Erzsébet oratórium

A Duna Televízió pünkösdi ünnepi műsorában a helyszíni közvetítés után, szombaton 15,55 órakor sugározza a Papp Kincses Emese által írt és rendezett Árpád-házi Szent Erzsébet oratóriumot. A zenei anyag a Role együttes munkája. Főszerepben Lutz Hajnal, a Sapientia EMTE végzős hallgatója. Az előadásban fellépnek a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai, valamint csíkszeredai fiatalok. Ugyancsak szombaton az érdeklődők élőben is láthatják az előadást a csobotfalvi templomban, este nyolc órakor a csángó mise után.

Válaszd az életet

A Csíkszeredai Egyetemi Lelkészség tavaly ősszel indította előadás-sorozatát, amely a pozitív lelkiséget és pozitív életszemléletet kívánja erősíteni. A hatodik előadásra holnap 20 óra 15 perctől, a Sapientia-EMTE csíkszeredai karainak épületében, a 15-ös teremben kerül sor. Meghívott: dr.Varga Tibor jogtörténész Magyarországról, aki nemzetismereti megközelítésben fog beszélni a témáról. Varga Tibor május 10-én, szombaton este 9 órakor a csobotfalvi Szent Péter-templomban tart ismét előadást.

Szoboravatás Újtusnádon

Az újtusnádi templomtéren vasárnap a 10 órai szentmise után ünnepi műsor keretében leleplezik a turulmadár szobrot. 12 órától pedig állófogadáson vehetnék részt a meghívottak.

Gyöngyékszerek varázsa

A KALOT Egyesület gyöngyfűző tanfolyamot szervez kezdőknek Csíksomlyón. A nyolc héten át tartó, heti háromórás foglalkozáson modern gyöngyékszerek készítését tanítja Berényi Zsófia. Érdeklődni és jelentkezni május 12-éig lehet a 0722–951200-as telefonszámon.

A Vöröskereszt Világnapja

A Vöröskereszt Világnapja alkalmából ünnepi megemlékezést rendeznek ma fél 6-tól a csíkszeredai Petőfi utcai székházban. Holnap 10 órától pedig a csíkszeredai Szabadság téren felállított sátorban elsősegély-oktatást tartanak minden érdeklődőnek.

Kárpát vándortúra – III. szakasz

A vándortúra első két szakaszának sikeres lebonyolítása után immár a harmadik szakaszt szervezi a csíkszeredai Gentiana Természetjáró Egyesület. A tervek szerint a harmadik szakaszban érinteni fogják a Nagyhagymás-hegységet, a Csalhót, a Besztercei-, Gyergyói- és Kelemen-havasokat, a Rárót és a Borgói-hegységet. Időpontként két különálló hetet javasolnak: június 15–22., illetve július 13–20. között. A további tudnivalók a rendezvényt illetően megfelelnek az első két szakasz kiírásakor közölt információknak. Elérhetőségek: a 0745–107618-as telefonszám, illetve a gentiana@freemail.hu e-mail cím.

Fotótábor Csíkdánfalván

A Hargita Megyei Kulturális Központ május 9–16 között Csíkdánfalván szervez fotótábort Ádám Gyula fotográfus művészeti vezetésével. A tábor kiemelt eseménye, hogy a 11 hazai és magyarországi fotós részt vesz a csíksomlyói búcsún, bekapcsolódik a csíkdánfalvi keresztalja zarándokútjába. A tábor házigazdája Csíkdánfalva Polgármesteri Hivatala.

A következő fotótábort június 6–13. között Lázárfalván és a Szent Anna-tó környékén rendezik.

Könyvbemutató

A csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának márványtermében holnap 18 órakor Száva Tibor A gyergyói és szépvízi magyar örmények nyomában című kötetét Rokaly József történész mutatja be.

Copyright © Hargita Népe - 2001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger