2008. május 19., hétfő

Lelkigyakorlat az Oltáriszentségről

Lelkigyakorlat az Oltáriszentségről
május 19. 12:54

Magyar Pál atya tart lelkigyakorlatos beszédeket a budapesti Örökimádás templomban május 20-án, 21-én és 22-én az este 6 órai szentmisék keretében.

A szentmise előtt szentgyónásra is lesz lehetőség.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Úrangyala-imádság a genovai fiatalokkal

Úrangyala-imádság a genovai fiatalokkal
május 19. 7:30

Vasárnap több ezer fiatallal együtt imádkozta az Úrangyalát – ezúttal nem latinul, hanem olaszul – XVI. Benedek pápa, aki szombaton kezdte meg lelkipásztori látogatását Savonában és Genovában.

A Szentatya utalt rá, hogy Genova a Mediterráneum, sőt az egész világ kapuja volt, ahonnan sok misszionárius vitte magával távoli országokba a hitet és az emberi és lelki értékeket. Ezután Máriának, a Tenger Csillagának oltalmába ajánlotta a várost, különösen a fiatalokat, hogy az ő segítségével megtalálják a helyes utat az élet sokszor viharos tengerén" – írja az AsiaNews.

Az Úrangyala-imádság után a Szentatya reményét fejezte ki, hogy a hétfőn kezdődő dublini diplomáciai értekezleten nemzetközi megegyezés születik a fürtös bombák betiltásáról. Ezek a bombák, amelyeket már a második világháborúban, de Izrael és a Hezbollah háborújában még 2006-ban is alkalmaztak, nem irányíthatók pontos célpontra, így pusztításuk nagy területeket érint. A múlt hibáit orvosolnunk kell és nem szabad megismételnünk. Imáimmal kísérem a bombatámadások áldozatait és családtagjaikat, valamint a konferencia résztvevőit, akiknek szívből kívánok sok sikert" zárta szavait XVI. Benedek.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Megnyílt a XVI. Szent István Könyvhét

Megnyílt a XVI. Szent István Könyvhét
május 19. 17:06

Az idén 160 éves Szent István Társulat immár 16. alkalommal rendezi meg a keresztény szellemiségű könyvkiadók legrangosabb hazai könyvünnepét. A Szent István Könyvhetet Erdő Péter bíboros nyitotta meg május 19-én délelőtt.

Farkas Olivér, a Szent István Társulat (SZIT) igazgatója köszöntőjében elmondta: az idei könyvhéten az ország számos térségéből – Budapesten kívül Szegedről, Vácról, Pannonhalmáról, Kecskemétről, Homokkomáromból, Csolnokról, Bakonybélből, valamint a Délvidékről – összesen mintegy 32 kiadó képviselteti magát közel 2000 kiadvánnyal, köztük 80 könyvheti újdonsággal.

A könyvhét részletes programját, az író–olvasó találkozók beosztását Rózsa Huba, a SZIT alelnöke ismertette.

Az ünnepi megnyitón adta át Erdő Péter bíboros és Spányi Antal püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke az idei Stephanus-díjakat. A díj a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány 1993-ban közösen alapított kulturális kitüntetése. A díjazottak minden évben olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén.

A díjat teológiai kategóriában Anton Ziegenaus, az augsburgi egyetem dogmatika professzora, irodalmi kategóriában pedig Rónay László irodalomtörténész vehette át.

Anton Ziegenaus munkásságát Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dogmatika professzora, Rónay László munkásságát padig Pomogáts Béla irodalomtörténész méltatta. A megnyitón közreműködött a Budapesti Vonósok vonósnégyese.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Véget ért

Véget ért az internetes bibliaismereti vetélkedő
május 19. 12:22

Május 17-én került sor a Gyöngyös-alsóvárosi Ferences Plébánia által meghirdetett, 12 héten át tartó internetes bibliaismereti vetélkedő eredményhirdetésére.

A felnőtt versenyzők a www.gyongyos.ofm.hu honlapon ismerkedhettek meg a kérdésekkel, valamint a forduló lejártával a helyes válaszokkal. A feladatok között szerepelt párhuzamos igehelyek keresése, bibliai történetet ábrázoló képek felismerése, ige keresése képekhez, bibliai személyek tulajdonságainak leírása, filológiai „csemegék” stb. A vetélkedő lezárultával az összes kérdéssor és válasz megtekinthető az említett honlapon.

Sok százan küldték be hétről hétre a megfejtéseket nemcsak Magyarországról, hanem határon túlról is: Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról, sőt Svédországból és Kanadából. A Biblia évéhez kapcsolódóan meghirdetett vetélkedőbe református és evangélikus versenyzők is bekapcsolódtak.

A hivatalos eredményhirdetésre egész napos program keretében kerül sor május 17-én. A záróesemény résztvevői elsőként tekinthették meg a Szentföld és a Biblia című kiállítást, amelyen ritka szentíráskiadásokat láthattak, többek között az 1462-ben nyomtatott Fust-Bibliát, a Magyarországon található legrégebbi teljes nyomtatott szentírást.

A régi kiadású bibliák mellett a magyar ferencesek hajdani Magyar Szentföld Múzeumából származó szentföldi régészeti emlékek – a Jézus korabeli Palesztinából származó cserepek, tűk, horgok – teszik érdekesebbé a kiállítást, amelyre továbbra is várják az érdeklődőket.

Kernács Polett/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Szent Mónika Közösség

A Szent Mónika Közösség országos találkozója
május 19. 11:24

2008. május 17-én Vácon a székesegyházban tartották a Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közösségének Országos Találkozóját, amelyen édesanyák és családok együtt imádkoztak gyermekeink hitéért. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros mondta.


A találkozó délelőtti programja során a rózsafűzér közös elimádkozása után a résztvevők Ramón Jiménez atya tanítását hallgatták meg. Délben koncelebrált ünnepi szentmisét tartott Erdő Péter bíboros, amelyen részt vett a közösség spanyol és magyar lelki vezetője Ramón Jiménez és Róna Gábor jezsuita is. A szentmise elején Varga Lajos váci segédpüspök köszöntötte a prímást. A találkozó délután tanúságtételekkel és szentségimádással folytatódott.

* * *

Az első Szent Mónika közösség 1987-ben alakult Madridban, az Egyház hivatalos jóváhagyásával. Magyarországra Róna Gábor jezsuita atya hozta el ennek a közösségnek a hírét. Édesanyák kérésére, Kalocsán 1992. augusztus 27-én, Szent Mónika napján alakult meg az első csoport. Dankó László akkori kalocsai érsek jóváhagyta, és jó szívvel ajánlotta a paptestvérek és a hívek figyelmébe ezt a kezdeményezést.

2005. január 28-án Erdő Péter bíboros elfogadta felkérésüket és elvállalta közösség fővédnöki tisztségét. A közösségnek mindenki tagja lehet, aki vállalja, hogy az imát minden nap, hetente egyszer az Oltáriszentség előtt is elmondja. Mára az ország szinte minden részén van Szent Mónika közösség, sőt az ország határokon túlról is sokan tartják a kapcsolatot a kalocsai központtal.

Szent Mónika Szent Ágoston püspök édesanyja hosszú időn keresztül kitartóan, könnyek között imádkozott tévelygő fiáért, míg végül teljesült az álma; Ágoston megtért és az egyik legnagyobb szent és egyháztanító vált belőle. Ágoston így írt róla: „Anyámnak köszönhetek mindent, ami vagyok. Ő kétszer szült engem; először erre a világra, másodszor az Isten országába.”

Esztergom Budapesti Főegyházmegye/Magyar Kurír

Kép: Rózsásné Kubányi Andrea


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Szentatya látogatása

A Szentatya látogatása Genovában és Savonában
május 19. 13:48

XVI. Benedek pápa május 17-én és 18-án lelkipásztori látogatást tett Észak-Olaszországban. A látogatás május 18-án, vasárnap délután Genovában a Piazza della Vittorián ért véget, ahol több, mint harmincezer ember vett részt a szentmisén.

Jelen volt Angelo Bagnasco bíboros, Genova érseke, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke, és Tarcisio Bertone bíboros államtitkár, Genova korábbi érseke is. A kormányt a Liguria tartományból származó Claudio Scajola fejlesztési miniszter képviselte.

Beszédében a pápa azt kérte a jelenlévőktől, hogy vegyék komolyan missziós kötelezettségüket: ismertessék meg Krisztust, folytassanak párbeszédet a más vallásúakkal és a nem hívőkkel is. A Szentírás nem egy bezárkózótt, önelégült Isten képét mutatja meg nekünk fogalmazott a pápa. Isten szólt az emberekhez, kapcsolatba lépett velük. Az Isten képmására alkotott embernek szintén párbeszédet kell folytatnia, és kapcsolatot kell teremtenie embertársaival. Ez az Isten- és emberkép egy olyan társadalmi modellt is jelent, amely megelőzött minden jogi normát és kulturális kihívást.

A pápa olaszországi apostoli látogatása május 17-én Savonában kezdődött, ahol meglátogatta az Irgalmasság Anyja-szentélyt és szentmisét mutatott be a Piazza del Popolón. A pápa „Arany rózsát” ajándékozott a kegyhelynek, és megemlékezett VII. Piusz pápáról, aki egykor Napóleon foglya volt Savonában.

Május 18-án, vasárnap reggel a Szentatya a Gaslini gyermekkórház orvosaival és betegeivel találkozott. Az intézmény Olaszországban és Európában is az egyik legismertebb gyermekkórháznak és kutatóközpontnak számít. A pápa elismeréssel szólt a kórház orvosainak munkájáról, beleértve a kutatásokat is, amelyeket mindig az élet és a család szentségének szem előtt tartásával végeznek.

Vasárnap délelőtt a Szentatya több ezer fiatallal együtt mondta el az Úrangyala-imádságot. Beszédében óvta a fiatalokat a hamis “fiatalság-kultusztól”. Ma mindenki fiatal akar lenni, és fiatalnak álcázza magát akkor is, amikor már láthatóan nem az. Emögött a mentalitás mögött sokszor a jövőtől való félelem áll – mondta a pápa. De aki Istent választja, annak idős korában is van jövője – tette hozzá. Az igazi fiatalság jóságot és nagyvonalúságot jelent. “Legyetek alázatosak, de ne félénkek, legyetek egyszerűek, de ne naívak, gondolkodjatok, de ne bonyolítsátok túl a dolgokat. Folytassatok mindenkivel párbeszédet, de eközben őrizzétek meg önmagatokat is” – kérte a pápa az egybegyűlt sok ezer fiataltól.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

500 éves egyházzenei gyűjtemény

500 éves egyházzenei gyűjtemény rekonstruálása és bemutatása
május 19. 15:50

Choralis Constantinus 500 címmel a Habsburg császári udvar énekes szertartásait bemutató rendezvénysorozatot hirdettek meg 2008. május 17-én a HÁLÓ Közösségi Központban. Az előadás és sajtótájékoztató díszvendége Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, az esemény fővédnöke volt.

Az eseményen neves előadóművészek közreműködésével adták elő a húsvéti mise Sanctusát. A Musica Aeterna Művészeti Alapítvány szervezői nemzetközi együttesek és előadók közreműködésével tervezik rekonstruálni és a közönségnek bemutatni az 500 évvel ezelőtti Habsburg császári udvar szertartásainak zenei anyagát. A repertoár a teljes egyházi év vasár- és ünnepnapjait öleli fel, amely 238 alkalmat jelent. Az előadások nagy száma miatt a sorozatot három évad alatt valósítják meg 14 nemzetközi hírű együttes, illetve előadó tolmácsolásában. Advent első vasárnapján, 2008. november 30-án kezdődik, és 2011. november 22-én, Szt. Cecília, a zene védőszentjének ünnepén ér véget a koncertsorozat.

A liturgikus repertoár alapját képező gregorián anyag a Graduale Pataviense alapján kerül bemutatásra. Ez a kötet a passaui érsekség rítusának gregorián zenei anyagát tartalmazza, amely alapján végezték a császári udvar szertartásait is. Ez a zenei alapja Heinrich Isaac Choralis Constantinus című köteteinek is, amelyek a teljes egyházi év liturgiájában alkalmazható polifón többszólamú anyagot tartalmazzák. E gyűjtemény előkészítésére 500 éve, 1508-ban kapott felkérést a szerző a konstanzi püspöktől, és egész életének hátralevő szakaszában ennek a kidolgozásán munkálkodott. Isaac I. Miksa császár udvari kórusának vezetőjeként dolgozta ki a Choralis Constantinus zenei anyagát. Utóda, Ludwig Senfl a császár halála után 1523-tól a bajor hercegi udvarban működött, s ott fejezte be a mestere által elkezdett gyűjteményt. Ez a három kötetnyi többszólamú anyag betetőzi és megkoronázza mindazt az egyházzenei hagyományt, amely a többszólamúság megjelenésétől a reneszánsz koron keresztül egyházi használatban, a liturgikus gyakorlat számára készült. Zenei tekintetben egyfajta összegző munka, amely a németalföldi zeneszerzői technika fejlődésének minden ismertetőjegyét magán hordozza. Előfutára a későbbi korokban jellegzetessé váló összkiadásoknak (opera omnia). Se korábban, se a történelem későbbi időszakában nem született ilyen léptékű és minőségű alkotás, mely a teljes egyházi év zenei anyagát magába foglalta volna. Voltak zeneszerzők, akik kísérletet tettek erre (W. Byrd, G. P. da Palestrina), de vagy nem lett teljes az általuk elkészített anyag, vagy csak ennek tervezéséről maradtak fenn emlékek.

A Choralis Constantinus nyomtatott megjelenése után (1550) gyorsan elterjedt az európai egyházzenei gyakorlatban. Továbbélésének a protestantizmus elterjedése, majd a Tridenti Zsinat egyházzenét is érintő reformjai, a központosított liturgikus gyakorlat bevezetése szabott gátat.

Magyar Kurír



© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Gondolatébresztõl

Mit Tennél Zenével

XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek pápa [szerkesztés]

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

XVI. Benedek pápa
a katolikus egyház vezetője
XVI. Benedek pápa portréja
'
XVI. Benedek pápa címere
Eredeti neve: Joseph Alois Ratzinger
Születési ideje: 1927. április 16. (81 éves)
Nemzetisége: német
Megválasztása
a pápai trónra:
2005. április 16.
Felszentelése:
Pontifikátusának
vége:

Előző pápa: II. János Pál
Következő pápa:
Ellenpápa: {{{ellenpápa}}}
{{{megjegyzés}}}

XVI. Benedek pápa (latinul: Benedictus PP. XVI), született Joseph Alois Ratzinger (Marktl am Inn, 1927. április 16.) a Római Katolikus Egyház vezetője 2005 óta. A bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává; beiktatására 2005. április 24-én került sor. Ő a nyolcadik német pápa, és a 265. az egyházfők sorában. A legutóbbi német pápa a Németalföld területén született VI. Adorján (15221523), míg az utolsó pápa, aki a mai Németország területén született, II. Viktor (10551057) volt.

Tartalomjegyzék

[elrejtés]

Élete [szerkesztés]

Németországtól a pápává választásig [szerkesztés]

Joseph Ratzinger a németországi Marktl am Inn-ben (Felső-Bajorország) született, nagyszombat napján „Ebből adódott, hogy a következő reggelen az éppen akkor megszentelt vízzel kerszteltek meg, abban az időben ugyanis még délelőtt ünnepelték ’húsvét éjszakáját’. Egész életemre meghatározó jelentőségű eseménynak tartom, hogy az újonnan szentelt víz első kereszteltje lehettem” - írta önéletírásában[1].

Édesapja csendőrtiszt volt, édesanyja férjhezmenetele előtt szállodai szakácsként dolgozott. Gyermekkorát az osztrák határ közelében (Salzburgtól 30 km-re) fekvő Traunsteinben töltötte.[2]

1941-ben kötelezték, hogy csatlakozzon a Hitlerjugendhez, de többször ki akart lépni, és nem járt a gyűlésekre sem. 1943-ban besorozták katonának, és Magyarországra küldték, ahol tankcsapdákat kellett felállítania, majd dezertált. 1945-ben az ellenség fogságába esett. Amikor kiengedték, bátyjával együtt belépett a katolikus szemináriumba.

1946-1951-ig filozófiát és teológiát tanult a friesingi főiskolán és a Müncheni Egyetemen. 1951. június 29-én szentelték pappá.[3] Professzori kinevezését követően a bonni, a münsteri, majd a tübingeni egyetemen tanított. Regensburgban egyetemi tanszéket (intézetet) alapított, amelyet ma is a „Ratzinger-iskola”-ként emlegetnek. 1972-ben megalapította a Communio című katolikus folyóiratot. 1977-ben kinevezték München érsekévé, ugyanezen év júniusában bíboros lett. 1981-ben II. János Pál pápa kinevezte az egyházi tanítóhivatal, a Hittani Kongregáció prefektusának. (A hitbeli doktrinákért felelős hivatal 1908-tól 1965-ig a Sacra Congregatio Sancti Officii – a „szent hivatal kongregációja” –, korábban, 1542-től a Congregatio Romanae et universalis Inquisitionis – „a római és egyetemes inkvizíció kongregációja” – volt. A középkori inkvizíció módszereit Ratzinger bíboros 2003-ban elítélte. [1]) 1982-ben lemondott a müncheni érsekségről, 1993-ban pedig Velletri-Segni bíboros-érseke lett. 2002 óta a bíborosok dékánja. Minden más bíborosnál közelebb állt II. János Pál pápához.

2005 januárja óta Ratzinger a sajtóban úgy szerepelt, mint II. János Pál pápa utóda.

Dékáni hivatalának köszönhetően a II. János Pál halálát követő interregnum idején ő volt a Vatikán legmagasabb rangú embere. Ő celebrálta II. János Pál temetési miséjét 2005. április 8-án.

2005. április 19-én választották pápává. Pápaként mondott első miséjén többször is emlékeztetett a XXIII. János által összehívott II. vatikáni zsinat döntéseire, és leszögezte, hogy II. János Pál pápa irányvonalát kívánja folytatni.

Ratzinger a XVI. Benedek nevet vette fel. Azért esett erre a névre a választása, mert Nursiai Benedek rendalapító Európa védőszentje. Másik érve, hogy XV. Benedek nyomdokait szeretné folytatni, akit a béke pápájának is hívnak.

XVI. Benedek a nyolcadik német pápa a történelem folyamán. Az előző német pápa VI. Adorján volt, közel 500 évvel ezelőtt.

Nézetei, személyisége [szerkesztés]

XVI. Benedek pápa 2007. december 31-én az évzáró hálaadáson XXIII. János palástját viselve
XVI. Benedek pápa 2007. december 31-én az évzáró hálaadáson XXIII. János palástját viselve
XVI. Benedek pápa 2008. március 1-jén az IX. Piusz pápa stóláját viselve
XVI. Benedek pápa 2008. március 1-jén az IX. Piusz pápa stóláját viselve

Fiatal korában radikálisnak számított, a 60-as évek diákmozgalmainak idején azonban nézetei fokozatosan fordultak tradicionálisabbá. Volt tanártársát, Hans Küng teológust ő tiltotta el a tanítástól, s konzervatív szigora miatt többek közt az „Isten rottweilere” gúnynevet kapta. Elődjéhez, II. János Pálhoz hasonlóan támogatja a kötelező papi cölibátus intézményét, ellenzi a nők pappá szentelhetőségét, a mesterséges születésszabályozást, a homoszexuális párkapcsolatok polgári elismerését, az abortuszt és az eutanáziát. E két utóbbiról kijelentette, hogy aki e „súlyos bűnöket” támogatja, annak nem szolgáltatható ki szentség. II. János Pál egyik legközelebbi munkatársaként hírnévre tett szert, személyes ismerősei szerint kedves, sőt félénk ember.

Benedek pápa hat nyelven beszél, további négyen olvas és ért; képzett zongorajátékos, különösen Mozartot és Beethovent kedveli.

Tevékenysége [szerkesztés]

A kölni világifjúsági találkozón XVI. Benedek nemhivatalos ígéretet tett zarándokoknak a marpingeni jelenések kivizsgálására. (2001-ig összesen 45 illatészlelést, 20 fény­ és napvíziót, 11 még a Vatikán által hivatalosan kiküldött orvos igazo­lására szoruló gyógyulást, 15 jelenést és 3 megtérést regisztráltak: melyekben Szűz Mária Németország és a németség jövőjéért aggódott.)

Ratzinger Lengyelországban
Ratzinger Lengyelországban

Első enciklikáját, mely a Deus caritas est (Az Isten szeretet) címet viseli 2006. január 25-én mutatták be a Vatikánban. Második, Spe salvi kezdetű enciklikáját 2007. november 30-án írta alá, és még aznap nyilvánosságra hozták.

Címere [szerkesztés]

XVI. Benedek pápa címere hasonlít az érseki megbízatása alatt használt címerre. A medve Freising város címeréből eredeztethető, a koronázott mór férfi a Müncheni-Freising-i érsekség címeréből származik. Alul egy Jakab-kagyló szerepel. E kagylót viselik a zarándokok. A kagyló a regensburgi St. Jacob kolostor címerében található. E kolostorban volt Ratzinger pap.

Magyarul megjelent könyvei [szerkesztés]

  • A keresztény hit (Einführung in das Christentum), OMC, Bécs, 1976
  • A mustármag reménye, Prugg Verlag, Eisenstadt, 1979
  • Beszélgetés a hitről Vittorio Messorival, Vigilia, Budapest, 1990
  • Krisztusra tekintve: a hit, remény és a szeretet gyakorlása, Vigilia, Budapest, 1993 [2]
  • Bevezetés a katolikus egyház katekizmusába (Christoph Schönbornnal közösen), Ecclesia, Budapest, 1994
  • A föld sója, Szent István Társulat, Budapest, 1997
  • A remény forrásai: gondolatok az üdvtörténet nagy ünnepeiről, Ecclesia, Budapest, 1997
  • Augsburgi Nyilatkozat, Szent István Társulat, Budapest, 1999
  • Dominus Jesus (A Hittani Kongregáció vezetőjeként), Szent István Társulat, Budapest, 2000 [3]
  • A keresztény erkölcs alapelvei (társszerző Heinz Schürmann, és Hans Urs von Balthasar mellett), L'Harmattan, Budapest, (2002)
  • A liturgia szelleme, Szent István Társulat, Budapest, 2002
  • Isten és a világ, Szent István Társulat, Budapest, 2004
  • Benedek Európája a kultúrák válságában, Szent István Társulat, Budapest, 2005
  • Életutam. XVI. Benedek pápa önéletírása, 1927-1977, Szent István Társulat, Budapest, 2005
  • Jézus Krisztus Istene: elmélkedések a Szentháromság titkáról, Szent Gellért Kiadó, Budapest 2006
  • Értékek az átalakulás idején: helytállás a jövő kihívásaival szemben, Don Bosco Kiadó, Budapest, 2006
  • Új éneket az Úrnak. Jel Kiadó, Budapest, 2007
  • Bevezetés a keresztény hit világába (Az "Einführung in das Christentum" új fordítása) Vigilia, Budapest, 2007
  • A názáreti Jézus, Szent István Társulat, Budapest, 2007

Pápai megnyilatkozások:

  • Deus caritas est XVI. Benedek pápa Az Isten szeretet kezdetű enciklikája, Szent István Társulat, Budapest, 2006
  • Sacramentum caritatis XVI. Benedek pápa A szeretet szentsége című apostoli buzdítása, Szent István Társulat, Budapest, 2007
  • Summorum pontificum XVI. Benedek pápa apostoli levele a római rítus rendkívüli formájáról, Szent István Társulat, Budapest, 2007
  • Spe salvi XVI. Benedek pápa Spe salvi kezdetű enciklikája, Szent István Társulat, Budapest, 2008

Életrajzok [szerkesztés]

  • Rónay Tamás: Kanyarok után a pápai trónon. XVI. Benedek életútja. Budapest: Kairosz, 2005.
  • Vajda Julianna: XVI. Benedek pápa. Budapest: Ecclesia, 2005.
  • Helmut S. Ruppert: XVI. Benedek, a német pápa. Szeged: Agapé, 2006.

1998. május 21-én Stephanus-díjjal tüntette ki Ratzinger bíborost a Szent István Társulat. A díjat azoknak adományozzák, akik magyarul megjelent műveikben a keresztény európai kultúra értékrendjét közvetítik. [4]

Források [szerkesztés]

  1. ^ Joseph Ratzinger: Életutam (XVI. Benedek pápa önéletírása) Szent István Társulat, Budapest, 2005 ISBN 9633617553
  2. ^ Biography of His Holiness Pope Benedict XVI, Libreria Editrice Vaticana (letöltve: 2007. 04. 17.)
  3. ^ Biography of His Holiness Pope Benedict XVI, Libreria Editrice Vaticana (letöltve: 2007. 04. 17.)

Külső hivatkozások [szerkesztés]

Commons
A Wikimedia Commons tartalmaz XVI. Benedek pápa témájú médiaállományokat.
Előző pápa:
II. János Pál pápa
Római pápa
2005–
Vatikán címere Következő pápa:
-

Evangélium

2008. május 19. - Hétfő

Amikor a színeváltozás hegyéről Jézus visszatért tanítványaihoz, látta,
hogy nagy tömeg tolong körülöttük, és írástudók vitatkoznak velük. Amint
az emberek észrevették Jézust, mindnyájan meglepődtek, majd elébe siettek
és üdvözölték. Jézus megkérdezte tanítványait: "Miről vitatkoztok velük?"
Valaki a tömegből így felelt neki: "Mester! Elhoztam hozzád a fiamat.
Gonosz lélek lakik benne, aki némává tette. Valahányszor hatalmába keríti,
földhöz vágja. Habzik a szája, fogait csikorgatja és megmerevedik. Már
kértem tanítványaidat, hogy űzzék ki belőle, de nem tudták."
Jézus így válaszolt: "Ó, hitetlen nemzedék! Meddig maradjak még veletek?
Meddig tűrjelek titeket? Vezessétek hozzám a gyermeket!" Erre odavitték
hozzá. Mihelyt a gonosz lélek meglátta Jézust, tüstént elkezdte ide-oda
rángatni a fiút, az pedig a földre zuhant, és habzó szájjal vonaglott.
Jézus megkérdezte a fiú apját: "Mióta szenved ebben a bajban?" Ő azt
felelte: "Gyermekkora óta. A gonosz lélek gyakran tűzbe és vízbe
taszította, hogy elpusztítsa. Ha valamit tehetsz, szánj meg minket, és
segíts rajtunk!" Jézus így felelt neki: "Ha valamit tehetsz? Minden
lehetséges annak, aki hisz!" Erre a fiú apja azonnal felkiáltott: "Hiszek,
Uram, segíts az én hitetlenségemen!"
Amikor Jézus látta, hogy egyre nagyobb tömeg verődik össze, ezekkel a
szavakkal parancsolt rá a tisztátalan lélekre: "Te néma és süket lélek!
Parancsolom neked, menj ki belőle, és soha vissza ne térj belé!" Erre (a
gonosz lélek) összevissza rángatta a fiút, és hangos kiáltással kiment
belőle. A fiú olyan lett, mint a halott. Többen meg is jegyezték:
"Meghalt!" Jézus azonban megragadta kezét, és felsegítette. A fiú talpra
állt. Amikor azután Jézus hazaérkezett, és egymás között voltak, a
tanítványok megkérdezték: "Mi miért nem tudtuk kiűzni a gonosz lelket?"
Jézus így felelt: "Ezt a fajtát semmi mással nem lehet kiűzni, csak
imádsággal és böjtöléssel."
Mk 9,14-29

Elmélkedés:

Beteg gyermeke gyógyulása érdekében egy apa fordul Jézus tanítványaihoz.
Minden bizonnyal szeretett volna rögtön magához Jézushoz járulni, de Ő
éppen a hegyen volt három kiválasztott apostolával. Az apa nem várja meg
Jézust, hanem abban bízik, hogy a gyógyító Mester valamelyik tanítványa is
tud neki segíteni. Nem türelmetlen, de szeretné, ha évek óta beteg fia
mihamarabb meggyógyulhatna. Biztosan csalódott is lehetett amiatt, hogy a
tanítványok nem tudtak csodát tenni, de még mindig marad egy esély
számára. Igen, amikor már senki nem segíthet, akkor érkezik Jézus és
teljesíti a kérést. Talán nekem is érdemes volna közvetlenül hozzá
fordulnom, hogy régóta fogva tartó bűneimtől megszabadítson.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram, nincs üdvösségem, csak tebenned;
ha te nem leszel nyugalmam,
nem gyógyul meg gyöngeségem.
Istenem, légy védelmezőm,
biztos menedék, hogy megszabaduljak!


______________________________
__

Aktuális:
Papi élményeim a Zala-völgyben (20.)
Az elmúlt közel négy év során még nem voltunk soha olyan közel ahhoz, hogy
ne kapjátok az e-vangéliumot, mint most. A péntek délutáni építkezési
csúcsforgalomban egy elszabadult betongerenda találkozott az
internetkábellel, s gondolható, hogy az utóbbi húzta a rövidebbet. Az
eseménynek ugyan nem voltam szemtanúja, de két temetésről és gyászmisékről
hazaérvén rögtön átláttam a helyzetet. A zuhogó esőben éppen hazafelé
induló munkások "Bocs a kábelért, főnök!" mondattal búcsúztak. A gondolat,
hogy a hétvégén evangélium nélkül maradtok, oly gyorsan futott át az
agyamon, hogy még 10 év múlva is csak álmodni fogok ilyen gyors
internetről, pedig addig még sokat fejlődik a net sebesség tekintetében.
Lélekjelenlétemet megőrizve kábelért indultam, s a bolt zárása előtt 5
perccel még sikerült beszereznem egy köteget. A kábellel a kezemben
jogosan érezhettem, hogy a magam részéről mindent megtettem, a többit
pedig a jó Istenre bíztam. Úgy látszik, hogy ő sem akarta, hogy lelki
táplálék nélkül maradjatok, ezért fél órán belül egy "eltévedt"
villanyszerelőt küldött megsegítésemre, akinek mindjárt elő is adtam
kérésemet. Mondta ugyan, hogy eredetileg nem ezért jött, de készséges volt
és bekötötte a világhálót elérő madzagot.
Többek megnyugtatására jelzem, hogy egy biciklirevaló adomány érkezett a
spórolt pénzét is felajánló minisztránsnak. Még a nyári szünet előtt
beszerzek neki egy új bringát. Köszönet érte a felajánlóknak!
A múlt vasárnap ifjúsági ének- és zenekarunkkal vendégszerepeltünk
Zalaegerszegen a családos misén. Én ugyan elfogult vagyok, de mások
szerint is nyugodtan kiállhatunk bárhol, mert ügyesek a fiatalok. A jövő
vasárnap itt nálunk zenélnek, énekelnek egy nagyot az egerszegiekkel, akik
vendégségbe jönnek hozzánk.
Az ipari alpinisták munkájukat befejezvén végre lemásztak a
templomtoronyról. Másfél hónapig eltartott a javítás és festés, de szép
lett az eredménye.
A plébánia felújítása rendületlenül folyik tovább, de számomra még sajnos
beláthatatlan a vége. Továbbra is azt tapasztalom, hogy az Úr is építi a
házat, mert nélküle valóban hiába fáradoznék.
A helyi festőművész által felajánlott és a múlt héten "árverésre" került
kép 110 ezer forintért talált gazdára, amely összeg a felújítást
szolgálja. Köszönöm az érintetteknek a segítőkészséget! A közeljövőben
talán még tartunk hasonlót.
Kaptam ajándékba 10 db Berecz András könyvet CD-vel. A jól ismert
mesemondó kiadványát a felajánló szándéka szerint a plébániafelújítást
támogatók között osztom ki ajándékként. Május 21-22-23-án
(szerda-csütörtök-péntek), valamint 26-án és 27-én (hétfő és kedd) minden
nap 2 db könyv keresi gazdáját. Az egyik az aznapi összes adakozó között
kerül kisorsolásra, a másikat pedig az kapja, aki az adott napon a legtöbb
adományt küldte. Köszönöm jószándékú segítségteket!
Szeretettel: István atya

Felajánlott támogatást átutalással a következő számlára lehet küldeni:
Számlatulajdonos: Zalalövői Plébánia Számlaszám: 75500313-10030493
Külföldről: IBAN (nemzetközi számlaszám): HU29 75500313-10030493-00000000
BIC kód: TAKBHUHB
Vagy a következő címre lehet küldeni postai utalvánnyal: Zalalövői
Plébánia 8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@communio.hu
http://www.communio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger