2008. május 20., kedd

Pápai kinevezés

Pápai kinevezés
május 20. 12:28

XVI. Benedek pápa május 19-én Miguel Maury Buendía eddigi nunciatúrai tanácsost nevezte ki Kazahsztán új apostoli nunciusává, és egyben érseki rangra emelte.


Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Kiállítás a II. Vatikáni Zsinatról

Kiállítás a II. Vatikáni Zsinatról
május 20. 9:19

A következő hónapokban számos eseményre kerül sor XXIII. János pápa megválasztásának 50. évfordulója alkalmából. Ezek között az egyik legkiemelkedőbb a II. Vatikáni Zsinatot bemutató kiállítás lesz.

Az ünnepi programok hivatalos megnyitójára május 23-án kerül sor, amikor Paul Poupard bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának volt elnöke a Bergamóhoz közeli Sotto il Montében, Angelo Giuseppe Roncalli szülőfalujában megnyitja a II. Vatikáni Zsinatot dokumentáló kiállítást.

A bíboros, aki személyesen ismerte Angelo Roncallit, előadást tart majd róla és a zsinatról, felidézve a pápához kapcsolódó személyes élményeit. Paul Poupard jelen volt a II. Vatikáni Zsinat ünnepélyes megnyitóján, majd XXIII. János és az őt követő pápák mellett végzett szolgálatot.

A június 24-ig megtekinthető kiállítást a Katolikus Akció olaszországi elnöksége és az Olasz Püspöki Konferencia kulturális projektjeivel foglalkozó országos iroda közösen szervezi – írja a Radio Vaticana.

Magyar Kurír

Kép: www.papagiovanni.altervista.org


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Imanap a kínai egyházért

Imanap a kínai egyházért
május 20. 16:25

Május 24-én, szombaton 11.30-kor ünnepélyes szentmisére kerül sor kínai és olasz nyelven a római Santa Maria Maggiore-bazilikában, válaszul a Szentatya felhívására, amelyet a tavaly május 27-i levelében intézett minden hívőhöz.


A szentmisén, amelyet Ivan Dias bíboros, a Népek Evangelizációja Kongregációjának prefektusa mutat be, részt vesz az Olaszországban élő kínai, katolikus diaszpóra (népesség) is. Az Olasz Katolikus Püspöki Konferencia Migrációs Bizottsága szerint, a különböző olasz városokban – pl. Milánóban, Riminiben, Bolognában, Nápolyban – élő kínai katolikus közösségek ezalkalomból kétnapos zarándoklatot szerveznek Rómába – írja a Radio Vaticana.

A Fides hírügynökség tájékoztatása szerint a kínai sajtó – a hivatalos és a nem hivatalos egyaránt – közölte a hírt a pápa által írt imáról a május 24-i imanapra, amit sheshan-i Szűzanyának ajánlanak.

Ez az imádság „segít, hogy leküzdjük a földrengés okozta óriási tragédiát. A pápa útmutatásai szerint kérjük a sheshan-i Szűzanyát, hogy védelmezzen minket és adjon erőt” – idézi a Fides a kínai hívők szavait.

A Szentatya imádságának szövegét a későbbiekben közöljük.

Magyar Kurír

Kép: www.cardinalkungfoundation.org


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Az idomított tízparancs

Az idomított tízparancs – 2008. május 20.
május 20. 0:08

A tízparancsolatot minden ember megtartja, csak nem mindegy milyen főparancshoz igazítva. Ha nem a szeretet Istenéhez, hanem valamilyen pót-istenhez alakítja, abból nagy kára származik.

Sőt, az ilyen ember még másokat is félre tud vezetni, mert úgy tűnik, mintha minden parancsot megtartana, csak mindegyiken mást ért. Mindent vall, de mindennek más tartalmat ad. Olyan tartalmat, amelyet kénye-kedve szerint jónak lát. S az ilyen emberrel a jogrendszer se tud vele mit kezdeni, mert a jog nem fedi le az emberi élet egészét.

Jézus megkedvelte a gazdag ifjút, de bánkódott, hogy nem adja oda mindenét a rászorulóknak. Jézus minden modern gazdag ifjút megszólít. Lehet, hogy általunk? Merjünk hiteles krisztusi életet élni, mert ha vonakodó keresztények vagyunk, azzal táptalajt adunk az öntelt embereknek.

Sánta János


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Megjelent Sánta János új könyve

Megjelent Sánta János új könyve
május 20. 8:47

A Magyar Katolikus Rádióban 2006-2007-ben elhangzott és a Magyar Kurír portálján is megjelent gondolatokból válogatást jelentetett meg a Jel Kiadó.

A kötet nemcsak az elmúlt századokban sokszor felmerült kérdéseken gondolkodtatja el az olvasót, hanem a mindennapi élet eseményeit, a személyes élményeket, a média által felröppentett híreket is bizalommal, keresztény szemmel nézi. Sánta atya mindenki számára érthető módon világítja meg, hogy Isten tervei a rossz ellenére is győzelemre jutnak, annak ellenére, hogy a világ negatív erői sokszor szétforgácsolnak és gépiessé tesznek olvasható a könyv előszavában.

Sánta János 1965. január 8-án született Szentesen. Teológiai tanulmányait Szegeden, majd Rómában végezte. 1990-ben szentelték pappá. 1993-ban fundamentális teológiából doktorált Budapesten. 1993-tól 2004-ig Vácon püspöki titkár, majd irodaigazgató volt, ez idő alatt fundamentális teológiát tanított az Egri Hittudományi Főiskola Levelező Tagozatán. Jelenleg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia irodaigazgatója, emellett Aszódon és Domonyban (Váci Egyházmegye) plébános. Gondolatai minden reggel 6 óra 55 perckor hallhatók a Magyar Katolikus Rádióban és naponta elolvashatók a Magyar Kurír portálján is.

A kötet a Jel Kiadó Megőrzött Hangok című sorozatának 6. köteteként látott napvilágot. A szerző új könyvét a Szent István Könyvhét keretében május 20-án, kedden délután 16-18 között dedikálja a Ferenciek terén.

Fehér János/Magyar Kurír

fotó: Váci Egyházmegye


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Nagyváradi harangszó

Nagyváradi harangszó – Tempfli József püspök előadása Budapesten
május 20. 9:56

Tempfli József nagyváradi megyéspüspök szenmisét mutat be a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Belvárosi Csoportjának meghívására május 28-án 18 órakor a belvárosi templomban (Bp., V. Március 15. tér). Ezt követően előadást tart Nagyváradi harangszó címmel a Szent Kinga Otthonban (Bp., V. Egyetem tér 5.).

KÉSZ/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Szalézi búcsú és fogadalomtétel

Szalézi búcsú és fogadalomtétel
május 20. 11:52

Május 24-én rendezik meg a Magyar Szalézi Család Segítő Szűz Mária búcsúját Péliföldszentkereszten, amelynek keretében fogadalmat tesznek a szalézi szerzetesnövendékek.

A szalézi rend alapítója, Bosco Szent János halálának 120 éves jubileuma alkalmából idén a régi hagyományt felelevenítve ismét a szaléziak magyarországi letelepedésének színhelyén, Pélföldszentkereszten tesz szerzetesi fogadalmat öt szalézi szerzetesnövendék, akik mindannyian misszionáriusként érkeztek Magyarországra Vietnámból, illetve Indiából.

Az ünnepi szentmisét P. Havasi József SDB tartományfőnök mutatja be délelőtt 11 órakor.

Örökfogadalmat tesznek:
S. Pham Quoc Thai Hung Savio Domonkos SDB
S. Salagala Rajesh SDB
S. Tran Dinh Biet Pál SDB

Megújítják ideiglenes fogadalmukat:
S. Nguyen Hai Ly Jakab SDB
S. Quadros Lytton SDB

A közös ünneplés ebéddel, majd vidám ünnepi műsorral folytatódik, amelyen fellépnek a szalézi plébániák és intézmények fiataljai, és litániával zárul várhatóan 15 órakor.

A Segítő Szűz Mária búcsú kapcsán a Szalézi Ifjúsági Mozgalom gyalogos zarándoklatot szervez Péliföldszentkeresztre május 23-án, pénteken, amelynek keretében imádkoznak a fogadalomra készülőkért, a Magyar Szalézi Családért és hazánkért.

A zarándoklatról további információk olvashatók a szalézi rend honlapján.

Lengyel Erzsébet/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Angliában törvényessé vált az ember-állat

Angliában törvényessé vált az ember-állat hibridek létrehozása
május 20. 13:09

A brit parlament tegnapi ülésén a képviselők 336:176 arányban megszavazták, hogy a tudósok kísérleti céllal ember-állat hibrid embriókat hozhassanak létre.

A brit parlament alsóháza a 99,9%-ban emberi génekkel rendelkező citoplazmás hibridek mellett 63 fős szavazattöbbséggel az 50%-ban emberi, 50%-ban állati géneket hordozó igazi hibridek létrehozását is jóváhagyta. Az embriókat legfeljebb 14 napig hagyhatják életben, és nem szabad őket emberi vagy állati méhbe beültetni.

A kutatók olyan betegségek gyógymódjait remélik megtalálni a hibrid embriók segítségével, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór. Az állati petesejt használatát azzal indokolják, hogy kevés emberi petesejt áll rendelkezésükre kísérleti célokra. Edward Leigh konzervatív képviselő azonban figyelmeztetett: az emberi és az állati gének vegyítése túlmegy a végső határon". A képviselő szerint a betegeket hiú reménnyel kecsegtetik, miközben a kutatás ismeretlen veszélyeket rejt. „Olyanok vagyunk, mint az aknával játszadozó gyerekek, akik nem is sejtik, mekkora veszélyekkel járhat az, amit csinálnak" – írja a TimesOnline.

Mint arról korábban hírt adtunk, április 2-án Anglia és Wales Püspöki Konferenciája nyilatkozatot adott ki, amelyben megdöbbenésüknek adtak hangot, hogy a kísérleteket már a parlamenti szavazás előtt engedélyezték. A püspökök hangsúlyozták, hogy az embrionális őssejtek eddig semmilyen gyógymódhoz nem vezettek, s a kutatásoknak a felnőtt őssejtekre kellene koncentrálniuk. Cormac Murphy-O’Connor bíboros, Anglia és Wales főpásztora, valamint London, Liverpool és Birmingham katolikus vezetői csatlakoztak Keith O’Brien bíboroshoz, aki már a húsvéti szertartások során felemelte szavát a veszélyes kutatások ellen.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

„A szabad vasárnap jelentősége”

„A szabad vasárnap jelentősége”
május 20. 14:46

Május 30-án egynapos konferenciát rendez a Barankovics István Alapítvány és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Iustitia et Pax Bizottsága „A szabad vasárnap jelentősége” címmel.

Helyszín: 1068 Budapest, Városligeti fasor 42., KPSZTI székház

Program:

09.30 – Regisztráció
10.00 – Semjén Zsolt, a KDNP elnöke: A „Szabad Vasárnap” kampány
10.20 – Weisz Péter, Barankovics István Alapítvány Izraelita Műhelyének elnöke: A sabbat a zsidó nép életében
10.40 – Mayer Mihály pécsi megyéspüspök, az MKPK Iustitia et Pax Bizottságának elnöke: A vasárnap az Úr és a család napja
11.00 – Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet tudományos igazgatóhelyettese: A vasárnap mint a társadalom kötőereje

Moderátor: Broczky Beáta, az MKPK Iustitia et Pax Bizottságának hivatalvezetője

11.25 – Kávészünet

11.40 – A szabad vasárnap gazdasági és társadalmi összefüggései – Kerekasztal beszélgetés, kérdések. Résztvevők: Harrach Péter, a KDNP alelnöke; Sáling József, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke; Vámos György, Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára
Moderátor: Frivaldszky Gáspár, munkajogász, „Szabad Vasárnap” kampány koordinátor

12.30 – Állófogadás

Részvételi szándékot május 27-ig az MKPK Iustitia et Pax Bizottságánál kell jelezni.
1053 Budapest, Papnövelde u. 7.
Tel: (1) 483-1947; Fax: (1) 483 1948
E-mail: justitia[kukac]mail.inext.hu

Iustitia et Pax Bizottság/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

SIENAI SZENT BERNARDIN

SIENAI SZENT BERNARDIN
Ünnepe: május 20

Az Atyához megyek - mondja Jézus az apostoloknak, mielőtt visszatérne az Atyához, akitől jött, de ez a visszatérés valójában már a feltámadás pillanatában megtörtént. Akkor miért beszél újra visszatérésről? Talán csak meg akarja értetni az apostolokkal és velünk, hogy miután egy ideig újra látható volt ebben a világban, és közvetlenül találkozni lehetett vele, most visszavonja közvetlen jelenlétét a világtól, és ezt majd az idők végén fogja újra megadni.

Jézus erkölcsi felfogása Istenhez az Atyához és a természet rendjéhez igazodott nem az írástudók kitalált feltételeihez. Ezt ők is észrevették s azért állnak elő kérdéseikkel. Az elválást a mózesi törvény megengedte, és a törvénytudók legfeljebb arról vitatkoztak, hogy milyen ok alapján tehetik meg. Jézus nem veszi figyelembe a vitát, hanem a Teremtő akaratához nyúl vissza, amelyet kinyilatkoztatott a Szentírásban: „Amit Isten egybekötött, azt ember szét nem válassza”. A tanítványok külön magyarázat kapnak arról, hogy a problémák megoldásához Isten kegyelmét is fel kell használni. A sorsát annak is viselnie kell, aki alkalmatlan a házasságra vagy akit megakadályoznak ebben. Olyanok is vannak, akik önként lemondanak róla Isten országáért. A kegyeleme a hatástársakat is segíti, hogy kitartsanak a hűségben és a szeretetben. (Adoremusz 2005)

SIENAI SZENT BERNARDIN 1380. szeptember 8-án született Sziena közelében, Massa-Carrara városkában egy gazdag bányatulajdonos családban. Apja kormányzati tisztséget töltött be. Négy éves korában mindkét szülőjét elvesztette. Rokonai nevelték. Tehetséges jó tanuló volt, jámborul élt. A prédikációhallgatás és ministrálás volt kedvenc elfoglaltsága. Bámulatos memóriával jegyezte meg a beszédeket, szóról-szóra vissza tudta idézni pajtásainak.

Kerülte az illetlenséget, belepirult. A trágár, kétértelmű beszédet nem tűrte maga körül. A felebaráti szeretetben sem maradt el. Vonzotta a szerzetesi szegénység. A sienai egyetemen végzett tanulmányai befejeztével betegápolónak állt, és az 1400-as pestisjárványban hősiesen helyt állt akkor is, amikor sorra kihaltak mellőle. A betegséget ő is megkapta, de kigyógyulva életfordító elhatározása született.

Néhány hónapi elvonultság után 1402-ben ferences szerzetes lett S. Onofrioban, minorita. Itt kezdte szónoki működését, azonban gyenge hangja és állandó rekedtsége akadályozta, hogy tömegekhez szóljon. Bizalommal kérte a Boldogságos Szűz közbenjárását, és fokozatosan hangja és előadása olyan tökéletessé lett, hogy mindenki megcsodálta. 1417-től szerzetespap lett. Haláláig kora egyik legnagyobb hatású népszónoka volt, a Szűzanya, Szent József és Jézus Nevének tiszteletét terjesztette.

Egy időre eltiltották az igehirdetéstől, mert a tévtanítások ellen határozottan szót emelt, és alattomosan bevádolták. 1439-ben részt vett a firenzei zsinaton, küzdött a görögökkel való unióért. Rajta kívülálló okok miatt hiúsult meg ez az egyesülés. Kapcsolatban volt kora szinte valamennyi tudósával. Kapisztrán Szent Jánossal meg kívánták reformálni a ferences rendet, visszatérve a Szent Ferenc által tanított életformához.

1444. május 20-án halt meg Aquilában. Már 1450-ben szentté avatta V. Miklós pápa, főképp tanítványának, Kapisztrán Szent Jánosnak önfeláldozó fáradozására. 1862-ben mozgalom indult egyházdoktorrá nyilvánítása érdekében, ehhez azonban szükséges műveinek megfelelő kiadása.

Példája:
Tehetségedet a lehető legtökéletesebben használd ki!

Evangélium

2008. május 20. - Kedd

Abban az időben: Jézus és tanítványai átmentek Galileán. Jézus azonban nem
akarta, hogy valaki megtudja ezt, mert a tanítványait készült oktatni. Ezt
mondta nekik: "Az Emberfiát az emberek kezére adják, megölik, de miután
megölték, harmadnapra feltámad." Ők nem értették ezeket a szavakat, de
féltek megkérdezni Jézust.
Ezután Kafarnaumba értek. Amikor már otthon voltak, Jézus megkérdezte
tőlük: "Miről vitatkoztatok az úton?" Tanítványai azonban hallgattak, mert
az úton egymás közt arról tanakodtak, hogy ki a nagyobb közülük.
Akkor Jézus leült, odahívta a tizenkettőt, és így szólt: "Ha valaki első
akar lenni, legyen mindenki között az utolsó, és mindenkinek a szolgája."
Aztán odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította; majd magához ölelte,
és ezt mondta nekik: "Aki befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben,
engem fogad be. Aki pedig engem befogad, nem engem fogad be, hanem azt,
aki küldött engem."
Mk 9,30-37

Elmélkedés:

Már kisgyermek koromban is az egyik kedvenc történetem volt Sámuel
prófétáé, akit édesanyja odaadott a szentély szolgálatára. Gyermekként
hallotta meg az Úr hívását, de még tapasztalatlan volt, s nem ismerte fel
azonnal, hogy ki szólítja. Istenre figyelő, gyermeki lelkületét nem
veszítette el később sem, s az Úr prófétája lett.
Milyen jó volna, ha manapság is sokan lennének, akik megőrzik a gyermeki
lelkületet. Olyanok, akik engedik, hogy Jézus magához ölelje őket, s
később sem akarnak szabadulni ebből a szeretetteljes ölelésből. Milyen jó
volna, ha a szülők nem féltenék gyermeküket Jézustól.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Életem Ura, és Uralkodója, ne engedd hozzám a jóravaló restség,
könnyelműség, pénzvágy és megszólás szellemét!
Ajándékozd inkább szolgádnak a józanság, alázatosság, állhatatosság és
szeretet lelkét! Igen, Uram, Királyom! Add meg, hogy megismerjem bűneimet,
és meg ne ítéljem felebarátomat, mert áldott vagy örökkön-örökké. Ámen.
Szent Efrém


______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Kaptam ajándékba 10 db Berecz András könyvet CD-vel. A jól ismert
mesemondó kiadványát a felajánló szándéka szerint a plébániafelújítást
támogatók között osztom ki ajándékként. Május 21-22-23-án
(szerda-csütörtök-péntek), valamint 26-án és 27-én (hétfő és kedd) minden
nap 2 db könyv keresi gazdáját. Az egyik az aznapi összes adakozó között
kerül kisorsolásra, a másikat pedig az kapja, aki az adott napon a legtöbb
adományt küldte. Köszönöm jószándékú segítségteket!
Szeretettel: István atya

Felajánlott támogatást átutalással a következő számlára lehet küldeni:
Számlatulajdonos: Zalalövői Plébánia Számlaszám: 75500313-10030493
Külföldről: IBAN (nemzetközi számlaszám): HU29 75500313-10030493-00000000
BIC kód: TAKBHUHB
Vagy a következő címre lehet küldeni postai utalvánnyal: Zalalövői
Plébánia 8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@communio.hu
http://www.communio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger