2008. május 30., péntek

„Mindenkihez szóló hang…”

„Mindenkihez szóló hang…” – Négy éves a Magyar Katolikus Rádió
május 30. 15:19

Május 30-án ünnepelte alapításának 4. évfordulóját a Magyar Katolikus Rádió (MKR). Az évforduló alkalmából jelentették be: a Rádió május 30-án digitális középhullámú tesztsugárzást indít az Antenna Hungária Zrt.-vel együttműködve.

Spányi Antal püspök, a Rádió vezérigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: ünnepelni, a kapott lehetőségekkel számot vetni és a jövőbe tekinteni jöttünk össze. A püspök sikeresnek ítélte a rádió elmúlt négy évét: a hallgatók visszajelzései és a hallgatottsági adatok mellett ezt igazolja a Rádió dolgozóinak odaadó munkája is, amellyel igyekeztek megfelelni a Püspöki Konferencia és közszolgálati műsorszolgáltatás elvárásainak.

„Mindenkihez szóló hang a mi hangunk” – fogalmazott a püspök –, korosztályra és családi állapotra való tekintet nélkül, hiszen a műsorokat megbízható, a társadalmat szolgáló értékrend alapján készítik. Külön hangsúlyozta a magyar nyelv ápolásának feladatát, hiszen „a nyelv szépségében, tisztaságában, igazságában benne él a nemzet”. Fontos feladata továbbá a Rádiónak a kultúra őrzése és terjesztése, a család értékének, erényének a védelme, a családi életre nevelés, valamint a hitéleti értékek védelme és terjesztése. Beszéde végén Spányi Antal megköszönte a kapott lehetőséget, amellyel felelősséggel fognak élni továbbra is. Különösen most, amikor egy új, modern technika segítségével – leküzdve a vételi nehézségeket – hamarosan megnyílik az út a és a kiváló hangzás biztosítása előtt.

Köszöntőjében Erdő Péter bíboros is kiemelte azt a küldetéstudatot, amely a Rádió vezetőit és munkatársait vezeti a jövő felé. Utalva a Szentatya felhívására, amelyet a magyar püspökökhöz intézett az ad limina látogatás során, hangsúlyozta: meg kell tanulni hozzáértően használni a tömegtájékoztatási eszközöket, és az Egyházat sokszor érintő hibás tájékoztatás ellenére meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyekkel hitünket, világnézetünket tudjuk továbbítani.

A közszolgálat, az értékközvetítés sokszor párhuzamba állítható az irgalmasság lelki cselekedeteivel is: tanítani a tudatlanokat, jó tanácsot adni a tanácstalanoknak, megvigasztalni a szomorúakat, mind-mind a Rádió küldetéséhez tartozik – mondta Erdő Péter bíboros.

Ezt követően Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária Zrt. műsorterjesztési ágazatvezetője röviden elmondta: az MKR országhatárokon belül és túl egyaránt biztosítani kívánja a vételi lehetőséget a magyar anyanyelvű lakosok számára. Az erre alkalmas középhullámú frekvencia vételi minősége azonban még javításra szorul. A mai napon induló digitális tesztsugárzás elsősorban a vételminőség, az adóteljesítmény és a lefedettség viszonyát, valamint a külső zavarokkal szembeni védettséget kívánja javítani.

A Katolikus Rádió és az Antenna Hungária 2008 júniusában meghatározott időtartamokban nappali és éjszakai tesztsugárzásokat folytat, amelyek célja a digitális középhullám műszaki lehetőségeinek gyakorlati vizsgálata, valamint a nappali és az éjszakai ellátott terület felmérése. A Magyarországon még alig ismert digitális rádiózás előkészítő munkáit az európai sikeres kísérletek eredményei fogják segíteni.

Török Viktória/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Jézus Szíve ünnepe

Jézus Szíve ünnepe – 2008. május 30.
május 30. 0:08

Testünk hajtómotorja és éltetője a szívünk, és ez nagyon mély jelképpé válik a Jézus Szíve ünnepében. Amint testünk éltetője a szív, úgy a Titokzatos Test, az Egyház éltetője Jézus Krisztus a Szentlélek által.

Már emberileg is jelképes a szív. Légy szíves! – kérünk valakit, vagy más esetben azt mondjuk, hogy ez az ember szívtelen. A szívtől függ az élet, természetes és természetfeletti vonalon egyaránt. Ez nyer kifejezést a Jézus Szíve ünnepében. Jézus Szíve jelenti Jézus szeretetét. És ez a központ, e nélkül nem létezne Egyház, és nem lenne megváltás sem.

Látjuk, hogy ennek a titoknak az ábrázolása nagyon könnyen átcsúszhat egyfajta érzelmi vallásosságba. Jézus Szíve tiszteletünk nem egyenlő azzal, hogy veszünk-e a búcsúban Jézus Szíve képet, vagy nem. Találkozhatunk olyan emberekkel, akik Jézus szeretetével közelednek a másikhoz, és nincs a szobájuk falán Jézus Szíve kép.

De fordítva is lehet, vannak, akiknek lakása tele van ilyen képekkel, de mégsem Jézus szeretete szerint élnek. Mindenesetre a képeket ne értékeljük le, emberi természetünkkel együtt jár, hogy amit hiszünk, azt ábrázolni is akarjuk. És a hitünket csak jelképesen tudjuk ábrázolni. Nem a képet imádjuk, vagy tiszteljük, hanem azt, akit ábrázol.

Sánta János


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Boldoggá avatják Lisieux-i Szent Teréz szüleit

Boldoggá avatják Lisieux-i Szent Teréz szüleit
május 30. 12:13

A francia Louis Martin (1823-94) és Zélie-Marie Guérin (1831-77) boldoggáavatási ügye utolsó szakaszába ért. A házaspárnak kilenc gyermeke született, a legkisebb Marie-Françoise-Thérèse Martin, a későbbi Lisieux-i Szent Teréz (1873-97). Benedek pápa előreláthatólag július 13-án, a pár esküvőjének 150. évfordulóján írja majd alá a dekrétumot.

Időközben Lisieux-ben, ahol a Martin család 1877-től kezdve lakott és ahol el vannak temetve, kihantolták a házaspár földi maradványait, és szeptemberben a lisieux-i bazilikában helyezik őket végső nyugalomra. A hétfői exhumálásnál jelen volt az a hatéves monzai kisfiú, Pietro is, akinek gyógyulása a szent szüleinek közbenjárására történt. A szülők boldoggáavatási pere 1994-ben kezdődött.

A per nem azért indult, mert egy szent szüleiről van szó, hanem amiatt a változás miatt, amely életükben bekövetkezett – írja a Kathpress a La Croix újságra hivatkozva.

II. János Pál pápa Sienai Szent Katalin és Avilai Szent Teréz után 1997-ben Lisieux-i Szent Teréznek is az egyháztanító címet adományozta.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Walk the world – Debrecenben

Walk the world – Debrecenben
május 30. 14:36

Június 1-jén, vasárnap Debrecenben idén is megszervezik a „Walk the world – Gyaloglással az éhezés ellen” elnevezésű figyelemfelkeltő és adománygyűjtő sétát. A rendezvény helyszíne a Kossuth tér.

A programra 13.30-tól lehet regisztrálni, a séta 14 órától indul. A jó hangulatról és a figyelemfelkeltésről afrikai dobosok gondoskodnak. 15.30-tól a regisztrált gyaloglók között sorsolás lesz, amelyen a rendezvényt segítő cégek különböző tárgyi adományait sorsolják ki. Megjelenés lehetőleg fehér pólóban!

A gyaloglásra regisztráló gyerekek kapnak egy magyar nyelvű számítógépes játékot is, amelynek neve Food Force. Élelmiszerszállítmányokat kell eljuttatniuk a játék során különböző területekre. A játék a valóságon alapul, alkotói között ott vannak a WFP munkatársai, az ő élményeiket használták a készítők.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Miről olvashatnak a Keresztény Élet legújabb számában?

Miről olvashatnak a Keresztény Élet legújabb számában?
május 30. 16:49

Ajánló a lap június 1je-i számából.

A könnyező gyergyószentmiklósi Mária-ikon
Az első, gyöngyszem nagyságú könnycsepp február 17-én jelent meg az egykori görög katolikus, jelenleg ortodox templom festményén

Zenélő Pilis
Tizennyolc kórus üzent három napon át határokat nem ismerve

Jutalom és kötelesség
Világraszóló esemény volt 1938-ban a budapesti eucharisztikus kongresszus

Látogatás Hajdúszoboszlón
Avatott kezekben van a hívek vezetése nemzeti múltunk színhelyén

Csíksomlyó
A közösség Somlyó legnyilvánvalóbb csodája, s a búcsúsok fogyhatatlan menete

Az ugandai vértanúk
Huszonketten váltak méltóvá a mártírok koszorújára s lettek szentekké

A Jóisten adott erőt
Bemutatjuk Harai Pál ny. medgyesi plébánost

A bálványdöntő
Szent Bonifác püspök a pogány hit fa-jelképéből kápolnát épített

A „béke pápája”
Az első világháború hatalmasai nem fogadták el XV. Benedek figyelmeztetését

Rádióműsor
A katolikus rádiók heti részletes műsora

Keresztény Élet/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Evangélium minden nap

2008. május 30. - Péntek, Jézus Szentséges Szíve

Abban az időben Jézus megszólalt, és ezt mondta: Magasztallak téged,
Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől,
és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez neked!
Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az
Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja
nyilatkoztatni. Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és
terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat,
és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű - és
nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.
Mt 11,25-30

Elmélkedés:

II. János Pál pápa rendelkezése szerint Jézus Szívének ünnepe a papok
megszentelődésének a napja minden esztendőben. Ez a kezdeményezés azonban
nem azt jelenti, hogy az életszentségre való törekvés csupán a papok
feladata volna. Minden keresztény embernek arra kell ugyanis törekedni,
hogy Istennek tetsző, szent életet éljen. A megszentelődés mindannyiunk
számára azt jelenti, hogy egyre jobban Krisztushoz alakítjuk életünket,
azaz magunkra vesszük az ő "igáját". Ez nem külső hasonlóságot jelent
elsősorban, hanem azt hogy szívünk minden érzésével olyan szeretetre
törekszünk, amellyel Ő szeretett minket.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Változtasd meg a szíved...
Ha szívünk nem változik, nem térhetünk meg.
Az elköltözés, elmenekülés nem válasz;
a munkahely-változtatás sem az;
a szív átváltozása az igazi.
Hogyan változtassunk hát?
Imádsággal.
Teréz anya

______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger