2008. június 2., hétfő

ACESTI OPT INGERASI TE VOR AJUTA IN URMATORII ANI!!!

ACESTI OPT INGERASI TE VOR AJUTA IN URMATORII ANI!!!













Iti trimit 8 ingerasi pe care trebuie sa-i trimiti mai departe la 8 adrese(inclusiv mie).

In 8 minute vei primi ceva la care de mult astepti.







Ingerul pazitor

Are efect doar in ziua in care primesti acest mesaj

Se poate sa nu fie adevarat dar ne va arata timpul....

Credem ca se va intampla ceva.

Ingerii exista doar ca nu totdeauna au aripi si atunci ii numim prieteni , ca pe Tine.

Cu tine si prietenii tai se va intampla ceva intradevar bun. Cineva te va suna si-ti va spune ceva ce asteptai de mult.

Nu rupe acest lant. Trimite acest mesaj la cel putin 9 persoane.

TooPretty

Chineseproverb

Boldogmondások

Ha melléklet képeket tartalmaz, akkor azokat nem jelenítjük meg. Eredeti melléklet letöltése

Boldogmondások sorozat 3/7.

- az igehirdetés tartalmi kivonata

Boldogok a szelídek, Beremend, 2008. június 1.

mert ők öröklik a földet. (Máté 5,5.)

Szeretett Testvérek!

Mai Igénkkel elérkeztük a boldogmondások talán egyik legnehezebb mondatához. Két ok miatt lehet nehéz erről a boldogmondásról gondolkodni, ill. megélni azt.

Egyfelől azért, mert ez az a boldogmondások sorában, amely talán a legtávolabb van az ember ösztönös gondolkodásától, érzésvilágától. Szelídnek lenni sokkal nehezebb egy-egy konfliktushelyzetben, mint keményen odamondani a másiknak, vagy adott esetben odaütni. Sőt! Nem csak hogy nehezebb, hanem egyre ritkább a szelídség, és egyre gyakoribb az agresszió. E helyen is kegyelettel emlékezzünk a közelmúltban brutálisan meggyilkolt 17 éves diákról, valamint fájdalommal gondoljunk minden családi, munkahelyi agresszió következtében sérülést szenvedett emberről, a nemzetiségük, vallásuk miatt bántalmazottakról, valamint a háborúk áldozatairól.

Másrészt azért is nehéz, mert a jézusi boldogmondás ígéretének homlokegyenesen ellentmond a mindennapi élet tapasztalata. Az örököl, nyer bármit is, aki szelíd? A mai élet szomorú és fájdalmas tapasztalata az, hogy aki nem tud keresztülgázolni mindenen és mindenkin, az nem tud érvényesülni, mindig mások lesznek sikeresek „helyette”.

Mit mondhat hát nekünk mai életünkben Jézus Krisztus harmadik boldogmondása?

    1. A szelídség, mint a szív állapota Jézustól van

Ha végignézzük a Biblia történeteit, láthatjuk, hogy ahogy a bűnről, a szelídségről sem elsősorban mint tettekről beszél az Ige, hanem sokkal inkább, mint a szív állapotáról. A szelíd szívű embernek szelíd tettei vannak, ami azt jelenti, hogy mivel szívének indulata szelíd, gyengéd, ezért tetteit sem a bántás, az agresszió jellemzi. Jézus ezt mondja önmagával kapcsolatban: “Tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok” (Mt 11:29). Ez azt jelenti tehát, hogy szelíd csak az az ember lehet igazán, aki Jézus Krisztussal napi élő kapcsolatban van. Nem véletlen egyébként, hogy Jézus a szelídséget is felvette a boldogmondások közé. Mindegyik boldogmondásból az derül ki, hogy az a boldog ember, aki nem önző és önfejű módon éli az életét, hanem Jézus Krisztusnak átadta a szívét, és hajlandó vele élni, minden dolgát vele megbeszélni, tőle erőt és tanácsot kérni. Jézustól tanulni ugyanis itt sem egy információhalmaz átvételét jelenti csupán, hanem Jézus tanításainak az életünkre való egészen személyes alkalmazását. Aki Jézus életét látja, követi (=utána megy), aki törekszik arra, hogy önmaga is Jézus életéhez hasonló életet tudjon élni, az az ember tud igazán alázatos, és ebből következően szelíd életet is élni. Követnünk kell Krisztust, ahogy egy középkori teológus mondta, utánoznunk, de a szó jó értelmében: nyitott szívvel olvasni a Jézusról szóló történeteket és a vele való naponként személyes kapcsolatban Lelke által elkérni és megélni a szelídség ajándékát.

    1. A szelíd boldogok jutalma: az örökség

Mit örököl az, aki szelíd? Miért jelent boldogságot a szelídség? Isten eredeti teremtő tervében a világot jóra, békességre, építésre teremtette, az azonban ember a maga bűnével, szeretetlenségével, önzésével, irgalmatlanságával, embertelen és istentelen szívének cselekedeteivel folyamatosan tönkre teszi a világot, mégpedig azért, mert az ember - beleértve a társadalmakat, a politikai vezetőket és az egyes embereket is - sokszor egy hatalmas félreértésben él. Ez a félreértés pedig az, hogy az ember tulajdonosa ennek a világnak. Ez a félreértés azt gondolom, leginkább az élet kérdéseiben jön elő. Az abortusz védelmezői magukat szabadsághősnek gondolva azt hirdetik, hogy a nő teste saját tulajdona, benne a magzat is az, miért ne tehetne vele azt, amit akar. Az öngyilkosság mellett sokan, még némi szégyenérzettel ugyan, de mondják: az én életem, nem kértem, miért ne dobhatnám el magamtól? Kinek tartozom én elszámolással? Istennek. Isten ugyanis újra és újra - bár halk és szelíd hangon, de igen határozottan - kinyilvánítja, hogy kizárólagos tulajdonjogot formál erre a teremtett világra és a benne élő teremtményekre. Még saját életünknek sem vagyunk urai, ahogy nem döntöttünk születésünk felől, úgy nem dönthetünk halálunk, vagy a másik ember, vagy a világ halála felől sem.

Amikor Jézus ezt mondja: a szelídek öröklik a földet, két dolgot mond el a nyitott fülűeknek, és nyitott szívűeknek. Az egyik, hogy az életünket, benne minden dolgot nem úgy kaptunk meg, mint tulajdonosok, hanem mint sáfárok. Vagyis akik és amik körülvesznek- szeretteink, tehetségünk, időnk, testi és lelki erőnk, pénzünk, stb. - nem azért van, hogy eltékozoljuk, vagy hogy öncélúan használjuk, hanem, hogy másokat gazdagítsunk vele, és a tálentumok példázatában értelmében egyszer majd elszámoljunk ezekkel.

Másrészt azt is megérthetjük Jézus szavaiból, hogy Isten, aki tulajdonosa ennek a világnak, úgy döntött, úgy gondolkozik erről a világról, hogy azok nyerjék meg, akik jóra használják. Alázatra (békés, szelíd alázatra!) nevel ezzel is bennünket a mi Urunk. Nem biztos, hogy holnap teljes igazságszolgáltatás történik, de az igen, hogy Isten igazságot szolgáltat. Ahogy a világtörténelemben is azt láttuk, hogy önjelölt diktátorok a történelem színpadán jöttek és mentek, pusztítottak és romboltak, de Isten nem hagyta korlátlanul érvényesülni negatív erőiket. Mert a szelídek öröklik a földet.

Talán gondolhatja valaki, hogy milyen csepp a tengerben az egyén. Miért jó a világnak, ha én Isten akaratát cselekszem, ha én engedelmes vagyok, ha én szelídlelkűen élek. Azonban két dolgot ne felejtsünk el soha: ez nem elsősorban a világnak jó, hanem nekünk. Lelki értelemben mi leszünk gazdagabbak, ha Istennel járó életet élünk. Másrészt pedig az is legyen szívünkben, gondolatainkban, hogy a tenger cseppekből áll. Ha minél több szelíd csepp lesz a világ tengerében, akkor lesz szelídebb a világ. Segítsen hát bennünket szelídlelkűségre Assziszi Ferenc imádsága is: Uram, tégy engem békességed eszközévé, hogy szeretni tudjak ott, ahol gyűlölnek, összekössek ott, ahol széthúzás van, megbocsássak ott, ahol sértegetnek, reménységet árasszak ott, ahol kétségbeesés gyötör, világosságot gyújtsak ott, ahol sötétség van, örömet vigyek oda, ahol bánat lakozik. Ó Uram, add ne arra törekednem, hogy engem vigasztaljanak, hanem, hogy én vigasztaljak, ne arra, hogy engem szeressenek, hanem, hogy én szeressek, ne arra, hogy engem megértsenek, hanem, hogy én megértő legyek, mert aki ad, az mind kap, aki magáról megfeledkezik, az talál, aki megbocsát, az nyer bocsánatot, és aki meghal, az támad fel az örök életre! Ámen.


Dél - Baranyai Református Társegyházközség

7827 Beremend, Kossuth u. 104. Tel.: (+36 72) 47 40 48;

Web: www.delbaranya.hu, E-mail: delbaranya@ref.hu

Kovács László lelkipásztor - Tel.: (+36 30) 42 88 972, E-mail: kovacsl@ref.hu

Evangélium

2008. június 2. - Hétfő

Jézus a szenvedését megelőző napokban példabeszédekben kezdett szólni a
főpapokhoz és a nép elöljáróihoz: Egy ember szőlőt ültetett. Bekerítette
sövénnyel; pincét is ásott, meg őrtornyot is épített benne. Aztán bérbe
adta a szőlőmunkásoknak, és elutazott messze földre.
Amikor eljött az ideje, elküldte a szőlőmunkásokhoz egyik szolgáját, hogy
beszedje a szőlő terméséből neki járó részt. Ezek azonban nekiestek,
megverték, és üres kézzel elkergették. Ekkor másik szolgát küldött oda
hozzájuk: annak betörték a fejét, és gyalázatosan elbántak vele. Küldött
egy harmadikat is: azt megölték. Küldött aztán még többet: közülük
egyeseket megvertek, másokat pedig megöltek. Ezután már csak az egyetlen
fia maradt, akit nagyon szeretett. Végül őt küldte hozzájuk, mert így
gondolkodott: "A fiamat csak becsülni fogják." A szőlőmunkások azonban így
biztatták egymást: "Itt az örökös. Gyerünk, öljük meg, és mienk lesz az
öröksége!" Nekiestek tehát, megölték, és kidobták a szőlőből. Vajon mit
tesz majd erre a szőlő ura: Elmegy, elpusztítja a szőlőmunkásokat, és
másoknak adja ki a szőlőt. Nem olvastátok az Írást?
A kő, amelyet az építők félredobtak, szegletkővé lett.
Az Úr tette azzá; csodálatos dolog ez a mi szemünkben.
Erre el akarták fogni Jézust, de féltek a néptől. Megértették ugyanis,
hogy róluk mondta a példabeszédet. Otthagyták tehát, és eltávoztak.
Mk 12,1-12

Elmélkedés:

Jézus egy olyan példabeszédet mond a gonosz szőlőmunkásokról, amelynek
szereplőit könnyen beazonosíthatták a hallgatók. Érdekes, hogy a nép
elöljárói magukra ismernek a hasonlatban, de ezzel még csak a beszéd
felénél tartunk. Hiszen a példázat másik fele őróla szól. Jézus a legfőbb
gazdának, Istennek az egyetlen fia.
A példabeszédet kétféleképpen is értelmezhetjük. A vezetők ez utóbbi
oldalt nem ismerték fel, azaz nem jöttek rá, hogy Jézus az Atya egyszülött
Fia. De értelmezhetjük úgy is, hogy bizony rájöttek erre, s éppen emiatt
törtek Jézus életére. Egyszerűen nem akarták elhinni, hogy igaz lehet,
amit Jézus magáról állít.
Vajon én milyen lélekkel fogadom Jézust, aki életem Ura és Isten fia?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Hálát adunk neked, Atyánknak,
az életért és az ismeretért,
amelyet nekünk, szolgáidnak
Krisztus által kinyilatkoztattál;
dicsőség legyen neked mindörökké!
Ókeresztény ima


______________________________
__

Aktuális:
Papi élményeim a Zala-völgyben (22.)
A tervezettnél nyugalmasabbra sikeredett az elmúlt hét. Egy ismeretlen
betegség váratlanul megtámadt és négy napra ágyba kényszerített. Kénytelen
voltam szólni a munkásoknak, hogy most inkább ne jöjjenek, mert minden
kalapácsütést az agyamban érzek. Csak annyira tudtam összeszedni magamat,
hogy a napi szentmisét elmondjam csökkentett módban. Még nekem is
lassított felvételnek tűnt. A hívek akkor kezdtek el gyanakodni, hogy
valami baj lehet, amikor nem mondtam még egy rövidke beszédet sem az
evangéliumhoz. Hirtelen azt se tudták, hogy papot hívjanak vagy orvost. Az
orvos szerint talán a védőoltások utáni reakció volt ez a szervezet
részéről vagy valami vírus. Esetleg mindkettő.
A hétvégére sikerült összeszednem magam, s megtartottuk a gyerekek
elsőáldozását. Ilyenkor persze örül a pap is, egy hét múlva pedig sírni
volna kedve. Néha kedvem volna keményebben beszélni, de aztán belátom,
hogy annak sem volna haszna. Azt azonban nem hagyhattam szó nélkül, hogy
kipakoltak a padokra "Elsőáldozók szüleinek fenntartott hely" cédulákat.
Mondtam nekik, hogy ezek a papírok a jövő vasárnap is itt lesznek. Akkor
is lesznek fenntartott helyek a szülőknek.
E héten lezárjuk a bibliaóra sorozatot, s reményeim szerint az ősszel majd
újat indítunk. Az anyagokat hamarosan elérhetővé teszem.
A plébánia felújítását támogatók közül a következő személyek nyerték meg a
Berecz András könyveket, illetve Cd-ket: Bedőcs Krisztián, Demeczky Anna,
Geiszt Johanna, Herdey István, Kis Andrea, Kristók János, Mészéros
Orsolya, Rendás Péter, Stampf Ildikó és Szopkó Dávidné.
Köszönöm mindenki támogatását!
István atya

Felajánlott támogatást átutalással a következő számlára lehet küldeni:
Számlatulajdonos: Zalalövői Plébánia Számlaszám: 75500313-10030493
Külföldről: IBAN (nemzetközi számlaszám): HU29 75500313-10030493-00000000
BIC kód: TAKBHUHB
Vagy a következő címre lehet küldeni postai utalvánnyal: Zalalövői
Plébánia 8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@communio.hu
http://www.communio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Európa nincs tudatában a családok súlyos helyzetének

Európa nincs tudatában a családok súlyos helyzetének

„Felmérés Európa családjairól – 2008” c. jelentés előterjesztése Brüsszelben

RÓMA, 2008. MÁJUS 19., HÉTFŐ (ZENIT.org) –

Minden 27 másodpercben egy abortusz (művi vetélés). Egy válás 30 másodpercenként. Közel 1 millió születéssel kevesebb 1982-höz viszonyítva. Az abortusz, a rák mellett az első helyen található elhalálozási ok Európában. Ez csak néhány az Európai Családpolitikai Intézet – Institut de Politique Familiale (IPF) által gyűjtött adatokból, amelyeket nemrég tettek közzé a „Felmérés Európa családjairól – 2008” c. jelentésben.

Az IPF jelentését május 7-én terjesztették elő az Európai Parlamentben, Európa Napja és a Nemzetközi Családnap megünneplésével egyidejűleg.

A jelentés előterjesztésében résztvevő személyiségek:

- Eduardo Hertfelder, az IPF elnöke;

- Lola Velarde, a Családpolitikai Intézet európai hálózatának elnöke;

- Jaime Maggiore Oreja, Spanyolország európai képviselője;

- Miroslav Mikolasik, Szlovákia európai képviselője;

- Jorge Cesar Dai Neves, az Európai Bizottság politikai szaktanácsadója.

2000 és 2007 az Európai Unió lakossága 14,2 millió fővel növekedett, de a növekedés 84%-a (12 millió fő) a bevándorlásnak tulajdonítható.

Olaszország –0,2 millió fő negatív szaporulatot mutat, de ezt a bevándorlással ellensúlyozza (2,9 millió fő). Öt új bevándorlóból három Spanyolországban vagy Olaszországban telepedik le.

KOROSZTÁLYOK

Az előrejelzések szerint a bevándorlók érkezése ellenére az európai lakosság 2025-től csökkenni kezd. Már most jelentősen csökken a fiatalok részaránya. 1980-ban a 14 év alattiak száma 94 millió, míg 2007-ben már csak 74 millió volt, ez kereken 20 millió fiatal veszteséget jelent.

Ezzel ellentétben a 65 évesnél idősebbek száma az 1980. évi 57 millióról 2007-ben 80 millióra emelkedett. Bulgária, Németország, Szlovénia és Olaszország azok az országok, amelyekben a kisebbe a fiatalok száma. Olaszország-, Németország- és Görögországban él a legtöbb idős ember.

SZÜLETÉSEK SZÁMA

Ami a születések számának alakulását illeti, a helyzet drámai: 2007-ben az EU-ban közel egy millió (920.089) születéssel kevesebbet regisztráltak, mint 1982-ben.

Európában a termékenységi mutató – amelynek értéke 1,56 gyermek/nő jelentősen alatta marad a nemzedéki megújulást bizosító mutatónak (2,1 gyermek/nő), és sokkal kisebb, mint az Egyesült Államok hasonló indexe (2,09 gyermek 2006-ban).

A legjobb termékenységi mutatókat regisztráló országok: Franciaország (2), Írország (1,93), Svédország (1,85) és az Egyesült Királyság (1,84). Legkésőbben szülik meg első gyermeküket a spanyol nők (30,88 évesen), az olasz (30,8 év) és a holland (30,58 év) asszonyok.


MŰVI VETÉLÉS

Minden évben Európa a művi vetélés miatt akkora lakosságot veszít, amely Luxemburg, Málta, Szlovénia és Ciprus lakosságának felel meg együttesen: ez azt jelenti, hogy 5 megfogant gyermekből egy nem jön világra (20%). 2004-ben a 6.390.014 terhességből 1.167.683 művi vetéléssel ért véget.

A művi vetélés Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Romániában, Olaszországban és Németországban az összes vetélések 77%-át teszi ki. Csak Spanyolországban 1996 és 2006 között megkétszereződött a művi vetélések száma.

HÁZASSÁGKÖTÉSEK

A házasságkötések száma rohamosan csökken: 1980–2006 között 737.752 házassággal kevesebbet kötöttek. Az európaiak egyre későbben alapítanak családot. A házasságkötők átlag életkora 31 év (férfiak), illetve 29 év (nők).

Három gyermekből egy házasságon kívül születik. A 2006. évi 5.209.942 születésből a házasságon kívül született gyermekek száma 1.766.733.

és

VÁLÁSOK

Évente több mint egy millió válást jegyeznek, az ütem harminc másodpercenként egy család-felbontás.

1996-tól 2006-ig az elváltak száma meghaladja a 10 milliót, ez mintegy 15 millió gyermeket érint.

A válások arányszáma legmagasabb Belgiumban, Luxemburgban és Spanyolországban: itt minden két házasság közül egy válással végződik.

CSALÁD

A családok száma is egyre csökken: átlagos létszámuk 2,4 személy otthononként, miközben 54 millió személy magánosan él.

E sötét helyzetkép ellenére,

az IPF kimutatása szerint az európai intézmények nem szentelnek kellő figyelmet a családok helyzetére vonatkozó kérdéskörnek.

- Noha az Európai Bizottságnak 5 alelnöke és 21 biztosa van, közülük egyik sem foglalkozik a családügyi kérdésekkel.

- Sőt mi több, az 1989-ben alapított Nemzeti Családpolitikai Figyelőt (amelyet 1999-ben átneveztek Európai Családügyi Figyelő, majd később Európai Szociális-, Demográfiai- és Családhelyzeti Figyelő névre) 2004-ben megszüntették: a Demográfiai és Szociális Helyzeti Figyelő c. kiadvánnyal helyettesítették.

- Az EU által 1984 óta közreadott 95 Zöld Könyv közül egyetlen egy sem foglalkozik a családokat érintő kérdésekkel.


Mindezek okán az l'IPF követeli:

a családokat támogató közösségi politikák kidolgozását és megvalósítását,

- kiemelt fontosságú politikai kérdéssé előléptetve a családok helyzetét,

- belefoglalva „a család kilátásait” az Európai Unió minden okiratába,

- elismerve és támogatva minden téren a család alapvető jogait,

főleg a gyermekek világrahozatala, a családi kötelezettségek és gyermeknevelés vonatkozásában.

Jelentésében az IPF ugyancsak követeli:

- az Európai Bizottság keretén belül hozzák létre a Családintézetet;

- ösztönözzék a tagállamokat, hogy hozzanak létre Családügyi Minisztériumot;

- adják ki az európai családok Zöld Könyvét;

- az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 423/2007. számú ajánlásának megfelelően szorgalmazzák az európai családügyi egyezmény kidolgozását.

Antonio Gaspari

Olaszból franciára fordította: Isabelle Cousturié

Franciából magyarra fordította: Murányi János

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger