2008. június 10., kedd

A Föld Sója


A Föld Sója


A só és a lámpa minősége változhat। A só lehet durva, földes, szennyezett, vagy ízetlen. A lámpa kanóca pedig lehet nedves, serceghet és füstölöghet. Ha mi vagyunk ezek, a bennünk lévő korlátok, bűneink akadályai lehetnek a rendeltetésszerű használatnak! Azonban életünk fénye elsősorban nem mi vagyunk egymásnak, nem a mi erőinkre hagyatkozunk, hanem Istenből táplálkozunk. A mai napon is figyelmünk irányuljon az Úr Jézus kegyelmére és erejére, hogy ízessé váljon az életünk és a tőle kapott fénnyel másoknak is világítani tudjunk.
>>>> tovább

Bibliaosztás a parlamentben

Bibliaosztás a parlamentben
június 10. 8:10

Több mint száz parlamenti képviselő kapott Szentírást a Biblia éve alkalmából az Országházban. A katolikus és protestáns Bibliákat Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök és Ittzés János evangélikus püspök adta át.

A kezdeményezést, amelyet Balog Zoltán, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának elnöke indított el Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is támogatta. Köszöntőjében Szili Katalin így fogalmazott: a Biblia nem csupán történelem és nem csupán hitvallás, hanem kapaszkodó és értékrend a XXI. század globális világában.

Erdő Péter bíboros arról beszélt, hogy a magyar nyelvű Biblia-fordítások mérföldkövei a magyar nyelv fejlődésének, a könyvnyomtatás kialakulása pedig lehetővé tette, hogy Isten szava mindenki kezébe eljusson.

Bölcskei Gusztáv az ünnepségre magával hozta édesapja és apósa Bibliáit, kiemelve, hogy a könyveken át, amelyek túlélik családtagjainkat, magunk is egy közösség és a történelem részévé válunk. Ez segít a mindennapokban, döntéseink meghozatalában is.

Ittzés János elmondta, a bibliai történetek tanúsítják, hogy a világ Isten kezében van, és minden embernek ennek tudatában kell cselekednie és döntéseket hoznia.

Az átadás előtt Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy bár a különböző pártok másként emlékeznek meg bizonyos eseményekről, de a megváltás tekintetében mindannyian egy oldalon állunk. Minden ember megváltásra szorul, és Isten mindenkinek felkínálja a megváltás lehetőségét, s mindenkinek megvan hozzá a saját útja. Ehhez segítség a Biblia, amely mindenkihez szól..

A katolikus Szentírást a Szent István Társulat, a protestáns fordítású Bibliát pedig a Magyar Bibliatársulat biztosította. A megjelent képviselők többségükben a Fidesz vagy a KDNP frakció tagjai voltak, de több szocialista képviselő is jelezte igényét valamely Biblia-fordításra.

Magyar Kurír

Képek: Török Viktória


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A pápa és Bush elnök találkozása különleges lesz

A pápa és Bush elnök találkozása különleges lesz
június 10. 10:41

Kevesebb mint két hónappal XVI. Benedek egyesült államokbeli apostoli utazása után, a Szentatya találkozni fog George W. Bush amerikai elnökkel, aki a szlovéniai uniós csúcstalálkozóra utazik Európába.

A pápa június 13-án fogadja kihallgatáson Bush elnököt és feleségét. Az újságírók kérdéseire Federico Lombardi, a Szentszék Sajtótermének igazgatója elmonda:
„… a Szentatya legutóbbi egyesült államokbeli apostoli utazása és az ENSZ-ben tett látogatása után, valamint a Fehér Házban való szívélyes fogadtatás és találkozást követően, ez egy különleges találkozó lesz”.

A szóvivő kifejtette: „A kihallgatás nem a szokásos keretek között zajlik majd. A pápa 11 órakor a vatikáni kertekben, a Szent János torony bejáratánál fogadja az elnököt és feleségét, majd az emeleti dolgozószobában kerül sor a Szentatya és az elnök személyes beszélgetésére. Ezután XVI. Benedek és George W. Bush rövid sétát tesznek a vatikáni kertekben – írja a Radio Vaticana.

Magyar Kurír

Kép: www.hetilap.hetek.hu


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Az egyház a szexualitásról is örömhírt hirdet

Az egyház a szexualitásról is örömhírt hirdet
június 10. 9:04

A múlt héten Torontóban megrendezett nemzetközi Katolikus Médiaértekezlet résztvevői arról folytattak megbeszélést, hogyan tudja az egyház pozitívan megfogalmazni a szexualitással, illetve a homoszexualitással kapcsolatos tanítását a világ számára.

Az értekezlettel kapcsolatban Federico Lombardi szentszéki sajtószóvivő (képünkön - a szerk.), Claudio Celli érsek, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának elnöke, valamint John Foley bíboros, a tanács korábbi elnöke nyilatkozott a LifeSiteNews internetes lapnak.

„A gond az, hogy a mai kor általános felfogása szerint aki konzervatív, az elmaradott, tagadja a szabadságot és elutasítja a jogokat" – mondta a Vatikáni Rádió és televízió igazgatói tisztét is betöltő Federico Lombardi. A szóvivő hangsúlyozta: az egyház igyekszik „értelmesen, pozitívan követni a mai széteső világot. Meg kell értetnünk az emberekkel és a világgal, hogy az egyház az emberiség javáért, boldogságáért és jövőjéért aggódik. Lehet azt mondani, hogy hadd tegye mindenki szabadon azt, amit akar, de mi lesz ebből? Azt látom, hogy a fiataljaink – tisztelet a kivételnek – boldogtalanok, öngyilkosságba, kábítószerbe menekülnek; rengeteg rossz származik ebből. Bárcsak megértené a világ, hogy amit az egyház – Krisztus tanítása alapján – a homoszexualitással kapcsolatban mond, azt nem ellenük, hanem értük, családjaik, gyermekeik, a leendő férfiak és nők érdekében mondja".

Foley bíboros a homoszexualitással kapcsolatban a modern tudományos felismerések alkalmazását szorgalmazta. „Úgy vélem, minden valós helyzetfelmérés végső soron komoly társadalmi problémákat vetít előre. Nem csupán az egyéni szempontot kellene figyelembe venni, hanem a társadalomra gyakorolt hatást is. Nem kétséges, hogy az a felfogás, amely a magzati életet nem tekinti emberi életnek, végső soron romboló a társadalomra nézve. Az emberiség családja szempontjából hosszú távon ugyanilyen káros az is, ha a testi szerelmet elválasztják az emberi fajfenntartástól" – hangsúlyozta a bíboros, aki a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos szokásos ellenvetésre így felelt: „A technológia nem helyettesíti az emberi szerelmet; a lombikbébik, a mesterséges megtermékenyítési eljárások nem Isten terve szerint valók, mechanikusak, és gyakran nem tükröződik bennük az igazi emberi szeretet, odaadás és a család melletti elköteleződés."

Celli érsek rámutatott: „harcolnunk kell az emberi értékekért, védenünk és hirdetnünk kell őket", mégpedig „nemcsak a hírekben, hanem a televízióban, a filmekben és a könyvekben is". A Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának elnöke azzal zárta az interjút: fontos, hogy azok, akik az egyház szexualitással kapcsolatos értékeit próbálják másoknak átadni, maguk is szilárdan gyökerezzenek ezekben az értékekben. A pápa szavaira utalt, aki Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának mondott üzenetében május 23-án azt mondta: aki az igazságról beszél, olyan legyen, mint Cato Maior szónoka: vir bonus dicendi peritus, azaz jó, igaz ember, aki jól is tud beszélni.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Emlékmű a megtorlások áldozatainak

Emlékmű a megtorlások áldozatainak a Rezső téren
június 10. 9:52

Amint arról már hírt adtunk, Nagy Imre miniszterelnök és társai kivégzésének ötvenedik évfordulója alkalmából az 1956-os szabadságharc leverését követő megtorlások áldozatainak emlékművet állítottak a Józsefvárosban, a Rezső téri templom szentélyének külső falán.

Az emlékművet Erdő Péter bíboros áldotta meg június 7-én. Az egykori Golgota téri kálvária VIII. stációjának domborműve körül elhelyezett hatalmas gránittáblákon az 1956–1961. között ellenforradalmi tevékenységgel vádolt és kivégzett 232 személy neve, foglalkozása és életkora olvasható.


Az avatóünnepségen Vargha Miklós Péter tisztviselőtelepi plébános többek között kiemelte: kezdeményezésükkel nem akartak senkit szentté avatni. Emléket akartak állítani azoknak is, akik nem a harcokban estek el, mert ők is hősök.

Az eseményről bővebb tudósítás olvasható a katolikus.hu oldalon.

Magyar Kurír

Kép: Gieszer Richard


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A lábnyomok rögzítésre kerültek

A lábnyomok rögzítésre kerültek – 2008. június 10.
június 10. 10:19

Nem nehéz kitalálni, hogy a fenti mondat egy rendőrségi helyszínelés alkalmával hangzott el. Nehéz viszont elképzelni, hogy valójában mit csináltak a rendőrök.

Nyilván adatokat gyűjtöttek róluk, lemásolták papírra a méreteit, de utána bizonyára sorsára hagyták. Most már benőheti a fű, vagy elfújhatja a szél, ha történetesen homokban lépdelt az illető. Furcsa ez a hatósági nyelvtan. Arctalan és személytelen biztonságot sugároz. A zsiványkodó, neveletlen személyt személytelen módon nem lehet megnevelni. Ezzel nem kritizálom a rendőröket, de ők maguk is mondják, hogy mennyire korlátozott eszköztáruk van.

S nyilván aki közéjük belép, át kell, hogy vegyen egy sajátos nyelvezetet, mert ezzel önmagukat védik. S nyilván a családjukat is. De azt is látjuk, hogy rengeteg minden úm. csak kerül, pl. megállapításra, rögzítésre, de oly kevesen vannak, akik megkerülnek. Mert ami kerül, az nincs meg, csak az van meg, ami megkerül.

Az élettelen dolgok kerülnek, az élő személyek pedig megkerülnek, de ha nem kerülnek meg, akkor arra kerülnek, amerre éppen nem keresik őket. Egyszer mi is megkerülünk, de addig is kell valamiféle rend. Jó lenne, ha önként feladnánk magunkat.

Istennél senki sem számít megkerült körözöttnek, de a lábnyomainkról, amit itt hagytunk, be fogunk számolni. S még szerencsésebb esetben a kezünk nyomáról is.

Sánta János


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Évközi 11. vasárnap

2008. június 15., évközi 11. vasárnap
június 10. 11:17

Az apostolok névsora

Minden futballmeccs előtt az edző közli a csapat felállását. Felsorolja a játékosok nevét és egy-két kiválóságát. Elmondja, hány arany- vagy ezüstérme van, hányszor vett részt nemzetközi rangadón. Az újonnan megválasztott miniszterelnök is bemutatja kabinetje tagjait a parlament előtt, rámutatva addigi eredményeikre. A színházi előadások szereplőit is közlik a színlapon, nevük mellett kitüntetéseikkel.

Az évközi 11. vasárnap evangéliumában is egy névsort találunk. Máté 12 nevet sorol fel, akiket Jézus személyesen meghívott. Az evangélista nem sok kiválóságot tudna említeni róluk. Azért inkább csak a neveket említi. Számunkra maga az apostolok névsora mégis gazdag elmélkedési anyagot kínál, papnak és hívőnek egyaránt. Rámutat az apostoli küldetés merészségére, motívumaira és hatókörére.

Merészsége

Miféle érdemeket sorolhatott volna fel az evangélista a Tizenkettőről? Írja le, hogy Simon Péter háromszor megtagadta Mesterét, Jakab és János karrieristák voltak, Tamás hitetlen? Hogy valamennyien gyáván elfutottak Jézus elfogatásakor, hogy féltékenykedtek egymásra, és hogy a kereszt alatt Jánoson kívül egy sem volt ott? A nevek hallatára ezek mind eszünkbe jutnak. Meg kell állapítanunk, hogy ezek valamennyien kis kaliberű, filiszterlelkű halászemberek voltak.

Felmerül bennünk a kérdés: miért ezeket választotta Krisztus? Miért nem Keresztelő Jánost, akire akkor már egész Palesztina hallgatott? Vagy a nagy hitű kafarnaumi századost? Ott voltak a főtanács jószándékú tagjai: Arimateai József vagy Nikodémus, a tudós rabbi. Misztérium, hogy Jézus miért a halászokat választotta, és miért tartott ki mellettük.

Talán Szent Pál mutat rá legjobban Isten merészségének bravúrjára. A korintusi levélben így ír: „Isten azokat választotta ki, akik a világ szemében oktalanok, hogy megszégyenítse a bölcseket. Azokat választotta ki, akik a világ szemében gyengék, hogy megszégyenítse az erőseket. S akik a világ előtt közönségesek és megvetettek, azokat választotta ki. A semminek látszókat, hogy megszégyenítse azokat, akik látszani akarnak valaminek. Így senki sem dicsekedhet Isten előtt." (1Kor 1,27-29)

Hát az apostolok nem is dicsekedhettek! Az apostolok névsora, átlagos képességeik a pap számára gazdag elmélkedési anyagot kínál. Hiszen az apostolokban elődeit ismeri fel. Ez erőt ad számára, és nyugalommal tölti el. Minden lelki életet élő papnak ugyanis egyik legalapvetőbb élménye az elégtelenség érzése, saját kicsinységének és alkalmatlanságának tudata. Ez az érzés teszi őt igazán alázatossá. Vianneyvel elmondhatja: „Ha az Istennek még alkalmatlanabb eszköz került volna a kezébe, mint én, azzal még több jót tett volna, mint velem."

De a hívő is megszívlelendő következtetéseket vonhat le az apostoli névsor hallatán. Ha Jézus merte vállalni az átlagemberekre épített Egyház kockázatát, akkor a világi hívő se lépjen fel emberfeletti követelményekkel a papokkal szemben. Egyetlen jogos igényünk, hogy Jézusra hagyatkozva hitelesen hirdesse, hogy „elközelgett az Isten országa.”

Motívumai

– Jézus iránti szeretet
Az Úr látja az elcsigázott tömeget. Éhesek, betegek, szomorúak, fáradtak. De testi éhségük mögött ott ásít a lelki értékekre való vágy. Szomjúságuk mögött az igazság keresése. Testi betegségük mögött a lélek kórokozójával, a bűnnel való küzdelem. A fáradtság mögött az erkölcsi céltalanság. És hozzájuk küldi apostolait. Ők indulnak Jézus iránti szeretetükből.

A mai papot és hívőt ugyanez a szeretet űzi, hajtja az apostolkodásra. Csak akkor tud szívből örülni, ha lelkeket hódított Krisztus számára, és csak akkor szomorkodik, ha ez nem sikerül neki. Egyedül az bántja, ha Krisztus ügye rosszul megy a világban.

– a lelkek iránti részvét
Az óceán közepén léket kap egy hajó, és süllyedni kezd. A kapitány azonnal leadja a segélykérő S. O. S. jelet. Ez egy angol kiáltásnak a rövidítése: „Mentsétek meg lelkünket!” Amikor a közelében lévő helikopterek meghallják a segélykérést, azonnal odasietnek.

Hány lélek ad ma is ilyen jelet! Hívnak a társtalanok, a kételyekkel viaskodók, a rossz útra tértek. Vajon mi indulunk-e azonnal segítségükre? Nem mondhatjuk ki a gyilkos káini szót: „Hát őrzője vagyok én testvéremnek?” Mert igenis, őrzői vagyunk. Az Úr ránk bízta embertestvéreink lelkének szolgálatát.

Hatóköre

Jézus a 12-nek felsorolja munkaterületeiket: „Menjetek és hirdessétek, hogy elközelgett a mennyek országa. Gyógyítsátok a betegeket. Támasszatok fel halottakat, tisztítsátok meg a leprásokat, űzzétek ki a gonosz szellemeket.”

A mai apostoloknak, papoknak és világi híveknek egyaránt szintén széles a feladatkörük. A jézusi szavakat átvitt értelemben kell ma gyakorolni. A szavakkal való tanúságtétel, a lélek betegségéből, a bűnből való gyógyulás, a lelki halálból, a céltalanságból való életrekeltés, ezek napjainkban az apostoli feladatok.

A püspöki bazilikában most történnek a papszentelések. Az újmisések átélik Isten „merészségét”, amellyel az Úr szolgálatra hívja munkatársait, felkészíti a feladatra, és megbízatást ad a küldetésre. Kérjük számukra a kegyelmet, hogy az „első szeretet” lelkesedésével vessék bele magukat az Isten Országáért való munkába. Az Úr szőlőjében dolgozó munkatársak vigyázzanak, hogy az eredménytelenség el ne csüggessze, a siker el ne kábítsa őket. Krisztus világban élő hívei, követői pedig elsősorban tanúságtevő életükkel, imájukkal, áldozatukkal vigyék előre Krisztus ügyét. Legyenek a Jó Pásztor munkatársai, és buzgón kérjék az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába.

Hajnal Róbert/Magyar Kurír



© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Böjte Csaba Mosonmagyaróváron

Böjte Csaba Mosonmagyaróváron
június 10. 12:25

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány, a mosonmagyaróvári Piarista Rendház és a Táltos Családi Kör sok szeretettel hívja évadzáró alkalmára az érdeklődőket.

Meghívott vendégek lesznek Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és Roszík Ágnes a gödöllői Tessedik Sámuel Margaréta Ház Családok Átmeneti Otthonának igazgatója. Beszélgetésük témája a segítő erő.

Az évad folyamán a mosonmagyaróvári rendezvények díjtalanul látogathatóak voltak. Egész évben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára gyűjtöttek adományokat, melyeket ezen az alkalmon adnak át Böjte Csabának. Az adományozás lehetséges a rendezvényig és magán a rendezvényen is a Piarista Rendházban.

Az esemény időpontja 2008. június 10-én, kedden 18 óra.
Az előadás helyszíne: Mosonmagyaróvár, Piarista Rendház kápolnája (Mosonmagyaróvár, Fő u. 4.)

Magyar Kurír

Kép: muzeum.fonyod.hu


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Új hangzás, örök értékek

Új hangzás, örök értékek – pályázatot hirdet a Mária Rádió és a Szent István Rádió
június 10. 14:39

A magyarországi Mária Rádió kezdeményezésére a magyarországi-, az erdélyi-, a szabadkai Mária Rádió és a Szent István Rádió Istenes-biblikus zenei pályázatot hirdet.


A pályázat célja, hogy új, színvonalas zenei alkotások szülessenek. A megszületett zenei anyagot a Mária Rádió Világcsalád számára is fel fogják kínálni. További cél egy keresztény zenei fesztivál megszervezése a pályázat zárásaként, amit néhány évente megismételnének, és amit hosszú távon nemzetközi rangúvá fejlesztenének.

A pályázat meghirdetéséről és céljáról Szabó Tamás, a magyarországi Mária Rádió elnöke elmondta „Magyarország méltán lehet büszke zenei hagyományaira és zenészeire egyaránt. A Biblia évében szeretnénk ezeket az értékeket mind szélesebb körben megosztani úgy, hogy az egyházi, bibliai témájú, ihletettségű modern zenét helyezzük reflektorfénybe. És, hogy az embereknek az ilyen fajta zenére mekkora szüksége van, azt jól példázza a tavalyi Városmisszió rendezvénysorozat koncertjeinek fergeteges sikere”

Tóth Zsolt Ipoly ciszterci szerzetes a magyarországi Mária Rádió igazgatója szerint „A zene az emberi szív és lélek olyan mélységeibe képes behatolni, ahová a puszta szavak nem juthatnak el. A zene ezért nagyszerű eszköze az értékek átadásának. Nem véletlen, hogy pályázatunkat Szír Szent Efrém emléknapján hirdetjük meg, hiszen ő is ezt felismerve írta meg korának népszerű dallamvilágában komoly mondanivalójú dalait, melyekkel sok örömet szerzett hívőknek és nem hívőknek egyaránt.”

A pályázatról bővebben itt olvashat.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

„Ábrahámnak lenni nehéz lehetett”

„Ábrahámnak lenni nehéz lehetett”
Múzeumpedagógiai foglalkozások a Biblia évében

június 10. 16:33

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban elkezdődtek a múzeumpedagógiai foglalkozások a Bibliai találkozások című kiállítás keretében.

Milyen lehet Ábrahám, Dávid, Jónás próféta vagy Mária helyében lenni? Erre a kérdésre kaptak, illetve adtak választ az első múzeumpedagógiai foglalkozásokra érkező gyerekek a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban.
A Terembura Kulturális Egyesület tagjai tavaly a nagysikerű Szent Imre 1000 éve című kiállításon több mint 2500 gyermeknek tartottak interaktív foglalkozásokat. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum fenntartója idén is magas látogatottságra számít. Ezért a tavalyi sikerekre alapozva az Egyházmegyei Múzeum ebben az évben is felkérte az egyesület tagjait, hogy kreatív foglalkozások segítségével élményszerűen, korosztályokra bontva dolgozzák fel a Bibliai találkozások című kiállítás gazdag anyagát. A szeptemberi „nagy roham” előtt néhány osztálynak már a tanítási év utolsó hetében alkalma nyílt az izgalmas múzeumi élmény átélésére.
„Ábrahámnak lenni nehéz lehetett!” – summázta az első benyomásait a második osztályos Péter. Hiszen öregkorára született fiát is majdnem föláldozta a Jóistennek, de szerencsére Izsák megmenekült, és fiának, Jákobnak már tizenkét fia született, hiszen Isten mindig betartja a szavát. A gyermekek nemcsak az egyes szereplők „bőrébe bújhattak”, hanem a történetek tanulságait összefoglaló fogalmak magyarázatain keresztül jobban megérthették, megtanulhatták a bibliai találkozások és szövetségek örök érvényű üzeneteit.

BPK/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Szentatya nyitotta meg

A Szentatya nyitotta meg a római egyházmegye pasztorális kongresszusát
június 10. 17:18

A Lateráni Szent János-bazilikában június 9-én este kezdődött meg a Római Egyházmegye pasztorális kongresszusa. A kongresszust XVI. Benedek pápa nyitotta meg.

A pápa beszédében kitért arra, hogy Európa-szerte terjed az az életérzés, hogy a kontinens, és ezen belül Olaszország "jó évei" tovatűntek. Biztonság helyett egyre inkább a bizonytalanság évei következnek. A Szentatya érintette az olaszországi bevándorlók kérdését is: mint mondta nem szabad hagyni, hogy ők kirekesztve érezzék magukat, az emigránsoknak viszont be kell tartani a törvényeket.

Az egyházmegye lelkipásztori kongresszusán, amely június 12-én, csütörtökön ér véget, papok szerzetesek, világi hívek, egyházi társulások és mozgalmak vesznek részt. A zárónapon Camillo Ruini bíboros ismerteti majd a 2008--2009-es év lelkipásztori programját.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Evangélium

2008. június 10. - Kedd

Jézus így tanított a hegyi beszédben: "Ti vagytok a föld sója. De ha a só
ízét veszti, mivel sózzák meg? Nem való az egyébre, mint hogy kidobják, s
eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült
várost nem lehet elrejteni. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá
rejtsék, hanem a lámpatartóra teszik, hogy világítson mindenkinek a
házban. Úgy világítson a ti világosságtok az emberek előtt, hogy látva
jótetteiteket, magasztalják mennyei Atyátokat!"
Mt 5,13-16

Elmélkedés:

Első olvasatra úgy tűnhet, hogy haszonelvű gondolkodásmódra buzdít Jézus a
mai evangéliumban, de ennél jóval többről van szó. A keresztény embert
ugyanis nem a hasznosság elve vezérli cselekedeteiben. De még abból a
szempontból sem mondhatjuk, hogy ez volna az irányadó számunkra, hogy
például az üdvösségünk érdekében mit hasznos megtennünk. Ez a
gondolkodásmód az önzés veszélyét hordozza magában, s bár a gazdasági
életben mértékadó - bár ott sem válhat egyetlen szemponttá - a keresztény
életben inkább az önzetlenség a fontos számunkra.
Jézus szavaiból egyértelműen kiderül, hogy a jócselekedeteket az ember nem
a maga javára hasznosítja, hanem azt a célt szolgálják, hogy az emberek
Isten felé forduljanak. A jó megtételére Isten ad nekünk erőt.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Jézus Krisztus! Benső hang ébred bennünk, ami talán már imádságunk
kezdete. Bár ajkunk még néma, de szívünk figyelmes és megszólít Téged.
Néha meglepődünk, mikor felismerünk magunkban, fölfedezve titokzatos
jelenlétedet.
Föltámadt Krisztus, Te minden embert megszólítasz és hívsz: "Engedd át
magad bizalommal a benned lakozó, Lelkemből fakadó életnek; a te kicsiny
hited is elég nekem. Soha nem hagylak el, soha."
Roger testvér

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Balaskó Árpádtól sikerült szereznem egy festményt, amit árverésre
felajánlok az építkezés támogatására. Címe: A szaknyéri harangláb virágzó
körtefákkal. Méret: 50x60 cm. Kikiáltási ár: 25 000.- Ft. A licit
jelenlegi állása: 55.000.- Ft. A kép megtekinthető itt: [1]Szaknyér
Licitálni úgy lehet, hogy az ajánlatokat, kérem, küldjétek el nekem a
his@katolikus.hu címemre. Az árverezés szombaton zárul. Reggelente
megírom, hogy hol tart a licit. Azoknak, akik legalább egy ajánlatot
tettek, napközben is küldök értesítést az állásról.
Köszönöm a plébánia felújítására küldött támogatásokat, különösen azoknak,
akiknek elérhetőségük hiányában nem tudtam személyre szóló levélben vagy
e-mailben köszönetet mondani adományukért.

Felajánlott támogatást átutalással a következő számlára lehet küldeni:
Számlatulajdonos: Zalalövői Plébánia Számlaszám: 75500313-10030493
Külföldről: IBAN (nemzetközi számlaszám): HU29 75500313-10030493-00000000
BIC kód: TAKBHUHB
Vagy a következő címre lehet küldeni postai utalvánnyal: Zalalövői
Plébánia 8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.

References

Visible links
1. http://www.katolikus.hu/szombathely/kepek/szaknyer.jpg
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@communio.hu
http://www.communio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger