2008. június 12., csütörtök

2010 tavaszán ismét kiállítják a torinói halotti leplet

2010 tavaszán ismét kiállítják a torinói halotti leplet

A Szentatya hétfőn délelőtt a vatikáni VI. Pál teremben fogadta kihallgatáson a torinói főegyházmegye több mint hétezer hívét, akiket Severino Poletto bíboros, torinói érsek kísért el a római zarándoklatra.


„Isten hozott benneteket Péter utóda házában!" - fogadta a pápa a papokat, szerzeteseket, diakónusokat és világi híveket, akik a gazdag polgári és egyházi történelemmel rendelkező észak-olaszországi városból érkeztek. A Szentatya megragadta az alkalmat, hogy a világszerte várva várt hírt közzétegye: engedélyezte, hogy 1998 és 2000 után, most újból kiállítsák közszemlére a torinói halotti leplet.

„Ha Isten segítségével még élek és egészséges leszek, remélem, én is elmegyek a kiállításra. Biztosan megfelelő alkalom lesz arra, hogy szemléljem azt a titokzatos Arcot, amely csöndben szól az emberi szívekhez, arra kérve őket, hogy ismerjék fel benne Isten arcát. „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örökké éljen." (Jn, 3,16).

„Torino szereti pápáját" - mondta Severino Poletto bíboros a Szentatyához intézett beszédében. A pápai fogadást megelőzően a torinói érsek szentmisét mutatott be a Szent Péter bazilikában hívei számára, akik az egyházmegyei missziók epilógusaként az ún. „Redditio Fidei" év lezárását ünnepelték az Örök Városban. Ez annyit jelent, hogy „visszaadják" a püspöknek a missziók során kapott hitet és spirituális, valamint lelkipásztori belső előrehaladásukat a Szentatyával való találkozással koronázzák meg.

„Szomjúhozzuk az igazságot és a reményt" - mondta többek között a pápának Severino Poletto bíboros érsek. Arra kérte a Szentatyát, hogy adjon lendületet a torinói helyi egyháznak, amely olyan gazdag szentekben, de amelynek ma olyan nagy szüksége van bátorításra, arra, hogy ne féljen szembe nézni a modernség kihívásaival a szekularizált társadalomban.
„Ne féljetek Krisztusra bízni magatokat" - válaszolta XVI. Benedek.

Csak Krisztus tudja kielégíteni az emberi lélek legmélyebb elvárásait. Semmilyen nehézség, semmilyen akadály ne térítse el Krisztus evangéliuma iránti szereteteket. Ha Jézus lesz családjaitok, plébániáitok, minden közösségeket középpontja, akkor érzitek majd élő jelenlétét. Növekedni fog az egység és a szeretetközösség az egyházmegye különböző részei között.

A pápa rendszeres imára és a szentségek vételére buzdította a torinói híveket, különös tekintettel az Oltáriszentségre és a gyónásra. Biztosítsák a keresztény képzés folyamatosságát, legyenek figyelemmel a fiatalok, valamint a szegények szükségleteire. XVI. Benedek továbbá külön lelki közelségéről biztosította a térség lakóit, akiket a napokban a viharos időjárás csapása sújtott. A pápa imádkozik az Úrhoz az áldozatok lelki üdvéért, és azért fohászkodik, hogy támogassa mindazokat, akik a természeti csapás következtében szenvednek.

Vatikáni Rádió/VPA Hírporta hir@hirporta.hu

Megjelent a Remény legújabb száma

Megjelent a Remény legújabb száma
június 12. 10:37

Ajánló a Szlovákiában megjelenő magyar katolikus hetilap legfrissebb számából.

• Hogy bő termés legyen… – Szalay László írása
• Új munkások Krisztus szőlőskertjében – Balga Zoltán interjúja Masicza Róbert, Dobrovodsky Péter és Molnár Tamás újmisésekkel
• „Bibliamaraton” (Beszélgetés Kassai Gyula református lelkésszel) – Jakubecz Márta interjúja a Biblia éve egyik rendezvénye kapcsán

• Emésztő gondjainkban pártfogóink (Gondolatok nagyjaink boldoggá- és szenttéavatásáról)- P. Szőke János írása
• Heti lecke – Koller Gyula pápai prelátus elmélkedése
• A felnőttkori szerzett vakság gyakori oka – Dr. Kiss László válasza a lap orvosi rovatában
• Felhívások:
- Zarándoklat Szentantalra, a Könnyező Szűzanya főbúcsújára, június 19-re
- a Szlovák–Magyar Imanapra, Mátraverebély–Szentkútra, június 29-re
- a Remény nyári zarándoklatára július 2-re, a pozsonyi Mély úti templomba

A lap ezenkívül sok színes olvasnivalót kínál a „Gyerekkuckó”, a „Levelet kaptunk” és egyéb rovatokban, valamint számos jegyzet, tudósítás, könyvajánló, keresztrejtvény is található a legfrissebb számban.

A Remény katolikus hetilap kapható a plébániákon, a Remény-üzletekben, és megrendelhető a szerkesztőség címén is:
Žiacka 4,
821 06 Bratislava
e-mail: remeny[kukac]remeny.sk

Remény/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Miről olvashatnak az Új Ember e heti számában?

Miről olvashatnak az Új Ember e heti számában?
június 12. 17:54

Ajánló a hetilap június 15-i számából.

„Pap vagy te mindörökké”
Szentelések és jubileumok országszerte

Az egész életre szóló döntések megrendülésével állnak és borulnak arcra azok a fiatalemberek, akik azt vállalták, erejük fogytáig embertársaikat szolgálják.

A tartalomból:

• Felrázni a közömbösségből... – Eucharisztikus világkongresszus a négyszáz éves Québecben
• A kiszámítható és megbízható működésért – A püspöki konferencia nyári üléséről
• Hatvan éve történt – Az egyházi iskolák államosítása
• Biblia éve – a Parlamentben. Minden képviselő kérhetett Bibliát
• Katasztrófamedicina – békeidőben? Kiút az egészségügy válságából – Csókay András írása
• Az 1012. tanév végén. Szárnyaló eredmények – romló feltételek mellett – az egyházi iskolákban. Hoffmann Rózsa írása
• Lelkiismeretük szavát követték... – Emlékmű a mártíroknak
• Az egyház egyik legnagyobb segélyszervezete – A Pápai Missziós Művek közgyűlése Rómában
• Aranymisés portrék – Miksó Sándor, Rédly Elemér
• In memoriam Sánta Ferenc
• Kapu a hit felé. Soul&Gospel Fesztivál – újra Budapesten
• William Shakespeare és amit csak akartok... – Összművészeti Fesztivál Gyulán
• Haydn-év – sok szakrális zenével
• Piarista juniális Gödön

A lap megrendelhető:
Új Ember 1053 Budapest, Kossuth L. u. 1.
Telefon: 1/317-3933/113
E-mail: terjesztes[kukac]ujember.hu

Új Ember/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Az első keresztény templomot találták meg...?

Az első keresztény templomot találták meg Jordániában?
június 12. 12:37

Régészek egy csoportja úgy véli, a világ első keresztény templomát találták meg Jordániában, a fővárostól 40 kilométerre, Rihab településen.

A hírt a helyi régészeti központ vezetője, Abdul Kader Hasszan közölte a Jordan Times című újsággal. „Úgy hisszük, a világ legelső keresztény templomára bukkantunk, amely 33 és 70 között épülhetett” – mondta a régész az interjúban. A templom az utcaszint alatt van, és az idők során egy Szent György tiszteletére szentelt templom épült rá.

„Hihetetlen felfedezésről van szó, hiszen bizonyítékaink vannak arra, hogy az épület az első keresztényeket és Jézus Krisztus tanítványait fogadta be” – állítja Hasszan a Lukács evangélista által említett hívőkre utalva.

A régész szerint a földalatti építmény az üldözött keresztények számára egyszerre templom és lakóhely is volt: a hagyomány szerint Jézus Krisztus 70 tanítványának szolgált menedékül, akik Jeruzsálemből menekültek a vallási üldözés elől a mai Jordánia északi részébe, elsősorban Rihab környékére. A Szent György templom egyik mozaikján pedig az „Isten 70 szeretett embere" felirat áll – írja az Agência Ecclesia.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

„Názáreti Mária”

„Názáreti Mária” – bemutatták a musicalt a Vatikánban
június 11. 11:59

Június 10-én mutatták be a Szentszék Sajtótermében a „Názáreti Mária – egy történet, amely folytatódik” című musicalt. Az eseményen jelen volt Claudio Maria Celli, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának elnöke is.

„Egy olyan világban, amelynek ragyogó csillagokra van szüksége, a názáreti Mária a fény és a remény csillaga életünk útján. Nemcsak a keresztény világ tiszteli őt évszázadok óta, hanem a muzulmán világ is. A Szűzanya minden nő fájdalmát és reményét befogadja – ezekkel a szavakkal mutatta be Stefano de Fiores mariológus a musicalt, amelynek világpremierjére június 17-én 19.30-kor kerül sor a vatikáni VI. Pál teremben. A premieren latin-amerikai és közel-keleti vendégek is részt vesznek – írja a SIR.

Maria Pia Liotta rendező gondolata alapján a művet az Airam Cultura e Comunicazione hozta létre a Kultúra Pápai Tanácsa, valamint a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa védnökségével. A főszerepet Alma Manera játssza, zenéjét Stelvio Cipriani szerezte, a koreográfiát Salvator Spagnolo készítette. A musical honlapja: www.mariadinazarethmusical.com/intro.swf

„A musical szeretné közelebb hozni korunkhoz Szűz Mária alakját, s e törekvésében igen sikeresnek mondható. Az előadás, kerülve a banalizálást, segít felismerni Mária misztériumát, annak a nőnek a misztériumát, aki lépést tart Istennel és az ő Igéjével” – mondta De Fiores teológus. „Mária bemutatta és átadta – azaz kommunikálta – Isten megtestesült Igéjét a világnak" – tette hozzá Celli bíboros.

Az előadás Mária történetét úgy mutatja be, mint egy folytatódó történetet, hiszen ő minden korban édesanya. Élete magában hordozza mindazt, amit valamennyi nő érez és átél. A musical rávilágít, hogy ő ma is ezt a szerepet tölti be a világban és az Egyházban: Fiát adja az embereknek – olvashatók a bíboros szavai a Radio Vaticana honlapján.

De Fiores kiemelte, hogy a média, amely korábban Máriát túl aszkétikusnak, csendesnek tekintette, az utóbbi időben egyre inkább felfedezi Jézus anyjának emberi és lelki dimenzióját. A teológus emlékezetett II. János Pál pápa mély Mária-tiszteletére, és hangsúlyozta, milyen fontosak XVI. Benedek Máriára vonatkozó szavai Spe salvi kezdetű enciklikájában.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Szentatya átvette Meszlényi Zoltán

A Szentatya átvette Meszlényi Zoltán boldoggáavatási eljárásának positióját
június 11. 13:53

Június 11-én az általános kihallgatáson Erdő Péter bíboros, magyar püspöki konferencia elnöke átnyújtotta XVI. Benedek pápának az 1953-ban vértanú halált halt Meszlényi Zoltán esztergomi segédpüspök boldoggáavatási eljárásának positióját – végleges összefoglaló dokumentumait.


Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Érseki meghívó

Érseki meghívó a Magyar Sydney-re a videómegosztó portálokon
június 11. 15:42

Három videómegosztó portálon is megtekinthető Ternyák Csaba egri érsek, a sydney-i Ifjúsági Világtalálkozóval párhuzamosan Egerben megrendezendő Magyar Sydney házigazdájának meghívója.

A három elérési út:

YouTube Inda Video Videa

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A példamutató élet az újraevangelizáció kulcsa

A példamutató élet az újraevangelizáció kulcsa
Általános kihallgatás június 11-én

június 12. 10:07

Június 11-i általános kihallgatása során XVI. Benedek pápa a VI. században élt ír bencés szerzetesről, Szent Kolumbáról beszélt katekézisében.

Szent Kolumba annak szentelte életét, hogy táplálja a születőben lévő Európa keresztény gyökereit, s kolostorokat alapítson Nyugat-Európában.

A kihallgatás végén a Szentatya köszöntötte a Thaiföldről, Skóciából, Koreából és az Egyesült Államokból érkezett zarándokokat. Külön üdvözölte az Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino Egyházmegyéből érkezett zarándokokat, ismét megköszönve nekik a tavalyi látogatása során tapasztalt kedves fogadtatást – adta hírül a CNA.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Elkészült a Brenner János Ifjúsági Zarándokház

Elkészült a Brenner János Ifjúsági Zarándokház Nardán
június 12. 15:02

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász és a helyi egyházközség összefogásában készült el a Brenner János Ifjúsági Zarándokház Nardán.

A házat június 17-én, kedden 17 órakor ünnepi szentmise keretében áldja meg Veres András megyéspüspök. A szentmisét követően különböző programokból választhatnak az érdeklődők. A zarándokházban már június 16-ától karitásztáborok indulnak, hetente átlagosan negyven gyermek részvételével.

Magyar Kurír

Kép: www.narda.hu


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

2454 nyelven olvasható a Biblia

2454 nyelven olvasható a Biblia
június 12. 15:42

A Vatikán által közölt adatok szerint a Biblia napjainkban 2454 nyelven olvasható, de még 500 fordítás hiányzik, hogy a világ legfontosabb nyelvein hozzáférhető legyen.

Az adatot Nikola Eterovic, a püspöki szinódus főtitkára közölte csütörtökön, amikor bemutatta a szinódus munkadokumentumát. Az októberi püspöki gyűlés mottója: „Isten Igéje az Egyház életében és küldetésében.”

A XIX. század elején a Szentírás csupán 68 nyelven volt elérhető. Világszerte mintegy 6700 nyelv létezik.

Magyar Kurír

Kép: www.biblesociety.org


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Elindult az Ifjúsági Világtalálkozó

Elindult az Ifjúsági Világtalálkozó virtuális közösségi oldala
június 12. 13:09

Az Ifjúsági Világtalálkozók történetében először indult el olyan hivatalos közösségi oldal, amely a 170 országból érkező mintegy 225 000 résztvevő között virtuális kapcsolatot teremt már a találkozó előtt.


A honlapot hivatalosan csütörtökön indította el George Pell bíboros, Sydney érseke és Anthony Fisher püspök, a világtalálkozó szervezőbizottságának elnöke.

A portál neve, Xt3, a harmadik évezred keresztényeire (Xt=Christ), azon túl pedig II. János Pál pápa egyik mondására utal: Ő nevezte a fiatalok különleges feladatának, hogy Jézus Krisztus üzenetét hirdessék a világnak a harmadik évezredben.

Az oldal lehetőséget nyújt arra is, hogy akik nem tudnak személyesen részt venni a világtalálkozón, a honlapon keresztül bekapcsolódhassanak az eseményekbe.

A honlap címe: www.xt3.com

Magyar Kurír

© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Hívás és küldés

Hívás és küldés – 2008. június 12.
június 12. 0:08

Hívni oda szoktak, ahol már van valaki, küldeni oda, ahol még nincs senki. Hívni egy társaságba szoktak, küldeni az egyedüllétbe. Istennél is így van.

Amikor az Atya küldi a Fiút, isteni szemmel nézve ez a Fiúnak is egyedüllétet jelent, feladva a biztonságot. Értünk, emberekért. Persze, minden pillanatban ott a Szentlélek, aki az Atya és a Fiú kapcsolata.

A küldetéshez fel kell nőni, először szabad élvezni egy darabig a meg hívottság örömét, a közösség védelmét, de aztán eljön a felnőtté válás pillanata, amikor, hogy a Lét terjedjen, muszáj lépnünk. Ehhez nem nő fel mindenki. Pontosabban, az lenne a jó, ha mindenki a neki szóló küldetéshez nőne fel. Mert a zavarodottság egyik jele az, hogy vagy túl keveset vállalunk, vagy túl sokat. Ha keveset vállalunk, olyanok leszünk, mint a túlérett gyümölcs, ha túl sokat, akkor semmire se lesz időnk normálisan. Mindkettő rossz.

Küldetésünkkel együtt jár bizonyos egyedüllét. Nem csoda, hiszen Isten a mi feladatunkat nem szánja senki másnak, törvényszerű, hogy ettől szenvedjünk egy kicsit. De ha túltesszük magunkat az első válságon, meg fogjuk ízlelni a Lélek örömét, aki újfajta módon hoz össze embertársainkkal, azokkal, akik már szintén fel merték vállalni a nekik szánt isteni létdarabkát.

Sánta János


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Az élő egyház könyvei

Az élő egyház könyvei – kiállítás Sepsiszentgyörgyön
június 11. 17:04

Az élő egyház könyvei címmel nyílt időszakos kiállítás a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.

A Biblia éve alkalmából rendezett tárlaton megtekinthető többek között az Oppenheimi Biblia, a Jansonius-kiadás, a Váradi Biblia egy példánya, képes bibliák, zsoltároskönyvek, valamint több mai angol, német, olasz, holland, bolgár és román nyelvű biblia, a XVII–VIII. századi magyar szentírások és imakönyvek mellett.

A kiállítás Szabó Lajos kanonok, a sepsiszentgyörgyi Szent József-templom plébánosa és a múzeum munkatársai közös szervezésében valósult meg, június 22-ig ingyenesen látogatható.

erdély.ma/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Evangélium minden nap

2008. június 12. - Csütörtök

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: "Mondom nektek: ha igaz
voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok
be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj!
Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az
ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: Te
esztelen!, méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: Te
istentelen!, méltó a kárhozat tüzére. Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron
felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van
ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki
testvéreddel. Csak aztán térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat.
Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy
átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek.
Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem
fizeted."
Mt 5,20-26

Elmélkedés:

Amikor Jézus isteni tekintélyével törvényeket ad, akkor nem a régi
törvények helyett ad újakat, hanem egy új szintre emeli a korábbi
előírásokat. Az emberi ésszerűség határait túlszárnyalják azon kérései,
amelyek az emberek közötti kapcsolatokat irányítják. E tanácsok azt a célt
szolgálják, hogy igyekezzünk mindenáron megőrizni a békességet
embertestvéreinkkel, mert enélkül nem állhatunk Isten elé. Hamis
vallásosság volna ugyanis úgy állni Isten elé, hogy közben haragot
táplálunk szívünkben felebarátaink iránt. De ha készek vagyunk
megbocsátani és kibékülni, mi is számíthatunk az isteni megbocsátásra. A
békülékeny lelkület, a békesség szeretete nem a gyengeség jele, hanem a
Jézus által ajándékozott boldogság útja.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Teremtő Istenem! Hálás szívvel köszönöm Neked a boldogságot, mely most
tölti be a szívem. Vétkeimért bocsánatot kérve reménykedem, hogy ez a jó
teljesen Tőled való, s nem sérti sem az Eget, sem pedig a Földet! Kérlek,
add meg ezt a felhőtlen örömöt Felebarátaimnak is, hogy mindannyian
jókedvűen fogadhassuk a Holnap próbatételeit.

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Balaskó Árpádtól sikerült szereznem egy festményt, amit árverésre
felajánlok az építkezés támogatására. Címe: A szaknyéri harangláb virágzó
körtefákkal. Méret: 50x60 cm. A licit jelenlegi állása: 100.000.- Ft. A
kép megtekinthető itt: [1]Szaknyér
Licitálni úgy lehet, hogy az ajánlatokat, kérem, küldjétek el nekem a
his@katolikus.hu címemre. Az árverezés szombaton zárul. Reggelente
megírom, hogy hol tart a licit. Azoknak, akik legalább egy ajánlatot
tettek, napközben is küldök értesítést az állásról.
Köszönöm a plébánia felújítására küldött támogatásokat, különösen azoknak,
akiknek elérhetőségük hiányában nem tudtam személyre szóló levélben vagy
e-mailben köszönetet mondani adományukért.

Felajánlott támogatást átutalással a következő számlára lehet küldeni:
Számlatulajdonos: Zalalövői Plébánia Számlaszám: 75500313-10030493
Külföldről: IBAN (nemzetközi számlaszám): HU29 75500313-10030493-00000000
BIC kód: TAKBHUHB
Vagy a következő címre lehet küldeni postai utalvánnyal: Zalalövői
Plébánia 8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.

References

Visible links
1. http://www.katolikus.hu/szombathely/kepek/szaknyer.jpg
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger