2008. június 14., szombat

Evangélium

2008. június 14. - Szombat

Amikor Jézus egy alkalommal a templomban tanított, ezt a kérdést vetette
fel: "Hogyan mondhatják az írástudók, hogy a Messiás Dávidnak a fia?
Hiszen maga Dávid mondja a Szentlélek által: Így szól az Úr az én Uramhoz:
"Jobbom felől foglalj helyet, míg lábaid alá vetem ellenségeidet." Ha
tehát maga Dávid a Messiást Urának nevezi, akkor hogyan lehet az ő fia?" A
nagy népsokaság szívesen hallgatta Jézust.
Mk 12,35-37

Elmélkedés:

A gyógyulásra váró betegek, köztük például a vakok, több esetben is Dávid
fiának nevezik Jézust. A megszólítással arra utalnak, hogy hisznek abban,
hogy a csodás gyógyításokra képes tanító a Messiás. E hitük jutalmaként
Jézus csodát tesz. Ők tehát felismerik a messiási idők jelét a
gyógyulásokban, nem úgy, mint az írástudók. Az ő gondolkodásukba nem fér
bele az, hogy Jézus isteni erővel, a mennyei Atya küldötteként képes e
csodák végrehajtására. Hitetlenségük olyan akadály, amely nem viszi őket
közelebb ahhoz, hogy Jézusban felismerjék azt a személyt, akiről a
messiási jövendölések szóltak.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram, úgy legyen, ahogyan Te akarod;
úgy akarok járni, ahogyan Te akarod,
de segíts megértenem akaratodat!
Uram, akkor van itt az ideje, amikor Te akarod,
és én készen vagyok, amikor Te akarod,
ma és mindörökké!
Uram, elfogadom, amit Te kívánsz,
és az a nyereség nekem, amit Te kívánsz,
elég annyi, hogy én a tied vagyok!
Uram, azért jó így, mert Te akarod,
s azért nem félek, mert Te akarod!
Szívem a te kezedben nyugszik!
Rupert Mayer

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Tegnap este egy fiatal listatag azzal keresett meg telefonon, hogy
születendő gyermekénél súlyos rendellenességeket állapítottak meg az
orvosok, s emiatt most komoly döntés előtt áll: megszüli vagy nem
gyermekét. Imáinkat kéri a döntés meghozatalához.
István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Erdő Péter bíboros Aldo Giordano kinevezéséről

Erdő Péter bíboros Aldo Giordano kinevezéséről
június 14. 11:07

Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke örömmel fogadta Aldo Giordano kinevezését, akinek személyében a Szentszék kiváló szaktudású állandó megfigyelőre tesz szert az Európa Tanács mellett.

Erdő Péter bíboros, magyar prímás, római tartózkodásakor adott olasz nyelvű interjújában elmondta: Aldo Giordano prelátust előzőleg már egymást követően kétszer megválasztották a CCEE főtitkári tisztségébe. A tanács statútumának megfelelően nem volt rá lehetőség, hogy meghosszabbítsák megbízatását, amely októberben járt volna le.

Hálával tartozunk neki – mondta Erdő Péter –, mivel Aldo Giordano, a CCEE volt főtitkára képes a kapcsolatteremtésre, az együttműködésre, munkáját helyes katolikus szempontok szerint végzi, jó szervező. Nemcsak beszédeit, elmélkedéseit, hanem szervezőmunkáját is a valódi keresztény testvériség lelkisége hatja át. Az ökumenikus párbeszédben az egészséges katolikus szempontok vezérlik. Jól ismeri az európai valóságot nemcsak egyházi, hanem társadalmi téren is.

Erdő Péter bíboros végül annak a reményének adott hangot, hogy a prelátus jelenléte az Európa Tanácsban segíteni fogja a földrész püspökeinek munkáját is. Arra a kérdésre, hogy Aldo Giordano utódát mikor választják meg, a CCEE elnöke elmondta: ez a plenáris ülés feladata, a legközelebbi összejövetelre pedig szeptember 30. és október 3. között Budapesten kerül sor.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: www.institucionteresiana.org


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Játsszunk részvételt!

Játsszunk részvételt! – 2008. június 14.
június 14. 0:08

Látjuk, mennyi embertársunk őrül bele a játék-automatákba. Emberi életek, családi kötelékek mennek tönkre a görcsös győzni akarás miatt. Mert ez van a háttérben.

A mindennapi életben kisemmizett kisember végre valahol győzni akar, s nem marad más, mint a játékterem. Persze a győzelem vágya nem új keletű, régen volt a kockázás, majd később jött a rulett. Sőt, ez a győzni akarás nyilvánul meg minden háborúban, vagy kulturáltabb formában minden görcsösen végigvitt peres eljárásban. Ezer formája van.

Pedig van másik út is. Ne a győzelemért játsszunk, hanem a részvételért. Ez naivan hangzik, de nem ez Jézus útja is? Nem kisajátítani Istent, s magunkból kis-isteneket fabrikálni, hanem részt venni a szentháromságos Isten életében. Ez az igazi győzelem. Isten becsül bennünket annyira, hogy a célállomás nem ebben a világban van.

Sánta János


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Miről olvashatnak a Keresztény Élet legújabb számában?


június 14. 8:58

Ajánló a lap június 15-i számából.

Magyar Sydney
Fiatalok ezreit várják – az ausztráliai világtalálkozó ideje alatt – Egerbe

Hatalmat adott nekik
Jézus apostoli munkára küldi tizenkét tanítványát

A Bernát-hegy szentje
Ezer éve halt meg Szent Bernát, de a róla elnevezett életmentő kutyák ma is szolgálnak

Tiszta szívet kérek Jézustól
Papi arcélek rovatunkban bemutatjuk Kopasz István hódmezővásárhelyi plébánost

A pápák nyári otthona
Még csillagvizsgáló is található Castel Gandolfóban

Búcsú Szatmárnémetiben
Tízezrek ünnepelték Jézus Szívét a város főterén a székesegyház előtt

Az élet tisztelete
A népességfogyás jóval drámaibb következményekkel jár, mint a népességnövekedés

Kiállított emberi testek
Az emberi test tiszteletet érdemel; nem válhat kíváncsi bámészkodás tárgyává

Rádióműsor
A katolikus rádiók heti részletes műsora

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Pápai viselet (2)

Pápai viselet (2)
június 14. 10:22

Folytatjuk a pápai viseletekről szóló sorozatunkat.

Korális ruha

A Szentatya ünnepi öltözete az ún. korális ruha (a kifejezés eredetileg a kórusimán, vagyis zsolozsmán viselt öltözéket jelenti), amit ünnepélyes kihallgatásokon (például államfők fogadásakor) és fontosabb egyházi jellegű találkozók alkalmával vesz fel. Egyes liturgikus cselekményeken is korális ruhát hord, többnyire amikor nem ő celebrál, hanem csak részt vesz az eseményen. Ez az öltözet részben hasonlít a bíborosok, érsekek és püspökök ugyanilyen jellegű viseletéhez.

A fehér reverendára a pápa térdig érő csipkés fehér prelátusi karinget (rochetum) ölt, amire piros mozettát, továbbá aranyzsinóron függő mellkeresztet vesz. Fejét ilyenkor is a fehér pileólus fedi, lábát pedig piros bőrcipő. A camauro is hagyományosan a korális ruhához tartozott és a mozetta színéhez, illetve fajtájához alkalmazkodott.

A mozettára a pápa IX. Piusz óta széles, arannyal hímzett piros stólát vesz fel lelki hatalma jelzéseképpen. Így például katolikus személyiségek és katolikus országok államfőinek fogadásakor, s természetesen a szertartásokon.

Mozetta

A mozetta (mocétum, mozzetta), mint neve is mutatja, egy „csonka köpeny”, ami csupán a vállat és a felkart fedi, hátul pedig egy jelképes apró csuklyával van ellátva. Formája minden bizonnyal IV. Sixtus alatt, a XV. század vége felé alakult ki. Ő ugyanis az addig viselt hosszú prelátusi köpeny helyett annak rövidebb változatát kedvelte a házon kívüli programok során.

Divatja gyorsan elterjedt a többi egyházi méltóság körében is, a kinek-kinek kijáró színben, ám 1969 óta csuklya nélkül. Az érsekek, püspökök, valamint a pápai követek viselik, de egyes országokban a kanonokok (címzetes apátok és prépostok) is.

A pápa a korális ruhához piros mozettát visel. Téli változata hermelinnel szegett és bársonyból van, a nyári pedig szegély nélküli és selyemből való. Kifejezetten pápai sajátosság a húsvét nyolcadában használatos fehér damasztból készült, hermelinprémes mozetta. Pápasága vége felé ez utóbbit VI. Pál elhagyta, ám XVI. Benedek nemrég felújította, igaz ő a húsvéti időben végig ezt használja. Szintén ő állította vissza a II. János Pál pápasága második felében megszüntetett apró csuklyát is.

Camauro

A camauro (neve szintén a camelaucumból ered) a fej egészét és a füleket is befedő „házisapka”, amit eredetileg a palotán belüli alkalmakkor, valamint a mitra és a tiara alatt viseltek. Noha korábbi eredetre megy vissza, a XIII–XIV. században vált a pápák jellegzetes attribútumává, mígnem a XVIII. század vége felé a pileólus kiszorította a divatból. Azóta – XVI. Benedek 2005-ös kísérletétől eltekintve – csak X. Piusz, majd XXIII. János elevenítette fel tartósan. Eddig az időig ezt adták az Apostoli Palotában felravatalozott pápára (azóta csak püspöksüveget).

A camauro a mozettával együtt volt a korális ruha tartozéka: télen hermelinszegélyű bársonyszövetből, nyáron pedig sima selyemből készült, illetve húsvét nyolcadában fehér damasztból, ugyancsak hermelinszegéllyel. Ez a sapka igen sok pápaképen látható (pl. a Szent Pál bazilika mozaiksorában).

Mellkereszt

A püspökökhöz hasonlóan a pápa is mellkeresztet visel, ami latinkereszt-alakú és aranyból készült. Többféle, egyszerű és ékköves változata van. A XVIII–XIX. században csak szentmisén hordta, aranyzsinórra függesztve. IX. Piusz óta azonban aranyláncon a fehér reverenda fölött is viseli. VI. Pál kezdte a mozettára is felvenni, szokását pedig utódai is megtartották.

Cipők

A pápák régen utazáshoz csatos piros bőrcipőt, házon belül pedig selyemből vagy bársonyból készült mokaszint hordtak (a római szenátori mulleus mintájára), piros színűt a korális ruhához és fehér színűt a reverendához. Felsőjére egy-egy keresztet hímeztek aranyszállal, ami a lábcsók szokásához, a római császároktól örökölt ősi tiszteletadási formához kötődött.

Miután VI. Pál ez utóbbi hagyományt megszüntette, a pápa immár minden alkalomra dísztelen, sima piros bőrből készült cipőt visel. II. János Pál előszeretettel hordott közönséges barna vagy fekete cipőket, ám XVI. Benedek visszatért a piros bőrcipők használatához.

Érszegi Márk Aurél/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Jubiláns papok szentmiséi a Felvidéken

Jubiláns papok szentmiséi a Felvidéken
június 14. 12:32

Az alábbiakban az idén jubiláló felvidéki magyar lelkipásztorok hálaadó szentmiséire vonatkozó információkat olvashatják.

Június 22-én (vasárnap) a szenci plébániatemplomban mutatja be vasmiséjét 16 órakor Gábris János nyugalmazott vásárúti lelkipásztor.

Június 29-én (vasárnap) Szent Péter és Pál apostolok ünnepén Jászón 15 órakor mutatja be aranymiséjét Bartal Károly Tamás jászóvári apát. Július 6-án 11 órakor pedig szülőfalujában, Karván misézik.

Június 29-én (vasárnap) 16 órai kezdettel a gútai Nagyboldogasszony-templomban tartja ezüstmiséjét Elek László gútai esperes plébános.

Pázmaneum/Magyar Kurír

Kép: www.dioezese-linz.at


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger