2008. június 19., csütörtök

Christian Graphic

zwani.com myspace graphic comments
Christian Graphic Comments

Tökéletes ima

Tökéletes ima

2008. június 19.

Évközi tizenegyedik hét – csütörtök

P. Timothy Walsh LC

Mt 6,7-15

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy akkor nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket! Hiszen mennyei Atyátok tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek őt. Ti tehát így imádkozzatok:

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,

szenteltessék meg a te neved;

jöjjön el a te országod;

legyen meg a te akaratod,

amint a mennyben, úgy a földön is.

Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;

és bocsásd meg vétkeinket,

miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;

és ne vígy minket kísértésbe,

de szabadíts meg a gonosztól!

Mert ha ti megbocsátjátok az embereknek, hogy (ellenetek) vétettek, mennyei Atyátok nektek is megbocsátja bűneiteket. De ha ti nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek bűneiteket."

Bevezető ima: Uram, Jézus, segíts rajtam, és ments meg! Add kegyelmedet, és töltsd el szívem szereteteddel! Növeld bennem a hitet, amit vártál mindenkitől, aki az Evangélium szerint hozzád jött. Segíts hinnem irgalmadban, és tégy engem hű és szorgalmas apostoloddá!

Kérés: Uram, taníts meg imádkozni!

1. Istennel beszélni. Az ima egy mély beszélgetés az Istennel. Nem egy nyilvános színpad, ahol közszemlére tesszük vallásosságunkat. Mint két szerelmes, akik a csendben bizalmasan megosztják egymással álmaikat, reményeiket és gondjaikat, úgy kell visszavonulnunk lelkünk legbelső zugába, bezárni az ajtót minden zavaró tényező elől, és szívünk legbelső szobájában beszélnünk mennyei Atyánkkal.

2. Abba, Atya. „Így imádkozzatok!” Nagyon ritkán ilyen határozott Jézus az Evangéliumban. A Miatyánkkal átadta nekünk a tökéletes imát: először Isten nevét dicsérjük családjaként és gyermekeiként, és kérjük, hogy jöjjön el a szeretet és az igazság országa. Ez úgy történhet meg, ha mindannyian teljesítjük akaratát. Majd kérjük, hogy adja meg mind a materiális, mind a szellemi, eucharisztikus kenyerünket, amire szükségünk van. Végül Isten bocsánatát és védelmét kérjük.

3.A megbocsátás két oldala. Érdekes és fontos, hogy Jézus főleg a megbocsátást emeli ki. Tudja, milyen nehezünkre esik megbocsájtani. Isten megbocsátását azonban a mi embertársaink felé gyakorolt megbocsátásunktól teszi függővé (ld. Mt 18,21-35). Számunkra ez teljesen lehetetlen lenne, ha Krisztus nem halt volna meg a kereszten, mert ezáltal megszerezte nekünk Isten bocsánatát, és az erőt, amire szükségünk van, hogy megbocsáthassunk másoknak. Győzelme a bűn, a gyűlölet és a halál felett az én győzelmem is.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, mindenben követni szeretném példádat. Taníts meg engem úgy imádkozni, ahogy te teszed! Add meg a kegyelmet és az erőt, hogy megbocsáthassak azoknak, akik megbántottak!

Elhatározás: Isten kegyelmét szeretném kérni, hogy bárkinek, aki megsértett (,akár magamnak is) meg tudjak bocsátani.

Erdő Péter bíboros atya 2008. júniusi imaszándéka:

Add, Urunk, hogy az aratás Ura küldjön új papi hivatásokat saját művének folytatására és így újítsa meg egyháza életét.

Június a pap- és diakónusszentelések hónapja. Június 14-én Esztergomban, Pécsett, Szegeden és Veszprémben szentelik fel új papjaikat a megyéspüspökök, és a következő hétvégeken szinte valamennyi székesegyházban hasonló szentségkiszolgáltatásra kerül sor.

Ebben az esztendőben 48 pappal gazdagodik a magyar egyház, közülük 10-en szerzetesek. A legtöbb újmisést idén Esztergomban és Vácott szentelik, 8-8 főt. Kalocsán hat, a többi egyházmegyében pedig egy vagy kettő a szentelendők száma. Idén a Tábori Püspökség is gyarapodik egy újmiséssel. A szerzetesek közül hárman a premontrei kanonokrend, ketten a ciszterci rend tagjai. A verbitáknál és a piaristáknál pedig már a tavasz folyamán sor került a papszentelésre. Az idei újmisés létszám csak egy fővel alacsonyabb, mint az elmúlt esztendőben (49), de több, mint 2006-ban, amikor 36 papot szenteltek.

Hazánkban a 2007-es adatok szerint 1949 egyházmegyés és 358 szerzetes pap működik, az egyházmegyés papnövendékek száma 242. (Magyar Kurír)

Szeretettel várunk nyári táborainkba minden fiút és lányt, akik szívesen töltenek el egy hetet jó társaságban. színes lelki és szórakoztató programok közepette. Bővebb információ www.regnumchristi.hu weboldalon található.


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001



--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---


„Merj álmodni!” – Megkezdődött a 2. Soul & Gospel Fesztivál a Westend tetőteraszán

„Merj álmodni!” – Megkezdődött a 2. Soul & Gospel Fesztivál a Westend tetőteraszán
június 19. 13:54

Június 18. és 21. között immár második alkalommal rendezik meg Budapesten a nemzetközi Soul & Gospel Fesztivált a WestEnd tetőteraszán. A fesztivált Matt Redman és a Hillsong London angol dicsőítő együttes koncertje nyitotta, amelyen az eső ellenére mintegy négyezren vettek részt.

A koncert előtt Matt Redman és Peter Wilson tartott szemináriumot zenészeknek és érdeklődőknek a Palace Cinema egyik termében. A szeminárium szó esett az egyházról és a gyülekezetekről, a dicsőítésről, valamint a résztvevők kérdéseire is válaszoltak. Peter Wilson röviden elmesélte, hogyan került családjával Új-Zélandról Londonba és a Hillsong gyülekezetbe. Bemutatta gyülekezetét, amelynek ma már 6-7000 tagja van jelen egy-egy hétvégi istentiszteleten. A gyülekezet gyors fejlődésének példáján arra buzdította a megjelenteket, hogy merjenek álmodni, merjék tevékenyen építeni közösségüket. Jézus eljött, hogy felépítse egyházát, és mindannyiunkat arra hív, hogy társai legyünk ebben. A beszélgetésről készült öszefoglalónk itt olvasható.

A beszélgetést követően megkezdődött a fesztivál nyitó koncertje a zsúfolásig telt tetőteraszon. A mintegy háromórás koncert alatt a legkisebbektől az idősekig minden korosztály képviseltette magát, bekapcsolódva a vidám közös dicsőítésbe.

A fesztivál további napjain fellép majd a Golgota Gospel Kórus, a Bolyki Brothers, Rontó Kitty, ismét koncertet ad a Breeze Gospel, valamint a Lakatos Béla Projekt és Noel Richards.

Június 21-én szombaton gyermekprogramokra várják a családokat. Délután fellép a Baptista Egyház fúvószenekara, Pintér Béla és a Csemeték, Csiszér László és Prazsák László, Judy Bailey, valamint a Gável Testvérek. A fesztivált az Yfriday koncertje zárja.

A részletes program az Ez az a nap honlapján olvasható.

Török Viktória/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Az életnél nagyobb érték nincs

Az életnél nagyobb érték nincs – Sajtótájékoztató az élet és a házasság védelméről
június 19. 16:41

Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottságának elnöke és Hámori Antal, a Magyar Katolikus Családegyesület Életvédő Fórumának alelnöke június 19-én sajtótájékoztatót tartott a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényről és az Európa Tanács abortuszszabályozással kapcsolatos határozatáról, valamint bemutatták a Szabadságra elhívatva az életért című kiadványt.

Elsőként Hámori Antal, az Életvédő Fórum alelnöke ismertette röviden beadványának tartalmát, amelyet az Alkotmánybírósághoz nyújtott be a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény ellen. A bejegyzett élettársi kapcsolat joghatásai szinte teljesen egyezőek a házasság joghatásaival, azaz azonos vagyonjogi, öröklésijogi joghatásokkal jár. A 2009. január 1-jén hatályba lépő törvény Hámori Antal véleménye szerint alkotmányellenes, mert sérti a kifejezett, nevesített alkotmányi védelmet élvező, egy férfi és egy nő életközösségét magába foglaló házasság jogintézményét.

A bejegyzett élettársi kapcsolatokról szóló törvényjavaslatról 2007 novemberében a Püspöki Konferencia nyilatkozatot adott ki, amely itt olvasható. A közelmúltban szerkesztőségünk Schanda Balázzsal, a PPKE-JÁK dékánjával beszélgetett a házasság védelméről.

Bíró László püspök röviden ismertette: az Európa Tanács (ET) ez év április 16-án elfogadta A biztonságos és legális abortusz Európában című jelentést, amelyben elismerte a nők abortuszhoz való jogát. Bíró püspök a szavazás előtt levélben fordult az ET képviselőihez, hogy utasítsák el a határozattervezetet, mert „az 'abortuszhoz való jog' nem tartozik a 'szexuális és reprodukciós jog' körébe, mint azt sokan állítják. Az 'abortuszhoz való jog' alapvetően elutasítandó, mert ez az ún. „jog” ellentétben áll az Európai Emberjogi Konvencióval, amelynek éppen az a célja, hogy védje az emberi méltóságot és az emberi jogokat. Az emberi méltóságnak azonban megkerülhetetlen sarokköve az élethez való jog, ez pedig megilleti a meg nem születettet is.”

A sajtótájékoztatón végül bemutatták a Magyar Katolikus Családegyesület kiadásában megjelent, a Szabadságra elhívatva az életért című kötetet, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen megtartott azonos című konferencián hangzottak el 2006. szeptember 25-én.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Ítélet a megváltás jegyében

Ítélet a megváltás jegyében – 2008. június 19.
június 19. 0:08

Jézus azt mondja, nem azért jött, hogy elítélje a világot, hanem azért, hogy megváltsa. Ugyanakkor az ítélet gondolata sűrűn visszatér a Szentírásban. De az ítélet Jézus Krisztus óta nem választható el a megváltástól.

Ha ezt a szót halljuk, hogy ítélet, rögtön előttünk áll egy jelenet, ahol az emberek egyik tábora ráolvassa a bűnt és büntetést az emberek másik táborára. Akiket elítélnek, azokat kívülről éri az ítélet, mert nyilván nem büntették volna meg magukat, akik meg az ítélkezést gyakorolják, megint csak egy külső szabályrendszert alkalmaznak, hiszen nem ők találták ki a törvényeket. Erre az evilági ítélkezésre szükség van, mert emberileg is nevén kell nevezni a rosszat, és nevelni kell a bűnöst. Ez a módszer fontos, de törékeny, és könnyen kijátszható.

A jézusi ítéletből senki ki nem vonhatja magát, mert a megváltásból fakad, márpedig a megváltás minden emberre érvényes. Minden ember önmagát ítéli meg egy olyan mérce szerint, amely biztos, hogy objektív, mert nem függ senkinek a kedvétől és érzelmeitől. A megváltás emberi, de emberfölötti is, a miénk, de mégis fejlődésre szólít. Hogy ez mennyire hatott át bennünket, erről kell számot adni Isten színe előtt. Nem félelemmel, hanem örömteli felelősséggel.

Sánta János


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Imádság és cselekvés

Imádság és cselekvés
Általános kihallgatás június 18-án

június 19. 8:14

A Szent Péter téren mintegy 20 000 zarándok vett részt a szokásos szerdai általános kihallgatáson, amelynek során Benedek pápa Sevillai Szent Izidorról elmélkedett katekézisében.

Szent Izidor tanításában az imádság, a szemlélődő élet és mások szolgálatának szükségességét hangsúlyozta – mondta a Szentatya. Ma, a harmadik évezred kezdetén a keresztényeknek imádkozniuk kell, és közösen cselekedniük minden ember javára. Az imádság elengedhetetlen, de csak a hozzá kapcsolódó jótékony cselekedetekkel válik teljessé.

A kihallgatás végén Benedek pápa külön köszöntötte a holokauszt túlélőinek a téren megjelent csoportját.

Olasz nyelvű köszöntésében a pápa szeretettel emlékezett a világszerte most vizsgázó diákokra és jó nyaralást kívánt nekik. Reményét fejezte ki, hogy ezt az időt a társas és vallási tapasztalok gazdagítására is jól használják fel. A kihallgatás végén a pápa a québeci Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus résztvevői felé fordult: „Lélekben köztetek vagyok ezen az ünnepélyes egyházi találkozón és kívánom, hogy a helyi kanadai és az egyetemes egyház számára is legyen az imádságnak, az elmélyülésnek és az Eucharisztia titkának szentelt idő. Legyen egyúttal jó alkalom arra, hogy megerősödjetek abban a hitben, hogy Krisztus valóságosan jelen van Oltáriszentségben. Imádkozzunk továbbá, hogy a mostani eucharisztikus kongresszus újra megerősítse Kanada és az egész világ keresztény hívőit azon evangéliumi és spirituális értékek tudatosításában, melyek önazonosságukat formálták a történelem során” – idézi a pápa szavait a Vatikáni Rádió.

A Szent Péter téren összegyűlt mintegy húszezer ember között Budapestről és Székelyudvarhelyről is érkeztek hívek, ez utóbbiakat a pápa magyar nyelven is köszöntötte: „Szeretettel köszöntöm a magyar híveket, különösen is a Tamási Áron Gimnázium tanulóit Székelyudvarhelyről. Ez a római út az apostolok sírjaihoz erősítsen meg benneteket hitben, reményben és szeretetben. Szívesen adom kedves mindnyájatokra apostoli áldásomat. Dicsértessék a Jézus Krisztus!“

Magyar Kurír

Kép: CPP


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Szentatya katekézise Sevillai Szent Izidorról

A Szentatya katekézise Sevillai Szent Izidorról
június 19. 8:41

Benedek pápa katekézisét Sevillai Szent Izidor, a keresztény ókorban élt utolsó nagy egyházatya alakjának szentelte.

Bátyja, aki Sevilla püspökeként szolgált és Nagy Szent Gergely pápa barátságát is élvezte, tudós és alapos felkészültségű munkásságával nagy hatást gyakorolt öccsére, aki 599-ben követte őt a sevillai püspöki székben. A nagy klasszikus és keresztény műveltségű Izidornak, aki szívesen hajlott a szemlélődő életre is, sok nehézséggel kellett szembenéznie püspöki szolgálata során.

Abban a viszontagságos időben, amikor a nyugati gótok elfoglalták Hispániát, többnyire politikai és adminisztratív kérdésekkel kellett foglalkoznia. A régi római idők latin öröksége és a barbár világ került szembe egymással a népvándorlás korában, és Izidor azon fáradozott, hogy éppen az igazhitű kereszténység révén sikerüljön új egységet építenie. Fáradozásait siker koronázta, amikor Hermenegild, a nyugati gótok trónörököse katolikus hitre tért. Mindezen politikai elkötelezettsége mellett Sevillai Szent Izidor – hangsúlyozta Benedek pápa – az imádság embere maradt, és folyamatosan képezte magát a tudományok és a teológia terén. Húszkötetes nagy átfogó művében korának pogány-klasszikus, keresztény és zsidó ismereteit gyűjtötte össze, ha nem is szisztematikus módon, mégis hatalmas ismeretanyaggal.

Benedek pápa a szerdai általános kihallgatáson mondott katekézisében külön kiemelte Izidor azon nagyszerű tulajdonságát, mellyel a szemlélődés és az aktivitás egymásnak ellentmondó jellegét harmonizálta. Az ember nem lehet „egydimenziós” – tanított Izidor püspök, amennyiben vagy csak a szemlélődésre vagy csak a tevékenységre figyel. Az ideált a szemlélődés, az imádság, a tudomány művelése mellett az aktív életben való elkötelezettséggel párosította. Azt vallotta: aki nem számol Istennel az életben, mert neki sok tennivalója van, az végül magát az igazságot is elhibázza. Aki pedig önmagát csak az örökkévalóknak szenteli, elfelejtkezik arról, hogy az ember felelősséggel tartozik korának emberei iránt. A szintézis Jézus Krisztus személyében van, aki miközben tanított, gyógyított és segített az embereknek, állandó imádságos kapcsolatban maradt az Atyával. Ebben a vonatkozásában is jelentős példa lehet napjainkban Szent Izidor tanítása – zárta katekézisét XVI. Benedek pápa.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Fülöp-szigeteki katolikusok

Fülöp-szigeteki katolikusok a környezet megóvásáért
június 19. 9:52

A Fülöp-szigeteken a Marbeli Egyházmegye hívei összefogtak a térség bányáinak kiaknázása ellen, amely súlyos környezeti károkat és talajvíz-szennyezést okozna.

A L’Osservatore Romano június 18-i száma beszámol arról a dokumentumról, amely a térségben működő nemzetközi bányatársaságok magatartására hívja fel a figyelmet. A dél-cotabatói tartományi kormánynak benyújtott dokumentumot Dinualdo D. Gutierrez marbeli püspök, valamint számos szerzetes és világi hívő írta alá.

A dokumentumban megerősítik, hogy a nagymértékű bányászati tevékenység nem megoldja, hanem súlyosbítja az emberi életet közvetlenül veszélyeztető problémákat, mint a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás vagy az élelmiszerhiány.

A nemzetközi bányatársaságok tervei szerint az arany- és rézkitermelést 2012-ben kezdenék meg, 2 milliárd tonna nyersanyag kitermelésének céljával. A mélyfúrások 20 ezer hektár erdős területet érintenének, ez pedig a térség mezőgazdaságához és élelmezéséhez szükséges víz szennyezésével járna – olvasható a SIR-en.

Magyar Kurír

Kép: www.gevmodena.it


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Bibliakiállítás a Klimo Könyvtárban

Bibliakiállítás a Klimo Könyvtárban
június 19. 10:28

Június 20-án, pénteken délelőtt 11 órakor nyílik bibliakiállítás Pécsett a Múzeumok éjszakája és a Biblia éve keretében.

A kiállítás kizárólag a megnyitó időpontjában, valamint másnap, június 21-én, a Múzeumok éjszakáján tekinthető meg. A belépés ingyenes, ezen a napon délután 2 óra és éjfél között pedig minden egész órában idegenvezetés indul.

Helyszín: Pécs, Szepesy Ignác utca 3.

Pécsi Egyházmegye/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

„A politika a szeretet igényes formája”

„A politika a szeretet igényes formája”
június 19. 11:19

Az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának kezdeményezésére június 20-án és 21-én nemzetközi szemináriumot tartanak a Vatikánban „A politika a szeretet igényes formája” címmel.

A találkozó többek között XVI. Benedek pápa gondolatára épül. A pápa a politikai gondolkodás válsága mögött egy összetettebb válságot ismer fel, amely abból fakad, hogy a mai ember a természetjogot nem tudja egyértelmű jogként felfogni. Ezért a békéért és az igazságosságért felelős minden személyt arra hív, hogy ennek a helyzetnek a megoldásáért dolgozzon.

A szemináriumon az Egyház társadalmi tanításának tükrében beszélni fognak a vallási és a politikai szféra összefonódásáról és a laicitás elvéről. A témák között szerepel: a politika és az ember jogai és kötelességei az élet és a család védelmének összefüggésében, a politika és a közjó a nemzetközi együttműködés viszonyában, a politika és az ökológia kapcsolata szem előtt tartva a biotechnológiát is.

A bevezetőt és a zárszót Renato Martino bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke mondja, a résztvevők között lesz Andrea Riccardi történész, Piero Morandé chilei szociológus és Thierry Boutet , a „Liberté politique” Alapítvány elnöke – írja a SIR.

Magyar Kurír

Kép: www.web.quipo.it


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Maradhatnak a vallási jelképek

Maradhatnak a vallási jelképek a román iskolákban
június 19. 12:05

Törvényes a vallási jelképek jelenléte a romániai iskolákban a román legfelsőbb bíróság döntése szerint.

Romániában tavaly ősszel éles vita bontakozott ki arról, hogy számos iskola tantermeinek falain látható vallási szimbólumok diszkriminálják-e vagy sem a különböző felekezetű diákokat.

A vitát Buzau város egyik tanára robbantotta ki azzal, hogy az országos diszkrimináció ellenes tanácshoz fordult egy folyamodvánnyal, amelyben kifogásolta: gyermekét hátrányos megkülönböztetésben részesítik azzal, hogy iskolájában túlságosan sok vallási jelkép látható a tantermek falain és a folyósokon.

A diszkriminációs ügyekkel foglalkozó testület helyt adott a tanár beadványának, és felszólította az oktatási minisztériumot, hogy tiltsák ki a vallási jelképeket az oktatási intézményekből. A testület azt is javasolta a minisztériumnak, hogy dolgozzanak ki egy egységes normarendszert, amely szabályozza a vallási jellegű képek, keresztek iskolai jelenlétét.

A szaktárca a bírósághoz fordult, és jogi úton támadta meg a diszkriminációellenes tanács határozatát. Alapfokon veszítettek, de a legfelsőbb bíróság végül jogerős ítéletben a minisztérium álláspontját tartotta helyénvalónak.

A bukaresti szaktárca azt vallja, hogy ebbe a kérdésbe nem szabad beleszólni a központból. Álláspontjuk szerint minden iskolai közösségnek joga van dönteni arról, hogy milyen vallási jelképeket fogad el vagy utasít vissza.

A döntést a román ortodox egyház szóvivője is üdvözölte. A diszkriminációellenes tanács tiltó határozata leginkább ezt az egyházat érintette volna, hiszen Románia lakosságának majdnem 87 százaléka ortodox vallású.

erdely.ma/Magyar Kurír

Kép: www.alteredo.info


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Misszió és kegyelem

Misszió és kegyelem
Erdő Péter bíboros és Walch Ottó beszélgetése a WestEndben

június 19. 14:23

A Soul & Gospel Fesztivál nyitó napján, június 18-án, Erdő Péter bíboros ismét ellátogatott a Westend bevásárlóközpontba, ahol Walch Ottó marketing igazgatóval és Kunszabó Zoltánnal beszélgetett a tavalyi Városmisszió eredményeiről és folytatásáról, a Biblia évéről és céljairól, valamint az egyház és a plázák kapcsolatáról.

Erdő Péter bíboros sikeresnek értékelte a tavalyi Városmissziót, amelynek a visszajelzések alapján is kedvező fogadtatása volt a városban. A missziós héten megkezdett munka tovább folytatódott a plébániákon. Az egyházmegye segítségével olyan „segítő-folyamatok” indultak be, amely során gyakorlati segítséget próbálnak a plébániák karitász szervezetei nyújtani az idős, magányos vagy éppen nagycsaládos rászorulóknak – emelte ki a bíboros.

Városmisszió: a folytatás

Az idei évben ismét megrendezik ősszel a nyitott templomok éjszakáját a főváros templomaiban, amelyre minden – a kultúra, a művészetek iránt – érdeklődőt várnak különböző programokkal. Szintén megrendezik a keresztény művészetek hetét. Már ehhez kapcsolódik a hamarosan Esztergomban nyíló nagyszabású biblia-kiállítás, majd ősszel reneszánsz egy témájú egyházművészeti kiállítás. A művészeti hét rendezvényeibe számos állami múzeum is bekapcsolódik Budapesten.

S, hogy miért ad otthont a Westend City Center egy keresztény fesztiválnak? Erre a kérdésre Walch Ottó markeing igazgató elmondta: a Biblia évében különösen is fókuszálni kell azokra a társadalmi erőkre, amelyek befolyásolják gondolkodásunkat, s hazánkban igen sokan figyelnek az egyház szavára. VI. Pál pápa a fiatalokat és a világot elsősorban a nihilizmustól féltette. Attól, hogy az emberek leélik úgy az életüket, hogy nem kulturálódnak, nem járnak koncertekre, nem olvasnak. Ha kultúráról és kultúra közvetítésről beszélünk, akkor egy olyan helyen, ahol évi 21 millió ember fordul meg, nagyon fontos, hogy mit közvetítünk – hangsúlyozta az igazgató.

Hozzátette: a mai társadalmaknak fel kell ismerniük, az üzleti élet és kultúra igen szoros, egyik sincs meg a másik nélkül.

A Biblia éve: misszió

A Biblia évének célja a misszió, hitünk örömének a továbbadása, és hitünk tartalmát a Bibliában találjuk – mondta Erdő Péter. Másrészt egyfajta kulturális célja is van, hiszen Európában minden nemzeti kultúra forrásánál ott találjuk a Bibliát. Irodalmi nyelvünk fejlődésében is a magyar biblia-fordításoknak volt a legnagyobb szerepük, s ezek a későbbi korokban is az irodalmi nyelv fejlődésének állomásait jelentették.

A keresztények hisznek abban, hogy a szellemiek világában is lehetséges megismerés és igaz ismeret, s az ember a vallás tekintetében is eljuthat az ember igaz megismerésre. A bibliában azt a könyvet tiszteljük, amelyben nem csak az emberi igyekezet csapódik le, hanem Isten üzen az embernek, megszólítja és párbeszédet kezdeményez vele.Igazság létezik

A Biblia olvasása sokféle haszonnal jár, már a művelődés terén is, hiszen megismerjük belőle régi korok eseményeit, de legfőképpen megismerjük Isten üzenetét, hogy mi tévők legyünk az életben, mi az igazán fontos az életben, mik azok az értékek, amelyek felé törekednünk kell és melyek azok a sötét szakadékok lelkünkben, amelyet el kell kerülnünk.

A szentírás lényegi üzenetét a bíboros két részre bontotta. Az Ószövetségből a Tízparancsolatot, a teremtés történetét, s a Megváltó ígéretét emelte ki. Az Újszövetségben pedig maga a názáreti Jézus az a személy, akiben Isten eljött az emberek közé és megmutatta életével, halálával és feltámadásával, hogy kiben kell hinnünk, hogyan kell alakítani életünket, hogy boldogok lehessünk, és nemcsak a földi élet keretei között, hanem azon túl is.

Walch Ottó visszautalva a párbeszéd fogalmára elmondta, nem csupán szavakkal lehet párbeszed folytatni. A Westendben 8 éve minden délben harangszóval emlékeznek meg a nándorfehérvári győzelemről, s az évről-évre megrendezett betlehemi jászol-kiállítás is megszóllítja, megállítja néhány pillanatra az embereket. A párbeszéd a Bibliában is fontos, hiszen Isten folytat párbeszédet az emberrel – hangsúlyozta a bíboros.

Hitem: kegyelem

A közelmúltban megjelent interjúkötetről Erdő Péter elmondta: a könyv címe arra a kérdésre válasz, hogy miért hiszek? „Nem tudom megmagyarázni miért hiszek, hitem: kegyelem. Istentől kaptam ajándékba, és ennek gyerekkoromtól fogva örülök.” Fontos, hogy a lelke mélyén mindenki erőforrást találjon a hitben.

A kegyelem, Istentől jön, aki elől nem lehet elbújni, s aki botlásaink, hibáink ellenére is szeret minket! Előbb szeretet, mint ahogy megismertük őt! Isten szeretetét nem kiérdemelni kell, hanem meg kell tanulnunk megbecsülni életünket és lehetőségeinket, mint egy olyan ajándékot, amelyet valakitől kaptunk, aki nagyobb nálunk.

Török Viktória/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Az Eucharisztia az Egyház alapköve; az üdvösség szentsége

Az Eucharisztia az Egyház alapköve; az üdvösség szentsége
június 19. 15:05

A québeci Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus negyedik napja énekes reggeli dicsérettel kezdődött, amelyet különböző szerzetesrendek tagjai vezettek.

A laudes elvégzése után kezdődött Jorge Mario Bergoglio SJ bíborosnak, Buenos Aires érsekének, Argentína prímásának előadása.

Az Eucharisztia ekkleziológiai oldalát a szövetség szóból kiindulva értelmezhetjük – mondta ez előadó. Az ószövetségben láthatjuk, hogy az Isten többször szövetséget kötött az emberrel. Az ember viszont a szövetséget megszegte. Az újszövetségben, Isten Krisztuson keresztül szövetséget kötött az emberrel, amely felbonthatatlan. Ezt a szövetséget Isten minden szentmisén megújítja. Isten így biztosítja azt, hogy az ember soha el ne szakadjon tőle.

Mária az Eucharisztikus asszony

Mivel Mária igent mondott Istennek, az Üdvözítő a világra jött. Mária nem csupán egyszer mondott igent Istennek, hanem az egész élete egy nagy „igen” volt. Mária igent mondott fiának sorsára is. Mivel Mária Krisztussal együtt szenvedett, ő is részesült az Eucharisztiában, és saját szenvedésével, az Eucharisztiához hozzájárult.

Az Eucharisztia a világ reménye

Az Eucharisztia nem csupán Krisztus szenvedésének és halálának a felidézése, hanem az Ő feltámadásának emléke is. A feltámadás az ember reménye, és az Egyház ezt a reményt közvetíti.

A kongresszus negyedik napja formabontó volt, mivel a szentmisét a bizánci rítus szerint végezték, amelyet Lawrence Huculak, Winnipeg ukrán katolikus érseke és Kanada ukrán katolikus metropolita mutatott be. Prédikációjában, az érsek rámutatott a Katolikus Egyház gazdagságára. Sajnos, a történelem folyamán a sokszínűség a konfliktusok és a szakadások forrása volt. Bármelyik rítusról legyen szó, az Eucharisztia az, amely összeköt, mondta a metropolita érsek. A szent liturgián Deák Miklós, wellandi paróchus jelen volt, aki magyarul mondta el a szent imádságokat.

A nap folyamán, Márfi Gyula veszprémi érseknek alkalma adódott, hogy a québeci magyarokkal találkozzon, és buzdítsa őket a magyar kereszténységben való helytállásra.

Androvich Tamás/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Várszegi Asztrik látogatása Kárpátalján

Várszegi Asztrik látogatása Kárpátalján
június 19. 15:56

Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát Majnek Antal püspök meghívására 2008. június 16-18-án Kárpátaljára látogatott, hogy a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye papjai számára rekollekciót tartson.

A program Ungváron kezdődött, ahol Viczián Tamás konzul fogadta Várszegi Asztrik főapátot és tájékoztatta őt az aktuális kárpátaljai helyzetről, majd Munkácson Majnek Antal püspök mutatta be neki az egyházmegyei központot.

A rekollekció ünnepi szentmisével vette kezdetét, és Várszegi Asztrik elmélkedése alapján beszélgetéssel folytatódott. A református közösség egy bibliaórára hívta meg, a katolikus értelmiség pedig egy kötetlen esti beszélgetést szervezett vele. A program befejezéseként Várszegi Asztrik részt vett a karácsfalvi Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum tanévzáróján, amelyen jelen volt Milan Sasik görög katolikus püspök is. E találkozásnak különös hangsúlyt adott, hogy a Líceum évek óta testvériskolai kapcsolatban áll a Pannonhalmi Bencés Gimnáziummal.

Rábai László/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Ezer Székely Leány Nap

Az Ezer Székely Leány Nap programjának módosított ismertetése.

Ebben az évben is megtartják a hagyományos Ezer Székely Leány Nap népi ünnepségét, f. év július 5-én, szombaton, Csíksomlyón.

Az ünneplés kezdete 1931. év, annak okából, hogy a Székelyföldről elvándorolt ifjúságot haza hívják és emlékeztessék ősi hitükre és erkölcseikre, amely idegen városokban és népek között veszélybe került. Könnyen feledésbe ment a székely népviselettel együtt a székely becsület, hit és erkölcs. Az ünnepség kigondolója és megvalósítója Stettner Andrea szociális testvér és P. Takács Gábor csíksomlyói házfőnök volt. Domokos Pál Péter is közreműködött velük énekkarával.

Ez a szép népünnepély szünetelt a II. világháború és a kommunista rendszer éveiben. 1990-től újra megrendezésre került, sok örömet és szellemi megújúlást hozva székely népünknek.

Az ünneplés programja:

2008. július 5-én, szombaton, délelőtt ½ 9 órakor gyülekező Csíkszeredában a Brassói úton. Onnan felvonulnak a Csíkszereda város főterére.(Tapstér). Ott fogadás és rövid bemutatkozás lesz, majd ½ 10 órakor kivonulnak a Szék útján Csíksomlyóra, a kegytemplomhoz.

11 órakor a csíksomlyói kegytemplomban szentmisén vesz részt a közösség, amelyet Ft.Boros Károly felcsíki főesperes celebrál.

12 órakor felvonulás a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyeregbe. Ebédszünet

13 órától az ünnepség megnyítása, köszöntgetések, majd folytatólagosan a népünnepély elkezdése: Ez hagyományos népi táncokból, éneklésekből és rövid színpadi jelenetek előadásából fog állni.

A múlt évek hagyományos programja: Lóverseny, céllövőverseny és az esti rockopera előadása elmarad.

Tiszteletteljes köszöntéssel: P. Márk József OFM

Evangélium

2008. június 19. - Csütörtök

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Amikor imádkoztok, ne
szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy akkor
nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket! Hiszen
mennyei Atyátok tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek őt. Ti
tehát így imádkozzatok:
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg a gonosztól!
Mert ha ti megbocsátjátok az embereknek, hogy (ellenetek) vétettek,
mennyei Atyátok nektek is megbocsátja bűneiteket. De ha ti nem bocsátotok
meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek bűneiteket."
Mt 6,7-15

Elmélkedés:

A Miatyánk egyik újdonsága, hogy egészen közvetlen, baráti hangon
szólíthatjuk meg ezen imádság által Istent. Jézus bátorítására nem csak
úgy fordulhatunk hozzá, mint az egész világot kezében tartó, hatalmas
Úrhoz, hanem mint felénk, emberek felé forduló személyhez. Ebben az imában
megtapasztalhatjuk, hogy jóságos arcát fordítja felénk a mennyei Atya,
akihez bármikor fordulhatunk kéréseinkkel. Istenhez fordulásunkban egyedül
a mi bűneink akadályoznak minket, de az irgalmasság Istene kész
megbocsátani nekünk.
A Miatyánk legfontosabb kéréseinket foglalja össze. Vegyük észre
életünkben azokat a pillanatokat, amikor e kéréseink teljesülnek!
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Mi Atyánk, irgalmasság örökkévaló Atyja, Te mindig szerető, hűséges Atyja
maradsz hívő és engedelmes gyermekeidnek, s Te magadat itt a földön a
szegény ember szolgájává és támaszává tetted: engedd, hogy bűneinkből
megtérve engedelmes gyermekeid lehessünk!
Kérünk téged, mennyei Atyánk, minden hívő emberért, engedd, hogy ismereted
és életük megszentelése által neked tetsző életet éljenek, hogy soha el ne
szakadjunk országodtól, hanem általunk és bennünk megszenteltessék a te
neved Fenséged dicséretére és dicsőségére.
Urunk, Jézus Krisztus, nem az evilági országért kérünk téged, amely
mulandó és ideiglenes, hanem azért az Országért imádkozunk hozzád, amely
örökké tart, amelyben nem lehet hiány és gyöngeség, ahol a szép angyalok
színről színre jutnak és dicsérnek téged.
A te isteni akaratod, az örökké szent és üdvösséges, teljesüljön rajtunk
tökéletesen, gazdagságban és szegénységben, szomorúságban és jólétben, az
életben és a halálban.
Hűséges Úr, Jézus Krisztus, azért is kérünk téged, hogy tarts meg
bennünket kegyelmesen és add önmagadat táplálékul nekünk, hogy egységben
maradjunk veled.
Bocsásd meg a mi vétkeinket! Miután mi mindenkinek megbocsátunk, aki itt a
földön szenvedést okozott nekünk és jogtalanságot követett el ellenünk.
Bocsásd meg Te is nekünk, amit vétettünk a te isteni akaratod és
felebarátunk ellen.
S mivel gyöngék vagyunk mi, földi emberek, őrizz meg minket, Urunk, minden
káros kísértéstől, az ördög cselvetésétől, a test kívánságától és a világ
hamisságától és csalárdságától.
És szabadíts meg, Úristen, engem és minden keresztény embert a test és a
lélek bajaitól.
Flüei Szent Miklós

______________________________
__

Aktuális:
Kedves Barátaim!
Az idén megtartott bibliaórasorozat anyaga innen tölthető le:
[1]bibliaora13
[2]bibliaora14
[3]bibliaora15
[4]bibliaora16
[5]bibliaora17
[6]bibliaora18
(A számokat átírva 01-12-ig könnyen megtalálhatóak a korábbiak is.)

E héten Balaskóné Szkladányi Annamáriának a Tékozló fiú hazatér (2008.)
című, most készült festménye kerül árverésre. A festmény megvásárlásával a
felújítást lehet támogatni. Méret: 54x44 cm. A licit jelenlegi állása:
70.000.- Ft. A kép megtekinthető itt: [7]A tékozló fiú hazatér
Licitálni úgy lehet, hogy az ajánlatokat, kérem, küldjétek el nekem a
his@katolikus.hu címemre. Az árverezés szombaton zárul.
István atya

Felajánlott támogatást átutalással a következő számlára lehet küldeni:
Számlatulajdonos: Zalalövői Plébánia Számlaszám: 75500313-10030493
Külföldről: IBAN (nemzetközi számlaszám): HU29 75500313-10030493-00000000
BIC kód: TAKBHUHB
Vagy a következő címre lehet küldeni postai utalvánnyal: Zalalövői
Plébánia 8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.

References

Visible links
1. http://www.katolikus.hu/szombathely/doc/bibliaora13.doc
2. http://www.katolikus.hu/szombathely/doc/bibliaora14.doc
3. http://www.katolikus.hu/szombathely/doc/bibliaora15.doc
4. http://www.katolikus.hu/szombathely/doc/bibliaora16.doc
5. http://www.katolikus.hu/szombathely/doc/bibliaora17.doc
6. http://www.katolikus.hu/szombathely/doc/bibliaora18.doc
7. http://www.katolikus.hu/szombathely/kepek/hazater.jpg
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger