2008. június 24., kedd

Elrejtett történelem III.

Küldöm az Elrejtett történelem III. sorozatát. Fogadják szeretettel!

Renkívüli építésteknikai alkotás található a kegytemplom hajójának bolthajtása felépítésében: Fából van megalkotva, gipsz vakolattal alul-felül bevonva. Erős József kézdivásárhelyi ácsmester műve. A templomhajó hossza 40 m, szélessége 22 m., magassága 18 m. Felmerült a kérdés, hogyan oldják meg a mennyezet szilárdságát, biztonságát anélkül, hogy a templom hajójába oszlopokat ne állítsanak föl? Ezt a kérdést oldotta meg Erős József ácsmester azzal, hogy fából alkotta meg a mennyezet bordázatát. Így a belső tér teljes terjedelmében kitáruló, zavartalan. Kérdés: hogyan viseli el a földrengést ez a mennyezet? Több esetben volt már földrengés a felépítés óta. Maga a mennyezet egyben mozgott és csak a szélein keletkezett törés, amit könnyűszerrel restauráltak az esemény után. Semmi esetre sem omlott be a fából összellított bordázat. Remélhetőleg, még sokáig el fog tartani .

Földrengés volt 1940 év őszén. Ez nagyon megviselte a kegytemplom falait. A két torony közötti falon méteres nagyságú repedés keletkezett. Azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a két torony szétesik egy újabb földrengés esetén. A ferences atyák az egész országra kiterjedő gyüjtést rendeztek a templom általános restaurálására. 1942-ben el is végezték a nagy munkálatot, amely a következőkből állt: A két tornyot külön-külön vasbeton gyűrűvel övezték körül. Ezzel összekapcsolva az egész épületet, a hajót és a szentélyt ugyancsak vasbeton gyűrűbe foglalták. Ezt pedig két helyen: Fent a fedélszék tetején és a közép részen.

A kegytemplom restaurálásának következménye képpen újra vakolták az egész épületet kivülről, különleges nemesvakolattal, amelyet azóta sem kellett újra vakolni, vagy meszelni. Ugyanezen vakolattal van ellátva a kolostor első oldala is. Még egy említésre méltó kivtelezése van a vakolatnak: fehér cementből készítették és Mária-üveg lapocskákat kevertek közéje, amely napsütésben ékesen csillog.

Van még egy falba rejtett történelem. Ez már teljes valójában rejtett tudósítás: Volt egy sima, lapos kő, amelyen ez a bevésett felírás állt: CC 1208. XVIII. századi történetírók emlegetik ezt a követ: P. Györffy Pál látta, (1730). P. Lostejner Leonárd átveszi tőle a tudósítást. Ez a felíratos kő sokáig látható helyen volt. Történt, hogy a kolostor átépítése folyamán kőműves mesterek beépítették az épület falába, ismeretlen helyre. Most már nem lehet megtalálni, hogy ismét felszínre kerüljön. Ez a tényállás. Jön a találgatás: Mit jelez ez a felírás? Honnan került ide, a csíki konvent tulajdonába?

Conventus Cisterciensium? Vagy Conventus Cikiensis? - P. Benedek Fidél Csíksomlyó (Tanulmányok) könyvében ad helyet e találgatásoknak. (163.oldal.) Ciszterciták ebben az időben nem tartózkodtak Erdélyben. Volt egy másik testület, Ispotályos János lovagok, (Johanniták) akik a rend fentartására helyenkint léteztek. Így a Hargitán is teljesíthettek szolgálatot és őket jelzné ez a felírat: CC Commendatura Crucigerorum 1208. A sejtés szerint a Hargitáról került át a kő a nagysomlyói Kővárba, onnan meg később a ferencesek kolostorába.

Még egy passzus a kövekről: Látható a somlyói ferences kolostor folyosóján két nagyméretű faragott kő. Az egyik oszlopfő volt, valahol, valamikor. A másik oszloptő. Mindkettőn cikk-cakkos vésetek vannak, amelyek valamit jelentenek. Vécsey Gyula nyugdíjas mérnök tanulmányazta. Megállapította, hogy pogánykori szimbolikus jelzést mutatnak a kőoszlopok. Teljesebbek a jelek az oszlopfő tetején: A Napkorongot ábrázolja, benne kígyóval. A napsugarak száma a következő: belső kör 12, középső kör 11, szélső kör 23, oldalán 26 sugár. Vécsey szerint ezek jelképes (szimbolikus) számok. A napkorong a kígyóval pogánykori istenség-ábrázolás.

Honnan származnak ezek az oszlopok? Talán a Nagysomlyó hegyéről, a Sóvárból? Eredetéről nincsen semmi dokumentáció. Annyit jegyez föl P. Boros Fortunát történész, aki a kőoszlopok eredetét a XIII. századra datálja, megjegyzi hogy a XX. század elején két nagy kőoszlop található a kolostor folyosóján, melyet az udvarról hoztak be, ahol szekérkerékvettetőnek használtak előző időkben.

Ferences köszöntéssel: Áldás, Békesség!

P. Márk József OFM

Az Ön hírlevelei:

Változtat a feliratkozáson?
Leiratkozás


Powered by Joobi

Kövessétek hivatásotokat, és építsetek egy jobb világot!

Kövessétek hivatásotokat, és építsetek egy jobb világot!

2008. június 24. Évközi tizenkettedik hét - kedd

Keresztelő Szent János születése

P. Jason Smith LC


Lk 1,57-66. 80

Azután eljött az ideje, hogy Erzsébet szüljön; és fiút szült. Meghallották szomszédai és rokonai, hogy az Úr nagy irgalmasságot cselekedett vele, és örvendeztek vele együtt. Történt pedig, hogy a nyolcadik napon eljöttek körülmetélni a gyermeket, és apja nevéről Zakariásnak nevezték. De az anyja így szólt: ,,Semmiképpen sem, hanem Jánosnak fogják hívni." Erre azt mondták: ,,De hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így neveznének." Intettek tehát apjának, hogyan akarja őt nevezni. Ő pedig írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: ,,János a neve." Mindnyájan elcsodálkoztak. Erre azonnal megnyílt a szája és a nyelve, megszólalt, és magasztalta az Istent. Félelem szállta meg összes szomszédjukat, s ezen dolgoknak elterjedt a híre Júdea egész hegyvidékén. Mindannyian, akik hallották, a szívükbe vésték ezt, és kérdezték: ,,Mi lesz ebből a gyermekből?" Mert az Úr keze volt vele. A gyermek pedig növekedett és erősödött lélekben, és a pusztában volt addig a napig, amíg nyilvánosan fel nem lépett Izraelben.

Bevezető ima: Uram, Jézus, szeretnék veled lenni! Neked ajánlom ezt az időt, hogy legyen alkalmad szólni hozzám, miközben rád figyelek. Hiszem, hogy jelen vagy minden kegyelmeddel, amire most ebben a helyzetben szükségem van. Uram, benned remélek, mert tudom, hogy reményemet nem vethetem evilági dolgokba. Szeretlek, Uram, és tudom, hogy te mennyire szeretsz engem.

Kérés: Uram, Istenem, segíts hivatásomnak élni!

1.Szent János hivatása. Keresztelő Szent János születése azért fontos, mert ő testesíti meg az átmenetet az ó- és az újszövetség között. A történet súlypontja eltolódott: az emberek megváltó utáni vágya már ott és akkor beteljesedett. Isten királysága közel van. Szent Jánosnak jutott a feladat és a megtiszteltetés, hogy hirdesse a Megváltó eljövetelét. Azáltal, hogy ma megünnepeljük születésének napját, újra megemlékezhetünk róla, mennyire megváltozott az életünk Krisztus eljövetelével. Amit akkor generációkon keresztül vártak, mi már megkaptuk. Ezért hálásak vagyunk, hogy Isten népéhez tartozunk, akik ismerik a Megváltót.

2. Hivatásunkat követni. ,,Mi lesz ebből a gyermekből?" Ezt a kérdést talán minden szülő felteszi gyermeke születésekor, Szent János születésének szokatlan körülményei azonban nyilvánvalóvá tették, hogy Istennek különleges terve van vele. Amikor Szent János felnőtt, világossá vált, hogy hivatása van; ugyanígy nekünk is hivatásunk van. Isten arra hív, hogy kövessük hivatásunkat, és egy jobb világot építsünk. Ez a szövegrész alkalmat ad nekünk arra, hogy újra végiggondoljuk Isten előtt, miből áll a mi személyes meghívásunk.

3. Felépíteni egy jobb világot. "A gyermek pedig növekedett és erősödött lélekben..." Mindannyian megkaptuk a Szentlelket a keresztségben, de azt újra és újra be kell fogadnunk. Ezért kezdődnek az egyházi himnuszok mindig olyan felszólítással, hogy "Jöjj!", "Jöjj teremtő Lélek!", "Jöjj Szentlélek!". Aquinói Szent Tamás azt írja: Amikor az erények és a kegyelem előtérbe kerülnek az életünkben, elrejtve mindig a Szentlélek munkálkodását fedezhetjük föl ebben; akkor is, amikor valami új dologhoz fogunk hozzá, vagy életünk egy magasabb kegyelmi állapotba kerül. (Vö.: Summa theologiae, I, q. 43, a. 6, ad 2). Ha követjük a Szentlélek hívását, egy jobb világot építünk fel.

Beszélgetés Krisztussal:

"Jézus szívem szép szerelme

Az én lelkem gerjedelme

Buzgón szeret Tégedet.

Nem azért, hogy üdvözüljön,

Tűzre, kínra ne kerüljön,

Másként szeret Tégedet.

Ingyen uram Te szerettél,

Teremtettél, megszenteltél,

Megváltottál engemet.

Az én szívem szép szerelme,

Az én lelkem gerjedelme

Ingyen szeret Tégedet.

Ebben hív a szeretetben

Holtig való tiszteletben,

Vígan néked én Istenem,

Drága kincsem és mindenem,

Feláldozom életemet.

(Xavéri Szent Ferenc: "O deus, ego amo te!", fordította: Faludi Ferenc, jezsuita költő).

Elhatározás: Ma bártan fogok válaszolni a Szentlélek hívására.

A Pápa imaszándéka 2008. június hónapra:

Hogy mi keresztények mély és személyes barátságot ápoljunk Krisztussal, az Ő szeretetét közvetítve mindenkinek, akivel találkozunk.

Hogy a kanadai Québecben folyó nemzetközi eucharisztikus kongresszus segítsen mélyebben megérteni az Eucharisztiát, az Egyház szívét és az evangelizálás forrását.


Szeretettel várunk nyári táborainkba minden fiút és lányt, akik szívesen töltenek el egy hetet jó társaságban. színes lelki és szórakoztató programok közepette. Bővebb információ www.regnumchristi.hu weboldalon található.


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Keresztelő Szent János születése

2008. június 24.
Kedd, Keresztelő Szent János születése

Amikor elérkezett Erzsébet szülésének ideje, fiúgyermeket szült.
Szomszédai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr,
és együtt örült vele mindenki. A nyolcadik napon jöttek, hogy
körülmetéljék a gyermeket. Atyja nevéről Zakariásnak akarták hívni. De
anyja ellenezte: "Nem, János legyen a neve." Azok megjegyezték: "Hiszen
senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!" Érdeklődtek erre
atyjától, hogyan akarja őt nevezni. Atyja írótáblát kért, és ezeket a
szavakat írta rá: "János a neve." Erre mindnyájan meglepődtek. Neki pedig
megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és magasztalta
Istent. Akkor félelem szállta meg az összes szomszédokat, és Júdában meg
az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla,
elgondolkodva mondta: "Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr
van vele." A gyermek pedig növekedett, lélekben erősödött és mindaddig a
pusztában élt, amíg Izrael előtt nyilvánosan fel nem lépett.
Lk 1,57-66. 80

Elmélkedés:

Mi lesz ebből a gyermekből? - kérdezik mindazok, akik részesei Keresztelő
János csodás körülmények között történt születésének. Zakariás
megnémulását, majd beszédképességének visszanyerését a születéskor az
emberek isteni jelnek tartják, amely jelből azt a következtetést vonják
le, hogy az Úr a gyermekkel van. Jogosan gondolják, hogy valami készülőben
van. Hamarosan valami rendkívüli fog történni, ami Istennek lesz
köszönhető. Ők még azt gondolják, hogy talán János személyéhez kötődik az
isteni beavatkozás, s nem is sejtik, hogy még nála is nagyobb ember fog
hamarosan a világra jönni. János születése feszült várakozást teremt, s
előkészíti Jézus születését.
Vajon én mennyire vagyok figyelmes és érzékeny az isteni jelekre?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Tágítsd ki lelkemet; ó emeld fel a nyomasztó mélységből, ragadd el
művészeteddel, hogy félelem nélkül törjön fölfelé tüzes lendülettel! Mert
csak Te, egyedül Te tudsz, egyedül Te vagy képes lelkesíteni!
Ludwig van Beethoven

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim, sokak kérésére, íme itt van kis ministránsom, Levente és
az új biciklije: [1]Levente biciklivel
István atya

Felajánlott támogatást átutalással a következő számlára lehet küldeni:
Számlatulajdonos: Zalalövői Plébánia Számlaszám: 75500313-10030493
Külföldről: IBAN (nemzetközi számlaszám): HU29 75500313-10030493-00000000
BIC kód: TAKBHUHB
Vagy a következő címre lehet küldeni postai utalvánnyal: Zalalövői
Plébánia 8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.

References

Visible links
1. http://www.katolikus.hu/szombathely/kepek/bicikli.jpg
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger