2008. június 28., szombat

Szent László ünnepség Kaposváron

Szent László ünnepség Kaposváron
június 28. 10:44

Rekollekcióval és papszenteléssel ünnepelt a 15 éves Kaposvári Egyházmegye

Szent Lászlónak, az egyházmegye védőszentjének ünnepén az egész papság számára rekollekciót tartottak a püspökség nagytermében.

Gyürki László nyugalmazott körmendi plébános a Szent Pál-év kezdetén Pál küzdelmes életéről beszélt,arról ami életében lejátszódott Tarzusztól egészen a damaszkuszi országútig. Pál apostol tudatosan felkészült a sikertelenségre is. Nagyon megérintette egy oltár felirata: ”az ismeretlen istennek…” Pál apostol új utakat keresett az evangélium hirdetésére. Csak Istennek akart tetszeni. Semmi másról nem akart tudni, mint a megfeszített Krisztusról. Látszólag kis eredményeket ért el, mégsem beszélhetünk csődről, mert pontosan azon a vidéken születtek a legnagyobb egyházatyák.

A rekollekció után kezdődött az ünnepi szentmise, ahol Balás Béla megyéspüspök pappá szentelte Sifter Gergelyt és Váron Istvánt. Sifter Gergely balatonberényi, egy kis ideig a vendéglátásban dolgozott. Majd innen hívta papi szolgálatra az Isten. Szülei még mindig Balatonberényben élnek. Váron István a Baranya megyében lévő Nagydobszából származik. Kaposváron Varga László atya közösségében tért meg, itt kapta az Úr meghívását.

A megyéspüspök diakónust is szentelt, Gujber Zsoltot, aki Somogyszobról származik.

Kiss Iván/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Városmisszió folytatódik

A Városmisszió folytatódik
június 28. 12:18

Szeptemberben sor kerül a Nyitott templomok éjszakájára, és immár országos szinten a Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozatára is – hangzott el a Missziós Referatúra által összehívott megbeszélésen.



A közelmúltban Erdő Péter bíboros kívánságára megalakult Városmissziós Referatúra vezetője, Marik József megbeszélésre hívta június 27-ére az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Pasztorális Tanácsának tagjait és a főegyházmegye plébániáinak plébános által delegált tagjait. A megbeszélésen a 2007 őszén nagy sikerrel lezajlott Városmisszió folytatásának tervét, illetve gyakorlati kérdéseit tárgyalták meg.

A megjelenteket Marik József köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a nagy tömegmegmozdulások mellett, a 2007-es Városmisszió igazi jelentőségét az adta, hogy több mint 100 plébánián csaknem 1200 program zajlott a missziós héten. Ez azt jelenti, hogy a helyi plébániai közösségek rádöbbentek a saját missziós feladatukra, és ezt a feladatot, ezt a hivatást a saját lakókörnyezetükben az oda illő, és az Egyház számára is elfogadható módon továbbadták. A misszió lényege ugyanis az, hogy az Evangéliumot eljuttassa az emberekhez. Ehhez találkozni kell velük, és helyi szinten a plébániák és a helyi közösségek azok, akik ezt meg tudják tenni. A folytatás elsősorban azt célozza, hogy egyre többen legyenek, akik felismerik ezt a missziós hivatást, és közösen gondolkodva keresik a gyakorlati tettekre váltás legjobb módját is.

A Városmisszió egyes rendezvényei már idén is folytatódtak: a pünkösdhétfői Karizmák Ünnepe, és a pünkösdvasárnap tartott Gellért-hegyi Ima a városért, az idén is megrendezett Élő Rózsafüzér Budapest körül, valamint a június 18-21-ig a WestEnd tetőteraszán tartott Soul&Gospel fesztivál, illetve a hozzá kapcsolódó misszió ezt a folytatást jelentette.

Mint elhangzott, idén szeptember 20-án ismét lesz Nyitott templomok éjszakája, amelynek lényege, hogy az evangelizációt segítő programok is kapcsolódjanak hozzá. Fontos, hogy valóban legyenek nyitott templomok, és az is hogy erről tudjon a helyi közösség. Jó lenne – hangzott el – , ha ezt a napot megelőzné a plébániákon egy-egy missziós hét, amellyel jobban fel tudják hívni a figyelmet az eseményre, és a közösség lelkileg is fel tud készülni.

A Városmisszió jelentős rendezvénysorozata volt tavaly a Szakrális Művészetek Hete, amelybe sok fővárosi múzeum bekapcsolódott. Természetesen ez nem csak egyes szakrális kiállítások megrendezését jelentette, e kiállítások köré mindig programok is szerveződtek, tanúságtételek és evangéliumi részletek is elhangzottak. Idén ez a rendezvény, amelyet szeptemberben (14-21-ig) tartanak már országossá válik – jelentette be Marik József.

A jelenlévőknek a referatúrát segítő munkatársak – Csernus László (Regnum Christi közösség), Polgár Balázs informatikus, Kertész Ferenc (Emmanuel Közösség) és László Viktor (Emmanuel közösség), a Gospel-felsztivál szervezője – számoltak be az általuk eddig szervezett missziós programokról, ezzel is ötleteket adva a jelenlévőnek a további tervezéshez. Hangsúlyozták, hogy tapasztalataik szerint a helyi közösségek, önkormányzatok segítőkészek, és általában jól fogadják a kezdeményezéseket.

A beszámolók után a küldöttek kisebb csoportokban beszélték meg a tapasztalatokat és a terveket.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Erdő Péter szentbeszéde a szlovák-magyar szentmisén

Erdő Péter szentbeszéde a szlovák-magyar szentmisén Mátraverebély-Szentkúton
június 28. 13:38

2008. június 28. Mátraverebély-Szentkút

(2 Tim 2, 22-26; Zsolt 36 3-6. 30-31; Jn 17, 20-26)


Főtisztelendő Püspök- és Paptestvéreim, Kedves Magyarországról és Szlovákiából érkezett Zarándoktestvéreim!

1. A mai napon az Anyaszentegyház Szent Iréneusz lyoni püspök és vértanú ünnepét üli. Tegnap emlékeztünk meg Szent László királyról, akit uralkodásának idején többen lengyel Lászlónak neveztek, hiszen a későbbi I. Béla Árpád-házi királyunk és egy lengyel hercegnő gyermekeként Krakkóban látta meg a napvilágot. Nevéhez nemcsak a zágrábi püspökség alapítása fűződik (1090-ben), hanem a magyar kereszténység megszilárdítása is. Holnap a katolikus világegyház Szent Péter és Pál apostolfejedelmeket ünnepli. Szentatyánk, XVI. Benedek pápa a mai naptól kezdődő egy évet Szent Pál apostol tiszteletére rendeli.

Illő, hogy az Egyház életének ebben az ünnepi gazdagságában megálljunk egy pillanatra a mai délelőttön itt, Mátraverebély-Szentkúton, Szűz Máriának ezen a nemzeti kegyhelyén, amelynek történetét a hagyomány éppen Szent László király korára vezeti vissza.

2. A mostani délelőtti szentmise liturgiája a kalendárium szerint tehát Szent Iréneuszról emlékezik meg. Ha átelmélkedjük a szentírási szakaszokat, olyan tanítást találunk bennük, amely katolikus püspökök, papok és világi hívek számára minden időben aktuális, de különösen gazdag üzenetet hordoz a szlovákiai és magyarországi katolikusoknak ezen a közös szentmiséjén.

Szent Pál apostol a mai szentleckében Timóteust, a fiatal apostolutódot így figyelmezteti: „Törekedjél az igaz életre, a hitre, a szeretetre és a békességre azokkal együtt, akik tiszta szívből hívják segítségül az Urat. Térj ki az oktalan és fegyelmezetlen viták elől”. Ugyancsak a nemzetek apostola sorolja fel a lélek gyümölcseit, közöttük a szeretetet, az örömet és a békességet. A most említett idézet viszont kifejezetten arra utal, hogy a Krisztusban hívők között milyen légkörnek kell uralkodnia. Bátorító ez az üzenet, mert rávilágít, hogy az őszinte és tiszta hit a hívők között különösen is szeretetet és békét eredményez.

A mai nap olvasmányainak rendjében a válaszos zsoltár az igaz ember életéről szól. „Bízzál az Úrban, és jót cselekedj, így lakhatsz a földeden, és biztonságban élhetsz. Az Úrban legyen örömed és ő teljesíti szíved vágyait.” Aki szeretettel és bizalommal fordul Istenhez és minden körülmények között az ő akaratát keresi, aki megalkuvás nélkül szem előtt tartja embertársai javát, az teljes szívvel bízhat Isten gondoskodásában, amely nem csupán a földi élet idejére, de az örökkévalóságra szól. Mindannyian átéltünk már az életben nehezebb és könnyebb éveket, örömöket és kudarcokat, de az életét Krisztusra építő ember nem inog meg a külső körülmények változásai között. Mert Krisztus igazsága és az ő rendületlen szeretete mindig időszerű. Aki hozzá ragaszkodik, az építi sziklára az életét.

Ebben a bizalomban erősít meg a mai evangéliumban Jézus főpapi imája. Tanítványaiért könyörög, hogy mindnyájan egyek legyenek. Ez az egység a nagy jel a világ előtt. Ennek láttára kell elhinnie a világnak, hogy Krisztust az Atya küldte, hogy az igazság és a boldogság az ő tanításában van.

3. Két évvel ezelőtt a szlovák és a magyar püspöki kar képviselői együtt miséztek Esztergomban. A bazilika főoltárán írták alá a kiengesztelődés és a szeretet levelét. Az eseményről a világi sajtóban kevés hír látott napvilágot. Ebben nem volt különbség országaink között. De az egyházi tömegtájékoztatás útján a hír lassan elterjedt. Ukrajnából egy bíboros ezt írta nekem, amikor értesült arról a találkozóról: Nagyszerű és lényeges dolog volt, amit tettetek. Ha ennek a hírét nem kürtölik is világgá a sajtóban, ez inkább annak a jele, hogy az esemény nagyon is fontos, nagyon is tiszta volt. És ahogy teltek a hetek és a hónapok, a sajtóban és a televízióban különféle rossz hírekkel találkoztunk. Erőszakos cselekményekkel, a nemzetiségi türelmetlenség és az ellenséges érzület megnyilvánulásaival. Újra rácsodálkoztunk a régi igazságra, hogy tudniillik a jó hírt nem tekintik szenzációnak. Sokan az igazi hírt a katasztrófákban, a botrányokban, a szörnyűségekben látják. Nem csüggedtünk el tehát, mert tudtuk, hogy a mi jó hírünk Krisztus örömhíréhez kapcsolódik, és ezért osztozik is Krisztus evangéliumának sorsában. És nem csüggedtünk el, mert ismerjük már egymást annyira, hogy tudjuk, sehol a világon a hiteles, katolikus lelkületből gyűlölet nem fakad. Sokszor lehetett olyan érzésünk is, hogy valamiféle rossz szél korbácsolja a tó nyugodt vizét, hogy nem a többség, nem a józan emberek tömegeinek érzéseit fejezik ki ezek a megnyilvánulások. Érkeztek azután hírek egyházmegyei határok változásáról is. Voltak, akik csüggedéssel, keserűen fogadták ezeket. Néha talán szenvedélyek is felszínre törtek. Meggyőződésünk szerint a katolikus hit öröméből és békéjéből egyszerre fakad a tiszta és teljes igazság iránti tisztelet és a soha el nem lankadó törekvés a szeretetre és az evangélium szolgálatára.

De érkeztek biztató hírek is, melyek arról szóltak, hogy több püspök testvérünk egyforma szeretettel tekint minden hívére és megtalálja a lelkipásztori szeretet szavait, amelyek megnyitják azok szívét, akik számára kedves az anyanyelvük és a kultúrájuk öröksége.

4. Szent Péter pünkösdi beszédét minden jelenlévő megértette, és mindenki úgy érezte, hogy a feltámadás örömhíre a saját anyanyelvén szólítja meg. Szent Pál kilépett a saját népének a köréből azért, hogy a nemzetek apostola lehessen. Athénben, az Aeropagoszon a görög kultúra nyelvén szólította meg hallgatóit. A hellének között hellén, a zsidók között zsidó volt, hogy mindenkit Krisztushoz vezzessen. Az ő példájának hiteles követői voltak Szent Cirill és Metód, akik görög létükre megtanulták a szlávok nyelvét, hogy így hirdethessék az evangéliumot. És hiteles követője volt Szent Pálnak Szent Adalbert püspök is, szerzetes társaival együtt. Ők Géza fejedelem udvarában, majd Szent István környezetében hirdették Krisztus örömhírét a magyarok között. És hiteles tanúja volt Krisztusnak Szent Gellért is, a velencei szerzetes, aki Magyarországra jött az evangéliumot terjeszteni, majd csanádi püspökként mindent megtett, hogy magyar papokról gondoskodjon új hívei számára. De hűséges követője volt Szent Pálnak Apor Vilmos vértanú püspök is, aki a gyengék védelmében adta az életét, vagy Gojdis Péter Pál, aki a börtönben kiállott szenvedésekbe halt bele 1960-ban. Görög katolikus püspökként élete árán is megőrizte a közösséget Szent Péter utódával. Az ő arcképe ma Budapesten is ott függ a központi szemináriumban, ahol valamikor növendék volt. A szeminárium mai kispapjai feltekintenek rá mint pártfogóra és példaképre.

Megrendülten emlékezünk tehát mi, magyar és szlovák püspökök és papok ezekre a nagy elődökre. Vállalni akarjuk örökségüket és kérjük pártfogó közbenjárásukat. Mert szükségünk van a szentek közösségére, mely egybefogja a megdicsőült szenteket, a földön járó egyház tagjait és a tisztítótűzben szenvedőket. Ha pedig ilyen nagy közösség tagjai vagyunk, akkor itt, a földön is az alkotó szeretet egységében kell élnünk egymással, mert szükségünk van mindenütt, de a mi régiónkban különösen is minden katolikus ember kölcsönös segítségére és szolidáris szeretetére. Így tudunk hiteles tanúságot tenni a világ előtt, így találunk örömünkben társat, gondjainkban vigasztalást és segítséget testvéreink hitében és szeretetében.

Urunk, Szűz Anyádat hétfájdalmúnak és Nagyasszonynak tiszteljük. Add, hogy közbenjárására kölcsönösen megbocsássunk egymásnak és támogassuk egymást a keresztény tanúságtételben! Add, hogy régiónk minden szentjének közbenjárására népeink kölcsönös szeretetben éljenek.

Pane, Tvoju Matku si uctievame ako Sedembolestnú a Vel ’ kopaniu. Daj, aby sme na jej príhovor dokazan vzajomne odpustit’ minulé i súčasné ukrivdenia.

Pane, daj, aby na príhovor Svätého Konštantína a Metoda, Svätého Štefana král’a, Svätej Alžbety, Svätých košických mučeníkov a ostatných Svätých nášho regiónu žili naše národy v bratskej láske. Ámen.




© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Műsorajánló - Katolikus Krónika

Műsorajánló - Katolikus Krónika
június 28. 14:20

Milyen témákkal foglalkozik június 29.-i adásában a Katolikus Krónika?

• Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyolc diakónust szentelt
pappá az esztergomi bazilikában.

• Beer Miklós váci megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldotta meg Aszódon a
római katolikus egyházközség Hitéleti Központját.



Adás: június 29., vasárnap 9.10 m1
Ismétlés: június 29., vasárnap 12.25 m2


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Szentatya fogadta I. Bartolomaiosz pátriárkát

A Szentatya fogadta I. Bartolomaiosz pátriárkát
június 28. 15:09

A pápa Szent Péter apostol második leveléből vett szavakkal köszöntötte szombaton délelőtt a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát: mindazokat, akik „Istenünk, Megváltónk, Jézus Krisztus üdvözítő szándékából ugyanannak a drága hitnek lettek részesei, mint mi”, kegyelemmel és békességgel töltse el Istennek és Urunknak, Jézusnak ismerete.


Szent Péter és Pál apostolok, a római egyház védőszentjeinek ünnepe, csakúgy, mint Szent András, a konstantinápolyi egyház védőszentjének liturgikus emléknapja, minden évben lehetőséget nyújt a találkozásra, testvéri beszélgetésre és a közös imára. Így növekedik egymás kölcsönös, személyes megismerése, valamint az a remény, amely mindnyájunkat éltet, hogy hamarosan eljutunk a teljes egységre, engedelmeskedve az Úr parancsának – mondta a Szentatya.

Utalt rá, hogy idén Rómában, a védőszentek ünnepéhez a Szent Pál-év megnyitása csatlakozik. Benedek pápa azért hirdette meg ezt a jubileumi évet, hogy Szent Pál születésének kétezredik évfordulójára emlékezve egyre inkább elmélyítsük a népek apostola teológiai és spirituális örökségét. A két esemény szerencsés egybeesése rámutat közös keresztény hivatásunk gyökereire és arra a jelentőségteljes összhangra, amelyet érzelmeinkben és lelkipásztori elkötelezettségünkben megélünk – mondta a Szentatya, hálát adva Jézusnak, aki a Szentlélek erejével vezeti a két egyház lépéseit az egység útján.

Benedek pápa idézett Szent Pál Efezusiakhoz írt leveléből, miszerint a keresztények teljes szeretetközösségének alapja az egyetlen Úrban, egyetlen hitben és egyetlen keresztségben van. „Egy a test és egy a Lélek, mint ahogy a hivatástok is egy reményre szól” – szögezte le a népek apostola, aki egyben megjelölte számunkra az egység megőrzésének biztos útját. A II. Vatikáni Zsinat ökumenizmusról szóló határozata szintén idézi Pál tanítását: „Kérlek tehát én, aki fogoly vagyok az Úrban, hogy méltóan éljetek ahhoz a hivatáshoz, amelynek részesei lettetek, igaz alázatosságban, szelídségben és türelemben. Viseljétek el egymást szeretettel. Törekedjetek arra, hogy a béke kötelékében fönntartsátok a lelki egységet”.

A korinthusi keresztényeket, akik között nézeteltérés támadt, Szent Pál arra intette, hogy ápolják a tökéletes egységet gondolataikban és szándékaikban. Korunkat, amelyben egyre inkább megszilárdul a globalizáció jelensége, továbbra is megosztottság és konfliktusok jelölik meg. Az emberekben növekszik a bizonyosság és a béke iránti vágy, miközben szinte elvakítja őket a hedonista és relativista kultúra, amely kétségbe vonja magának az igazságnak a létezését is.

Az apostol útmutatásai ezért különösen alkalmasak arra, hogy bátorítsanak minden olyan erőfeszítést, amely a keresztények közötti teljes egységre irányul. Erre nagy szükség van ahhoz, hogy a harmadik évezred emberei számára egyre ragyogóbb tanúságot tegyünk Krisztusról, aki az Út, az Igazság és az Élet. Az emberiség csak Krisztusban és evangéliumában találhat választ legbensőbb énje elvárásaira.

A most kezdődő jubileumi Szent Pál év segítse a keresztényeket, hogy megújítsák ökumenikus elkötelezettségüket, fokozzák közös kezdeményezéseiket a minden Krisztus-tanítvány közötti teljes szeretetközösség felé vezető úton – fejezte ki kívánságát XVI. Benedek, örömmel állapítva meg, hogy a konstantinápolyi küldöttség vatikáni jelenléte bátorító jele az ökumenizmus előrehaladásának.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír



© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Evangélium

2008. június 28. - Szombat

Abban az időben, amikor Jézus bement Kafarnaumba, egy (pogány) százados
járult eléje, és így szólt: "Uram, szolgám bénán fekszik otthon, és
szörnyen kínlódik." Jézus így felelt: "Megyek és meggyógyítom őt." A
százados ezt válaszolta: "Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj,
hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én szolgám. Jómagam, bár
alárendelt ember vagyok, katonáknak parancsolok. Ha azt mondom az
egyiknek: Menj! - elmegy; a másiknak: Jöjj ide! - akkor hozzám jön; és
szolgámnak: Tedd ezt! - és megteszi."
Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott, és így szólt kísérőihez:
"Bizony, mondom nektek, ekkora hitet senkinél sem találtam Izraelben.
Ezért azt mondom nektek: Sokan jönnek majd napkeletről és napnyugatról, és
asztalhoz telepednek Ábrahám, Izsák és Jákob mellé a mennyek országában, a
választott nép fiait pedig kivetik a külső sötétségre. Ott sírnak majd, és
fájdalmukban csikorgatják fogukat." A századosnak pedig azt mondta Jézus:
"Menj, és legyen úgy, amint hitted." És meggyógyult a szolga még abban az
órában.
Ezután Jézus Péter házába ment. Látta, hogy annak anyósa lázas betegen
fekszik. Megérintette kezét, mire a láz elhagyta őt. Fel is kelt, és
szolgált neki. Amikor beesteledett, sok, ördögtől-megszállott embert
vittek Jézushoz. Szavával kiűzte a gonosz lelkeket, és minden beteget
meggyógyított, hogy beteljesedjék Izajás próféta jövendölése:
"Gyengeségeinket magára vette, és betegségeinket ő hordozta."
Mt 8,5-17

Elmélkedés:

A nem hívő ember természetes magyarázatot keres a számára
megmagyarázhatatlan jelenségekre. Azért teszi ezt, mert nem akarja
elfogadni, hogy Isten időnként beavatkozik az emberek sorsába és
rendkívüli dolgokat tesz. Sok mai ember - miközben mindenféle buta
horoszkópot elhisz - továbbra is ragaszkodik saját hitetlenségéhez. Az
evangéliumi leírásokból kiderül, hogy az emberek egykor hittel fordultak
Jézushoz, s cselekedetei sok emberben hitet ébresztettek. Úgy tűnik, hogy
napjainkban a tudomány mindenhatóságában és az emberi értelem erejében
"hívők" csodák által nem jutnak el az istenhitre, nem ébred bennük hit. A
hit megalapozására és ébresztésére talán most kevésbé alkalmas vagy nem
elegendő a csoda. De talán közelebb visznek Jézus személyéhez, aki minként
egykor megváltoztatta a betegek életét, ugyanúgy ma is képes
megváltoztatni életünket.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Minden szerzett bölcsességem, okosságom, lelki vidámságom lehull rólam, és
nem tudok mást tenni, mint imádságban ahhoz menekülni, akiben akkora
irgalom volt, hogy Isten létére meztelen földi gyermekként jött el
hozzánk. Amikor megszabadultam a külvilágtól és minden idegenségtől,
boldogan térdeltem színe előtt, és az alázat és a bánat édes könnyét
onthattam, akkor éreztem, hogy új, kimondhatatlan áldás egész árja áradt
rám, s a hosszú sötétség után újra világosság gyúlt bennem: Ő az Úr, aki
mindig közel van hozzánk, örömben és balsorsban. Nem értelmetlenül
kerültünk a világba, itt kell megérnünk egy másik világ számára. Nagy
bűneimnek teljes tudatában vagyok, mégis bizalom tölt el, mivel tudom,
hogy Isten az örök szeretet és kegyelem, s hogy Megváltóm él, s híveit az
Örökkévaló és az Igazságos kegyelmében részesíti.
Carl Ritter

______________________________
__

Aktuális:
Tanúim lesztek
Magyar Katolikus Ifjúsági napok - Eger 2008. július 17-20.
A sydney-i Világifjúsági találkozóval párhuzamosan a magyar püspök atyák
Egerbe várják a nagy távolságot önerejükből és támogató híján leküzdeni
nem tudó fiatalokat!
A Magyar Sydney sok érdekes, lelki feltöltődést kínáló programmal várja a
fiatalokat Egerbe 2008. júliusában.
Bővebb információ és jelentkezés: www.eger2008.hu
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Evangélium

2008. június 28. - Szombat

Abban az időben, amikor Jézus bement Kafarnaumba, egy (pogány) százados
járult eléje, és így szólt: "Uram, szolgám bénán fekszik otthon, és
szörnyen kínlódik." Jézus így felelt: "Megyek és meggyógyítom őt." A
százados ezt válaszolta: "Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj,
hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én szolgám. Jómagam, bár
alárendelt ember vagyok, katonáknak parancsolok. Ha azt mondom az
egyiknek: Menj! - elmegy; a másiknak: Jöjj ide! - akkor hozzám jön; és
szolgámnak: Tedd ezt! - és megteszi."
Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott, és így szólt kísérőihez:
"Bizony, mondom nektek, ekkora hitet senkinél sem találtam Izraelben.
Ezért azt mondom nektek: Sokan jönnek majd napkeletről és napnyugatról, és
asztalhoz telepednek Ábrahám, Izsák és Jákob mellé a mennyek országában, a
választott nép fiait pedig kivetik a külső sötétségre. Ott sírnak majd, és
fájdalmukban csikorgatják fogukat." A századosnak pedig azt mondta Jézus:
"Menj, és legyen úgy, amint hitted." És meggyógyult a szolga még abban az
órában.
Ezután Jézus Péter házába ment. Látta, hogy annak anyósa lázas betegen
fekszik. Megérintette kezét, mire a láz elhagyta őt. Fel is kelt, és
szolgált neki. Amikor beesteledett, sok, ördögtől-megszállott embert
vittek Jézushoz. Szavával kiűzte a gonosz lelkeket, és minden beteget
meggyógyított, hogy beteljesedjék Izajás próféta jövendölése:
"Gyengeségeinket magára vette, és betegségeinket ő hordozta."
Mt 8,5-17

Elmélkedés:

A nem hívő ember természetes magyarázatot keres a számára
megmagyarázhatatlan jelenségekre. Azért teszi ezt, mert nem akarja
elfogadni, hogy Isten időnként beavatkozik az emberek sorsába és
rendkívüli dolgokat tesz. Sok mai ember - miközben mindenféle buta
horoszkópot elhisz - továbbra is ragaszkodik saját hitetlenségéhez. Az
evangéliumi leírásokból kiderül, hogy az emberek egykor hittel fordultak
Jézushoz, s cselekedetei sok emberben hitet ébresztettek. Úgy tűnik, hogy
napjainkban a tudomány mindenhatóságában és az emberi értelem erejében
"hívők" csodák által nem jutnak el az istenhitre, nem ébred bennük hit. A
hit megalapozására és ébresztésére talán most kevésbé alkalmas vagy nem
elegendő a csoda. De talán közelebb visznek Jézus személyéhez, aki minként
egykor megváltoztatta a betegek életét, ugyanúgy ma is képes
megváltoztatni életünket.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Minden szerzett bölcsességem, okosságom, lelki vidámságom lehull rólam, és
nem tudok mást tenni, mint imádságban ahhoz menekülni, akiben akkora
irgalom volt, hogy Isten létére meztelen földi gyermekként jött el
hozzánk. Amikor megszabadultam a külvilágtól és minden idegenségtől,
boldogan térdeltem színe előtt, és az alázat és a bánat édes könnyét
onthattam, akkor éreztem, hogy új, kimondhatatlan áldás egész árja áradt
rám, s a hosszú sötétség után újra világosság gyúlt bennem: Ő az Úr, aki
mindig közel van hozzánk, örömben és balsorsban. Nem értelmetlenül
kerültünk a világba, itt kell megérnünk egy másik világ számára. Nagy
bűneimnek teljes tudatában vagyok, mégis bizalom tölt el, mivel tudom,
hogy Isten az örök szeretet és kegyelem, s hogy Megváltóm él, s híveit az
Örökkévaló és az Igazságos kegyelmében részesíti.
Carl Ritter

______________________________
__

Aktuális:
Tanúim lesztek
Magyar Katolikus Ifjúsági napok - Eger 2008. július 17-20.
A sydney-i Világifjúsági találkozóval párhuzamosan a magyar püspök atyák
Egerbe várják a nagy távolságot önerejükből és támogató híján leküzdeni
nem tudó fiatalokat!
A Magyar Sydney sok érdekes, lelki feltöltődést kínáló programmal várja a
fiatalokat Egerbe 2008. júliusában.
Bővebb információ és jelentkezés: www.eger2008.hu
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Jézus elcsodálkozott

Jézus elcsodálkozott

2008. június 28.

Évközi tizenkettedik hét - szombat

P. Jason Smith LC


Mt 8,5-17

Amikor pedig bement Kafarnaumba, odajött hozzá egy százados és kérlelte őt: ,,Uram, a szolgám a házamban fekszik bénán, és rettenetesen kínlódik.” Azt mondta neki: ,,Megyek és meggyógyítom.” De a százados így válaszolt: ,,Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, beosztott katonák vannak alattam, és ha azt mondom az egyiknek: ,,Menj!”, elmegy, vagy a másiknak: ,,Gyere!”, odajön, a szolgámnak pedig: ,,Tedd ezt!”, megteszi.” Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott, és azt mondta követőinek: ,,Bizony, mondom nektek: Izraelben nem találtam ekkora hitet senkinél. Mondom nektek: Sokan érkeznek majd keletről és nyugatról, s letelepszenek Ábrahámmal és Izsákkal és Jákobbal a mennyek országában. Az ország fiait pedig kivetik a külső sötétségre. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás!” Ezután Jézus így szólt a századoshoz: ,,Menj, és legyen úgy, ahogyan hitted.” És meggyógyult a szolgája abban az órában. Mikor ezután Jézus bement Péter házába, látta, hogy annak anyósa fekszik és lázas. Megérintette a kezét, mire elhagyta a láz. Fölkelt és felszolgált neki. Amikor beesteledett, odahoztak hozzá sok ördögtől megszállottat. Kiűzte szavával a lelkeket, azokat pedig, akik rosszul voltak, meggyógyította, hogy így beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott: ,,Ő a mi gyengeségeinket magára vette, és betegségeinket hordozta” .

Bevezető ima: Uram, Jézus, szeretnék veled lenni! Neked ajánlom ezt az időt, hogy legyen alkalmad szólni hozzám, miközben rád figyelek. Hiszem, hogy jelen vagy minden kegyelmeddel, amire most ebben a helyzetben szükségem van. Uram, benned remélek, mert tudom, hogy reményemet nem vethetem evilági dolgokba. Szeretlek, Uram, és tudom, hogy te mennyire szeretsz engem.

Kérés: Uram, Istenem, ajándékozz meg hittel!

1. A százados hite. Amikor a százados, kinek felszerelésén megcsillant a nap, utat tört a tömegben, a tanítványok gúnyolódtak rajta. Mit akarhat ez a római? Sose gondolták volna, hogy Urunk csodálkozva odafordul hozzá, és azt mondja: ,,Izraelben nem találtam ekkora hitet senkinél.” Más szavakkal: Nézzétek, ennek az embernek a hite nagyobb, mint a tiétek! Álljunk meg itt egy pillanatra, és gondoljuk végig: Mi volt a különbség a százados és a tanítványok hite között? Talán az alázat és az őszinteség, amivel kérését előadta? Igen, a százados erős testalkatú volt, és nagy volt a világi hatalma; mégis alázattal elismerte, hogy Jézus hatalma sokkal nagyobb az övénél. Valószínűleg olyan ember volt, aki sok durvaságot látott életében, mégis valódi szeretettel és gondoskodással viseltetett beteg szolgája iránt. Ami talán leginkább megdöbbentette Krisztust, hogy a százados teljesen biztos volt abban, hogy kérését teljesíti, még mielőtt azt elmondta.

2. Jézus elcsodálkozott. A vízen járás, a betegek meggyógyítása, a kenyérszaporítás – ezek és még sok más csoda tisztelettel teli csodálatot váltott ki Jézus tanítványaiban; mégis ez az első alkalom, hogy azt olvassuk, maga Jézus csodálkozott el. Miért? Urunk csodáinak az volt a célja, hogy tanítványai elhiggyék, Ő az Isten fia, mégis sokan megmaradtak hitetlenségükben. Hirtelen egy olyan erős hitű százados közeledett Jézushoz, akinek a háború volt az élete, aki sose tette be a lábát a templomba, és aki soha nem hallgatta meg az írástudókat. Amikor Jézus meghallotta a szavait, elcsodálkozott. Ez a katona alázatán keresztül megértette, ki volt Jézus – amitől azok, akik régóta követték Jézust, még messze voltak. Épp emiatt ismételjük el a százados szavait a szentmisén: „Uram, nem vagyok rá méltó, hogy hajlékomba jöjj … „. Arra kell törekednünk, hogy hitünket valódi alázattal egészítsük ki.

3. Krisztus másokért élt. „Amikor beesteledett, odahoztak hozzá sok ördögtől megszállottat. Kiűzte szavával a lelkeket, azokat pedig, akik rosszul voltak, meggyógyította, hogy így beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott: ,,Ő a mi gyengeségeinket magára vette, és betegségeinket hordozta” [Iz 53,4].” Itt bepillantást nyerhetünk Jézus személyiségébe. Kint áll Péter háza előtt a hideg szélben, démonokat űz ki, és betegeket gyógyít. Miért nem piheni ki magát? Nehéz nap áll mögötte. Sok-sok órán keresztül tanított, gyógyított, és figyelt másokra; elcsodálkozott a százados hitén; meggyógyította Simon anyósát; végre volt egy szabad pillanata, hogy kipihenje magát, miközben Péter anyósa felkelt, és felszolgálta neki a jól megérdemelt vacsorát. Amikor azonban leült az ételhez, észrevette, hogy odakint emberek gyülekeznek. Pásztor nélküli juhok voltak ők: betegek, ördögtől megszállottak, bolondok, zavarodottak – szíve nem engedte, hogy egy percet is pihenjen. Életét továbbra is az emberekért kellett áldoznia, akikért leszállta a mennyből, hogy megváltsa őket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Istenem, erős hittel hiszem és vallom mindazt, amit a katolikus Anyaszentegyház elém ad, mert, Istenem, te nyilatkoztattad ki mindezeket, aki az örök igazság és örök bölcsesség vagy, aki nem tévesztesz meg és soha nem tévedhetsz. Ebben a hitben akarok élni és meghalni. Ámen (A hit felindítása – Katolikus Egyház katekizmusának Kompendiuma)

Elhatározás: A következő misén az „Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj” imát nagyon figyelmesen és elmélyülve fogom mondani.

A Pápa imaszándéka 2008. június hónapra:

Hogy mi keresztények mély és személyes barátságot ápoljunk Krisztussal, az Ő szeretetét közvetítve mindenkinek, akivel találkozunk.

Hogy a kanadai Québecben folyó nemzetközi eucharisztikus kongresszus segítsen mélyebben megérteni az Eucharisztiát, az Egyház szívét és az evangelizálás forrását.


Szeretettel várunk nyári táborainkba minden fiút és lányt, akik szívesen töltenek el egy hetet jó társaságban. színes lelki és szórakoztató programok közepette. Bővebb információ www.regnumchristi.hu weboldalon található.


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger