2008. július 16., szerda

A Szentatya elhagyta kenthurst-i székhelyét

A Szentatya elhagyta kenthurst-i székhelyét
július 16. 12:06

Július 16-án 18 órakor (magyar idő szerint 10 órakor) a pápa elhagyta a Sydney északnyugati részén lévő tanulmányi központot, ahol megérkezése után háromnapos pihenését töltötte.

Autóval utazott a sydneyi Cathedral House-ba, amely pápai rezidenciaként fog szolgálni XVI. Benedek pápa apostoli útjának második felében.

Magyar Kurír

Kép: cpp


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Július 20., évközi 16. vasárnap

Július 20., évközi 16. vasárnap
július 16. 9:08

A rossz problémája
A népmesék alapeszméje: a jó elnyeri jutalmát, a gonosz elveszi méltó büntetését. A farkas beleesik a gödörbe, a boszorkányt megégetik, a pásztorfiú pedig megszerzi a fél országot és a királylány kezét. Ezek azonban csak az emberi vágyak kivetítései.
A valóságban máshogy szokott történni: a jó hátérbe szorul, és a gonoszság uralkodik el a földön. Úgy látszik, az úr Jézus is tisztában volt ezzel a ténnyel. Isten megtűri a rossz jelenlétét a történelemben. Még az Egyházban is. Az évközi 16. vasárnap olvasmányai a rossz problémájára keresik a kinyilatkoztatás feleletét.

Honnét jön a rossz?

Jézus tanításai szerint a rossz mag elhintését „ellenséges ember cselekedte”. A Mester szóhasználatában ez a kifejezés a személyes Gonoszt jelenti, akit népies elnevezéssel Sátánnak hívunk. Persze nem szükséges mindig az ő közvetlen működését feltételezni. A démonikus ártó hatás emberi konkolyhintőkön keresztül is megnyilvánulhat. Egy külföldi kriminál-psziochológiai intézet tanulmányozta egyes modern zenei áramlatok hatásait az emberi lélekre és a társadalomra. Felmérésükből néhány megdöbbentő mondat: „Az emberiség történetében először támadt olyan áramlat, amely az egész társadalmat, erkölcsöt, kultúrát akarja megrendíteni. Testet, lelket, szívet egyaránt tönkretevő mozgalom ez. Célja, hogy főleg a fiatalokat bevezesse a sátánizmus eszmevilágába. Féktelen agresszivitás jellemzi őket. Lázítanak a szülők, a rend, a társadalom ellen, céljuk a szexuális ösztönök felszabadítása, felbujtás az anarchiára. Népszerűsítik a halált, a poklot, sőt a Sátán-kultuszt.” Megdöbbenve ismerjük fel Jézus példabeszédének mai változatát: „Éjszaka, míg a többiek aludtak, ellenséges emberek konkolyt hintettek a búza közé.”

Miért engedi meg Isten a rosszat? Ez a következő kérdés, amely felmerül minden gondolkodó emberben.

Az emberi szabadság tiszteletben tartása miatt.
Az égitestek a legpontosabb menetrend szerint száguldanak évmilliárdok óta láthatatlan síneiken. Ezek a beléjük oltott törvényeknek kénytelenek engedelmeskedni. A biológia is igazolja, hogy a növények szükségszerűen faji sajátosságaikat, az állatok ösztöneiket. Az embert azonban Isten szabadnak teremtette. Ha szabad, akkor nemcsak a jót, hanem a rosszat is szabadon teheti. Isten önmagának tartozik vele, hogy ne akadályozza meg a szabadság gyakorlását.

Így válik az ember erkölcsi lénnyé.
Csak akkor van értéke a hűségnek, ha lehetek hűtlen is. Csak akkor imponáló a becsület, ha lehetnék becstelen is. Csak akkor van súlya az emberiességnek, ha lehetnék embertelen is. Ha az embernek nem lenne lehetősége a bűn elkövetésére, akkor megszűnnék minden erény is. Isten azért nem engedi kigyomlálni a konkolyt, mert acélosabbá, ellenállóbbá teszi a búzát.

A konkoly is búzává válhat.
Ami a természetben nem történik meg, az a lelkek világában bekövetkezhet. Gondoljunk csak a nagy konverziókra a történelemben: Magdalai Máriától a jobb latorig, Saul megtérésétől Paul Claudelig, Szent Ágostontól Nicky Cruz bandavezérig. (Modern példa: Kerényi Lajos atya a halálos ágyon feloldozza számos igazságtalan halálos ítéletet hozó „vérbírót”, Olti Vilmost.)

Hogyan kell élnünk a gonosz világ közepette?

A példabeszéd szerint Krisztus elvárja a jók virrasztását. A konkoly éjszaka került a vetésbe. Szomorú tény, hogy amíg az ellenség serényen munkálkodott, hintette a rossz magot, addig a gazda szolgái kényelmesen aludtak.
Istenem! A gonosz terjed, hódít, gyökeresedik, a jók meg alszanak.
Loyolai Szent Ignácnak van egy megrendítő elmélkedése, „A két zászlóról.” Jeruzsálem mezején Krisztus Király harcosokat gyűjt maga köré. Kitűzi zászlaját, és isten országának terjesztésére toboroz sereget. De Babilon környékén Lucifer is gyűjti csatlósait. Fegyverbe szólítja a gonoszokat, és a sátán uralmát tűzi ki célul. Aztán megkezdődik a nagy küzdelem, és folyik az utolsó ítéletig. A történelem nem más, mint a jó és a rossz, Isten országa és a gonoszság uralmának harca a világban.
Miért van olyan mostoha sorsa Isten ügyének? Talán azért, mert a Sátán hatalmasabb, mint az Isten? Nem! Mert a rossz erősebb a jónál? Nem! Mert a kegyelem gyengébb, mint a kísértés? Nem! Hát akkor miért? Azért, mert azok, akik Jézus zászlaja alá szegődtek, nem fejtenek ki akkora erőt, nem mozgatnak meg olyan tömegeket, nem adják át magukat annyira feladatuknak, mint a Sátán csatlósai. A Sátán csatlósai nyüzsögnek, mert érzik, hogy rövid az idejük. Jézus katonái pedig ráérnek, mert azt hiszik, úgyis Isten intéz el helyettük mindent. A Sátán csatlósai ravaszak, mint a kígyók, isten munkatársai pedig naivak, mint a galambok. A gonosz hinti a rossz magot, szennyezi a tiszta forrásokat, terjeszti sötét birodalmát, a jó ügy szolgái pedig ölbetett kézzel tehetetlenkednek és alszanak.
Testvérek! Legalább akkora lelkesedés égjen bennünk Isten Országának terjesztése érdekében, mint amekkora energiával küzdenek a Lucifer zászlója alá sorakozók! Isten ellenségeinek munkája, az ellentábor fanatizmusa ébressze fel végre az Úr ügyének álmos követőit, és legyen az apostoli munka sürgető ösztönzője.

Szívleljük meg Szent Pál figyelemeztetését a Római levélből: „Ébredjetek fel végre az álomból! Múlóban az éjszaka, közeledik a nappal.” Mint ahogyan Csipkerózsika a mesebeli herceg csókjától felébredt száz éves álmából, úgy pezsdüljön fel az új életkedv és aktivitási láz isten szent népében is.

Urunk, Istenünk!
A gonoszság modern méretei megrendítőek. Kérünk, ébressz fel bennünket álmunkból. Ébressz felelősségünk tudatára, hogy a sötét háttérből annál jobban világítson Gondviselésed jósága és irántunk tanúsított szereteted. Ámen.

Hajnal Róbert





© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Böjte Csaba tart lelkigyakorlatot Budapesten

Böjte Csaba tart lelkigyakorlatot Budapesten
július 16. 17:44

Budapesten, a Huba utcai Karmelita templomban, július 17-18-19-én lelkigyakorlatos elmélkedést tart délután 18.00 órától Böjte Csaba ferences szerzetes.


Az érdeklődőket nagy szeretettel várják a szervező karmelita nővérek és Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkatársai.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Létezik

Bruxelles

Ardeal-Romania

Hotel In Jungle

Fiatalokért

Visit the Widget Gallery

Mint a gyermekek

Mint a gyermekek

2008. július 16 Évközi tizenötödik hét - Szerda

P. Matthew Green, LC

Mt 11: 25-27

Abban az időben Jézus ezeket mondta: "Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy az okosak és a bölcsek elől elrejtetted ezeket és a kicsinyeknek kinyilatkoztattad. Igen, Atyám, így tetszett neked. Atyám mindent átadott nekem, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú kinyilatkoztatja.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Hiszem, hogy mindig és mindenütt figyelsz rám és vezérelsz engem. Remélek és bízom benned, mert tudom, hogy sose vezetsz rossz útra, ha engedelmes vagyok és hallgatok rád. Szeretlek, amiért oly türelmes és jó vagy velem, és szeretnék napról napra hűségesebb lenni hozzád.

Kérés: Uram, segíts szüntelenül imádkoznom és úgy állnom előtted, mint egy gyermek az apja előtt: telve bizalommal és az akaratával szembeni tanulékonysággal.

1. Szívből jövő imádság. A mai evangéliumi részlet a tegnapinak a folyatatása. Az átmenet kissé hirtelennek tűnhet, de ez a túláradó dicséret valami nagyon fontosat mutat meg Krisztusban: bármi is történjék körülötte, bárhogyan is bánjanak vele, belül mindig az imádság és a derű tölti be a lelkét. Mindig tudatában volt az Atya jelenlétének. A hirtelen hangnemváltás nem irányváltás nála, hanem az Atyával való mély egység kifejeződése, amelynek fényében a világ dolgait szemléli. Ha nekünk is szokásunkká válik az imádság és mindig az Istennel való egységre törekszünk, mi is megélhetjük ezt a mély békét és elnyerjük azt a képességet, hogy mindenhol meglássuk Isten akaratát.

2. Olyanná válni, mint a gyermekek. Jézus dicsőíti az Atyát, amiért „az okosak és a bölcsek elől elrejtette ezeket és a kicsinyeknek kinyilatkoztatta”. A farizeusok és szaddúceusok voltak akkoriban az „okosak és bölcsek”, mégis sokuk elutasította Jézust. Nikodémus sem vállalta fel nyilvánosan, hogy ő elfogadta Jézust. Isten tiszteletben tartja az emberi szabadságot, ezért nem fogja ráerőltetni magát azokra, akik önteltségükben nem kérnek a segítségéből. Viszont mindazokért ott van, akik igénylik a szeretetét, kegyelmét és iránymutatását.

3. Jézus semmit sem sajnál tőlünk. Az utolsó két mondat nem az Atyának, hanem Jézus tanítványainak szól, talán ennek a hirtelen, őszinte imádságnak a magyarázataként. Sokan talán csodálkoztak körülötte, hogy Jézus miért tört ki ily hirtelen egy dicsőítő imában. Jézus megmagyarázza. Krisztus isteni mivolta teszi lehetővé az Atya és Ő közötte fennálló mély bizalmat és szeretetbeli egységet. Senki másnak nem lehet ilyen kapcsolata az Atyával, csak ha a Fiú megmutatja neki, és Jézus éppen ezt tette a tanítványokkal. Amennyire igaz, hogy az Atya mindent megadott a Fiúnak, éppen úgy igaz, hogy a Fiú semmit se tart vissza tőlünk, még az Atyával való legintimebb beszélgetését sem.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, én is azok közé szeretnék tartozni, akik olyanok, mint a gyermekek; és nem a büszkék közé, akik tehetségükkel dicsekszenek. Tudom, hogy hozzád képest végtelenül kicsinyek vagyunk, és minden jó, ami bennünk van, csak tőled származik. Köszönjük, hogy megmutattad nekünk az Atyát és megtanítottál arra, hogy mindig és mindenhol imádkozhatunk hozzá, és Ő gyermekeiként tekint ránk.

Elhatározás: Ma különös figyelmet szentelek annak, hogy megőrizzem belső békémet és közelebbi kapcsolatba kerüljek Istennel, az Atyával.


Szeretettel várunk nyári táborainkba minden fiút és lányt, akik szívesen töltenek el egy hetet jó társaságban. színes lelki és szórakoztató programok közepette. Bővebb információ www.regnumchristi.hu weboldalon található.


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

AdSense








Egyedi keresés

Evangélium

2008. július 16. - Szerda

Abban az időben Jézus így fejezte be tanítását: Magasztallak téged, Atyám,
ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és
kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az
én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az
Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja
nyilatkoztatni.
Mt 11,25-27

Elmélkedés:

Isten szeretetének a titkát Krisztus által ismerhetjük meg. Akik azonban
bölcsnek és okosnak gondolják magukat, s inkább arra törekszenek, hogy
mindenre magyarázatot találjon értelmük, azok messze járnak ettől a
titoktól. Az isteni szeretet megtapasztalása, elfogadása és viszonzása
sokkal inkább kíván tőlünk egyszerűséget, mintsem komoly értelmi
megfontolást. Hitünk természetesen értelmi megalapozást is kíván, de ennél
fontosabb az Istenre való ráhagyatkozás, a kegyelem elfogadása, szívünk
megnyílása az Úr felé. A mai evangélium alapján mondhatjuk, hogy aki
Krisztust ismeri, az a mennyei Atyát ismeri. Vagy talán még helyesebb azt
mondanunk, hogy aki Krisztust szereti az az Atyát szereti.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Mennyei Atyám, köszönöm neked, hogy szüleimen keresztül számtalan
jótéteményben részesítettél. Fizess meg nekik a sok jóért, amit velem az
első naptól kezdve tettek; és segíts, hogy hálás lehessek irántuk. Áldd
meg munkájukat és fáradozásukat, tartsd meg őket jó egészségben,
vigasztald őket a megpróbáltatások idején. Engedd, hogy gazdagodjanak a
jóban és őrizd meg őket minden rossztól. Áldd meg testvéreimet is és
minden rokonomat. Ne engedd, hogy családunk egy tagja is elvesszék örökre,
hanem egyesíts mindannyiunkat újra örök atyai házadban.
______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger