2008. július 25., péntek

2008. július 27., évközi 17. vasárnap

2008. július 27., évközi 17. vasárnap
július 23. 10:38

A földbe rejtett kincs és a drágakő

Archimedes, görög matematikus, a szirakúzai fürdőben fedezte fel a hidrosztatika alaptörvényét, a folyadékba merülő testre gyakorolt fölhajtó erőt. A megtalálás örömében végigfutott a város főutcáján, és boldogan kiáltozta: „heuréka!”, „Megtaláltam!” A mai evangéliumban szereplő napszámost és kereskedőt is hasonló öröm árasztja el. Ujjongva mondják: megtaláltuk életünk nagy lehetőségét, a kincset, illetve a drágagyöngyöt. A keresztény hívőt ugyanez a boldog tudat árasztja el, ha ráébred „Isten Országának” birtoklására.

Az évközi 17. vasárnap miseszövegei örömre akarnak hangolni. Isten Országának nem a terhét hangsúlyozzák, hanem mindent felülmúló értékét.

Isten országának mindent felülmúló értéke van
Jézus példabeszédében bemutat két bölcs embert. A szegény napszámos szerszáma ásás közben kincses ládát fordít ki a földből. A törvény értelmében a talált kincs azé, akinek a földjéből előkerült. Ezért visszatemeti a ládát. Majd eladja mindenét, megveszi a földet, és így jogosan megszerzi a kincset.

A gazdag kereskedő üzletelés közben igazgyöngyöt talál. Ere eladja a rakomány áruját, és megveszi azt az egy drágakövet.

Így egymás mellett mintha azt hirdetné: minden emberre érvényes mondanivalót képvisel.
Amikor mi ezt a szót halljuk, „ország”, zászlókra, lobogóra, címerre gondolunk. Földterületet képzelünk el, amelynek határai vannak, domborzata, éghajlata, növény- és állatvilága. Érzelmek is kapcsolódnak hozzá a Radnóti vers szellemében: „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám.” Jézus sohasem egy földrajzilag körülhatárolt területet értett alatta. Szerinte ott van jelen, ahol isten uralmát elfogadják. Vagyis az istenszerető lelkekben. Érthető a földi egyházra, az örök boldogságra, vagy akár a Krisztus-követésre általában. Aki erre rátalál, a legnagyobb érték birtokába kerül.

Nem szabad elvéteni a váratlan lehetőséget
A példabeszéd szereplői váratlanul bukkannak a kincsre. Bölcsességük abban nyilvánul meg, hogy nem szalasztják el a váratlan lehetőséget. Nem vétik el az egyszer adódó alkalmat.

Sokan a lelki kincsekre: a hitre, a vallásosságra, az egyházra váratlanul találnak rá. Egyszerre ott áll előttük a lehetőség az Istennel való kapcsolat fölvételére, a Krisztussal való találkozás lehetőségére. Rábukkannak a kincsre. Nagy a felelősségük, hogy ha rátalálnak, szerezzék is meg. Mert nem biztos, hogy ha most elszalasztják a lehetőséget, lesz-e alkalmuk újból rátalálni.

Fiatal szülök a baba kocsikáztatása közben szinte belebotlanak a templomirodába. Mivel mindketten ateisták, a pap felkínálja nekik, hogy kiscsoportos beszélgetéssorozatban tiszta forrásokból bemutatja az istenhitet, felkészíti felnőtt módon a szentségekre a szülőket, utána megkereszteli a gyermeket, és később is segítségükre lesz a gyerek további vallási nevelésében.
Kórházban fekvő súlyos beteg ágyánál a lelki gondozó felkínálja, küld egy papot, aki lelkileg, megnyugtatná.

Vallásos hölgy lelki tanácstalanatlanságban levő barátnőjének befizet zarándoklatra, lelki gyakorlatra.

Iskoláskorú gyermeket hív pajtása hittanra, ministrálásra.
Akik rátalálnak Isten országára, de eltemetik gondjaik, terveik, álmaik alá, nem biztos, hogy kapnak új lehetőséget az elvétett alkalom korrigálására.

Halogatás nélkül cselekedni kell!
A napszámos és a kereskedő nem állt megkövülten a kincs mellett. Nem fogtak hozzá sóvárogva számlálgatni az értéket, nem veszítették el a fejüket. Ehelyett megfontoltan, értelmesen és főként azonnal cselekedni kezdtek. Azon nyomban. Aznap!

Bárcsak mi sem felejtenénk el az igazságot: „Az ördög legcélravezetőbb kísértése: a majd holnap!” A patópálos „ej, ráérünk arra még” sugalmazása. Isten ügyében legyünk serények. Nem holnap! A zsoltáros erre figyelmeztet: Ha ma meghalljátok az Úr szavát, meg ne keményítsétek szíveteket!”

Érte minden áldozatot szívesen kell vállalni
A szántóvető eladta mindenét. Még a födelet is feje fölül. A kereskedő is összes áruját eladta. Tehát neki is mindentől meg kellett válnia. Sem nem olcsóbb, sem nem drágább az a gyöngy, mint a mindene. Ilyen csak a mesében szokott előfordulni. Meg ez történik az istennel való kapcsolatunkban is. Akárki akad is rá Isten Országára, megveheti, csak éppen mindenét oda kell adnia érte.

Mit jelent az, hogy mindent odaadni érte?
Mindenét sokféleképp adhatja az ember. Az is mindenét adja, aki lemond a családalapításról Isten Országáért (szerzetesek, papok, apácák). De az is, aki gyermekeiért él, meg házastársáért. Az is, aki eladja autóját, nyaralóját, de az is, aki kocsijával elintézi ismerőseinek ügyes-bajos dolgait, vagy aki sokgyermekes családoknak kulcsot ad üresen álló hétvégi házához.

Öröm áradjon el megszerzése fölött
Örül a napszámos és örül a kereskedő is, mert mindketten nyélbe ütötték életük nagy üzletét. A sportoló sem sajnálkozik a fáradságos edzések miatt, mert a sikerért dolgozik. A hadvezér sem félti a bőrét, mert a győzelemért küzd. Éppígy a keresztény sem tartja magát áldozatnak, ha Isten Országáért bármiről is le kell mondania, mert a legnagyobb értéket szerezte meg helyette.

El ne vétsem a lelki kincsek megszerzésének lehetőségét. Nem biztos, hogy nem ez volt az utolsó esélyem. Ne halogassam vallási kötelességeimet. Isten Országáért legyek kész mindenről lemondani, ha akadályoz. Örömmel vállaljam keresztény kötelességeimet, mert „Isten a jókedvű adakozót szereti.” Akkor a bölcsek és boldogok közt lesz helyem már itt a földön, és elnyerem az örök életben is.

Hajnal Róbert/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Szovátai gyermekek táboroznak Marcaliban

Szovátai gyermekek táboroznak Marcaliban
július 25. 9:05

Július 21-én 39 gyermek érkezett a Déva Szent Ferenc Alapítvány szovátai házából az ötödik marcali nyári táborba.

A gyermekeket és a két nevelőt 19 család fogadta be. Napközben a marcali egyházközség szervezett programokat a tábozozóknak. A tábort 6 marcali fiatal irányítja, Stomayer Miklós hitoktató vezetésével.

Az idei tábor újdonsága, hogy a vendéglátásba bekapcsolódott Mesztegő, Szőkedencs és Fonyód is.

A egy gyermekprogramra várja a fiatalokat. Ismét megrendezik, az immár hagyományos Marcali–Szováta focimeccset, s a város polgármestere a strandon látja vendégül a gyermeket. Különböző szervezetek is felajánlották közreműködésüket, így a Balatoni Hajózási R. és a fonyódi Önkormányzat is programokkal várja a gyermekeket.

A tábor vasárnap szentmisével, majd azt követően a szovátai gyermekek műsorával zárul.

Kiss Iván/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Egy rabbi tanácsai házasoknak

Egy rabbi tanácsai házasoknak
július 25. 15:08

A boldog házasság nem szerencsés adottság, hanem napi feladat. Pliskin rabbi az alábbi húsz jó tanácsot adja azoknak, akik szeretnének boldog házasságban élni:

1. Mindig tartsd szem előtt, hogy legfőbb célod a boldog házasság! Csak olyasmit mondj és tegyél, ami e felé segít benneteket! Ami ezzel ellenkezik, kerüld! A többi csak adalék.

2. Sokszor tegyétek fel magatoknak a kérdést: Hogyan tudnánk otthon boldog, szeretetteljes légkört teremteni?

3. Arra gondolj, mit tudnál adni, ne arra, hogy mit kaphatsz! Minél több szóval és tettel keresd házastársad kedvét!

4. Szóban és tettben mindig hangsúlyozd házastársad fontosságát!

5. Újra meg újra kérdezd meg magadtól: Mit mondhatnék, mit tehetnék, amivel férjemet/feleségemet felvidíthatnám?

6. Mielőtt megszólalsz, gondold meg, mi a célod! A beszélgetés célja a válasz, amit kapni fogsz. Ha az első mondatod nem a kitűzött célt szolgálja, kezdd másként! Ne feledd: az igazi cél az, hogy tiszteljétek egymást és boldogok legyetek. Ne vitatkozz fölöslegesen! A legbölcsebb megoldás sokszor a hallgatás. Mindig tanúsítsatok tiszteletet egymás iránt!

7. Minden lehetséges módon fejezd ki nagyrabecsülésedet és háládat! Napjában többször mondj egy-két elismerő szót!

8. Mindig figyelmesen hallgasd meg a házastársadat! Igyekezz úgy megérteni, mintha az ő helyében volnál!

9. Figyelj házastársad érzelmeire és igényeire! Gondold át, mikor nem voltál elég figyelmes, és határozd el, hogy igyekszel egyre figyelmesebb lenni!

10. Panaszkodás és vádaskodás helyett gondold át, hogyan tudnád pozitív módon jóra ösztönözni a társadat! Ha eddigi viselkedésed nem vezetett eredményre, találj ki más módszert!

11. Ne legyenek irreális elvárásaid! Ne várd, hogy a társad tökéletes legyen, és ne hasonlítsd másokhoz!

12. Ne beszélj sértően! Ha a házastársad sértően szól hozzád, mondd neki: „Szeretném, ha tisztelettel beszélnénk egymással.”

13. Légy kompromisszumkész! Légy hajlandó lemondani a saját akaratodról, hogy adott esetben a társad is hajlandó legyen lemondani az övéről!

14. Írd össze, mennyi mindent köszönhetsz a házasságodnak, illetve a házastársadnak! Folyamatosan bővítsd a listát, és sokszor olvasd el!

15. Írd össze házastársad jó tulajdonságait, illetve azt, ami tetszik a viselkedésében! Folyamatosan bővítsd a listát, és sokszor olvasd el!

16. Mindig gondolkozz azon, hogyan hozhatod ki társadból a legjobb tulajdonságait! Szóval és tettel mindig erősítsd benne ezeket a vonásokat!

17. Ha probléma adódik, keresd a megoldást! A megoldásra figyelj, ne arra, melyikőtök volt a hibás! Keressetek közös, mindkettőtök számára elfogadható megoldást, hogy harmonikus maradjon a kapcsolatotok!

18. Gondoljatok vissza a legszebb pillanatokra! Mit mondtatok, mit tettetek, amikor a legboldogabbak voltatok együtt? Ismételjétek meg minél többször!

19. Keressetek örömteli közös tevékenységeket!

20. Éljetek a jelenben! Amit a múltban elrontottatok, az már a múlté. A jelent és a jövőt mostani gondolataitokkal, szavaitokkal, tetteitekkel alakítjátok. Gondosan válogassátok meg őket!

Magyar Kurír

Forrás: www.simpletoremember.com
Kép: commons.wikimedia.org


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Szent Anna-napi búcsú Kelenyén

Szent Anna-napi búcsú Kelenyén
július 25. 16:53

Július 26-án, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a Szent Anna-napi búcsú Kelenyében.

Szent Anna és Szűz Mária iránti tiszteletből 2005-ben a község főterén szobrot állított Szent Annának az egyházközséggel és az Önkormányzat, amelyet György Ferenc szentelt fel.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Arare Photo

Evangélium

2008. július 25. - Péntek, Szent Jakab apostol

Jézus Jeruzsálembe indult. Útközben odalépett hozzá a Zebedeus fiúknak
(Jakab és János apostoloknak) anyja, fiaival együtt, és leborult előtte,
hogy kérjen valamit. Jézus megkérdezte tőle: "Mit kívánsz?" Ő azt felelte:
"Intézd úgy, (Uram,) hogy az én két fiam országodban melletted üljön: az
egyik jobbodon, a másik pedig bal oldaladon."
Jézus így válaszolt nekik: "Nem tudjátok, hogy mit kértek. Készek
vagytok-e arra, hogy kiigyátok azt a kelyhet, amelyet nekem ki kell
innom?" "Készek vagyunk!" - felelték. Jézus erre így folytatta: "A
szenvedések kelyhét velem együtt kiisszátok majd. De hogy ki üljön
mellettem jobb és bal felől, azt nem én döntöm el. Azok ülnek majd ott,
akiket mennyei Atyám erre kiválasztott."
Amikor a többi tíz (apostol) ezt meghallotta, méltatlankodni kezdett a
testvérpár viselkedése miatt. Jézus magához hívta őket, és így szólt
hozzájuk: "Tudjátok, hogy a pogányoknál hogyan hatalmaskodnak a vezető
emberek: akinek nagyobb a rangja, érezteti a hatalmát. Nálatok ne így
legyen! Aki köztetek nagyobb akar lenni, legyen a szolgátok! És aki első
akar lenni, legyen a cselédetek! Az Emberfia sem azért jött, hogy neki
szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másoknak, és odaadja életét
váltságul mindenkiért."
Mt 20,20-28

Elmélkedés:

A két apostol, Jakab és János arra vágyik, hogy részesei legyenek Jézus
dicsőségének, s minden bizonnyal a többi apostolban is hasonló vágy
élhetett, s mi magunk is ezt szeretnénk. Együtt lenni Jézussal az örök
dicsőségben, az örök életben. De milyen út vezet odáig? Mit kell ezért
tenni? Miről kell ezért lemondani, s mit kell ezért vállalni? Az
evangéliumból úgy tűnik, hogy a két apostol nem tudja a választ. Miként
Jézus számára a szenvedésen és a halálom keresztül vezetett az út a
feltámadás dicsőségébe, ugyanúgy az ő számukra is és a mi számunkra is. De
vajon kész vagyok-e vállalni Jézussal együtt a nehézségeket? Kész vagyok-e
felvenni és hordozni életem keresztjét?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Örvendező szívünk dala
magasra száll, Jakab, veled,
halászból téged Krisztusunk
ily szent orom csúcsára vitt.

Testvéreddel, mert hív a szó,
elhagytok mindent, kincset is;
az Úr igéjét, szent nevét,
buzgó küldöttként, hirdeted.

Erős jobbján, mint hű tanút
magával visz, s megláthatod
dicsőségét a hegytetőn,
s a kertben vére csöppjeit.

te készen állsz, bár jól tudod:
a kínoknak kért kelyhe vár,
az Úr első apostola,
ki érte szenvedsz kínhalált.

Jézus hűséges gyermeke,
örök fény magvetője vagy,
imádra hitben ékesen
s gazdag reményben ég szívünk.

Kérd Krisztustól szorgalmasan:
parancsa útját járjuk itt,
s dicsőségének himnuszát
örökre énekeljük ott. Ámen.
______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger