2008. július 28., hétfő

Sokszínűség Krisztusban

Sokszínűség Krisztusban – Úrangyala-imádság július 27-én
július 28. 8:05

A vasárnapi Úrangyala-imádság előtt Castel Gandolfóban XVI. Benedek pápa visszaemlékezett az Ifjúsági világtalálkozóra, amely „kivételes élmény” volt számára.

Sydney-ben az „Egyház fiatal arcával” találkoztam, egy „a világ minden tájáról származó fiúkból és lányokból álló sokszínű mozaikkal, amely Jézus Krisztusba vetett hitben válik eggyé” – mondta a Szentatya. A II. János Pál pápa által indított Világtalálkozó megmutatja, hogy a Krisztusba vetett hit mindannyiunkat a mennyei Atya gyermekeivé, s a szeretet civilizációjának építőivé tesz.

Benedek pápa ismét megköszönte Ausztrália püspökeinek, különösen Sydney érsekének a találkozó előkészítését és vendégszeretetüket, amelyet iránta és minden zarándok iránt tanúsítottak. Megköszönte a civil szervezetek közreműködését, és háláját fejezte ki mindazoknak, akik világszerte imáikkal kísérték a találkozót – olvasható a CNA összefoglalójában.

A Szentatya végül arra kérte az egybegyűlteket, maradjanak vele imáikkal pihenése alatt is.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Vakáció!

Vakáció!
július 27. 6:00

Hova menjünk,
milyen tájra?
Hegyre talán
vagy pusztára?
Folyópartra
vagy erdőre?
Faluszéli
zöld mezőre?



Lepkét fogjunk
vagy horgásszunk?
Vagy mégiscsak
hegyet másszunk?

Akár erdő,
akár folyó:
gyönyörű a
vakáció!

Zelk Zoltán: Vakáció

* * *

Homokvárhoz: kupacot,
Horgászoknak: kukacot,
Hegymászóknak: nagy hegyet,
hűs fagyihoz: friss tejet,
folyópartra: fát, nagyot,
vakációt – száz napot!

Horváth Imre: Mit kívánjak nyárra?

Képek: Török Viktória


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Evangélium

2008. július 28. - Hétfő

Jézus egy alkalommal ezt a példabeszédet mondta a népnek: A mennyek
országa hasonló a mustármaghoz, amelyet a földműves elültet földjébe. Ez a
mag kisebb ugyan mindenféle magnál, de amikor felnő, nagyobb, mint a kerti
vetemények. Valóságos fa lesz belőle, úgyhogy az ég madarai eljönnek, és
ágai között laknak.
Jézus azután egy másik példabeszédet is mondott nekik: A mennyek országa
hasonló a kovászhoz. A gazdaasszony elvegyíti három véka lisztbe, és a
kovász átjárja az egész tésztát. Mindezt példabeszédekben mondta Jézus a
népnek. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk. Beteljesedett, amit így
jövendölt meg a próféta: "Megnyitom ajkamat, és példabeszédekben hirdetem
azt, ami titok volt a világ kezdete óta."
Mt 13,31-35

Elmélkedés:

A mustármagról és a kovászról (élesztőről) szóló példabeszéd azt tanítja,
hogy az Isten Országa miként növekszik: az egészen kicsiny kezdetből
hogyan növekszik egyetemessé. A növekedés nagyon látványos és szinte
hihetetlennek tűnik. Ha manapság körülnézünk a hit terjedése és a
vallásosság növekedése terén, akkor talán nem látjuk ezt a váratlan
növekedést. De talán elsősorban nem is mennyiségi növekedésről van, hanem
azok minőségi, lelki fejlődéséről, akik kicsiny emberi hitük segítségével
és Isten kegyelmével a szeretet nagyszerű cselekedeteit megvalósítják.
Engedem-e, hogy Isten akarata növekedésnek, fejlődésnek indítson engem?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Világok nagy építőmestere, hálát adok neked, hogy láthattam, milyen
egyedülállóan szép és rendezett a Te világod. Megfogadom, hogy ezentúl a
hazaszeretet és az emberszeretet művein munkálkodom, és életemet csendesen
a Te teremtő kezedbe helyezem. Te uralkodsz örökkön örökké, Te vagy minden
igazság és igazságosság foglalata!
______________________________

Krisztus Országa: az új Pünkösd

Krisztus Országa: az új Pünkösd

2008. július 28. Évközi tizenhetedik hét – Hétfő

P. Walter Schu LC

Mt 13,31-35

Egy másik példabeszédet is mondott nekik: ,,Hasonló a mennyek országa a mustármaghoz, amelyet egy ember megfogott, és elvetett a szántóföldjébe. Ez kisebb ugyan minden magnál, de amikor felnő, nagyobb lesz más veteményeknél. Akkora fa lesz belőle, hogy jönnek az ég madarai és az ágai közt fészkelnek''. Azután egy másik példabeszédet mondott nekik: ,,Hasonló a mennyek országa a kovászhoz, amelyet egy asszony megfogott, és belekeverte három merőnyi lisztbe, amíg meg nem kelt az egész.'' Mindezeket Jézus példabeszédekben mondta el a tömegnek. Példabeszéd nélkül semmit sem mondott nekik, hogy beteljesedjék, amit a próféta mondott: ,,Példabeszédekre nyitom ajkamat, kijelentem a világ alapítása óta elrejtett dolgokat''.

Bevezető ima: Uram, egyedül hozzád jövök most az imában, telve várakozással, csakúgy, mint a tömegek akik köréd gyűltek, ahogy az az evangéliumban meg van írva. Világosíts meg szavaddal, és erősíts meg jelenléteddel.

Kérés: Mária, segíts nekem, hogy az új Pünkösd segítője lehessek, melyet Benedek pápa Amerikában hirdetett meg.

1. Krisztus Királysága: az új Pünkösd. A tömegek Jézus köré gyűlnek, telve várakozással. Olyasvalaki jelenlétében vannak, aki úgy beszél hozzájuk, mint soha senki más azelőtt. Krisztus megáll a csöndben. Tisztában van a tömeg vágyával, a vággyal egy természetfölötti valóságra, ami örökké megváltoztatná az életüket. Beszélni kezd hozzájuk arról, ami legközelebb áll a szívéhez – és amire mindegyikük szíve megteremttetett: a mennyek országáról. Hasonló jelenet játszódott le a Szent Patrik Katedrálisban, New Yorkban, április 19-én, amikor XVI. Benedek pápa elkezdte a szentbeszédet a misére összegyűlt papoknak és hívőknek. Krisztus követője nem kevesebbre kapott meghívást, mint az új Pünkösdre. „Könyörögjünk Istenhez az új Pünkösd kegyelmért az Amerikai Egyház számára. Szálljon le ránk és egyesítsen minden jelenlévőt – mint egykor a lángnyelvek – az Istenért és a felebarátainkért égő szeretet és a lelkesedés Krisztus országának terjesztésére.”

2. Az új Pünkösd szívében: Isten szeretetének megtapasztalása. Hogyan válaszolhatunk a Benedek pápától kapott felhívásra, hogyan nyithatjuk meg magunkat a Szentlélek lángnyelvei előtt? Az új Pünkösd talán még csak egy apró mustármag, de arra kaptunk meghívást, hogy dolgozzunk azon, hogy végül a legnagyobbá tudjon válni a növények között. Mint a napfény, mely a növényt növeszti, vagy a kovász mely a kenyeret keleszti, úgy nő belső indíttatásunk is az új Pünkösdre Isten szeretetének személyes megtapasztalásából. Mivel átadjuk hitbéli tapasztalatunk örömét a körülöttünk élőknek, az Egyházról kialakított hamis képek el fognak tűnni, az emberek megnyílnak majd a Szentlélek átalakító erejének az Egyházban, és az Egyházon keresztül. Benedek pápa erre hívja fel a figyelmet: „Egy társadalomban ahol az Egyház sokak számára csupán jogi, vagy intézményes kereteket jelent, a legsürgetőbb kihívásunk, hogy továbbadjuk a hitünkből fakadó örömet, és Isten szeretetének tapasztalatát.” "Ó Uram, Istenem"- zengi a zsoltár- "küldd el a teremtő lelket, és megújítod a föld arculatát." (Zsolt 104,30). Ezek a szavak fölidézik a teremtés kezdetét, amikor Isten Lelke lebegett a vizek felett (vö. Ter 1,2), és egy pillanatra tekintsünk az új teremtésre, Pünkösdre, mikor a Szentlélek leszállt az Apostolokra, és megalapították az Egyházat, a megváltott emberiség első gyümölcseiként (vö. Jn 20:22-23). Ezek a szavak arra buzdítanak minket, hogy egyre mélyebben higgyünk Isten végtelen erejében, amely képes átalakítani minden emberi helyzetet; a halálból életet teremteni, és fényt gyújtani a legsötétebb éjszakában is. (Szentbeszéd, Szent Patrik Katedrális, New York, 2008, április 19.). Eszünkbe jut egy másik csodálatos gondolat is, Szent Iréneusztól: " Ahol az Egyház, ott van Isten Lelke, és ahol Isten Lelke van, ott van az Egyház és minden kegyelem." (Adv. Haer. III, 24, 1).

3. A Szentlélek: Kovász ami átalakít. Hogyan írhatnánk le a kovásszal való kenyérkelesztés folyamatát? Egyfelől csöndes és rejtett, másrészről kis tehetetlen darabok kegyetlen átformálása nagy pezsgő valósággá. Ugyanez mondható el a Szentlélek működéséről: a kovász, ami átformál és új Pünkösdöt hoz. Ez pontosan az Egyházon belül történik, ahol a Szentlélek eléri ezt a figyelemreméltó átformálást. Benedek pápa biztosít minket: "Ez kizárólag belülről történik, a hit tapasztalata és a hitélet által, hogy úgy látjuk az Egyházat, amilyen valójában: kegyelemmel elárasztva, fénylő szépségében, sokszorosan eltelve a Lélek ajándékaival. Ebből az következik, hogy mi, akik az Egyház közösségén belül éljük meg a kegyelmeket, arra vagyunk hivatva, hogy mindenkit a fényre vezessünk " (Szentbeszéd, Szent Patrik Katedrális, New York, 2008, április 19). Micsoda gyümölcsei lehetnek, ha nagylelkűen és önátadással együttműködünk a Szentlélekkel? Szentatyánk sosem habozott megerősíteni: "Ezen az úton az Egyház Amerikában a Lélek új tavaszát fogja megismerni és kijelöli az útját egy másik, nagyobb városnak, az új Jeruzsálemnek, akinek fénye a Bárány.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, eszköz szeretnék lenni, hogy az Egyház új tavaszának megélését segítsem. Segíts, hogy bátran válaszoljak a Szentlélek fényére és indíttatásaira.

Elhatározás: Nyitott leszek a Szentlélek sugallatai iránt, segítek ma valakinek közelebb jutni Krisztushoz. Kiveszem a részem az Egyház új tavaszának elősegítéséből, hogy a Szentlélek szava valósággá váljon.

A Pápa imaszándéka 2008. július hónapra:

Hogy növekedjék azok száma, akik a keresztény közösségnek önkéntesként nyújtanak nagylelkű és készséges szolgálatot.

Hogy az ifjúsági világtalálkozó az ausztráliai Sydney-ben felgyútsa a fiatalokban az isteni szeretet tüzét, és egy új emberség reményének magvetőivé tegye őket.


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger