2008. július 29., kedd

„Take me higher!” – A Máltai Lovagrend nemzetközi tábora

„Take me higher!” – A Máltai Lovagrend nemzetközi tábora
Magyar résztvevőkkel

július 29. 10:17

„Take me higher! – Emelj magasabbra!!” mottóval rendezik meg a 25. nemzetközi máltai tábort, amelyen 18 ország több, mint 500 képviselője van jelen.

A táborban immár negyed évszázada mozgássérültek illetve fogyatékkal élők és kísérőik, valamint önkéntes segítők vesznek részt. A szervezők szándéka az, hogy egy felejthetetlen hetet biztosítsanak azok számára, akiknek amúgy nehezebb megoldani a nyaralást, táborozást.

Az idei jubileumi találkozónak – csakúgy, mint az elsőnek – Ausztria ad helyet, az Innsbruck közelében fekvő Stams ciszter kolostorában és kertjében. A magyar és a román delegáció a korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének szervezésében utazott együtt a táborba, Magyarországról 20-an, Erdélyből 11-en vesznek részt.

A résztvevők napi programjában imádság, játék, munkaműhelyek, kirándulás, kerekes-székes sportversenyek, a helyi kultúrával való ismerkedés, a nemzeti csoportok gasztronómiai ízelítője, társasági élet és disco is szerepel. A tábor valamennyi résztevője egy teljes napon átt Innsbruckkal ismerkedhet, kisebb csoportokban lehetőség adódik vitorlázó repülésre, vadvízi-evezésre, állatkerti látogatásra, a Swarowski kristály gyár, az Ötzidorf meglátogatására, gőzmozdonyos utazásra és még sok egyéb érdekes programra.

Július 27-én, vasárnap az ünnepélyes nyitószentmisét Pio Laghi bíboros celebrálta, a helyi főpásztorral Manfred Scheuerral és a ciszter közösség apátjával German Erddel, valamint a nemzeti küldöttségek papjaival. A Szuverén Máltai Lovagrend nagymestere Matthew Festing delegátusa révén képviseltette magát. A magyar máltai lovagok részéről Ugron Imre és Baittrok László voltak jelen és segítették a magyar csapat számára tábor indulását.

A tábor augusztus 2-án zárja kapuit.

Varga János/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Megkezdte nyári pihenését Benedek pápa

Megkezdte nyári pihenését Benedek pápa
július 29. 12:09

A Szentatya július 28-án megkezdte nyári vakációját az észak-olaszországi Bressanonéban, ahol augusztus 11-ig pihen majd.

A Szentatya repülőgéppel érkezett Castel Gandolfóból Bolzanóba, az észak-olasz autonóm régió második legnagyobb városába. A repülőtéren Wilhelm Emil Egger püspök, Luis Durnwalnder tartományi elnök, a város polgármestere és a központi kormány képviselője fogadta a pápát. Innen a Szentatya folytatta útját Bressanone (Brixen) felé.

A dél-tiroli városban több ezren várták Bendek pápát. „Valóban boldog vagyok, hogy itt lehetek közöttetek ebben a szép városban és köszönöm a szívélyes fogadtatást” – mondta a Szentatya a bressanónei nagyszeminárium központi erkélyéről üdvözölve az egybegyűlteket.

Benedek pápa korábban már 10 alkalommal töltötte nyári szünidejét ebben a szemináriumban, ahová most először jött vissza pápaként. A szeminárium erkélyén mondott köszöntő szavaiban megemlékezett a korábban itt töltött évekről. „Sok szép emlék fűz ehhez a helyhez” – mondta a Szentatya, majd annak a reményének adott hangot, hogy jól kipiheni magát és a többi üdülővendéggel együtt élvezheti a város és a teremtés szépségeit.

A pápa nyári vakációja kapcsán a Szentszék sajtóirodája közölte, hogy a Szentatya augusztus 3-án és 11-én vasárnap délben 12 órakor a bressanónei Dóm terén imádkozza az Úrangyalát az egybegyűlt hívekkel. Augusztus 6-án a bressanónei székesegyházban találkozik a környék papjaival, augusztus 9-én, szombaton pedig díszpolgárrá választják. Az ezzel kapcsolatos szertartásra üdülőhelyén, a nagyszeminárium épületében kerül sor. A Szentatya augusztus 11-én, hétfőn tér vissza Castel Gandolfóba. A vakáció időtartama alatt szünetelnek a szerdai általános kihallgatások. A vakációból visszatérő Szentatya a nyár hátra lévő részében az Úrangyala-imádságot minden vasár- és ünnepnap a Castel Gandolfóban imádkozza.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: CPP


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

III. Szent Gellért Misebor Ünnep

III. Szent Gellért Misebor Ünnep
Kiskutas Napja

július 29. 8:32

Hagyományőrző produkciókkal egybekötve tartják meg augusztus 16-án a III. Szent Gellért Misebor Ünnepet Kiskutason.

A program 14 órakor ünnepi szentmisével kezdődik, amelyet Rácz Piusz ferences szerzetes, egykori zalaegerszegi plébános mutat be.

16.30 órakor kerül sor a III. Szent Gellért Misebor Versenyre, amelyre a főtisztelendő atyáktól a szentmiséken használt borok beküldését várják. A bort felcímkézve, kóstolásra alkalmasan kérik elküldeni Kiskutas Község Önkormányzata címére (8911 Fő utca 63.) postán vagy személyesen legkésőbb 2008. augusztus 10-ig. A miseborokat szakértők fogják értékelni.

A jelenlévők 18 órától szórakoztató produkciókat láthatnak, 21.30 órától pedig könnyűzenei koncerten vehetnek részt. A rendezvény időtartama alatt népi mesterségeket bemutató kézművesek kirakodóvására, valamint arcfestés, kézműves- és játszóház szórakoztatja az érdeklődőket.

P. Rácz Piusz OFM/Magyar Kurír

Kép: www.sxc.hu


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Szent Anna napi palóc búcsú

Szent Anna napi palóc búcsú
július 29. 11:23

Július 27-én, a hagyományoknak megfelelően megrendezték a Szent Anna napi palóc búcsút Balassagyarmaton. Az ünnepi szentmisét Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek mutatta be.

A fõplébánia templomban a restaurált Szent Anna oltárkép újraszentelése után észak-magyarországi és dél-szlovákiai népviseletbe öltözött hívek körmenetben vonultak végig Balassagyarmat főutcáján, ahol vállukon vitték Szent Anna és Szűz Mária szobrát egészen a szentmise helyszínére, a Palóc ligetbe. A díszes körmenet alatt a rimóci Rezesbanda együttese kísérte a szent énekeket.

„Szent Anna, Jézus nagyanyja visszaviszi emlékeinket a múltba, mert a nagyszülők a múltra emlékeznek. Anna asszonyt nem említi a Szentírás, de a kollektív emlékezet megőrizte őt és férjét Joachimot, akik öregségükben kaptak gyermekáldást." – mondta Bábel Balázs érsek szentbeszédében.

Rózsás Csabáné/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Véget ért a Pax Romana 30. nemzetközi kongresszusa

Véget ért a Pax Romana 30. nemzetközi kongresszusa
július 29. 13:22

Július 20. és 22. között Nairobiban rendezték mem a Pax Romana nemzetközi találkozóját, amelynek témája „Globális kormányzás, globális igazságosság: Afrika, mint jelkép és valóság” volt.

A találkozón a szervezet 300 tagja globális cselekvésre szólítottak fel a béke megteremtése érdekében. A 35 országból érkezett katolikus szakembereket és értelmiségieket tömörítő szervezet és a mozgalom lelkészei felhívták a figyelmet, hogy a fegyveres konfliktusok megelőzése és megoldása közös erőfeszítést igényel a globális és a regionális intézmények között.

A bevándorláspolitikával kapcsolatban a kenyai Kelet-Afrikai Katolikus Egyetemen tartott kongresszuson kiemelték, hogy az elvándorlás emberi jog, a személyek szabad mozgásának része. A civil társadalomnak, az egyes országoknak és a regionális intézményeknek, mint az Európai Unió, az Afrikai Unió és az amerikai szervezetek, ellen kell állnia és el kell utasítania minden olyan nemzeti bevándorlási politikát, amely megalázza az embereket és megsérti alapvető emberi jogaikat.

A klímaváltozás és ennek az emberi fajra tett hatása kapcsán a kongresszus résztvevői sajnálatukat fejezték ki, hogy több a retorika, mint a cselekvés a környezet lerombolásának megakadályozása terén.

Az inkulturáció előmozdítására vonatkozóan a tanácskozáson megállapították, hogy az egyháznak és mozgalmainak az 50 évvel ezelőttitől eltérő módon kellene evangelizálnia. Az egyház egyetemessége tükröződjön vissza a helyi kultúrákban és a népek identitásában. Ebben a tekintetben a Pax Romana mozgalom továbbra is elkötelezettséget vállal a kultúraközi és vallásközi párbeszéd előmozdítása mellett.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Szent Pál ereklyék Romániába

Szent Pál ereklyék Romániába
július 29. 15:07

A Szent Pál-év alkalmából a görögországi „Panagia Soumela” görög-ortodox kolostorban őrzött Szent Pál ereklyék néhány darabját a román-ortodox pátriarkátusnak ajándékozza a kolostor.

A hírt Daniel, román ortodox pátriárka jelentette be a születésnapja alkalmából mondott beszéde során. A szertartásra október 27-én kerül sor Szent Demeter, Bukarest védőszentje ünnepén Pantelimon görög-ortodox metropolita vezetésével.

A „Panagia Soumela” kolostor, amely a Vermio-hegy lábánál található Tesszalonikitől 90 km-re, híres görögországi zarándokhely. A tarzuszi szent ereklyéi mellett egy Mária ikont is őriz, amelyet a hagyomány Szent Lukács evangélistának tulajdonít.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Evangélium

2008. július 29. - Kedd, Szent Márta

Abban az időben: A zsidók közül sokan jöttek Máriához és Mártához, hogy
vigasztalják őket testvérük miatt. Amint Márta meghallotta, hogy Jézus
jön, eléje sietett, míg Mária otthon maradt. Márta így szólt Jézushoz:
"Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem! De tudom, hogy
most is, bármit kérsz Istentől, megadja neked." Jézus ezt felelte neki:
"Testvéred fel fog támadni!" Erre Márta így szólt: "Tudom, hogy feltámad a
feltámadáskor, az utolsó napon." Jézus folytatta: "Én vagyok a feltámadás
és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog. Mindaz, aki él és
hisz énbennem, az nem hal meg örökre. Hiszed ezt?" Márta ezt válaszolta
neki: "Igen, Uram! Hiszem, hogy te vagy a Messiás, az Isten Fia, aki a
világba jön!"
Jn 11,19-27

Elmélkedés:

Lázár halála után a rokonok és ismerősök vigasztalni kezdik a gyászoló
testvéreket, Mártát és Máriát. Magatartásuk a halál elfogadását jelenti.
Jézus is elindul hozzájuk, de egészen más szándékkal. Vigasztalás helyett
reményt akar adni. Együttérzés helyett örömöt. A gyász helyett
boldogságot. a halál helyett feltámadást. Ezt a jézusi ajándékot Márta
csak lassan érti meg. Nem is gondolja, hogy mi mindenre képes az Úr, s
milyen csoda fog hamarosan bekövetkezni. Jézus pedig rendkívüli dolgot
tesz, visszahozza barátját Lázárt a halálból az életbe.
Az emberektől vigasztalást és együttérzést várhatunk. Csak ennyit, és nem
többet. Jézus viszont a feltámadás reményét, az örök élet vigasztalását
adja.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Mindenható Isten! Újítsd meg a mi korunkban is a pünkösd csodáját. Add meg
anyaszentegyházunknak, hogy Máriával, Jézus anyjával egyesülve kitartson
az imádságban, és Szent Péter irányításával terjessze az isteni Megváltó
Országát, az Igazság és az Igazságosság Országát, a Szeretet és a Béke
Országát, Ámen.
______________________________

A feltámadás és az élet

A feltámadás és az élet

2008. július 29. Évközi tizenhetedik hét – Kedd

Szent Márta

P. Walter Schu LC

Jn 11,19-27

Amikor Jézus megérkezett, Lázár már négy napja a sírban volt. Betánia Jeruzsálem közelében feküdt, mintegy tizenöt stádiumnyira. Ezért a zsidók közül sokan elmentek Mártához és Máriához, hogy testvérük miatt vigasztalják őket. Amikor Márta meghallotta, hogy Jézus közeledik, eléje sietett, Mária pedig otthon maradt. "Uram - szólította meg Márta Jézust-, ha itt lettél volna, nem halt volna meg testvérem. De most is tudom, hogy bármit kérsz az Istentől, megadja neked." Jézus megnyugtatta: "Feltámad testvéred." Tudom, hogy feltámad – mondta Márta – majd a feltámadáskor az utolsó napon." Jézus így folytatta: "Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog. Az, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg örökre. Hiszed ezt?" "Igen, Uram - felelte -, hiszem, hogy Te vagy a Messiás, az Isten fia, aki a világba jön."

Bevezető imádság: Uram, csak csodálni tudom Márta hitét, amelyet a legnagyobb szomorúság közepette is kimutatott. Segíts, hogy hitem minél jobban hasonlítson az övére.

Kérés: Mária, növeld Fiadba vetett hitemet, hogy elhiggyem, Ő a Feltámadás és az Élet. Segíts, hogy meg tudjak másokat is erősíteni a Te megnyugtató szavaiddal.

1. "Nem halt volna meg testvérem." Márta szerette Jézust. Személyiségéhez hűen, olyan nőként, aki állandóan sürög-forog, hogy szeretteinek minden időben készen álljon, azonnal Jézus elé szaladt, amikor meghallotta, hogy közeledik. Mikor Márta odaért a Mesterhez, kiöntötte szívét "félig egyfajta szemrehányással, amit nem tudott visszatartani, másrészt egy olyan hittel, amit semmi sem tud megingatni". (William Barclay: Szent János evangéliuma 2. fejezet 91) "Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg testvérem." Ahogy Jézus ránézett Mártára, arca telve volt bánattal – a Kiválasztott halála előtti szomorúság tükröződött rajta, és azon az egy arcon az egész emberiség bánata nézet vissza Jézusra – hogyan lehetne emellett közömbösen, a kérést megtagadva elmenni? Ezután Márta azonnal tanúságot tesz hitéről: „Most is tudom, hogy bármit kérsz az Istentől, megadja neked." Az Úr azonnal megnyugtatta Mártát olyan szavakkal, melyekkel csak Ő tud meggyőzni valakit: „Feltámad testvéred."

2. "Én vagyok a feltámadás és az Élet". Márta egy olyan választ adott, mellyel másodszorra is tanúságot tesz hitéről. Az első az Ő személyének szól, ez egy olyan hitvallás volt, mely Jézus tanításaira utalt vissza: a feltámadásra az utolsó napon. Egy ilyen hit előtt, mely a szenvedések közepette is élő, az Úr nem tudta elrejteni magát. Egy olyan definíciót adott magáról, mely sok keresztényt megvilágosított hosszú évszázadokon keresztül: „Én vagyok a Feltámadás és az Élet." Mennyire mélyen átjárhatták ezek a szavak Márta fájó szívét, melyet testvérének halála mélyen megsebzett. Milyen mélyen itatják át ezek a szavak a mi szívünket és életünket? Ez az, ami az életünk kősziklája, melyre bátran építkezhetünk?

3. „Az, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg örökre." Krisztus nem csak Mártának nyilatkoztatja ki, hogy Ő a feltámadás és az élet, hanem mindannyiunknak, azok, akik követői, megerősítést kapnak e szavakból. Az, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg örökre." Mire akar Krisztus utalni, mi az, amit csak Isten nyilatkoztathat ki? Természetesen, amikor a keresztények meghalnak, nem támadnak fel a halálból, mint Lázár. Mikor meghalnak a földön, megszületnek az Örök Életben, egy olyan életben, amely egy véget nem érő boldogság a Szentháromsággal és a többi szenttel együtt. Mint ahogy a Szentmise prefációjában halljuk; a keresztények élete a halállal nem ér véget, hanem megváltozik. Mikor a testünk porrá lesz és a földön nincs többé helyünk, egy hely megnyílik számunkra az Örökkévalóságban. Vajon még mindig azokért a dolgokért küzdünk, és azoknak örülünk, melyek rövid földi életünkhöz tartoznak?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, gyakran hivatkozom arra, hogy milyen elfoglalttá tesznek a hétköznapjaim dolgai és megfeledkezem mások szükségéről és arról, hogy az Örök Élet öröme vár rám. Növeld beléd vetett hitemet és bátorságomat, hogy közvetítsem a Te erődet és nyugalmadat azok felé, akik körülöttem vannak.

Elhatározás: Keresni fogom a lehetőséget, hogy valakinek, aki szenved vagy nagyon szomorú, beszéljek Jézus vigasztaló szavairól.


Erdő Péter bíboros atya 2008. júliusi imaszándéka:

Add, Urunk, hogy mindennapi életünkben mindig a főparancsot kövessük: „Szeresd embertársadat, mint önmagadat!”


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger