2008. július 30., szerda

Evangélium

2008. július 30. - Szerda

Jézus egyszer ezt a két példabeszédet mondta tanítványainak: Hasonló a
mennyek országa a földbe rejtett kincshez. Ha valaki megtalálja, újra
elrejti azt, majd örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és
megvásárolja azt a földet. Hasonló a mennyek országa a kereskedő emberhez,
aki igazgyöngyöt keres. Amikor aztán egy nagyon értékes igazgyöngyre
talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt.
Mt 13,44-46

Elmélkedés:

A földműves által megtalált kincsről és a kereskedő által talált gyöngyről
szóló iker-hasonlat az Isten Országával kapcsolatban két fontos dologra
hívja fel figyelmünket. Egyrészt arra, hogy milyen nagy érték az Isten
Országa. Mennyire értékes számunkra az, hogy Jézus elhozta számunkra ennek
az isteni uralomnak az örömhírét, s ez az uralom a mi életünkben is
megvalósul. Másrészt az is kiderül belőle, hogy az Isten Országa
cselekvésre ösztönöz minket, azaz arra, hogy mindent tegyünk meg azért,
hogy bennünk is megvalósuljon és növekedjen. Soha ne gondoljuk azt, hogy
ez a határtalan értékű kincs nem lehet a miénk. Igenis birtokolhatjuk, a
miénk lehet, ha fáradozunk megszerzéséért.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Mindenható Isten, aki alkottad a mennyet és a földet, aki annyi jót adtál
az embereknek, adj nekem kegyelmedben igaz hitet és jóakaratot,
bölcsességet, okosságot és erőt, hogy ellen tudjak állni az ördögöknek,
kerülni tudjam a rosszat, és tehessem a te akaratodat.
______________________________

A keresztények új tavasza

A keresztények új tavasza

2008. július 30. Évközi tizenhetedik hét – Szerda

P. Walter Schu, LC

Mt 13, 44-46

Jézus egyszer ezt a két példabeszédet mondta tanítványainak:Hasonló a mennyek országa a kincshez, amelyet elrejtettek a szántóföldben. Egy ember megtalálta, újra elrejtette, aztán örömében elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet. Hasonló a mennyek országa a kereskedő emberhez, aki szép gyöngyöket keresett. Amikor talált egy sokat érő gyöngyöt, elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette azt.

Bevezető imádság: Uram, Benedek papa megújította II. János Pál ígéretét, mely szerint a kereszténység új tavasza hamarosan beköszönt. Uram, növeld munkádba vetett hitemet, és segíts, hogy hűséges munkatársa legyek helytartódnak, és keményen dolgozzak, az új tavasz beköszöntéséért.

Kérés: Mária, segíts, hogy eszköze legyek az Új Pünkösdnek, melyre Benedek pápa Amerikában hívta meg az Egyházat.

1. „A keresztények új tavasza.” Krisztus leírja a Mennyek országát, és összehasonlítja egy különleges tárggyal: egy kinccsel, amelyet a földbe temettek, és ami nem más, mint egy nagy értékű igazgyöngyszem. Mit jelent ez a maradandó gyümölcs azoknak, akik birtokolják? Egy mély, kétségbevonhatatlan örömöt, olyan örömöt, melyet egyetlen földi örömtől sem várhatunk. Mégis sok katolikus csendben eltávolodik a hit kincsétől, nem mennek többet még vasárnap sem misére és távol tartják magukat az Egyháztól. Mikor Benedek pápa látogatása során az amerikai püspökökhöz beszélt „csendes ellenállásra" kérte fel őket. A Szentatya ennek okát az elvilágiasodott és felszínes kultúrával magyarázta. De ezt kiegészítette azzal, hogy optimizmussal kell fordulnunk a világ felé és a nagy II. János Pál pápa szavait használta „Hinni tudjuk és hinnünk kell, hogy Isten már az új tavasz előkészítésén dolgozik" (vö. Redemptoris Missio, 86)" (2008. április 16.).

2. Mindent eladni Krisztus országáért. Az, hogy az új tavasz valóra válik-e, az tőlünk és a mi válaszunktól függ. Akarnunk kell mindent eladni Krisztus országáért. A fiataloknak fel kell fedezni, hogy mindent eladni egy esetleges „igent” jelenthet a papi vagy a megszentelt életre. Azoknak pedig, akiknek már családjuk és karrierjük van, sürgető feladatuk, hogy támogassák és bátorítsák a papi és a megszentelt hivatásokat. Ahogy Krisztus szólt az első apostolokhoz, „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés – mondta akkor tanítványainak -. Kérjétek hát az aratás urát, hogy küldjön munkásokat az aratáshoz.” (Mt 9,37-38) Jézus kinyilatkoztatja nekünk, hogy mi az, ami „unum necessarium" – az egyedül szükséges -, ahhoz, hogy hivatások fakadjanak: az imádság.

3. Imádság: kulcs a hivatásokhoz. Az utolsó kérdések egyikében az amerikai püspökök tanácsot kértek a papi hivatások hiányának enyhítésére. A Szentatya hangsúlyozta, hogy az egyetlen dolog, amire szükség van, az imádság. De nem csak arról beszélt, hogy többet kell hivatásokért imádkozni, hanem inkább azt hangsúlyozta, hogy meg kell tanítani a fiatalokat imádkozni. „Nem csak az imádságról beszélek. Az imádság önmagában katolikus családokban születik meg, a keresztény képzési programokon keresztül formálódik, a szentségek kegyelmein keresztül erősödik, amik az elsődleges eszközök arra, hogy kitaláljuk, mi Isten akarata az életünkre nézve. A növekedés érdekében megtanítjuk a fiatalokat jól imádkozni és együttműködni Isten hívásával. Programok, tervek és projektek segítenek a hivatástisztázásban, de ami ténylegesen meghozza gyümölcsét, az a meghitt beszélgetés a mi Urunk és a tanítványok között. Ha tudnak imádkozni a fiatalok, biztosan tudni fogják, hogy mit kell kezdeniük Isten hívásával". (National Shrine of the Immaculate Conception, Washington, D.C., 2008. április 16.).

Beszélgetés Krisztussal: Uram, taníts engem imádkozni. Segíts, hogy mindennél jobban szeressek imádkozni. Adj bátorságot, hogy beszélni tudjak másokkal az imádságról.

Elhatározás: Nyitott leszek a Szentlélek sugallataira, hogy másokat közelebb vigyek Krisztushoz a mai nap folyamán, és kiveszem a részemet azokból a feladatokból, mely az új tavasz beköszöntését segíthetik.

A Pápa imaszándéka 2008. július hónapra:

Hogy növekedjék azok száma, akik a keresztény közösségnek önkéntesként nyújtanak nagylelkű és készséges szolgálatot.

Hogy az ifjúsági világtalálkozó az ausztráliai Sydney-ben felgyútsa a fiatalokban az isteni szeretet tüzét, és egy új emberség reményének magvetőivé tegye őket.


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger