2008. augusztus 1., péntek

A Duna

Kereszteződésben

A Pápa imaszándéka 2008. augusztus hónapra:

Hogy az emberiség tisztelje Istennek a világra vonatkozó tervét, és így egyre inkább tudatára ébredjen annak, hogy a teremtett világ Isten nagy ajándéka számunkra.

Hogy a karizmák figyelmes megkülönböztetésével és a lelki, kulturális képzés erősítésével segítsük Isten egész népét válaszolni az életszentségre és a misszióra szóló közös meghívásra.

Erdő Péter bíboros atya 2008. augusztusi imaszándéka:

Add Urunk, hogy Isten áldása, a Nagyboldogasszony és a magyar szentek közbenjárása kísérje népünk életét!


Kereszteződésben

2008. augusztus 1. Évközi tizenhetedik hét – Péntek

Liguori Szent Alfonz püspök

P Walter Schu LC

Mt 13,54-58

Azután elment a saját falujába, és tanította őket a zsinagógájukban, úgy, hogy elcsodálkoztak rajta: ,,Honnan van ennek ilyen bölcsessége és a csodái? Nem az ács fia ez? Anyját nem Máriának hívják, és a testvérei nem Jakab, József, Simon és Júdás? Nincs itt nálunk minden nővére? Honnan vette hát mindezt?'' És megbotránkoztak benne. Jézus pedig azt mondta nekik: ,,Nem vetik meg a prófétát, csak a hazájában és a saját házában.'' Nem is tett ott sok csodát a hitetlenségük miatt.

Bevezető imádság: Uram, soha ne engedd, hogy elveszítsem a beléd vetett hitemet és hasonlóvá váljak azokhoz a názáretiekhez, akikkel a mai evangéliumban találkoztál. Segíts, hogy hitem elmélyüljön ezekben a veled töltött percekben. Engedd, hogy ez az imádságban eltöltött idő szeretetem jelévé váljon.

Kérés: Mária, segíts, hogy eszköze legyek az új Pünkösdnek, melyre Benedek pápa Amerikában tett látogatásakor hívta meg az Egyházat

1. Kereszteződésben. Krisztus megjelenése a szülőfalujának zsinagógájában, azt jelentette, hogy Názáret válaszút elé érkezett. Hallottak a csodákról, melyeket Palesztina-szerte cselekedett. Most találkoztak Urunkkal szemtől szemben és ők is ámulatba estek attól, ahogyan prédikált. Dönteniük kellett, hogy egy szinttel feljebb lépnek és elfogadják Őt, mint a megígért Messiást, vagy elutasítják Őt. A názáretiek elutasították Jézust. Ezeknek a kis falusi embereknek, végül Jézus nem tudott többet jelenteni, mint egy másik falubeli férfit. Az Amerikai Egyház válaszút elé érkezett Krisztus földi helytartójának látogatásával. Mennyire mélyen fog az Ő üzenete gyökeret verni az ottani keresztények életében. A Nemzeti Park Stadionban elhangzott szentbeszédben bátran kijelentette: "Azoknak, akiknek van reményük, másmilyen életet kell élniük! (vö. Spe Salvi). A világnak szüksége van erre a tanúságtételre. Ki ne ismerné el, hogy a jelen egy válaszút az Amerikai Egyházban, de a társadalom egészét tekintve is." (2008. április 17.)

2. Új Pünkösd a gyónás szentségén keresztül. Benedek üzenete nem volt kevesebb, mint egy meghívás az új Pünkösdre, egy olyan fogalom, melyet Ő maga használt a Szent Patrik katedrálisban „Azért jöttem, hogy valami újat hirdessek, ahogy Péter hirdetett Pünkösd napján, hogy Jézus Krisztus az Úr és Megváltó feltámadt a halálból és dicsőségben felment az Atyához és ott ül a jobbján, ítélve élőket és holtakat (vö. ApCSel 2,14.). Azért jöttem, hogy az apostolok sürgető szavait ismételjem, melyek megtérésre és bűnbánatra hívnak, és könyörögni az Úrhoz, hogy a Szentlélek újra szálljon le az Egyházra ebben az országban." (Nemzeti Park Stadion, Washington, D.C., 2008. április 17). És mi a kulcsa annak, hogy be tudjuk fogadni a Szentlelket? Ez a szív és az élet megtérése, amely a gyónás szentségén keresztül érkezik. Benedek Pápa nem tudta jobban hangsúlyozni a legfontosabb dolgot: „Bízzunk a Szentlélek erejében, aki képes az embereket megtéríteni, begyógyítani az összes sebet, átsegíteni a nehézségeken, és elvezetni egy új életre és szabadságra. Mekkora nagy szükségünk van ezekre a kegyelmekre! És csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk ezek az eszközök, különösen a gyónás! Ennek a szentségnek a felszabadító ereje, melyben az őszinte bűnbánat Isten irgalmas szavaihoz, az Ő bocsánatához és békéjéhez vezet, melyet minden katolikusnak újra fel kellene fedeznie és újra magáévá tenni. Ahhoz, hogy az Egyház Amerikában és az egész világon meg tudjon újulni, és bővülni tudjon, attól függ, hogy mennyire élesztjük újra a szentgyónás gyakorlatát, és mennyire tudunk szentebbé válni napról-napra. Ebben nagy segítségünkre van a bűnbánat szentsége, amely egyszerre hív a szentségre és beteljesíti azt.

3. Hirdetni Isten hatalmas tetteit. Mi lehet a gyümölcse annak, ha a katolikusok megteszik, amire a Szentatya hív, a gyónást életünk részévé teszik, és gyakran részesülnek a szentségekben? Az eredménye pont az ellenkezője lesz annak, mint amiről a mai evangélium beszél. A Szentlélek indíttatására bátran hirdetjük majd Krisztus csodás tetteit azoknak, akik meg akarják hallani. Benedek pápa így foglalja össze: „Minden időben és helyen az Egyház arra hivatott, hogy növekedjen az egységben a Krisztussal való állandó párbeszéd által, azzal, aki az apostolok munkáját sikerre vitte, és akit a szentségekben ünnepelünk. Ez az egység, viszonzásul növekedést ad a szakadatlan missziós tevékenységeknek, ahogy a Szentlélek arra ösztökéli a híveket, hogy hirdessék Isten nagyszerű tetteit és lépjenek közösségre azokkal, akiket Krisztus vére már megmentett, és akik magukénak tudhatnak egy új életet az Ő Lelkületében." (Nemzeti Park Stadion, Washington, D.C., 2008. április 17).

Beszélgetés Krisztussal: Uram, vágyom arra, hogy személyesen megtapasztaljalak a gyónás szentségében. A megbocsátásod gyógyító ereje és a kegyelmeid országod hatékony apostolává tesznek.

Elhatározás: Nyitott leszek a Szentlélek sugallataira, hogy másokat közelebb vigyek Krisztushoz a mai nap folyamán, és kiveszem a részemet azokból a feladatokból, mely az új tavasz beköszöntését segíthetik.


Tanúságtevőkké válni a házastársi szeretet szépségének közvetítésében

2008. augusztus 2. Évközi tizenhetedik hét – Szombat

P. Walter Schu , LC

Mt 14,1-12

Abban az időben Heródes negyedes fejedelem hírét hallotta Jézusnak, és azt mondta szolgáinak: ,,Ez Keresztelő János. Ő támadt föl a halottak közül, ezért működnek benne a csodatevő erők.'' Heródes ugyanis elfogatta Jánost, megkötözte és börtönbe vetette Heródiás miatt, aki testvérének, Fülöpnek volt a felesége. János ugyanis azt mondta neki: ,,Nincs megengedve neked, hogy ő a tiéd legyen.'' Meg akarta őt ölni, de félt a néptől, mert prófétának tartották őt. Amikor Heródesnek születésnapja volt, Heródiás lánya kiállt középre és táncolt. Tetszett ez Heródesnek, ezért esküvel megígérte, hogy megadja neki, bármit kér is tőle. Mivel az anyja már előre kioktatta, így szólt: ,,Add ide nekem egy tálon Keresztelő János fejét.'' A király elszomorodott, de az eskü és az asztalnál ülők miatt megparancsolta, hogy adják oda neki. Elküldött és lefejeztette Jánost a börtönben. A fejét odavitték egy tálon és átadták a lánynak, az meg odavitte anyjának. A tanítványai pedig fogták a holttestet és eltemették őt, aztán elmentek és hírül vitték Jézusnak.

Bevezető imádság: Uram, milyen hősies volt Keresztelő János! Elég bátor volt, hogy tanúsítsa a te megváltó igazságodat akár élete árán is. Erősíts meg engem ebben az imádságban, hogy buzgóbb tanúságtevőd legyek.

Kérés: Mária, segíts, hogy eszköze legyek az új Pünkösdnek, melyre Benedek pápa Amerikában tett látogatásakor hívta meg az Egyházat.

1. Meghalni a hit igazságáért. A legmegrendítőbb tény a mai evangéliumban Keresztelő János ok nélküli halála. Heródes tett egy ígéretet egy olyan pillanatban, amikor túlságosan ittas volt és ezért rendelte el János lefejezését. János mégsem halt meg hiába. A hit igazságának mártírja volt – a központi igazságé: a legmélyebb belső jelentéséért a házastársi szeretetnek. Ugyanezt az igazságot fenyegetik napjaink társadalmai is. Ezt a tényt nem kerülte meg Benedek pápa sem az Egyesült Államokban tett látogatásakor. Mennyire akarjuk a növekedést, mennyire tudjuk feláldozni magunkat azért, hogy az Egyház megpróbáltatásokkal járó, de mélységesen gazdagító tanításai szerint éljünk? Kérünk-e Istentől erőt, hogy mi is olyan hűséges tanúi legyünk, mint amilyen keresztelő János volt?

2. Magunkat Istenre bízni. Mikor katolikus nevelőkkel beszélünk, megtudhatjuk tőlük, hogy a Szentatya úgy látja, hogy a gyökereink, melyeken keresztül a teremtésben az Igazság megélésére való hajlamot megkaptuk, teljesen válságban vannak: a hit hiánya és ennek eredményeképp az Istenbe vetett bizalom megrendült. "Ebből a szemszögből mindenki megállapíthatja, hogy az „igazság válsága" a „hit válságából" ered. Csak a hiten keresztül tudjuk szabadon elfogadni Isten tanúságtételét és elfogadni Őt, mint a természetfeletti bizonyítékot arra az igazságra, melyet kinyilatkoztat. Tehát láthatjuk, hogy a Krisztussal való tápláló kapcsolat és a közösségi tanúságtétel miért elengedhetetlen a Katolikus oktatási intézményekben. Mégis, mindannyian tudjuk, megfigyelhetjük és belátjuk, hogy sok embernek gondot okoz, hogy magukat Istenre bízzák. Ez egy összetett jelenség, melyről újra és újra elmélkedek. Miközben e miatt sóhajtozunk, és elfoglaljuk magunkat azzal, hogy a fiatalokért aggódunk, talán megfeledkezünk az akaratról. Következésképpen aggodalommal szemléljük a helyzetet, és ezáltal a szabadság fogalmát is teljesen eltorzítjuk. A szabadság nem azt jelenti, hogy mindentől teljesen elválasztjuk magunkat – a szabadság egy részvétel, magában a Létezésben. Ezért a hiteles szabadságnak soha nem lehet része az Istentől való elfordulás. Egy ilyen választás, ha nem jól döntünk, teljesen eltávolíthat minket az Igazságtól, melyre szükségünk van ahhoz, hogy megértsük önmagunkat." (Amerikai Katolikus Egyetem, Washington, D.C., 2008. április 17.).

3. Bátorság, hogy megvédjük a házastársi szeretet szépségét. Keresztelő János félelem nélkül rábízta magát Istenre és odaadta életét, hogy megvédje a jót – legmélyebb, legszebb jelentését a házas szeretetnek. Benedek pápa kontrasztba állítja ezt a hősies tanúságtételt azzal a szellemiséggel, ami napjainkat jellemzi. „Megfigyelhetünk az emberek arcán egyfajta az igazi jótól való félelmet, és a céltalan újdonságok keresését, és azt a csillogást, miután ráébrednek, hogy mi is a szabadság valójában. Szemtanúi vagyunk egy elbizakodottságnak, melyben megtapasztalhatjuk az egyenlő méltóságot, de amelyben idegenkedünk attól, hogy elfogadjuk a tökéletlenségeket és a hibákat. Különösen is nyugtalanító oktatás területén megnyilvánuló jelenségek, amelyben , egyértelműen leredukálják az értékes és színvonalas szexuál-erkölcsi nevelést egy kockázatmenedzsmentre, és ezzel tökéletesen figyelmen kívül hagyják a a testiség kapcsolatát a házastársi szeretet szépségével." (Amerikai Katolikus Egyetem, Washington, D.C., 2008. április 17.). II. János Pál pápa megvédte a házastársi szeretetet a „Test teológiája” című művében. Kérjük mi is a Szentlelket, hogy bátor tanúságtevői legyünk annak az igazságnak, melyet a mű tárgyal, segítve annak az új Pünkösdnek az eljövetelét, melyért Benedek pápa imádkozott.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm Uram gyönyörű tanításaidat, azt, ahogyan megteremtetted a férfit és a nőt, és így a házaspárok teljesen odaadhatják egymásnak magukat a házastársi szeretetben. Segíts, hogy mélyebben megéljem ezt a saját életemben és ezáltal a te bátrabb tanúságtevőd legyek.

Elhatározás: Nyitott leszek a Szentlélek sugallataira, hogy másokat közelebb vigyek Krisztushoz a mai nap folyamán, és kiveszem a részemet azokból a feladatokból, mely az új tavasz beköszöntését segíthetik.


Az Atya jelenlétében

2008. augusztus 3. Évközi 18. vasárnap

P. Jason Wallace, LC

Mt 14,13-21

Amikor Jézus meghallotta ezt, visszavonult onnan bárkán egy puszta helyre, egyedül. A tömegek tudomást szereztek erről és követték őt gyalog a városokból. Mikor kiszállt, meglátta a hatalmas tömeget. Megkönyörült rajtuk, és meggyógyította a köztük lévő betegeket. Mikor este lett, odamentek hozzá a tanítványok és azt mondták neki: ,,Sivár ez a hely és az idő is eljárt már. Bocsásd el a tömeget, hogy a falvakba menjenek és ennivalót vegyenek maguknak.'' Jézus azonban azt mondta nekik: ,,Nincs rá szükség, hogy elmenjenek, adjatok nekik ti enni.'' Azok ezt felelték neki: ,,Nincs itt másunk, csak öt kenyér és két hal.'' Azt mondta nekik: ,,Hozzátok ide azokat.'' Megparancsolta, hogy a tömeg telepedjék le a fűre, aztán fogta az öt kenyeret és a két halat, feltekintett az égre, megáldotta és megtörte azokat, aztán odaadta a kenyereket a tanítványoknak, a tanítványok pedig a tömegnek. Mindnyájan ettek és jóllaktak. Végül fölszedték a megmaradt darabokat, tizenkét tele kosárral. Mintegy ötezer férfi volt, aki evett, az asszonyokat és gyerekeket nem számítva.

Bevezető ima: Uram Jézus, hiszem, hogy azt akarod, hogy higgyek benned. Erős hittel, ami találgatás nélkül engedelmeskedik szavadnak. Remélek szavadban, nem támaszkodom kizárólag saját erőmre és okfejtésemre. Szeretlek, mert folyamatosan meglepsz azzal, hogy útjaid eltérnek az enyémtől.

Kérés: Uram Jézus növeld hitemet.

1. Szívtől szívig az Atyával. Nincs nagyobb öröm, mint értékes időt szánni csak kettőtökre, azzal, akit a legjobban szeretsz. Talán hallottuk apánktól: Hadd legyek együtt anyával egy kicsit, vagy: Második nászútra megyünk. Ehhez hasonló, amikor az édesapa kétszemélyes vacsorára hívja fiát, aki első gyónásán van túl. Különleges dolgok akkor történnek, ha megnyitjuk szívünket az előtt, akit szeretünk. Jézus sokszor tett így. Az Atyával egyesülve, kincs volt számára az idő, amit az Atyával töltött kettesben, közös szeretett dolgaikról beszélve.

2. Nagylelkű Szív. Az Atya után Jézus minket szeret a legjobban. Nem szereti, ha hiányt szenvedünk valamiben. Mint minden apa, barát, testvér szíve, az övé is megesik rajtunk, ha szenvedni lát minket. Krisztus az Atyával töltött pillanatai után azzal a vággyal jött vissza közénk, hogy szükségünkön segítsen, gondjainkat megoldja. Teljesen természetesen, különösebb erőfeszítés nélkül. Növekedésünk az erényekben függvénye annak, hogy mennyi időt töltünk az Atyával imádságban. A szívtől szívig történő imádságon keresztül az erények növekednek, és természetes úton hódítanak meg bennünket, mert az Úr szeretete ragályos.

3. Isten számára semmi sem lehetetlen. Isten bármikor és bárhol tehet csodát. Semmi sem tarthatja Őt vissza. Mégis sokszor kérdezzük magunktól: Krisztus miért nem teszi meg a csodát az életemben, amire szükségem van? Az egészségem, munkám, házastársam, gyermekeim… Lehet, hogy lehetetlent várunk. Istennek terve van mindannyiunkkal. Célunk, hogy az Ő tervét beteljesítsük. Szívünk legyen nyitott a kegyelem kivételes pillanataira - amilyen a csodálatos kenyérszaporítás is - de a keresztre is, amit hordoznunk kell. Isten tervében akadályok is szerepelnek, azért hogy életszentségre vezessenek minket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, add, hogy teljesítsem küldetésem az életemben. Ez nem más, mint akaratod keresése, szeretete, megélése, szépségének tovább adása.

Elhatározás: Az Oltáriszentségben jelenlévő Úr előtt töltök ma öt percet.


Evezz!

2008. augusztus 4. Évközi tizennyolcadik hét – Hétfő

Vianney Szent János Mária áldozópap

Fr. Jason Wallace, LC

Mt 14,22-36

Amikor Jézus meghallotta ezt, visszavonult onnan bárkán egy puszta helyre, egyedül. A tömegek tudomást szereztek erről és követték őt gyalog a városokból. Mikor kiszállt, meglátta a hatalmas tömeget. Megkönyörült rajtuk, és meggyógyította a köztük lévő betegeket. Mikor este lett, odamentek hozzá a tanítványok és azt mondták neki: ,,Sivár ez a hely és az idő is eljárt már. Bocsásd el a tömeget, hogy a falvakba menjenek és ennivalót vegyenek maguknak.'' Jézus azonban azt mondta nekik: ,,Nincs rá szükség, hogy elmenjenek, adjatok nekik ti enni.'' Azok ezt felelték neki: ,,Nincs itt másunk, csak öt kenyér és két hal.'' Azt mondta nekik: ,,Hozzátok ide azokat.'' Megparancsolta, hogy a tömeg telepedjék le a fűre, aztán fogta az öt kenyeret és a két halat, feltekintett az égre, megáldotta és megtörte azokat, aztán odaadta a kenyereket a tanítványoknak, a tanítványok pedig a tömegnek. Mindnyájan ettek és jóllaktak. Végül fölszedték a megmaradt darabokat, tizenkét tele kosárral. Mintegy ötezer férfi volt, aki evett, az asszonyokat és gyerekeket nem számítva.

Bevezető ima: Uram taníts meg hinni akkor is, ha nem látok tisztán. Segíts remélni, amikor a rombolás hullámai csapnak össze a felettem. Tarts meg szeretetemben, akkor is ha a szenvedélyem távol tartanának.

Kérés: Uram, add hogy kitartsak!

1. Hegyre fel. Tinédzser voltam, amikor túrázni mentem a hittancsoporttal a Sziklás Hegységbe. Ahogy leszállt az este, a plébános arra hívott, hogy imádkozzuk el a rózsafűzért a tábortűz körül. Egy hosszú nap után az imádság tarthat minket az úton. Egész valónk pihenésért kiált, mégis tudjuk nincs értékesebb annál, mint az Atyához emelni a szívünket néhány csöndes percig, fölidézve a csodákat, amiket tett velünk. Akár az Úr, esténként menjünk fel a hegyre és szánjunk időt az Atyára.

2. Péter a vízen, Péter a vízben. A szél szenvedélyünket szimbolizálja. Erősen jönnek, visszahúzódnak, megint támadnak. Rugalmasnak kell lennünk, és tovább mennünk. Péter is az volt, amikor a vízen járt. Hitt, de aztán úgy mint mi, el kezdte megkérdőjelezni, hogy mi történik. Erősnek kell lennünk a hitben, hisz tudjuk hogy, Urunk meg akarja mutatni szeretetünk erejét. Minden nap, amikor rossz tulajdonságainkkal küzdünk, meg adja a lehetőséget, hogy erősek legyünk. Képes leszek kitartani akkor is, ha minden tönkre megy körülöttem?

3. Evezz! Együtt az Úrral azt jelenti, hogy imádkoznunk kell, ahogy az első pontban is láttuk, de ez egyben a cselekvés ideje is. A kereszténység szemlélődést, de hódítást is jelent. Tudjuk, hogy hogyan imádkozzunk és beszélgessünk a mi Urunkkal, de azt is tudjuk, hogy az igaz barátság a cselekedeteinkben és a munkánkban mutatkozik meg. Sokszor meg kell ragadnunk a lapátot és el kell kezdenünk evezni. Így van ez az életben is, hiszen a világban sok megpróbáltatás ér minket mindennap, pedig mindannyiunknak megvannak a magunk gyengeségei. De nem ülhetünk le a pusztulás szikláira. Eveznünk kell!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, add, hogy teljesítsem küldetésem az életemben. Ez nem más, mint akaratod keresése, szeretete, megélése, szépségének tovább adása.

Elhatározás: Az Oltáriszentség előtt töltök ma öt percet.


Kövesd a bölcset, ne a tanultat!

2008. augusztus 5. Évközi 18. hét - kedd

Fr. Jason Wallace, LC

Mt 15,1-2, 10-14

Ekkor farizeusok és írástudók keresték fel Jézust Jeruzsálemből, és megkérdezték:"Miért térnek el tanítványaid az ősök hagyományaitól? Evés előtt ugyanis nem mossák meg a kezüket."Akkor odahívta magához a népet, és így szólt hozzájuk: "Figyeljetek ide és értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert." Erre odamentek hozzá tanítványai, és megkérdezték: "Tudsz róla, hogy a farizeusok e szavak hallatára megbotránkoztak?" Így válaszolt nekik: "Tövestül kitépnek minden növényt, amelyet nem mennyei Atyám ültetett. Hagyjátok őket! Vakoknak vak vezetői! De ha vak vezet világtalant, mind a kettő gödörbe esik."

Bevezető ima: Uram, ismertesd meg velem útjaidat, hogy szeressem a nekem készített ösvényt, és reménnyel telve tegyek meg minden lépést. Alázattal járulok eléd, mert mindig azt látom, hogy te másképp cselekednél. Köszönöm neked, hogy jóságod megismerése által, megtalálom az igaz boldogságot.

Kérés: Uram, ismertesd meg velem útjaidat.

1. Hagyomány, és hagyományok. Krisztus az elengedhetetlenről beszél. A farizeusok összevonták a hagyomány egy részét. Nagyrészük igaz hiten alapult és segített az embereknek az erényessé válni. Idővel, a szerető istenkapcsolat üres rituálévá vált. Forduljunk mi is afelé, ami elengedhetetlen az életünkben Krisztussal. Fontosabbak-e szokásaim, vonzódásaim annál, amit Krisztus kér tőlem az Egyház által? Jobban figyelek az eszközökre, mint magára a célra?

2. A bensőnk. Amit egy ember kimond, megmutatja, hogy ki ő, és milyen értékek vannak a szívében. Meghalljuk, ha valakinek a szavai Isten szeretetéből fakadnak, vagy hamisak. Észrevesszük-e, hogy valakinek saját maga vagy a mások gondja fontosabb? Rájövünk, hogy ki tekinti magát csupán Isten eszközének, és ki az aki saját érdekét tartja szem előtt. A bensők a szavainkban mutatkoznak meg.

3.Igazi vezéregyéniség. Az embernek Isten bölcsességét kell követnie. A bölcs ember tuja, hogyan segítsen másoknak elérni céljukat: az egységet Jézussal. Sok emberrel találkozunk, mégis azt kell követni, aki Isten bölcsességével él. Meg kell állapítanunk, mi származik Istentől. Gyümölcseik által ismerhetjük meg őket, de lelki vezetőnk tanácsára is szükségünk lehet, hogy saját lelkünk rezdüléseit is lássuk, és ne vak vezessen világtalant.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus olyan világban élünk ahol az emberek a rosszra mondják hogy jó, és a jóra hogy rossz. Segíts, hogy felismerjem a jót és így, szívemben őrizzem békédet.

Elhatározás: Az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztustól a bölcsesség ajándékát kérem.


Ragyogó fény

2008. augusztus 6. – Szerda

Urunk színeváltozása

P. Jason Wallace, LC

Mt 17,1-9

Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, a testvérét, és fölvitte őket külön egy magas hegyre, és színében elváltozott előttük. Ragyogott az arca, mint a nap, a ruhái pedig fehérek lettek, mint a napsugár. És íme, megjelent nekik Mózes és Illés, s beszélgettek vele. Péter ekkor azt mondta Jézusnak: ,,Uram, jó nekünk itt lenni! Ha akarod, csinálok itt három sátrat, neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet.'' Amíg beszélt, íme, fényes felhő árnyékolta be őket, s íme, a felhőből egy hang szólt: ,,Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik, őt hallgassátok''. Ennek hallatán a tanítványok arcra borultak és igen megijedtek. Jézus odament, megérintette őket és azt mondta: ,,Keljetek föl, és ne féljetek!'' Amikor fölemelték a szemüket, senkit sem láttak, csak Jézust egymagát. Amint lejöttek a hegyről, Jézus megparancsolta nekik: ,,Senkinek se beszéljetek a látomásról, amíg az Emberfia a halottak közül föl nem támad.''

Bevezető ima: Uram, könnyű hinni színeváltozásod fényében. Világosságod reményt ad és erőt akkor is ha lehangolt vagy magányos vagyok. Köszönöm a világosság e pillanatait. Köszönöm Uram a kegyelmeket, amik keresztülvisznek a nehézségeken.

Kérés: Uram, add, hogy mindig lássam jóságodat!

1. Ez az én Fiam, hallgassátok. Jézus szavai velünk vannak az evangéliumokban. Sokszor tudnánk mit kéne tenni, mégsem így cselekszünk. Mindenféle lármát hallunk, de amíg nem figyelünk nem halljuk meg az üzenetet. Tömegben biztos elterelődött már a figyelmed a hangzavar miatt. Valaki melletted állt, és mégsem hallottad, amíg nem összpontosítottál rá. Máskor azért nem figyelünk, mert a szívünk belső hangzavara foglalkoztat. Erőfeszítést kell tennünk, hogy Jézusra összpontosítva meghalljuk szavát, és ne terelje el figyelmünket a körülöttünk vagy bennünk lévő lárma.

2. A világosság pillanatai. Az Úr káprázatos világosságot ad időnként. Gondoljunk Teréz Anyára, aki már fiatalon tisztán látta a hivatását, az Úr megvilágította neki. Valóban Isten mindnyájunkhoz eljön, talán sokszor is. Folyamatosan segít felfedezni akaratát és erőt a beteljesedéséhez. Ez nagyon gyönyörű. A megfelelő időben világítja meg az életünket.

3.Keljetek fel és ne féljetek. A II. János Pál pápa által is idézett szavak, visszhangzanak életünkben. Szülők bíztatják így gyermekeiket, ha azok félelemből cselekszenek. A félelem sokféle módon megjelenik. Én mitől félek? A kudarctól, a teljes önátadástól, vagy hogy újra talpra álljak? Félünk attól, hogy az Úr irányítja az életünket? Az Úr arra szólít, hogy felálljunk és az életünket neki adjuk. Ne féljetek, az örömünk Krisztus!

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, sokszor nem akarok megjavulni. Magamba fordulok, és attól félek, hogy elvesztem az ellenőrzést az életem felett. Félek a teljes önátadástól. Taníts arra, hogy nagylelkűvé váljak.

Elhatározás: Imádság közben megköszönöm, Isten csodálatos fényeit.


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001



--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Evangélium

2008. augusztus 1. - Péntek

Tanító körútján Jézus az ő városába, Názáretbe érkezett, és ott tanított a
zsinagógában. Hallgatói csodálkoztak, és így beszéltek róla: "Honnan van
ennek a bölcsessége és csodatevő ereje? Hát nem az ács fia ez? És nem
Mária az anyja? Nemde Jakab, József, Simon és Júdás az (unoka)fivérei? És
nem itt élnek-e közöttünk az (unoka)nővérei is? Honnét vette hát mindezt?"
És csak botránkoztak rajta. Jézus erre így szólt: "Sehol sem becsülik
kevesebbre a prófétát, mint szülőföldjén és otthonában." Hitetlenségük
miatt nem is művelt ott sok csodát.
Mt 13,54-58

Elmélkedés:

Názáretben, abban a városban, ahol felnevelkedett, Jézus ugyanazt hirdeti,
mint a többi városban. Ugyanolyan csodás cselekedeteket hajtana itt is
végre, de ennek akadályává válik a názáretiek hitetlensége. MI lehet ennek
az oka? Ők, akik jól ismerhették Jézust, vajon miért nem hisznek benne?
Talán éppen azért, mert azt gondolják, hogy jól ismerik Jézust, s az
általuk a korábbi évek alatt Jézusról kialakult képbe nem illik bele
mindaz, amit látnak és hallanak. Saját elképzeléseik, előítéleteik
korlátaiból nem képesek kilépni, s emiatt a hitetlenség körbezárja őket.
Vajon engedem-e, hogy Jézus nekem is valami újat tanítson? Új dolgot
tegyen velem? Új úton, a hit útján indítson el?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Jézus Szíve Te tudsz mindent,
Jézus Szíve Te látsz mindent,
Jézus Szíve Te megtehetsz mindent.
Jézus Szíve Te gondot viselsz reám,
Jézus Szíve Te meghallgatod imám. Ámen.
______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger