2008. augusztus 7., csütörtök

Bibliai kert az ausztrál fővárosban

Bibliai kert az ausztrál fővárosban
augusztus 7. 8:31

Canberra legújabb nevezetessége a bibliai kert. A Charles Sturt egyetem „Kultúra és kereszténység ausztrál centrumának” területén minden olyan növény megterem majd, amelyet a Biblia említ: többek között az olajfa, a mandulafa, a leanderbokor, a fokhagyma vagy a lencse.

A „Canberra Times” c. helyi újság augusztus 5-i beszámolója szerint már 60 különböző növény vert gyökeret a Burley Griffin-tó partján található létesítményben, s nemsokára további növényeket szándékoznak ültetni. A Biblia összesen 148 növényfajt említ név szerint.

Az érzékenyebb növények számára üvegházat is építenek, a kert kőfalait pedig az azóta szintén elhunyt őslakos festő, Christian Hector Jandany A Szentlélek hazánkban" című képe ékesíti.

A központ vezetője, James Haire azt mondta az újság érdeklődésére: a kert az elmélkedés és az imádság tere lesz, és közelebb hozhatja az embereket a Szentíráshoz. A park megvalósítását az tette lehetővé, hogy egy Gerald Hercules Robinson nevű üzletember vagyonából mintegy kétmillió dollárt juttatott erre a célra halála előtt. Már a hatvanas évek közepén létrehozott egy bibliai kertet Sydney-ben, s végakarata az volt, hogy a fővárosban is legyen ilyen. A „Canberra Times” megemlíti, hogy Robinson a centrum teológiai kutatásait is támogatta. A megnyitó ünnepségen jelen volt az egykori adományozó több családtagja is.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Emlékmise Lustiger bíborosért októberben Párizsban

Emlékmise Lustiger bíborosért októberben Párizsban
augusztus 7. 9:11

Nem augusztus 5-én, halálának napján, hanem október 5-én tartanak ünnepi megemlékező szentmisét a párizsi Notre-Dame-ban Lustiger bíboros halálának első évfordulója alkalmából.

„Tekintettel a nyári szabadságokra, a Lustiger bíboros halálának első évfordulója alkalmából tartandó megemlékező szentmise időpontját október 5-e vasárnap 18 óra 30 percre tűztem ki a párizsi Notre-Dame-ba” – jelentette be André Vingt-Trois bíboros. A misén természetesen mindenki részt vehet, aki imádkozni szeretne azért az emberért, aki 25 éven keresztül Párizs érseke volt.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Miről olvashatnak az Új Ember e heti számában?

Miről olvashatnak az Új Ember e heti számában?
augusztus 7. 10:40

Ajánló a hetilap augusztus 10-i számából.

Egységben a lényegesben
Befejeződött a Miasszonyunk Női Kanonokrend nagykáptalanja

A francia alapítású rend hatévente tartja nemzetközi nagykáptalanját, amelynek idén Szombathely adott otthont július 14. és augusztus 5. között.


A tartalomból:

• Olimpiai jókívánságok és VI. Pál emlékezete
• „A hitet megtartottam, óvtam az életet...” – VI. Pál halálának évfordulóján
• Álom lenne? – Sztrilich Ágnes írása
• Hol tűrték, hol üldözték… – A katolikus egyház Kínában (1.)
• Nem az ő érdeke: a miénk – Bódi Mária Magdolna boldoggáavatásáról
• Egy elfeledett könnyezés – Varannó kegyképének hányatott története
• Oroszország író-prófétája volt – Alekszandr Szolzsenyicin emlékére
• Plácido Domingo Pécsett járt
• Nemcsak matematikát, angolt és más tárgyakat... – Tizenöt éves az Apor Vilmos Katolikus Főiskola
• Wallis rejtett szépségei - Táj és kultúra – leckék demokráciából
• A népek apostola – nem csak a miénk – Szent Pál-év Szíriában (is)
• Mindig kell egy barát – vagy mégsem? – Kamaszok a barátságról, az érdekről, a szülői befolyásolásról
• Sport és szeretetszolgálat – A máltaiak mellé állt a Fehérvár F. C.
• Beragyogni a sötétséget – A Kárpát-medencei ferences ifjúsági találkozóról
• „Ilyent még sosem láttunk” – Szent Imre-tábor Bodajk közelében
• „Emberebb embert – magyarabb magyart” – A Prohászka cserkészcsapat jubileumi nagytábora

A lap megrendelhető:
Új Ember 1053 Budapest, Kossuth L. u. 1.
Telefon: 1/317-3933/113
E-mail: terjesztes[kukac]ujember.hu

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Assisi Szent Klára ünnepe Szécsényben

Assisi Szent Klára ünnepe Szécsényben
augusztus 7. 12:05

Augusztus 10-én, vasárnap 19 órától Assisi Szent Klára ünnepéhez kapcsolódóan Szécsényben, a klarissza nővérek monostorában ünnepi
szentmise és agapé lesz.


Klára 1193/94-ben születet Assisiben. 1210-ben hallotta Assisi Szent Ferencet prédikálni a dóm mellett. Szavai, amelyekkel a megfeszített Krisztus radikális követéséről beszélt, megindították őt, és elhatározta, hogy kolostorba vonul. Később húga, Ágnes is követte őt. Ferenc az Assisi melletti San Damiano-kápolna mellett telepítette le őket, itt alakult meg a ferences apácák első kolostora, melynek egészen haláláig Klára volt a lelkianyja. 1244-től ágyban fekvő beteg volt. IV. Ince pápa két alkalommal is felkereste. Amikor Klára 1253-ban meghalt, a pápa bíborosaival együtt eljött a temetésére. 1255. augusztus 15-én avatták szentté. Emléknapját augusztus 11-én tartjuk.

Assisi Szent Klára életéről bővebben itt olvashatnak.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Vándor evangélium

2008. augusztus 7. Évközi 18. hét - csütörtök

P. Jason Wallace LC

Mt 16, 13-23

Amikor Jézus Fülöp Cézáreájának vidékére ment, megkérdezte tanítványait: ,,Kinek tartják az emberek az Emberfiát?” Ők ezt felelték: ,,Egyesek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, mások meg Jeremiásnak, vagy egynek a próféták közül.” Erre megkérdezte őket: ,,És ti kinek tartotok engem?” Simon Péter válaszolt: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.” Jézus azt felelte neki: ,,Boldog vagy, Simon, Jónás fia! Mert nem a test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én Atyám, aki a mennyekben van. És mondom neked: Te Péter vagy, és én erre a kősziklára fogom építeni egyházamat, s az alvilág kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait. Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyekben is, és amit feloldasz a földön, föl lesz oldva a mennyekben is.” Ezután meghagyta a tanítványoknak, hogy senkinek se mondják el, hogy ő a Messiás. Ettől az időtől kezdte Jézus jelezni a tanítványainak, hogy Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, meg kell, hogy öljék, és harmadnapra föl kell támadnia. Péter erre félrehívta őt, és kezdte lebeszélni: ,,Távol legyen ez tőled, Uram! Ez nem történhet meg veled.” Ő azonban elfordult és azt mondta Péternek: ,,Távozz előlem, Sátán! Botrány vagy nekem, mert nem Isten dolgaival törődsz, hanem az emberekével!”

Bevezető ima: Uram, növeld bennem a hitet, hogy annak tartsalak téged, aki vagy. Hiszem, hogy te vagy a Messiás, és hiszem, hogy odaadtad értem életedet. Reményemet keresztedbe és feltámadásodba vetem. Azt akarom szeretni, amit te; nem többet és nem kevesebbet.

Kérés: Uram, add meg nekem a kegyelmet, hogy egész teljességedben elfogadjalak!

1. Kereszt és feszület. Jézus előre jelzi előtte álló szenvedéseit és halálát. Eljövetelének oka a beteljesülés pontjához elérkezett. Az üres kereszt hamarosan a megfeszített Megváltót fogja tartani. Mi, keresztények arra kaptunk meghívást, hogy megfeszített Urunkra tekintsünk, és ne az üres keresztre. Részt kell vállalnunk Krisztus keresztjében. Egyszer magammal vittem egy nem katolikus barátnőmet a templomba. Egy mellékkápolnába mentünk, ahol egy kereszt függött a falon, ami igen realisztikusan mutatta be Urunk szenvedéseit. Ezt én már eléggé megszoktam, ő azonban a feszületre nézett, és azt mondta: „Ez undorító! Miért függ nálatok Krisztus a kereszten?” Éppen ez Krisztus élettörténete: Jeruzsálembe kellett mennie, hogy sokat szenvedjen, megöljék, és harmadnapra feltámadjon. Ahhoz, hogy feltámadjon, keresztre kellett feszíteni. Kész vagyok-e arra, hogy engem is keresztre feszítsenek Krisztussal, hogy egykor majd feltámadjak vele?

2. A győztes csapat. Ez az evangélium arról számol be, hogy Krisztus kezében van a győzelem kulcsa. Ő a győztes. Azt akarja, hogy az Ő csapatához tartozzunk – és ki nem akar a győztes csapathoz tartozni? Kiszélesítette számunkra a játéktervet. A teljes hatalmat – az oldás és kötés hatalmát – helytartója, Péter kezébe tette le. A mi feladatunk abban áll, hogy minden nap legyőzzük jóval a rosszat. Magunkra kell öltenünk az erény új emberét, és levetnünk a bűn régi emberét. Amíg a földön vagyunk, a következő két dolog egyikétől szenvedhetünk: megtapasztalhatjuk saját személyes bűneink által a vereség szégyenletes következményeit, vagy átélhetjük az örömteli győzelmet saját érzéki és értelmetlen hajlamaink felett. Voksoljunk tehát a győztes csapat mellett!

3. Szeretet és igazság. Krisztus annyira szereti Pétert, hogy egyszerűen meg kell neki mondania az igazságot. Ezt azzal a szeretettel tudnánk összehasonlítani, mellyel szüleink vannak irántunk: ők annyira szeretnek minket, hogy minden hibánkat javítgatják, hogy jobbá tegyenek minket. Péter gyakran emberi bölcsességgel válaszol Krisztusnak, ahelyett, hogy megnyílna az isteni felé. Milyen gyakran zavarják emberi számítgatások fáradozásainkat? Milyen gyakran hagyjuk magunkat akadályoztatni azáltal, hogy a dolgokat nem a maguk jelentőségében szemléljük, abban, hogy a Szentlélek útmutatásait kövessük? Krisztust követni és az erényeket megélni gyakran azt jelenti, hogy az árral szemben úszunk, de a szeretetnek csak ezek a megnyilvánulásai tudják megváltoztatni a szíveket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, segíts nekem, hogy felismerjem útjaid szépségét! A te bölcsességed fog engem szabaddá tenni. Te vagy a világ Megváltója. Vezess engem ösvényeden egészen a szívedig!

Elhatározás: Ma megvizsgálom magamban, hogy melyik bűnt követem el a leggyakrabban, és aztán azt a megfelelő erénnyel fogom helyettesíteni.


A Pápa imaszándéka 2008. augusztus hónapra:

Hogy az emberiség tisztelje Istennek a világra vonatkozó tervét, és így egyre inkább tudatára ébredjen annak, hogy a teremtett világ Isten nagy ajándéka számunkra.

Hogy a karizmák figyelmes megkülönböztetésével és a lelki, kulturális képzés erősítésével segítsük Isten egész népét válaszolni az életszentségre és a misszióra szóló közös meghívásra.


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Evangélium

2008. augusztus 7. - Csütörtök

Abban az időben: Amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte
tanítványaitól: "Kinek tartják az emberek az Emberfiát?" Ezt válaszolták:
"Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy
valamelyik prófétának." Ő tovább kérdezte őket: "Hát ti, kinek tartotok
engem?" Simon Péter válaszolt: "Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia."
Erre Jézus azt mondta neki: "Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a
test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám.
Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem
Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek
országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is,
és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is." Akkor lelkére
kötötte a tanítványoknak, el ne mondják senkinek, hogy ő a Messiás.

Ettől kezdve Jézus többször felhívta tanítványai figyelmét arra, hogy neki
Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, a főpapoktól
és az írástudóktól; megölik, de a harmadik napon feltámad a halálból. Erre
Péter félrevonta őt, és óva intette: "Isten ments, Uram! Ez nem történhet
veled!" Mire ő Péterhez fordult: "Távozz tőlem, sátán! Botránkoztatsz,
mert nem az Isten ügyére van gondod, hanem az emberekére!"
Mt 16,13-23

Elmélkedés:

Jézus szenvedésére és halálára gondolva néha talán mi is azt kérdezzük,
hogy miért kellett a megváltásnak éppen így történnie, miért nem más módot
választott a mennyei Atya? Emberi elképzeléseink sokszor messze eltérnek
Isten szándékaitól. Az apostolokat is megkísértette egykor ez a gondolat.
Erről tanúskodik Péter esete, aki tiltakozik akkor, amikor Jézus közelgő
szenvedéséről és haláláról szólva a megváltás titkába avatja be őket. Ő és
apostoltársai talán szívesebben örültek volna egy dicsőségesen az emberek
elé lépő Messiásnak. Ez meg is történik majd Jézus feltámadásával, de
ehhez át kell lépnie az Úrnak a halál kapuján. Csak miután minden
megtörtént, azaz a kereszten beteljesedett a megváltás és a feltámadás új
fénybe állítja azt, akkor beszélhetnek majd az apostolok a Messiásról,
hiszen ekkor, a feltámadás fényében fogják megérteni a történteket.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Krisztusunk, ki elfogadod a keresztet az emberek kezéből, hogy Isten
embereket üdvözítő szeretetének jelévé tedd, add meg nekünk és korunk
minden emberének, hogy higgyünk e határtalan szeretetben, s átadván a
kereszt jelét az új évezrednek, a megváltás hiteles tanúi lehessünk.
______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger