2008. augusztus 8., péntek

A kéregetés emberi jog

A kéregetés emberi jog
augusztus 8. 15:32

Renato Raffaele Martino bíboros élesen bírálta az olasz városokban a kéregetők ellen hozott intézkedéseket.

A Iustitia et Pax Pápai Tanács elnöke a Corriere della Sera olasz napilapnak nyilatkozva fogalmazott így. Ehelyett inkább a bűnszövetkezeteket kellene felszámolni, amelyek gyermekeket kényszerítenek koldulásra. A segítségre szoruló embertől azonban nem lehet megtagadni a jogot, hogy embertársaitól segítséget kérjen – mondta.

Néhány olasz nagyvárosban, többek között Velencében, Veronában vagy Firenzében tilos az utcai kéregetés. Nemrég az új római polgármester, Gianni Alemanno is bejelentette, hogy büntetést szabnak ki a kéregetőkre, és azt is megtiltanák, hogy a koldusok ételmaradékok után kutassanak a kukákban. A bíboros szerint a tilalom csupán arra szolgál, hogy a szegénység kérdését a szőnyeg alá söpörjék: ehelyett azonban a megoldásra kellene törekedni. Ha az ember nincs abban a helyzetben, hogy a probléma kiváltó okát megszüntesse, akkor tiszteletben kell tartania a szükséget szenvedő emberek „fájdalmas kényszerűségét”.

Magyar Kurír

Kép: www.realcasadiborbone.it


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Mátyás király-díj Csíksomlyónak

Íme egy kis epizód a kegyhely életében! - Közvetíti József atya

Mátyás király-díj Csíksomlyónak
[ 2008. augusztus 05., 17:46 ] Mátyás király-díjjal tüntették ki Csíksomlyót, a ferences kegytemplomot és búcsút. A díjat a Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma és a Herendi Porcelán-manufaktúra Zrt. az idén, Mátyás királlyá koronázásának 550. évfordulója tiszteletére alapította.

Csíksomlyó, a ferencesek gondozta Mária-kegyhely és a csíksomlyói búcsú Székelyföld, Erdély, a moldvai csángók és a világ magyarságának legnagyobb zarándokhelye. Az örök hitre való buzdításával érdemelte ki a Mátyás király-díjat.

A kegytemplom, a ferences rend, az a hihetetlen alázat, szervező készség, óriási szervező erő, amely ebben a nyomorult világban és elnyomorított világban oly sok embert részesítenek szeretetben, jövőben. Ott van minden nemzetét szerető ember szívében, mert először is ez a legnagyobb magyar egység mondja Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Díj Kuratóriumának elnöke.

A díjat és az elismeréssel járó, porcelánból készült Mátyás szobrot Péter Artúr rendházfőnök vette át.

Számunkra egy kitüntetés ez a díj. Próbálunk minden évben a tőlünk telhető legszebben felkészülni a pünkösdi búcsúra. Isten dicsőségét akarjuk nagyobbítani ezzel és a magyarságunk, magyar népünknek a lelki megújulását karajuk szolgálni tette hozzá Péter Artúr, csíksomlyói ferences rendházfőnök.
Az ünnepi szentmisén a szolnoki Jubilate Kórus énekelt.

Duna TV

Evangélium

2008. augusztus 8. - Péntek

Egy alkalommal Jézus így szólt tanítványaihoz: Ha valaki követni akar
engem, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét, és kövessen! Mert mindaz,
aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; és aki énérettem elveszíti
életét, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot
megnyeri is, de a lelke kárt szenved? Mit is adhatna az ember cserébe
saját lelkéért? Az Emberfia pedig el fog jönni Atyjának dicsőségében,
angyalai kíséretében, és megfizet mindenkinek tettei szerint. Bizony,
mondom nektek: Az itt állók közül néhányan nem halnak meg, amíg meg nem
látják az Emberfiát, amint eljön országában.
Mt 16,24-28

Elmélkedés:

Követni akarjuk a mi Urunkat, de sokszor elfogy a lelkierőnk. Ismerjük
tanítását, talán folyton azt keressük, hogy mi felel meg leginkább
akaratának, de mégis gyengének bizonyulunk sok esetben. Bár tudjuk, hogy
milyen úton kellene előrehaladnunk, mégis sokszor letérünk az igaz útról
és bűnbe esünk, és a magunk tévútjait járjuk. Mi segíthet ilyen
helyzetekben, ki erősíthet meg minket? Talán többet kellene ilyenkor
gondolnunk a keresztet hordozó Krisztusra, aki nem tért le a számára
kijelölt útról, nem tette le keresztjét, hanem szenvedéseket elviselve
teljesítette küldetését. Elsősorban az ő példája adhat nekünk erőt ahhoz,
hogy életünk keresztjeit hordozzuk, s annak tudata, hogy velünk van
legnehezebb élethelyzeteinkben is.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Krisztusunk, aki elestél bűneink súlya alatt és fölkeltél
megigazulásunkra, kérünk, segíts minket és mindazokat, akiket földre sújt
a bűn, hogy föl tudjunk kelni és folytatni tudjuk utunkat.
______________________________

Az örök élet záloga?

Az örök élet záloga?

2008. augusztus 8. Évközi 18. hét - csütörtök

Szent Domonkos

P. Jason Wallace LC

Mt 16, 24-28

Akkor Jézus azt mondta a tanítványainak: „Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg önmagát, vegye föl a keresztjét és kövessen engem. Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt, aki pedig elveszíti életét énértem, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megszerzi is, de az élete kárt szenved? Vagy mit adhat az ember cserébe a lelkéért? Mert az Emberfia eljön angyalaival Atyja dicsőségében, és akkor megfizet majd mindenkinek tettei szerint. Bizony, mondom nektek: vannak néhányan az itt állók közül, akik nem ízlelik meg a halált, amíg meg nem látják az Emberfiát, amint eljön az ő országában.”

Bevezető ima: Uram, hiszek kereszted hatalmában. Minden keresztet, melyet hordoznom kell, megváltó szereteteddel szeretnék összekötni. Köszönöm, Uram, hogy megtanítasz, hogyan élhetem veled egységben az élet szenvedéseit.

Kérés: Taníts meg annyira szeretnem téged, hogy soha többé ne essek abba a tévedésbe, hogy ha más dolgokat jobban szeretek Nálad, az életemet elveszítem.

1. Örök élet. Amikor a hétköznapi fáradalmak egészen lefoglalnak minket, akkor segít, ha néhány pillanatra leülünk, és szemünket behunyva lelkünket és szívünket Krisztushoz emeljük. Emlékezzünk csak arra, hogy mi a célunk. A mennyország, avagy a célvonal, ahogy szent Pál mondja. Ez a világ nem minden; nagyobb és jobb dolgokra lettünk teremtve. Szemléljük azt, amit Krisztus készített számunkra. Élvezzük ennek szépségét! Élvezzük a vigaszt, melyet Ő hoz nekünk, és határozzuk el, hogy az örök élet jutalmát sohasem tékozoljuk el. Ha az aktivizmus fenyeget bennünket, akkor Istenhez kell emelnünk a szívünket! Ha kísértések jönnek, és minden oldalról fenyegetnek minket, az Úrhoz kell fordulnunk! Ha a mindennapok szenvedései súlyosan ránk nehezednek, akkor sem veszíthetjük el az örök élet jutalmát értelmünk elől. Zarándokok vagyunk egyetlen úticéllal: hogy örökre egyesüljünk Krisztussal a mennyben. Ennek a puszta szemlélése is elegendő erőt fog adni nekünk.

2. Kövess engem! Krisztust követni nem egyszerű, de rendkívül megéri. Az életben semmit sem lehet könnyen megnyerni, és minél fontosabb valami, annál több hajlandóság van bennünk, hogy szenvedjünk érte. Mi lehet fontosabb az örök életnél? Magunkra kell vennünk keresztünket, és követnünk kell Jézust. A tapasztalat azt mutatja, hogy azok az emberek, akik nem tagadják meg magukat, azok rendetlen szenvedélyeiket és hajlamaikat sem tudják megfékezni, és Krisztussal sem tudnak hűséges és személyes kapcsolatot fenntartani. Az önmegtagadás mértéke rámutat természetfeletti szeretetünk és igazi önátadásunk fokára. Az önmegtagadásnak önmagában semmi értelme sincs egy ember életében, és nincs jelen az emberi természetben sem, mely arra hajlik, hogy mindig megelégedjen. Mégis az önmegtagadás a kereszt, és mi ebből a keresztből merítjük azt az erőt, mely szükséges az életszentséghez. Az Urunk iránti szeretetből fakadó önmegtagadás erőt ad ahhoz, hogy ne essünk a racionalizmus hibájába, és hogy leküzdjük büszkeségünket, hiúságunkat és érzékiségünket.

3. Mentsd meg életed úgy, hogy elveszíted azt! Ellentmondásosnak tűnik, hogy úgy fogjuk megmenteni életünket, ha elveszítjük azt. Mi van a terveinkkel, viselkedési szokásainkkal, a nagy nyaralónkkal, a külföldi utazásainkkal? Tisztázzuk magunkban, hogy ha a mennybe akarunk kerülni, akkor használjuk úgy a szabad akaratunkat, ahogy Isten gondolta. El kell fogadnunk és szabad akaratunkkal szeretnünk kell az igazságot. A szabadság, mint minden erény a felebaráti szeretetben találja meg beteljesülését, mely végeredményben az Istennel való barátságot jelenti. Minél inkább átadom magam Krisztusnak, és elveszek Őbenne, annál inkább szabaddá válok. Boldogságom abban áll, hogy alázatos szolga vagyok, aki abban leli örömét, hogy Krisztus barátja, és nem a saját akaratomat teszem, hanem hagyom, hogy az Ő akarata teljesedjen rajtam.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, segíts, hogy olyan legyek, mint a mustármag, ami meghal, hogy a szentség gyümölcsét hozza, valamint a saját és a mások lelkének állandó megtérését. Segíts, hogy mindig Téged szemléljelek!

Elhatározás: Elgondolkodom azon, hogy terveim és döntéseim mely pontokon nem egyeznek Krisztuséival, és ennek megfelelően fogok rajtuk változtatni.


Erdő Péter bíboros atya 2008. augusztusi imaszándéka:

Add Urunk, hogy Isten áldása, a Nagyboldogasszony és a magyar szentek közbenjárása kísérje népünk életét!


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger