2008. augusztus 26., kedd

Útnak indultak Rómába Brenner János boldoggáavatási ügyének iratai

Útnak indultak Rómába Brenner János boldoggáavatási ügyének iratai
augusztus 26. 9:00

Augusztus 25-én, hétfőn délelőtt Budapesten, az Apostoli Nunciatúra székházában Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius átvette a Brenner János boldoggáavatási eljárásában a Szombathelyi Egyházmegyében lefolytatott per során elkészített dokumentációt.

Az ünnepélyes átadáson jelen volt Veres András püspök, valamint Császár István, az ügy jegyzője, és Kürnyek Róbert, a dokumentumok hivatalos kézbesítője.

A mintegy 10 000 oldal a Nunciatúrán keresztül jut el a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjába, ahol az illetékes vatikáni hivatalok megvizsgálják a dokumentumokat, melyek között megtalálhatók a vértanú sorsú káplán szentbeszédei és írásai, a még élő szemtanúk vallomásai, valamint történészi és teológiai szakvélemények. Minden dokumentumot magyar és olasz nyelven két-két példányban jutattnak el a Kongregációnak.

A boldoggáavatás állásáról bővebben a Martinus szeptemberi számában olvashatnak.

Szombathelyi Egyházmegye/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Lelkipásztori Napok a Gyulafehérvári Főegyházmegyében

Lelkipásztori Napok a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
augusztus 26. 14:01

Szeptember 11. és 13. között a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban rendezik meg a Gyulafehérvári Főegyházmegye lelkipásztori napjait.

A Lelkipásztori Napok témája az Élő reménység c. egyházmegyei pasztorális terv ötödik szakaszának bemutása, amelynek ez évi mottója: Életünk a feltámadt Jézus Krisztussal.

A szervezők papokat és világi munkatársaikat, hitoktatókat, szerzetesrendek, lelkiségi közösségek tagjait és minden érdeklődőt hívnak Lelkipásztori Napokra, hogy az egyházmegye pasztorációs kihívásait figyelembe véve együtt gondolkodanak és munkálkodanak. A rendezvény jellegét három szempont határozza meg: lelki és bibliai alapok, teológiai kritériumok és a konkrét élet, a plébániák pasztorációs valósága.

Bővebb információ, jelentkezés:
Pasztorációs Iroda
Str. Márton Áron 9
535500 Gheorgheni
Tel: 0266364384
E-mail: gyf.pasztoralis.iroda[kukac]gmail.com

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Barsi Balázs szentbeszéde

Barsi Balázs szentbeszéde a nemzetközi liturgikus konferencia ünnepi szentmiséjén
augusztus 26. 15:00

Excellenciás és Főtisztelendő apostoli nuncius úr,
Főtisztelendő paptestvérek,
Krisztusban szeretett testvéreim!

„Simon Péter válaszolt: «Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.»” (Mt 16,16) Ez a hitvallás az egy, szent, katolikus és apostoli Egyház hitvallása kétezer év óta, és ez marad a világ végezetéig. Péter ezen hitvallása Urunk feltámadásával és a Szentlélek kiárasztásával lett nyilvánvalóvá a többi apostol és tanítvány számára. Egyik az apostolok közül, aki hitetlenkedett, a feltámadott, dicsőséges testben megjelent Úr sebeit látva így kiált fel zsidó létére: „Én Uram, én Istenem!” (Jn 20,28) Meggyőződése, hogy a Názáreti Jézusban Isten emberré lett. Péter apostol pedig első nagy pünkösdi beszédében így szól: „Ezt a Jézust föltámasztotta Isten: en-nek mi mindannyian tanúi vagyunk. Miután tehát fölment az Isten jobbjára, elnyerte az Atyától, majd pedig kiárasztotta a megígért Szentlelket…” (ApCsel 2,32) Ekkor már minden apostol és tanítvány vallotta azt, amit Urunk kérdésére, hogy „Ti kinek tartotok engem?” egyedül Péter vallott meg: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.”

Ezt a hitvallást nem a „test és a vér”, a pusztán emberi okoskodás, hanem az Atya nyilatkoztatta ki Péternek. Vagyis ő a Kinyilatkoztatás Lelkének, a Szentléleknek a sugallatában részesült. Az emberi okoskodás csak odáig mehetett el, ameddig Péter elment, de ameddig a nép és akkor a többi apostol sem ment el: hogy ti. Jézust nem lehet abból meghatározni, ami eddig volt. Jézus nem egy a próféták közül. Nem lehet a már ismertből megragadni Jézus teljességét, vagyis az alulról építkező krisztológia elégtelen. Eddig mehet el az emberi elme. És ekkor, a kegyelem hatására, Péter megpillanthatja Jézus valóságának gyökereit, hogy Ő mindenestől az Istené, kifejezhetetlen mélységeiben, öröktől fogva, mindörökké: „Te, Názáreti Jézus, mindenestül az Istené vagy, Te vagy az élő Isten Fia.”

Erre Jézus azt mondta neki: „Te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, és a pokol kapui nem vesznek erőt rajta.” (Mt 16,18) Erre a Péterre, aki ezt a hitvallást most kimondta, és aki az Úr halálával és föltámadásával a maga teljességében Isten Fiának ismerte föl Jézust – mondom: erre a Péterre építette Isten Fia az Ő Egyházát. Isten nem épít puszta szavakra és kijelentésekre, ember nélkül. Mint ahogy kezdetben Ádámra és Évára építette az emberiség életét, rájuk merte bízni az emberi fogantatások sorozatát a világ végéig, ugyanígy egy új isteni intézményt, az Egyházat – mely a bukott emberiség megmentésére van –, ráépíti Péterre és utódaira, akiknek elsődleges kötelességük őrizni a hitletéteményt, melynek abszolút középpontja és forrása nem más, mint ez a tudás: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.”

De Péter és vele a többi apostol, meg azok utódai hol őrzik és hirdetik a legerőteljesebben – vagyis a legkevésbé a „test és vér” szerint – Jézus istenségét? Hol hirdetik egészen bizonyosan a Jézust föltámasztó Szentlélek erejében? A szentmisében. A misét bemutató papság messze az emberi szavak erején felül, a teremtő Szentlélek erejével hirdeti Jézus istenségét a kenyér és bor konszekrációjával, az átváltoztatással, az átlényegüléssel. Emlékezzünk csak a szentmiséről először hírt adó Szent Pálnak a szavaira: „Én az Úrtól kaptam, amit közöltem veletek. Az Úr Jézus elárultatásának éjszakáján fogta a kenyeret, hálát adott, megtörte, és így szólt: «Vegyétek és egyétek, ez az én testem, mely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.» Ugyanígy vacsora után fogta a kelyhet és így szólt: «Ez a kehely az új szövetség az én véremben. Ezt cselekedjétek, valahányszor isztok belőle, az én emlékezetemre.» Valahányszor ugyanis e kenyeret eszitek, s e kehelyből isztok, az Úr halálát hirdeti-tek, amíg el nem jön.” (1Kor 11,23–26) Nem felszólításként hangzik el: „az Úr halálát hirdessétek”, hanem kijelentésként: „az Úr halálát hirdetitek.” Vagyis nem a misét elsöprő prédikálásról van szó, hanem a mise bemutatásáról. Azzal hirdetitek az Úr, az Isten Fia halálát, hogy miséztek és a misében részt vesztek.

Először az Egyházon belül – befelé – kell hirdetni az Úr halálát és feltámadását, vagyis Messiás-voltát és istenségét; és csak ebből áradhat ki, kaphatja erejét a pogányok evangelizációja. Ez teszi ízessé a sót, ez az Egyház világossága. A Szentlélek segítségül hívása, az epiklézis által az Atya Egyszülöttje, Krisztus jelen lesz minden szentmisében, mint az örökkön élő Bárány, de mintegy megölve (Jel 5,6). Ha az átváltoztatások abbamaradnak, ha csak szóbeli hirdetés marad, az Egyház lassan elveszíti Krisztus istenségébe vetett hitét, és maga a Biblia sem menti meg többé. Akkor a Bibliát a mindenkori emberi romlottság ízlése szerint kezdik magyarázni.

A konszekráció erőterében él a Biblia is, és az Egyház is. A mi Péterünk, XVI. Benedek pápa ráirányítja figyelmünket a szentmisére, a hitletétemény dobogó szívére. Motu proprióját és a mögötte levő szándékot nem érti az, aki mindezt nem tudja. A szentmise nem pasztorációs terület a szó általános értelmében, még csak nem is a gyülekezetnek önmaga ünneplése, hanem az Úr Krisztus megváltó áldozatának megjelenítése a Szentlélek erejében, és istenségének kinyilvánulása, mely képes teremteni, az anyag mélységeit átalakítani, föltámadott testével lefoglalni.

Beszélj nekem a szentmiséről, a liturgiáról, és én megmondom, mit tartasz az Egyházról – és abból megtudom, hogy Istennek tartod-e a Názáreti Jézust. Ha a szentmise „gyülekezeti alkalommá” degradálódik, akkor az Egyház csupán egy vallási csoportosulás a többi között, és Krisztus nem biztos, hogy Isten. De ha a szentmise Jézus Krisztus keresztáldozatának vértelen jelenbe hozatala, akkor az Egyház isteni intézmény, melyet papjai és hívei sem tudnak lerontani. És az Egyház minden ember üdvösségének bárkája, amelyet Jézus, a megtestesült Isten, az Atya Egyszülött Fia határozott akarattal hozott létre, és tart fenn, mint titokzatos testét – bűneink ellenére is.

A szentmise felügyelete, felülvigyázata az Egyház lényegére való figyelés. A miséző pap a hívekkel együtt, Péterrel való közösségben itt mondja ki a maga teljességében a világ végezetéig: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia”. És amikor Urunk Jézus szinte emberi szorongással azt kérdezi: „De talál-e hitet az Emberfia a földön, amikor eljön?” (Lk 18,8) – lényegében ezt kérdezi: Megtalálja-e a kenyértörés közösségét, a miséző Egyházat még itt a földön? Mert a Maranatha őskeresztény felkiáltás a szentmisében kell, hogy hangozzék addig, amíg az Úr el nem jön. Mert arra a mise-akklamációra fog eljönni, amelyre szentségi módon minden misében eljött. Maranatha! Jön az Úr! „Jöjj el, Úr Jézus! Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen minden szenttel. Amen.” (Jel 22,20–21)


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Egyházmegyei gyűjtés a moldvai árvízkárosultak javára

Egyházmegyei gyűjtés a moldvai árvízkárosultak javára
augusztus 26. 16:17

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek augusztus 31-ére egyházmegyei gyűjtést hirdetett az ország északi és északkeleti részében az árvíz sújtotta vidékek támogatására.

„Máramaros, Botoşani, Iaşi, Neamţ és Bákó megyékben a hivatalos felmérések szerint 145 helységben 2200 házat rongált meg vagy döntött romba a víz, 12 000 személyt kellett kitelepíteni. Hozzávetőlegesen 7000 háztartást érintett közvetlenül az árvíz. Az áldozatok és érintettek száma azonban egyre nőtt” – olvasható az érseki körlevélben.

A gyűjtést augusztus 31-én rendezik meg a főegyházmegye templomaiban, az adományokat a helyi karitászkirendeltségekhez juttatják el. Az összeget a főegyházmegyei és az Országos Katasztrófa Program keretén belül fogják felhasználni.

Molnár Melinda/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Evangélium

2008. augusztus 26. - Kedd

Jézus egyszer így korholta az írástudókat és a farizeusokat: Jaj, nektek,
képmutató írástudók és farizeusok! Tizedet adtok a mentából, a kaporból és
a köményből, de elhanyagoljátok azt, ami a legfontosabb a törvényben: az
igazságosságot, az irgalmat és a hűséget. Ezeket meg kell tenni, de azokat
sem szabad elhanyagolni! Vak vezetők! Megszűritek a szúnyogot, de
lenyelitek a tevét. Jaj, nektek, képmutató írástudók és farizeusok!
Megtisztítjátok a pohár és a tál külsejét, belül azonban tele vagytok
kapzsisággal és tisztátalansággal. Vak farizeus! Tisztítsd meg előbb a
pohár belsejét, akkor majd a külseje is tiszta lesz!
Mt 23,23-26

Elmélkedés:

A mai evangéliumban Jézus folytatja a farizeusok ellen mondott beszédét.
Ennek a vallási csoportnak a tagjai kínosan ügyeltek a vallási szabályok
aprólékos megtartására. De ez a törvénytisztelet inkább csak az eredeti
isteni törvényekhez kapcsolt emberi szabályokat érintette, miközben
megfeledkeztek az előírások isteni szándékáról. Azt gondolták, hogy a
legkisebb szabály megtartása is szükséges az üdvösséghez. Az üdvözülés
célja ugyan helyes volt, de rossz utat és helytelen eszközöket
választottak maguknak az üdvösség elnyerésére.
Vajon keresem-e Isten szándékait az életemben vagy mindig csak a magam
által választott utakon járok? Keresem-e a legfőbb Igazságot vagy mindig
csak a magam igazához ragaszkodom? Engedem-e, hogy a kegyelem vezessen az
üdvösség felé?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Szeretet nélkül a kötelesség elkedvetlenít,
Szeretet nélkül a felelősség kíméletlenné tesz,
Szeretet nélkül az igazságosság keménnyé tesz,
Szeretet nélkül a kedvesség képmutatóvá tesz,
Szeretet nélkül az okosság kegyetlenné tesz,
Szeretet nélkül a rend kicsinyessé tesz,
Szeretet nélkül a becsületesség kevéllyé tesz,
Szeretet nélkül a tulajdon kapzsivá tesz,
Szeretet nélkül a hit fanatikussá tesz,
Szeretet nélkül az élet értelmetlen,
Ám szeretetben élni: boldogság és öröm!

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
A tegnapi nappal szabadságra mentem. Szeptember 12-ig nem leszek
internetközelben. Utána tudok csak válaszolni leveleitekre és
kérdéseitekre.
A papi élmények sorozat is csak utána folytatódik, valamint a hegyi beszéd
képre a licitálás.
Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Vándor evangélium

Őszintének lenni Isten előtt

2008. augusztus 26. Évközi 21. hét – Kedd

P. Todd Arsenault, LC

Mt 23, 23-26

Jaj nektek, írástudók és farizeusok, ti képmutatók! Mentából, kaporból és köményből tizedet adtok, közben ami fontosabb a törvényben, az igazságosságot, az irgalmat és a hűséget elhanyagoljátok. Ezt meg kell tenni, azt nem szabad elhagyni. Ti vak vezetők! A szúnyogot kiszűritek, a tevét meg lenyelitek. Jaj nektek, farizeusok és írástudók, ti képmutatók! Tisztára mossátok a pohárnak és a tálnak a külsejét, belül azonban tele vannak rablással és mértéktelenséggel. Te vak farizeus! Előbb belül tisztítsd ki a poharat és a tálat, akkor majd kívül is tiszta lesz.

Bevezető imádság: Én Istenem, teljes szívemből hiszek benned, mert oly sok lehetőséget adtál, hogy felismerjelek téged, különösen is Fiad, a mi Urunk, Jézus Krisztus által, akit nekünk ajándékoztál. Remélek benned, mert soha nem hagytál cserben. Szeretlek, Uram, mert te előbb szerettél engem, és megmentésemért véredet ontottad. Egész életemmel téged akarlak szeretni. Alázatosan hozzád jövök, amikor megvallom bűneimet, és bízom irgalmadban. Mária, édesanyám, a te anyai gondoskodásodra bízom életem, hogy egész életem folyamán hűséges tudjak maradni Isten szent akaratához.

Kérés: Uram, segíts, hogy fejlesszem és érzékennyé tegyem lelkiismeretem, amely mindig harcol azzal a kísértéssel, hogy utólag akarjam igazolni tetteimet.

1. Az igazság fáj. Krisztus kemény szavakkal szól a farizeusokhoz. Tisztában van azzal, hogy hagyták a rossz szokásokat gyökeret verni bennük. Ezért fel akarja rázni őket és egyúttal minket is figyelmeztet, hogy ne adjuk meg magunkat hasonló bűnöknek. Krisztus sohasem egyezkedik az igazsággal. Mindig a jót nézi az adott ember lelkében, tehát a szeretete tökéletes. Néhány embernek a kalapács-effektus kell, néhánynak kedves nógatás. Isten tetőtől talpig ismer minket, és figyelmeztetni akar a veszélyre, ami rombolhatja a vele való kapcsolatunkat. Lehet, hogy Isten nekem is próbál megmutatni valamit? Figyelek rá egyáltalán?

2. Fejleszd a lelkiismeretedet! Krisztus azzal képzi hallgatósága lelkiismeretét, amit mond. A lelki élet nem csak abból áll, hogy újra meg újra végigmegyünk ugyanazokon a mozdulatokon és ugyanazokon a frázisokon, az egész létünkkel meg kell élni: az eszünkkel, szívünkkel, testünkkel és lelkünkkel. Krisztus mindegyikünktől azt várja, hogy vegyük komolyan lelkiismeretünk képzését, hogy hűségesen teljesíteni tudjuk akaratát. Minden nap elegendő lehetőséget kapunk arra, hogy formáljuk lelkiismeretünket és felismerjük az igazságot, amit Krisztus kinyilatkoztatott nekünk. Hogyan állok ahhoz, amit Krisztus az Egyházon keresztül kér tőlem?

3. Hűségesnek lenni Krisztushoz. Krisztus azt tanítja, hogy ne kövessük a farizeusok példáját. Ez eddig teljesen nyilvánvaló. De nem áll meg itt: Krisztus hűségre hív minket. Ezért van, hogy minden kritikája után, elmondja a farizeusoknak, mit kellene tenniük. Krisztus nem hagyja, hogy céltalanul térjünk vissza. Krisztus egy konkrét tervet adott a kezünkbe, amit meg kell élnünk. Arra hívott minket, hogy legyünk hűségesek hozzá, az evangéliumhoz, és az egyetlen igazsághoz, ami szabaddá tesz minket. Hajlandó vagyok keményen dolgozni, s nem csak azért, hogy formáljam a lelkiismeretemet, hanem, hogy hűséges legyek Krisztushoz mind halálig?

Beszélgetés Krisztussal: Krisztus, hálát adok neked szeretetedért, hogy nem hagysz a bűnben maradnom. Te hívtál magadhoz. Arra hívsz, hogy szent legyek, és Uram, olyan szent akarok lenni, mint te. Mélyebb elhatározással és hűséggel akarom megélni katolikus hitem. Ez nem könnyű a világ nyomása és kísértései közepette, de én tudom, hogy te soha nem hagysz árván engem.

Elhatározás: Ma egy pontra fogok koncentrálni, amiről tudom, hogy gyenge és lusta vagyok benne, és azon fogok dolgozni.


Erdő Péter bíboros atya 2008. augusztusi imaszándéka:

Add Urunk, hogy Isten áldása, a Nagyboldogasszony és a magyar szentek közbenjárása kísérje népünk életét!


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger