2008. szeptember 3., szerda

„A kereszténység nem egy új filozófia, vagy új erkölcs”

„A kereszténység nem egy új filozófia, vagy új erkölcs”
szeptember 3. 15:07

Krisztusnak térünk meg, nem filozófiai elméleteknek, vagy erkölcsi szabályoknak – fogalmazott a pápa Szent Pálról szóló katekézisében szeptember 3-án a VI. Pál teremben tartott általános kihallgatáson, amelyen mintegy 8 ezren vettek részt.


XVI. Benedek ez alkalommal Szent Pál megtéréséről beszélt, és kiemelte, hogyan kell ezt az eseményt helyesen értelmeznünk, túllépve azokon a részleteken – mint a vakító fény, a földre esés – amelyeket „festői részleteknek” nevezett. Pál életének fordulata nem egy pszichológiai folyamatnak vagy gondolkodásának az eredménye, nem egy szellemi vagy erkölcsi fejlődés következménye volt, hanem kívülről jött, a Krisztussal való személyes találkozás gyümölcse volt.

„A kereszténység tehát számunkra sem egy új filozófia, vagy új erkölcs. Csak akkor vagyunk keresztények, ha találkozunk Krisztussal. Csak a Krisztussal való személyes kapcsolatban válunk valóban keresztényekké” – hívta fel a figyelmet a Szentatya, emlékeztetve arra is, hogy hol találjuk meg az Ő jelenlétét.

A pápa imádkozott azért, hogy Krisztus a mai világunkban is „adja meg mindannyiunknak a vele való találkozás ajándékát, adjon örömmel teli hitet, nyitott szívet, nagy szeretetet mindenki iránt, olyan szeretetet, amely meg tudja újítani a világot" – írja a Radio Vaticana.

Magyar Kurír

Kép: Radio Vaticana


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Szentírásban is jártas idegenvezetők kellenek

A Szentírásban is jártas idegenvezetők kellenek
szeptember 3. 8:12

Az utazási irodáknak olyan idegenvezetőket kell felkészíteniük, akik nemcsak a régészetben jártasak, hanem a Szentírás terén is szakértelemmel rendelkeznek – figyelmeztetett Frédéric Manns OFM, a jeruzsálemi ferences biblikus intézet tanára.

Az októberi püspöki szinódusi ülés közeledtével, amelynek témája „Isten Igéje az Egyház életében és küldetésében”, a szerzetes emlékeztet: „A Szentföldön felolvasott Ige olyan töltést kap, amit nagyon sok zarándok megtapasztalt már, köztük szeminaristák és a papok. „Azok a püspökök, akik el merték hozni kispapjaikat egy hónapra a Szentföldre, pasztorális tevékenységüket oly módon tudták alakítani az Igére építve, hogy maradandó lelki táplálékot tudtak adni híveiknek is. A jövő papjainak képeseknek kell lenniük, hogy a rabbikkal is beszélni tudjanak a szentírás-értelmezésekről” – írja a Radio Vaticana.

Frédéric Manns szerint abszurd, hogy „egyes katolikus utazási irodák nem gondolnak másra, csak az anyagiakra, amikor arról van szó, hogy papokat utaztassanak a Szentföldre. Nem ajánlanak nekik alternatív programokat, és nem látják, mennyire fontos lenne továbbképzést nyújtani idegenvezetőiknek.” Ha a következő szinóduson a pasztorális szempontot is fontosnak tartják, akkor új megoldásokat kell felkínálni „a képzők képzésére”. Ahhoz, hogy a püspökök tanítsanak, nekik is el kell mélyíteniük és tanulmányozniuk kell az Igét, hiszen csak azt ismerjük meg igazán, amit megélünk és gyakorlatra váltunk – hangsúlyozta Manns.

Magyar Kurír

Kép: www.ats.custodia.org


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Szentírás barátai

A Szentírás barátai
szeptember 3. 8:38

A Szentíráshoz fűződő kapcsolatáról beszél – mások mellett – Erdő Péter bíboros és Márfi Gyula érsek is azon a lemezen, amely a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat Biblia évi DVD-sorozatának második kiadványaként jelent meg. A DVD főpásztorok, papok és világi hívők vallomásait és Székely János püspök, biblikus professzor három előadását tartalmazza.

Erdő Péter kisgyermekként csak a Békés-Dalos-féle Újszövetséget olvashatta, az ótestamentummal csak a középiskolában ismerkedett meg – derül ki a bíboros Szentírással kapcsolatos visszaemlékezéséből. A Bibliához kapcsolódó személyes élmények mellett a szentírás-olvasás és -értelmezés módszereiről is beszél az esztergom-budapesti érsek. Márfi Gyula veszprémi érsek elsősorban arról beszél, hogy milyen bibliai idézetek állnak hozzá közel, hogyan veszi kézbe a Szentírást, Zserdin Antal Gellért ferences missziós püspök pedig azt mutatja be, hogy hitünk átadásában milyen szerepe van a Bibliának.

Gyürki László, aki a négy evangélium mellett az „ötödiknek”, a Szentföldnek is nagy szerelmese, már gyermekként elolvasta a teljes Új- és Ószövetséget, sőt a Máté-evangéliumot elejétől a végéig meg is tanulta. Nem véletlenül tartotta tehát kezdettől fogva a legfontosabb teológiai tárgynak a biblikumot. Takács Gyula professzor viszont csak a hittudományi akadémián ismerkedett meg komolyan a Szentírással, ám akkor betűről betűre ette, élete szenvedélyévé vált.

Gelley Anna hitoktató nem vallásos családból származik, így csak gimnazistaként találkozott először a könyvek könyvével. Később azonban a teológiát is elvégezte, hogy gyermekei kérdéseire válaszolni tudjon, a négygyerekes családban aztán hosszú évekig rendszeresen közösen olvasták a Bibliát. A történelmet tanító Riskó Mariann a rendszerváltáskor került olyan helyzetbe, hogy hittant kellett oktatnia, bár saját maga gyermekként szinte nem is tanult. Mivel nem akarta a gyerekektől a hitoktatás lehetőségét megtagadni, a teológiai ismereteket amennyire csak tudta, mihamarabb elsajátította.

A Találkozásom a Szentírással című vallomássorozat eredetileg a Mária Rádióban hangzott el Vágvölgyi Éva műsoraként. A tartalmas megnyilatkozásokat Székely János három előadása egészíti ki: az esztergom-budapesti segédpüspök a papság és a Szentírás, a fiatalok és a Biblia kapcsolatáról beszél, valamint arról, hogy a Szentírás ismeretét nagymértékben elősegíti, ha azt a környezetet is ismerjük, amelyben lejegyezték.

MKPK Sajtóiroda/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Zsoltárok, himnuszok imádságok

Zsoltárok, himnuszok imádságok – véget ért a szegedi biblikus konferencia
szeptember 3. 9:22

Szeptember 2-án este a szegedi dómban bemutatott szentmisével ért véget az immár 20. alkalommal megrendezett biblikus konferencia. A tudományos tanácskozás előadói a Bibliában olvasható zsoltárokat, himnuszokat és imádságokat elemezték.

A kétnapos konferencia szervezője Benyik György a Szegedi Hittudományi Főiskola tanszékvezetője volt, fővédnöke Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, társvédnökei Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Fodor György, a PPKE rektora.

A témaválasztásról Benyik György professzor szerkesztőségünk kérdésére elmondta: a zsoltárok, himnuszok és imák a Biblia szívét alkotják, mégis azt mondhatjuk, mára feledésbe merültek. Az elhangzott előadásokkal ezeknek az imádságoknak a spiritualitására, lelkiségére kívánták felhívni a kutatók és – reményeik szerint – a nagyközönség figyelmét.

Az előadók a hazai és határon túli, erdélyi és felvidéki katolikus és protestáns biblikus teológusok mellett Németországból, Ausztriából, Horvátországból, és Szarajevóból érkeztek, és elmondható ez a konferencia résztvevőiről is, akik között sok délvidéki és az erdélyi magyar volt. A nagy érdeklődéssel kísért előadások – az eddigi évekhez hasonlóan – most is megjelennek majd nyomtatásban.

A Biblikus konferenciához gazdag kulturális programok kapcsolódtak. A Szent Gellért zenei fesztivál fő helyszíne a szegedi dóm volt, ahol szeptember 1-jén szimfonikus koncertet hallhatott a közönség a Szent Gellért Akadémia előadásában. A konferencia zárásaként, szeptember 2-án az ünnepi szentmisén az Akadémia fúvós szekciója működött közre, a mise utáni hangversenyen Mozart, Bach és Beethoven művei csendültek fel.

Szeptember 1-jén, szintén a konferencia eseménysorozatához kapcsolódva nyílt meg a Móra Ferenc Múzeumban.az „...és látta Isten, hogy jó…” című kiállítás, amelyen hat évszázad bibliai témájú műalkotásait, és egyházművészeti alkotásait láthatja a közönség. A bemutatott alkotások nemcsak a hazai, hanem az egész Kárpát-medence bibliai témájú, illetve szakrális művészeti alkotásait reprezentálják. A kiállítást, amelynek megnyitóján részt vett Johanna Stempinska lengyel nagykövet és Süli János, Szlovákia békéscsabai főkonzulja is, Juliusz Janusz apostoli nuncius nyitotta meg. Beszédében elismerően méltatta a tárlaton bemutatott több európai régió művészeti alkotásait.

Az idén 20. alkalommal megrendezett konferencia múltjáról, és az idei tanácskozás témájáról és előadóiról Jakubinyi György gyulafehérvári érsekkel és Benyik Görgy professzorral beszélgettünk. Az interjúk hamarosan olvashatók lesznek honlapunkon.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Ősszel megkezdődik a napenergia felhasználása a Vatikánban

Ősszel megkezdődik a napenergia felhasználása a Vatikánban
szeptember 3. 10:17

Amint korábban hírül adtuk, a pápa júliusban vette át azoknak a napelemeknek az első darabját, amelyeket a VI. Pál kihallgatási terem tetejére helyeznek majd.


A projekt az európai államok által meghatározott környezetvédelmi programba illeszkedik bele. A cél: 2020-ig elérni, hogy az energiafelhasználás 20 %-át megújuló energiaforrásból fedezzék. Szeptemberre és októberre tervezik a nagy fotovoltaikus panel felszerelését a VI. Pál terem tetejére. A terv szerint, amely a római La Sapienza Egyetem együttműködésével készült – fejti ki a L’Osservatore Romanónak Romano Mauro Villarini mérnök, a megújuló energiaforrás projekt felelőse – a napelemek a VI. Pál terem 5 ezer m2-es tetejéből, 2 ezer m2-t fednek majd be, és év végére üzemelik be őket. A terem energiafogyasztása évente 2000 megawattóra, a tetőzetére kerülő napelemek teljesítménye pedig évente várhatóan 300 megawattóra lesz.

A jelenlegi projekt máris egy újabbal párosul: legkésőbb októberben elkezdődik egy másik berendezés telepítése, amely a napenergiát meleg víz előállítására használja fel – írja a Radio Vaticana.

Magyar Kurír

Kép: www.nuke.impeseng.it


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Tüntetés és kongresszus a bűnözés és halál kultúrája ellen

Tüntetés és kongresszus a bűnözés és halál kultúrája ellen
szeptember 3. 13:54

Mexikó-szerte negyed millióan vonultak fel az erőszak a bűnözés és a halál kultúrája ellen, az Egyesül Államokban pedig a spanyol anyanyelvű abortuszellenes mozgalmak és csoportok rendeznek első alkalommal országos kongresszust.

Augusztus utolsó napján hetven mexikói városban fehérbe öltözött emberek százezrei tüntettek békésen az erőszak, a bűnözés és a halál kultúrája ellen. Ez volt idáig a legnagyobb tömegmegmozdulás a latin-amerikai ország történetében, amelynek bűnügyi statisztikája az erőszak burjánzásáról tanúskodik. A legfrissebb adatok szerint Mexikóban rekord mennyiségű gyilkosságot követnek el naponta, és virágzik a drogkereskedelem. Minden megelőző és elnyomó intézkedés dacára a bűncselekmények 98%-a büntetlen marad.

A mexikói helyi egyház – amely évek óta küzd az élet védelméért – főpásztorai élesen elítélik a legfelsőbb bíróság múlt heti döntését, amellyel engedélyezi az abortuszt a terhesség 12. hetéig. A mexikói püspökkari elnök, Carlo Aguiar Retes a Vatikáni Rádiónak elmondta: a bíróság nem volt hajlandó tárgyalni arról a kérdésről, hogy az élet a fogantatás pillanatától kezdődik-e – holott ez etikai és tudományos szempontból is központi téma az egyház számára. Hosszú évek életvédő kampánya után sikerült elérni, hogy a lakosság 70%-a elutasítsa az abortuszt. A mexikói püspökök remélik, hogy együtt tudnak működni a törvényalkotókkal és az életvédő csoportokkal, hogy így bekerüljön az alkotmányba az élethez való jog, ami a fogantatástól a természetes halálig tart.

Az egyesült államokbeli Dallasban tartják szeptember 19. és 21. között első összejövetelüket a spanyol életvédő mozgalmak. A kongresszus célja, hogy tájékoztassa és ösztönözze a latin-amerikai bevándorlókat és más érdeklődőket, akik védeni kívánják az életet, és meg akarják menteni a hagyományos és katolikus élet részét képező értékeket. A kezdeményezést a Human Life International elnevezésű katolikus életvédő szervezet hispán tagszervezete és a dallasi egyházmegye életvédő irodája támogatja. A konferencia előmozdítói hangsúlyozzák: annak ellenére, hogy az életvédő csoportok hatékonyan tevékenykednek ezen a területen, mindmáig nincs olyan országos szervezet, amely összefogná munkájukat az abortusz fenyegetése ellen.

Az USA püspöki konferenciájának adatai szerint a hívek száma 1960 óta több mint 70%-kal növekedett és ez a latin-amerikai bevándorlóknak köszönhető. Számuk ma 44 millióra tehető az USA-ban. A Vida Humana Internacional szervezet adatai szerint az USA-ban a spanyol anyanyelvű nők abortusz aránya 30%-ra tehető, míg a fekete, nem latin-amerikai nőké 57%, a fehéreké pedig 11% körüli. Felmérések alapján a hispánok 78%-a elutasítja az abortuszt, és közülük 40% azt vallja, hogy a terhesség-megszakítást semmilyen körülmények között nem lenne szabad legalizálni. Ha a gyermeket váró anya élete veszélyben forog, minden lehetőt meg kell tenni mindkettőjük megmentése érdekében – állítják.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: theworldpress.com


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Kis Szent Teréz hálanap

Kis Szent Teréz hálanap
szeptember 3. 16:58

Szeptember 20-án 9 órától éjfélig hálanapot tartanak Lisieux-i Szent Teréz tiszteletére a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánián.

„A szeretet a minden... az én hivatásom a szeretet.”

A lelki nap programja két helyszínen zajlik váltakozva.

07.45 – Szent Imre-templom (Bp.XI. Villányi út 25.)
A Rákoshegyi Kis Szent Teréz Plébániáról Lisieux-i Szent Teréz ereklye érkezése

8.00 – Szentmise kezdetén az ereklye fogadása

9.00–12.00 – Szent Imre Ház (Bp.XI. Himfy u.9.)
– Kis Szent Teréz zsolozsma
– Vetítés az ereklye tavalyi körútjáról
– Hogyan vezetett tovább Isten Szentlelke a Városmisszió után?
– Juhász Ferenc legújabb hírei Lisieux-ből, vetítés
– Tanúságtételek a WACOM I. Apostoli Világkongresszusról az Isteni Irgalmasságról, vetítés

12.00 – Úrangyala-imádság
– Agapé

13.30–19.00 – Szent Imre-templom
– Szentolvasó Kis Szent Teréz gondolataival

14.15–15.00
Palkó Julián ofm előadása a Martin szülőkről, akiknek közös boldoggá avatása előtt állunk

15.00 – Irgalmasság rózsafüzére
– Katona István püspök tanítása az Isteni Irgalmasság Apostoli Világkongresszusa és a Teréz misszió tapasztalatairól

16.00 – Szent Imre Ház
– Lisieux-i Szent Teréz élete, vetítés
– Vetítés Lisieux-i Szent Teréz Magyarországi körutazásáról 2007-ben
– Tanúságtételek
– Mi az aTerézmisszió?

18.00 – Szent Imre-templom
Hálaadó szentmisét mutat be Katona István püspök

19.00 – Utcai zarándoklat Szent Gellért szobrához
Indulás a templomtól, ima a városért és annak minden lakójáért. Visszaérkezés kb. 22.00 órára a templomhoz

22.00–24.00 – Szentségimádás Lisieux-i Szent Teréz ereklyéje mellett, imaszolgálat
Az Emmausz Kápolna gitáros együttese hangszerrel és énekszóval segíti az áhítatot
Kis Szent Teréz gondolatait felolvasása

24.00 – Záró áldás

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Letörték a Szűzanya kezét és orrát

Letörték a Szűzanya kezét és orrát
[Külföld] 2008.09.01 13:50
Nyomtatás...
Megrongálták a međugorjei Szűzanya-szobrot. Augusztus 29-ére virradó éjjel ismeretlen tettesek letörték a Jelenések hegyén álló márványszobor orrát és bal kezét.

Az esetet a rendőrség vizsgálja.

A szobor egy koreai család ajándéka, akiknek gyermeke a macedóniai Međugorjéban gyógyult meg – tudósít a medjugorje.wordpress.com internetes oldal.

[Forrás: Orient Press/Magyar Kurír]

Szent Antal kápolna II

Szent Antal Kápolna javítási munkálatai:

Augusztus hónap folyamán P. Péter Arthur házfőnök elvégeztette a Kissomlyó hegyen lévő Szent Antal kápolna javíttatását. Már esedékes volt ezen munkálat, mivel 1978 óta nem volt általános tatarozás a kápolna épületén. Az oldalfalakra felkúszott a talajvíz, kívül-belül. Ezt a beázott részt lekaparták, csempével befedték és lemeszelték. A külső falak mellől a földet elhordták. Így remény van arra, hogy közelebbről nem fog rongálni a talajvíz. A kápolna belső részét újra meszelték, ajtókat, ablakokat újra festették. A főbejárati vasrácsos ajtót vaspántokkal megerősítették. A kápolna berendezéseit megtisztították, felújították.
A munkálatot Iszlai Károly és Kristó Tibor alkalmi munkásaink végezték, Molnár Attila alkalmazottunk közreműködésével. Nagy oda adással és erőfeszítéssel dolgoztak, aminek eredménye a szépen felújított Szent Antal kápolna. Érdekes volt az anyagok felvitele a kápolnához. Annak idején Albert atya házfőnök buldózerrel útat vágatott a hegy déli oldalába. Ennek az oldalútnak igazán most vették hasznát. Molnár Attila a munkálathoz szűkséges anyagokat beszerezte és a kis VW Golf autóval felhordta, az elég nehéz úton, köves oldalon. (Szegény autó immár több, mint 20 éves, s még mindig milyen használható. Ezzel járnak a piacra bevásárolni, és elismerésül a Talicska nevet adták neki.) A Szent Antal kápolna első formáját Fr. Mák János építette 1671-ben. 1775-ben Tóth Sebestyén házfőnök átépíttette, kibővítve a mai formájára. 1978-ban P. Écsy János házfőnök alaposan megrenováltatta a kápolna falait, berendezéseit, újra fedette az egész tetőzetet jó erős pléhvel. Ekkor készíttette el a szembe-oltárt kőből. És most íme, 2008-at írunk.

Istennek legyen hála mindenért és Szent Antalnak méltó tisztelet.

P. Márk József OFM

Szent Antal kápolna I

A Szent Antal kápolna renoválása alkalmából ismertetem a kápolna történetét. Második levelemben leírom a javítási munkálatot.

Tisztelettel: P. Márk József OFM

A Kissomlyó hegyen lévő Salvator- és Szenvedő Jézus-kápolnák mellett, azoktól kissé távolabb az előbbiekhez hasonlóan nagy látogatottságnak örvend a Római Katolikus Egyház egyik legnépszerűbb szentjének, Páduai Szent Antalnak a tiszteletére épített szintén fogadalmi vezeklőhely. Főként a búcsús szándékkal, imameghallgatás céljából ide zarándoklók keresik fel – élő – szeretettel. De egy, az utóbbi években felújított hagyomány szerint itt tartják a Szent Antal-nagykilenced záró (délelőtti) ünnepi szentmiséjét is június 13-án.

Az egykori (az első), illetve a mai kápolna keletkezése történelmi és vallástörténeti jelentőségű. A Szent Antal-kápolna építésének gondolata ugyanis bizonyíthatóan kapcsolatban áll az egyik, talán a legkegyetlenebb tatár betöréssel. Az eseménnyel kapcsolatban P. Dr. Benedek Fidél történész, nagy tudású ferences atyát idézem: „A veszedelem napja 1661. október 21., mely akkor szerdai napra esett. A pusztítás tatár-módra gyorsan ment. Alig hat óra leforgása alatt Csík üszökké és temetővé vált. Mindent felgyújtottak és összerontottak, 26 templom égett el az összes falvakkal. A lakosság egy részét megölték, válogatott részét rabszíjra fűzték. Csak valamennyi nép tudott nagy gyorsan az erdőkbe menekülni. A terményt felégették, az állatokat elhajtották.” A pusztulás nem kímélte Csíksomlyót sem. A templomot, a kolostort egyaránt felgyújtották, a szezetesek egy rész e (4-5) testvér elmenekült, mások fogságba estek, de később megszabadultak. Viszont voltak olyanok, akik a vértanúk sorsára jutottak (P. Somlyai Miklós házfőnök, P. Pálfalvi Péter, Fr. Szentimrei József, Fr. Deési János).P. Losteiner Leonárdnál, a rend egyik korábbi történészénél olvashatjuk, hogy a menekülő ferencesek közül Márk Jakab Hosszúaszóból származó testvér a tatárok elől a Kissomlyó-hegy déli oldalában (valószínű a mai kápolna helyén) levő kökényesbe menekült. Dr. Boros Fortunát szintén ferences tudós ezt így írja le: „A halálos félelem gyötrelmei között Szent Antalhoz folyamodott segítségért és ígéretett tett (...) hogyha a közel levő veszélyből szerencsésen megmenekül, azon a helyen, ahol most tartózkodik, saját kezével fog kápolnát építeni, és mindent megtesz a Szent tiszteletének terjesztésére. (...) Ígéretét valóra válotta.”Az eredeti kápolna igen szerény építmény lehetett, csekély befogadóképességgel (pap, minisztráns). Lényegében egy imafülke volt. Mostani terjedelmét és aspektusát a XVIII. század második felében kapta. Az építkezés (1750, illetve 1772) költségeit hallerkői gróf Haller Karolina tábornokfeleség fedezte. Az úrhölgy nagy lelki bánatokkal, sérelmekkel küzdött: lányai korai elvesztése, fiának betegeskedése, saját fülfájdalmai miatt. Egyszer azonban jelenésben volt része: „egy ferences jelent meg előtte (...) a ferencrendi férfiú megszólalt: ha fiát meg akarja menteni a haláltól és ő is meg akar szabadulni a fülfájástól, gondoskodjék arról az erdélyi kápolna javításáról, ahol kilenc napi ájtatosságokat szokták tartani. Ezzel eltűnt”. (Dr. Boros Fortunát: Csíksomlyó a kegyhely). Ebben az időben Erdélyben ilyen kápolna csak ez volt. Haller Karol ina 600 forintot adományozott, amelyből T. Sebestyén atya felépítette a templom hajóját, majd 23 év után helyére került a mai szentély. A kápolna gondozása építésétől mind a mai napig a rendház hatáskörébe tartozik. Javításai: 1802 – 1804, 1856, 1857, 1873, 1876, 1897. Utóbbi esztendőben rakták le az odavezető kőlépcsőzetet (32 lépcsőfokkal – andezit).A kápolna különösebb stílusjegyeket nem visel. Fontosabb, a méreteire vonatkozó adatok a következők: teljes hossza 17, 6 m, ebből 6 m a szentély, 11, 6 m a hajó; szélessége a bejáratnál 6, 37 m. A falak belül fehérre vannak meszelve, díszítés nélkül. A szentélyben középen egy barokk stílusú oltárképet rögzítettek a falra. Ez a névadó szentet ábrázolja. A szentély és a hajó találkozásánál bal oldalt feszület, jobb oldalt pedig egy Szent Antal-szobor található, mindkettő fából készült. A bejárat f ölött szerény kis kórus látható, deszkaépítmény. A nappali megvilágítást 3 – 3 szimetrikus helyzetű, vasráccsal védett keskeny ablak biztosítja. Említésre méltónak tartjuk még a hajó magasságában a külső elhelyezkedésű, levakolt téglaállományú szószéket, illetve a szentély falára rögzített, középső elhelyezkedésű, nagyméretű cserefa keresztet. Ez valamikor a kápolna mellett állt mint emlékkereszt. Csíkszentgyörgy, Bánkfalva és Kotormány hitbuzgó hívei állították 1803-ban. Felirata korabeli fogalmazással és helyesírással a következő: „Páduai Szent Antal Isten / Hő sáfára tekints le egedből / E szent keresztfára légy / Az Úr Jézusnál a mi védelmünkre / Hogy átaljusunk örök üdvünkre / ...”A Szent Antal-kápolna évszázadok óta az imádságos érdeklődés egyik fontos helye. A Csíksomlyói Gimnázium tanuló ifjúsága kezdetben kereszt, majd labarum alatt vonult ki ide a Szent emléknapján, illetve a nagykilenced napjaiban (1720-tól); a közeli falvak népe 1743-tól látogatta. 1753-ban P. A. Jukundián bevezeti a szentbeszédek tartását. Feljegyeztek egészen magas létszámú jelenlétet is: 1780-ban egy-egy kedden 1500-2000 résztvevő volt. Napjainkban – az említett alkalmat kivéve – elsősorban kirándulók, turisták, természetjárók keresik fel.id. Borsodi László

Nagy Szent Gergely pápa

2008. szeptember 3. - Szerda

Nagy Szent Gergely pápa

Kafarnaumi tartózkodása idején Jézus a zsinagógából jövet betért Simon
(Péter) házába. Simon anyósa éppen magas lázban szenvedett. Mindjárt
szóltak is neki az érdekében. Jézus a beteg fölé hajolt, parancsolt a
láznak, és a láz megszűnt. A beteg azonnal fölkelt, és szolgált nekik.
Napnyugtakor mindnyájan odavitték Jézushoz a betegeket, akik különféle
bajokban szenvedtek. Mindegyikre rátette kezét, és meggyógyította őket.
Sokakból gonosz lelkek mentek ki, és ezt kiáltozták: "Te vagy az Isten
Fia!" Jézus azonban rájuk parancsolt, és nem engedte, hogy beszéljenek;
azok ugyanis tudták, hogy ő a Krisztus. Amikor megvirradt, Jézus kiment
egy magányos helyre; a népsokaság pedig keresésére indult, és meg is
találta. Tartóztatták, hogy ne menjen el tőlük. Jézus azonban így
válaszolt: "Más városoknak is hirdetnem kell Isten országának
evangéliumát, mert ez a küldetésem." Azután folytatta tanítását Galilea
zsinagógáiban.
Lk 4,38-44

Elmélkedés:

Jézus különféle betegségben szenvedőket gyógyít meg, köztük olyan
embereket, akiket a gonosz lélek szállt meg. Érdekes, hogy Lukács
evangélista nem jegyzi le, hogy a betegek és családtagjaik hogyan fogadták
a gyógyulások tényét, de bizonyára nagy csodálkozással és örömmel. Az
evangélista azt viszont fontosnak tartja lejegyezni, hogy a
megszállottakból távozó gonosz lelkek felismerik Jézusban az Isten Fiát. A
betegek és a meggyógyultak ezt még nem tudják, s Jézus nem is akarja, hogy
ennek híre menjen, ezért elhallgattatja az őt felismerő lelkeket.
Ugyanakkor a mi Jézusunk azt sem szerette volna, ha csak a csodás
gyógyítások reményében mennének hozzá az emberek, hiszen e csodák csak
megerősítették tanítását, amelynek hirdetése volt a legfőbb célja.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Ó mennyire édes a léleknek és mennyire kedves előttem a szent imádság,
amelyet önmaga és az Én megismerésem házában végez, amikor felnyitja az
értelem szemét a szent hit világosságával és kitárja érzületét szeretetem
bősége felé! Ez a szeretet láthatóvá lett számotokra az én látható
egyszülött Fiam által, aki a Vérével mutatta meg e szeretetet. A Vér
megrészegíti a lelket, az isteni szeretet tüzébe öltözteti és eledeléül
adja a Szentséget, melyet Én bocsátottam rendelkezéstekre a szent Egyház
misztikus testében. Azaz odaadtam Fiam, az egészen Isten és egészen ember
Testét és Vérét, hogy szolgám; kinek kezében vannak a Vér kulcsai,
szolgálja fel nektek.
Sziénai Szent Katalin
______________________________

A siker titka

A siker titka

2008. szeptember 3. Évközi huszonkettedik hét - Szerda

Nagy Szent Gergely pápa

Matthew Reinhardt, a Regnum Christi megszentelt életű tagja

Lk 4, 38-44

Azután felállt, és a zsinagógából Simon házába ment. Simon anyósának magas láza volt. Kérték őt az érdekében. Ő pedig odaállt mellé, parancsolt a láznak, mire az elhagyta őt. Az asszony mindjárt fölkelt, és szolgált nekik. Mikor azután a nap lement, mindazok, akiknek különféle bajokban szenvedő betegeik voltak, odavitték hozzá azokat, és ő mindegyikre rátette a kezét és meggyógyította őket. Sokakból kimentek az ördögök is, s ezt kiáltozták: ,,Te vagy az Isten Fia.'' De ő rájuk parancsolt, nem hagyta őket beszélni, mert tudták, hogy ő a Krisztus. Amikor megvirradt, kiment, és egy elhagyatott helyre vonult. A tömegek azonban keresték őt. Amikor megtalálták, tartóztatták, hogy ne menjen el tőlük. De ő azt mondta nekik: ,,Más városoknak is hirdetnem kell az Isten országát, mert ezért küldtek.'' És tanított Júdea zsinagógáiban.

Bevezető imádság: Uram Jézus, ismét megújítom a hitem benned és jelenlétedben most, hogy elindulok az ima útján. Hiszem, hogy most idejössz mellém, és együtt haladsz velem, hiszen oly nagy szükségem van rád! Uram, töltsd el szívemet szereteteddel, és tanítsd meg nekem, hogy az igazi sikert csak benned találhatom meg.

Kérés: Uram, győzz meg róla, hogy az igazi siker csak a te tökéletes követésedből fakadhat!

1. A sikeres hozzáállás. Képzeld el, amint Krisztus megérkezik tanítványaival Simon házába, egy hosszú nap után, amit a helyi zsinagógában az ige hirdetésével és a démonok kiűzésével töltött. Bizonyára mindannyian éhesek, fáradtak, és szükségük van egy kis szusszanásra. Ezeket az embereket hazaérkezve nem a szépen kitakarított ház és az asztalon terített vacsora várta, hanem még több probléma és nehézség, amit meg kellett oldaniuk. Ez olyan lehetett, mint amikor egy fáradt férj vagy feleség felfordulásra ér haza egy stresszes munkanap után. Krisztus azonban még ilyen körülmények közt sem magára, hanem másokra gondolt, hogy hogyan tudná meggyógyítani őket. Ebben az esetben Simon anyósának jutott Krisztus gyógyító érintése, aki utána rögtön el is kezdett szolgálni neki. Milyen csodálatos példát ad nekünk az Úr: másokra gondol maga helyett, és sosem panaszkodik, ha kedvezőtlen helyzettel találja szemben magát. Szelíd és alázatos szívű Jézus, alakítsd szívemet szent szívedhez hasonlóvá!

2. A siker titka. Krisztus nyilvános életének sikeressége talán a következő szavakban rejtőzik: „Amikor megvirradt, kiment, és egy elhagyatott helyre vonult.” Szent Márk a következőképp írja le ezt a jelenetet: „Hajnal tájban, amikor még sötét volt, Jézus elindult, és kiment egy elhagyatott helyre imádkozni.” Krisztus nagyon elfoglalt volt: a zsinagógában történtek, Simon anyósának meggyógyítása, és a démonok kiűzése után megérdemelte volna, hogy másnap sokáig aludjon. Ő azonban kora reggel, még pirkadat előtt felkelt és elindult. Lábujjhegyen kerülgette az apostolokat, akik a földön feküdtek. Sötétben gyalogolt, a város üres utcáin át, egészen a hegyre vezető ösvényig, míg nem talált egy csendes helyet, ahol egyedül lehetett Atyjával. Az Ő ereje nem az alvásban, hanem az imádságban volt. Ez az ima adott neki lendületet, hogy teljesítse küldetését és megváltsa a világot. „Mindegyikünk úgy imádkozik, ahogy él, mert mindegyikünk úgy él, ahogy imádkozik.” (Katolikus Egyház Katekizmusa 2725.)

3. Egy sikeres szent. Ma az Egyház történelmének egyik legnagyobb szentjét és pápáját ünnepeljük: Nagy Szent Gergelyt. Szent Gergelyt ugyanaz a buzgóság fűtötte, mint Krisztust ebben az evangéliumi részben. Miután a tanítványok megtalálták Krisztust, emlékeztették, hogy egész Kafarnaum őt keresi. Azonban Krisztus szíve nem elégszik meg csupán egy várossal. Ő egész küldetésére összpontosít, és azt akarja, hogy minél több lélekhez elvihesse megváltó üzenetét. A mai nap szentjének is ez volt a célja. Nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, hogy véghezvigye missziós célját. Minden erejét arra fordította, hogy legyőzze a pogányságot Galliában, a donatizmust* Afrikában és az egyházszakadást Észak Itáliában”, és megtérítse a pogányokat. Krisztus és Nagy Szent Gergely ezt a buzgóságot akarják elültetni az én szívemben is. A világnak szüksége van rám, hogy teljesítsem missziós küldetésemet, nem csak a családomban, hanem mindenkivel, akivel csak találkozom, az egész világon.

*Donatizmus: É-Afrikában. A kegyelemközvetítés meghiúsul, ha a szentség kiszolgáltatója súlyos bűnt követ el. (téves! A szentség nem függ a kiszolgáltatója egyéni állapotától és nem érinti felvevője vélekedése sem.)

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tedd szívemet a Tiédhez hasonlóvá. Engedd, hogy szívemet megindítsa a sajnálat a sok Tőled távol levő lélek láttán. Mozdítsd meg akaratomat, hogy ma keményen dolgozzak Országodért, mialatt közel maradok Hozzád, és példát mutatok szent életemmel. Céltudatos apostola szeretnék lenni Egyházadnak.

Elhatározás: Ma szembenézek egy felelősségemmel vagy problémámmal, amit eddig mindig félretoltam. A hit szemével fogom nézni, és úgy fogom teljesíteni, ahogy Krisztus is szeretné.


Erdő Péter bíboros atya szeptemberi imaszándéka:

Add Urunk, hogy a felnövekvő nemzedék nyugodt körülmények között tanulhasson és az igazi emberi értékek tiszteletében nevelkedjen. A boldogságos Szűz Anyának, az Iskolák Pártfogójának szeretete kísérje katolikus óvodáink és iskoláink munkáját!


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger