2008. szeptember 12., péntek

Megkezdte franciaországi látogatását a Szentatya

Megkezdte franciaországi látogatását a Szentatya
szeptember 12. 14:47

Szeptember 12-én délelőtt Párizsban a repülőtéren a Szentatya fogadására megjelent François Fillon miniszterelnök, valamint André Vingt-Trois bíboros érsek és több egyházi méltóság is. A pápa ezután az Élysée palotában tett udvariassági látogatást, ahol először Sarkozy elnök köszöntötte őt a francia kormány és állam nevében, majd XVI. Benedek pápa mondta el francia nyelvű beszédét.

Beszédének elején a Szentatya megköszönte a Sarkozy elnök meghívását, köszöntötte a megjelent politikai személyiségeket és az ország minden polgárát. XVI. Benedek felidézte a Franciaországba tett múltbéli látogatásait, ide kötődő baráti kapcsolatait. Hálával emlékezett meg arról, hogy 20 évszázad alatt mennyit adott ez az ország az Egyháznak, s kiemelve azt a gazdagságot, amit ez a föld keresztény történetében hordoz.

Sokan, itt Franciaországba is, az egyik legfontosabb kérdésnek az egyház és az állam kapcsolatát tartják. Valójában, a politikai és vallási terület kapcsolatára Krisztus már felkínált egy alapvető kritériumot, amely alapján megtalálhatjuk a helyes megoldást – mutatott rá a pápa. Jézus ezt mondta: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, Istennek, ami az Istené” (Mk 12, 17).

Az Egyház Franciaországban jelenleg szabadságot élvez. A múltbéli bizonytalanságok lassan-lassan derűs és pozitív párbeszéddé alakultak át, mely egyre inkább megszilárdul. 2002-től megújult a párbeszéd, de tudjuk, hogy még számos nyitott kérdésben, határozottan és türelemmel kell azt tovább folytatnunk.

A Szentatya utalt az elnök által használt „pozitív laicitás” kifejezésre. Kifejezte határozott meggyőződését, hogy ebben a történelmi időszakban, amikor a kultúrák egyre inkább összefonódnak, szükség van arra, hogy újra végiggondoljuk a laicitás fontosságát és valódi jelentését. Alapvető ugyanis, hogy egyrészt továbbra is szétválasszuk a politika és a vallás területét azzal a céllal, hogy megvédjük a polgárok vallásszabadságát, és felügyeljük az állam felelősségét azok iránt; másrészt azért, hogy jobban tudatában legyünk, hogy a vallás helyettesíthetetlen szerepet tölt be az emberi tudat formálásában, és hogy mi az amit adhat a társadalomban egy alapvető etikai konszenzus megteremtéséhez.

Minden társadalomnak szüksége van reményre, és ez még inkább érezhető a mai világban, amely kevés vallási törekvést és kevés anyagi biztonságot nyújt. „Leginkább a fiatalokért aggódom” – mondta a pápa, akik nem találnak iránymutatást, biztos viszonyítási pontokat, és gyakran magukra hagyják őket. De kifejezte aggodalmát a bolygónk állapota és amiatt is, hogy a nyugati világban egyre nő a távolság a szegények és gazdagok között.

Az Egyház számos kezdeményezése e problémák megoldására irányul, de az állam feladata, hogy olyan törvényeket hozzon, melyek megszüntetik az igazságtalanságot. Itt az ideje, hogy építőbb javaslatokat tegyünk azért, hogy biztosítsuk a jövő nemzedékek jólétét – fogalmazott a Szentatya.

Az Európai Unió éppen most soros francia elnöksége kiváló alkalom arra, hogy Franciaország tanúságot tegyen – nemes hagyománya szerint – az emberi jogokhoz és azok védelméhez való ragaszkodásáról. Ha az európai polgár látni és tapasztalni fogja, hogy tiszteletben tartják és előmozdítják elidegeníthetetlen emberi jogait, akkor fogja teljesen megérteni az Unió intézményének nagyságát, és akkor fog aktív, tevékeny szereplőjévé válni.

XVI. Benedek aláhúzva, hogy Franciaország, amely történetileg érzékeny a népek közötti megbékélés elősegítésére, arra hivatott, hogy segítse Európát a béke építésében, határain belül és az egész világon. Fontos, hogy olyan egység építését mozdítsuk elő, amely nem válhat, és nem válhat uniformissá, és nem is akar azzá válni, hanem biztosítani tudja a nemzetek különbözőségét, kulturális hagyományaik sokféleségét.

Magyar Kurír

Képek: Radio Vaticana


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Böjte Csaba testvér üzenete tanévkezdésre

Böjte Csaba testvér üzenete tanévkezdésre
szeptember 12. 12:37

Jóságoddal, fényeddel öntözgesd a rád bízottakat! – a ferences atya tanév eleji üzenete nem csak pedagógusoknak szól.


Még a virág is a fényre fordul, és ha nem kapja az áldott nap sugarait, meghal. Hogy mellettem ki mennyire jó és alkalmas gyermek, munkatárs, főnök vagy beosztott, az attól függ, hogy én mennyire tudom őt szeretni, mennyire bízom meg benne, mennyi jóság, empátia van bennem iránta.

Szeretnék elmondani most egy nagy titkot: az emberek szeretnek vidámak, jókedvűek lenni. Meg kellene tanulnunk egymást jó értelemben szórakoztatni, felvidítani. Mária látogatása Erzsébetnél jókedvet, örömöt, ujjongást váltott ki, és Erzsébet ujjongására Mária Magnificatot énekelt – a jókedvű örömre örömmel válaszolt. Milyen szép lehetett az az együtt töltött idő! Úgy gondolom, hogy a ferenceseket a Máriás lelkület nagyon megérintette, és számukra talán ezért is ez a Máriás jókedv, a mindennapi nehézségek ellenére is Magnificatot éneklő lelkület irányadó.

Milyen jó lenne, ha a másik ember számára öröm lenne a velünk való találkozás, együttlét. Így a mellettünk való munka, tanulás is örömmé fog válni a másik számára. Ha só és bors nélküli ételt tálalunk fel, abban senki nem fogja örömét lelni, pedig minden jó benne lehet, tápérték, vitamin, kalória – az íztelen étket nagyon nehéz lesz legyűrnünk a torkunkon.

Próbáld meg a reggeli találkozást, az óra első percét egy tréfás megjegyzéssel, egy kedves viccel indítani. Ha jól, kacagva indul a nap, akkor több esélyetek van, hogy eredményes, szép napot fejezzetek be. A mai világban az emberek lejárják a lábukat, hogy őket szórakoztassák. Legyetek egymás számára ti a szórakozás, a vidámság forrásai. Nem tudsz néhány jó poént elsütni?! Dehogynem, és ha valóban nem tudsz, akkor tanuld meg! Nem lehetetlen! A gyermeknevelésben, a munkatársi viszonyban a jókedv, a derű elengedhetetlen.

A jó, szászvárosi kilencvenéves Antal atya mondotta, hogy ő rossz, negatív dolgot nem visz, nem hurcol magával, és kacagva mutatta az évek súlya alatt elnyomorodott kezét: „Ezekkel nem is tudnám!” Minek emlékezni arra, aminek meg sem kellett volna történnie?! Neki mindig mindenre van jókedvű, vidám megjegyzése. A minap azt mondta, hogy lám kilencven éves, és utána huncutul rám nézett, és azt mondta: „Na, ugye ehhez már pofa kell?!” És vidáman kikacagtuk a közel egy évszázad minden súlyát, terhét, a kommunista verőlegényeket, a nincstelenséget, mindent, ami őt nem lehúzta, hanem fénnyel és életörömmel töltötte el. Én tőle még panaszt, rossz szót senkiről nem hallottam, jó is vele együtt lenni, találkozni. Hány idős ember van, aki mindig sopánkodva, siránkozva fogad, ha meglátogatjuk, aztán egy kis ideig fog-összeszorítva állunk mellette, hallgatjuk, nézzük, ahogyan szenved, és utána fáradtan kereket oldunk, és kerüljük a vele való találkozást! A veled való találkozás ne legyen egy béka, amit a másiknak erőszakkal le kell nyelnie.

Ebben az új tanévben arra kérlek szívem minden melegével, hogy légy áldott napfény, meleg őszi eső, jóságoddal, fényeddel öntözgesd a rád bízottakat, és meglásd, a gyermekek, a munkatársaid, de még a hatóságok is, akár a sivatag szélén évek óta töpörödő, aszalódott kis magvak, megerednek, kihajtanak, majd csodálatos virágszirmokba borulva elkezdik kibontakoztatni csodás gyümölcseiket. Hidd el, hogy arra vár mindenki, hogy kiszeressétek aszalódó létükből az életet dicsérő jókedvet, színes virágokat, bomló gyümölcsöket. Nem taktikás fortélyokkal, mindenféle „okos eszközök” trükkös felhasználásával kell színes kartonból szirmokat ügyeskedni a megszáradt magvakra, hanem a bennük lévő csodás életet kell hiteddel, jóságos szent jelenléteddel kibontakoztatnod. Csodás, izgalmas, nagy kaland!

Testvérem, te nem egy szépségverseny zsűrije vagy, hogy megállapítsd valakiről, hogy mennyit ér, te ne a száraz magvat lásd magad előtt, hanem az életet, a csodás szirmokat, és a jövendő érett gyümölcsöket a „töpörödött", rád bízott gyermekben, a melletted dolgozó munkatársban. Azért kaptunk egy újabb évet az élet Urától, hogy türelmes jósággal kiszeressük egymásból az értékeket.

Ez a ti csodálatos, mindennél szebb feladatotok! És ha jól dolgoztok, akkor a drága fizetésetek is!

Isten áldása legyen munkátokon, jó tanévet kívánok mindenkinek!


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Böjte Csaba testvér üzenete tanévkezdésre

Böjte Csaba testvér üzenete tanévkezdésre
szeptember 12. 12:37

Jóságoddal, fényeddel öntözgesd a rád bízottakat! – ez a címe a ferences atya tanév eleji üzenetének, amely nem csak pedagógusoknak szól.

Csaba testvér üzenete Dokumentumok rovatunkban olvasható.

Magyar Kurír

Kép: communio.hu


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Alfa kurzus házaspároknak

Alfa kurzus házaspároknak
szeptember 12. 13:32

A házaskurzus minden olyan párnak szól, amely együtt akar munkálkodni kapcsolatán. Rendkívül gyakorlatias felépítése azt a célt szolgálja, hogy erős, egészséges és életrevaló házasságok formálódjanak. A hét alkalomból (hét este) álló kurzus a partnerkapcsolat legfontosabb területeit helyezi új alapokra.

A Házaskurzus konferenciát először idén a februári „Házasság hete” keretén belül rendezték meg. A mostani konferenciára elsősorban olyan házassággal, tanácsadással foglalkozó lelkipásztorokat, keresztény vezetőket, lelkigondozókat várnak, akik szeretnének saját gyülekezetükben is indítani egy házaskurzust, melynek segítségével hatékonyan szolgálhatnák a környezetükben élő házaspárokat.
Természetesen minden olyan érdeklődőt is szeretettel várnak, aki szeretne többet tudni arról, hogyan élhet tartósan örömteli házasságban.

Szó esik majd a házaskurzus céljáról, a gyülekezeti szolgálatba való beillesztéséről, bemutatják a hét témakört, illetve a szervezéssel, előkészítéssel és a lebonyolítással kapcsolatos kérdésekre is választ adnak a szervezők.

A konferencia után egy gyertyafényes vacsorával egybekötött házaskurzus bemutató estére kerül sor 18 órától, melyre a jelentkezést külön kérik a mellékelt meghívón.

A konferencia időpontja: 2008. szeptember 27. szombat 10-17 óra.
Helyszíne: Bagoly Fogadó, Gyömrő, Munkás utca 18.

A Fogadó Gyömrő központjában, egy ragyogó szépségű fürdő-tó partján épült. Budapesttől 8 km-re található romantikus festői környezetben.

A konferencia részvételi díja 1500 Ft, amely magában foglalja a színvonalas helyszín, az ebéd, és a konferencia jegyzet költségeit. Ebből 500 Ft-ot kérnek regisztrációs díjként a jelentkezési határidőig befizetni az alábbi bankszámlára:
OTP 11711041-29911497
Igényelhető készpénz átutalási megbízás is (sárga csekk) az Alpha irodában. A regisztrációs díjat a szervezőknek nem áll módjában visszafizetni.

Jelentkezési határidő: 2008. szeptember 22.

E-mailben: alphakia@t-online.hu
Levélben: Alpha Alapítvány, 1106 Budapest, Porcelán u. 3-9.
Telefonon: 1 266 4648 ill. 20 886 8497
Magyar Kurír

© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Miről olvashatnak a Keresztény Élet legújabb számában?

Miről olvashatnak a Keresztény Élet legújabb számában?
szeptember 12. 14:21

Ajánló a lap szeptember 14-i számából.


Máriához hasonlóan szolgálnak
Újbudai beszélgetés Romoli Rita Maria Paola szervita generális anyával.

Városmisszió Pest-Budán
Józsefvárosi és Szent Imre-városi programok utcán, aluljáróban, templomban.

Gyenge testben erős lélek
Bingeni Szent Hildegárd kolostora sokak számára igazi menedékhely volt.

Papi arcélek
Rovatunkban Nagy László tatabányai plébánost mutatjuk be.

Lucia nővér megmondta
I. János Pál mindössze 34 napig volt pápa, ám derűjét, alázatosságát nem felejti az utókor.

Római teraszról – itthon

Örökös munka, szellemi vérteződés volt Rómában a Triznya-kocsma.

Gyermekeink hite

A mesélés nem egyirányú kommunikáció, mesterszinten közös esemény.

Föltetszik a hajnal
Tömörkény István elbeszélése.

Rádióműsor
A katolikus rádiók heti részletes műsora

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe

2008. szeptember 14., a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe
szeptember 12. 14:39

Mit jelent számunkra Krisztus keresztje?

A szentföldre utazó zarándokot megmagyarázhatatlan érzés keríti hatalmába. Nagy élmény a betlehemi barlangban a jászol helyén olvasni „Itt született Jézus Krisztus, a világ Megváltója”. Az Olajfák hegyén térdelni a szikla előtt, amely tanúja volt Jézus vérizzadásának. Végigjárni a Via Dolorosa 14 állomását és keresni az Úr lába nyomát az ősi köveken. De mindennél lenyűgözőbb a Kálvária dombjára épült Bazilika sziklarepedésében kitapintani a Megváltó keresztjének egykori helyét és éjszakai Szentségimádást végezni Jézus történelmi keresztje előtt. A lassan pirkadó hajnali fényben a kereszt felmagasztalásának ünnepi élményét éli át. Még a nem vallásosak is megsejtenek valamit a kereszt titkából. Mintha Jézus szavai válnának valóra: „Ha felmagasztalják az Emberfiát a keresztre, mindeneket magamhoz vonzok.”
Szeptember 14-e a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe. Olyan mély benyomást gyakorolt a liturgiára, hogy az évközi 24.vasárnap miseszövegét is háttérbe szorítja. Ezért piros ma a miseruha színe és felhangzanak mise alatt a keresztet dicsőítő énekek. Az elmélkedő lélek pedig keresi az ünnep történeti hátterét, biblikus értelmét és aktuális üzenetét.

I. Történelmi háttere
Szent Ilona császárnő Jeruzsálemben, a Kálvárián, ásatásokat végeztetett. Megtalálták a három keresztet. A legenda szerint a középső kereszt csodás gyógyulást eredményezett egy haldokló esetében. Ebből az öt méteres gerendából szálkaméretű ereklyéket küldtek a nagyobb Szent Kereszt templomokba és a hívek mindenütt nagy tisztelettel veszik körül.

Biblikus értelme
A kereszt eredetileg perzsa büntetési eszköz volt. Később a rómaiak és más népek is átvették. De mindenütt csak a nagy gonosztevőket feszítették fel. Ez volt a legszégyenletesebb kivégzési mód.
Hogy majd egyszer Krisztus keresztje ne a szégyen fája legyen, hanem bizalommal tekinthessenek fel rá a sebzett lelkek, azért Isten a választott népet jelképes cselekedettel készítette fel. Megparancsolta Mózesnek, hogy kereszt alakú fára tűzzön föl egy rézből készült kígyó formát. Aki bizalommal feltekintett a rézkígyóra, megszabadult a kígyók okozta marástól. (Lásd: a mai mise olvasmánya.)
Jézus maga is úgy emlegette a rézkígyót Nikodémusnak, mint kereszthalálának előképét. Kijelentette, aki bizalommal tekint felfeszített alakjára, az nem a kígyók okozta testi haláltól menekül meg, hanem a bűn miatt megérdemelt lelki haláltól. (Lásd: a mai mise evangéliuma.)


III. Aktuális üzenete

Miért tiszteljük a Szent Keresztet?
Szent Pál azt mondja a keresztről: „Ez a jel a pogányoknak oktalanság, a zsidóknak botrány, a meghívottaknak viszont Isten ereje.” A pogány görögök ugyanis úgy képzelték, hogy az emberiséget reménytelen helyzetéből az ész, a tudomány, az isteni bölcsesség fogja megváltani. De a kereszt a gyengeség jele. És mivel Isten nem lehet gyenge, azért a keresztre feszített Jézus nem lehet a Megváltó. Ez ostoba ság! A zsidók az idegen uralom alóli felszabadítóra gondoltak, aki a földön megalapítja a dicsőséges messiás-országot. De nagypéntek bukást hozott Jézus számára, botrányt jelentett neki. Nem fogadták el Messiásnak. A keresztényeknek viszont Isten ereje. Hitünk jele és vallásunk diadaljelvénye!

1. Dokumentálja a bűn súlyosságát.
Isten igazságossága megkövetelte a bűn elitélését. Az ítéletet azonban nem a bűnös emberiségen hajtotta végre, hanem Szent Fia értünk vállalt áldozatát fogadta el helyettünk. Középkori legenda szerint nagypénteken egy ember rohant fel a Kálváriára és kiáltotta: „Ártatlant öltetek meg, a bűnös én vagyok!” Barabbás volt. Valamennyiünknek ezzel a lelkülettel kellene a kereszt alá térdelve bűnbánattal ismételni ezeket a szavakat.
2. Isten szeretetének a jele.
Az egyik nagy erejű földrengés alkalmával a romba dőlt házban édesanya holttestét ásták ki. Alatta még két élő gyermeket találtak, akiket az összeomlás pillanatában védőleg húzott magához. Az anya halála mentette meg gyermekei életét. Így adott nekünk is életet Krisztus saját halála árán: „Úgy szerette Isten a világot, hogy Egyszülött Fiát adta érte, hogy mindaz, aki őbenne hisz el ne vesszen, hanem örökké éljen” – hallottuk Jézus ajkáról az örömhírek örömhírét a mai Evangéliumban.
3. Saját szenvedésünk értékére hívja fel figyelmünket.
Ha Krisztus keresztre feszítése a megdicsőülésbe vezetett, akkor remélhetünk benne, hogy a mi kereszthordozásunknak is örök értéke van és a dicsőségbe torkollik. Önmagában a szenvedés nem érték. Isten sem örül annak, ha mi kínlódunk. Az teszi értékessé, hogy közben a krisztusi hasonlóság üt át rajtunk. Valamint az, hogy a szeretet fokmérője az áldozat. Tehát minél nagyobb áldozatra vagyunk képesek Istenért, annál inkább igazoljuk iránta való szeretetünket. Így érthetjük meg a szentek megállapítását: „Földi életünk legnagyobb értéke a néma, panasznélküli szenvedés. „
Ady Endre „Krisztus-kereszt az erdőn” című versének tanúsága szerint fiatal korában dalolt, hogyha keresztre nézett. 20 év múlva, érett fejjel bűnbánóan jelenti ki: „Amit akkor elmulasztottam, megemelem kalapom mélyen”.
Tanuljuk meg öntudatosan tisztelni Krisztus keresztjét. Valahányszor keresztet vetünk magunkra, vagy észrevesszük templomunk tornyán, valahányszor megpillantjuk szobánk falán, vagy nyakláncunkra tűzve, lángoljon fel szívünkben a hálás viszontszeretet az Úr keresztje iránt. Ajkunk pedig ismételje az örökszép
fohászt: „Imádunk Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot.”

Hajnal Róbert/Magyar Kurír



© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Alpha-kurzus üzletembereknek

Alpha-kurzus üzletembereknek
szeptember 12. 15:40

Az Alpha kurzus kifejlesztőinek álma, hogy egész társadalmak újuljanak meg a keresztény hitből fakadó szeretet és erkölcsi elvek által. Milyen hatást gyakorolt eddig az Alpha a világ különböző országaiban, és mit tehetnénk együtt magyarországi elterjedéséért? Erről lesz szó október 4-én.

A rendezvényre 2008. október 4-én, szombat este 18 órától a Lágymányosi Ökumenikus Konferenciaközpontban, (Budapest, XI. ker., Magyar Tudósok körútja 3., a Petőfi-híd budai hídfőjétől 5 perc séta) kerül sor. A meghívók a magyarországi Alpha Alapítvány vezetői:

• Kunszabó Zoltán elnök, katolikus diakónus

• Dr. Füzes Ádám plébános, Budapest

• Jenei Zoltán református lelkész, Debrecen

• Takács Károly diakónus, Omega Gyülekezetek

A találkozó kezdetén szerény vacsorával várják a résztvevőket.

Részvételi szándékot szeptember 29-ig lehet jelezni email-ben vagy telefonon: alphakia@t-online.hu, tel.: 06 1 266 4648, mobil: 06 20 886 8497

www.alphakurzus.hu

Magyar Kurír



© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Szűz Mária Szent neve

Szűz Mária Szent neve
2008. szeptember 12. - Péntek

Jézus a hegyi beszédben ezeket a hasonlatokat mondta tanítványainak:
"Vajon vezethet-e vak világtalant? Nem esnek-e bele mind a ketten a
gödörbe? Nem nagyobb a tanítvány mesterénél: Akkor tökéletes az ember,
amikor már olyan, mint a mestere. Miért látod meg a szálkát embertársad
szemében, amikor a magad szemében a gerendát sem veszed észre? Hogyan
mondhatod embertársadnak: Barátom, hadd vegyem ki szemedből a szálkát,
holott saját szemedben nem látod meg a gerendát? Képmutató! Vedd ki előbb
a magad szeméből a gerendát, s aztán törődj azzal, hogy kivedd a szálkát
embertársad szeméből."
Lk 6,39-42

Elmélkedés:

Miként az ellenségszeretet a másik emberrel való kapcsolatunkban teremthet
egy egészen új helyzetet, ugyanúgy a lelkiismeretvizsgálat és a bűnbánat
új helyzetet teremt Istennel. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha
nem a másik esetleges vétkeivel törődünk, hanem a magunkéval. Márpedig
igencsak szükségünk van arra, hogy rendezzük Istennel való kapcsolatunkat,
hiszen e nélkül örök üdvösségünket tennénk kockára. Jézusnak azon szavait,
amely szerint legyünk olyan tökéletesek, mint a mesterünk, akkor
értelmezzük helyesen, ha az Ő személyére vonatkoztatjuk. Ő a mi mesterünk,
akit utánoznunk érdemes életvitelünkkel. Ő vezessen minket a lelki
tökéletesedés útján!
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Mindenható Úristen, aki gondviselésed eszközeiül gyarló embereket
választván, ily módon is kitünteted isteni hatalmadat a világ
kormányzásában, áraszd ránk kegyelmedet, hogy ki imádva elismerem benned a
legfőbb hatalmasságot és minden hatalom kútfejét: annak általad rendelt
egyházi és világi képviselőit köteles engedelmességgel tiszteljem, s így
isteni törvényednek készséggel hódolva, teljesítsem szent akaratodat.
______________________________

Szűz Mária Szent neve

Másokat a Mennybe vezetni

2008. szeptember 12. Évközi huszonharmadik hét – Péntek

Szűz Mária Szent neve

P. Paul Campbell, LC

Lk 6,39-42

Hasonlatot is mondott nekik: ,,Vajon a vak vezethet-e vakot? Nem esnek-e mindketten verembe? Nem nagyobb a tanítvány a mesterénél; valaki akkor tökéletes, ha olyan, mint a mestere. Miért látod meg a szálkát testvéred szemében, a gerendát pedig, amely a te szemedben van, nem veszed észre? És hogyan mondhatod testvérednek: ,,Testvér, hadd vegyem ki szemedből a szálkát'', a te szemedben pedig nem látod a gerendát? Képmutató! Vesd ki előbb a magad szeméből a gerendát, és csak azután fogj hozzá, hogy kivedd a szálkát testvéred szeméből!

Bevezető imádság: Uram, köszönöm ezt az időt, amit veled tölthetek. Hiszem, hogy itt vagy velem. Soha nem vagyok egyedül. Növeld szeretetedbe vetett hitemet. Vésd mélyen a szívembe, hogy napról napra jobban szeresselek!

Kérés: Uram, segíts, hogy alázatosabb legyek!

1. Vakvezető. Jézus egy költői kérdést tesz fel a tömegnek: „Vajon a vak vezethet-e vakot?” Nyilvánvaló, hogy a vezetőnek látnia kell. Ha arról van szó, hogy az embereket akarjuk elvezetni Isten országába, akkor Jézus az Út. Ő az egyetlen, aki az Atyától jött, Ő ismeri az utat. Először is elmélkednünk kell az Ő központi szerepéről és fontosságáról ahhoz, hogy a mennybe jussunk. Utána pedig önmagunkról gondolkozzunk el, mint mások vezetőiről. Elővigyázatosnak kell lennünk, de ez nem jelent vonakodást, hanem annak a felmérését, hogy nekünk másokat Istenhez kell vezetnünk. Alázatosnak kell lennünk és nagyon közel kell maradnunk az Egyházhoz, melyet Krisztus alapított és folytatni az Ő küldetését itt a földön.

2. Tanítványok. Jézus következő kijelentése hangsúlyozza, hogy a tanítvány nem állhat mestere felett, annyit tud tanulni, amennyit mestere. Jézus tanítványai megtanulhatják azokat a lépéseket, melyek a megváltásra és az örök életre vezetnek. Krisztus nem csak azért alapítottam meg az Egyházat, hogy tanítását elterjessze, hanem megajándékozta azt a Lélekkel, amely az idők folyamán megvédte az Egyházat az eltévelyedéstől. Tehát, ha mi tanítunk, a mi bizonyosságunknak azon kell nyugodnia, hogy az Egyházzal egységben fáradozunk, és arra törekszünk, hogy kövessük tanításait. A tanulás egy életen át tartó folyamat, de a hittanoktatás gyakran befejeződik az elsőáldozás vagy a bérmálkozás után, és ezért sok felnőtt katolikus csak a gyermekeknek szintjén áll a hit kérdéseiben. Mi mit teszünk azért, hogy a hitéleti kérdésekben megfelelően jól képzettek legyünk?

3. Képmutatók. Az evangelizáció magunkkal kezdődik. Úgy tűnik, hogy sokkal könnyebben rájövünk mások hibáira, mint sajátunkra. Mások hibái nagyon idegesíthetnek minket, pedig lehet, hogy mi ugyanazt, vagy annak súlyosabb változatát követjük el annál, mint aki miatt panaszkodunk. A büszke emberek hangosan panaszkodnak amiatt az önteltség és arrogancia miatt, amit másokban látnak, de ahhoz túlságosan vakok, hogy észrevegyék saját vétkeiket. Először őszintén szembe kell nézni magunkkal – alázatosan – aztán sokat kell dolgoznunk azon, hogy egyre inkább Krisztushoz hasonlítsunk. Minél jobban engedjük, hogy Isten kegyelmei formáljanak minket, annál inkább képesek leszünk másokon segíteni.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nagyon büszke vagyok. Könnyen úrrá lesznek rajtam saját elképzeléseim, szükségleteim és vágyaim. Magamat mások elé helyezem. Nagyon bánt mások kritikája, és nem szeretem, ha az emberek megpróbálják megmondani, hogy mit tegyek. Ugyanakkor én könnyen kritizálom a felebarátaimat. Mindenben és mindenkiben tudok hibát találni, és egy kicsit sem fogom vissza magamat, amikor ezt meg akarom osztani másokkal. Segíts, hogy felhagyjak ezzel a kritikus lelkülettel, mások megítélésével, melyet mindenki irányába gyakorlok, kivéve magam felé. Segíts, hogy észrevegyem magamban azokat a hibákat, melyeken el kell kezdenem dolgozni. Adj nekem bátorságot, hogy merjek szembenézni magammal, mielőtt másokra tekintek.

Elhatározás: Ki fogok tűzni két vagy három olyan gyakorlati dolgot, amivel a hét folyamán növekedni tudok az alázatosság erényében.


A Pápa ima szándéka 2008. szeptember hónapra:

Hogy a vallásszabadság jogát tiszteletben tartsa minden nép kormánya.

Hogy a fiatal egyházak igehirdetésének keresztény üzenete mélyre hatoljon az adott kultúrába.


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger