2008. szeptember 17., szerda

Lelkigyakorlat egy éven át

1000 éve lett alapítva a Gyulafehérvári Főegyházmegye. Ennek emlékére jubileumi évnek nyílvánította Dr. Jakubinyi György érsek a 2008. szeptember 13 - 2009. szeptember 29-e közötti időszakot. - Tisztelettel közlöm az erről szóló sajtójelentést.

P. Márk József OFM

Lelkigyakorlat egy éven át

Mivel 1277-ben a szászok gyújtogatása következtében az Árpád-kori iratokkal együtt elpusztult az Erdélyi Egyházmegye alapításának bullája is, évszázadokon át, egészen 1996-ig úgy szerepelt a Pápai Évkönyvben, hogy a XI. században alapították egyházmegyénket. A Rómában élő jezsuita történész, Szilas atya húsz éve derítette ki, hogy az alapítás éve 1009.

Az Erdélyi Egyházmegye alapításának ezredik évfordulója alkalmából rendezett millenniumi évet szombaton ünnepi szentmisével nyitották meg Csíksomlyón. Erdély számos településéről érkeztek zarándokok szombaton Csíksomlyóra. Mit hoztak magukkal? „Ezeréves múltunkat, minden örömünket, bánatunkat, a sikereket, a kudarcot, s mindazt, ami végigkísérte vérzivataros és boldog esztendőkön keresztül főegyházmegyénket az ezer esztendő alatt" – mondotta Jakubinyi György érsek szentbeszédében, aki arra figyelmeztetett: emlékeznünk kell, mert egy nép csak addig él, amíg emlékezni tud.

Az emlékezést természetesen Szent István királlyal kezdte, aki felismerve, hogy független országot csak a latin rítusú kerszténység felvételével biztosíthat, tíz egyházmegyét alapított. Ezek közül kilencet a székvárosáról, egyet pedig, az Erdélyi Egyházmegyét a tartományról nevezte el. Ez azt jelenti, hogy a honfoglalás után száz évvel is tartott még a terület benépesítése. Szintén Szent István királyhoz kapcsolódik a Szűzanyának a Magyarok Nagyasszonya elnevezése is. A nagyasszony címet ugyanis a honfoglaló magyarság a fejedelem feleségének adta. Amikor élete végén országát és népét a Szűzanyának ajánlotta fel, ezzel a címmel illette, kifejezve, hogy ettől kezdve az igazi király Jézus, a Magyarok Nagyasszonya pedig a Boldogságos Szűzanya.

Jakubinyi érsek beszédében kitért arra is, hogy több publikációban felvetették, a Szent István-i magyar kereszténységünk nem egyéb, mint az ősi pogány vallásnak a megkeresztelése. Mindazokat, akik azt akarják bizonyítani, hogy Csíksomlyón is titokban, mintegy búvópatakként az őspogány vallás maradt volna fenn a somlyói Szűzanya tiszteletében, az érsek figyelmeztette: Szent István király nem irtotta ki az ősmagyar pogány vallást és annak emlékeit, hanem az egyedüli utat találta meg arra, hogy ez a vándornép beilleszkedjék a már keresztény Európába. Szent István a keresztény Mária-tiszteletet ültette el népe szívében, és ha vannak visszacsengései az ősi földanya-tiszteletnek, ez magától értetődik, de nincsen folytonosság – hangsúlyozta Jakubinyi György.

A pünkösdi búcsú eredetével kapcsolatban – említve a testvéregyházak részéről megfogalmazott rosszallásokat – az érsek tisztázni kívánta: – Mi, katolikusok, amikor megköszönjük a Szűzanyának azt, hogy katolikusok maradhattunk, nem mások ellenére tesszük. A nagy ökumenikus öszecsengésben együttesen adunk hálát minden kereszténnyel, sőt nem kereszténnyel is, hogy itt e nép megmaradhatott ősei hitében és nemzetében– mondotta az érsek.

Szentbeszédében Jakubinyi György választ adott arra a kérdésre, hogy mi a célja a millenniumi évnek: lelkigyakorlatot tartani. – Térjünk vissza keresztényi fogadalmunkhoz, ahol javítani való van, javítsunk, mert olyan szép és felemelő kereszténynek lenni! Minket sohasem győzhet le a rossz, mert ha el is esünk, mindig ott van a lehetőség, fölkelünk, és Atyánkhoz megyünk – biztatott az egyházmegye feje. A legutóbbi népszámlálások ijesztő adatait említve próbált felelősségünkre ébreszteni, majd biztatásként mondta: – Ne adjátok fel a reményt! Ha visszatekintünk, az ezer éven át voltak nehezebb, sokkal rosszabb évszázadok, és a somlyói Mária mégis átsegítette népét a vészen. És ha ezer éven át vezetett minket, akkor megvan minden alapunk arra, hogy higgyük és reméljük, a következő ezer esztendőben is fogja vezetni népét. Ez a hit, a remény az alapja annak, hogy felemelt fővel, az isteni gondviselésbe vetett hittel és bizalommal lépjük át második évezredünk küszöbét.

A millenniumi évet megnyitó szentmise pápai áldással fejeződött be. Utána a Jakab Antal Tanulmányi Házban a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházról készült fotókiállítást tekinthették meg az érdeklődők. A Szent István alapította 10 püspökség székesegyházai az erdélyi kivételével a török hódoltság idején mind elpusztultak – emlékeztetett a megnyitó alkalmával Jakubinyi György érsek.

A székesegyház felújítása évek óta folyik. A helyreállításban részt vevő Gazdasági Hivatal és az Egyházművészeti Bizottság szakemberei hat fontos feladat elvégzését tűzték ki célul. Ezek közül idén befejeződik a déli és északi mellékhajók héjazatának felújítása, a déli torony homlokzatának kőrestaurálása, a Lázói-kápolna felújítása, valamint az orgona restaurálása. Elkezdődött a szentély helyreállítása és egy egyházművészeti múzeum létrehozása, ezek befejezését jövő évre tervezik. Mindezek elvégzéséhez a hívek anyagi segítségére is szükség van. Ezért szeptember 28–29-én a katolikus templomokban a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház restaurálási munkálatainak finanszírozására gyűjtenek.

A millenniumi év rendezvényeit a megnyitó, a jövő évi pünkösdi búcsú (május 30-án), majd a Szent Mihály napi gyulafehérvári záróünnepség három nagy eseménye fémjelzi. A kerületi millenniumi rendezvények központi eseménye a főesperességek valamelyik kiemelkedő napja, rendszerint búcsúja, amelynek alkalmából különböző rendezvényekre kerül sor. Takács Éva – Hargita Népe

Evangélium

2008. szeptember 17. - Szerda

Egy alkalommal Jézus így szólt a néphez: "Kihez hasonlítsam e nemzedék
fiait? Kihez is hasonlítanak? Olyanok, mint az utcán tanyázó gyermekek,
akik így kiáltoznak egymáshoz:
"Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok."
Eljött Keresztelő János: kenyeret nem eszik, bort nem iszik. Erre azt
mondjátok: "Ördöge van." Eljött az Emberfia, eszik és iszik. Erre meg azt
mondjátok: "Nézd a falánk és borissza embert, a vámosok és a bűnösök
barátját!" Az Isten bölcsességét azonban fiai igazolták."
Lk 7,31-35

Elmélkedés:

Vannak olyan emberek, akik mindig a saját fejük után mennek, állandóan a
maguk elképzeléseit akarják megvalósítani, s nem törődnek mások
véleményével vagy figyelmeztetésével. Ők azok, akik senkire sem
hallgatnak. A mai evangélium olyanokról szól, akik még Jézusra sem
hallgatnak. Mások szívesen mennek hozzá még távoli vidékekről is, hogy
hallgassák tanítását, de ők nem szívlelik meg szavait. Érdekes, hogy Jézus
ugyan szóvá teszi ezt, még bosszantja fel magát. Nem lesz indulatos és nem
akarja erőszakkal megtéríteni őket. Meghagyja szabad akaratukat és
döntésüket. Jól tudja, hogy ezekkel az emberekkel nem lehet sokat kezdeni,
mert ők nem magukban keresik a hibát, hanem a nekik szóló tanításban vagy
tanítóban. Tudja, hogy igazat tanít, s szavait az ő cselekedetei
igazolják.
Hallgatok-e nekem szóló szavára?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Én Uram, Istenem, te csak attól vagy távol, aki maga távolodik el tőled.
Minden pillanatban szerethetlek, és így minden az enyém lehet: Isten az
enyém és minden az enyém, ha szeretek! Isten maga az enyém és énértem van!
Krisztus is az enyém, egészen értem van!
Keresztes Szent János

______________________________
__

Aktuális:
Kedves barátaim!
Örömmel jelzem, hogy ezen a héten elérkezünk ahhoz, hogy immár 15 ezer
személy olvassa az E-vangéliumot.
Ebből az alkalomból ismét 2 szentírás keresi gazdáját. Az egyiket a 15
ezredik feliratkozó kapja ajándékba, a másikat pedig az, aki őneki ajánlja
az e-vangéliumot.
Köszönöm, hogy eddig is és ezután is lelkesen terjesztitek Krisztus
evangéliumát.
Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Az igazság szabaddá tesz

Az igazság szabaddá tesz

2008. szeptember 17. Évközi huszonnegyedik hét - Szerda

P. Matthew Kaderabek, LC

Lk 7, 31-35

"Kihez hasonlítsam ennek a nemzedéknek a tagjait? Kihez hasonlók? A gyerekekhez hasonlítanak, akik ott tanyáznak a piacon és egymásnak kiabálják: Furulyáztunk nektek, és nem táncoltatok, siratót énekeltünk, de nem zokogtatok. Mert eljött Keresztelő János, kenyeret nem eszik, bort nem iszik s azt beszélitek róla, hogy ördöge van. Eljött az Emberfia, eszik és iszik, s azt mondjátok rá, lám, milyen falánk, iszákos ember, a vámosok és a bűnösök barátja. A bölcsességet azonban minden gyermeke igazolja."

Bevezető ima: Uram, az ima ezen pillanata legyen számomra a minden: a pillanat, amire vágyódom, az étel, ami életet ad, a vigasztalás, ami megerősít. Tudom, hogy akkor is dolgozol bennem, amikor nem érezlek, és nem vagyok képes jelenlétedet tudatosítani magamban. Teljes szívemből és odaadással akarok imádkozni, és nem csak az eszemmel.

Kérés: Úr Jézus, add, hogy mindig az igazságot keressem és annak minden következményét elfogadjam az életemben.

1. Kifogások nélkül keresd az igazságot. A hit minden esetben Isten ajándéka, de nekünk is együtt kell működnünk a kegyelmével és nyitottnak kell lennünk az igazságra, hogy ezt az ajándékot elnyerhessük. Ebben a szentírási részletben Jézus azokhoz szól, akik üres kifogásokra hivatkozva akarják őt elutasítani. Azokhoz a gyermekekhez hasonlítja őket, akik annyira el vannak foglalva a saját véleményükkel, hogy képtelenek megérteni az igazságot. Van egy történet, melyben egy négyéves lány alig hajlandó megválni a műanyag gyöngyeitől, hogy cserébe apjától igazgyöngyöket kapjon. Milyen gyakran viselkedünk mi is így, a saját bűnös életünkbe annyira elmélyülve, hogy képtelenek vagyunk befogadni egy Krisztussal élt élet hitelességének, szépségének és szabadságának a lehetőségét? Mily gyakran utasítjuk vissza gyenge kifogásokra hivatkozva Őt, aki jelen van az Egyház tanításában? Hányszor ragaszkodunk a saját műanyag-kincseinkhez?

2. A szentek, mint példaképek. Jézus szerint „A bölcsességet minden gyermeke igazolja”. Ha ez a „bölcsesség” Krisztust jelenti, a gyermekei pedig a „bölcsesség gyermekei”, mely a héber szóhasználatban a bölcs embereket jelenti, akkor ez a szentírási részlet a szenteket dícséri. Ők azok a bölcs férfiak és nők, akik az évszázadok során nem csak nyitottak voltak Isten igazságának befogadására, hanem ezt az igazságot másoknak is hirdették, gyakran az életük árán is. (Navarrai Biblia: Szt. Lukács). Korunk egyik nagyszerű vívmánya az a sok könyv és film, amely a szentek életével foglalkozik. Mikor olvastam utoljára egy szent írását vagy életrajzát, és mutattam fel őt példaként a gyermekeim előtt?

3. A szeretet szavai. Minden, amit teszünk és birtoklunk, Isten ajándéka, beleértve a beszéd és a kommunikáció ajándékát is. A beszédnek fontos szerepe van a megváltásban. Isten Bábel tornyának építőit a beszédük révén zavarta meg és oszlatta szét. Isten megáldja és egyesíti az Újszövetség embereit, az Egyházat a beszéd csodájával: pünkösdkor a tanítványokat mindenki megérthette. Ebben a szentírási részletben láthatjuk, hogy az emberek a beszédük értékes ajándékát arra használták, hogy hazugságokat terjesszenek Jézusról és Keresztelő Szent Jánosról. Úgy használjuk ezt az ajándékot, mint a szentek, vagy mint Krisztus ezen kortársai? Figyelünk arra, hogy másokról jót mondjunk, és a harag idején inkább csendben maradjunk? Kerüljük a pletykákat és a rágalmakat? Elolvastuk már a Katekizmusnak azt a részletét, mely a nyolcadik parancsolatot tárgyalja?

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, a saját véleményem és ötleteim üresek és gyengék, amikor nem a te igazságodra épülnek. Te vagy az Igazság. Add, hogy sose legyek olyan bolond, hogy a saját elképzeléseimet jobbnak tartsam a tieidnél. Segíts meglátnom az igazat, és add kegyelmed, hogy a félrevezetést mindig felismerjem és vissza tudjam utasítani. Végül arra kérlek, Uram, hogy az én szavaim hadd segítsenek másoknak is az igazság útján járni. Szeretném, ha a szeretetteljes beszéd lenne a névjegyem.

Elhatározás: Ma legalább két emberről jót mondok és kerülöm a pletykálkodást.


Erdő Péter bíboros atya szeptemberi imaszándéka:

Add Urunk, hogy a felnövekvő nemzedék nyugodt körülmények között tanulhasson és az igazi emberi értékek tiszteletében nevelkedjen. A boldogságos Szűz Anyának, az Iskolák Pártfogójának szeretete kísérje katolikus óvodáink és iskoláink munkáját!


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger