2008. szeptember 18., csütörtök

Montserrat jelöltségi ház

Montserrat jelöltségi ház

A jezsuita Montserrat jelöltségi ház 2008. szeptember 12-én, Szűz Mária névnapján, végre megnyitotta kapuit. Először az év során összegyűlt mind az öt jelölt. Először egy szentmisére, majd egy vacsorára. Azóta itt lakunk.

Múlt hét pénteken este szentmisével kezdődött meg a ház élete. Ez volt az első alkalom, hogy mind az öten itt voltunk. Még messze nem volt minden kész. Hiányoztak még szekrények, nem működött a zuhany, nem volt kenyérvágó késünk sem. De már itt miséztünk, vacsoráztunk, s beszélgettünk az éjszakába nyúlóan.

Azóta itt lakunk. Még fúrunk, faragunk, alakítgatunk a házon. A szekrényemből még hiányoznak polcok. Fűtés még nincs, de majd lesz. Addig sem árt meg egy kis aszkézis. ;)

Kicsit ilyen, kicsit olyan lett, de a mienk. Sőt, egész rendes kégli lett. Majd mutatok róla képet, ha sikerült tényleg belaknunk.

Montserratról

Szent Ignác, miután megtért, Loyolából elindult Barcelona felé, hogy onnan hajózzon el Jeruzsálem felé. Ment, mendegélt és eljutott Montserrat lábához. Montserrat sziklás ormai között régi kolostor állt, már akkor is. A vándor itt vetette le szép ruháit, s ettől kezdve csak zsákruhásnak nevezték.

Éppen egy Mária ünnep volt. Nagy lelkesedésében letérdelt a Szűz Mária kép előtt, s egész éjjen át imádkozott.

Olyan élmény volt ez számára, hogy gyorsan bele akarta írni kis könyvecskéjében, hogy mit is élt át. Ezért megállt a közeli faluban, Manrézában. Ebből a kis megállásból az lett, hogy egy évig a környéken maradt. Nagyon fontos volt ez a lelkiélete számára. Volt öröme, bánata, „lelki sötétsége”, minden. Visszajárt a montserrati atyákhoz, s a vezetésükkel építgette lelki életet.

Valami ilyesmit csinálunk mi is, ha nem is tökéletes a hasonlat. Elindultunk egy úton, meg van a célunk. (Bár Ignác végül nem a Szent Földre ment.) A hosszú és esetenként küzdelmes noviciátust megelőzi a látogatásunk Montserrat hegyén. Lelkesen mindenünk oda szeretnénk adni az Úrnak, de nem szabad kapkodni. Igyekszünk fejlődni Isten és ember kapcsolatunkban, s felkészülve tovább menni a noviciátusba.

(( Ezt a levelet az www.eleklaszlo.hu automatikusan hozta létre. Ha nem vágysz az ilyenekre, kérlek írj egy levelet nekem: eleklaszlo[kukac]freemail[pont]hu.))

Általános kihallgatás szeptember 17-én

Általános kihallgatás szeptember 17-én
szeptember 18. 8:54

XVI. Benedek pápa az általános kihallgatáson katekézisét franciaországi útjának szentelte.

A Szentatya szerdán délelőtt a VI. Pál teremben tartotta meg az általános kihallgatást. A pápa Castel Gandolfóból érkezett a Vatikánba, ahol a világ különböző részeiből érkezett zarándokok sokasága fogadta őt. A budapesti hívekhez a Szentatya magyarul szólt, s megköszönte, hogy imádkoznak az egyházért és az ő péteri szolgálatáért. „Szívből viszonzom ezeket és Istennek ajánllak titeket imáimban” – mondta a pápa a magyar zarándokoknak.

Katekézisét a Szentatya franciaországi útja főbb eseményeinek szentelte. 10. lelkipásztori látogatása során a francia fővárost, Párizst és a lourdes-i kegyhelyet kereste fel, ahol Mária 150 évvel ezelőtt jelent meg Szent Bernadettnek.

„Lélekben találkoztam az egész francia néppel és így leróttam tiszteletemet a szeretett francia nemzet előtt, amely nemzetben az egyház már a II. századtól kezdve alapvető civilizáló szerepet játszott. Adjátok meg a császárnak, ami a császáré és Istennek, ami az Istené! A pápa Jézusnak ebből a híres mondásából kiindulva magyarázta meg, hogy az egyháznak éppen ebből az alapvető civilizáló szerepéből érlelődött meg a politikai és a vallási szféra szétválasztásának eszméje. A római pénzérmékre a császár arcképét nyomták, és ezek az érmék neki jártak. Ugyanakkor az emberek szívébe bevésődött a Teremtő, életünk egyetlen Urának arca. A valódi laicitás tehát nem jelenti azt, hogy eltekintünk a vallási dimenziótól, hanem elismeri, hogy éppen ez a biztosítéka szabadságunknak.

A Szentatya az általános kihallgatáson elhangzott beszédében felidézte a kulturális élet képviselőivel történt találkozását a bernardinusok párizsi kollégiumában. Kifejtette: az istenkeresés során kifejlődött a monostorokban az igazi műveltség, az igazi kultúra, amely azután a mi kultúránkat is alakította. A quaerere Deum, az Isten felé haladás jelenti ma is minden igazi kultúra alapját.

A párizsi Notre Dame-székesegyházban tartott vesperás során a Szentatya a keresztény hit két nagy kincsére: a Szentlélekre és a keresztre emlékeztetett. Az Invalidusok terén bemutatott szentmisén pedig Pál apostolnak a korintusiakhoz szóló szavai nyomán arra buzdította a francia híveket, hogy keressék az élő Istent, aki az Eucharisztiában jelen lévő Jézusban nyilatkoztatta ki igazi arcát és arra indít mindenkit, hogy úgy szeressék testvéreiket, amint Ő szeretett bennünket.

Végül a Szentatya Lourdes-ban tett látogatására emlékezett. A Pireneusok e kis városát a világosság, az ima, a reménység és a megtérés helyének nevezte. Mária iskolájában, aki a Megfeszített Krisztus első és tökéletes tanítványa volt, a zarándokok megtanulják azt, hogy saját életük keresztjeit Krisztus dicsőséges keresztjének világosságában szemléljék. A kereszt üzenete pedig az, hogy szenvedés nélkül nincs igazi szeretet és fájdalom nélkül nem születik új élet. Ezt az igazságot sok ember éppen Lourdes-ban tanulja meg, mert ez a búcsújáró hely a hit és a reménység iskolája. Az általános kihallgatás során a Szentatya elmondta, hogy mélyen meghatotta őt a csendben, áhítatosan imádkozó emberek sokasága Lourdes-ban. Amikor Mária megjelent itt Szent Bernadettnek, kiváltságos helyet nyitott az emberiségnek, hogy találkozzon a gyógyító isteni szeretettel – mondta végül a pápa szerdán délelőtt az általános audiencia során.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: CPP


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A kubai embargó feloldásáért

A kubai embargó feloldásáért
szeptember 18. 9:44

Az amerikai püspöki konferencia elnöke, Francis George bíboros, chicagói érsek felszólította a washingtoni kormányt, hogy függessze fel a kereskedelmi embargót Kuba ellen. A bíboros személyes levelet írt Bush elnöknek.

Tekintettel a legutóbbi hurrikánok pusztításaira, legfőbb ideje, hogy akár átmenetileg is, de feloldják az embargót – idézi a püspöki konferencia elnökét a Kathpress. Az embargó a katasztrófa sújtotta térségben élő emberek segélyezését is hátráltatja.

Az egyházak, ahogy a kormányok is, arra buzdítják az embereket, hogy nagylelkűen forduljanak szükséget szenvedő embertársaik felé. Az Egyesült Államok hagyománya, hogy ilyen helyzetekben segítséget nyújt, s erre joggal büszke lehet. Most pedig mindent meg kell tenni, hogy a humanitárius segítség célba érjen – áll a levélben.

Az Ike és a Gustav hurrikán több százezer házat rongált meg vagy döntött romba a szigetországban, a kárt mintegy ötmilliárd dollárra becsülik. A katasztrófa után Havanna többször is kérte Washingtont az embargó feloldására.

Magyar Kurír

Kép: fidelito101.wordpress.com


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Fiatalok imaestje a tisztaságért

Fiatalok imaestje a tisztaságért
szeptember 18. 14:59

Szeptember 26-án, pénteken imaest lesz a budapesti Egyetemi templomban azoknak a fiataloknak, akik fontosnak tartják a kitartást a tisztaság eszménye mellett a párkapcsolatban és a tiszta szerelmi életet a házasságban.

Az imaest a 6 órai szentmise után kezdődik. A program keretében Bíró László püspök szól a fiatalokhoz, ezenkívül lesz katekézis, ima és vezetett elmélkedés. A zenei szolgálatot az imperfectum együttes végzi. Az összejövetel este 10 órakor teázással zárul. Akinek péntek éjszaka szállásra lenne szüksége, jelezze az oli[kukac]katolikus.hu e-mail címen.

A szervezők, akik szeretettel hívják a fiatalokat: Bíró László püspök, Roska Péter atya, Fogassy Judit SDSH nővér, Kiss Mónika SSS (Országos Lelkipásztori Intézet)

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Konferencia az Alpha kurzusról

Konferencia az Alpha kurzusról
szeptember 18. 10:56

A kurzus magyarországi szakemberei egynapos konferenciára hívnak mindenkit, aki érdeklődik a csoportos lelkiségi előadássorozat iránt, s akár szervezője, akár résztvevője kíván lenni saját egyházközségében hasonlónak.

Az Alpha kurzus napjaink egyik leghatékonyabb missziós módszere. Eddig a világ 158 országában 9 millió ember végezte el, a legkülönfélébb keresztény egyházak szervezésében. A konferenciára október 4-én, szombaton 9 órától 17-ig kerül sor a Lágymányosi Ökumenikus Konferenciaközpontban (Budapest, XI. ker., Magyar Tudósok körútja 3., a Petőfi-híd budai hídfőjétől 5 perc séta).

Honlapcím: www.alphakurzus.hu

A tervezett program:

9.00 – Regisztráció
9.30 – Köszöntés, imádság
9.50 – „Mi az Alpha?”
10.10 – Alapelvek
10.50 – Szünet
11.00 – Alpha a gyakorlatban 1-2.
12.30 – Ebéd
13.15 – Szemináriumok
14.15 – Tanúságtételek
14.45 – Mi történik az Alpha után? Az új tagok beépítése a közösségbe
15.15 – Fórum
15.45 – Szünet
16.00 – Imaszolgálat az Alphán
17.00 – Zárás

A részvételi díj 2000 Ft, amely magában foglalja a színvonalas helyszín, az ebéd, a kávé valamint a konferencia jegyzet költségeit. Ebből a szervezők 1000 Ft-ot kérnek regisztrációs díjként a jelentkezési határidőig befizetni a következő bankszámlára: OTP 11711041-29911497.
Igényelhető készpénz átutalási megbízás is (csekk) az Alpha irodában.

Jelentkezési határidő: szeptember 22.

A jelentkezési lapot a következő címre küldhetik az érdeklődők:
Alpha Alapítvány, 1106 Budapest, Porcelán u. 3-9., vagy az alphakia@t-online.hu e-mailcímre.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

2008. szeptember 21., évközi 25. vasárnap

2008. szeptember 21., évközi 25. vasárnap
szeptember 18. 12:47

Isten nagylelkű jósága és az ember irígysége

Naszreddin Hodzsához, az arab bölcshöz, elment egyszer három fiútestvér. Elébe tettek egy zsák diót, amelyet apjuktól örököltek és kérték, ossza el közöttük úgy, mintha maga az Isten osztaná. Erre a bölcs az egyik gyereknek adott egy szem diót, a másiknak egy marékkal, a harmadiknak a zsákban maradt többit. Amikor látta, hogy elégedetlenkedtek, azt mondta: „Jó! Akkor elosztom úgy, ahogy a szolgák osztanák.” Megszámolta a diókat és pontosan harmad részét adta mindegyiknek.

Az arab bölcs döntése nagyszerűen példázza Isten matematikáját. Isten nem a 10-es számrendszerben gondolkodik. Így a szolgák számolnak. Ő teljesen szabad ajándékainak szétosztásában. A jutalmazás nem szigorúan teljesítmény szerint történik nála, hanem ingyenes jóakarata szerint.

A szőlőmunkásokról szóló példabeszéd Istennek ezt a meghökkentő matematikáját példázza. Nem csoda, ha a munkások maguk is értetlenül állnak előtte. És az sem meglepő, ha első hallásra mi is elnémulunk és el kell fogadnunk az Úr kijelentését, amelyet az olvasmányban hallottunk: „Az én gondolataim nem a ti gondolataitok és az én utjaim nem a ti utjaitok.”

Az évközi 25. vasárnap evangéliumának hallatán ismernünk kell eredeti értelmét és mának szóló üzenetét.

I. A példabeszéd elsődleges értelme

Amikor a Mester ajkán először elhangzott, az a farizeusok ellen szólt. Jézus a farizeusok szűkkeblűségét, irigységét ostorozta, akik saját teljesítményeikben bíztak és Isten irgalmát irigyelték a vámosoktól és bűnösöktől. A mennyek országát a maguk számára akarták kisajátítani, mint kiérdemelt, megszolgált bért. Ami jár nekik. Másokat pedig kizártak volna belőle.

II. Mának szóló üzenete

Fordítsunk most a történeten 2000 évet. Máris Isten mai szőlőjében, a mai Egyházban élő hívők zúgolódására figyelhetünk. Tanulságok számunkra:

1. Ne zúgolódjunk a könnyítések miatt.
Az utolsó néhány évben az Egyház enyhítette a szigorú előírásokat. Egyszerűsítette a böjti fegyelmet, a parancsolt ünnepek jó részét a következő vasárnapra helyezte át, elfogadta a felelős családtervezést.

Erre egyesek kétségbe estek a lazaság miatt. Panaszkodtak: nekünk még hurcolnunk kellett egész életünkben a kemény előírások terhét. Önmegtagadással volt tele életünk. A munkanapra eső parancsolt ünnepeken a nagy fáradság ellenére is részt vettünk a szentmisén. Minket még a vegyes házasságtól óva intettek. Ma mindezek nem látszanak már fontosnak. Azt mondják, ezek nélkül is lehet valaki jó keresztény. A szőlőmunkások zúgolódása hangzik ajkukon: mi viseltük a nap terhét, hevét és most egyenlők leszünk azokkal, akik könnyen megúszták.

2. Ne irigyeljük az üdvösség lehetőségét a nem-hívőktől.

A II.Vatikáni Zsinat az Egyházról szóló dokumentumában így fogalmaz: „A Gondviselés nem tagadja meg az üdvösséghez szükséges támogatást azoktól sem, akik önhibájukon kívül nem jutottak el az Isten ismeretére, de iparkodnak a helyes út elérésére, vagyis lelkiismeretük törvényei szerint cselekszik a jót.” A teológusok „névtelen keresztényeknek” nevezik őket. Erre egyesekben felébred az irigység: ha a hitetlenek nem fognak eleve elkárhozni, akkor mi hívők miért vesszük magunkra a keresztény élet fáradalmait?

3. Fogadjuk el Isten meghökkentő matematikáját.

Jézus a példabeszéd szerint azt hirdeti, hogy Isten azokat is megjutalmazhatja jóságában, akik nagyon keveset tettek érte.
Semmiféle üzem nem volna hajlandó azt hirdetni, hogy akik alig valamit dolgoztak, ugyanannyit kapnak, mint akik az egész normát teljesítették. Nincs tanár, aki nem teljesítmény alapján osztályoz. Isten azonban nem jut csődbe, ha szívére hallgat. Megteheti, hogy nyilvánosan kimondja: ő jó és irgalmas.

4. Kerüljük a „haszon-erkölcs” filozófiáját.

Vannak munkák, amelyek önmagukban hordozzák jutalmukat. Egy űrhajósnak, aki először léphetett a Holdra, nem az a legnagyobb jutalma, hogy erre a feladatra ő lett kiválasztva? Nem inkább örül annak, hogy ebben a szédületes technikai bravúrban részt vehetett? Talán irigyli a földi irányító központ munkásaitól a fizetséget azon a címen, hogy munkájuk kevésbé veszélyes? Egy költő számára az a jutalom, hogy könyvét eladták és az érte járó pénzt megkapta? Nem sokkal inkább az, hogy olvassák és gondolatai visszhangra találnak tisztelői lelkében? És egy hivatásos orvos számára nem nagyobb jutalom az a tudat, hogy segíteni tudott, mint a boríték?

Az ember számára az igazi jutalom a földi küldetéséért, hogy átélheti: Isten munkatársa voltam. Jóleső örömmel nyugtázhatja: nem voltam munkanélküli. És a halál pillanatában, a nagy összegezéskor megállapíthatja: „Sok lehetőséget kaptam életemben arra, hogy segítsek. Hozzájárultam ahhoz, hogy a világban több legyen a jóság, az igazság, a szeretet. Én ezeket a lehetőségeket felhasználtam. Isten segítségével embertársaim javát szolgáltam, példámmal másokat a helyes útra irányítottam, a szomorúakat vigasztaltam, a tévelygőknek tanácsot adtam, másokat hitre, bizalomra vezettem. Ezekben látom legnagyobb jutalmamat.

Kosztolányi: „Hajnali részegség” c. versének szavaival kijelenthetem :
Bizony ma már, hogy izmaim lazulnak,
Úgy érzem én, barátom, hogy a porban,
Hogy lelkek és göröngyök közt botoltam,
Mégiscsak egy nagy ismeretlen Úrnak
Vendége voltam.

Hajnal Róbert/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Vallások – veszély, avagy remény társadalmainkban

Vallások – veszély, avagy remény társadalmainkban
szeptember 18. 13:47

November 21-től 23-ig a Semaines Sociales de France Lyonban nemzetközi konferenciát szervez, amelynek címe: Vallások – veszély, avagy remény társadalmainkban. A már címében is izgalmakat rejtő konferencia arra keresi a választ, hogy az emberek és eszmék globalizált világában a vallások a megosztást idézik elő, vagy éppen ellenkezőleg: a társadalmi kohézióhoz járulnak hozzá.

Ez a kérdés fontos a mai Európában, ahol több vallás hívei élnek együtt a mindennapokban. Az egyházak és vallások hosszú távon fontos vonatkoztatási ponttá válhatnak az európai demokráciákban, ehhez azonban szükség van a vallások társadalmi elismerésére, a vallásoknak pedig egy pluralista társadalomhoz illő, nem tekintélyen alapuló, nyílt kommunikáció megteremtésén kell munkálkodniuk. A nemzetközi konferencia ezen kérdések és feladatok átgondolására ad lehetőséget.

A konferencia napirendjén előadások, viták, beszámolók, műhelymunkák szerepelnek a közélet és a tudomány ismert szereplőinek közreműködésével. A tanácskozás francia, német és angol nyelven zajlik, így a részvételhez valamelyik nyelv ismerete szükséges. A szervezők olyan személyek jelentkezését várják, akik érdeklődnek Egyházunk társadalmi tanítása iránt, elkötelezettséget éreznek Európa jövőjéért, és készek a hazai közvélemény keresztény kovászaként tevékenykedni.

A magyar jelentkezők a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség szervezésében közös busszal indulnak a konferenciára. A mintegy 18 órás út során – oda- és a visszafelé is – szállást biztosítanak útközben. A busz november 19-én délelőtt indul és november 24-én a késő esti órákban érkezik vissza.

Az utazás és a lyoni szállás (reggelivel) költségeit a francia rendezők biztosítják, az itthon befizetendő részvételi díj a következőket tartalmazza: kedvezményes részvételi díj a konferencián, naponta szendvicsebéd, utasbiztosítás, tranzitszállás. A részvételi díj: 30.000 Ft/fő. A résztvevőknek a buszos utazás alatti ellátásról, valamint a vacsorákról maguknak kell gondoskodniuk.

A konferencia részletes programja a www.ssf-fr.org oldalon található francia, angol és német nyelven.

!!! Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2008. szeptember 30. !!!

A jelentkezési lap letölthető a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség honlapjáról. A jelentkezés elfogadásáról, a részvételi díj befizetésének részleteiről és az utazással kapcsolatos további részletekről értesítést küldenek. További információ a 62/426-785-ös vagy a 30/475-2417-es telefonszámon, illetve az info[kukac]kife.hu e-mail címen kapható. A jelentkezéshez rövid szervezeti bemutatkozást is kérnek (max. 10. sor).

KIFE/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A Biblia hete Pécsett

A Biblia hete Pécsett
szeptember 18. 14:21

Szeptember 28. és október 4. között rendezik meg a Biblia hetét Pécsett. A rendezvény keretében ismert emberek olvasnak fel a Szentírásból a Széchenyi téren, minden délután 16 és 17 óra között.

Közreműködnek: Aknai Tamás egyetemi tanár, Balikó Tamás a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Bánffy György színművész, Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió örökös főbemondója, Dobos László főiskolai tanár, Fischerné Dárdai Ágnes, a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtár főigazgatója, Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Garadnay Balázs általános helynök, Heidl György eszmetörténész, Horváth Zoltán a Baranya Megyei Önkormányzat alelnöke, Ivasivka Mátyás tanár, dr. Kellermayer Miklós egyetemi tanár, Kertészfi Ágnes iparművész, Korinek László akadémikus, egyetemi tanár, tiszteletbeli német konzul, Kutas József a Szent Mór Iskolaközpont igazgatója, N. Szabó Sándor színművész, Papp Lajos szívsebész, Péterné Marosy Katalin, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra igazgatója, Unger Pálma színművésznő, továbbá a testvéregyházak meghívott vendégei.

A hét megnyitóján, szeptember 28-án ünnepi köszöntőt mond Garadnay Balázs általános helynök a pécsi bazilikában.

Pécsi Egyházmegye/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Értelmiségiek összefogása egy emberibb világért

Értelmiségiek összefogása egy emberibb világért – előadások Szombathelyen
szeptember 18. 16:31

A fenti címmel indít előadássorozatot a Martineum Felnőttképző Akadémia. Az első előadás témája az olimpia évében a sport.

Az előadás címe: Ép testben ép lélek – A sportról az olimpia évében

Előadó: Elek Sándor újságíró, a Duna Televízió sportszerkesztője

Az előadás időpontja: szeptember 26. 18:00

A program ingyenes, a részvételt Kukor Eszternél (Tel.: 94/514-354; E-mail: kukor[kukac]martineum.hu) vagy a www.martineum.hu címen kell jelezni.

* * *


A sorozat további előadásai és időpontjai:

Október 10. – A politika és az ember
Előadó: Meszlényi László, újságíró az ORTT korábbi kurátora

Október 17. – A reklám és az emberi méltóság
Előadó: Csermák Zoltán, újságíró, a Magyar Televízió kiemelt szerkesztője

Október 31. – A média hatása az emberekre
Előadó: Pekár István újságíró, filmszerkesztő, a Duna Televízió korábbi elnöke

November 28. – A Tudás hatalma című film bemutatása
Előadó: Elek Sándor, Csermák Zoltán

Az előadások 18 órakor kezdődnek.

Martineum/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A bűnös asszony, aki bocsánatot nyert

A bűnös asszony, aki bocsánatot nyert

2008. szeptember 18. Évközi huszonnegyedik hét - Csütörtök

P. Matthew Kaderabek, LC

Lk 7, 36-50

Egy farizeus meghívta, hogy egyék nála. Betért hát a farizeus házába, és asztalhoz telepedett. Élt a városban egy bűnös nő. Amikor megtudta, hogy a farizeus házában van vendégségben, alabástrom edényben illatos olajat hozott. Megállt hátul a lábánál, és sírva fakadt. Könnyeit Jézus lábára hullatta, majd hajával megtörölte, elárasztotta csókjaival, és megkente illatos olajjal. Mikor ezt a farizeus házigazda látta, így szólt magában: "Ha próféta volna, tudná, hogy ki és miféle az, aki érinti: hogy bűnös nő." Jézus akkor hozzá fordult: "Simon, mondanék neked valamit." Az kérte: "Mester! Hát mondd el!" "Egy hitelezőnek két adósa volt. Az egyik ötszáz dénárral tartozott neki, a másik ötvennel. Nem volt miből fizetniük, hát elengedte mind a kettőnek. Melyikük szereti most jobban?" "Úgy gondolom az, akinek többet elengedett" - felelte Simon. "Helyesen feleltél" - mondta neki. Majd az asszony felé fordulva így szólt Simonhoz: "Látod ezt az asszonyt? Betértem házadba, s nem adtál vizet a lábamra. Ez a könnyeivel áztatta lábamat, és a hajával törölte meg. Csókot sem adtál nekem, ez meg egyfolytában csókolgatja a lábam, amióta csak bejött. Aztán a fejemet sem kented meg olajjal. Ez meg a lábamat keni illatos olajával. Azt mondom hát neked, sok bűne bocsánatot nyer, mert nagyon szeretett. Akinek kevés bűnét bocsátják meg, az csak kevéssé szeret." Aztán így szólt az asszonyhoz: "Bűneid bocsánatot nyernek." A vendégek összesúgtak: "Ki ez, hogy még a bűnöket is megbocsátja?" De ő ismét az asszonyhoz fordult: "A hited megmentett. Menj békével!"

Bevezető ima: Uram, köszönöm ezt a veled töltött időt. Segíts jól használnom. Erősítsd hitemet, hogy meglássam az életemet vezérlő kezedet. Erősítsd reményemet, hogy minden tekintetben megbízzak benned. Növeld szeretetemet, hogy életem legapróbb részleteiben is hű lehessek hozzád. Add, hogy sose távolodjam el tőled.

Kérés: Úr Jézus, add, hogy igaz lélekkel ülhessek veled egy asztalhoz, miközben megadom a neked kijáró tiszteletet.

1. Krisztus Isten. Ismét azt lájuk, hogy Jézus olyasmit tesz, ami az Ószövetségben csak Istennek állt jogában: bűnöket bocsát meg. Ez a bűnbocsánat mind a mai napig Isten kezében van, és Ő földi szolgálói, a papok révén adja nekünk ezt a kegyelmét. Ahogyan C. S. Lewis is rámutat erre A tiszta kereszténység című művében, nem lehetséges úgy végigolvasni a Szentírást, hogy a végére Krisztust csak egy nagy prófétának és nem Isteni személynek tartanánk. Vagy Isten volt, vagy pedig ördögtől megszállott. És Ő egyértelműen kimondta, hogy Isteni személy. „Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok.” (Jn 8, 58) - nevezte meg magát azzal a névvel, melyet Isten Mózessel beszélve önmagának adott: „Aki vagyok.” Isteni természetéről minden alkalommal egyértelműen nyilatkozott, amikor bűnöket bocsátott meg, ami minden evangéliumban gyakran előfordul. Ha egyszer elköteleződünk Jézus mellett, mi történhet még?

2. Sok vétek sok kegyelmet vonz. Isten egy céllal lépett be az időbe és térbe: hogy minél több lelket megmentsen a bűn szolgaságából. A megszentelő kegyelem ajándéka, mely ősszüleink első bűnével elveszett, most ismét a miénk lehet Krisztus által. Ez a megszentelő kegyelem szó szerint megnyitja számunkra a mennyek kapuit, ha együttműködünk vele. A mennyben egyetlen bűnös megtérésén és megmentésén is örvendeznek. Ezért az egész menny Jézussal együtt örült az asszony megtérésének. Az asszony könnyekig hatódott ezen kegyelem elnyerése miatt, és szívét elárasztotta a Krisztus iránt érzett szeretet. A történelem bővelkedik olyan emberekben, akiknek sok bocsátatott meg és nagy szeretetük volt: Szt. Mária Magdolna, Szt. Pál, Assisi Szt. Ferenc, Szt. Ágoston, és még sokan mások. Hogyan követhetjük őket? Isten nagyon szeret minket, és szeretne minél többször találkozni velünk a bűnbocsánat szentségében, akár ötszáz dénárral tartozunk neki, akár ötvennel. Szeretné, ha a valódi szabadságot elnyervén - melyben őt ismerjük, szeretjük és szolgáljuk - sírnánk örömünkben.

3. Hogyan nyerjük el Krisztust? Jézus a Simon nevű farizeusnál vacsorázik, ő mégis sok akkortájt elterjedt vendéglátói kötelességet elmulaszt. Simon nem köszönti csókkal Jézust, nem ad neki vizet a lábmosáshoz és nem keni be a fejét olajjal. Ezek a mulasztások Simon hitének hiányosságát mutatják, különösen a síró asszonnyal összevetve, aki mindennek eleget tesz. Jézus minden szentmise alkalmával velünk vacsorázik. Vágyik erre az együttlétre:” Vágyva vágytam rá, hogy ezt a húsvéti vacsorát elköltsem veletek, mielőtt szenvedek.” (Lk 22,15). Mi hogyan készülünk a vele való találkozásra, a szentáldozásra? Milyen állapotban tartjuk a lelkünket? Teljesítem-e az Istennek járó alapvető udvariassági gesztusokat, mint amilyen az időben érkezés, megfelelő öltözködés, térdhajtás illetve általában a szeretet és tisztelet? Elmagyaráztam gyermekeimnek (koruknak megfelelően) a szentmise részeit? Megerősítettem őket az Oltáriszentségbe vetett hitükben?

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, bűneim megbocsátása új életet és reményt adott nekem. Kegyelmed által teljesen megújultam. Nagyon hálás vagyok ajándékodért, ami megtöltötte szívemet örömmel. Köszönöm a meghívásodat, hogy az Eucharisztikus asztalnál veled együtt egyek. Semmi más nem adhatna többet nekem. Add, hogy sose vegyem megszokottnak ezt az ajándékot. Segíts a szentmisén teljesen rád figyelnem és mindenféle udvariasságnak eleget tennem.

Elhatározás: A vasárnapi szentmisére legalább öt perccel előbb érkezem, hogy szívemet és lelkemet felkészítsem a szentáldozásra.


A Pápa ima szándéka 2008. szeptember hónapra:

Hogy a vallásszabadság jogát tiszteletben tartsa minden nép kormánya.

Hogy a fiatal egyházak igehirdetésének keresztény üzenete mélyre hatoljon az adott kultúrába.


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Evangélium

2008. szeptember 18. - Csütörtök

Abban az időben egy farizeus meghívta Jézust, hogy étkezzék nála. Betért
hát a farizeus házába, és ott asztalhoz ült. Élt a városban egy bűnös nő.
Amikor megtudta, hogy Jézus a farizeus házában van vendégségben,
alabástromedényben illatos olajat hozott. Megállt hátul Jézus lábánál.
Sírt, könnyeivel öntözte Jézus lábát, majd hajával megtörölte, és
csókolgatta. Végül pedig megkente illatos olajjal. Ennek láttára a
vendéglátó farizeus így szólt magában: "Ha ez próféta volna, tudná, hogy
ki és miféle, aki érinti őt: hogy ez egy bűnös nő." Jézus akkor hozzá
fordult: "Simon, mondanék neked valamit." Az így válaszolt: "Mester,
beszélj!" "Egy hitelezőnek két adósa volt. Az egyik ötszáz dénárral
tartozott neki, a másik ötvennel. Nem volt miből fizetniük, hát elengedte
tartozását mindkettőnek. Melyikük szereti most jobban?" "Úgy gondolom az,
akinek többet engedett el" - felelte Simon. "Helyesen ítéltél" -
válaszolta Jézus. Majd az asszony felé fordulva így szólt Simonhoz: "Látod
ezt az asszonyt? Betértem házadba, s te nem adtál vizet a lábamra. Ez
viszont könnyeivel öntözte a lábamat, és hajával törölgette. Csókot sem
adtál nekem, ez meg szüntelenül csókolgatja lábamat, amióta csak bejött.
Aztán te nem kented meg fejemet olajjal. Ez meg kenetet öntött a lábamra.
Azt mondom hát neked, sok bűne bocsánatot nyert, mert nagyon szeretett.
Akinek keveset bocsátanak meg, az kevésbé szeret." Aztán így szólt az
asszonyhoz: "Bocsánatot nyertek bűneid. Menj békével!"
Lk 7,36-50

Elmélkedés:

"Sok bűne bocsánatot nyert, mert nagyon szeretett" - mondja Jézus a bűnös
asszonynak a mai evangélium szerint. A Jézus iránti szeretet arra indítja
az asszonyt, hogy megmossa Jézus lábát, hajával megtörölje és illatos
olajjal bekenje. Az asszonyt olyan kötelező udvariassági cselekedetet tesz
ezzel, amit a farizeus vendéglátóként elmulasztott. Simon farizeus talán
észre sem veszi saját mulasztását, s talán nem is gondol arra, hogy
megsértette a vendégszeretet előírásait, jogot tart arra, hogy ítéletet
mondjon az asszony felett, de ugyanakkor Jézus felett is, amiért megengedi
e bűnösnek a közeledést. Az asszonyban éppen az a Jézus iránti szeretet
van meg, ami hiányzik a farizeusból. E szeretet bűnbocsánatot jelent
számára.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Dicsérünk téged, láthatatlan Atyánk, halhatatlanságunk ajándékozója. Te
vagy az élet forrása, a világosság forrása, a kegyelem és az igazság
forrása. Szereted az embereket, és különösképp is a szegényeket.
Mindenkinek kész vagy megbocsátani, és Fiad által mindenkit magadhoz
hívsz.
______________________________

Mennyire vallásos a világ és Európa?

Mennyire vallásos a világ és Európa? – Reprezentatív felmérés a világ vallásosságáról
szeptember 17. 8:05

A fiatalok világszerte sokkal nagyobb számban vallják magukat vallásosnak, mint általában hinnénk. Nagy különbség van azonban a különböző kontinenseken élők, és a különböző vallásokhoz tartozók válaszai között – derül ki a német Bertelsmann-Alapítvány által készített felmérésből. A kutatás eredményeit bemutató konferencián az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökeként részt vesz Erdő Péter bíboros is.

A felmérés során, amelyet az idén júliusban Sydney-ben megrendezett Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából készítettek, 21 000 embert kérdeztek meg, akik a világ különböző országaiban élnek, és különféle világvallásokhoz tartoznak. A nagyszabású kutatás célja, hogy választ keressen azokra a kérdésekre, hogy milyen erős a hit, a vallás a világban, milyen hatással van a vallásosság a politikai döntésekre, a gyermekek nevelésére, a környezettel való kapcsolatra, a különböző élethelyzetek megoldására. Milyen fogalmai vannak a mai embernek Istenről, illetve az isteniről?

Az interdiszciplináris vallásközi felmérést konferencia keretében ismertetik szeptember 17-én Brüsszelben. A kutatásnak Európára vonatkozó eredményeit Martin Rieger professzor (Bertelsmann Alapítvány) ismerteti, a pódiumbeszélgetésen Erdő Péter bíboros mellett részt vesz többek között Dieter Heidtmann, az Európai Egyházak Konferenciája (KEK) képviseletében, a beszélgetést Ingo Friedrich, európa-parlamenti képviselő, az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) és az Európai Demokraták Képviselőcsoportjának tagja vezeti.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger