2008. szeptember 20., szombat

A segítő szeretet nyelve a leguniverzálisabb

A segítő szeretet nyelve a leguniverzálisabb
Erdő Péter nyilatkozata a Városmisszióról a Magyar Hírlapban

szeptember 20. 10:02

„Még nincs vége a Városmissziónak, de az már most megállapítható, hogy idén különösen nagy hangsúlyt kaptak a kulturális események, hiszen ebben az időszakban szerveztük meg a Szakrális Művészetek Hetét, amelyről már most tudjuk, hogy rengeteg érdeklődőt vonzott.”

A Magyar Hírlapban (5.o.) A remény is lehet tanúságtétel Erdő Péter bíboros prímás nyilatkozik az idei Városmisszióról. A magyar katolikus egyházfő elmondta: „Még nincs vége a Városmissziónak, de az már most megállapítható, hogy idén különösen nagy hangsúlyt kaptak a kulturális események, hiszen ebben az időszakban szerveztük meg a Szakrális Művészetek Hetét, amelyről már most tudjuk, hogy rengeteg érdeklődőt vonzott.” A Szakrális Művészetek Hete nem csak Budapesten és nem csak katolikus intézményekben de más felekezetek múzeumaiban és állami gyűjteményekben is igyekezett bekapcsolni az érdeklődőket a keresztény kultúrába. Esztergomban, Pápán, Győrben és Veszprémben is vannak például rendezvények. Ezek nemcsak a rendkívül gazdag magyar keresztény kulturális örökséget mutatják be, hanem a most megmutatott műtárgyak révén egy emberi magatartást is láthatóvá tesznek.

Erdő Péter figyelmeztetett: „Minden embernek van missziós küldetése, azonban ez nem erőszakos, hanem felkínáló. Hitelesen és vonzóan kell bemutatnunk az örömhírünket. Bátran, de nem agresszíven. Szent Péter levelében olvassuk: ’Legyetek mindig készen rá, hogy mindenkinek megfeleljetek, aki csak kérdezi, mi az alapja reményeteknek” (1Pét 3,15). Ha azt látják, hogy reményben élő emberek vagyunk, ha látják, hogy derűsen élünk, akkor megkérdezik: vajon miért? És nekünk valóban van reményünk. Meg kell tudnunk mondani, hogy miben reménykedünk. Ez pedig tanúságtétel.” A bíboros prímás rámutatott: „A nagyvárosi ember elveszítette azokat az értékőrző közösségeket, melyek védelmezhetnék. Lassan a családtagok sem beszélnek egymással. Az elmagányosodó embereknek is kínálnak plébániáink a Városmisszió idején, de máskor is egyfajta életmintát, közösségi létmódot, segítséget.”

Dippold Pál interjúkészítő kérdésére, hogy mi a hit átadásának leghatékonyabb módja, a bíboros prímás kifejtette: „Nem mindegy, mit mond és mit tesz az ember, a puszta mosoly vagy a puszta beszéd kevés. A hit átadásához kell a szeretet kisugárzása. Én magam a hitet a saját szüleimtől kaptam otthon, de ha engem otthon a szüleim nem szerettek volna, akkor nem biztos, hogy elkezdtem volna érdeklődni aziránt, hogy ők miben is hisznek. Azt hiszem, hogy a szeretet nyelve a leguniverzálisabb, a segítő szeretet nyelve.” Erdő Péter emlékeztetett rá: „Európa gyökerei a zsidó-keresztény kultúrába kapaszkodnak. Ez a vallási örökség azt a meggyőződést tartalmazza, hogy az Isten maga szól hozzánk, kinyilatkoztatja önmagát, és ez a kinyilatkoztatás történelmi. A keresztény hit szerint Jézus Krisztus személyében nyeri el a maga teljességét. Minekünk az ő személye is egy biztos alap. Minden gazdasági, kulturális, az együttélést érintő újjászületésnek objektív igazságon és valóságon kell alapulnia, és minden nehézség ellenére úgy érezzük, hogy ehhez készek vagyunk szívesen hozzájárulni, ebben otthon vagyunk. Mi minden emberre tisztelettel nézünk, mint Isten képmására.”

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Sillye Jenő és barátai a magyarfalui csángókért

Sillye Jenő és barátai a magyarfalui csángókért

>>

Hangversenyt tartanak a Ciszterci Szent Imre templomban (Budapest, XI. Villányi út 25.), ily módon segítve a magyarfalui csángók anyanyelvi oktatását. Sillye Jenő és barátai 2008. szeptember 28-án, vasárnap 20 órakor lépnek fel.

070721-Sillye-Jeno.jpg A hangverseny előtt, 19 órától szentmise.

Adományokat köszönettel fogadnak a szervezők.

A szerkesztő, Csányi Tamás karnagy írja:

Magyarfalu. Kicsiny és távoli település a csángók földjén, ahol egy garázsban talált szállást a tanító és ugyanitt oktatta - délutánonként - a magyar szóra fogékony gyerekeket. A tanterv részeként ezt nem teheti, ahogy az ünnep is rendre elmúlik anyanyelvű szentmise nélkül. Látni a célt, kitartani a nehézségek ellenére, hűségesnek maradni a reményhez: ez volt a közéletben tevékeny, néhai Deák András sorvezetője Magyarfalu felé. Így lett - sokak segítségével - szellemi központja és tárgyi feltétele a szépen megújuló parasztház annak, hogy ma mintegy 150 diák tanulhasson benne. Tennivaló még számos. Ezért szeretnénk szerény lehetőségeinkkel évről évre jelezni, hogy a Szentimreváros és a messze került honfitársaink közötti távolság csak a térképen jelentős. Kedves Olvasó, kérjük, tisztelje meg jelenlétével törekvésünket, viszonzásul fiatalos muzsikát ajánlunk - nemcsak fiataloknak.

Koreai szent vértanúk

Koreai szent vértanúk
(Szt. Kim Teagon András, Szt. Chong Hasang Pál és vértanútársaik)
2008. szeptember 20. - Szombat

Amikor egyszer a városokból nagy tömeg gyűlt Jézus köré, ő ezt a
példabeszédet mondta nekik: "Kiment a magvető magot vetni. Amint vetett,
némely szem az útfélre esett; ott eltaposták, és az égi madarak
felcsipegették. Némely mag köves helyre esett. Alighogy kikelt, elszáradt,
mert nem volt nedvessége. Némely pedig tövisek közé hullott. A tövisek
felnőttek vele együtt, és elfojtották. A többi jó földbe hullott. Kikelt,
és százszoros termést hozott." E szavak után Jézus felkiáltott: "Akinek
füle van, hallja meg!"
Akkor megkérdezték tanítványai, hogy mi a példabeszéd értelme. Így
válaszolt: "Nektek megadatott, hogy megértsétek Isten országának titkait.
A többieknek csak példabeszédekben, hogy nézzenek, de ne lássanak,
halljanak, de ne értsenek. A példabeszéd értelme ez: a mag Isten igéje. Az
útfélre eső mag azokat jelenti, akik hallgatják az igét, de aztán jön az
ördög, és kiveszi a szívükbe hullott igét, hogy ne higgyenek, és így ne is
üdvözüljenek. A köves talajra hullott mag azokat jelenti, akik
meghallgatják az igét, örömmel be is fogadják, de az nem ver bennük
gyökeret. Egy ideig hisznek, de a kísértés idején elpártolnak. A tövisek
közé eső mag azokat jelenti, akik meghallgatják az igét, de az élet
gondjai, gazdagsága és élvezetei elfojtják bennük a növekedést, és termést
nem hoznak. A jó földbe eső mag végül azokat jelenti, akik meghallgatják
az igét, jó és erényes szívvel meg is tartják, és termést is hoznak
állhatatosságban."
Lk 8,4-15

Elmélkedés:

Az igehirdetőt, aki isteni hívásra vállalkozik a magvetésre, azaz Isten
tanításának a továbbadására, nem keserítheti el az a tény, hogy munkájának
egy része hiábavaló. Vannak, aki hallgatnak az általa közvetített
tanításra, de vannak, akik nem. Ez a jézusi példabeszéd azért tetszik
nekem, mert nagyon realista, a valóságról szól. Hiszen nem ábrándozhatunk
arról, hogy majd mindenki ujjongva és lelkesen hallgatja a szavakat,
főként amiatt nem, hogy a keresztény tanítás mindennapi megvalósítása
bizony nehézségekkel is jár. Egyesek ugyan hallják a tanítást, de nem
éreznek magukban késztetést arra, hogy úgy is éljenek. Öröm tölti el
viszont az igehirdetőt amiatt, hogy munkájának eredménye is van, egyesek
bőséges termést hoznak, s megvalósítják mindazt, amiről az üdvösség
tanítása szól.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Ó Jézus, te mindenkinek egyforma nagylelkűséggel felajánlod szavadat és
tanításodat. Ahogy a magvető nem tesz különbséget a földre vonatkozóan,
hanem egyszerűen mindenütt vet, éppúgy te is egyformán intézed tanításod a
gazdaghoz, a szegényhez, a bölcshöz, a tudatlanhoz, a buzgóhoz, a
lustához, a bátorhoz és a gonoszhoz. Megkülönböztetés nélkül beszélsz
mindenkihez.
Add, Uram, hogy tanításodat figyelemmel hallgassam és állandóan eszemben
tartsam, s erővel és bátran megvalósítsam.
Aranyszájú Szent János
______________________________

Koreai szent vértanúk

2008. szeptember 20.

Koreai szent vértanúk

(Szt. Kim Teagon András, Szt. Chong Hasang Pál és vértanútársaik)

P. Matthew Kaderabek, LC

Lk 8, 4-15

Mikor pedig nagy tömeg gyűlt egybe, és a városokból özönlöttek hozzá, a következő példabeszédet mondta: ,,Kiment a magvető magot vetni. Amint vetett, az egyik mag az útfélre esett. Ezt azután eltaposták, és az ég madarai felszedegették. A másik sziklára esett. Ez kikelt, de aztán elszáradt, mert nem volt nedvessége. Egy másik a tövisek közé esett. A tövisek is felnőttek vele, és elfojtották. De más szemek a jó földbe estek. Kikeltek és százszoros termést hoztak.'' Amikor ezt elmondta, felkiáltott: ,,Akinek van füle a hallásra, hallja meg!'' Tanítványai később megkérdezték őt, hogy mit jelent ez a példabeszéd. Ő ezt mondta nekik: ,,Nektek adatott, hogy megismerjétek Isten országának titkait, másoknak csak példabeszédekben, hogy nézvén ne lássanak, és hallván ne értsenek. Ez tehát a példabeszéd: A mag Isten igéje. Az útfélre hullott magok azok, akik hallgatják, de azután eljön az ördög, és kiveszi az igét szívükből, nehogy higgyenek és üdvözüljenek. A kősziklára hullott magok azok, akik, amikor hallják, örömmel fogadják az igét, de nincs gyökerük; egy ideig hisznek, a kísértés idején azonban elpártolnak. A tövisek közé hullott magok azok, akik hallgatják, de az élet gondjai, gazdagsága és gyönyörűségei később elfojtják bennük az igét, és gyümölcsöt nem teremnek. Amelyik pedig jó földbe esett, azokat jelenti, akik tiszta és jó szívvel hallgatják az igét, megtartják, és gyümölcsöt hoznak állhatatosan.

Bevezető ima: Úr Jézus, hiszem, hogy te vagy Isten Fia, aki azért jött, hogy szeretetből megváltson bennünket. Megtestesülésed reménnyel tölt el. Hálám jeléül csak annyit tehetek, hogy teljes szívemből, lelkemből és erőmből téged szeretlek.

Kérés: Szelíd és alázatos szívű Jézus, tedd a szívemet a tiédhez hasonlóvá.

1. Az alázatosság a kulcs a szentté-váláshoz. Mily sok útja van az elbukásnak! Jézus azt mondta: „Én vagyok az Út.” Ezt az utat követem? Isten kegyelme nélkül belőlem is könnyen rossz termőföld válik, és elutasítom Jézust, nem szívom magamba vagy csak nem gyakorlom az Ő tanítását. Ha jó termőfölddé akarok válni, el kell ismernem Isten kegyelmét és hálát kell adnom érte. Nehézségek idején alázatosan, kitartóan és türelmesen meg kell vallanom a hibáimat és újra el kell indulnom. Tudom, hogy Isten csodás dolgokra képes egy alázatos szívvel. De azt is tudom, hogy egy büszkeséggel teli szívben nehezen tud munkálkodni.

2. Lelkiismeretből. Mi lehet rosszabb egy halott lelkiismeretnél, egy olyan lelkiismeretnél, melyet az állandó bűnök és kompromisszumok elaltattak? A gonosz lélek megkeményedett szívben, vagy bűntől halott lelkiismeretben könnyedén eltereli a figyelmet Isten igazságáról. Folyamatosan formálni kell a lelkiismeretemet az Egyház tanítása szerint, és erősíteni az eltökéltségemet az imádság és a szentségek segítségével. Jézus mondta: „Én vagyok az Igazság.” Megtanultam felismeri az igazságot és örülni neki?

3. Gyümölcsöt hozni. Milyen gyümölcsökre vágyik Isten tőlem? Például a lelkek megtérésére, a saját lelkemnél kezdve. Kitartóan tudom formálni és védeni a lelkemet? Idővel jobb lett az imaéletem, vagy még mindig a gyerekkori szintemnél tartok? Közelebb akarok hozni másokat Krisztus teljességéhez? Szeretnék jól imádkozni, a Szentírást jobban megismerni? Meglátom-e a családomban az apostoli munkám elsődleges célpontját, azt a helyet, ahol a leginkább kéne gyümölcsöt teremnem Krisztus számára? Türelmes vagyok a családommal? Cselekedeteim közel állnak Isten Igéjéhez? Jézus azt mondta: „Én vagyok az Élet.” Ő az én életem? Csak akkor teremhetek jó gyümölcsöt.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, te vagy számomra az Út, az Igazság és az Élet. Ezért olyan termőfölddé szeretnék válni, mely Igéd által harmincszoros, hatvanszoros, százszoros termést hoz. „Szavad fáklya a lábam elé, világosság az utamon. ” (Zsolt 119, 105). Adj erőt, amikor megkísért a könnyű út, mert az általában zsákutcába vezet.

Elhatározás: A vasárnapi szentmisén teljes figyelmemet az Igeliturgiára fordítom, hogy Isten Igéje gyökeret verhessen a szívemben.


Erdő Péter bíboros atya szeptemberi imaszándéka:

Add Urunk, hogy a felnövekvő nemzedék nyugodt körülmények között tanulhasson és az igazi emberi értékek tiszteletében nevelkedjen. A boldogságos Szűz Anyának, az Iskolák Pártfogójának szeretete kísérje katolikus óvodáink és iskoláink munkáját!


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger