2008. szeptember 24., szerda

A Szent Pál-bazilikában lesz a püspöki szinódus nyitó szentmiséje

A Szent Pál-bazilikában lesz a püspöki szinódus nyitó szentmiséje
szeptember 24. 8:31

Vatikáni közlés szerint XVI. Benedek pápa a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában mutatja be a XII. rendes püspöki szinódus nyitó szentmiséjét október 5-én, vasárnap délelőtt 9.30-kor.

A szinódus rendes ülése október 5-től 26-ig zajlik majd a Vatikánban. Témája a júniusban bemutatott munkadokumentum alapján „Isten igéje az Egyház életében és küldetésében”.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Az Európai Örökség Napjai a Vatikánban

Az Európai Örökség Napjai a Vatikánban
szeptember 24. 10:33

A Szentszék is részt vesz az Európai Örökség Napjai című rendezvénysorozatban, amelyet a kontinens 40 országában tartanak meg ebben a hónapban. A Vatikánban szeptember 28-án, vasárnap több helyszín is bekapcsolódik az ünnepségbe, amelynek témája: Az európai örökség a kultúrák közötti párbeszédért.

Az esemény szervezésében közreműködik az Egyházi Kulturális Javak Pápai Bizottsága, a Vatikáni Múzeumok és az Egyházi Régészeti Pápai Bizottság is – áll a Szentszék szeptember 23-i közleményében.

Szeptember 28-án a látogatók ingyen tekinthetik meg a Vatikáni Múzeumokat és a római katakombákat. Ezen a napon fotókiállítás is nyílik a Szent Kallixtusz katakombáknál a régi Via Appián. Az október 28-ig látogatható tárlat címe: római temetkezési szokások és sírleletek a késő ókorban – keresztény, pogány és zsidó sírok összehasonlítása.

* * *

Ezen a hétvégén, szeptember 27-én és 28-án Magyarországon is számos kulturális kincs lesz látogatható a Kulturális Örökség Napjai keretében. A helyszínekről a rendezvény honlapján olvasható tájékoztatás: www.oroksegnapok.hu.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Vallási érzékenységet sértett az orosz tévéadó

Vallási érzékenységet sértett az orosz tévéadó
szeptember 24. 11:55

Baszmannij területi ügyészsége helyt adott az orosz evangélikus egyház keresetének, melyek kifogásolták a 2x2 nevű kereskedelmi csatorna műsorpolitikáját. Szeptember 8-án a hivatal megállapította, hogy a South Park című rajzfilmsorozat erőszakot és erkölcstelenséget közvetít nézői felé, továbbá szélsőséges indulatokat gerjeszthet.

A Times online szerint a kereskedelmi csatorna műsora miatt keresztény szervezetek többször is tiltakoztak. A szóban forgó részben (mely a „Mr. Hankey’s Christmas Classics” címmel volt látható idén januárban) megjelentek a Sátán és Adolf Hitler alakjai, amint Hankey-vel egy karácsonyi revüműsort adnak elő. A műsor és a hozzá tartozó CD az ügyészség szerint alkalmas volt a kereszténység alapvető eszméinek kigúnyolására. A korábban már többszörösen figyelmeztetett adó az újabb elmarasztalással a fennmaradását kockáztatja, amennyiben megtagadhatja tőle a médiahatóság a frekvenciaengedélyt. Újabb vizsgálatok is vártak a csatornára, s ennek következtében további sorozatok kapcsán is várható elmarasztalás. A szeptemberi ítéletet üdvözölte az orosz ortodox egyház és a kaukázusi muzulmánok szervezete is.

A televíziós csatornát 1990-ben alapították, s elsősorban szovjet és amerikai rajzfilmek sugárzására szakosodott. A 90-es években többször is szüneteltette működését, 2002 óta ismét folyamatosan van jelen az orosz média palettán. Az ítélet után honlapjukon a mellékelt kép volt látható.

Magyar Kurír

Kép: 2x2tv.ru


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Könyvbemutató és vitaest hit és tudomány viszonyáról

Könyvbemutató és vitaest hit és tudomány viszonyáról
szeptember 24. 13:34

A Hiszem vagy tudom? című könyv kapcsán beszélget Kampis György tudományfilozófus, Somfai Béla jezsuita erkölcsteológus és Tóth Mihály filozófus, utazásszervező október 2-án, csütörtökön 18 órakor az MTA székházának kistermében. Bevezetőt mond Kroó Norbert, az MTA alelnöke.

Az elmúlt években szegedi és bécsi magyar egyetemisták vitaestek sorát rendezték hit és tudomány viszonyáról. A Typotex kiadónál „Hiszem vagy tudom?” címmel most megjelent kötet a vitaestek hangfelvételeinek szerkesztett változatát tartalmazza.

Ez a hiánypótló kezdeményezés teológusok, hívő és ateista természettudósok és filozófusok számára tette lehetővé, hogy nézeteiket nyilvánosan kifejthessék, és egyúttal inspiráló párbeszédekben többféle nézőpontból megvilágíthassák. A hit és a tudomány viszonyával kapcsolatban a legkülönbözőbb témák kerülnek terítékre a véletlen és a teremtés viszonyától kezdve aktuális ökológiai problémákon át a legtöbb vitát kiváltó bioetikai kérdésekig.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Vakok és gyengénlátók kerékpáros zarándoklata Rómába

Vakok és gyengénlátók kerékpáros zarándoklata Rómába
szeptember 24. 14:10

30 vak és gyengénlátó indult útnak a németországi Mainzból Rómába szeptember 13-án, hogy részt vegyenek a mai általános kihallgatáson.

A zarándoklattal a kerékpárosok a vakok és gyengénlátók problémáira kívánták felhívni a figyelmet. Az út az „Euro-Tandem-Pilger-Tour 2008 címmel a német Pro Retina egyesület szervezésében valósult meg. A sportolók egy kristályból készült nagyítót vittek ajándékba a Szentatyának.

A 20 és 70 év közötti zarándokok tíz nap alatt teljesítették az 1500 kilométeres utat Svájcon és Olaszországon keresztül. A résztvevők Németországból, Svájcból, Luxemburgból, Belgiumból, Franciaországból és Olaszországból érkeztek. Az utat tandemkerékpárokkal tették meg: elöl egy látó, hátul pedig vak, illetve gyengénlátó társa. A csoportot egy busz, felkészült személyzettel, illetve nyolc „tartalékpilóta” kísérte. A leghosszabb megtett táv egy nap alatt 190 km volt.

Az út egyik szervezője, Horst Schwerger úgy fogalmazott: a tandemkerékpározás arról tesz tanúságot, hogy a látók és a látássérültek együtt le tudják győzni a nehézségeket.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Benedek pápa jövőre felkeresi Pio atya sírját

Benedek pápa jövőre felkeresi Pio atya sírját
szeptember 24. 14:42

A Pio atya halálának 40. évfordulóján tartott megemlékező szentmisén Tarcisio Bertone bíboros államtitkár bejelentette: a Szentatya jövőre felkeresi a szentté avatott kapucinus szerzetes sírját San Giovanni Rotondóban.

Pio atya (1887-1968) a legismertebb olasz szentek közé tartozik. Sírját évente mintegy hétmillió ember keresi fel. Halálának 40. évfordulója alkalmából teste április óta üvegkoporsóban látható a Santa Maria delle Grazie kegyhely kriptájában – írja a Kathpress.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Lélek–Ritmus Egyházzenei Találkozó

Lélek–Ritmus Egyházzenei Találkozó
szeptember 24. 16:48

Szeptember 27-én ötödik alkalommal rendezik meg a Lélek–Ritmus Egyházzenei Találkozót Dunabogdányban.

A találkozó délelőtt 10 órakor kezdődik a dunabogdányi római katolikus templomban.

Program:

10.00 – A találkozó megnyitója. Laderman Együttes (Dunabogdány)
11.00 – A szentendrei Péter és Pál-templom énekkara
12.00 – Szentmise gitáros énekekkel (DAX)
14.00 – Koinonia Együttes (Dunabogdány)
15.00 – Kájoni Kar (Veresegyház)
16.00 – Sillye Jenő és barátai

A nap lelki vezetője: Neruda Károly plébános

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Szent Jeromos Napok Pécsett

Szent Jeromos Napok Pécsett
szeptember 24. 17:52

A Pécsi Hittudományi Főiskola szeptember 29-én és 30-án Szent Jeromos Napokat rendez. A szervezők célja, hogy a jeles közbenjáró segítségével és sok programmal segítsenek fiataloknak és idősebbeknek közelebb kerülni a Biblia világához.

30-án délelőtt és a kora délután programjai gyermekeknek és fiataloknak szólnak, a késő délután és az este a fiataloké és a felnőtteké lesz. A hittanórákon, bibliaórákon és előadásokon kívül az érdeklődők meghallgathatják az evangélikus kórus hangversenyét, és megtekinthetik Pier Paolo Pasolini Máté evangéliuma c. filmjét is.

A részletes programról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola honlapján lehet tájékozódni.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Elrejtett történelem IV.

Elrejtett történelem IV.

Még egy ismeretlen titkot hozok nyílvánosságra: A kegytemplom két tornyában lévő négy harang adatait. Ez annyiban elrejtett, hogy csak az láthatja meg, akinek megadatik, hogy fölmenjen a tornyokba. Bizonyára lesz olyan olvasóm, akinek számára érdekes ez a téma.

A harang létének fő célja a tájékoztatás: Él az Egyház! Itt hírdetik az evangéliumot! Hívja a vallásos embereket imára, szentmisére. Nagy ünnepek örömhírét is harangzúgás jelzi. Haláleset hírüladása ugyancsak harangozással történik. Helyenkint viharveszély esetén is meghúzzák a harangokat. Amint a népi mondás tartja: A híveket hívogatom, halottakat elsíratom, vészfelhőket eloszlatom..

A kegytemplom mostani harangjait Hönig Frigyes aradi harangöntő mester készítette 1924-ben. Beszerzéséről P. Trefán Leonárd rendtartományfőnök gondoskodott. 1924 pünkösd ünnepére elvégezték a harangok felszerelését a tornyokban. Ezekkel harangoztak a búcsús keresztalják érkezésekor. Azóta is hiánytalanul használatban vannak.

A négy harang adatai a következők:

Az első a boldogságos Szűz Mária tiszteletére készült ezzel a felírással: Csudákkal ékes somlyói Mária, Védd és segítsd székely népedet. Súlya: 1133 kg. - Ez a harang a kettős torony út felőli tornyában van. A következő 3 harang a kolostor felőli toronyban van elhelyezve.

A második harang Jézus szent Szíve tiszteletére készült: Jézusnak isteni Szíve, Megpróbáltatásunk nehéz idejében vezesd égi úton Szent Ferenc erdélyi fiait. Súlya: 752,5 kg.

A harmadik harang Szent Ferenc tiszteletére lett öntve: Szent Ferenc atyánk, nagy rendalapítónk, könyörögj érettünk. Súlya: 339,5 kg. A negyedik harang Páduai Szent Antalhoz hív: Csodákat, kik látni vágytok, oh jöjjetek Szent Antalhoz. Súlya: 150,5 kg.

A harangok összhangja a következő képpen hangzik: C Esz G C

A rendszer elektromos haranghúzó berendezést nyert 1974-ben. A passaui Perner cég gyártmánya. A munkálatot elvégző mérnök Karl Schuck, Temesvárról. Segítségei voltak: Csathó Miklós fiatal ember és én magam.

Első időkben, szűkség esetén eljött a Mérnök úr karbantartás végett. Majd megmutatta nekem, mit-hogyan kell kezelni, beállítani. Azóta házilag, néha képzett mester segítségével végezzük el a karbantartást. A harangok és elektromos működtető rendszerük immár 34-éve, hibátlanul üzemelnek. Hála Istennek!

Igaz tisztelettel: P. Márk József OFM

Küldetésünk van

2008. szeptember 27-én szombaton 18.30-kor

– amely egyben a Szentírás vasárnap vigíliája –

tartjuk a Vándor Evangélium körök szeptember havi szentmiséjét

a Terézvárosi Avilai Szent Teréz Templomban

(VI. ker. Pethő S. u. 2.).

minden imakört és érdeklődőt szeretettel várunk.

A szentmisét követően osztjuk ki a következő év imafüzeteit.

A templom ezen a hétvégén tartja a Városmissziós rendezvényét is, amelyre ugyancsak mindenkit hívunk és várunk.


Küldetésünk van

2008. szeptember 24. Évközi huszonötödik hét – Szerda

Szent Gellért püspök és vértanú

P. Shane Lambert LC

Lk 9,1-6

Akkor Jézus összehívta a tizenkettőt, erőt és hatalmat adott nekik a gonosz lelkek fölött és a betegségek gyógyítására. Aztán elküldte őket, hogy hirdessék az Isten országát és gyógyítsák meg a betegeket. "Semmit se vigyetek az útra - hagyta meg nekik -, se botot, se tarisznyát, se kenyeret, se pénzt, se egy váltás ruhát. Ha egy házba betértek, ott szálljatok meg és onnét induljatok tovább. Ha valahol nem fogadnak be benneteket, hagyjátok ott a várost, és még a port is rázzátok le lábatokról ellenük tanúságul." Útra keltek hát, bejárták a falvakat, mindenütt hirdették az evangéliumot és gyógyították a betegeket.

Bevezető ima: Uram, a Szent Pál jubileumi évben a lelkek megmentése iránti megújult buzgósággal fordulok feléd. Hiszek benned, és irántam való szeretetedben. Taníts, hogy életemen átvilágítson katolikus hitem, és segíts, hogy hitemet terjesszem a világban. Növeld hitemet, reményemet, és szeretetemet, hogy Szent Pállal együtt kiálthassam: „Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem.” (Gal 2,20)

Kérés: Uram Jézus, taníts meg a te nevedben cselekedni, hogy általam a te hatalmad és tekintélyed hasson a világban.

1. Isten küldötte. Látjuk, ahogy Jézus összehívja a tizenkét apostolt, ahogy erőt, hatalmat, és küldetést ad nekik. „Áldott, aki az Úr nevében jön.” Aki tehát egyet befogad Krisztus apostolai közül, az Isten küldöttét fogadja be. Szegénységemet mutatja, ha keresztényként a saját nevemben lépek fel a világban, vagy egyedül csak saját képességeimre, és erőmre hagyatkozom. Ha azonban Krisztus nevében és az Ő akarata szerint cselekszem, olyan biztosítékom van, amit maga Isten adott nekem, hogy gyümölcsöket fogok teremni. Ezért meg kell kérdeznem magamtól, milyen gyakran vannak saját terveim összhangban Isten akaratával, vagy csak önző kívánságaim szerint cselekszem? Valóban megélem az isteni erényeket, a hitet, reményt és szeretetet – különösen a másokkal való kapcsolataimban?

2. A felhívás. Jézus azt akarja, hogy tanítványai ne anyagi dolgokra támaszkodjanak: „Semmit se vigyetek az útra - hagyta meg nekik -, se botot, se tarisznyát, se kenyeret, se pénzt, se egy váltás ruhát. Ha egy házba betértek, ott szálljatok meg, és onnét induljatok tovább.” Jézus a lelkek megmentésére hívta meg apostolait. Ennek a munkának a gyümölcse nem olyan anyagi dolgok függvénye, amelyeket használnak, hanem annak a tanúságnak, amelyet az apostolok tesznek Krisztusról és az Ő isteni üzenetéről. Így tud Isten ereje hatni általuk a világban. Szent Pál így foglalja össze ezt a két feltételt: „Ez a kincsünk azonban cserépedényben van, hogy a nagyszerű erőt ne magunknak, hanem Istennek tulajdonítsuk.” (2 Kor 4,7). Krisztus különös hangsúlyt fektet Isten országának terjesztésére és a betegek gyógyítására: az irgalmasság testi és lelki cselekedeteire. Amikor találkozom a szükséget szenvedőkkel, törekszem arra, hogy én magam is Krisztus szeretetét adjam tovább, vagy csupán hideg anyagi dolgokkal próbálom mindezt helyettesíteni?

3. A hűség gyümölcse. Az evangélium beszámol nekünk az apostolok tevékenységének gyümölcseiről: „Útra keltek hát, bejárták a falvakat, mindenütt hirdették az evangéliumot és gyógyították a betegeket.” Azzal, hogy az apostolok Krisztusnak engedelmeskedtek, meg tudták tenni mindazt, amiért Jézus elküldte őket: a szükséget szenvedőket vigasztalni az örömhírrel, és meggyógyítani a betegségeket. Az apostolok hűsége saját személyesen meghozott kemény áldozatuk eredménye volt, hiszen nekik valóban Krisztusról és nem önmagukról kellett tanúságot tenniük. Szent Pál emlékeztet minket az önátadás megélésére, és egyben az üdvösség feletti örömre is: „A keresztről szóló tanítás azoknak, akik elvesznek, balgaság ugyan, de nekünk, akik üdvözülünk, Isten ereje.” (1 Kor 1,18). Hoztam már áldozatot valakiért szeretetből? Valóban átadtam szívemet Krisztusnak?

Beszélgetés Krisztussal: Uram vedd fagyos szívemet, és olvaszd fel szereteteddel! Oldj el engem az anyagi kötöttségeimtől, hogy a te Szent Lelkedben szabad legyek! Taníts engem szeretetben átölelni keresztemet, hogy a lelkek megmentésében eszközöd lehessek, és mások általam kapják meg a te szereteted vigasztalását!

Elhatározás: Ma az Isten és a lelkek iránti szeretetből megteszek egyet az irgalmasság testi, vagy lelki cselekedeteiből.


A Pápa ima szándéka 2008. szeptember hónapra:

Hogy a vallásszabadság jogát tiszteletben tartsa minden nép kormánya.

Hogy a fiatal egyházak igehirdetésének keresztény üzenete mélyre hatoljon az adott kultúrába.


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Janus Pannonius újratemetése Pécsett

Janus Pannonius újratemetése Pécsett
szeptember 23. 17:24

Az egykori pécsi püspök és nagy magyar humanista költő 1472. március 27-én Medveváron hunyt el. Földi maradványait 1991-ben, a pécsi székesegyház felújításakor találták meg. Újratemetésére október 21-én kerül sor méltó körülmények között.

A megemlékezés október 20-án kezdődik, majd a másnap délutáni püspöki szentmise után a székesegyház altemplomában helyezik nyughelyére Janus Pannonius csontjait, melyeket eddig a baranyai régészeti múzeumban őriztek. A temetés előtt emlékkonferenciát tartanak Pécsett, a bazilikában felravatalozott koporsó előtt pedig tiszteletét fejezheti ki minden látogató.

Az ünnepségsorozat programja:

2008. október 20. hétfő

14:00 - Ünnepélyes mandulafa ültetés Janus Pannonius emlékére a Püspöki Palota kertjében és a városfal mentén. Beszédet mond: Dr. Fabényi Júlia a Baranya Megyei Múzeumok igazgatója.

15:30 - A bazilika megnyitása, tiszteletnyilvánítási lehetőség Janus Pannonius földi maradványai előtt. (A bazilika nyitva tart mindaddig, amíg imádkozó vagy tiszteletet nyilvánító hívő van.)

2008. október 21. kedd

10:00 - Emlékkonferencia a Püspöki Palotában.
Előadások:
Kárpáti Gábor régész: Janus Pannonius sírjának feltárása
Hiller István oktatási és kulturális miniszter: Magyar-európai diplomáciai kapcsolatok a reneszánsz idején
Kovács Péter igazgató, Római Magyar Akadémia: Janus Pannonius a politikus
Jankovits László tanszékvezető PTE: Janus Pannonius a humanista
Török József egyháztörténész PPKE : A középkorvégi liturgia pécsi sajátosságai
Valter Ilona régész: Művészet és tárgyi kultúra a 15. századi Dél-Dunántúlon.

15:00 - Püspöki szentmise.
A temetés a szentmisét követően lesz a bazilika altemplomában.

Kapcsolódó rendezvények:

A Janus Pannonius Múzeum által készített kiállítások:
– Képzőművészeti Osztály: Martyn-féle illusztrációk Janus Pannoniusról és verseiről
– Helytörténeti Múzeum: Receptek a reneszánsz korból
– Régészeti Múzeum: A Janus arc 3 dimenziós rekonstrukciója
– Természettudományi Múzeum: A mandula genealógiája
– Néprajzi Múzeum: Mandorlás Madonna ábrázolások

A kiállítások az éjszaka folyamán is megtekinthetők!

Pécsi Egyházmegye/Magyar Kurír

Kép: lexikon.katolikus.hu


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Kultúra

Kultúra
Máréfalviak régi viselete
[ 2008. szeptember 23., 10:18 ]

Mindig öröm, ha sokan vagyunk ebben a házban – kezdte mondandóját Kovács Piroska pénteken, a máréfalvi tájházban megtartott kiállítás megnyi­tóján. A szemerkélő esőben többek közt falusiak, diákok, pedagógusok, a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont munkatársai gyűltek össze a ház udvarán, valamint jelen volt a Haáz Rezső Múzeum néprajzosa, Miklós Zoltán, aki a kiállítást méltatta.

A Nagyapáink, nagyanyáink ko­rabeli viselete című ki­ál­lítás keretében nem az ün­nepi, a mára leegyszerű­sö­dött székely ruhát hivatott be­mu­tatni Kovács Piroska gyűj­te­­ménye, hanem a mindennapok öl­tözékét, a télen gyapjúból, nyáron kenderből készült viselet darabjait vonultatja fel. 2004-ben, amikor a tájházat hivatalosan megnyitották, a hátsó szobát időszakos kiállí­tások helyszínének szánták, hal­lhattuk Piroska nénit.

Eddig a kendermegmunkálás folyamatát rögzítették, viszont el­jött az ideje a váltásnak – ez a népviseleti kiállítás is részben kapcsolódik az előző témához. A szervezők – a Kőlik Hagyo­mány­őrző Egyesület – hűek sze­retnének maradni a kezdetben leszögezett tervhez, mi­sze­­rint ne egy elavult bemuta­tó­termet-házat mű­köd­tes­se­nek, hanem időszakos kiállításokkal tegyék élővé a portát, hogy az ne csak az átutazónak nyújtson látnivalót, hanem az ö­rökségmentésen túl az itthoniak számára is újjal szolgál­jon. Miklós Zoltán muzeológus a viseletek koráról tájékoztatta ké­sőbb a jelenlévőket.

Ki­de­rült, a gyűjtemény az 1800-as évek második felétől az 1900-as évek közepéig számlál öl­tö­zéket, melyeket a máréfalvi ö­re­gektől kapott Kovács Pi­ros­ka. Az évtizedek múlásával a város közelsége a „gúnyán” is meglátszott, míg végül a fa­lu az ötvenes években „levet­kőzte” korabeli viseletét. A táj­ház hátsó szobájában nagyított fotók kísérik végig 1856-tól 1943-ig a népi öltözék mó­do­sulását, ugyanakkor egy-egy da­rabot a helyszínen meg is cso­dálhatunk. A tárgyi em­lékek mellett igen fontosak a fényképek, melyeket a helyiek bocsátottak a szervezők ren­del­kezésére – van korabeli, Or­bán Balázs által készített fotó is –, ám a kiállításmegnyitón ta­lálkoztunk egy Imre József (alsó képen) ne­vezetű bácsival, azzal, a­kinek édesanyja egy 1914-es fo­tográfián gyerme­ké­vel ö­lében látható.

A férj a há­bo­rúban volt. Józsi bácsi könnyekkel szemében nézett a je­lenlévőkre és a fényképre. Ő 1924-ben született, tíz évvel a fo­tográfia készülte után. U­gyanitt elegyedtünk szóba a 76 éves Ilonka Gizellával is, aki pél­dául a tájház közelébe „jött fér­hez”. Mint mondta, nagy­já­ból így is nézett ki több mint ötven évvel ezelőtt ez a porta. A kiállítást a Nemzeti Kul­tu­rális Alap, a Communitas Ala­pít­vány és a máréfalvi önkormányzat támogatta.

Barabás Blanka
Udvarhelyi Híradó

Szent Gellért püspök és vértanú

2008. szeptember 24. - Szerda, Szent Gellért püspök és vértanú

Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak: Ne féljetek azoktól, akik
megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek,
aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja. Egy fillérért ugye két
verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta
nélkül! Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek
hát: sokkal többet értek ti a verebeknél! Ha valaki megvall engem az
emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha
valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt,
aki a mennyekben van.
Mt 10,28-33

Elmélkedés:

A Krisztus utáni vágy, a vele való élet vezette Gellért, hogy a bencés
rendbe lépjen és szerzetesként legyen. Nem mintha az imádságban és a
munkában nem találta volna meg Krisztust, de ennél többre vágyott, ezért a
Szentföldre indult, arra a földre, ahol az Úr élt, járt, tanított és
meghalt. A Szentföldre igyekezvén - az isteni gondviselésnek köszönhetően
- az akkor még pogány magyarok földjére jutott. István király kérésére
végül is itt maradt, hogy a Szentföld helyett a magyar földön keresse
tovább Krisztust, s megtalálja azokban, akiknek az Ő tanítását hirdeti.
Isten azt kérte tőle, hogy segítse az életszentségre az itt élőket.
Szent Gellért püspök mai ünnepe emlékeztessen minket arra, hogy magyar
hazánk és az itt élők megszentelődéséért nekünk is dolgoznunk kell.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Szép Velence, ősi város, zengj az Úrnak éneket.
Erényekben kiváltságos, Gondviselés van veled,
mert Gellértet a jóságos Isten adta teneked.

S ó', az Isten választottja, néki adja önmagát.
Lelke üdve lesz a gondja, vállalván a Regulát,
földi pálya nem marasztja, Krisztus útján megy tovább.

Őt e honban tiszteletben részesítik, mint atyát.
Hitet plántál, és a mennyben sokszorozza jók hadát,
templomot rak, s mindenekben csodálják alázatát.

Legyen áldás és imádat Háromság-egy Istennek,
az Atyának és Fiúnak s velük a Szentléleknek,
ki a küzdőknek erőt ad, hogy győzelmet nyerjenek. Ámen.
______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger