2008. szeptember 27., szombat

A tisztaság szabadság, barátság és prófétaság – Imaest a tiszta szerelemért

A tisztaság szabadság, barátság és prófétaság – Imaest a tiszta szerelemért
szeptember 27. 14:08

Szeptember 26-án, pénteken este a budapesti Egyetemi templomban mintegy 200 fiatal gyűlt össze, hogy együtt imádkozzanak és elmélkedjenek a tiszta szerelem értékéről. Az imaestre a márciusban megrendezett imakonferencia folytatásaként került sor.

Az est főszervezői Bíró László püspök, Roska Péter atya, Fogassy Judit SDSH és Kiss Mónika SSS. A program az este 6 órai szentmisével kezdődött, amelyet Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke mutatott be. Szentbeszédét erre a gondolatra építette: „A tisztaság szabadság, barátság és prófétaság.”

A tisztaság szabadság. A szabadság nem elszakadás, leválás valamitől, hanem elköteleződés valami mellett. Korunk jellemzője, hogy a szabadságot leválasztja az igazságról, ebből pedig zűrzavar fakad – idézte Bíró László Benedek pápának az Egyesült Államokban mondott egyik beszédét. Az ember testtől átjárt lélek és lélektől átjárt test. Ezért nemcsak a test ösztöneit, vágyait követi, hanem figyel arra is, Akinek templomává lett, arra a Lélekre, amely átjárja őt. A szexualitás Isten ajándéka, legnagyobb értékeink közé tartozik, amiért az ember Isten kedvéért lemondhat. A tisztaság nem beszűkíti, hanem éppen ellenkezőleg: kitágítja, kiszélesíti az ember életét, hiszen a tisztaságban az emberi élet teljességét éljük meg.

A tisztaság barátság. Jézus azt mondja: „Már nem mondalak titeket szolgáknak, hanem barátaimnak mondalak titeket.” Az egyház szóhasználatában a tisztaság az evangéliumi tanácsok közé tartozik. Miért „csak” tanács? – tette fel a kérdést beszédében a püspök. Az ókor nem tudta elképzelni Isten és ember barátságát, Jézus azonban új módon beszél erről a kapcsolatról: barátaim vagytok. A szolga csak az erejét adja urának, a barát viszont a szívét is odaadja. A barát pedig nem parancsol barátjának, hanem tanácsot ad. Bár a tisztaság tanács, mindannyiunk kötelező számára, kinek-kinek állapota szerint.

A tisztaság prófétaság. A tisztán megélt szerelem prófétai kiállás, amely nem engedi, hogy az ember fogyasztási cikké alacsonyodjon. A tisztaságról tanúskodni azt jelenti: prófétai hivatást felvállalni, prófétai jellé válni, ami a keresztségből fakadó kötelességünk. Tudomásul kell vennünk, hogy a társadalomban a kisebbséghez tartozunk. Amikor azonban a kevesek összegyűlnek, akkor az egyház megéli az apró kovász szerepét, egyetemes küldetését, és mindenkit szeretne meghívni a tisztaságra. Az MKPK családreferens püspöke végül XVI. Benedek pápa Sydney-ben a fiataloknak mondott beszédét idézte: szeretné, ha ez a templom cönákulummá lenne, vagyis olyan hellyé, ahol kit-kit betölt a Lélek. Engedjük, hogy a Lélek betöltsön bennünket, belülről kormányozzon bennünket, hogy Isten országának jele lehessünk!

A szentmise, majd Bíró László rövid katekézise után Roska Péter atya szólt a fiatalokhoz a Prédikátor könyvéből vett idézet (3,1-8.11 – „Mindennek megvan az órája...”) kapcsán. Hangsúlyozta: a párkapcsolat során is minden lépésnek, szakasznak ideje van, ezek összekeveréséből súlyos problémák adódhatnak. A párnak először lelki téren kell összehangolódni, fel kell fedezniük azokat a csatornákat, amelyeken keresztül gondolataikat, érzéseiket, szeretetüket kifejezhetik. Amikor ez az összhang megvan, s a pár ki tudja mondani életre szóló elköteleződését, azután lehet tovább lépni egy kapcsolatban, a testi dimenziónak ezután jön el az ideje. Az elhangzott gondolatokat jól kiegészítette egy káposztásmegyeri jegyespárnak a tisztaságban megélt kapcsolatról szóló tanúságtétele.

Ezután képes elmélkedésen vehettek részt a fiatalok, majd mindenki felírhatta egy kis papírra igenjét, amely múltjának elfogadását, jelenének, jövőjének tisztaságát fejezte ki. Fogassy Judit SDSH nővér Szent Pál efezusiakhoz írt levelének egy részletéről (1,4-14) beszélt: „Őbenne választott ki bennünket a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte.” Judit nővér az istengyermekség tudatos megélésére buzdította a fiatalokat, s arra, hogy ennek a méltóságnak megfelelően éljenek. Ezután szentségimádás következett, amely alatt a fiatalok kivihették meggyújtott mécsesüket az oltárhoz, ami a tiszta szerelemben való elkötelezettségüket fejezte ki. A program 10 óra körül agapéval ért véget. Az est zenei szolgálatát az imperfectum együttes végezte.

A téma iránt érdeklődők a tisztaszerelem[kukac]gmail.com e-mail címre levelet küldve értesülhetnek hasonló rendezvényekről, illetve a kezdeményezés folytatásáról.

Horánszky Anna/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A tisztaság szabadság, barátság és prófétaság – Imaest a tiszta szerelemért

14:08

Szeptember 26-án, pénteken este a budapesti Egyetemi templomban mintegy 200 fiatal gyűlt össze, hogy együtt imádkozzanak és elmélkedjenek a tiszta szerelem értékéről. Az imaestre a márciusban megrendezett imakonferencia folytatásaként került sor.
Erdő Péter bíboros prímás nyilatkozata a Magyar Nemzetben
9:20
Az egyháznak a pozitív értékeket kell feltárnia, vonzó módon.
A tudomány és az élő hit forrása – bibliakutatók a Bibliáról
8:05
A Biblia évében a Könyvek Könyvéről hazai és külföldi bibliatudósok részvételével számos tudományos konferenciát rendeztek. Ezek egyikén, Szegeden beszélgettünk bibliatudósokkal arról, hogy egy kutató számára mit jelent a Szentírás, amely hitének forrása, de egyben kutatásának tárgya is. A kutatómunka, a részletek elemzése során nem veszíti-e szem elől a lényeget, a Szentírás üzenetét?

A Szentírás vasárnapja – a Biblia napja a Biblia évében

A Szentírás vasárnapja – a Biblia napja a Biblia évében
szeptember 27. 16:49

A Katolikus Egyházban szeptember utolsó vasárnapja sajátos ünnep, a Szentírás vasárnapja. Ezen a napon a hívek közössége fokozott figyelemmel és tisztelettel fordul a Biblia felé, ünnepli azt a tényt, hogy a zsidóság nagyjai írásba foglalták történelmüket és prófétáik jövendöléseit, az apostolok és evangélisták pedig Jézus történetét, tanítását, az ősegyház igehirdetését.

Ez az ünnep újkeletű a Katolikus Egyházban. A II. Vatikáni Zsinat alkalmával történt először, hogy a világ püspökei a Szent Péter-bazilikában a főhelyre tették, és a tanácskozások középpontjába állították a Bibliát. Ezen a zsinaton a főpapok testülete messzemenően új szellemű határozatot fogadott el a Bibliáról (Dei Verbum), amely többek között arra szólítja fel a katolikusokat, hogy rendszeresen olvassák a Szentírást.

A Vatikáni Zsinat rendelkezései nyomán született meg az új ünnep, a szentírásvasárnap, amelynek megtartását a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az elsők között rendelte el. Kezdetben nagyböjt egyik vasárnapján ünnepelték, később azonban áthelyezték szeptember utolsó vasárnapjára, tekintettel arra, hogy szeptember 30-án ünnepli az Egyház a nagy bibliafordító, Szent Jeromos ünnepét.

Ezen a napon a katolikus közösségek a templomokban kiemelt helyre teszik a Szentírást, és hálát adnak Istennek azért, hogy a Bibliát a kezükbe kapták, mert ebből megismerhetik a Teremtő elképzeléseit és akaratát, a helyes erkölcsi értékeket és alapelveket, eligazítást és erőt meríthetnek belőle életük egész folyamán, és bizonyosságot arról, hogy az ember boldog öröklétre kapott meghívást.

Különös jelentőséget ad idén ennek az ünnepnek a tény, hogy az esztendőt hazánk keresztény történelmi egyházai a Biblia évének hirdették meg. Számtalan egyházi és világi rendezvény keretében egész évben napirenden van a Könyvek könyvének ünneplése, a Szentírásban rejtőző értékek tudatosítása.

MKPK Sajtóiroda/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Mesélő Biblia

Mesélő Biblia
szeptember 27. 17:49

Kállai Nagy Krisztina grafikusművész meseillusztrációs kiállításának megnyitójára október 1-jén 18 órától kerül sor a Klebelsberg kultúrkúriában.

Kállai Nagy Kriszta IBBY–díjas művész expresszív, mozgalmas és mesés illusztrációi sok szeretettel és humorral örökítik meg a bibliai történeteket. „Nem felejtettem el, milyen gyereknek lenni – mondja a szerző a könyv kapcsán. – Azt remélem, hogy az illusztrációim megelevenítik a történeteket, megjelenítik a szereplők tulajdonságait, érzéseit a mai gyerekek számára.”

Október 17-én, pénteken 10 órától a Mesélő Biblia gyerekeknek szóló könyvbemutatójára kerül sor „Ne csak felolvass, mesélj és játsszunk együtt!” címmel.

A kiállítást megnyitja: Miklya Zsolt író, költő, pedagógus. A tárlat megtekinthető október 19-ig a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt.

Cím: Budapest II. ker., Templom u. 2-10.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Rosszul értelmezett identitás

MA, 2008. szeptember 27-én szombaton 18.30-kor

– amely egyben a Szentírás vasárnap vigíliája –

tartjuk a Vándor Evangélium körök szeptember havi szentmiséjét

a Terézvárosi Avilai Szent Teréz Templomban

(VI. ker. Pethő S. u. 2.).

minden imakört és érdeklődőt szeretettel várunk.

A szentmisét követően osztjuk ki a következő év imafüzeteit.

A templom ezen a hétvégén tartja a Városmissziós rendezvényét is, amelyre ugyancsak mindenkit hívunk és várunk.


2008. szeptember 27. Évközi huszonötödik hét – Szombat

Páli Szent Vince

P. Shane Lambert LC

Lk 9,43b-45

Ő azonban figyelmeztette őket: „Véssétek szívetekbe, amit most mondok! Eljön az idő, hogy az Emberfiát az emberek kezére adják.” De azok nem értették meg ezt a beszédet, és igazi értelme rejtve maradt előttük. Kérdezni azonban nem merték e szavak értelme felől.

Bevezető ima: Uram, a Szent Pál jubileumi évben a lelkek megmentése iránti megújult buzgósággal fordulok feléd. Hiszek benned, és irántam való szeretetedben. Taníts, hogy életemen átvilágítson katolikus hitem, és segíts, hogy hitemet terjesszem a világban. Növeld hitemet, reményemet, és szeretetemet, hogy Szent Pállal együtt kiálthassam: „Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem.” (Gal 2,20)

Kérés: Urunk Jézus, adj nekem erős hitet, hogy ne csak érzelmileg, hanem erényesen is válaszoljak a kegyelmekre, amikkel életemben elhalmozol,.

1. Fizetni a kegyelemért. Az evangélium arról számol be, hogy a Jézust kísérő tanítványok csodálkoztak azon, amit tett. Isten működése az én életemben kegyelem. A kegyelem Isten ajándéka, emberi oldalról nem érdemelhetjük ki a kegyelmet. Krisztus azonban itt azt mondja nekünk, hogy nem helyes azt gondolni, hogy az embernek sosem kell „fizetnie” a kapott kegyelemért. A fizetés első fajtája a figyelmesség. „Véssétek szívetekbe, amit most mondok!” Figyelmesnek lenni fáradságos. Ha nem figyelek, elszalaszthatom azt a kegyelmet, amit nekem szán. Krisztus mindannyiunkat figyelmeztet, hogy mindenki, aki Őt követi, nemcsak boldog pillanatokat fog megélni. Lesznek olyan idők is, amikor a Krisztushoz való hűség azt fogja jelenteni, hogy nem csak saját érzelmeink csalhatnak meg minket, hanem mások bűnei is kárt okoznak nekünk.

2. Meg nem fizetett kegyelem. A fizetség másik aspektusa az, hogy a kegyelemért fizetni kell. Krisztus megfizette azt az árat. „Az Emberfiát az emberek kezére adják.” A megváltás nem lesz ingyen. Az üdvösségnek nagy ára lesz. Lukács beszámol arról, hogy a tanítványok „nem értették meg ezt a beszédet.” El volt rejtve előlük, hogy fel nem fogják, „Kérdezni azonban nem merték e szavak értelme felől.” Jézus tanítványai csodálkoztak a tettei fölött, de azt nem látták világosan, hogy Jézus ezekért a tetteiért a halálával fog fizetni. Én értem-e, hogy tartozom Istennek? Tudom-e, hogy mennyivel tartozom neki? Vagy talán titokban mégis azt gondom, hogy minden ingyen van. Milyen gyakran gyónom meg a bűneimet? Milyen gyakran keresem bűneim bocsánatát? Felfogtam-e, hogy Isten tőlem is elvárhat egy áldozatot? Hogyan is írta Szent Péter: „A szeretet sok bűnt eltakar.” (1.Pét. 4,8) Talán arra fog kérni Krisztus, hogy úgy éljek, ahogy Ő, és segítsek a hálátlan és bűnös emberiséget megváltani.

3. Mártírhalál. A hit középpontja az, hogy a Krisztusban való hit a kereszthez vezet. Krisztus nem szeretné, hogy egyszerűen csak „követője” legyek, abban reménykedik, hogy apostolként küldhet engem a világba, Ezért késznek kell lennem tetteinek utánzására, és a hitemről való nyilvános tanúságtételre. A „tanú” szó eredetileg görögül az evangéliumokban „mártírt” jelent. Mártírok azok, akik a hitükért valamilyen árat fizetnek, - kicsit vagy nagyot- akár a testvéri szeretet apró cselekedeteivel, akár úgy, hogy vérüket adják Krisztusért. Ha félelemmel tölt el ez az elvárás, Szent Pál erőt ad nekem „Én azonban nem akarok mással dicsekedni, mint Urunk, Jézus Krisztus keresztjével. Általa keresztre szegezték nekem a világot, és engem is a világnak.” (Gal 6, 14) Jézus megengedi, hogy részt vegyek a megváltásban azáltal, hogy meghív: hitben válaszoljak az Ő csodálatos tetteire. Ezt világosan láthatjuk Szent Pál gondolataiban: „Örömmel szenvedek értetek, és testemben kiegészítem, ami Krisztus szenvedéséből hiányzik, testének, az Egyháznak javára.” ( Kol 1,24)

Beszélgetés Krisztussal. Jézus, Urunk, engedd felismernem akaratodat. Segíts, hogy nagyvonalúan és bátran válaszoljak neked. Ne engedd, hogy visszariadjak attól, hogy egészen a tökéletes önátadásig hűséges legyek hozzád. A te igád édes, és a te terhed könnyű, ha mindennapi keresztemet a te szereteteddel veszem magamra. Segíts a lelkek megmentéséért fáradoznom.

Elhatározás: Ma végrehajtok egy szeretetcselekedetet valakiért, aki nem szimpatikus nekem, vagy nagyvonalúan és felelősségteljesen fogok szembenézni egy nehéz helyzettel.


Erdő Péter bíboros atya szeptemberi imaszándéka:

Add Urunk, hogy a felnövekvő nemzedék nyugodt körülmények között tanulhasson és az igazi emberi értékek tiszteletében nevelkedjen. A boldogságos Szűz Anyának, az Iskolák Pártfogójának szeretete kísérje katolikus óvodáink és iskoláink munkáját!


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~--

----~----~------~--~---

Páli Szent Vince

Páli Szent Vince
2008. szeptember 27. - Szombat

Az ördögtől megszállott fiú meggyógyítása után a tanítványok csodálattal
tekintettek Jézusra. Ő azonban figyelmeztette őket: "Véssétek szívetekbe,
amit most mondok! Eljön az idő, hogy az Emberfiát az emberek kezére
adják." De azok nem értették meg ezt a beszédet, és igazi értelme rejtve
maradt előttük. Kérdezni azonban nem merték e szavak értelme felől.
Lk 9,43b-45

Elmélkedés:

Az evangéliumi beszámolók szerint Jézus több alkalommal is beszélt
tanítványainak elközelgő szenvedéséről és haláláról. Ők azonban nem
értették meg Jézus szavait. Jézus messiási uralma megvalósulásáról
alkotott elképzeléseiktől ugyanis távolt állt az, hogy a messiásnak
szenvednie kell majd. Egy dicsőségesen uralomra jutó uralkodót vártak, aki
a római fennhatóság alól felszabadítja a népet. Az emberi elképzelések
egészen mások voltak, mint a mennyei Atya szándéka.
Akkor járok valóban az üdvösség útján, ha a mennyei Atya akaratának és
szándékainak mind jobb megismerésére és megértésére törekszem, s kész
vagyok annak teljesítésére.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Legyen előttem, Uram, silány minden, ami mulandó, legyen kedves nekem, ami
örökkétartó. Legyen unalmas az öröm, mely Kívüled vár, semmit ne kívánjak,
ami Nélküled van. Teljék örömöm a munkában, mely Érted van, legyen unalmas
minden pihenés, mely Nélküled van.
Add, Uram, hogy szívemet Hozzád irányítsam, és ha lankadnék és botlanék, a
javulás szent föltételével állandóan tápláljam.
______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger