2008. október 9., csütörtök

2008. október 12. évközi 28. vasárnap

2008. október 12. évközi 28. vasárnap
október 9. 10:10


Példabeszéd az ünnepi lakomáról

Az életben különböző találkozások vannak. Két hajó találkozik a tengeren, a matrózok zászlójelzéssel köszöntik egymást. Ez egyszerű tudomásulvétel. A képernyőn szerepel kedvenc színészem: látás. Telefonon felhívom ismerősömet: beszéd. Meghívom névnapi vacsorára: asztalközösség. Az Istennel való találkozásnak is különböző fokai vannak. Tudomásul veszem létét: hit. Tanulmányozom üzenetét: bibliaolvasás. Beszélek vele: imádság. A legtökéletesebb az lenne, ha vendégbarátságba kerülhetnék vele. Vajon lehetséges ez? Jézus szerint: igen. Ő lakomára hív és asztalközösséget kínál. Ez az évközi 28. vasárnap alapgondolata.

I. A PÉLDABESZÉD EREDETI ÉRTELME

A példabeszéd két változatban szerepel az evangéliumokban: Lk 14 és Mt 22. A kettőben sok hasonlóság található, de van köztük két alapvető különbség: a büntetés és a menyegzős ruha.

1. A büntetés

Lukácsnál csak arról van szó, hogy a gazda haragjában újabb vendégeket hív és bejelenti: a meghívottak nem vehetnek részt a banketten. Ez reális, elképzelhető, érthető büntetés.

Nem így Máténál. Nála a büntetés olyan súlyos, hogy a képnek a lehetőségét szétfeszíti. A király bosszuló hadjáratra indul és a visszautasítók városát fölégeti. Nemcsak a házukat, hanem az egész várost! Ez lehetetlenség! Ő sem lakomázhat az üszkös városban.

Mi lehet ennek a különbségnek a magyarázata? Talán nem tévedünk, ha azt állítjuk, hogy Jézus eredeti példabeszédét Lukács őrzi. Ő pogánykeresztényeknek ír. És egyszerűen közölni akarja az örömhírt, hogy mivel a zsidó nép nem fogadta el a messiási országba való meghívást, Isten a pogány népek előtt is megnyitotta az utat az Egyházba való belépésre.

Máté azonban palesztinai zsidókeresztényeknek szóló prédikációt vet papírra. Ez a keresztény közösség tanúja volt Jeruzsálem pusztulásának. A szent város Kr. u. 70-ben elpusztult, kő kövön nem maradt. A keresztények azt mondták: „Lám, beteljesedtek Jézus jövendölései a város pusztulásáról. Lám, így járt az a város, amely Isten meghívását a lakomára nem fogadta el.”

2. A díszruha

A másik különbség a lakomai díszruháról szóló történet. Lukács a pogányokból lett keresztényeknek ír és azt üzeni nekik: először a zsidó népnek lett felkínálva a messiási lakoma. Ők azonban visszautasították. Örüljenek hát a pogányok, hogy ők, akik esélytelennek számítottak, most mégiscsak meghívást nyertek.

Máté szövegét viszont azok olvasták, akik zsidókból lettek keresztények és kicsit megelégedetten vették tudomásul Jeruzsálem pusztulását és a hitetlen zsidók bűnhődését a háborúban.

Finom keresztény káröröm ömlött el a hallgatóságon: „Ó, hát úgy kellett nekik! Miért szegezték keresztre Jézust? És milyen derék emberek vagyunk mi, hogy mi ott ülünk a menyegzős asztalnál. Minket igazolt Isten, mert mi a katasztrófából idejekorán kivonultunk.” Ez izgatja Mátét. Hogy azért ennyire önelégülten ne hagyjuk itt azt az egyházközséget, amely ezt a példabeszédet hallgatja. Valami lelkiismeretet megmozdító figyelmeztetést adjunk nekik is! Azért mondja: „Utak mentéről, sövények mellől, koszból, bűnből vakart ki titeket a király, hogy ott lehessetek a lakomán. De nem potyára jöttetek! Nem hagytatok el semmit, nem volt földetek, öt iga ökrötök. Örüljetek, hogy ide jöhettetek. De azért követelménye veletek szemben is van a királynak. Mégpedig a menyegzős ruha. A keresztségben megajándékoztak, de hozzá kell nőnötök az ajándékhoz.

Máté érzi, hogy ha az első példabeszédhez nem fűzné hozzá a menyegzős ruháról szóló másik jézusi példabeszédet, akkor ez nem volna már egészen igaz. Nem egészen azt fejezné ki, amit Jézus eredetileg szándékozott. Isten követelménye a meghívottak felé: a menyegzős ruha megőrzése. Öröm a lakomai együttlét, de nem olcsó öröm. Éppen az az igazi öröm, ami nekem is kerül valamibe. Nem pedig az, ami erőfeszítés nélkül hull az ölembe.

II. A PÉLDABESZÉD TANULSÁGA

1. Isten mindenkit meghív a vele való legbensőségesebb találkozásra, az asztalközösségre

Ez jelenti az Egyházba való meghívást, az eucharisztikus asztalközösségre, a szentáldozásra való meghívást és a mennyei boldogságra való kiválasztást egyaránt.

Az ember ezt a hívást bagatell dolgok miatt vissza is utasíthatja: földvásárlás, munkával való túlterheltség, érzéki örömök miatt. Isten többször is szólít. Végül is elfogy a türelme. Tehát vigyázat! Aki mindvégig megátalkodik, az magára vonja Isten büntetését, az elvettetést. Mégpedig a végleges elvettetést, ami maga a kárhozat.

Ennek szimbólumai: a város lerombolása, tűzzel való felégetése, a külső sötétség, a sírás és a fogcsikorgatás. Aki újra meg újra visszautasítja Isten hívását, az elvéti az Úrral való találkozást. Aki nem ismeri fel a kegyelem idejét, az elveszítheti az élet egyetlen célját: Isten színelátását.

2. Az Egyház tagjai ne legyenek önelégültek

Isten elképesztő ajándékban részesít, de ugyanakkor elképesztő követelményeket is támaszt. Elvárja lelkünk menyegzős ruhájának megőrzését. Akár emberfeletti nehézségek árán is meg kell őriznünk a bűntől való mentességünket. De a mesében is, a királykisasszony által kiszemelt legénynek is le kell szállnia az alvilágba, meg kell küzdenie a sárkánnyal, három próbát kell kiállnia, míg övé lehet a fél ország és a korona.

*

Regulájában Szent Benedek a példabeszéd kettős tanulságát ezekkel a szavakkal akarja belevésni szerzeteseinek, és rajtuk keresztül mindannyiunknak lelkébe: „Isten ügyének semmit elébe ne tegyetek!” Ehhez már csak a Zsoltáros figyelmeztetését csatolhatjuk: „Ha ma az Úr szavát halljátok, meg ne keményítsétek szíveteket” (90. zsoltár)

Hajnal Róbert/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Hittanóra-sorozat gyerekeknek a Mária Rádióban

Hittanóra-sorozat gyerekeknek a Mária Rádióban
október 9. 10:41


Az első adás időpontja: október 13., hétfő 16.30–17.30 A további adások kéthetenként ugyanebben az időpontban jelentkeznek.

Az „Élő hit” című hittanóra-sorozat ebben a tanévben az Élő szó című hittankönyvre építve mutatja be a hittani ismereteket, és azok kapcsolatát a mindennapi élettel. Lehetőséget ad a hallgatók bekapcsolódására telefonon, sms-ben és e-mail-ben. Kérdések, rejtvények hangzanak el, a helyesen válaszolók között ajándékokat sorsolnak ki. Várják mindazokat, akik nem tudnak részt venni hitoktatáson, és azokat, akik szívesen bővítenék ismereteiket hitükről, valamint a szülőket és hitoktatókat is.

A Mária Rádió honlapjáról letölthetők lesznek a korábbi adások, és a szerkesztőkkel e-mailen fel lehet venni a kapcsolatot az elohit[kukac]mariaradio.hu címen. A gyerekeknek, fiataloknak szóló rádiós hittanórákhoz kapcsolódó képanyag a www.angelico.hu oldalon érhető el.

Az adás fogható: Budapesten: FM 94,2, Vácon: FM 94,1, Esztergomban: FM 97,4 hullámsávon és a Mária Rádió további helyi frekvenciáin, valamint világszerte hallgatható az interneten keresztül a: www.mariaradio.hu oldalon.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Ifjúsági imavirrasztás a jövőért

Ifjúsági imavirrasztás a jövőért
október 9. 17:50


November 28-án a 21 órakor kezdődő szentmise után másnap reggel 6 óráig imavirrasztást tartanak a szociális testvérek kápolnájában.

Program: taizéi jellegű imaóra, spontán ima, meditáció, csendes imaidő, beszélgetés
A szervezők a virrasztás ideje alatt pihenésre is biztosítanak lehetőséget.

Helyszín: Budapest, II. ker., Báthori u. 6.

További információ és jelentkezés Zics Ildikónál:
30/533-2840, e-mail: zics.ildiko[kukac]gmail.com

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Erősebb a barátságnál

Erősebb a barátságnál

2008. október 9. Évközi huszonhetedik hét - Csütörtök

Patrick Butler, LC

Lk 11, 5-13

Jézus egy alkalommal így szólt tanítványaihoz: ,,Ha közületek valamelyiknek barátja van, és az odamegy hozzá éjfélkor, s azt mondja neki: ,,Barátom! Adj nekem kölcsön három kenyeret, mert egy barátom érkezett az útról hozzánk, és nincs mit adnom neki''; a másik viszont belülről ezt feleli: ,,Ne zavarj, az ajtó már be van zárva, gyermekeim is ágyban vannak velem együtt, nem kelhetek föl, hogy adjak neked!'' Mondom nektek: ha nem is kelne föl, hogy adjon neki azért, mert a barátja, mégis, alkalmatlankodása miatt fölkel, és ad neki annyit, amennyire szüksége van. Ezért mondom nektek: Kérjetek, és adni fognak nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtót nyitnak. Melyik az az apa közületek, aki, ha a fia halat kér, hal helyett kígyót ad neki? Vagy ha tojást kér, talán skorpiót nyújt neki? Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja a Szentlelket mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle!''

Bevezető ima: Uram, ma számos értékes dolgot tanítottál az imával kapcsolatban. Meg akarom mutatni neked, hogy komolyan vágyakozom mindarra, amit most kérek tőled. Ehhez hinnem kell, hogy meghallgatsz, és remélnem, hogy megadod mindazt, amire szükségem van. Szeretlek végtelen jóságodért, mert sokkal többet adsz nekem annál, mint amit kérek, olyannyira, hogy még a Szentlelket is elküldöd számomra.

Kérés: Uram, adj kétszer annyit a te Szent Lelkedből!

1. Valódi szükség. Az egy dolog, hogy nem hagyom a szomszédomat aludni, akire mérges vagyok, és más lapra tartozik felébreszteni egy barátomat. Azonban, ha barátról van szó, a szükségben elvárhatom tőle, hogy segítsen, még akkor is, ha többször is elküld, hogy majd „Menj most el, és gyere vissza holnap.” Valódi szükségeinkben Isten mindig meghallgat minket. Nem fordul el tőlünk önző módon, és nem mondja „Menj, hagyj békén!” Csendben, türelmesen várakozik ránk órákat a Tabernákulumban, sokszor a nap végéig. Amikor hirtelen mégis úgy döntünk, hogy meglátogatjuk, gondolod, hogy pont abban a pillanatban fordulna el? Épp ellenkezőleg, ekkor örömtől dobban a szíve, ha felkeressük Jézust.

2. Kitartás és felebaráti szeretet. Szent Pál mondja: „Hiszen Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk” (2Tim 1,7) A félénkség sehová nem vezet. A szeretet valójában kitartó – különösen akkor, amikor nem a magunk, hanem egy szeretett személy számára kérünk valamit. Így van ez a fenti példázatban is. Így kellene lennie ennek, amikor én kérek valamit. Talán a múltban azért nem kaptam meg valamit, mert az indítékom önző volt.

3. A Szentlélek ajándéka. Isten azt akarja, hogy a magam számára is kérjek valamit, még akkor is, ha gyakran felebaráti szeretetből kérek dolgokat mások számára. Azt akarja, hogy a Szentlelket ajándékaiért könyörögjek. Isten nem csak egy ajándékot akar adni, hanem nekem akarja adni minden igazi, értékes és csodálatos dolog ajándékozóját.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, meg akarok tanulni kitartóan kérni az imában. Gyakran nem teljes szívvel kérek valamit, aztán feladom, mondván: „Látszik, Isten nem is hallgatja meg az imámat.” Azt akarod Uram, hogy amit kérek tőled, arra valóban forrón vágyakozzam, és szeretetből kérjem. Te és az Atya nekem akarjátok adni Szent Lelketeket, de azt is akarod, hogy valóban vágyakozzam ez után a különleges ajándék után. Ez a Szentlélek utáni vágyakozásom készít helyet, hogy így a lelkemben éljen és hatni tudjon.

Elhatározás: Figyelmes leszek a körülöttem lévők szükségletei iránt és kitartóan kérem Isten áldását egy konkrét problémámra. Kérni fogom a Szentlelket magam számára.


Erdő Péter bíboros atya októberi imaszándéka:

Boldogságos Szűz Mária, Bölcsesség Széke könyörögj katolikus papjainkért és híveinkért, hogy átérezzék, milyen fontos hitünk igazságainak pontos megismerése, és hűséges megőrzése a mai idők szellemi zűrzavarában!


A nyári hónapok szünete után sok új és érdekes információval frissült a Regnum Christi honlapja. Látogasson meg minket: www.regnumchristi.hu


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat levelezőlistája.
A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Evangélium

2008. október 9. - Csütörtök

Jézus egy alkalommal így beszélt tanítványainak: "Tegyük fel, hogy
valamelyiteknek van egy barátja, aki éjfélkor bekopog hozzá és ezt mondja:
Barátom, adj kölcsön nekem három kenyeret! Útról érkezett egy vendégem, s
nincs mivel megkínálnom. De az kiszól: Ne zavarj engem! Az ajtó már be van
zárva, én is, gyermekeim is ágyban vagyunk. Nem tudok fölkelni, hogy adjak
neked. Mondom nektek: Ha nem is kelne fel, hogy adjon neki barátságból,
erőszakossága miatt mégis fölkel, és ad neki annyit, amennyire szüksége
van. Mondom tehát nektek: Kérjetek és adnak nektek, keressetek és
találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. Mert mindaz, aki kér, kap,
aki keres, talál, és aki zörget, annak ajtót nyitnak. Van-e köztetek olyan
apa, aki követ ad fiának, mikor az kenyeret kér tőle? Vagy ha halat kér,
akkor hal helyett tán kígyót ad neki? Vagy ha tojást kér, akkor talán
skorpiót nyújt neki? Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jót adni
gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja mennyei Atyátok a Szentlelket
azoknak, akik kérik tőle."
Lk 11,5-13

Elmélkedés:

Jézus példabeszéde szerint barátjának "erőszakossága miatt" teljesíti az
ember a kérést. Mivel Jézus itt a kérő imádságról beszél, arra
következtethetünk, hogy amikor valamit kérünk imáinkban Istentől, akkor
nyugodtan legyünk erőszakosak. Ez a szó természetesen kicsit furcsának
tűnik, ezért szerencsésebb azt mondanunk, hogy legyünk kitartóak,
állhatatosak a kéréseinkben, s ne hagyjuk abba, ha rögtön nem teljesül a
kívánságunk. Kéréseink megismétlésére természetesen nem azért van szükség,
mert Isten nem hallja meg azt elsőre vagy nem akarja első szóra
teljesíteni, hanem azért, hogy kitartó imánk során megtisztuljon kérésünk,
s csak olyat kérjünk, amire valóban szükségünk van lelkünk javára.
Ugyanakkor az állhatatos kérések során tudatosul bennünk, hogy rászorulunk
Isten segítségére, s egyedül ő képes betölteni szívünk vágyait!
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Istenem! Önts a szívembe olyan vágyakat, amelyeket egyedül Te tudsz
kielégíteni!
Adj ajkamra olyan kéréseket, amelyeket egyedül Te tudsz meghallgatni!
Hadd vigyek véghez olyan tetteket, amelyeket egyedül Te tudsz megáldani!
Ókeresztény imádság
______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger