2008. november 8., szombat

A magyar hívők imáit is kérik az indiai keresztények

A magyar hívők imáit is kérik az indiai keresztények
2008. november 8., szombat 08:22

Orissa államban meggyilkoltak egy radikális hindu aktivistát november 6-án. Sokan attól tartanak, hogy ez ismét a keresztények elleni támadások apropójául szolgálhat. Az indiai keresztények böjttel és imával kérik Istentől az erőszakhullám megszűnését. Arra hívják a világ és Magyarország keresztényeit, csatlakozzanak hozzájuk az imádságban.

Az erőszakos cselekmények augusztus 23-án újultak ki, amikor fegyveresek meggyilkolták Swami Laxanananda Saraswati hindu vezetőt és néhány követőjét. Hindu szélsőségesek a keresztényeket vádolták a gyilkossággal, annak ellenére, hogy maoisták elismerték, hogy ők követték el a tettet. Azóta becslések szerint több mint ötszáz keresztényt gyilkoltak meg, több száz templomot romboltak össze vagy rongáltak meg, keresztény iskolákat és szociális otthonokat fosztottak ki, és több ezer keresztények házát gyújtottak fel. Eddig több mint ötvenezren kényszerültek arra, hogy elhagyják szülőföldjüket.


Evangélium

2008. november 8. - Szombat

Jézus egyszer így beszélt tanítványaihoz:
"Mondom nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogy
amikor meghaltok, befogadjanak titeket az örök hajlékokba. Aki a kicsiben
hű, az a nagyban is hű. Aki pedig hűtlen a kicsiben, az a nagyban is
hűtlen. Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok
az igazi értéket? És ha a máséban nem voltatok hűek, ki adja oda nektek a
tiéteket?
Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli, és a
másikat szereti, vagy: ragaszkodik az egyikhez, és a másikat megveti. Nem
szolgálhattok Istennek és a mammonnak." Hallották mindezt a kapzsi
farizeusok, és kigúnyolták őt. De Jézus kijelentette: "Ti igazaknak
mutatjátok magatokat az emberek előtt, de Isten ismeri szíveteket. Ami
ugyanis az emberek szemében nagy, Isten előtt semmiség."
Lk 16,9-15

Elmélkedés:

A szentírásban a szolgálat fogalmának két, egymással ellentétes
jelentésével találkozunk. Egyrészt jelenti az Istennek való engedelmes
szolgálatot, amely szabaddá teszi, felemeli és méltóságában megerősíti az
embert. Másrészt jelenti az evilági uraknak vagy a gonosz erőknek történő
szolgálatot, amely lealacsonyítja és megalázza az embert.
Amikor Jézus arról beszél, hogy "nem szolgálhatunk két úrnak", akkor arról
van szó, hogy melyik szolgálatot választjuk. Engedjük-e, hogy a gonosz
lélek önmaga szolgálatára kényszerítsen minket vagy készséggel állunk
annak a jónak szolgálatába, amelyre Isten kér minket. Kinek a szolgálatába
állítom életemet?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Én Istenem, legyen meg bennem szent akaratod olyan tökéletesen, mint fönn
a mennyben! Távol álljon tőlem, hogy mást kívánjak, mint amit te kívánsz!
A te akaratod az én akaratom, azt kell akarnom, amit te akarsz, s mivel
utolsó szolgád vagyok, tiszta szívből akarom is mindazt, amit te, Uram!
Loyolai Szent Ignác
______________________________

Szívvel, lélekkel tenni a kis dolgokat

2008. november 8. Évközi harmincegyedik hét – szombat

P. John Bullock LC

Lk 16,9-15

Jézus egyszer így szólt tanítványaihoz. Azt mondom hát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogy amikor az elmúlik, befogadjanak titeket az örök hajlékokba. Aki kicsiben hű, a nagyban is hű; és aki a kicsiben hazug, az a nagyban is hazug. Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazit? És ha a máséban nem voltatok hűek, akkor ki adja oda nektek azt, ami a tiétek? Egy szolga sem szolgálhat két úrnak; mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.'' Hallották mindezt a kapzsi farizeusok, és kigúnyolták őt. Ekkor azt mondta nekik: ,,Ti ugyan igaznak tartjátok magatokat az emberek előtt, de Isten ismeri a szíveteket, mert ami az emberek előtt magasztos, az az Isten előtt utálatos.

Bevezető ima: Uram Jézus! Hálát adok neked örök szeretetedért. Oly sokszor hordozott engem jelenléted, megértésed, megbocsátásod és békéd. Olyan bizalommal és nagylelkű szeretettel szeretnék erre válaszolni, ami csak tőlem telik. Tudom, hogy nem nyújthatok sokat, de azt a keveset, amit adni tudok, szívesen adom neked.

Kérés: Uram! Azzal akarom megmutatni irántad való szeretetemet, hogy mindennapi kötelességeimet szeretettel teljesítem.

1. Tehetségedet állítsd felebarátaid szolgálatába! „Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazit?” Amit birtoklunk, végső soron nem is a miénk; minden az Istené. Azért lett ránk bízva, hogy jót tegyünk másokkal. Bár az Egyház elismeri a magántulajdonhoz való jogot, ez mégsem mond ellent annak az erkölcsi kötelességünknek, hogy testvéreinket szolgáljuk. Az a felfogás, hogy a világi javak elsősorban mindenki javát kell, hogy szolgálják, megfelel a javak általános meghatározásának közismert elvének. Természetes, hogy elsősorban családunk iránt vannak kötelezettségeink, azonban késznek kell lennünk, hogy adott esetben másoknak is komoly segítséget nyújtsunk.

2. Megbízhatóság a kis dolgokban. Aki kicsiben hű, a nagyban is hű.” Ezek a szavak egy mély lélektani igazságot lepleznek le: lelkiismeretünk napról napra erősödik, vagy gyengül annak a számtalan döntésnek a következtében, amelyet naponta meg kell hoznunk. Ezért a kis dolgokban való megbízhatóság hősies küzdelemmel jár, amely gazdagítja lelki és emberi síkon is életünket, valamint egy különleges lehetőség, hogy Istennek örömet okozzunk. „Jól van, te hűséges, derék szolga - mondta neki ura. - Minthogy a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe!“ (Mt 25,21). Ha nagy dolgokat akarsz adni Istennek, először add neki oda a kis részleteket!

3. Ahol a szíved, ott a kincsed is. „Egy szolga sem szolgálhat két úrnak; mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti.” Csak egyetlen dolgot tudunk a szívünkben az első helyre tenni. Ami éppen elfoglalja ezt a helyet, az minden mást kiszorít. Ha a pénz az istenünk és a mesterünk, akkor minden más e mögé fog visszalépni: család, hit, barátok… Mégis a bálványimádás legárnyaltabb formája az önszeretet. Nagyon könnyű önmagunkat beállítani minden dolog mértékéül: vágyaim, kényelemszeretetem, ötleteim, és szabadidőm. Ha ki akarjuk találni, hogy mi az, ami szívünket leginkább elfoglalja, akkor csupán vágyálmainkat kell szemügyre vennünk. Mire gondolunk a legtöbbet, amikor van egy kis szabadidőnk? Ott van a szívünk is. Előfordul az Isten is a vágyaink között? Ő van szívünk középpontjában?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, hódítsd meg szívemet! Olyan könnyen elterelnek a világ dolgai. Segíts megértenem, hogy a dolgok és az emberek azért vannak körülöttem, hogy segítsenek eljutnom hozzád. Én pedig azért vagyok itt, hogy segítsek nekik elnyerni s mennyek Országát. Add, hogy úgy forduljak feléjük, ahogy azt tőlem elvárod! Segíts, hogy az apró mindennapi dolgokban nagyon szeresselek téged!

Elhatározás: Ma az egyik napi kötelességemet Isten iránti szeretetből a lehető legtökéletesebben fogom teljesíteni.


Erdő Péter bíboros atya novemberi imaszándéka:

Könyörögjünk a Kárpát-medence püspökeiért, hogy a közös hitben és szeretetben egymást segítve vezessék a rájuk bízottakat Krisztushoz!


Márton napi vigasság a Szent Benedek Általános Iskola és két tanítási nyelvű Gimnáziumban!
Szeretettel várunk minden érdeklődőt november 15-én szombaton 10-15 óra között. Vidám játékos programok várják azokat, aki ellátogatnak az I. kerület, Fő u. 30. épületébe. A program bevétele az iskola idegennyelv-oktató eszközeinek fejlesztését szolgálja.

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét és Szent Pál évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger