2008. november 11., kedd

Szent Márton püspök

Szent Márton püspök

A mai evangélium arra ad választ, hogy a keresztény embernek hogyan kell várnia Krisztus második eljövetelét, és mi mindenre számíthat a várakozás ideje alatt. A várakozás egyik jellemzője a hűség, amely éberré tesz, s amely nem engedi, hogy megfeledkezzünk az Úr érkezéséről. A mindennapok teendői közepette mindig készen kell állnunk, mert nem mindenkit emel majd fel az érkezés. De szembe kell néznünk a szenvedések próbatételeivel is, amelyek szintén a Krisztus melletti hűséget és állhatatosságot kívánják. Sokan megpróbálják hitegetni magukat, és halogatják a megtérést, mondván: késik az eljövetel, talán már nem is kell tovább várnunk, mert nem is fog bekövetkezni, pedig a jövetelt biztosra vehetjük. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Tours-i Szent Márton püspök

2008. november 11. - Kedd,
Tours-i Szent Márton püspök

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Melyiktek mondja béresének
vagy bojtárjának, amikor a mezőről hazajön: "Gyere ide tüstént, és ülj
asztalhoz." Nem ezt mondja-e inkább: "Készíts nekem vacsorát, övezd fel
magadat, és szolgálj ki, amíg eszem és iszom! Aztán majd ehetsz és ihatsz
te is?" S talán megköszöni a szolgának, hogy teljesítette parancsait? Így
ti is, amikor megteszitek, amit parancsoltak nektek, mondjátok:
haszontalan szolgák vagyunk, hiszen csak azt tettük, ami a kötelességünk
volt.
Lk 17,7-10

Elmélkedés:

Ki ne ismerné a ma ünnepelt Szent Márton püspök életből azt a jelenetet,
amikor Amiens városának kapujában megosztotta köpenyét a téli hidegben
didergő koldussal? E cselekedet a felebaráti szeretet nagyszerű példája.
Ezen egyetlen tettéért azonban aligha avatták volna szentté szombathely
szülöttét, később Tours püspökét. Nem is ez volt életében az egyetlen
jótett, legfeljebb ez volt az, amiről híressé vált. Sok más jótettel is
törekedett az életszentségre, mintha csak az lett volna életének
vezérelve, hogy mindennap valami jót tegyen. Legyen meg bennünk is az a
szándék, hogy naponta jót teszünk egy rászorulóval, akiben Krisztust
ismerhetjük fel, akinek személyében magának az Úrnak nyújtunk segítséget.
A jócselekedetek sosem maradnak mennyei jutalom nélkül. A nagylelkűség nem
vár ennél többet.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Isten egyszülött Fia, Örök Ige! Taníts meg engem igaz nemeslelkűségre!
Taníts meg, hogy úgy szolgáljak neked, amint az téged megillet.
Adni latolgatás nélkül, harcolni, nem ügyelve sebeimre, dolgozni, pihenést
nem keresve, magamat egészen föláldozni, és érte jutalmat sohasem várni.
Legyen nekem elég az a boldog tudat, hogy szent akaratodat mindig
teljesítem.
Loyolai Szent Ignác
______________________________

Tours-i Szent Márton püspök

A hivatás szolgálata

2008. november 11. Évközi harminckettedik hét – kedd

Tours-i Szent Márton püspök

P. Daniel Pajerski LC

Lk 17,7-10

Ki mondja közületek szolgájának, mikor az szántás vagy legeltetés után hazatér a mezőről: „Gyere gyorsan, ülj az asztalhoz?” Nem azt mondja-e neki inkább: „Készíts nekem vacsorát, övezd fel magad és szolgálj ki, amíg eszem és iszom, azután ehetsz és ihatsz majd magad is”? Csak nem köszöni meg a szolgának, hogy megtette mindazt, amit parancsolt? Így ti is, amikor mindent megtesztek, amit parancsoltak nektek, mondjátok: „Haszontalan szolgák vagyunk, csak azt tettünk, ami a kötelességünk volt!”

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy te adtad életemet, hogy gyümölcsöt teremjek, maradandó gyümölcsöt. Ma kezedbe teszem képességeimet és tehetségeimet, és bízom abban, hogy segítesz nekem azok javára felhasználni őket, akiknek szüksége van rájuk.

Kérés: Uram, Jézus, földi életed során gyógyítottál, tanítottál, és megbocsátottad a bűnöket. Add meg nekem az örömöt, melyet azoknak ajándékozol, akik téged felebarátaikban szolgálnak!

1. A szeretet türelmes. Volt már valaha olyan érzésed, hogy senki sem becsüli meg elvégzett munkádat? Ha igen, akkor ugyanabban a helyzetben vagy, mint a rabszolga a mai példabeszédben. Egész nap keményen dolgozott, és erre elismerés helyett utasították, hogy dolgozzon tovább. Ezt látszólag nehéz közzé tenni, de emlékeznünk kell arra, hogy Jézus úgy választja ki példázatait, hogy általuk megérthessük a lelki érettségre vezető utat. Ha felebarátaink és hozzátartozóink szolgálatának útján járunk, akkor azon kellene fáradoznunk, hogy tiszta szeretetből cselekedjünk, mely a másik javát akarja. Még ha fáj is, hogy senki sem veszi észre figyelmességünket, arra kellene gondolnunk, hogy Isten olvas a szívünkben, és mindig örül annak a jónak, amit teszünk.

2. Istenre vagyunk utalva. Nehéz az utasításokat betartani és engedelmeskedni; de egy bizalmi szavazat az is, ha valakit szolgálatra hívunk. Ha szolgálunk, akkor megerősítjük a családunkat, embertársainkat, sőt magát az Egyházat is. Senki sem olyan tehetséges közülünk, hogy ne legyen szüksége a mindennapi életben ráhagyatkozni másokra. Ha szerények vagyunk, belátjuk, hogy szükségünk van másokra, akik segítenek nekünk, de messze fontosabb felismernünk, hogy mindenért, ami jó, Istenre vagyunk utalva.

3. Jóval többet! Jézus tudja, mit jelent sokkal többet tenni, mint amire csak a kötelesség szólít. Nem volt neki kötelező gyámoltalan gyerekké lenni, mégis az lett, mert azt akarta, hogy közelebb kerülhessünk hozzá. Nem volt kötelező megtapasztalnia az éhség és fáradtság miatt korlátozott életünket, mégis végigélte, mert hordozni akarta terheinket. Nem volt törvény, mely előírta volna, hogy kereszten kell meghalnia, mégis kereszthalált halt, mert szeretete nem ismer határokat. Ha összehasonlítjuk szeretetünket az Úristen szeretetével, akkor azt kell mondanunk: „Haszontalan szolgák vagyunk, csak azt tettünk, ami a kötelességünk volt!”

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, köszönöm neked, hogy emberré lettél, hogy így tanulhatok határtalan szereteted példájából. Az életet ajándékoztad nekem, és azt akarod, hogy teljességgel megéljem, azzal, hogy tökéletesen szeretek, és odaadom magam mások iránt. Megígérem, hogy követlek, akárhová is vezetsz.

Elhatározás: Ma pár percet imával fogok tölteni, és kérni fogom Istent, hogy küldjön munkásokat aratásába, az Egyházba a papi és megszentelt életre szóló hivatások által.


A Pápa ima szándéka 2008. november hónapra:

Hogy a szentek szeretetről tett tanúsága megerősítse a keresztényeket Isten és felebarátaik szolgálatában, Krisztus mintájára, aki nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon.
Hogy a gazdag kultúrájú és ősi lelkiségi formákban bővelkedő Ázsia keresztény közösségei Krisztus arcát szemlélve találják meg Urunk hirdetésének legjobb útját az evangéliumhoz való teljes hűségben.


Márton napi vigasság a Szent Benedek Általános Iskola és két tanítási nyelvű Gimnáziumban!
Szeretettel várunk minden érdeklődőt november 15-én szombaton 10-15 óra között. Vidám játékos programok várják azokat, aki ellátogatnak az I. kerület, Fő u. 30. épületébe. A program bevétele az iskola idegennyelv-oktató eszközeinek fejlesztését szolgálja.

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?

Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány

Adószám: 18254589-1-43

CIB Bank 11100908-18254589-10000001


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét és Szent Pál évét segíti.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu

www.vandorevangelium.hu
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger