2008. december 3., szerda

XAVÉRI SZENT FERENC áldozópap

Mai ünnep - üzenet

Napi igehelyek
Iz 25,6-10a
Mt 15,29-37
Xavéri Szent Ferenc áldozópap

Szent Ferenc, a missziós pap, Istent mutatta fel azokon a területeken, ahova eljutott. Isten hegyére, Isten lakomájához vezette a népeket. Adventi utunkon mi is szeretnénk meglátni azokat, akik körülöttünk éhezik és szomjazzák Isten igéjét.

Napi elmélkedés


FERENC 1506-ban született Spanyolországban, Javier (Navarra) várában. Apja a királyi tanács elnöke volt. Ő maga előkelő megjelenésű és büszke magatartású volt, nagy tudományos karrierről álmodott, erre minden adottsága meg is volt. Párizsban tanult, és csak nehezen tudta megoldani, hogy egy rosszszándékú tanára hatására az erényes életútjáról le ne térjen. Szerencséjére egy másik tanára keze alá került, aki nagyon nagytudású és jámboréletű volt, az ő vezetésével egyetemi tanár lett. Lelki fejlődését szobatársai is segítették, ott ismerkedett meg Loyolai Szent Ignáccal, akivel mély barátságba került, és lelki vezetését elfogadva társai közé lépett. A barátságuk nyomán ő is a jezsuita rend egyik alapítója lett, 1534. augusztus 15-én a montmartre-i Chapelle du Saint kriptájában ő is megfogadta, hogy a Szentföldre zarándokol, majd onnan visszatérve minden erejét és tehetségét a pápa rendelkezésére bocsátja. A zarándokút elején Velencében pappá szentelték 1537-ben, de a török-velencei háború miatt nem mehetett a Szentföldre. Bolognában, majd Rómában volt lelkipásztor, ekkor a szeretetszolgálatban dolgozott eredményesen. A lelkekért mindenre kész volt, tudott mindenkinek mindene lenni. Állandó imája volt: "Lelkeket, lelkeket adj nekem Uram!" Nagy buzgósága és kiváló szervező tehetsége sokat használt az induló rendnek. A portugál király kérésére és Loyolai Szent Ignác döntése alapján hosszú fárasztó és veszélyes utazással Indiába utazott. Missziós tevékenységével óriási eredményeket ért el Indiában, Indonéziában, Japánban. 1541-től tíz éven át dolgozott a misszióban. Tanította a gyermekeket, gyóntatott, kolégiumot szervezett misszionáriusok képzésére. Egész falvakat térített meg, a keresztelésbe sokszor belefájdult már a karja, torka berekedt a sok szertartásba és imatanításba. Kínába is elindult, mert látta, hogy a japánok teljesen a kínaiak hatása alatt állnak, azonban a csempész aki a kínai határon kellett volna, hogy átvigye, cserben hagyta, egyedül maradt Sancian szigetén, és ott halálos betegségben meghalt 1552 -ben Teste Goában nyugszik. A missziók védőszentje.

XAVÉRI SZENT FERENC áldozópap

XAVÉRI SZENT FERENC áldozópap

A Biblia évére vezető adventben a Szentírást sugalmazó Szentlélekre figyeljünk. A Szentlélek szólt a próféták szavával, ő indította az apostolokat, a hithirdetőket, hogy mondják el, amit tapasztaltak Isten szeretetéből. Engem is útnak akar indítani a Lélek, hogy megmutassam karácsonyigazi szépségét, örömét.
További gondolatok...

Evangélium

2008. december 3. - Szerda

Abban az időben Jézus a Galileai-tengerhez érkezett. Fölment egy hegyre,
és leült. Nagy sokaság jött hozzá. Hoztak magukkal sántákat, bénákat,
vakokat, némákat meg sok más beteget, és lába elé tették őket.
Valamennyiüket meggyógyította. Amikor a nép látta, hogy a némák beszélnek,
a bénák meggyógyulnak, a sánták járnak és a vakok látnak, elámult, és
magasztalta Izrael Istenét. Jézus akkor összehívta tanítványait, és így
szólt hozzájuk: "Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem,
és nincs mit enniük. Nem akarom étlen hazaküldeni őket, hogy ki ne
dőljenek az úton." A tanítványok erre megjegyezték: "De honnan szerzünk
itt a pusztában annyi kenyeret, hogy ekkora tömeget ellássunk?" Jézus
megkérdezte tőlük: "Hány kenyeretek van?" "Hét, és néhány apró halunk" -
felelték. Erre meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. Aztán
fogta a hét kenyeret és a halakat, hálát adott, megtörte és odaadta
tanítványainak, a tanítványok pedig a népnek. Miután mindnyájan ettek és
jóllaktak, hét kosár kenyérmaradékot szedtek össze.
Mt 15,29-37

Elmélkedés:

A kenyérszaporításról szóló csoda szándékosan került az adventi
evangéliumok sorába. Az advent ugyanis a Megváltó várásának időszaka.
Jézus korában általánosan elterjedt volt az a nézet, hogy az eljövendő
Messiás kenyeret fog adni a népnek, megismételvén ezzel a manna csodát,
amikor a pusztában vándorló ószövetségi választott népet Isten égi
kenyérrel táplálta, s mentette meg az éhhaláltól. Az emberek Jézus
csodáját látván és elfogyasztván a nekik adott kenyeret, azt jogosan
gondolták, hogy Jézus személyében jött el a várva várt Megváltó. A két
esemény kapcsolatára utal, hogy mindkettő a "pusztában" történik. A
kenyérszaporítást megelőző, betegek gyógyulását eredményező csodák szintén
a messiási idő beköszöntét jelzik.
A betlehemi gyermekben felismerhetem majd a megváltót, megváltómat.



Imádság:

Üdvözítő Jézus Krisztusom, könyörülj rajtam, szegény bűnösön! Hiszek az
Atyában, Teremtőmben, hiszek a Fiúban, Megváltómban, hiszek a
Szentlélekben, Vigasztalómban; ebben a hitben akarok élni és halni.

______________________________
__

Aktuális:
Ajándék karácsonyi CD!
A mai napon (december 3.) a megrendelők közül három személy ajándékba kap
1-1 db Téren és időn át Betlehembe CD-t.
Kedves barátaim!
A Zalalövői Plébánia Szent Veronika ifjúsági kórusának előadásában
megjelent CD lemezen Takács Attila: Téren és időn át Betlehembe című
karácsonyi darabja.

Két számból egy-egy részlet meghallgatható innen:
http://hexa.hcbc.hu/szombathely/02reszlet.mp3
http://hexa.hcbc.hu/szombathely/05reszlet.mp3

Az összes dal szövege letölthető innen:
http://hexa.hcbc.hu/szombathely/betlehem2008.doc
http://hexa.hcbc.hu/szombathely/betlehem2008.pdf
Megrendelhető a név, a pontos postacím (irányítószámmal) és a darabszám
megjelölésével tőlem a zalalovo@gmail.com (vagy a his@katolikus.hu) címen.
Ára: 2000.- Ft/db + csomagolási és postaköltség (1 példány esetén kb.
300.- Ft).

Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Jézus az élet kenyere

Jézus az élet kenyere

2008. december 3. Advent első hete – szerda

Xavéri Szent Ferenc

P. John Doyle, LC

Mt 15, 29-37

Jézus ezután eltávozott innét, és a Galileai-tóhoz ment. Fölment a hegyre és leült. Nagy tömeg járult hozzá, magukkal vitték a sántákat, bénákat, vakokat, némákat és a más betegeket, s letették őket a lába elé. Mind meggyógyította őket. Amikor a nép látta, hogy a némák beszélnek, a bénák meggyógyulnak, a sánták járnak és a vakok látnak, elámult és dicsőítette Izrael Istenét. Jézus ekkor összehívta tanítványait, s így szólt hozzájuk: "Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Nem akarom étlen elküldeni őket, nehogy kidőljenek az úton." A tanítványok megjegyezték: "Honnan szerezzünk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy ekkora tömeget jóllakassunk?" Jézus megkérdezte tőlük: "Hány kenyeretek van?" "Hét - felelték -, és néhány apró halunk." Erre meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. Aztán fogta a hét kenyeret és a halakat, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, tanítványai pedig a népnek. Mindnyájan ettek és jól is laktak, s a kenyérből még hét kosár maradékot összeszedtek.

Bevezető ima: Úr Jézus, bizalommal fordulok hozzád, aki barátom és megváltóm vagy. Mindig vigyázol rám és védelmezel engem, akkor is, ha én nem törődöm veled. Köszönöm. Szeretlek téged, és hálás vagyok ezekért a pillanatokért, mikor felüdíthetem magam a jelenlétedben.

Kérés: Jézus, add, hogy megingathatatlanul bízzak feltétel nélküli szeretetedben!

1. Jézus a hegyen Jézus a történelem és minden emberi törekvés gyújtópontja. Még akkor is megkeresik, amikor elhagyatott helyekre megy (mint a mai evangéliumban). Elment a Galileai tóhoz és felment a hegyre, és az ember tömeg megkeresi. Nem vallatja őket a múltjukról és nem ítéli el őket a bűneikért. Egyszerűen csak megadja minden egyes embernek, amire szüksége van, a vaknak látást, a némának a beszéd, a süketnek a hallás ajándékát. Képzeljük el egy pillanatra az emberiség e szegény tömegét, amint körülveszik a Mestert. Helyezkedjünk el mi magunk is közöttük! Elérkezik a pillanat, mikor te kerülsz sorra és hirtelen úgy érzed, az egész tömeg eltűnik és csak te vagy egyedül Jézussal. Ő a szemedbe néz szerető aggódással és megkérdezi, hogy kit keresel – akkor is, ha Ő már rég tudja válaszodat. Jézusom, te vagy az, akit keresek. Gyógyíts meg, és ne engedd, hogy ma bármilyen bűn elválasszon tőled!

2. „Nincs mit enniük” A szeretet nem mindig gyakorlatias. Jézus szíve könyörületes azok iránt, akik felkeresték őt. Tudja, milyen áldozatot vállaltak, hogy megtalálják őt, és nem fogja csalódottan magukra hagyni őket. Az apostolok csak a gyakorlati problémát látták, de Jézus a felebaráti szeretetben pontosan tudja, mit akar tenni. Mit tanulhatok Krisztus hozzáállásából? Cserben hagy-e valaha, vagy elégedetlen lehetek egyszer is, ha őszinte lélekkel keresem Krisztust?

3. Az élet kenyere. A kenyérszaporítás csodája csupán előjátéka egy még nagyobb csodának, amit Jézus tervez megtenni. Jézus ismeri szívünk vágyait és tudja, hogy az anyagi étel korlátolt, még akkor is, ha bőséges. Szent Ágoston megállapítja: „Magadnak teremtettél Uram és nyugtalan mi szívünk, amíg benned meg nem nyugszik!” ( Vallomások) Hogyan is lehet nem bízni abban, hogy Jézus mindig megadja nekem, amire igazán szükségem van?! Hiszen oly mértékben lealacsonyodott és megalázta magát, hogy a kenyér színében jelen legyen, amelyet magamhoz vehetek, és valóban jóllakat engem!

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, nagyon csökönyös és önfejű lélek vagyok. Tudom, hogy te vagy az egyetlen, aki képes betölteni szívem vágyát, és mégis oly gyakran e világ múlandó dolgaiban bízom helyetted. Nyugtasd meg lelkemet, hogy mindig gondoskodsz rólam, ha minden bizalmamat beléd helyezem! Tarts meg engem az úton mennyei királyságod felé, ahol te uralkodsz mindörökké!

Elhatározás: Ma többször megállok - mondjuk ebéd előtt - és meghívom szívembe Krisztust. Köszönetet mondok neki, hogy ajándékként odaadta magát az áldott Eucharisztiában és megújítom bizalmamat benne.


A Pápa ima szándéka 2008. december hónapra:

- Hogy az Egyház, az erőszak és a halál kultúrájának egyre növekvő terjeszkedésével szemben, minden apostoli és missziós tevékenységével bátran mozdítsa elő az élet kultúráját.
- Hogy a keresztények, főleg a missziós országokban, a testvériség konkrét gesztusai által mutassák meg, hogy a betlehemi barlangban született Kisded a világ fénylő reménysége.


A test teológiája kezdőknek, avagy bevezetés II. János Pál pápa tanításába az emberi szexualitásról címmel tart előadást P. Cliff Ermatinger, LC. „Theology On Tap” vagyis a „Csapra vert Teológia” sorozat keretében kerül sor az előadásra – amely sokkal több mint egy előadás - december 6-án, szombaton este 7 órakor a Pilinszky Kávézóban (Budapest, V. Váci u. 33.) Mindenkit szeretettel várnak a Mission Is Possible tagjai. Bővebb információ a Regnum Christi weboldalán: www.regnumchristi.hu


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét és Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger