2008. december 6., szombat

Szent Miklós

SZENT MIKLÓS, püspök

Áldalak Uram, amiért csodálatosan megalkottál, anyám méhében te szőtted a testem – imádkozza a zsoltáros. A megkeresztelt ember azonban nemcsak ezért hálás az Úrnak, hanem azért is, mert Szentlelkével éltet, megszentel, vigasztal, reményt ad. Atyának szólíthatjuk Istent mindnyájan, akik nem a vérnek vagy a testnek vágyából, s nem is a férfi akaratából, hanem Szentlélekből születtünk. Sőt, a mai evangéliumban Jézus bátorítja nyáját: „Mennyei Atyátok nem akarja, hogy egy is elvesszen e kicsinyek közül.” Keresi az elveszettet, és pásztorokat rendel egyháza élére, hogy folytassák művét. Szent Miklós is ezzel a lelkülettel élt. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Szent Miklós

2008. december 6. - Szombat

Szent Miklós

Nyilvános működése idején Jézus bejárt minden várost és falut. Tanított a
zsinagógákban, hirdette országának örömhírét, meggyógyított minden
betegséget és minden bajt. Ahogy végignézett az embereken, megesett a
szíve rajtuk, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok:
elcsigázottak és kimerültek. Akkor így szólt tanítványaihoz: "Az
aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek az aratás Urát, küldjön
munkásokat aratásába!" Akkor összehívta tizenkét tanítványát, és hatalmat
adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak
minden betegséget és minden bajt. Majd elküldte őket, és megparancsolta
nekik: "Menjetek Izrael házának elveszett juhaihoz! Menjetek és
hirdessétek: közel van a mennyek országa. Gyógyítsatok betegeket,
támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki
ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok!"
Mt 9,35-10,1. 6-8

Elmélkedés:

A tanító és gyógyító Jézussal találkozhatunk a mai evangéliumban, aki
küldetést ad tanítványainak. A küldötteknek ugyanazt kell tenniük, amit
mesterük is tesz: hirdetniük kell az Isten Országának eljövetelét, és
mintegy ennek igazolásaként a betegek gyógyítására is képesek. Mindez a
messiási idők eljöveteléről tanúskodik.
A messiás küldetése az "elveszett juhokhoz" szól, tehát azokhoz az
emberekhez, akik megváltásra szorulnak. Jézus küldetése az, hogy
visszavezesse őket az Atya szeretetébe. Bűneim megvallása a feltétele
annak, hogy én is visszataláljak az Istenhez. De vajon figyelek-e
tanításában a megtérésre hívó üzenetre és engedem-e, hogy lelkem
gyógyítója legyen?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és kicsinységem
tudatában hálát adok neked, s egész lelkemmel kérlek, rendkívüli
jóságodban fogadd jóakarattal könyörgésemet: hatalmaddal űzd el az
ellenséget tetteimtől és cselekedeteimtől, erősíts engem a hitben,
kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem
boldogságod birtoklására!
Szent Ágoston
______________________________

Szent Miklós

Erő a gyengeségben

2008. december 6. Advent első hete – szombat

Szent Miklós

P. John Doyle, LC

Mt 9,35-10,1 5a, 6-8

Jézus bejárt minden várost és falut, tanított a zsinagógákban, hirdette országa örömhírét, és gyógyított minden betegséget, minden gyengeséget. Mikor látta a tömeget, megesett rajta a szíve, mert olyan volt, mint pásztor nélkül a juhok: elcsigázott és kimerült. "Az aratnivaló sok, de a munkás kevés" - mondta akkor tanítványainak. - "Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratáshoz." Összehívta tizenkét tanítványát, s hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget, minden gyengeséget. Ezt a tizenkettőt küldte Jézus, megparancsolva nekik: Forduljatok Izrael házának elveszett juhaihoz! Menjetek és hirdessétek: Közel van a mennyek országa! A betegeket gyógyítsátok meg, a halottakat támasszátok fel, a leprásokat tisztítsátok meg, a gonosz lelkeket űzzétek ki! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok.”

Bevezető ima: Úr Jézus, hiszek benned, ég és föld urában. Úr Jézus, bízom jóságodban és szerető gondoskodásodban, amellyel felém és az összes többi ember ügyei felé fordulsz. Úr Jézus, szeretlek, és szeretnék teljesen együtt működni veled. Én csak egy szegény gyenge eszköz vagyok, de tudom, hogy te mindent meg tudsz tenni azok által, akik benned bíznak.

Kérés: Segíts nekem Uram, hogy ismerjem szent Szíved titkát és szeretet legyen a feleletem erre.

1. Krisztus szíve. „Amikor látta a tömeget, megesett rajta a szíve, mert olyan volt, mint pásztor nélkül a juhok: elcsigázott és kimerült” Jézus a mi teremtőnk és megváltónk. Tudja, hogy legjobban az Ő barátságára van szükségünk, függetlenül attól, hogy ezt mi is felismerjük, vagy nem. Tudja, hogy egyedül csak Ő képes betölteni legmélyebb vágyunkat. Jézus fájdalmainak gondolatára bánat kell, hogy eltöltsön minket. Olyan sok lélek sebzi meg Őt, mert visszautasítják, Jézust, aki a fény, az élet és a boldogság egyetlen forrása. Elgondoltam-e egyszer is, hogy Jézus szívét meg kell vigasztalni, hiszen annyi lélek közömbös és elutasító, pedig Jézus szeretete végtelen irántuk?!

2. Kérjétek hát az aratás urát! Az aratnivaló sok, de a munkás kevés.” Olyan sok lelket kell meggyógyítani és olyan kevesen segítenek Krisztusnak lelkeket menteni és építeni az Ő országát.Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratáshoz.” Krisztus arra hív minket, hogy segítsük Őt ebben a misszióban. Nem lehetünk közömbösek testvéreink kiáltása hallatán, akik nem ismerik az igazságot, és nem tapasztalták még meg Isten nagyszerű szeretetét. Meggyőződésünk kell legyen, hogy Jézus az egyetlen válasz az ő sóvárgásukra. Gyakran kérem az aratás urát? Felismerem, hogy én is meghívást kaptam a munkások közé az Úr aratásába?

3. Forduljatok Izrael házának elveszett juhaihoz! Jézus küld minket, akkor is, ha gyengének, alkalmatlannak, és bénának érezzük magunkat. Meg tudjuk gyógyítani a betegeket, fel tudjuk támasztani a halottakat, meg tudjuk tisztítani a leprásokat és ki tudjuk űzni a gonosz lelkeket? Nem lehetne valaki más az, Uram? Nem! Krisztus ugyanazért hív minket, mint egykor elő apostolait, kiválasztja a gyengéket, s így megmutatja, hogy Ő gondoskodik. „A szőlőtő nélkül semmit sem tehettek. “ (vö. Jn 15,5). De őáltala ővele és őbenne, sok gyümölcsöt hozunk. Bízzunk benne, különösen, amikor megérezzük saját gyengeségünket és alkalmatlanságunkat. Szent Pál apostol emlékeztet minket: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.” (Fil 4,13), és „mert amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős.” (2 Kor 12,10).

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, válaszolni szeretnék szent szíved vágyakozására. Te a kereszthalálig szerettél minket, és mi olyan szegényesen fizetünk neked vissza. Hálatelt és hűséges szeretetet érdemelnél, de mi olyan gyakran elhagyunk téged. Meg akarom vigasztalni szent szívedet azáltal, hogy sok léleknek segítek visszatalálni barátságodhoz. A megoldásnak akarok része lenni és nem a problémának, bár nem érzem méltónak magam arra, hogy apostolod legyek. Segíts, enyhítenem a vágyadat, amellyel gyógyítani akarsz, és gondoskodni rólunk. Itt vagyok Uram, hogy teljesítsem szerető akaratodat.

Elhatározás: Ma meglátogatom az Oltáriszentséget, hogy megerősítem egységem és barátságom a feltámadt Úrral. Kérem Őt, hogy küldjön még több, szent papi hivatást Egyházába.


Erdő Péter bíboros atya decemberi imaszándéka:

Hogy vallási életünk középpontja mindig Jézus Krisztus legyen, és szeretettel várjuk eljövetelét életünkben!


A test teológiája kezdőknek, avagy bevezetés II. János Pál pápa tanításába az emberi szexualitásról címmel tart előadást P. Cliff Ermatinger, LC. „Theology On Tap” vagyis a „Csapra vert Teológia” sorozat keretében kerül sor az előadásra – amely sokkal több mint egy előadás - december 6-án, szombaton este 7 órakor a Pilinszky Kávézóban (Budapest, V. Váci u. 33.) Mindenkit szeretettel várnak a Mission Is Possible tagjai. Bővebb információ a Regnum Christi weboldalán: www.regnumchristi.hu


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét és Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger