2008. december 12., péntek

Adventi idő

Adventi idő, 2. hét Péntek

Korunk ismét felfedezte a zsoltárok értékét. Hívő közösségek mondják, vagy éneklik az imaórák zsoltárait. Amint az Ószövetség Jézusra nevel, úgy a zsoltárok is benne találják meg igazi értelmüket. Isten újszövetségi népe már tükör által homályosan, de mindannak beteljesedését is látja, melyről az Ószövetség még csak jövendöl. Így van ez a mai szentmise zsoltárával is, mely a további százötven zsoltár nyitánya. Az élet és a halál útja előtt mindnyájunknak választania kell. Szavainkkal, tetteinkkel, érzésvilágunkkal döntenünk kell Jézus mellett, vagy ellene. A boldogságok evangéliuma nem ebben a világban kell, hogy gyökeret verjen az emberszívekben, de virágozni és gyümölcsöt teremni az örök életben fog. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Advent második hete

2008. december 12. - Péntek

Egy alkalommal így szólt Jézus a néphez: "Kihez hasonlítsam ezt a
nemzedéket? Hasonlít a piacon tanyázó gyermekekhez, akik odakiáltják
pajtásaiknak: "Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem
zokogtatok." Eljött János. Nem eszik, és nem iszik; azt mondják rá:
"Ördöge van." Eljött az Emberfia. Eszik-iszik, és azt mondják rá: "Lám, a
falánk, borissza ember, a vámosok és a bűnösök barátja!" Az Isten
bölcsességét azonban művei igazolták."
Mt 11,16-19

Elmélkedés:

Az érdekes gyermekmondókák és az idézett rosszindulatú megjegyzések között
szinte észre sem vesszük a leglényegesebb kijelentést, amit Jézus mond:
Eljött az Emberfia. Vajon ez a tény változtat-e valamit az életemben?
Egykor az emberek ezt kérdezhették: Miért kellene megtérnem? Miért kellene
bármit is másként tennem? Miért kellene megváltoztatnom az életvitelemet?
A válasz annak idején így hangzott: mert eljött az emberfia, eljött a
megváltó. S talán ma is sokan ugyanezt kérdezik: Miért kellene változnom?
Miért kellene új úton elindulnom? Miért kellene egy lelki utat megtennem,
most adventben, a karácsony előtt? A válasz egyszerű: mert eljön az
emberfia, eljön Jézus a megváltó.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Uram Jézus, Te azért jöttél a világba, hogy megkeresd és üdvözítsd az
elveszettet. Ha én, az ember nem lettem volna elveszett, Te, az Emberfia
nem jöttél volna.
Mivel azonban elveszett ember voltam, Te mint Isten és ember jöttél, hogy
engem mint embert megtalálj.
______________________________

A Guadalupe-i Szűz Mária ünnepe

Válaszunk a boldogságra
2008. december 12. Advent második hete – péntek

A Guadalupe-i Szűz Mária ünnepe

P. Walter Schu LC

Lk 1,39-47

Mária még ezekben a napokban útnak indult, és a hegyekbe sietett, Júda városába. Zakariás házába tért be és üdvözölte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, örömében megmozdult méhében a gyermek, maga Erzsébet pedig eltelt Szentlélekkel. Hangosan felkiáltott: "Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a méhed gyümölcse! Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám? Lásd, mihelyt meghallottam köszöntésed szavát, az örömtől megmozdult méhemben a gyermek. Boldog, aki hitt annak a beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!" Mária megszólalt: "Lelkem magasztalja az Urat,
és szívem ujjong megváltó Istenemben."

Bevezető ima: Köszönöm, Uram, hogy megajándékoztál a hittel, mert általa jobban megismerhetlek és szerethetlek. Bár gyakran gyenge a hitem, azt szeretném, hogy egyre erősebb legyen. Szeretnék úgy szeretni, ahogy Mária szeretett, aki egész életét annak rendelte alá, hogy terveidet beteljesítse – legyenek azok bármilyen nehezek, vagy felfoghatatlanok.

Kérés: Uram, segíts, hogy a mai ünnep lelkületét úgy élhessem át, hogy jelenléted örömét másoknak átadjam, és buzgón védelmezzem a meg nem született gyermekek életét.

1. Mária a hegyekbe „sietett”. Egyetlen szóval leírható ennek az evangéliumi szakasznak az alaphangulata, és ez az öröm! Az angyali üzenet pillanatában Mária eltelt ezzel az örömmel. Ez az öröm serkenti arra, hogy unokatestvéréhez, Erzsébethez „siessen" a hegyekbe, és megossza vele az örömöt, melyet már nem tud magában tartani. A Mária lényéből sugárzó boldogság hatására Keresztelő János örömében megmozdul anyja méhében. Mi a forrása Mária örömének? A Szentlélek titokzatos cselekedete nyomán Mária a méhében hordozza azt, aki eljövendő: az Ő jelenléte a boldogság oka. Ő az, aki után az emberiség Ádám bukása óta esdekel; Ő az, akit a próféták megígértek; Ő az, akiért minden lélek teremtetett: a régóta várt Messiás, a mi Megváltónk, az Úr Krisztus. Átjárja-e életemet ez a keresztény öröm?

2. Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám? Egy ismert spanyol vers, egy Istennel való dialógus ezekkel a szavakkal kezdődik: „Ki vagyok én, hogy barátságomat keresed?“ Ez a vers Erzsébet alázatos kérdését ismétli el: „Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám?” Erzsébet alázata nyitotta meg a lelkét, hogy befogadja a Szentlelket, s így átélhesse Mária örömét. Nem ugyanilyeneknek kell lennünk nekünk is ahhoz, hogy karácsonykor újra be tudjuk fogadni szegényes szívünkben Krisztust, mint kiszolgáltatott kisgyermeket? Megtagadhatjuk-e tőle ezt a szeretetteljes ölelést, amiért Ő mindent odaadott?

3. „Lelkem ujjong“. A kereszténység mindenekelőtt az öröm vallása. Mária így kiáltott fel: „Lelkem magasztalja az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben.” Amikor a Guadalupe-i Szűzanya megjelent Tepeyac dombján, Szent Juan Diego-t nagy öröm töltötte el. Mária elvitte ezt az örömöt a szegénységben és babonákban elnyomott embereknek, akik hamarosan világító követőivé váltak Szent Fiának. Egész Latin-Amerika védőszentje lett, és folytatja ma is tevékenységét, hogy reményt és boldogságot vigyen minden kereszténynek, akik azon fáradoznak, hogy megvédjék a családokat, és az anyaméhben lévő magzatok élethez való jogát védelmezzék. Mi is azt szeretnénk, ha karácsonykor Isten Fia öröme töltené el a lelkünket, aki újszülött gyermekként jött közénk? Akarjuk-e hogy bennünk is lángra lobbanjon a vágy, hogy megvédjük a meg nem született gyermekek életét? Mit tehetünk, hogy megmentsük őket?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, az én lelkem is ujjong, mert megtestesültél értünk, és minden cselekedetedért. Segíts, hogy tudjak örülni tanítványságomnak, még a megpróbáltatások és fájdalmak pillanataiban is. Segíts, hogy örömömet másokkal is megoszthassam!

Elhatározás: Valamilyen konkrét cselekedettel szeretnék hozzájárulni a meg nem született gyermekek védelmezéséhez.


Erdő Péter bíboros atya decemberi imaszándéka:

Hogy vallási életünk középpontja mindig Jézus Krisztus legyen, és szeretettel várjuk eljövetelét életünkben!


Szeretettel hívunk MA 2008. december 12-én, a Guadalupei Szűzanya ünnepén este fél 7-től közös adventi imádságra, és ünneplésre.

„Semmitől se ijedj meg, semmi miatt ne aggódj, semmi se szomorítsa el arcodat és szívedet! Ne félj se gondtól, se fájdalomtól. Hát nem vagyok itt én, a te Anyád? Nem tartalak-e karjaim oltalmában? Nem állsz talán az árnyékomban, a védelmem alatt?" – 1531. decemberében egy egyszerű indián, a XX. század végén boldoggá avatott Juan Diego kapta ezt az üzenetet a Szűzanyától.

Helyszín: Krisztus Király Missziós Központ Budapest, 1116. Fehérvári út 168-178. C. Lh. Fszt. 35. (168-as csengő). Részletek a honlapon: www.regnumchristi.hu


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét és Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger