2008. december 13., szombat

SZENT LÚCIA, szűz és vértanú

SZENT LÚCIA, szűz és vértanú

Ünnepe: december 13

Szof 3, 1-2..9-13 Akkor majd tiszta ajkat adok minden népnek.

Mt 21, 28-32 Tetteinkkel kell szolgálnunk Isten Országát!

Két dolgot nyilvánvalóan magunkkal vihetünk a mai gazdag evangéliumi szakaszból: az egyik a megtérésről, a másik a szavak és tettek egységéről szól Példaképünk ne az a fiú legyen, aki könnyen mond igent, majd ígéretét hamar visszaszívja. Inkább a másikra tekintsünk, a megtérőre: képes felülbírálni addigi magatartását, magába száll, dönt, és megteszi, amit kértek tőle. Legyen számunkra advent a megtérés ideje, ne csak szóval, tettekkel is. A szentmisében gyakran válaszoljuk a pap szavaira: ámen, úgy legyen. Mindennapjaink során váltsuk tettekre a szentmisén Isten akaratára kimondott igeneket. Jézus mindig igen volt az Atya akaratára. (Adoremus 2005.)

Isten szava erős és átható. Korának pogány tudósa Bileám próféta, akit ura azért küldött, hogy átkozza meg Isten népét, végül áldást mondott. Aki lelkiismerete szavát követve, becsületesen törekszik az igazságra, az előbb-utóbb rátalál ugyanarra az ösvényre, amelyen Bileám próféta járt és meglátja azt a Csillagot, amelyről ő jövendölhetett. Az olvasmány elsősorban a „keresőkről” szól. Mennyivel nagyobb lehetőséget élvezünk mi, akik már rátaláltunk Krisztusra: rendszeresen olvassuk a Szentírást, halljuk az Egyház tanítását és a szentségekben Isten jelenlétének megannyi jelét tapasztalhatjuk meg. Van miért hálát adnunk! (Adoremusz 2004)

Milyen sokan keresik a jeleket, amelyekkel felismerhetik a nagy dolgokat. És milyen sokszor megyünk el a jelek mellett, anélkül, hogy felismernénk. Adventi utunk erősítsen meg abban, hogy figyelünk Isten üzenetére, felismerjük jeleit a világban, és mások felé közvetítjük Isten akaratát.

SZENT LÚCIA életéről igen keveset tudunk, Szicíliában, Syracusa városában született, a 3. század vége felé, ősi, előkelő római patrícius családba.

Apja halála után súlyosan beteg édesanyjával élt itt, aki már férjet is kiszemelt Lucának. Édesanyja gyógyulása érdekében elzarándokoltak Cataniába Szent Ágota vértanú sírjához. Mélységes hite kiesdette édesanyja gyógyulását.

Az anya a csodálatos gyógyulás után már nem erőltette lánya házasságát pedig egy nagyon magabiztos vőlegényjelölttel állapodott meg korábban. A sértődött, és a nagyon remélt vagyonból kimaradó vőlegény azonban csalódottságában feljelentette Luciát Pascasius helytartónál, kereszténysége miatt.

A helytartó beidézte a lányt és áldozatot követelt tőle az istenek oltárán. Luca ezt megtagadta. Többféle kínzással próbálták "
jobb belátásra bírni", halálra ítélték, de minden hatástalan volt, nem tudták kivégezni. Végül karddal szúrták át a nyakát. Meghalt 303-ban.

Halála előtt még meg tudott áldozni. Vértanúsága Diocletianus alatt történt, Syracusa városában.

Épségben maradt testét később Velencébe vitték. Régtől fogva tisztelt szent, a misekánonban is szerepel a neve.

Példája:
meggyőződésedet ne add fel, ha hitedet veszélyeztetnék, minden áldozatot vállalj!

Advent második hete

2008. december 13. - Szombat

Színeváltozása után tanítványai megkérdezték Jézust: "Miért mondják az
írástudók, hogy előbb Illésnek kell eljönnie?" Ő így felelt: "Illés eljön
ugyan, és helyreállít mindent, én azonban azt mondom nektek, hogy Illés
már eljött, de nem ismerték fel, és kényük-kedvük szerint bántak vele. Így
szenved majd az Emberfia is tőlük." Ekkor értették meg a tanítványok, hogy
Keresztelő Jánosról beszélt nekik.
Mt 17,10-13

Elmélkedés:

Keresztelő János sorsa ugyanaz lett, mint sok más prófétáé. Azok, akik nem
hallgattak szavára és személyét veszélyesnek tartották, az életére törtek.
Cselekedetük hátterében az áll, hogy nem ismerték fel benne az Isten
emberét. Valamivel később Jézusnak is ugyan ez lesz a sorsa. Miközben a
nép lelkesedik érte, buzgón hallgatja tanítását és lelkesen örvendezik
csodatételeinek, a nép vezetői lassanként szembefordulnak vele. Nem
ismerik ugyanis fel benne az Isten Fiát. Nem veszik észre, hogy az ő
személyében teljesedik be Isten egykori ígérete azzal kapcsolatban, hogy
eljön majd a Megváltó, a Messiás. Vajon a betlehemi Gyermekben fel tudom-e
ismerni a világ üdvözítőjét, az én megváltómat?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Mária, te sohasem kételkedtél, ellenben mindig hittél, és el is nyerted
hited jutalmát. "Boldog vagy, mert hittél." Mi is boldogok vagyunk
azonban, mert hallottunk és hittünk: minden hívő lélek megfoganja és
megszüli Isten szavát és elismeri az Ő műveit.
Eszközöld ki, ó Mária, hogy bennünk legyen a te lelked, s úgy dicsőítsük
az Urat; hogy bennünk legyen a te lelked, és úgy ujjongjunk Istenben. Bár
testileg egyedül csak te vagy Krisztus anyja, a hitben mi is mindnyájan
életet adhatunk neki. Ó Mária, segíts, hogy befogadjam magamba Isten
Igéjét!
Szent Ambrus
______________________________

Betlehem és a kereszt

Betlehem és a kereszt

2008. december 13. Advent második hete – szombat

P. Walter Schu, LC

Mt 17,9a,10-13

Ezután a tanítványok megkérdezték tőle: ,,Miért mondják az írástudók, hogy Illésnek előbb el kell jönnie?'' Ő ezt felelte: ,,Illés valóban eljön, és helyreállít mindent, sőt, mondom nektek: Illés már eljött, s nem ismerték fel őt, hanem azt tették vele, amit csak akartak. Éppígy az Emberfia is szenvedni fog általuk.'' Akkor megértették a tanítványok, hogy Keresztelő Jánosról beszélt nekik.

Bevezető imádság: Uram, tanítványaid őszintén megpróbálták megérteni személyedet, és hinni tebenned. Kétségeimmel és problémáimmal járulok ma eléd, azt remélve, hogy választ találok ebben az imádságban legmélyebb vágyaimra. Megrendíthetetlen hittel szeretnék hinni, és elkötelezett, alázatos szívvel szeretni téged. Felajánlom neked ezt az imádságot hálám jeléül mindazért, amit eddig kaptam tőled.

Kérés: Szűz Mária, segíts, hogy elfogadjam Isten akaratát, és a szerint éljek az életem során, úgy, ahogy Krisztus is elfogadta Atya tervét megmentésünkért.

1. Keresztelő János, mint Illés. Az Evangélium utal Keresztelő Jánosra, akinek az a feladata, hogy felkészítsen minket annak fogadására, aki majd eljön. Malakiás próféta hatására a zsidók egyre jobban várnak Illés visszatérésére, aki majd előkészíti az utat a Messiás számára. De úgy képzelik őt, mint egy nagy-hatalommal bíró embert, aki elsöpri majd az embereket a földről. Így nem ismerik fel Illést Keresztelő Jánosban, akinek az ereje a Szentlélekből ered, és aki a szív megtérésére szólítja fel az embereket, hogy befogadhassák Krisztust. Vajon hányszor mulasztom el felismerni Krisztus jelenlétét az életemben csak azért, mert valami mást keresek, mint amit Krisztus ígért a követőinek? Krisztus nem a kényelem és vigasztalás könnyű útját ígéri.

2. Betlehem és a kereszt. Miért lett Krisztus védtelen kisbabává Betlehemben? Miért öltött törékeny emberi testet? Pontosan azért, hogy szenvedhessen értünk, hogy megválthasson minket. Mit jelent mindez a keresztény ember életére nézve? Nem jelent kevesebbet, mint azt, hogy a szenvedés Isten ajándéka. Ez az Atya gyengéd dédelgetése, Fia képére formálván minket. A kereszt termékenységünk forrása, nemcsak a személyes lelki növekedésben, hanem a küldetésben is, hogy nyerjük a kegyelmet mások számára, mindazok számára, akiket Isten titokzatosan ránk bízott.

3. Engedelmesség a halálig. Krisztus szándéka – hogy elfogadjuk a szenvedést – az Atya iránti szeretetteljes engedelmességből fakad. Ez a szeretetteljes engedelmesség az, ami a szenvedés megváltó erejét adja. A betlehemi születésétől kezdve Krisztus folyamatosan megmutatja nekünk, mit jelent szeretettel engedelmeskedni. Betlehem az engedelmesség iskolája. Betlehemben Krisztus megtanít minket, hogy csak a szeretetből fakadó engedelmesség szabadít fel, csak a szeretetből fakadó engedelmesség vált meg, és tesz szentté és gazdaggá. Csak a szeretetből fakadó engedelmesség ment meg minket, és szabadít meg a bűnöktől, és csak ez nyeri el Isten tetszését. Fogadjuk hát el az engedelmesség keresztjét mindennapi életünk kihívásai közepette, az évek által hozott megpróbáltatások során, és amikor a bánat lesújt minket, ha Isten visszahívja magához szeretteinket. A szeretetből fakadó engedelmesség az út a szentség felé, az Atya háza felé.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm Uram, hogy a betlehemi engedelmesség iskoláját adtad nekem, megtestesülésed és a kereszten való halálod által. Segíts nekem elfogadni a szenvedést, ahogy te tetted, és segíts bízni abban, hogy hatalma szentté tesz, és képessé tesz arra, hogy kegyelmet nyerjek mások számára.

Elhatározás: Törekedni fogok Isten jelenlétének felismerésére a mindennapjaimban azzal, hogy türelemmel elfogadom a szenvedéseket és megpróbáltatásokat, amiket ad nekem a nagyobb jó érdekében.


A Pápa ima szándéka 2008. december hónapra:

- Hogy az Egyház, az erőszak és a halál kultúrájának egyre növekvő terjeszkedésével szemben, minden apostoli és missziós tevékenységével bátran mozdítsa elő az élet kultúráját.
- Hogy a keresztények, főleg a missziós országokban, a testvériség konkrét gesztusai által mutassák meg, hogy a betlehemi barlangban született Kisded a világ fénylő reménysége.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét és Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger