2008. december 23., kedd

Ötletek adventre és karácsonyra

Ötletek adventre és karácsonyra
december 6. 8:00


Hogyan készüljünk a karácsonyra a teremtésmegőrzés, a méltányos kereskedelem és a szolidaritás szempontjait figyelembe véve? Néhány gyakorlati ötletet kínálunk olvasóinknak.









Ötletek adventre, ajándékozásra

  1. Töltsünk minél több időt együtt, közösségben már karácsony előtt is. Szervezzünk ajándékkészítő műhelyt, kézműves kört, gyártsunk együtt karácsonyfadíszeket, süssünk együtt süteményt.
  2. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebbet vásároljunk. A vásárlás helyett használjuk a fantáziánkat, és készítsünk saját magunk ajándékokat
  3. Adjunk közösségi élményt (színház-, koncert- vagy mozijegy, kirándulás, tanfolyam) vagy szellemi ajándékot szeretteinknek (diavetítés az idei családi képekből, versolvasás, kvízjáték stb.).
  4. Ha mégis vásárolni szeretnénk, hasznos ajándékokat vegyünk, amelyekre a megajándékozottnak valóban szüksége lehet.
  5. Lehetőleg tartós, jó minőségű ajándékokat vásároljunk. Részesítsük előnyben az újrahasznosított alapanyagból készült tárgyakat
  6. Vegyünk helyben készült, illetve hazai termékeket. Vásárlásunkkal támogassuk a kisboltokat. Ha külföldi árut vásárolunk, vizsgáljuk meg, hogy „méltányos kereskedelemből” származik-e.
  7. Vásárláskor vigyünk magunkkal egy nagyobb táskát vagy szatyrot, hogy ne kelljen minden üzletben nejlonzacskót kérni.
  8. Ne vásároljunk agyoncsomagolt dolgokat, és figyeljük a környezetbarát logót a termékeken.
  9. Karácsonytól vízkeresztig minden évben több száz tonna csomagolópapír kerül a kukába. Ha tehetjük, ne csomagoljuk be az ajándékot, a fa alatt hasznát vehetjük egy fehér lepedőnek vagy szép terítőnek is. Ha mégis szükséges, felhasználhatjuk magazinok, újságok színes lapjait vagy újrahasznosított papírt, cellux helyett pedig szalagot.

Ötletek karácsonyra

  1. Magyarországon évente 2,5–3 millió fenyőt vágnak ki és adnak el a piacon. Ezek a fák 5–10 év alatt fejlődnek 0,5-2,5 méteresre. Termesztésük, szállításuk, majd összegyűjtésük és feldolgozásuk terheli a környezetet. Ahhoz, hogy ezen változtassunk, több megoldás is kínálkozik:
    • ha ragaszkodunk a fenyőfához, vegyünk kisebb földlabdás fenyőt, melyet az ünnepek után kiültethetünk a szabadba, vagy visszaválthatunk.
    • vegyünk néhány fenyőágat és tegyük vázába
  2. Amikor bevásárolunk a karácsonyi vendégségekre, mindig nagyobb kiszerelésben vegyünk innivalót, de még jobb, ha házilag készítünk italokat, például limonádét vagy gyümölcsös jeges teát.
  3. Karácsonykor jóval több szemetet termelünk, mint máskor. Az ünnepek alatt (is) gyűjtsük szelektíven a hulladékot.
  4. Spóroljunk a karácsonyfaégők által fogyasztott energiával, csak este kapcsoljuk be őket néhány órára, s ha elmegyünk otthonról, kapcsoljuk ki.
  5. Ha kevés a karácsonyfadísz, legyünk kreatívak, használjunk természetes vagy otthon is megtalálható, illetve elkészíthető anyagokat (tészta, szárított gyümölcs, mézeskalács, textil, hungarocel, papír). Szaloncukrot is készíthetünk házilag, az interneten sok recept található.

Szeretettel várjuk olvasóink ötleteit, amelyekből válogatva kiegészítjük a felsoroltakat.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

A gyertyák rendre gyúlnak

A gyertyák rendre gyúlnak
december 23. 6:00


A kéklő félhomályban
Az örökmécs ragyog,
Mosolygón álmodoznak
A barokk angyalok.


A gyertyák rendre gyúlnak,
A ministráns gyerek,
Mint bárány a mezőben
Csenget. Az árny dereng.

Hideg kövön anyókák
Térdelnek. Ifjú pap
Magasba fölmutatja
Szelíden az Urat.

Derűs hit tűnt malasztját
Könnyezve keresem.
Ó gyönyörű gyerekség,
Ó boldog Betlehem!

Juhász Gyula: Roráté


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Útja végére ért a három királyok adventi kincsesládája

Útja végére ért a három királyok adventi kincsesládája
december 23. 8:35


A három királyok adventi ládája elnevezésű új kezdeményezés a plébániaközösségek közötti kapcsolatépítés céljával jött létre a Szeged-Csanádi Egyházmegyében.

A ládika advent első vasárnapján indult útjára, és egyházközségről egyházközségre járt. Minden állomásán, a templomokban közös - versekkel, énekekkel gazdagított - imaalkalomra gyűltek össze a hívek a karácsonyvárás jegyében, általában szentmise előtt vagy után. A ládikában minden plébániaközösség elhelyezte a többi közösségnek szóló üzenetét.

Advent negyedik vasárnapján, a lelki kincsekkel megrakott ládika visszaérkezett indulási helyére, a békéscsabai Jézus Szíve plébániára. Az esti szentmisét követően egy különleges Betlehemes játék keretében felolvasták az összes üzenetet. Ez utóbbit ötszáz érdklődő kísérte figyelemmel.

Külön öröm, hogy az idén először útjára indított, sajátos karácsonyváró imalánchoz 27 plébánia csatlakozott az egyházmegyéből. Az adventi imádság révén az egyes plébániaközösségek - az ünnepi készület közepette is - kapcsolatba léptek egymással.

A jövő évben várhatóan ismét útjára indul az adventi üzenetek ládája.

Szeged-Csanádi Egyházmegye/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

2008. december 28., Szent Család vasárnapja

2008. december 28., Szent Család vasárnapja
december 23. 14:02


A család válsága és a kivezető út


Bevezetés: Lehetne ma az idilli családról beszélni: „Der Vater arbeitet, die Mutter kocht, das Kind spielt.” /az apa dolgozik, az anya főz, a gyermek játszik / De hát ilyen csak a nyelvtankönyvekben létezik. Lehetne a boldog házasság szépségeit ecsetelni: „Hetedhét országra szóló lakomát rendeztek, s aztán boldogan éltek, míg meg nem haltak”. De az ilyen csak a mesében szerepel. Lehetne az eszményi házasság képét megrajzolni: „Tisztán az oltárig, híven a sírig.” De ez is a szentek álmai közé tartozik. Ha azt akarjuk, hogy ne az emberek feje felett hangozzanak el
a vágyak kivetítései, akkor a reális helyzetből kell kiindulnunk.
Egyetlen értelmes megoldás: felkutatni a házasság jelenlegi válságának okait, felkészíteni a jövő generációt a felelősségteljes döntésre és meghatározni saját feladatainkat.
Szent Család ünnepén a bibliai olvasmányok is erre adnak példát.

I. Mi vezetett a házasság válságához?


1. A fiatalok nem látnak ideális családi életeket.
A példaképnek, a modellnek óriási inspiráló hatása van. Egy papi hivatás kialakulásában is döntő szerepet játszanak a pozitív papi eszmények. Hogy a plébánosa, hitoktatói, szerzetestanárai olyan példát mutattak-e, amely vonzóvá teszi számára a papi életet.
A mai fiatalok jórészt azért ábrándulnak ki a házasságból, mert kevés ideális családi életet látnak. Sajnos néha még saját szüleik sem tudnak vonzó családmodellt állítani eléjük. Honnét vegyék hát a követendő példát?

2. A társadalom családidegen szemlélete.
A mai fogyasztói társadalom megelégszik családalapítás helyett pusztán közös háztartással. Életre szóló elkötelezettség helyett beéri az alkalmi együttélés örömével. Azt hiszi, hogy a tartós kapcsolat akadályozza az önmegvalósítást. A szexualitást merő gyönyörkeresésnek tartja, a gyermeket pedig nem ajándékként fogadja, hanem teherként menekül tőle.
Ilyen légkörben még a keresztény fiataloknak is keményen meg kell küzdeniök a családidegen szemlélettel.

3. Az ország vezető testületének tudatos családromboló politikája.
A törvényhozók mindent megtesznek a fiatalok családalapítási lehetőségének korlátozása érdekében. Egyre nehezebbek a gyermekvállalás feltételei, meggyengült a családtámogatás rendszere, hátrányos helyzetbe kerültek a nagycsaládosok.

4. A média romboló hatása.
Pozitív házasságkép alig jelenik meg a rádió, a tv, a mozik műsorában. Nincs jóformán egyetlen újságcikk, regény, irodalmi, vagy művészi alkotás, amely a család harmóniáját, boldogságát mutatná be. Ehelyett a torz családkép és erkölcstelen szemlélet szinte elárasztja a szórakoztató műsorokat és a reklámok világát.

Nem elegendő azonban a házasság válságjelenségeinek kutatása. Mert mi nem sopánkodni akarunk csupán, vagy a felelősöket keresni. A kereszténységnek fel kell készülnie a pozitív példaadásra. És ebben a felkészítésben óriási felelősség hárul a szülőkre, katolikus iskolákra, papokra, egyházi közösségekre egyaránt.

II. Hogyan kell felkészíteni a jövő nemzedéket a holnapi családalapításra? Milyen erények elsajátítását kell elsősorban megcsillantani előttük?


1. Az önzetlen szeretetre való felkészítést.
Főként az egykék megszokják, hogy körülöttük forog a világ. Senkihez nem kell alkalmazkodniuk. Szülők, nagyszülők lesik az egyetlen gyermek minden vágyát, ajándékaikkal elhalmozzák. Óvják fúvó széltől drága gyermeküket. Mártják tejbe, vajba, mit sem kímélnek tőle. Bizony derék fajankó válik így belőle. /V.ö. Arany János: Toldi 2. éneke./ Aztán egyszer csak eljön a házasságkötés ideje. Ott pedig alkalmazkodni tudni kell. Önzetlennek lenni, lemondani az önközpontúságról.
De aki 20 éves koráig ezt nem szokta meg, az a házasságban nagyon nehezen boldogul. Két önző ember pokollá tudja tenni egymás életét. Egy-kettőre jönnek a jelenetek:
„ Igen? Én csak itt gürizzek, a nagyságos úr meg nézi a meccset a színes tv-n?
Na, gyerünk csak ki a konyhába. Nem esik le az aranygyűrű az ujjadról, ha segítesz a krumpli pucolásban!”
„Ja? Én vállalom a plussz munkát! Te meg a fodrásznál traccsolsz, vagy kocsikáztatod a gyereket és még egy meleg vacsorával sem tudsz fogadni?”
„Na, hát akkor beszéljünk arról, hogy ki vette a bútort.”
„És a lakásomba ki költözött be?”
Hát erre nem lehet építeni családi otthont. Mind a ketten becsapva érzik magukat. Ebből csak feloldhatatlan konfliktus származhat és boldogtalanság.
Aki nem azzal megy a házasságba, hogy én adni akarok, boldoggá tenni a páromat, az egyszerűen alkalmatlan a házasságra!

2. Az állhatatosságot, a hűséget.
A mai fiatalság jellemében ez is hiánycikk.
Váltogatják az iskolát, az egyesületet, a hittancsoportot. Belekapnak különböző hangszerekbe, nyelvekbe, sportokba, de a legkisebb nehézség esetén abbahagyják vállalt feladataikat. Ez még nem lenne tragikus. De aki ezt az állhatatlanságot megszokja, könnyen a házastársra is kiterjeszti. Nem tud kitartani mellette. Főként ha rájön, hogy nem angyallal kötött házasságot, hogy társa nagyon is emberi hibákkal küszködő személy.

3. A sajátos férji, illetve feleségi erények elsajátítását.
A fiú akkor lesz ideális férj, ha törekszik a határozottságra, az imponáló tudásra, a gyakorlati dolgokban való talpraesettségre, ha vállalkozó szellemű, bátor és merész, ha fizikailag erős, szellemileg vasidegzetű, ugyanakkor udvarias és gyengéd. Ezeket az erényeket nem az esküvő után kell elsajátítani, hanem ifjúkorban, sőt már gyermekkorban.
A leánynak pedig a speciális feleség- és anyai erényekre kell szert tennie. És ezeket sem elég asszonykorban kezdeni. Legyen második természetévé a szelídség és figyelmesség, az áldozatkészség és a türelem, adjon a vonzó külsőre, de ne hanyagolja el a lelki értékeket sem. Törekedjék a mély hitre és az imponáló vallásosságra, szeresse a házi munkát, de értse és szeresse választott hivatásának követelményeit is.
Iszonyatosan csalódik a házasságban, aki tudatosan nem készül fel rá jellemében, erényeiben, aki azt képzeli, ezek az erények magától teremnek.

III. Sajátos feladataink


Szent Család vasárnapja minden keresztényt emlékeztet az óriási felelősségre.
A fiataloknak önnevelési programot kell kitervezniük. A szülőknek, nagyszülőknek támogatniuk kell a családi életre való készülésben gyermekeiket, unokáikat. A pedagógusoknak a szaktárgyukon kívül az ideális házasságra is fel kell készíteni tanítványaikat. A papoknak, keresztény közösségeknek, lelkiségi mozgalmaknak össze kell fogni a jövő házastársak és szülők nevelésére.

Befejezés: A remény szavaival zárjuk gondolatainkat. Minden nehézség ellenére bizalommal tölt el minket, hogy sok katolikus családban él a hit, az egymás iránti szeretet és áldozatvállalás. Hogy családjaink, egyházközségeink közösséget keresve, egymásnak segítséget nyújtanak. Hisszük, hogy a házasság szentségében a keresztény család képes boldogságot ajándékozni tagjainak és bátorító jel lesz társadalmunk számára.
Ebben a reményben imádkozunk minden magyar családért és házasság előtt álló fiatalért.

Hajnal Róbert/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Új nagyváradi megyéspüspök kinevezése

Új nagyváradi megyéspüspök kinevezése
december 23. 14:20


A Szentatya elfogadta Tempfli József nagyváradi megyéspüspök lemondását, melyet az Egyházi Törvénykönyv 401. kánonja 1. paragrafusának megfelelően nyújtotta be, és december 23-án Böcskei László temesvári általános helynököt nevezte ki az egyházmegye élére.

Böcskei László 1965. július 11-én született. Teológia tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán végezte. 1990. június 24-én szentelték pappá, 1991 januárjában a megyéspüspök titkárává nevezték ki. 1999-től Temesvár általános helynöke.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Adventi idő

Adventi idő, December 23.

Jeleken keresztül vezeti életünket Isten. Jele van a születésnek, a betegségnek, a halálnak, jele a szeretetnek, és az Isten érkezésének is van jele. A próféták Illés újra eljövetelében látták a Messiás érkezésének előjelét. Keresztelő János érkezését azonban éppolyan kevesen ismerik fel, mint az Üdvözítő jövetelét. Pedig csodálatos jelek kísérik: a néma Zakariás ajka megnyílik. Jézus születése arra is rávilágít, hogy a jelek sokszor messze elmaradnak az eljövendő beteljesüléstől. Az Üdvözítő érkezik, és nemcsak Zakariást, de mindnyájunkat megszabadít némaságunktól. Még néhány nap és valamennyiünk ajka megnyílik a karácsonyi glóriára. Ha egy kicsit jobban odafigyelünk a bensőnkre, mintha már hallanánk is az angyalok énekének dallamát. (Adoremus 2005.)
További gondolatok...

Advent negyedik hete

2008. december 23. - Kedd

Amikor elérkezett Erzsébet szülésének ideje, fiúgyermeket szült.
Szomszédai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr,
és együtt örült vele mindenki. A nyolcadik napon jöttek, hogy
körülmetéljék a gyermeket. Atyja nevéről Zakariásnak akarták hívni. De
anyja ellenezte: "Nem, János legyen a neve." Azok megjegyezték: "Hiszen
senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!" Érdeklődtek erre
atyjától, hogyan akarja őt nevezni. Atyja írótáblát kért, és ezeket a
szavakat írta rá: "János a neve." Erre mindnyájan meglepődtek. Neki pedig
megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és magasztalta
Istent. Akkor félelem szállta meg az összes szomszédokat, és Júdában meg
az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla,
elgondolkodva mondta: "Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr
van vele."
Lk 1,57-66

Elmélkedés:

"Irgalmas volt hozzá az Úr" - mondták a rokonok és a szomszédok
Erzsébetnek, akinek hosszú időn keresztül nem lehetett gyermeke. Az
emberek tehát úgy tartották, hogy a gyermek János Isten ajándéka, Isten
irgalmasságának a jele. Ennek az irgalomnak örvendeznek mindannyian
Erzsébettel együtt.
S ha az előfutárnak, Keresztelő Jánosnak a születése az isteni irgalmasság
jele, akkor ez még inkább elmondható Jézus születéséről. Az ő személyében
az irgalmas Isten öltött emberi testet, hogy az embereket visszavezesse a
mennyei Atyához, aki irgalommal és könyörülettel fogad vár bennünket.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Ó jöjj, ó jöjj, Emmánuel,
csak téged áhít Izrael,
és hozzád sóhajt untalan,
mert Isten híján hontalan!
Eljő, eljő Emmánuel,
Hogy üdvözüljön Izrael!
______________________________

Halld, a hírnök van itt!

2008. december 23. Advent negyedik hete – kedd

P. Edward McIlmail LC

Lk 1,26-38

Elérkezett Erzsébet szülésének ideje, és fiút szült. Amikor a szomszédok és rokonok meghallották, hogy milyen nagyra méltatta az Úr irgalmában, vele örültek. A nyolcadik napon elmentek, hogy körülmetéljék a gyermeket. Az apja nevéről Zakariásnak akarták elnevezni. de az anyja tiltakozott: "Nem, hanem Jánosnak kell hívni." Így válaszoltak neki: "Nincs rokonságodban senki, akit így hívnának." Aztán intettek az apának, minek akarja, hogy elnevezzék. Az írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: "János az ő neve." Mindnyájan csodálkoztak. Neki pedig nyomban megnyílt az ajka és megoldódott a nyelve, megszólalt és magasztalta az Istent. A szomszédokat mind elfogta a félelem, és Júdea egész hegyvidékén elterjedt ezeknek a dolgoknak a híre. Akik csak hallották, szívükbe vésték s mondták: "Vajon mi lesz ebből a gyerekből?" Mert az Úr keze volt vele.

Bevezető ima: Uram, alázatosan térdelek előtted és imádkozom, tudom, hogy tiéd a hatalom és a dicsőség. Nélküled semmi sem vagyok, de veled mindent megtehetek. Ebben bízva kérlek, segíts, hogy jól tudjak imádkozni, kifejezni vágyamat, hogy szeresselek és hasonuljak hozzád. Itt vagyok a te tetszésedre és dicsőségedre.

Kérés: Uram, segíts, hogy jobban megbecsüljem a szülők és a család szerepét, mert ők a családegyház!

1. Csodálatos kegyelem. Erzsébet és Zakariás számára nagy áldás volt, hogy öreg korukra gyermekük született. És nem akármilyen gyermek: ő volt Keresztelő János. Hogy felkészüljön nagyszerű hivatására, szüksége volt olyan szeretetre és irányításra, amilyent csak a szülei tudnak nyújtani. Számos nagy ember életútja indul ki abból a szeretetből, amit anyja vagy apja (vagy mindkettő) nyújt neki, miközben ők maguk a világtól elrejtve vannak. Vajon hálás vagyok-e szüleimnek azért, amit kaptam tőlük? Mindig törekszem arra, hogy azt tegyem, ami a legjobb a házastársamnak és gyermekeimnek, és nemcsak azt, ami a világ előtt a legjobbnak tűnik?

2. Isten hívása. A gyermeket nem apja után nevezik el, hanem azt a nevet kapja, amit Isten választott. Nagy feszültség egy gyermek életében (és néha a felnőtt életében is), ha az apja vagy anyja nyomdokában kell járnia, vagy azt a célt kell követnie, amit a szülei tűztek ki. Valójában mennyei Atyánk nyomdokában kell járnunk. Egyedül Isten adja meg életünk értelmét és célját. Előfordulhat, hogy szüleim vagy egyik rokonom elvárása megakadályoz abban, hogy Isten velem kapcsolatos tervét végrehajtsam? Vagy, ha én szülő vagyok, nem kényszerítem méltánytalanul gyermekeimre a saját elképzelésemet? Beleavatkozom a hivatásukba? Vagy a házasságukba?

3. Zakariás „igen”-je. Zakariás hangja akkor tér vissza, amikor elfogadja Isten tervét és jóváhagyja a gyermek nevét. Amikor végül „igen”-t mondunk Istennek, akkor találjuk meg életünk legmélyebb értelmét. Ekkor leszünk képesek arra, hogy jól kifejezzük magunkat. Még mindig váratom Istent?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Zakariás csak sokára, kilenc hónap és kerülők után találta meg saját útját. Szemléljem saját életemet én is úgy, mint egy utat, és legyek türelmes azokkal, akik még mindig keresik.

Elhatározás: Ma „igen”-t mondok valamire, amit Isten kér tőlem.


A Pápa ima szándéka 2008. december hónapra:

- Hogy az Egyház, az erőszak és a halál kultúrájának egyre növekvő terjeszkedésével szemben, minden apostoli és missziós tevékenységével bátran mozdítsa elő az élet kultúráját.
- Hogy a keresztények, főleg a missziós országokban, a testvériség konkrét gesztusai által mutassák meg, hogy a betlehemi barlangban született Kisded a világ fénylő reménysége.


A Regnum Christi Apostoli Mozgalom szeretettel meghívja Önt és kedves családját december 23-án délután 4 órakor kezdődő Élő Betlehemes előadásra a Pesti Ferences templom előtti térre (V. ker., Ferenciek tere). Ez egyben a Vándor Evangélium körök december havi találkozója is.

--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét és Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger