2008. december 27., szombat

Roma zarándoklat

Roma zarándoklat
december 27. 15:10


December 28-án vasárnap mutatják be az MTV1-en 10.05- kor, az MTV2-n 12.25-kor a Roma zarándoklat című filmet, amely a józsefvárosi plébániatemplomban november 23-án tartott roma találkozóról készült.

A roma zarándoklaton a szentmisét Székely János püspök mutatta be a plébánia roma fiataljainak résztvételével. Székely János, az országos cigánypasztoráció nemrég kinevezett főpásztora Oláh Anna roma naív festőművész képeit is megáldotta.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

„A szeretet győzelmet aratott a gonosz felett“

„A szeretet győzelmet aratott a gonosz felett“
A Szentatya december 26.-ai tanítása

december 26. 20:11


XVI. Benedek pápa a szenvedők iránti szolidaritás fontosságáról és a vértanúságról fejtette ki gondolatait a Szent Péter téren egybegyűlt több ezer zarándok előtt.

Karácsonykor erősebben érezzük, mily mérhetetlen a szenvedés a földön – mondta XVI. Benedek pápa karácsony második napján, Szent István vértanú ünnepén.

December 26-án több ezer zarándok vett részt az Úrangyala imádságon a Szent Péter téren és hallgatta meg a katolikus egyházfő tanítását. A Szentatya karácsony üzenetét hangsúlyozva a következőket mondta: Jézus születésével a szeretet győzelmet aratott a gyűlölet és a gonosz felett.

Arra buzdított, hogy az ünnep e napjaiban irányítsuk figyelmünket a szenvedőkre. „Többek között a két olasz szerzetesnővérre gondolok, Caterina Giraudora és Maria Teresa Oliverora, akiket több mint másfél hónapja hurcolták el Észak-Kenyából. Szeretném, ha ezekben az órákban ők is és minden elrabolt szenvedő érezné együttérzésemet és az egész egyház szolidaritását.“

Szent István vértanú ünnepnapja alkalmából a vértanúság jelentőségéről elmélkedett XVI. Benedek pápa: „Szent István hitvalló vértanúságát szemlélve felmerülhet bennünk a kérdés, a Megváltó születésével a világba érkező jó hogyan lép fel a gonosszal szemben. A vértanú maga ad választ: ő maga könyörög gyilkosaiért, megbocsátást kérve számukra. Halálával Isten múlhatatlan szeretetéről tesz tanúságot. Jézus, akit mindenben hűségesen követ, magához emeli, és termékennyé teszi véráldozatát.“

Békés és boldog karácsonyt kívánva zárta a Szentatya az Úrangyala imádságot.

* * *

Szent István vértanúsága arra tanít bennünket, hogy a hitvalló élet sokszor erőszakot szenved; a világ dühödten igyekszik elnémítani az örömhírt, karácsony üzenetét. Ám határtalan mindazok öröme, akik – ha csak egy pillanatra is, de – lelkük mélyén meglátták a megnyílt egeket.

Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Égi szánkót hajt az angyal

Égi szánkót hajt az angyal
december 27. 6:00


Csingilingi, cseng a csengő,
Száll a szánkó, mint a felhő,
Csaknem elszakad a gyeplő,
Csingilingi, cseng a csengő.
Égi szánkót hajt az angyal.
És mire az estihajnal
Megjön a szép fenyőgallyal,
Cseng a csengő, jő az angyal.


Csingilingi, cseng a csengő,
Száll a szánkó, mint a felhő,
Csaknem elszakad a gyeplő,
Csingilingi, cseng a csengő.

Égi szánkót hajt az angyal.
És mire az estihajnal
Megjön a szép fenyőgallyal,
Cseng a csengő, jő az angyal.

Itt a Jézus angyalkája,
Égben termett csodafája,
S mindent, mindent aggat rája
A kis Jézus angyalkája.

Arany diót, arany csengőt,
Ezüst lepkét, ringót rengőt,
Amilyen még földön nem nőtt,
S csilingelő arany csengőt.

Kérünk Jézus angyalkája,
Ahol sok a koldus, árva,
Hol jóságod legtöbb várja,
Ott pihenj meg legtovábbra.

Hozz örömet, békességet,
A szíveknek melegséget,
Karácsonyi szép meséket,
S az Istennek dicsőséget.

Móra László: Karácsonyi csengő


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Liturgikus újdonságok a karácsonyi pápai szertartásokon

Liturgikus újdonságok a karácsonyi pápai szertartásokon
december 27. 13:50


Az idei évben néhány kisebb változtatást vezettek be a karácsonyi pápai szertartásokon a Vatikánban.

Ebben az évben a trónon ülő Szűzanya színes szobra, amely őt az áldó gyermekkel ábrázolja, a Szent Péter-bazilikában a konfesszió oltár mellett látható karácsony éjszakájától vízkeresztig. Ezzel jelezve, hogy Mária elválaszthatatlan a megtestesült lett Isten Fiától. A fából készült szobor a XIV. század első feléből való, 1967-től a Vatikánban, 1978-tól a Vatikáni Múzeumban látható.

Az előző évekhez hasonlóan, a hívek rövid imavirrasztással készültek a karácsonyi éjféli misére. A virrasztást megelőzte a régi matrirológium szövegének éneklése, amelyet ezentúl nem az eucharisztikus liturgia alatt énekelnek. A római martirológium szerint a karácsony vigíliájára szóló részt az óraliturgia laudesének végén énekelték.

Idén a gyermekek virághódolatára a szentmise végén került sor, amikor a Szentatya a gyermek Jézus szobrát elhelyezte a jászolban. Ekkor néhány gyermek a különböző földrészek képviseletében virágot helyezett a Jézus jászola elé.

Az idén az Urbi et Orbi áldáskor a pápa nem palástban jelent meg, hanem a karing fölé mozzettát (vállgallért) és stólát vett, tekintettel arra, hogy az ünnepélyes áldás nem különleges liturgikus rítus.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Erdő Péter szentbeszéde

Erdő Péter szentbeszéde Budapest-Újpalotán a Boldog Salkaházi Sára-templom felszentelésén
december 27. 16:45


2008. december 27.
(Neh 8,1-10; 1Kor 3,9-17; Lk 19,1-10)



Erdő Péter
Szentbeszéd Budapest-Újpalotán
A Boldog Salkaházi Sára Templom felszentelésén
2008. december 27.
(Neh 8,1-10; 1Kor 3,9-17; Lk 19,1-10)

Krisztusban Kedves Testvérek!

1) „Ez a nap szent a mi Urunknak. Ne szomorkodjatok, hiszen az Úrban való öröm az erősségetek” (Neh 8,10). Isten a mai napon örömet ajándékozott nekünk. Örömet Budapest, különösen Újpalota népének, és örömet egész magyar katolikus közösségünknek. A karácsonyi időben évről évre boldogan énekli az Egyház: „Velünk az Isten, értsétek meg, nemzetek, és térjetek meg, mert velünk az Isten”. A Betlehemi Gyermek megszületése óta Isten különlegesen is közel van az emberiséghez. Ő, aki jelen van az egész világban, hiszen „mindenek fölött áll, mindent átjár, és mindenben benne van”, személyesen, sugárzó erővel lép közénk Krisztus személyében. Azóta az Istennel való találkozás fizikai értelemben is új jelentést kapott. Találkozhatunk Istennel az imádságban, a teremtett világ hívő szemléletében, a Szentírás könyveinek olvasásában, de Krisztus személyében Isten már nemcsak jelek és hírnökök által, hanem Fia által szól hozzánk, és lakást vesz közöttünk.

Amikor Jézus szenvedése előtt a gyönyörű Jeruzsálemi Templom pusztulását megjövendöli, azt is mondja: „Bontsátok le ezt a templomot, és én harmadnapra felépítem azt” – csak később értették meg a tanítványok, hogy saját testének templomára gondolt. Nincs tehát a földön szentebb hely Krisztus Testénél, nem találkozhatunk közvetlenebbül Istennel másutt, mint Krisztusban.
Krisztus Teste pedig az Eucharisztiában áldozat, táplálék, lakoma, és szent jelenlét, ha a tabernákulumban őrizzük a Legszentebbet. Ettől szent hely a keresztények temploma, mert itt mutatjuk be a legszentebb Áldozatot, itt vesszük magunkhoz Krisztus Testét, itt részesülünk szentségeiben, és itt borulhatunk le az Oltárisztentség előtt. Isten láthatatlan és anyagtalan, időtlen, és felette áll a térnek. Megtestesülésével azonban belépett a térbe és az időbe, megvalósította a nagy találkozást a Teremtő és a teremtett világ között. Ennek a nagy találkozásnak a szentélyei a keresztény templomok. Erőforrások tehát, amelyek rendezik, sugárzóvá teszik egy-egy közösség életét. Tornyuk keresztje az ég felé mutat, fölemeli a tekintetünket, és Isten magasából bizalommal, értelemmel, értékkel tölti meg hétköznapi életünk világát.

2) 1969-ben kezdődött az újpalotai lakótelep építése. Nem tervezett akkor ide senki templomot. Sokan talán úgy gondolták, mire a lakótelep megépül, nem is gondol majd senki a templomra, nem lesz arra többet szükség. De Isten „oktalansága bölcsebb az embereknél, és gyengesége erősebb az embereknél”. Ma sokan azt kérdezik, hogyan lehet rehabilitálni, korszerűsíteni ezt a hatalmas lakótelepet. Új templomunk pedig azt mutatja, hogy Jézus Krisztus személye mindig korszerű, és éppen ezért, ahogyan a felejthetetlen II. János Pál pápa mondta: az Egyház él, az Egyház fiatal. Örömmel tapasztaltuk, hogy itt, a lakótelepen sokak szívében él a vágy és az igény, hogy templomuk legyen. A ’90-es évek elejétől a volt pártház nagytermében rendszeresen voltak szentmisék, kialakult, megerősödött az évek során a helybeli hívőközösség. De érezte egész Egyházmegyénk is – különösen a plébániai misszió idején és a 2007-es Városmisszió alkalmával -, hogy felelősek vagyunk a városért, hogy a lakótelepek hétköznapi szürkeségében meg kell mutatnunk láthatóan Krisztust, aki jövőt és reményt ajándékoz nekünk. Ezért gyűjtést is rendeztünk Egyházmegyénkben e templom építése javára. Erejéhez mérten minden egyházközség hozzájárult ehhez a munkához. Hálásak vagyunk a német Renovabis segélyszervezetnek is, amely különösen a templomhoz csatlakozó egyéb épületrészek kialakítását támogatta. Köszönettel és elismeréssel adózom az itteni paptestvéreknek és hívőknek, akik szintén kivették részüket a templom megépítéséből, és tudom, hogy a berendezés és a környezet alakításának további munkáiban is meg fogják tenni mindazt, ami ennek a szép templomnak a környékét otthonossá varázsolja.

3) A templom elsősorban Isten háza, szent tér, szakrális tér. Kriszus szentségi jelenlétén kívül templomainkat egyes szentek különleges tisztelete is jellemzi. Ősi keresztény szokás volt, hogy a vértanúk sírján, vagy annak közelében mutatták be a szentmiseáldozatot. Nekünk, itt, Budapesten van egy új, saját vértanúnk, Boldog Salkaházi Sára, akinek ma a halálozási évfordulójáról emlékezünk meg. Sára testvérről, a szolgáló szeretet budapesti vértanújáról eddig még egyetlen templomot sem neveztek el, hiszen boldoggá avatása óta új templomot még nem is szenteltünk városunkban. Tekintsünk fel ebben a templomban mindig az ő alakjára, kérjük a pártfogását nehéz időkben, hogy hiteles keresztények, érző szívű, bátor emerek lehessünk. És elmélkedjünk el az ő példájáról. Hiszen ő a szociális szeretetnek, a gyakorlatias, segítő szeretetnek a szentje, és ugyanakkor szinte misztikus magasságokban járó, emelkedett lélek is. Krisztusról írott legendái felvillantják egyéniségének ezt a misztikus vonását. Sára testvér külön ünnepélyes imádságban ajánlotta Istennek az életét a Szociális Testvérek Társaságáért. Ott élt benne a vágy, hogy áldozat lehessen, hogy csatlakozzék Krisztus áldozatához. És az ilyen imádságot félelmetes és megrendítő módon, sokszor szó szerint meghallgatja az Isten. Kérjük Sára testvér közbenjárását hívő közösségünkért, városunkért, egész népünkért, hogy minden aggasztó folyamat, minden keserű érzés ellenére se hagyjon el minket az Isten, Szűzanyánk pedig, aki visszavonhatatlanul Nagyasszonyunk és Pártfogónk marad, mutassa meg anyai szeretetét irántunk.

4) E templomnak azonban van egy másik titulusa is. Ez pedig Urunk Színeváltozása. Amikor Krisztus mennyei fényességben ragyog fel tanítványai előtt, Szent Péter felkiált: „Uram, jó nekünk itt lennünk, csinálok három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet” – az örömtől ugyanis nem tudta, mit beszél. Valóban, Isten jelenléte nemcsak kimondhatatlan öröm, hanem maga a boldogság, amelyről azt kívánjuk – mégpedig ösztönösen és elemi erővel -, hogy soha ne érjen véget. Végtelenbe tekint az ember lelke. Halhatatlan, örök életre hivatott minden ember. Vágyainkat igazán akkor töltheti be az Istennel való közösség boldogsága, ha örökké tart. De már itt, a Földön megérezhetjük ennek előízét. Itt, a templomban, Krisztus asztala körül, és a tabernákulum előtt. Legyenek minél többen, akik ebben a templomban is elmondhatják: „Uram, jó nekünk itt lennünk”. Egyházmegyénkben volt egy Urunk Színeváltozásának szentelt templom, mégpedig Szécsényben. Ez a templom 1993-ban a Váci Egyházmegyéhez került. Illő azonban, hogy a Színeváltozás titka itt, Budapesten is szentélyre találjon. Régi ünnep volt ez az Egyházban, de az egész nyugati kereszténység számára kötelező ünneppé Magyarországra tekintettel vált ez a nap. A nándorfehérvári győzelem örömére vezette be III. Kallixtus pápa. A győzelemben ugyanis Isten szabadító gondviselésének csodáját látták. Ebben a Gondviselésben pedig ma is bízunk. Bízunk abban, hogy nemzetünk lelki megújulásáért felajánlott imáink meghallgatásra találnak.
Ez a bizalom emlékeztet minket egy szomorú, de tiszteletreméltó évfordulóra. 1948. december 26-án, vagyis 60 évvel ezelőtt tartóztatták le Isten Szolgája, Mindszenty József bíborost, akinek szenvedései, imái, Egyháza és hazája iránti nagy szeretete világító példakép marad népünk emlékezetében.

5) Ha Krisztussal találkozunk, összetalálkozunk egymással is. Keresztény hitünk nem egyéni vélekedés csupán, hanem egy közösség élete és meggyőződése. Krisztus szent népet gyűjtött egybe, Egyházához hű marad az idők végezetéig. Hitünk tehát szükségképpen megkívánja a vallás közösségi gyakorlását, a hívő közösség összetartását, életének, szeretetének gazdagságát. Így adjuk tovább hitünket, így mutatkozhat meg annak életet és világot formáló, értékekkel gazdagító ereje. Új templomunk tehát a reménynek, az összetartozásnak a jele, az itt élő emberek egész közössége számára. Tisztelettel köszönjük meg a kerületi Önkormányzatnak, hogy a telket biztosította ennek a templomnak a létrejöttéhez. Meggyőződésünk, hogy ezzel az új templommal az egész kerület élete is gazdagabbá, emberibbé válik.

Isten áldja meg Újpalota egész népét, segítse mindazokat, akik ebbe a templomba hittel és nyitott szívvel járnak, áldja meg mindazok munkáját, akik Isten házáért és a hívő közösségért, embertársaik javára készek dolgozni és imádkozni.

Boldog Salkaházi Sára – könyörögj érettünk! Ámen.



© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Vízkereszt a művészet fényében

Vízkereszt a művészet fényében
december 27. 17:16


2009. január 5-én 17 órakor „Vízkereszt a művészet fényében” címmel vetített képes előadást tart Hankovszky Béla őrnagy, a Magyar Katolikus Tábori Püspökség Katonai Ordinariátusának tábori lelkésze a Helyőrségi Művelődési Otthonban Pápán.

Az előadást előtt végzik el a házszentelés szertartását. Köszöntőt mond: Kerecsényi Zoltán, a Pápa és Vidéke Honvéd Kulturális Egyesület elnöke.

A helyszín: Pápa, Huszár ltp. 3.

Magyar Kurír





© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.

Szent János evangélista

Szent János evangélista
Tanuljuk meg Isten végtelen gazdagságának titkait szemlélni Szent János evangélistával, aki az utolsó vacsorán az Úr keblén pihent. Ha nem is tudunk Jézussal együtt járni Jeruzsálem utcáin vagy Galilea mezein, amint egykor János megtehette, de csatlakozhatunk Jézushoz az imáságban, a szentírásolvasásban és a szentségeken át. János apostol szeretetét és teljes odaadását utánozva próbáljuk mi is egyre jobban megismerni Jézust. Kérjük Istent, nyissa meg lelki érzékszerveinken keresztül látásunkat, hallásunkat, tapintásunkat, hogy megismerjük a Krisztussal való személyes találkozás örömét, és tanúságot tegyünk kimeríthetetlen szeretetéről. (Adoremus 2005.)
 További gondolatok...

Szent János apostol és evangélista

  2008. december 27. - Szombat, Szent János apostol és evangélista

  A hét első napján, kora reggel, Mária Magdolna elfutott Simon Péterhez  és
  a másik tanítványhoz, akit Jézus szeretett, és hírül adta nekik: "Elvitték
  az Urat a sírból, és nem tudom,  hova tették!" Péter és a másik  tanítvány
  elindult, és  a  sírhoz  sietett.  Futottak mind  a  ketten,  de  a  másik
  tanítvány gyorsabban  futott,  mint  Péter,  és  hamarabb  ért  a  sírhoz.
  Benézett, és  látta az  otthagyott gyolcsleplet,  de nem  ment be.  Közben
  odaért Simon Péter  is. Ő  is látta az  otthagyott lepleket  és a  kendőt,
  amely Jézus fejét  takarta. Ez nem  Félkövérvolt együtt a  leplekkel, hanem  külön
  feküdt összehajtva  egy helyen.  Akkor bement  a másik  tanítvány is,  aki
  először ért a sírhoz. Látta mindezt és hitt.
  Jn 20,2-8

  Elmélkedés:

  János evangéliumában mindvégig  felfedezhető az a  szándék, hogy  egyrészt
  bemutassa a mennyei Atya és a Fiú közti kapcsolatot, másrészt elvezesse az
  olvasót a Jézusban, mint  Isten Fiában való hitre.  Az ember számára ez  a
  hit a  feltétele az  üdvösségnek.  Jézus az  Atya  küldötteként jön  el  a
  földre, az ő megtestesülését  ünnepeljük karácsonykor. Jövetelének  célja,
  hogy meghívjon minket az Atyával való közösségbe és felébressze bennünk  a
  hitet. Hinni  abban,  hogy  a  betlehemi Gyermek  valóban  az  Isten  Fia,
  ugyanúgy  nem  könnyű,  mint  hinni  abban,  hogy  feltámadt  a  halálból.
  Születése és halála  egyaránt a  hit döntése  elé állít  minket. A  sírhoz
  siető János apostol látott és hitt. Vajon a kis Jézust látva megszületik-e
  bennem a hit?
  (Horváth István Sándor)



  Imádság:

  Krisztus született értünk, jöjjetek, imádjuk! Hozzád jövünk, Betlehem édes
  Gyermeke, aki  megszületvén elrejtetted  istenségedet, hogy  osztozz a  mi
  törékeny emberi természetünkben.
  A hit  világánál  felismerünk téged  mint  igaz Istent,  aki  megtestesült
  értünk. Te vagy az ember egyetlen Megváltója!
  II. János Pál
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger