2009. január 2., péntek

Blogdoctor









http://lfogarasi.blogspot.com/feeds/posts/default?start-index=1&max-results=999






value http://www.blogdoctor.com="name=" infourl type="hidden"/>

value = name="logoUrl" http://www.blogger.com/img/icon_logo32.gif type="hidden"/>


value>
value>


Click above button to get ALL posts from this site on your blog


  • Click here to Get Similar Gadget for Your Blog.

  • A hálaadás ünnepe



    «Minden nemzetnek kötelessége elismerni a Mindenható Isten gondviselését, továbbá engedelmeskedni az Ő akaratának és hálát adni az áldásaiért, valamint alázatosan kérni az Ő védelmét és kegyelmét. A közös hálaadási és imanapon hálás szívvel emlékezünk meg a Mindenható Isten számtalan emlékezetes jótettéről. Különösen arról, hogy megengedte számunkra, hogy békés módon kormányt alkossunk a biztonságunk és boldogságunk védelme érdekében. Szánjunk időt eme nagyszerű és dicsőséges személy szolgálatára, aki minden múltbeli, jelenlegi és jövőbeni jónak a szerzője, hogy mindannyian egységben ajánljuk őszinte és alázatos hálánkat Neki, amiért megvédelmezte országunk népét és kegyelmesen gondoskodott róla. Tovább az Ő kegyelmének emlékezetes és számtalan megnyilvánulásáért, valamint a korábbi háborúba az Ő gondviseléséből fakadó beavatkozásáért, továbbá amiért azóta is nagy nyugalmat, egységet és bőséget élvezhetünk. Továbbá, hogy képessé tett minket arra, hogy békés és racionális módon létrehozhatjuk a kormányzásunknak, biztonságunknak és boldogságunknak biztosító rendeléseit, különös tekintettel a nemzeti alkotmányra, továbbá a polgári és vallási szabadságért, amellyel megáldott minket. És azokért az eszközökért, amelyekkel hasznos tudást tudunk megszerezni és terjeszteni, továbbá általában véve mindazokért a nagyszerű és sokrétű áldásokért, amelyeknek megosztásában tetszését lelte. Jussunk egységre ezen a napon a nagy Úrnak és nemzetek Urának mondott alázatos imáinkban és könyörgéseinkben és kérjük az Ő bocsánatát a nemzeti és egyéb bűneinkre, hogy tegyen képessé bennünket a közéletben és a magánéletünkben arra, hogy számtalan személyes feladatunkat megfelelően és pontosan végezhessük el és áldássá legyünk minden ember számára azzal, hogy folyamatosan bölcs, igazságos és alkotmányos törvényeket alkalmazva józanul és hűségesen hajtsuk végre azokat. Kérjük tovább, hogy védelmezzen meg és vezessen minden jóindulat uralkodót és nemzetet és kérjük hogy jó kormányzással, békével és egyetértéssel áldja meg őket, hogy terjeszthessék az igaz vallás és erény ismeretét és gyakorlatát és növekedjen a tudomány az ő és a mi köreinkben egyaránt. George Washington 1678. október 3.«

    Nazianzi Szent Gergely püspök, egyháztanító

    Nazianzi Szent Gergely püspök, egyháztanító

    Keresztelő János vallomásával az eljövendő Messiásnak készítette az utat. Nem magát védte, hanem Krisztust. "Előbb közeledni kell Istenhez, és csak utána hozzá vezetni másokat" (Nazianci Szent Gergely). Egész életében teljesen alárendelte magát a megtestesült Igazságnak. A pusztában kiáltó szó nem magát akarta igazolni, hanem bátran kimondta az igazságot:"Köztetek áll az, akit ti nem ismertek." Urunk Jézus, add hogy egyre jobban megismerjünk és meg tudjunk vallani téged. Add, hogy ne magunkat féltsük, hanem országodat védjük a hívő szívekben. Benned akarunk maradni, és tégy minket egyeneslelkűvé. Add, hogy ne álljunk meg a féligazságnál veled, magunkkal és másokkal kapcsolatban.(Adoremus 2006.)
     További gondolatok...

    Karácsonyi időszak

     2009. január 2. - Péntek

      Keresztelő János így tett tanúságot: A zsidók papokat és levitákat küldtek
      hozzá Jeruzsálemből, hogy megkérdezzék őt: "Ki vagy te?" Erre megvallotta,
      nem  tagadta,  hanem  megvallotta:  "Nem  én  vagyok  a  Messiás."   Ezért
      megkérdezték tőle: "Hát akkor? Talán Illés vagy?" "Nem vagyok" -  felelte.
      "A próféta vagy?" Erre is nemmel válaszolt. Azt mondták tehát neki: "Akkor
      ki vagy?  Mert választ  kell  vinnünk azoknak,  akik küldtek  minket.  Mit
      mondasz magadról?" János ezt felelte:  "A pusztában kiáltó hangja  vagyok:
      Egyengessétek az Úr  útját", amint  Izajás próféta mondta.  A küldöttek  a
      farizeusoktól jöttek, ezért megkérdezték:  "Miért keresztelsz hát, ha  nem
      te vagy a Messiás, sem Illés,  sem pedig a próféta?" János így  válaszolt:
      "Én csak vízzel keresztelek.  De köztetek áll az,  akit nem ismertek,  aki
      utánam jön, s  akinek még  a saruszíját  sem vagyok  méltó megoldani."  Ez
      Betániában történt, a Jordánon túl, ahol János tartózkodott és keresztelt.
      Jn 1,19-28

      Elmélkedés:

      A mai  evangéliumi rész,  Keresztelő Szent  János tanúságtétele  megerősít
      minket karácsony titkában, tudniillik abban, hogy Jézus a Megváltó.  János
      az Ő előhírnöke volt,  aki jól tudta,  hogy nyomában a  nép elé fog  állni
      Jézus,  akit   valóban  Isten   küldött.  Istentől   kapott   küldetésének
      megfelelően  János  azt  hirdette,  hogy  az  emberek  a  bűnbánat   révén
      készítsenek utat lelkük  és szívük  felé, hogy a  világba érkező  megígért
      Messiást befogadják.  A zsidók  küldöttei János  személyével  kapcsolatban
      szerettek volna  többet  megtudni,  de  ő  valójában  nem  csak  önmagáról
      beszélt, hanem Jézusra irányította a  figyelmet. Vajon az életem  Jézusról
      szóló tanúságtétel?
      (Horváth István Sándor)



      Imádság:

      Hiszem és vallom, hogy  Istenem vagy, bár  pólyában és kisdedként  látlak.
      Növeld a hitemet!  Lelkem és szívem  egyesül a pásztorokkal  és a  mennyei
      angyalokkal, s velük együtt imádlak, dicsőítelek, dicsérlek és hálát  adok
      neked.
    _______________________________________________
    Evangélium minden nap
    http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
    Evangelium@lista.hcbc.hu
    http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

    Ösztönzés az alázatra

    Ösztönzés az alázatra

    2009. január 2. Karácsonyi idő – Péntek

    Nagy Szent Vazul és Nazianzi Szent Gergely püspökök és egyháztanítók

    P. Matthew Green LC

                                        

    Jn 1, 19-28

    János így tett tanúságot: A zsidók papokat és levitákat küldtek hozzá Jeruzsálemből, s megkérdeztették: "Ki vagy?" Erre megvallotta, nem tagadta, hanem megvallotta: "Nem én vagyok a Messiás." Ezért megkérdezték tőle: "Hát akkor? Talán Illés vagy?" "Nem vagyok" - felelte. "A próféta vagy?" - Erre is nemmel válaszolt. Így tovább faggatták: "Akkor ki vagy? Választ kell vinnünk azoknak, akik küldtek minket. Mit mondasz magadról?" Ezt felelte: "A pusztában kiáltó szó vagyok: Egyengessétek az Úr útját", amint Izajás próféta mondta. A küldöttek a farizeusoktól jöttek, s tovább kérdezgették: "Akkor miért keresztelsz, ha nem vagy sem a Messiás, sem Illés, sem a próféta?" János így válaszolt: "Én csak vízzel keresztelek. De köztetek áll az, akit nem ismertek, aki a nyomomba lép, s akinek még a saruszíját sem vagyok méltó megoldani." Ez Betániában történt, a Jordánon túl, ahol János keresztelt. 

                                                                                                 
    Bevezető ima: Úr Jézus, hiszem, hogy te vagy az Isten Fia, és azért jöttél ebbe a világba, hogy megmentsél minket, mert szeretsz minket. Megtestesülésed reménnyel tölt el engem. Viszonzásul csak azt adhatom, hogy szeretlek téged teljes szívemből, teljes lelkemből és minden erőmből.

     

    Kérés: Jézus, add, hogy megtanuljam Keresztelő Szent Jánostól az embereket közelebb vinni hozzád!

     

    1. Jézust megismertetni a világgal. A következő napokban Keresztelő Szent Jánosról elmélkedünk. Így jutunk el Vízkereszt ünnepéhez, amikor Jézus megjelenését ünnepeljük a világ számára. A hagyomány sok eseményt köt ehhez az ünnephez. Habár Urunk megjelenésének ünnepén elsősorban a bölcsek Betlehemben tett látogatása jut eszünkbe, mégis a kinyilatkoztatás – Urunk megjelenésének döntő pillanata Jézus megkeresztelkedése a Jordánban, amely Jézus küldetéséről és isteni mivoltáról szól. Igaz, hogy Urunk megkeresztelkedését egy héttel Vízkereszt után ünnepeljük, a két eseménynek ugyanaz az eredménye: nyilvánosságra kerül az igazság Jézusról. Az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak: Mit teszek én, aki hiszek Krisztusban, azért, hogy megismertessem az igazságot Krisztusról az emberekkel?

     

    2. Az alázat ereje. Ebben az evangéliumban Keresztelő Szent János megmutatja, hogy mi az alapvető magatartás, ami által meg tudjuk ismertetni Krisztust a világgal: ez pedig az alázat. Keresztelő Szent Jánosnak megvolt az esélye, hogy Messiásnak, Krisztusnak tekintsék. Igaz ugyan, hogy a csalás kitudódott volna, de egy időre egész Izrael a lábai előtt hevert volna.  Manapság túl gyakran engednek az emberek a kísértésnek és formálják elveiket saját ízük szerint, azért, hogy dicsőséget és hatalmat szerezzenek egy napra – gondoljunk csak az üzletemberekre, akik befolyásolják cégük profitját, vagy tudósokra, akik meghamisítják kísérleti eredményeket. Elkerülhetetlen bukásuk tragédia. Keresztelő Szent János tudja, hogy az egyetlen út, ahogyan Istent szolgálhatja és küldetését beteljesítheti, az egyes egyedül Isten dicsősége és senki másé. Mi is élhetünk igaz keresztényként és Jézust jelenvalóvá tehetjük mások számára, de csak akkor, ha félretesszük saját büszkeségünket és hiúságunkat.

     

    3. Megélni a szeretetet. Keresztelő János küldetése attól volt hatékony, hogy nem csak hirdette üzenetét, de ő maga volt az üzenet. Bűnbánatról prédikál, de először ő tart bűnbánatot: kimegy a sivatagba és aszkéta életet élVízzel keresztelt, de először ő maga lépett a vízbe. Ha meg akarjuk ismertetni Krisztust másokkal, először nekünk kell Őt megismernünk. Nem prédikálhatunk az Evangélium lényegéről, a szeretet üzenetéről, ha mi magunk nem éljük meg a szeretetet mindennapjainkban. Nem kritizálhatunk, és nem ítélhetünk el másokat úgy, hogy közben magunkat Krisztus hatékony apostolának tartjuk. Ha azonban arra törekszünk, hogy Isten kegyelmével a legjobbat cselekedjük, a szeretetet valóban megéljük, a szavak feleslegessé válnak; példánk változtatja meg mások életét.

    Beszélgetés Krisztussal: Uram, ha magamba nézek és végigtekintem életemet, azt látom, hogy túl sokszor voltam önző, és csak arra figyeltem, hogy mivel szerezhetek magamnak örömet és, hogy én mit akarok. Segíts, hogy téged szeresselek minden dolog fölött. Add, hogy meg akarjalak ismertetni téged a világgal azáltal, hogy megélem a szeretetet, még ha ez büszkeségem és kényelmem feláldozásába is kerül!

     

    Elhatározás: Ma különösen törekszem arra, hogy cselekedeteim által megmutassam, mit jelent Krisztust és embertársainkat szeretni.

     


    A Pápa ima szándéka 2009. január hónapra:

    Hogy a család egyre inkább a szeretetre nevelés, a személyes növekedés és a hitátadás helye legyen.
    Hogy a különböző keresztény felekezetek, tudtára ébredve annak, hogy mély átalakulások jellemezte korunkban új evangelizálásra van szükség, vessék be magukat az Örömhír terjesztésébe, ugyanakkor valamennyi keresztény teljes egységének munkálásába, hogy így hihetőbb tanúbizonyságot tegyenek az evangélium mellett.


    --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
    Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szentírás évét és Szent Pál évét segíti. 
    Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu 
    www.vandorevangelium.hu 

    Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
    Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. 

    Missio Christi Alapítvány 
    Adószám: 18254589-1-43 
    CIB Bank 11100908-18254589-10000001
    -~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

    Vendégkönyv

    Subscribe in a Reader

    Térkép

    Powered By Blogger

    Bible

    PayPerPost, Inc

    PPP Direct

    PayPerPost, Inc

    PPP Direct

    Fogarasi Levente

    Fogarasi Levente
    Születésnapom
    Powered By Blogger