2009. január 7., szerda

Urunk megjelenésének ünnepe a Szent Péter-bazilikában

Urunk megjelenésének ünnepe a Szent Péter-bazilikában 
január 7. 8:02


XVI. Benedek pápa szentmisét mutatott be január 6-án, kedden, Urunk megjelenésének ünnepén a Szent Péter-bazilikában. Az ünnep hagyományainak megfelelően latin nyelven ünnepélyesen kihirdették az idei év húsvétjának dátumát.

Szentbeszédében a pápa Dantét és Galileit is említette, mindenekelőtt azonban a remény fontosságára hívta fel a figyelmet – áll a Radio Vatikan tudósításában.

„Nincs olyan árnyék, amely olyan sötét lehetne, hogy Krisztus fénye ne világítaná be. Ezért mi, Krisztus-hívők sosem veszíthetjük el a reményt – ma sem, amikor szembesülünk a társadalmi és gazdasági válsággal, amely izgalomban tartja az emberiséget. Akkor sem, amikor a gyűlölettel és a romboló erőszakkal állunk szemben, amely a világ számos részén vérontást okoz” – fogalmazott a Szentatya.

A pápa megemlítette, hogy a 2009-es évet az ENSZ a csillagászat évének nyilvánította, és a betlehemi csillag történetét különleges módon, kozmológiai szempontból vizsgálta. „A csillagokat, a bolygókat és az egész világegyetemet semmi esetre sem vak erők irányítják, nem egyszerűen az anyag dinamikájának engedelmeskednek. Az embernek nem szabad tehát a kozmikus elemeket isteníteni, ellenkezőleg: mindenben és mindenek felett egy személyes akarat létezik, Isten Lelke.”

A szentmise után a pápa a Szent Péter téren elimádkozta az Úrangyalát.

Magyar Kurír


ASSISI SZENT FERENC REGULÁJA

ASSISI SZENT FERENC REGULÁJA 
Assisi Szent Ferenc művei, imádságai

Szent Ferenc Regulája
(REGULA BULLATA, 2Reg)

Ferenc életformájának első megfogalmazását III. Ince hagyta jóvá szóban, 1209-ben. A közösség növekedése, arculatának kialakulása kiegészítéseket, átdolgozásokat, ja-vításokat tett szükségessé. Ez a közös munka a káptalanokon folyt. A regula első is-mert formáját 1221-ben állították össze, és 1. regula, vagy "Meg nem erősített regula" néven utalnak rá.. Bartolomeo di Sassoferrato XIV. szd-i jogász szerint "a testvérek élete olyan újdonság, hogy előzmény hiányában nem lehet rá jogi formulát alkalmazni". A regula végleges, azóta is érvényes szövegét III. Honoriusz pápa hagyta jóvá 1223-ban (2. regula, "Megerősített regula"). Eredetijét az assisi Sacro Convento (minorita) kolostorban őrzik. Ez a végső változat sem pusztán jogi dokumentum, hanem inkább Szent Ferenc buzdítása az evangéliumi életre, az ő életeszményének leghitele-sebb, szerzetes követői számára normatív megfogalmazása.

[Honoriusz püspök, Isten szolgáinak szolgája, szeretett fiainak, Ferenc testvérnek és a Kisebb Testvérek Rendjébe tartozó minden testvérnek köszöntését és apostoli áldását küldi.

Helyeselni szokta (Solet annuere) az Apostoli Szentszék a jámbor szándékot és a hozzá folyamodók illő kívánságait jóakaratú pártfogásában részesíti. Ezért, szeretett fiaim az Úrban, jámbor kéréseteket figyelembe vesszük és rendeteknek itt közölt és elődünktől, a boldog emlékű Ince pápától jóváhagyott Reguláját apostoli tekintélyünkkel számotokra megerősítjük és jelen iratunkkal védelmünkbe vesszük. A Regula ez:]

I. Az Úr nevében!

Kezdődik a kisebb testvérek élete:

(1) A kisebb testvérek regulája és élete ez: kövessék a mi Urunk Jézus Krisztus szent evangéliumát és éljenek engedelmességben, tulajdon nélkül és tisztaságban. Ferenc testvér engedelmességet és hódolatot ígér Honoriusz pápa úrnak és törvényes utódainak, valamint a római Szentegyháznak. A többi testvér pedig Ferenc testvérnek és utódainak tartozik engedelmességgel.

II. Azokról, akik fel akarják venni ezt az életformát, és felvételük rendjéről

(1) Ha valaki fel akarja venni ezt az életformát és testvéreinkhez fordul eligazításért, küldjék miniszter provinciálisukhoz, akinek egyedül áll jogában új testvéreket felvenni. (2)  A miniszterek pedig szorgalmasan kérdezzék ki őket a katolikus hitből és az egyház szentségeiről. (3) És ha mindezt hiszik és készek hűségesen megvallani és mindhalálig szilárdan megtartani, (4) és ha nincs feleségük, vagy ha van, már előbb kolostorba vonult vagy önmegtartóztatást fogadott és férjét a megyéspüspök engedélyével elbocsátotta, és ha felesége olyan korban van, mely kizár minden gyanút, (5) adják eléjük a szent evangélium szavait, hogy menjenek és adják el mindenüket és azokat igyekezzenek a szegények közt szétosztani. (6) Ha ezt nem tehetik, a jóakarat is elegendő.(7) És óvakodjanak a testvérek és minisztereik, hogy bele ne ártsák magukat anyagi ügyeiknek intézésébe, úgyhogy azok szabadon tehessék dolgaikkal, amit az Úr sugall nekik. (8) Ha mégis tanácsot kérnek, a minisztereknek jogukban áll istenfélő emberekhez utasítani őket, hogy azok tanácsával osszák szét javaikat a szegények között. (9) Ezután adják ki nekik a jelöltek ruháját, nevezetesen két csuklyanélküli habitust, övet, alsóruhát és az övig érő kaparót, (10) kivéve, ha miniszterük mást lát Isten szerint valónak. (11) A próbaév leteltével fogadják felőket az engedelmességre, ígéretüket véve, hogy életük végéig megtartják ezt az életet és regulát. (12) A pápa úr parancsa szerint semmi körülmények közt nem szabad ebből a szerzetből kilépniük,(13) mert a szent evangélium szerint aki az eke szarvára teszi kezét és hátranéz, nem alkalmas az Isten országára. (14) És azoknak, akik már engedelmességet fogadtak, egy habitusuk legyen csuklyával és egy másik, ha akarják, de csuklya nélkül. (15) És szükség esetén cipőt is hordhatnak. (16) És minden testvér szegényes ruhát hordjon, melyet Isten áldásával megfoltozhat daróccal vagy más anyaggal. (17) Intem és figyelmeztetem őket, hogy ne nézzék le és ne ítéljék el azokat az embereket, akiket lágy és színes ruhákba öltözködve látnak, se azokat, akik finom ételekkel és italokkal élnek, hanem inkább ki-ki magát ítélje meg és vesse meg.

III. A zsolozsmáról és a böjtről, és arról, hogyan járjanak a testvérek szerte a világban

(1) A klerikusok a római Szentegyház szokása szerint végezzék a zsolozsmát a zsoltároskönyv kivételével, (2) ezért lehet breviáriumuk. (3) A laikusok Matutinumra mondjanak 24 Miatyánkot, Laudesre 5-öt, a Prima, Sexta és Nona imaórában 7-et, Vecsernyére 12-t, Kompletóriumra 7-et, (4) és imádkozzanak a megholtakért. (5) És böjtöljenek Mindenszentek ünnepétől az Úr Születéséig.(6) Akik önszántukból megtartják azt a szent böjtöt, mely Vízkereszttel kezdődik és megszakítás nélkül negyven napig tart, s melyet az Úr is megszentelt böjtölésével, áldottak legyenek az Úrtól, akik pedig erre nem vállalkoznak, nem kötelezhetők rá. (7) A másik negyven napot ellenben, mely az Úr Föltámadásáig tart, mindenki böjtölje végig. (8) Más időben nem kötelesek böjtölni, kivéve a pénteket. (9) Nyilvánvaló szükség esetén pedig egyáltalán nincsenek testi böjtre kötelezve a testvérek. (10) Figyelmeztetem, intem és buzdítom testvéreimet az Úr Jézus Krisztusban, hogy, mikor a világban járnak, ne civódjanak, se szóharcot ne folytassanak, se másokat meg ne ítéljenek; (11) hanem legyenek szelídek, békességszerzők és szerények; kedvesek és alázatosak, s nyíltan szóljanak mindenkihez, ahogyan illik. (12) És ne lovagoljanak, csak ha nyilvánvaló szükség, vagy betegség kényszeríti őket. (13) Ha valamilyen házba bemennek, először ezt mondják: Békesség eháznak(14) És a szent evangélium szerint minden ételből ehetnek, amit eléjük tesznek.

IV. Hogy pénzt ne fogadjanak el a testvérek

(1) Szigorúan megparancsolom az összes testvérnek, hogy semmiképpen se fogadjanak el dénárokat vagy pénzt se közvetlenül, se közvetítő személy útján. (2)  Mégis, a betegek szükségleteiről és a többi testvér ruházatáról csak a miniszterek vagyis őrök gondoskodjanak, a hely, az évszak és a hidegebb vidékek szerint, a rend lelki barátai útján, ahogy a szükség miatt jónak látják; (3) mindig ügyelve arra, hogy dénárokat vagy pénzt, mint mondtuk, ne fogadjanak el.

V. A dolgozás módjáról

(1) Azok a testvérek, akiknek az Úr megadta a munka kegyelmét, dolgozzanak hűségesen és odaadással, (2) úgy, hogy távol tartva a lélek ellenségét, a henyélést, ne oltsák ki magukban a szent imádság és áhítat szellemét, amit minden más földi dolognak csak szolgálnia szabad. (3) Munkájuk ellenértékeként fogadják el, ami szükséges a maguk és testvéreik ellátására, dénárok és pénz kivételével, (4) és ezt alázatosan tegyék, ahogy Isten szolgáihoz és a szent szegénység követőihez illik.

VI. Hogy a testvérek semmit se sajátítsanak ki, az alamizsnagyűjtésről és a beteg testvérekről

(1) A testvérek semmit se sajátítsanak ki, se házat, se földet, se más egyebet. (2) És mint zarándokok és jövevények, akik szegénységben és alázatosságban szolgálnak e világon az Úrnak, menjenek bizalommal alamizsnát gyűjteni, (3) és nem kell szégyenkezniük, mert az Úr is szegénnyé lett értünk ezen a földön. (4) A fönséges szegénységnek ez a magassága avatott titeket, kedves testvéreim, a mennyek országának örököseivé és királyaivá, földi kincsekben szegénnyé tett, s erényekben magasra emelt. (5) Ez legyen a ti osztályrészetek, mely elvezet az élők földjére(6) Ha ehhez teljes mértékben ragaszkodtok, szeretett testvéreim, a mi Urunk Jézus Krisztus nevéért az égvilágon semmi mást nem kívántok birtokolni. (7) És bárhol tartózkodnak, vagy találkoznak a testvérek, mutassák meg, hogy egy családból valók. (8) És egyik a másiknak bizalommal tárja fel baját, mert, ha az anya táplálja és szereti test szerinti fiát, milyen gondos szeretettel kell kinek-kinek szeretnie lélek szerinti testvérét. (9) És ha valaki megbetegszik közülük, a többi testvér úgy szolgáljon neki, ahogy kívánná, hogy neki szolgáljanak.

VII. A vétkező testvérekre kirovandó penitenciáról

(1) Ha valamelyik testvér az ellenség incselkedéséből halálos bűnbe esik, olyan vétkek esetében, melyek alól a testvérek közt hozott határozatok értelmében egyedül a miniszter provinciálisnak áll jogában feloldozni, köteles haladék nélkül hozzá fordulni, amilyen gyorsan csak teheti. (2) A miniszterek pedig, ha papok, irgalommal szabjanak ki rájuk penitenciát; ha pedig nem papok, a rend egy másik papja útján róják ki úgy, ahogyan Isten nevében legjobbnak látják. (3) És vigyázniuk kell, hogy más bűne miatt haragra ne gerjedjenek, se fel ne induljanak, mert a harag és a felindulás bennük is, másokban is akadályozza a szeretetet.

VIII. A testvéri közösség miniszter generálisának megválasztásáról és a pünkösdi káptalanról

(1) Az összes testvér közül egy legyen mindig az egész testvéri közösség miniszter generálisa, vagyis szolgája, és mindenben szigorú engedelmességgel tartozzanak neki. (2) Távozása után a miniszter provinciálisok, vagyis őrök válasszák meg utódját a pünkösdi káptalanon, melyen a miniszter provinciálisok mindig kötelesek megjelenni, akárhová hívja össze a miniszter generális.(3) És a káptalant három évenkint, esetleg hosszabb, vagy rövidebb időközönként tartsák meg, ahogyan az említett miniszter generális elrendeli. (4) Ha a miniszter provinciálisok, vagyis őrök összessége valaha úgy látná, hogy az említett miniszter generális nem alkalmas többé a testvérek szolgálatára és közös javának munkálására, a nevezett testvérek, akiket a választás joga megillet, kötelesek az Úr nevében újat választani. (5) A pünkösdi káptalan után a miniszter provinciálisok, vagyis őrök, ha akarják és jónak látják, az év leforgása alatt őrségüknek tagjait hívják össze káptalanra.

IX. A prédikátorokról

(1) A testvérek ne prédikáljanak olyan püspök egyházmegyéjében, aki ezt megtiltotta nekik. (2) És általában addig senki se merjen a népnek prédikálni, amíg a testvéri közösség miniszter generálisa meg nem vizsgálta, jóvá nem hagyta és a prédikátori tisztre kifejezett megbízást nem adott neki. (3) Arra is intem és buzdítom testvéreimet, hogy prédikációjukban legyen kipróbált ésmegtisztított a beszédük, a nép hasznára és épülésére, (4) és rövid beszédben hirdessék nekik a bűnöket és erényeket, a büntetést és a dicsőséget; mert rövid szót mondott az Úr is a földön.

X. A testvérek figyelmeztetéséről és megfeddéséről

(1) Azok a testvérek, akik a többiek miniszterei, vagyis szolgái, látogassák és figyelmeztessék testvéreiket, alázatosan és szeretettel feddjék meg őket, és semmi olyat ne parancsoljanak nekik, ami ellentétes lelkiismeretükkel vagy regulánkkal. (2) Azok a testvérek viszont, akik alárendeltjeik, tartsák mindig szem előtt, hogy Istenért lemondtak saját akaratukról. (3) Ezért szigorúan megparancsolom nekik, hogy mindabban engedelmeskedjenek minisztereiknek, aminek megtartását az Úrnak ígérték és ami nem ellenkezik lelkiismeretükkel és regulánkkal. (4) És, bárhol is vannak a testvérek és úgy látják és úgy vélik, hogy nem tudják a regulát lelkileg megtartani, miniszterükhöz kell és szabad is fordulniuk. (5) A miniszterek pedig szeretettel és jósággal fogadják őket és olyan szívélyesen bánjanak velük, hogy azok úgy merjenek hozzájuk szólni és velük érintkezni, mint az urak szoktak szolgáikkal, (6) mert úgy kell lennie, hogy a miniszterek minden testvér szolgái legyenek. (7) A testvéreket pedig intem és buzdítom az Úr Jézus Krisztusban, hogy óvakodjanak minden felfuvalkodottságtól, hiú dicsekvéstől, irigységtől, fösvénységtől, e világ gondjától és aggódásától, megszólástól és zúgolódástól. A tudományban járatlanok ne törjék magukat tudományok után, (8) hanem ügyeljenek, hogy mindenekfölött vágyakozniuk kell az Úr lelkének és szent működésének birtoklására, (9) hozzá mindig tiszta szívvel imádkozni, alázatosságot, az üldözésben és betegségben béketűrést tanúsítani és (10) szeretni azokat, akik üldöznek, dorgálnak és vádolnak bennünket, mert az Úr mondja: Szeressétek ellenségeiteket és imádkozzatok üldözőitekért és rágalmazóitokért(11) Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa(12) Aki pedig mindvégig állhatatos marad, az üdvözül.

XI. Hogy a testvérek ne lépjenek be szerzetesnők monostorába

(1) Szigorúan megparancsolom valamennyi testvérnek, hogy ne tartson asszonyokkal gyanús kapcsolatot vagy tanácskozást, (2) és ne menjen be apácazárdába, kivéve azokat, akinek az Apostoli Szentszéktől erre külön engedélyük van. (3)  És ne legyenek komái se férfiaknak, se nőknek, nehogy ebből botrány támadjon a testvérek között vagy a testvérekkel kapcsolatban.

XII. Azokról, akik a szaracénok vagy más hitetlenek közé mennek

(1) Aki a testvérek közül isteni sugallatra a szaracénok vagy más hitetlenek közé akar menni, kérjen erre engedélyt miniszter provinciálisától. (2) A miniszterek pedig senki másnak ne adjanak engedélyt, csak azoknak, akiket elküldésre alkalmasnak látnak. (3) Ezenfelül az engedelmesség nevében megparancsolom a minisztereknek, hogy a római Szentegyház bíborosai közül kérjenek egyet a pápa úrtól, hogy az kormányzója, pártfogója és javítója legyen a testvéri közösségnek, (4) s így mindenkor alárendeltjei és alattvalói maradjunk a Szentegyháznak, állhatatosak a katolikus hitben, és tartsuk meg a mi Urunk Jézus Krisztus szegénységét, alázatosságát és szent evangéliumát, amit erősen megfogadtunk.

[Senkinek sem szabad tehát ezt a megerősítő iratunkat megsértenie, vagy annak vakmerő szándékkal ellenszegülnie. Ha valaki ezt mégis megkísérelné, a mindenható Istennek és apostolainak, Szent Péternek és Pálnak haragját vonja magára. Kelt Lateránban, pápaságunk nyolcadik évében november huszonkilencedikén.]

  

„Akkor lesz jó és örömteli évünk, ha egyek maradunk Jézussal”


„Akkor lesz jó és örömteli évünk, ha egyek maradunk Jézussal”
15:52

Ezekkel a szavakkal fejezte ki újévi jókívánságait XVI. Benedek pápa a 2009-es év első általános kihallgatásán.
Linz és Vilnius idén Európa kulturális fővárosai
13:56

Az Európai Bizottság 2009-re Linzet és Vilniust választotta Európa kulturális fővárosává.
Damian de Veuster szenttéavatási eljárása
12:23

A száműzöttek apostola a felebaráti szeretet vértanújaként halt meg 1889-ben.
Tudta-e, hogy...
a Magyar Kurír korábbi képgalériáit is megtekintheti oldalunkon?
További hírek, tudósítások
Elkészült a Magyar Ferences Család honlapja
január 7. 13:01

www.mfcs.hu címen a ferences lelkiségről, a magyarországi ferences lelkiségű szerzetesrendekről tájékozódhatnak.
Vallásközi párbeszéd: az elmúlt év mérlege és az új év első eseményei
január 7. 11:50

Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallások Közti Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke a L’Osservatore Romanónak adott interjújában összegezte a 2008-as évben elért eredményeket, valamint felvázolta az újév várható fontos vallásközi eseményeit.
Együttműködési megállapodás Esztergom és a PPKE között
január 7. 11:17

Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora és Meggyes Tamás polgármester január 6-án, kedden délelőtt ünnepélyes keretek között írta alá a város és az egyetem között létrejött Együttműködési Megállapodást, amelynek értelmében Esztergom egy oktatási épületegyüttessel és többmilliárd forinttal járul hozzá a PPKE Információs Technológiai Karának képzéseihez.
Úrangyala-imádság vízkereszt ünnepén
január 7. 10:31

Urunk megjelenésének ünnepén XVI. Benedek pápa szentmisét mutatott be, majd a Szent Péter téren elimádkozta az Úrangyalát. A pápa ismét felemelte szavát a szentföldi békéért.
A Szentatya soron következő januári programjai
január 7. 9:58

XVI. Benedek pápa liturgikus programjai ebben a hónapban:
„Áldásomat adom utatokra”
január 7. 9:15

E szavakkal fordult XVI. Benedek pápa a Szeminaristák V. Nemzetközi Kongresszusának résztvevőihez, amely 4-én a Szent Péter téren az Úrangyala-imádsággal fejeződött be.
Urunk megjelenésének ünnepe a Szent Péter-bazilikában
január 7. 8:02

XVI. Benedek pápa szentmisét mutatott be január 6-án, kedden, Urunk megjelenésének ünnepén a Szent Péter-bazilikában. Az ünnep hagyományainak megfelelően latin nyelven ünnepélyesen kihirdették az idei év húsvétjának dátumát.
A brüsszeli taizéi találkozóról
január 6. 17:25

A Brüsszelben 2008. december 29-től január 2-ig megrendezett taizéi találkozón mintegy 320 magyar fiatal vett részt. Jelen volt Nobilis Márió, a Székesfehérvári Egyházmegye ifjúsági referense is, akit élményeiről kérdeztünk.
Találkozó a Brüsszelben járt fiataloknak
január 6. 16:49

A bizalom zarándokútja a brüsszeli találkozó után tovább folytatódik. A KIM Iroda munkatársai utótalálkozóra várnak minden fiatal zarándokot január 23-án, pénteken 17.30-tól a pesti ferences templom hittantermében.
Szabadtéri szentmise Szent Margit tiszteletére
január 6. 16:04

Erdő Péter bíboros ünnepi szentmisét mutat be Árpád-házi Szent Margit ünnepe kapcsán január 18-án, vasárnap 11 órakor Budapesten a margitszigeti szabadtéri oltárnál.
A Kaposvári Egyházmegye kitüntetettjei
január 6. 15:14

A Somogyi Megyenap január 6-i ünnepi közgyűlésén Somogy megye Polgáraiért díjat kapott Somos László kaposfői esperes-plébános és Lőrincz Sándor főtanácsos.
Csillagjárás a szegény sorsú gyermekekért – egy hagyomány modern változata
január 6. 14:31

A Magyarországon is ismert csillagjárás, más néven háromkirályjárás szokása, illetve annak továbbfejlesztett, adománygyűjtő változata különösen a német nyelvterületen – Ausztriában, Dél-Tirolban, Svájcban, Németországban – él, elsősorban egyházi kezdeményezésre. Idén először Varsó utcáin is megjelentek a csillagénekesek.
Giotto di Bondone: A mágusok imádásaEpiphania Domini – Urunk megjelenése
január 6. 13:04

Január hatodikán, Urunk megjelenésének ünnepén XVI. Benedek pápa szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában. Ugyanezen a napon Michael Sztaikosz görög ortodox metropolita vízszentelési szertartást végez Bécsben.
A fogamzásgátlók nagyban felelősek a férfi terméketlenségért
január 6. 12:25

A fogamzásgátló tabletták súlyosan károsítják a környezetet és közrejátszanak az egyre nagyobb arányban előforduló férfi terméketlenség kialakulásában – írja a L’Osservatore Romano január 4-i száma.
Az ifjúsági világtalálkozó utóhatásai
január 6. 11:39

A tavaly júliusban megrendezett sydney-i Ifjúsági Világtalálkozó óta megemelkedett a belépések száma az ausztráliai katolikus egyházba. Ezenkívül nőtt a papi vagy szerzetesi hivatásra jelentkezők aránya is.
Webkamera a fatimai Jelenési kápolnában
január 6. 10:09

A portugáliai Fatimában az 1917-es Mária-jelenések helyén állított kápolnában éjjel-nappal működő webkamerát szereltek fel, amely a kápolna bejáratát és az előtte álló Mária-szobrot mutatja.
Eltemették Árva Vincét
január 6. 9:30

Január 5-én Székesfehérváron eltemették Árva Vince atyát. A szertartást Spányi Antal megyéspüspök végezte.
2008 legimpozánsabb középületei közé sorolták az oaklandi katedrálist
január 6. 8:37

Az év meghatározó épületei lettek: a kínai Madárfészek-stadion, az állami televízió különleges központja, a pekingi repülőtér új gigantikus terminálja, továbbá két amerikai, egy kanadai és egy katari múzeum épülete, egy svájci bevásárlóközpont, valamint a californiai Oakland új katedrálisa.
Püspökszentelési jubileum Székesfehérváron
január 6. 8:03

1989. február 11-én szentelték püspökké Takács Nándort, Mayer Mihályt és Várszegi Asztrikot. Szentelésük 20. évfordulóját Székesfehérváron ünneplik február 17-én fél 11-kor a székesegyházban közösen bemutatott szentmisével.
Budán előkerült faragott zárókő Remete Szent Pál ábrázolásávalRemete Szent Pál ünnepe és a Pálos Baráti Kör megalapítása
január 6. 8:02

Január 15-én, csütörtökön 17 órakor, szentmise keretében újítják meg fogadalmukat a pálos rendi testvérek a budapesti Sziklatemplomban.
Magyar főpásztorok a Biblia évéről (3)
január 5. 17:57

A 2008-as esztendő utolsó napján a Mária Rádió „Olvassuk együtt a Szentírást” c. műsorának keretében telefoninterjú hangzott el tíz megyéspüspökkel, akik röviden összefoglalták a Biblia évének legfontosabb eseményeit. Az alábbiakban Balás Béla, Bosák Nándor, Kiss-Rigó László és Mayer Mihály gondolatait olvashatják.
Magyar főpásztorok a Biblia évéről (2)
január 5. 17:32

A 2008-as esztendő utolsó napján a Mária Rádió „Olvassuk együtt a Szentírást” c. műsorának keretében telefoninterjú hangzott el tíz megyéspüspökkel, akik röviden összefoglalták a Biblia évének legfontosabb eseményeit. Az alábbiakban Katona István, Beer Miklós, Márfi Gyula, Várszegi Asztrik és Veres András gondolatait olvashatják
Magyar főpásztorok a Biblia évéről (1)
január 5. 17:01

A 2008-as esztendő utolsó napján a Mária Rádió „Olvassuk együtt a Szentírást” c. műsorának keretében telefoninterjú hangzott el tíz megyéspüspökkel, akik röviden összefoglalták a Biblia évének legfontosabb eseményeit. Az alábbiakban Erdő Péter bíboros gondolatait olvashatják
A Biblia évének lezárása a Szent Család plébániatemplomban
január 5. 16:37

Január 1-jén a budapesti Szondi utcai Szent Család plébániatemplomban szentmise keretében zárták le az ünnepi esztendőt. Az évzáró szentmise főcelebránsa Bíró László püspök volt.
2009 – a kiengesztelődés éve
január 5. 15:43

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a „nemzetközi kiengesztelődés évének” nyilvánította a 2009-es évet. Celestino Migliore érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője koordinált cselekvés szükségességét hangsúlyozza.
tovább 

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger