2009. január 10., szombat

Vízkereszt utáni szombat

Karácsonyi idő, Január 12. vagy Vízkereszt utáni szombat
"Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbednem!" A keresztelő tudja, hol a helye, tudja, ki ő, és ki Krisztus. Vajon mennyire tudom elfogadni a helyemet? Mennyire tudom értékelni azt, ahol éppen vagyok, és keresni abban Isten akaratát, kewresni, mit akar itt és most tőlem, általam tenni az Isten ?
További gondolatok...

Karácsonyi idő – szombat

2009. január 10. - Szombat

Jézus egy alkalommal tanítványaival Júdea földjére ment. Ott tartózkodott
velük, és keresztelt. János is keresztelt Enonban, Szálim közelében: ott
ugyanis sok víz volt. Az emberek odamentek, és megkeresztelkedtek. Mindez
János bebörtönzése előtt történt. Vita támadt ekkor a tisztulási
szertartásról János tanítványai és egy zsidó között, ezért Jánoshoz
mentek. "Mester - mondták neki -, aki nálad volt a Jordánon túl, és akiről
tanúságot tettél, most szintén keresztel, és mindenki hozzá tódul."
János így válaszolt: "Az ember semmit sem vallhat magáénak, hacsak a
mennyből nem kapta. Ti magatok vagytok tanúim, hogy megmondtam: Én nem
vagyok a Messiás, hanem csak az ő előfutára. Akié a menyasszony, az a
vőlegény; a vőlegény barátja csak ott áll a vőlegény mellett, hallgatja
szavát, és szívből örül neki. Ezzel most az én örömöm is teljes. Neki
növekednie kell, nekem pedig kisebbednem."
Jn 3,22-30

Elmélkedés:

Keresztelő János azt mondja, hogy öröme teljessé vált, amikor hallja, hogy
Jézus megkezdte működését és ő is keresztel. János annak tudatában fejezi
ki örömét, hogy küldetését teljesítette, s mindent megtett, ami küldetése
volt. Elmondta az embereknek, hogy nem ő a Messiás, hanem Jézus, és meg is
mutatta őt. Mostantól kezdve kisebbednie kell, hogy Jézus tudjon
növekedni.
Attól a pillanattól, hogy megkereszteltek minket, Jézusnak kell növekednie
bennünk. De bűneimmel megakadályozom ezt a növekedést, elfojthatom
magamban az isteni kegyelmet Ha újra és újra felébresztem magamban a
keresztségemkor kapott kegyelmet, ha tudatosítom, hogy Jézushoz kell egyre
inkább hasonlóvá válnom, akkor az Úr növekedni fog bennem.
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Úr Jézus, köszönjük, hogy közöttünk való jelenléteddel ajándékozol meg.
Utunkon erősítesz és bátorítasz. Add, hogy mélyen tudatában legyünk
jelenlétednek. Küldő szavadra örömmel válaszoljunk minden
cselekedetünkkel. Adj nekünk bölcsességet és alázatot, hogy felismerjük
jelenlétedet más testvéreink között is. Tégy eggyé bennünket!
______________________________

Ha a kevesebb több

Ha a kevesebb több

2009. január 10. Karácsonyi idő – szombat

P. Jeffrey Bowker

Jn 3,22-30

Ezek után Jézus Júdea földjére ment tanítványaival. Ott tartózkodott velük, és keresztelt. János szintén keresztelt Enonban, Szálim közelében, mert ott sok víz volt. Az emberek odamentek és megkeresztelkedtek. Akkor ugyanis János még nem volt börtönbe vetve. Vita támadt tehát János tanítványai és a zsidók között a tisztulás felől. Odamentek Jánoshoz, és azt mondták neki: ,,Rabbi, az, aki veled volt a Jordánon túl, akiről tanúságot tettél, íme, ő is keresztel, és mindenki hozzá megy.'' János azt felelte: ,,Az ember semmit sem szerezhet, hacsak a mennyből nem adják neki. Ti magatok vagytok a tanúim, hogy azt mondtam: Nem én vagyok a Krisztus, hanem az, akit előtte küldtek. Akié a menyasszony, az a vőlegény; a vőlegény barátja pedig, aki ott áll és hallja őt, ujjongva örül a vőlegény hangjának. Ez az örömöm most beteljesedett. Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbednem.''

Bevezető ima: Uram, bár oly nagyon igyekszem, önszeretetem és hiúságom újra és újra meghiusítja jó szándékaimat és csökkenti az érted tett fáradozásaim értékét. Ezért most üres kézzel jövök hozzád. De bízom irgalmadban, mert tudom, hogy mindig, mikor reménnyel eltelve hozzád fordulok, te örömmel bátorítasz és megújítasz engem. Szenvedélyesen szeretlek, áldott Jézus, és még jobban szeretnélek szeretni.

Kérés: Uram, add, hogy igazán alázatos tudjak lenni!

1. Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbednem. Ezt az elhatározást kellene minden őszinte apostolnak és vezető poszton lévő embernek a szívébe zárnia. Hivatásunkban, apostoli munkánkban és az Egyházért vállalt szolgálatainkban gyakran az önmegvalósítást keressük. Van, aki csak akkor ajánlkozik, ha olyan munkát kínálnak neki, amely elismerést hoz, vagy az önértékelését növeli. Azt mondjuk, Krisztust szolgáljuk, de ha pozíciónkat kritika fenyegeti vagy egy kevésbé képzett ember rangban megelőz minket, akkor elcsüggedünk, és lelkesedésünk szertefoszlik. Mindig, mikor alázatosan kellene viselkednünk, alá kellene vetnünk magunkat annak a próbának, melyet Keresztelő Szent János a mai evangéliumban sikerrel kiállt. Minden nap bele kell néznünk szívünkbe és megvizsgálni, hogy vajon csak önző vágyaink tükre-e vagy pedig egy ablak Krisztus szíve felé, amely az alázatos szolgálatra nyitva áll. A tükör gátol feladatunk teljesítésében, az ablak segít.

2. Ujjongva örül a vőlegény hangjának. Az önszeretet hatalmát megtörni nagyon pozitív tett. Az ember egy kisebb szeretetet csak egy nagyobb kedvéért képes feladni. Keresztelő Szent János szívében csak egy cél, egy vágy élt - a Messiás eljövetele. Csak Krisztusért élt és tett. A pusztában, az ima és szemlélődés által ez a szeretet akadálytalanul növekedhetett. Keresztelő Szent János maga is megvallja, hogy mindent, amit kapott, az Égtől kapott – a természetfeletti élettől, a szemlélődés és kegyelem ajándéka által. A Krisztus iránti szeretet nem egyik pillanatról a másikra támadt, hanem sok év kitartó imája és önmegtagadása kellett hozzá.

3. Én az vagyok, akit előtte küldtek. Keresztelő Szent János minden cselekedete és egész lénye a jövőre összpontosított, egy másvalakinek a cselekedeteire és lényére: Jézus Krisztuséra. János csupán ennek a másiknak a szolgájaként tekint önmagára. János alázata arról tanúskodik, akit megvall. Krisztus az első, aki arra tanít minket, hogy mondjunk le önmagunkról. Az evangélium sok helyütt tanúskodik erről: Jézus születése a jászolba, a tanítványok lábának a megmosása, harminc év engedelmesség és visszavonultság Názáretben… Jézus maga is figyelmeztet, hogy milyen nagy szükség van az alázatra: „Bizony mondom néktek, ha olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába.” (Mt 18,3)

Beszélgetés Krisztussal: Uram, most én is hallom, amit János hallott: a te csodálatos hangodat, mely a menyasszonyoddal, az Egyházzal való egyesülést sürgeti. Nincs számomra nagyobb tisztesség és szeretet, mint amikor ez az egyesülés tökéletesen és önzetlenül történik. Taníts meg arra, hogy el tudjam fogadni a megaláztatást és lemondjak önmagamról, hogy Titokzatos Tested szükségét alázatos szolgálatom és önmegtagadásom által hirdethessem. Imádkozom azért, hogy azon alantas vágyam – hogy a te dicsőítéseden túl saját magam is hírnévre és tiszteletre szert tegyek – sose vezessen oda, hogy menyasszonyod elszakadjon tőled.

Elhatározás: Ma lefekvés előtt nagy odaadással elimádkozom az Alázatosság litániáját. (Az imádság letölthető az alábbi helyről: http://www.vandorevangelium.hu/?m=7)


A Pápa ima szándéka 2009. január hónapra:

- Hogy a család egyre inkább a szeretetre nevelés, a személyes növekedés és a hitátadás helye legyen.
- Hogy a különböző keresztény felekezetek, tudtára ébredve annak, hogy mély átalakulások jellemezte korunkban új evangelizálásra van szükség, vessék be magukat az Örömhír terjesztésébe, ugyanakkor valamennyi keresztény teljes egységének munkálásába, hogy így hihetőbb tanúbizonyságot tegyenek az evangélium mellett.


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger