2009. január 21., szerda

Szent Ágnes szűz, vértanú

Szent Ágnes szűz, vértanú

Az Isten Fia a megtestesülésben magára vette emberi természetünket és életünk minden terhét. Tanítása közben az emberek annyira igénybe vették Jézust, hogy olykor evésre sem maradt ideje. Rokonai úgy látták, hogy Jézus magatartása miatt közbe kell lépniük. Az életben nemegyszer előfordul, hogyha valaki új eszmét képvisel vagy a szokásostól eltérő módon viselkedik, az emberek eszét vesztettnek minősítik. Jézusnak tehát, mint a legtöbb elhivatott embernek, nagy magányosságban kell a maga útján járnia. (Adoremusz 2006)
 További gondolatok...

Szent Ágnes szűz és vértanú

2009. január 21. - Szerda

Szent Ágnes szűz és vértanú

  Egy szombati napon Jézus betért a kafarnaumi zsinagógába. Volt ott egy fél
  kezére béna  ember. A  farizeusok figyelték  Jézust, vajon  meggyógyítja-e
  szombaton. Vádaskodni akartak ugyanis  ellene. Jézus felszólította a  béna
  kezű  embert:  "Állj  ide  középre!"  Aztán  megkérdezte  a  körülállókat:
  "Szabad-e szombaton jót  vagy rosszat  tenni, életet  menteni vagy  veszni
  hagyni?" Ők azonban hallgattak. Erre Jézus szívük keménységén elszomorodva
  haragosan végignézett rajtuk, aztán így  szólt az emberhez: "Nyújtsd ki  a
  kezedet!" A beteg  kinyújtotta kezét,  és meggyógyult.  Erre a  farizeusok
  kimentek,  és  tanakodni   kezdtek  a   Heródes-pártiakkal,  hogy   miként
  okozhatnák Jézus vesztét.
  Mk 3,1-6

  Elmélkedés:

  A  farizeusi  gondolkodásmód  visszásságának  tipikus  példája,  amikor  a
  törvényre hivatkozva  a jócselekedeteket  korlátozzák, illetve  korlátozni
  akarják. A farizeusi  felfogás szerint  csak akkor  volt szabad  szombaton
  gyógyítani, ha a beteg élete veszélyben  volt. A béna kezű ember  esetében
  nyilvánvalóan életveszélyről  ugyan  nem  volt  szó,  de  Jézus  kérdésére
  kénytelenek lettek  volna igennel  felelni, ezért  inkább hallgatnak,  ami
  rossz szándékuk  jele. A  farizeusok arra  voltak kíváncsiak,  hogy  Jézus
  átlépi-e a törvénynek ezt a határát. Jézus persze átlépte, mert jól tudta,
  hogy csak emberi szabály ez, amelynél fontosabb az irgalmasság gyakorlása,
  a gyógyítás. Az  elbeszélésből kiderül, hogy  egyre inkább  körvonalazódik
  Jézus ellenfeleinek  szándéka. A  vesztét  akarják annak,  aki  hatalmával
  tanúságot tesz Isten Országának megvalósulásáról.
  (Horváth István Sándor)



  Imádság:

  Szűz Mária,  Jézus Anyja,  őrizd meg  szívemet, hogy  gyermeki, tiszta  és
  átlátszó legyen, mint a forrás! Adj nekem egyszerű szívet, amely mentes  a
  sötét kételyektől!
  Szívet, amely adakozó, és részvétet  érez a szenvedők iránt! Erős  szívet,
  amely sohasem kicsinyhitű és csüggeteg! Hűséges és nemes szívet, ami semmi
  jót nem felejt, és semmi rosszat nem tesz.
  Szívet,  amely  Jézus  Krisztus   ügyéért  lelkesedik,  amelyet   Krisztus
  szeretete megsebzett, és ez a seb csak az égben gyógyul meg!
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.katolikus.hu/szombathely/szombathely-ev.html
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Ágnes szűz és vértanú

Jót vagy rosszat tenni?

2009. január 21. Évközi második hét – Szerda

Szent Ágnes szűz és vértanú

P. Walter Schu LC

 

Mk 3, 1-6

Egy szombati napon Jézus betért a kafarnaumi zsinagógába. Volt ott egy fél kezére béna ember. A farizeusok lesték őt, vajon meggyógyítja-e szombatnapon, hogy vádolhassák. Akkor ő ezt mondta a béna kezű embernek: „Állj középre.” Aztán megkérdezte tőlük: „Szabad-e szombaton jót tenni, vagy rosszat, életet megmenteni vagy veszni hagyni?” Azok csak hallgattak. Ő erre haragosan végignézett rajtuk, elszomorodott szívük keménységén, és így szólt az emberhez: „Nyújtsd ki a kezedet!” Az kinyújtotta, és meggyógyult a keze. A farizeusok, mihelyt kimentek, azonnal tanácsot tartottak ellene a Heródes-pártiakkal, hogy hogyan veszítsék el őt.

 

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Köszönöm neked a hit ajándékát, amely értékesebb, mint maga az élet. Remélek benned. Add, hogy soha többé ne törjék át a kétségbeesés sötét vizei a remény gátját. Szeretlek. Meg akarom magam tisztítani előtted, hogy irántad való szeretetem egyre izzóbb és bátrabb legyen.

 

Kérés: Uram, segíts szilárdan bízni benned, amikor életemben elutasítást tapasztalok! Segíts tanúskodnom ott is, ahol az emberek ellenségesen gondolkodnak rólad!

 

1. Lesték. Krisztus már nyilvános működése kezdetén megtapasztalja a farizeusok keserű szembenállását. A búzamezőn elhallgattatta őket, és most a zsinagógában ismét bátran közeledik feléjük. Ott a farizeusok a díszhelyeket foglalják el, és minden lépését figyelemmel kísérik abban a várakozásban, hogy az előírások ellenére szombaton gyógyítani fog, és ezért bevádolhatják. Egyvalamit helyesen csináltak a farizeusok. Jól tették, hogy Krisztust pontosan megfigyelték. Bárcsak jólélekkel is tették volna: tanultak volna tőle, és dicsőítették volna Istent a csodáért, amit rajta keresztül vitt véghez. Mi milyen pontosan figyeljük meg Jézust életünkben? Készek vagyunk arra, hogy felismerjük működését a mindennapok körülményei között? Milyen gyakran dicsérjük Istent azokért a nagyszerű dolgokért, amit Krisztus bennünk tesz, vagy tenni fog?

 

2. Jót vagy rosszat tenni? Krisztus a farizeusok felé közeledik. Rendíthetetlen bátorsággal hívja középre a béna kezű embert, így senki sem értelmezheti félre, hogy mit szándékozik tenni. Aztán két fontos kérdéssel készteti gondolkodásra ellenségeit. Először is: „Szabad-e szombaton jót tenni, vagy rosszat?” „El kell ismerniük, hogy jót tenni, szabad és az, amit Jézus tervez, jó. Továbbá el kell ismerniük, hogy rosszat tenni tilos, és nyomorban hagyni egy embert, akin lehetne segíteni, bizonyosan rossz.” (William Barclay: Márk éneke, 68-69.o.) Aztán Krisztus felteszi a második kérdést: „Enged-e a törvény életet megmenteni vagy veszni hagyni?” „Itt teljesen világossá teszi. Ő azon van, hogy ennek a nyomorult embernek megmentse az életét; ők pedig terveket kovácsolnak, hogy hogyan veszejthetnék el Krisztust. Biztos, hogy mindegyikük arra a következtetésre jutott, hogy jobb azon gondolkodni, hogyan lehet segíteni egy embernek ahelyett, hogy azon gondolkodnának, hogyan lehet Őt megölni. Nem csoda, hogy nem tudtak megszólalni!” (uo.)

 

3. Ő erre haragosan végignézett rajtuk, elszomorodott szívük keménységén. Ritkán látjuk az evangéliumban Krisztust dühösnek. Itt a farizeusok képmutatása és szívük keménysége miatt lett haragos. Magukat zárják el az örömhír elől. Mi történik akkor, ha valaki határozottan elzárja szívét Krisztus elől? A farizeusok, a törvény és a zsidó szokások őrei esküdt ellenségei voltak a Heródes-pártiaknak, akik együttműködtek Heródessel és a rómaiakkal. De ez az evangélium tudósít minket arról az ijesztő tényről, hogy e két erő szövetkezett, hogy megtervezzék Krisztus megölését. Nem a jóban rejlő erő által, hanem a gonosz alattomos hatalma által egyesültek. Teszek-e néha kis engedményeket a képmutatásnak, az irigységnek vagy akár a gyűlöletnek? Ez lassan megkeményítheti szívemet Krisztussal szemben. Kész vagyok arra, hogy olyan bátor legyek, mint Krisztus, és még a leghatározottabb elutasítással szemben is kitartsak az evangélium mellett?

 

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm jóságodat és bátorságodat. Milyen kicsi vagyok én, ahogy összehasonlítom magam veled a mai evangéliumban. Milyen óriási távolság választ el minket egymástól! Köszönöm, hogy arra hívsz engem – minden gyengeségemmel, minden bűnömmel, és minden korlátoltságommal együtt – hogy apostolod legyek. Segíts, hogy soha ne engedjek szívemben a gonosznak, hanem növeld bennem a szívbéli jóságot, hogy egyre inkább olyan legyek, mint te!

 

Elhatározás: Ma véghez fogok vinni valakiért egy jócselekedetet, akkor is, ha nehéz, hogy ez által tanúskodjak Krisztusról.


 Erdő Péter bíboros atya 2009. januári imaszándéka:

Imádkozzunk azokért, akik a hajléktalanok között a szeretetszolgálat és az evangelizáció munkáját végzik!


KRISZTUS AZ ÉLETEM 
Szeretettel hívunk minden Regnum Christi tagot, barátot, és érdeklődőt 2009. január 27-én kedden  este 19 órától kezdődő találkozóra a

Krisztus Király Katolikus Missziós Központba (Bp. XI. Fehérvári út 168-178. Fszt. 35. 168-as csengő), hogy mélyebben megismerkedjünk a Mozgalom lelkiségével.

Az este előadója Vadász Kinga, a Regnum Christi megszentelt életű tagja.

Az est témája Jesús Collina Krisztus az Életem c. interjú kötete P. Marcial Maciel LC atyával, a Regnum Christi Mozgalom alapítójával.


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti. 
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu 
www.vandorevangelium.hu 

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. 

Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43 
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---


Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger