2009. január 24., szombat

Szalézi Szent Ferenc püspök, egyháztanító

Szalézi Szent Ferenc püspök, egyháztanító

A középkor művészei szinte kivétel nélkül Krisztus, Szűz Mária és a szentek képeit ábrázolták. Ma a tömegtájékoztatási eszközök a legigénytelenebb képekkel bombáznak bennünket. A reklámok képein a szépség mintája: a gazdagság, a siker, az erő, a hatalom. Az evangélium szépsége a kereszten tárul fel. Valamennyiünk küldetése, hogy a közfelfogással szemben rámutassunk az életet befogadó család, az évtizedeken át hűségben élő házaspárok, a becsületes munka szépségére; a tisztesség, az igazmondás, az áldozat, a szülői szeretet szépségére. Szalézi Szent Ferenc ünnepén imádkozzunk a tömegtájékoztatásban dolgozókért, hogy meggyőződéssel hirdessék az evangéliumot! (Adoremusz 2006)
További gondolatok...

Évközi második hét - szombat

2009. január 24. - Szombat

Jézus az apostolok kiválasztása után tanítványaival együtt hazatért
(Kafarnaumba, Péter házába). Ott azonnal nagy tömeg verődött össze,
úgyhogy még evésre sem volt idejük. Amikor rokonai ezt meghallották,
elindultak, hogy erőnek erejével magukkal vigyék, mert az volt róla a
szóbeszéd, hogy eszét vesztette.
Mk 3,20-21

Elmélkedés:

Márk evangélista nem hallgatja el, hogy nem csupán a farizeusok és az
írástudók kerülnek ellentétbe Jézussal, hanem családja, rokonai is. Erről
tanúskodik a mai evangéliumi szakasz. Nyilvánvaló, hogy a hozzátartozók a
család becsületét és tisztességét akarják védeni, amikor Jézust haza
akarják vinni. Úgy tűnik, hogy a rokonok elhihették azt a szóbeszédet,
amely szerint családjuk egyik tagja "eszét vesztette".
Jézus nem reagál azonnal a vádra, hanem meghallgatja még az írástudók
vádaskodását, elmondja védekezését, majd pedig visszatérvén a rokonokhoz
arról tanít, hogy az ő igazi családtagjai azok, akik tanítása szerint
élnek. (Ennek fényében olvassuk és értelmezzük majd a jövő keddi
evangéliumot.)
A szóbeszédre vagy Jézus tanítására figyelek?
(Horváth István Sándor)



Imádság:

Látom, Uram, hogy jobban nem vesz körül egy alattomos ellenség sem, mint a
hatalmas önszeretet, melynek igája alatt az eszem használata óta
sóhajtozom, és az érzéki bűnök terhe, súlya. De mire való a bűnök
összehasonlítása! Mind egyenlő volt, mert legkisebbikük is sokkal többet
nyomott, mint szeretetem súlya. Adj, Uram, nekem könnyeket, hogy
megsirassam őket, érzem ugyanis, hogy még nem bántam meg eddig eléggé. Óh,
végtelen a Te jóságod bűneimmel szemben, Uram! Felteszem magamban, hogy a
Te támogató kegyelmeddel életemnek minden napján megbánom őket.
______________________________

A hit szemével

A hit szemével

2009. január 24. Évközi második hét - szombat

Szalézi Szent Ferenc, püspök és egyháztanító

P. Walter Schu LC

Mk 3, 20-21

Jézus az apostolok kiválasztása után tanítványaival együtt hazatért (Kafarnaumba, Péter házába). Ott azonnal nagy tömeg verődött össze, úgyhogy még evésre sem volt idejük. Amikor rokonai ezt meghallották, elindultak, hogy erőnek erejével magukkal vigyék, mert az volt róla a szóbeszéd, hogy eszét vesztette.

Bevezető ima: Ismét eltelt egy hét, szolgálatban veled és érted. Milyen öröm, milyen tisztelet és dicsőség ez, hogy egy olyan királyt szolgálhatok, mint amilyen te vagy! Uram, tudom, hogy te mindent újjá teremtesz, és hogy hagyod, hogy ennek az imának az idején újnak és tisztábbnak lássam a hitet.

Kérés: Uram, segíts, hogy egyre jobban munkálkodjam azon, hogy mások számára a boldogság forrásává váljak!

1. Egy otthon Jézus Krisztus számára. Tudjuk, hogy Jézus nyilvános működése alatt újra és újra Kafarnaumban lakott (Mt 4,13). A mai evangéliumból megtudjuk, hogy a mi Urunk nem talált otthon nyugalmat. Azok az emberek, akiknek prédikált, egészen házának ajtajáig követték Őt. Ha mi egy fárasztó munkanap után hazaérünk, ki akarjuk pihenni magunkat, de talán a házastársunk és a gyerekeink várnak ránk. Szükségük van a szeretetünkre, és ez azt jelenti, hogy nekik ajándékozzunk időnket, segítségünket és együttérzésünket. A távolabbi családtagoknak, szomszédoknak, barátoknak és szükséget szenvedő embereknek éppen így szükségük van segítségünkre és kedvességünkre. Szeretteinknek és a segítségre szorulóknak ki kell rángatniuk minket önmagunkból, hogy Krisztushoz hasonlóan hozzájuk forduljunk, és őket szolgáljuk egész napon át szeretetből. Igyekszem azon, amikor hazajövök, hogy családom számára a boldogság és a támogatás forrása legyek, vagy elzárom magam önzésből mások szüksége elől?

2. Egy másokért élő ember. „Jézus olyan ember volt, aki másokért élt. Olyan sokan tolongtak Jézus és tanítványai körül, hogy enni sem volt idejük. Semmi sem volt fontosabb Jézus számára, mint hogy felebarátainak lelkét szeretetével és igazságával táplálja, olyannyira, hogy a saját maga táplálásáról is lemondott. Ez az önfeláldozó magatartás átitatta földi létének minden pillanatát, és életének teljes odaadásában csúcsosodott ki a kereszten, a Kálvárián” (John Bartunek LC: A jobbik rész. 375. o.). Mennyire hat át a vágy, hogy a körülöttem élőket szolgáljam, egészen az áldozatig, irántuk való szeretetem mértékéig? Mondták már rólam valaha, hogy őrült vagyok, amiért annyira odaadom magamat másokért?

3. Elment az esze? Jézus egyik rokona, akinek a világnézete túlságosan is emberi volt, azt hitte, hogy Krisztus túlzásba vitte másokért való odaadását. „Azt hitték, hogy az egyetlen magyarázat erre az, hogy megőrült. Ha az evangéliumnak e szavait olvassuk, nem más, mint Jézus irántunk való szeretete érint meg minket: az emberek ezért tartották Őt őrültnek. Sok szentet őrültnek néztek, aki Jézus példáját követte – de ők szeretetből voltak őrültek, Krisztus iránti szeretetből” (The Navarre Bible: Szent Márk. 87. o.). Vágyom arra, hogy Krisztust szeressem szívemben és életemben, egészen az őrületig? Életem nagy célja a szentség elérése – nem a magam kedvéért, hanem hogy Krisztus szeretete vegyen körül, hogy segítsek, hogy országát minden szívben felépítse?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm neked a hit ajándékát. Ez az ajándék drágább, mint maga az élet. Segíts másokat a hit szemével néznem, hogy odaadjam magam nekik szeretetben és gondoskodásban, ahogy te is tetted. Segíts őrülten szeretni téged, amikor testvéreimet szolgálom.

Elhatározás: Ennek a hétnek a végén különösen is családom gondjainak és szükségleteinek szentelem magam.


A Pápa ima szándéka 2009. január hónapra:

- Hogy a család egyre inkább a szeretetre nevelés, a személyes növekedés és a hitátadás helye legyen.
- Hogy a különböző keresztény felekezetek, tudtára ébredve annak, hogy mély átalakulások jellemezte korunkban új evangelizálásra van szükség, vessék be magukat az Örömhír terjesztésébe, ugyanakkor valamennyi keresztény teljes egységének munkálásába, hogy így hihetőbb tanúbizonyságot tegyenek az evangélium mellett


KRISZTUS AZ ÉLETEM
Szeretettel hívunk minden Regnum Christi tagot, barátot, és érdeklődőt 2009. január 27-én kedden este 19 órától kezdődő találkozóra a

Krisztus Király Katolikus Missziós Központba (Bp. XI. Fehérvári út 168-178. Fszt. 35. 168-as csengő), hogy mélyebben megismerkedjünk a Mozgalom lelkiségével.

Az este előadója Vadász Kinga, a Regnum Christi megszentelt életű tagja


--~--~---------~--~----~------
------~-------~--~----~
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Szent Pál évét segíti.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger